📎 #مغالطات ۶
📌 مغالطه پهلوان پنبه (Straw man)
✍️ ناقد مدعایی قوی دارد که مغالطهگر قدرت نقد آن را ندارد. آن را کنار میگذارد و مدعای سست و ضعیف را که توانایی نقد آن را دارد به طرف مقابل نسبت میدهد و به جای رد مدعای اصلی، به رد کردن این مدعای ضعیف میپردازد. به عبارت دیگر ، ناقد به جای مبارزه با پهلوان اصلی ، پهلوانپنبهای ساخته ، آن را بر زمین میزند.
🔻این مغالطه به چند صورت ممکن است رخ دهد :
1️⃣ مغالطهگر بیمقدمه شروع به طرح ادعای سخیفی نموده و آن را به طور مستقیم یا غیر مستقیم به حریف نسبت دهد؛ سپس به ابطال آن بپردازد.
▫️ مثال: رئیس جمهور : قطعاً علم اسلامی و غیراسلامی شبیه همدیگر است و تفاوتی میان آنها وجود ندارد.. اینکه شما یک قرآن در داشبورد خودرو بگذارید که خودروی اسلامی نمیشود.(۵ اسفند ۹۶)
2️⃣ مغالطهگر ، تقریری غلط و ضعیف از نظر حریف ارائه داده و به ابطال آن همت بگمارد!
معمولاً این قسم با بیان افراطی یا تفریطی نظریه حریف رخ میدهد و چنین ادعا میشود که حریف معتقد به آن است.
▫️مثال: وحدت وجودی که عرفا میگویند یعنی گاو و خر هم خداست. (در حالی که مقصود از وحدت وجود اتحاد خداوند با موجودات نیست. بلکه منظور این است که هستی منحصر در ذات متعالی خداوند است؛ ماسوی الله نمود و ظهور و تجلی او هستند.)
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
📎 #مغالطات ۶ 📌 مغالطه پهلوان پنبه (Straw man) ✍️ ناقد مدعایی قوی دارد که مغالطهگر قدرت نقد آن را
3️⃣ حالتی که یک نظر دارای طرفداران متعددی است؛ اما مغالطه گر به جای پرداختن به سخنان اشخاص طراز اول آن نظریه ، سخن اشتباه یکی از طرفداران ضعیف را به عنوان نماینده نظریه جلوه داده به آن حمله نماید.
▫️مثال: رئیس جمهور: ما با مذاکره پیش رفتیم، منجر به تحقق مذاکرات شد اما پایه آن به انتخابات باز میگشت و نظریه رهبری در مورد نرمش قهرمانانه. برخی میگفتند نباید با آنها مذاکره کنیم و همین که بنشنیم، آنها یک کلاه گشاد دارند که سرمان کنند و ما گفتیم ما عمامه داریم، کلاه سرمان نمیرود. (۱۹ بهمن ۹۵)
4️⃣ حالتی که مغالطهگر، به جای مناظره با اشخاص طراز اول یک نظریه ، به مناظره با افراد ضعیف طرفدار آن نظر که توان پاسخگویی به شبهات را ندارند ، بپردازد و با محکوم کردن وی چنین وانمود کند که اصل نظر را ابطال کرده است.
▫️مثال: مناظرههایی که «مجری شبکه وهابی کلمه» بدون اطلاع قبلی با طلبههای شیعه انجام میدهد.
❗️دو قسم اخیر، در نقد مکاتب و نظریههای دینی و سیاسی و اجتماعی فراوان اتفاق میافتد.
🎙 توضیح صوتی مغالطه پهلوان پنبه
✅ @Aminikhaah
هدایت شده از مدرسه تعالی
🌹 بسم الله الرحمن الرحیم 🌹
🔰 دومین جلسه از وبینار برخط (آنلاین) با موضوع «تربیت معنوی کودک و نوجوان»
👤 با حضور حجتالاسلام فرجی (از شاگردان آیت الله تحریری و از مشاورین مرکز مشاوره حوزه علمیه قم)
📅 زمان : چهارشنبه ۵ خرداد
⏰ ساعت ۱۸
📡 پخش وبینار زنده از طریق سایت - آپارات صراط مستقیم ، سایت و اپلیکیشن مدرسه تعالی
🔗 https://www.aparat.com/SERAT.TV
🔗 https://taalei-edu.ir/webinar/27
✅ @taalei_edu
📎 #مغالطات ۷
📌 مغالطه «طلب برهان از مخالفین» (Shifting the Burden of Proof)
✍️ در این نوع مغالطه، مغالطهگر بار استدلال را روی دوش طرف مقابل میاندازد. ادعایی را بدون استدلال مطرح میکند و از دیگران میخواهد که اگر مخالفاند، آن را ابطال نمایند و دلیلی بر ضد آن ارائه دهند.
