🔗 #مغالطات ۸
📌مغالطه «بزرگنمایی» (magnifying)
✍️ تلاش برای برجسته کردن بعضی از ابعاد یک خبر (پیام) ، آن را از حالت طبیعی خارج میکند و باعث میشود که متضمن معانی غیر واقعی و نادرست شود.
🔻اقسام مغالطه بزرگنمایی:
1️⃣ نسبت دادن یک عدد به یک ترکیب عطفی تا اهمیت یکی از اجزای آن ترکیب عطفی بیشتر ازآنچه است جلوه کند.
▫️مثال: به نامزد ما ما رای دهید! او محقق و نویسنده بیش از ۱۰۰ کتاب و مقاله است. (در حالی که او تنها ۳ کتاب و ۹۸ مقاله نوشته است اما مخاطب تصور میکند مثلا ۵۰ کتاب نوشته است)
2️⃣ مطلب به گونهای بیان شود که بخش مطلوب -گوینده یا نویسنده- کاملا برجسته و بخش نامطلوب نادیده گرفته شود.
▫️رئیس جمهور : تمام تحریمهای اقتصادی شامل مالی، بانکی، بیمه، حملونقل، پتروشیمی و فلزات گرانبها بالمرّه (یکباره) لغو خواهد شد و نه تعلیق... امروز روزی است که قدرتهای بزرگ اعلام کردهاند همه تحریمها برداشته و همه قطعنامههای ظالمانه لغو و شرایط عادی و معمولی در روابط با ایران آغاز خواهد شد. امروز یک پایان و آغاز است. (۲۳ تیرماه ۹۴)
⚠️آقای رئیس جمهور در برابر این لغو تحریمها بیان نکردند که چه محدودیتهایی را قبول کردند و چه امتیازاتی به طرف مقابل داده اند و تنها بخش مطلوب را بزرگنمایی کردند.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
🔗 #مغالطات ۸ 📌مغالطه «بزرگنمایی» (magnifying) ✍️ تلاش برای برجسته کردن بعضی از ابعاد یک خبر (پیا
👈 ادامه مغالطه «بزرگنمایی»
3️⃣ مطلب موردنظر با عبارات مختلف و از جوانب گوناگون چنان بیان میشود که آن مطلب هر چه مهمتر و بزرگتر جلوه کند.
▫️در تبلیغ یک کفش میآید: کفشهای مهربان من مراقب پاهامه.وقتی اون رو پا می زنم یک حس خوب باهامه. توی مسابقه با آن برنده می شم.وقتی که در پاهامه دیگه خسته نمیشم. این کفش رفیق پاهای من است. با کفش و راحت توی مسابقات و میهمونی ، تو خونه و تو بیرون می تونی بهترین بمونی.
4️⃣ در ارائه اطلاعات برای جلوه دادن بخش مورد نظر، آن بخش را بزرگ تر می نویسند.
▫️مثال: پنجاه درصد تخفیف را با حروف درشت چاپ میکنند بعد در گوشه و کنار آگهی میخوانیم که از پنج تا پنجاه درصد تخفیف، که احتمالا اکثر اجناس با کمترین تخفیف به فروش میرسند.
✅ @Aminikhaah
📎#مغالطات ۹
📌 مغالطه «انگيزه و انگيخته»
✍️ به جای اینکه توجه کند آن شخص چه میگوید و ارزش و ادلهی سخن او چیست، به سراغ این مسئله میرود که تعلقات و انگیزههای گویندهی آن سخن چیست. متعلق به کدام طبقه، حزب و گروه است و اهداف او و همفکرانش کدماند.
✅ این مغالطه از انواع جنجالی و بسیار شایع و متداول مغالطات است.
🔸 صحت و بطلان یک عقیده را محتوای آن و ادلهای اقامهشده در تائید آن تعیین میکند، نه کسی که آن را بیان کرده است و نه هیچچیز دیگر.
🔹اصطلاح «درآمیختن انگیزه و انگیخته» نیز به همین معناست؛ یعنی انگیزه، هدف گویندهی سخن هر چه باشد، باید به نقد سخن و یا عمل او پرداخت، مسلماً درآمیختن این دو ، مغالطه و خطا هست.
🔸اگر ما نسبت به انگیزهی مدعی آگاه باشیم، باز هم حق نداریم در بررسی مدعای او به انگیزهی او توجه کنیم، چون صدق و کذب منطقی مدعا هیچ ربطی به خوبی و بدی انگیزهی مدعی ندارد.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
📎#مغالطات ۹ 📌 مغالطه «انگيزه و انگيخته» ✍️ به جای اینکه توجه کند آن شخص چه میگوید و ارزش و ادل
👈 ادامه مغالطه «انگیزه و انگیخته»
🔻 مثالها:
1️⃣ بههیچوجه پیشنهاد آنها را نخواهم پذیرفت، زیرا میدانم که متأثر از جناح تندرو هستند.
2️⃣ بحث شورای رهبری بحث مردودی است. کسانی که آن را مطرح میکنند به دنبال این هستند که در صورت تحقق شورای رهبری، خود را در آن جای دهند.
2️⃣ صاحب نظریه امالقرای اسلام در پی ارائه یک نظر علمی نیست، بلکه به دنبال هوایی کردن جوانان مسلمان است.
3️⃣ ترجمه آثار فلسفی یونان به عربی برای مبارزه با آموزههای تشیع بود.
4️⃣ ترویج دین توسط روحانیون به خاطر چپاول اموال مردم بوده است.
🔰 امیرالمومنین علی علیه السلام: «خُذ الحکمَهْ حَیثُ کانَتْ وَ انْظُر اِلی ما قالَ و لا تنظُرْ الی مَنْ قال. حکمت را هر جا باشد، فرا گیر. و نگاه کن به آنچه گفته میشود، نه به گوینده سخن».
🎙توضیح صوتی مغالطه «انگیزه و انگیخته»
✅ @Aminikhaah
📎 #مغالطات ۱۰
📌 مغالطه «تقطیع و نقل ناقص»
✍️ به جای این که تمام سخن و محتوی فردی توسط مغالطهگر نقل شود و به نکات و جزئیات مرتبط و تاثیر گذار آن توجه شود ، صرفا قسمت یا قسمتهای خاصی از کلام یا نوشتار انتخاب میشود و بگونهای به مخاطب عرضه میشود که نتیجه دلخواه شخص مغالطهگر در ذهن مخاطب شکل بگیرد و ممکن است این نتیجه ، متفاوت و یا حتی کاملا متضاد با نظر شخصی باشد که مغالطه گر از او نقل و قول(ناقص) میکند.
🔸 قضاوت درباره صحت و بطلان نظر اشخاص یقینا پس از مطلع شدن صحیح و کامل از نظر آنها ممکن خواهد بود.
🔹همیشه قبل از قبول سخن از گوینده و نقل و قول آن به دیگران ، نسبت به صدق مطلب و کامل بودن سخن نقل شده اطمینان پیدا کنیم.
🔻مثال
1️⃣ رهبر انقلاب: نباید حتی یک ساعت در رفع تحریم تاخیر کنیم.(تیتر یک روزنامه اعتماد)
⬅️ توضیح: اصل فرمایش مقام معظم رهبری: «نمیگویم دنبال رفع تحریم نباشیم؛ اگر بتوانیم تحریم را رفع کنیم، یک ساعت هم نباید تأخیر کنیم. البتّه چهار سال است تأخیر شده. اگر بتوانیم با روش درست تحریم را برطرف کنیم، باید برطرف کنیم. امّا به این نیندیشید؛ عمده به خنثی کردن تحریم بیندیشید که دست شما است.» (۹۹/۹/۲۶))
2️⃣ کسی که میخواهد برای یادگیری رشته تخصصی کامپیوتر به آمریکا سفر کند اگر از روایت اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّينِ استفاده کند مغالطه تقطیع انجام داده.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
📎 #مغالطات ۱۰ 📌 مغالطه «تقطیع و نقل ناقص» ✍️ به جای این که تمام سخن و محتوی فردی توسط مغالطهگر
👈 ادامه مغالطه «تقطیع و نقل ناقص»
⬅️ توضیحات: اصل روایت این است اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّينِ وَ هُوَ عِلْمُ مَعْرِفَةِ النَّفْسِ وَ فِيهِ مَعْرِفَةُ الرَّبِّ عَزَّ وَ جَل. آن علمی که حضرت علی علیهالسلام امر کردهاند طلب علم معرفت نفس است نه علم کامپیوتر و مهارت.
3️⃣ امام خمینی میفرمایند: اگر در شورای نگهبان اکثریت را رد کنند مردم آزرده میشوند. اکثریت هرچه گفتند آرای آنها معتبر است؛ شما ولی آنها نیستید که بگویید این به ضرر شماست. (سایت جماران ۵ خرداد ۱۴۰۰)
⬅️ این دو جمله از دو سخنرانی است. بخش اول آن در ۴ بهمن ۶۱ در جمع نمایندگان بیان شده که: اگر ده مرتبه اینطور اتفاق بیفتد که یک عدهای که اکثریت - فرض کنید - هستند، اینها یک چیزی بگویند، یک عدهای هم در اقلیت باشند چیز دیگر بگویند، برود در شورای نگهبان و رد کند، اکثریت را رد کند، نقض کند، اگر چندین دفعه اینطور بشود مردم آزرده میشوند.
⬅️ بخش دوم هم خطاب به نمایندگان مجلس است و در جمع انان بیان می شود:
اکثریت هر چه گفتند آرای ایشان معتبر است ولو به خلاف، به ضرر خودشان باشد. شما ولیّ آنها نیستید که بگویید که این به ضرر شماست ما نمیخواهیم بکنیم. شما وکیل آنها هستید؛ ولیّ آنها نیستید. بر طبق آن طوری که خود ملت مسیرش هست.(٢٧ مرداد ۵۸)
✅ @Aminikhaah
31.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▫️مغالطه سایت جماران در جهت تحریف سخنان امام خمینی درباره شورای نگهبان
#⃣ #مغالطات
✅ @Aminikhaah
انتخابات1.mp3
4.54M
🎙 #پادکست
🔹 انتخابات | ۱
🔰 برگرفته از بیانیه انتخاباتی آیت الله العظمی بهجت
✅ @Aminikhaah
📎 #مغالطات ۱۱
📌 مغالطه «توسل به مرجع کاذب»
✍️ این مغالطه در فضای مجازی خیلی رخ میدهد. اما چه زمانی این مغالطه رخ می دهد؟
✅ مواقعی پیش میآید که گوینده یا نویسنده، از ادعای منبعی برای استدلالش استفاده کند که یا اجماعی درباره آن ادعا وجود نداشته باشد یا این که آن منبع، صلاحیت لازم را برای طرح این ادعا را نداشته باشد.
اگر مخاطب، ادعای مطرح شده را بپذیرد دچار مغالطه شده است.
🔻مثال
1⃣ چند وقت گذشته بازیگر زن سینما کلیپی منتشر کرد که در آن گفته شد "برای جلوگیری از سوء مصرف مواد مخدر میتوانید بدون نسخه پزشک آمپول نالوکسان را از داروخانه تهیه کنید."
⬅️ عدم تخصص فرد در زمینه مورد نظر و نبودن اجماع در این خصوص در میان پزشکان
2⃣ تبلیغ یک محصول غذایی توسط یک ورزشکار معروف
⬅️ تخصص نداشتن فرد در زمینه موردنظر
3⃣ بر اساس نظر استیون هاوکینگ اعتقاد به خدا مضحک است.
⬅️ عدم تخصص فرد در زمینه مورد نظر و همچنین نبود اجماع در این خصوص در میان فلاسفه و الاهیدانان
🔸️برای گرفتار نشدن در دام این مغالطه بهتر هست همیشه حواسمان به این مسئله باشد که:
1️⃣ آیا در زمینه مورد ادعا اجماعی وجود دارد یا نه؟
2️⃣ کارشناسان و متخصصان آن موضوع چه کسانی هستند و نظر غالب آنها در خصوص آن موضوع چیست؟
🎙 توضیح صوتی مغالطه «توسل به مرجع کاذب»
✅ @Aminikhaah