پیشفرض این مغالطه آن است که هر چیز را میتوان پذیرفت مگر این که مخالف آن ثابت شود؛ در حالیکه درست آن است که هیچ ادعایی را نمیتوان پذیرفت مگر آن که اثبات شود.
✅ برخی گمان میکنند که کسی که میگوید «ثابت کن این طور است» با کسی که میگوید «ثابت کن این طور نیست» فرقی ندارد؛
در حالی که اولی در حقیقت میگوید «اگر ادعایی میکنی، دلیلی بیاور» در حالی که دومی انتظار دارد مدعایش بدون دلیل پذیرفته شود و فقط اگر دلیل ردی بر آن پیدا شد، آن را کنار بگذارد.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
📎 #مغالطات ۷ 📌 مغالطه «طلب برهان از مخالفین» (Shifting the Burden of Proof) ✍️ در این نوع مغالطه،
👈 ادامه مغالطه «طلب برهان از مخالفین»
🔻مثال:
1️⃣ از ملانصرالدین پرسیدند مرکز زمین کجاست. ملانصرالدین گفت: «همینجا که ایستادهام». مردم گفتند: - «چرا؟» گفت: «اگر باور ندارید، اندازه بگیرید!»
2️⃣ شما در حال ساختن سلاح اتمی هستید. اگر میگویید که سلاح اتمی نمیسازید باید مدارکی نشان دهید و ثابت کنید این طور نیست.
3️⃣ شریک تو یک حساب محرمانه دارد و بخشی از سود ها را در آن میریزد. هیچ کسی از آن اطلاع ندارد. اگر فکر می کنی اشتباه می کنم اثبات کن.
4️⃣ دلیل ایجاد زمین لرزه، وجود گاوی عظیمالجثه در زیر زمین است که شاخ خود را به اطراف میکوبد و موجب ایجاد لرزش میشود. اگر اشتباه میکنم برای من اثبات کن.
5️⃣ حرفهای آقای الف که در سخنرانی افتتاحیه ایراد فرمودند، بسیار متین و درست هستند. اگر کسی با آنها مشکلی دارد و فکر میکند ایرادی در آنها هست، اثبات کند.
⚠️ نکته: اگر کسی نتوانست قضیهای را مستند و با دلیل بیان کند منطقا حق ندارد از مخالفان آن طلب برهان کند.
🎙 توضیح صوتی مغالطه طلب برهان از مخالفین
✅ @Aminikhaah
🔗 #مغالطات ۸
📌مغالطه «بزرگنمایی» (magnifying)
✍️ تلاش برای برجسته کردن بعضی از ابعاد یک خبر (پیام) ، آن را از حالت طبیعی خارج میکند و باعث میشود که متضمن معانی غیر واقعی و نادرست شود.
🔻اقسام مغالطه بزرگنمایی:
1️⃣ نسبت دادن یک عدد به یک ترکیب عطفی تا اهمیت یکی از اجزای آن ترکیب عطفی بیشتر ازآنچه است جلوه کند.
▫️مثال: به نامزد ما ما رای دهید! او محقق و نویسنده بیش از ۱۰۰ کتاب و مقاله است. (در حالی که او تنها ۳ کتاب و ۹۸ مقاله نوشته است اما مخاطب تصور میکند مثلا ۵۰ کتاب نوشته است)
2️⃣ مطلب به گونهای بیان شود که بخش مطلوب -گوینده یا نویسنده- کاملا برجسته و بخش نامطلوب نادیده گرفته شود.
▫️رئیس جمهور : تمام تحریمهای اقتصادی شامل مالی، بانکی، بیمه، حملونقل، پتروشیمی و فلزات گرانبها بالمرّه (یکباره) لغو خواهد شد و نه تعلیق... امروز روزی است که قدرتهای بزرگ اعلام کردهاند همه تحریمها برداشته و همه قطعنامههای ظالمانه لغو و شرایط عادی و معمولی در روابط با ایران آغاز خواهد شد. امروز یک پایان و آغاز است. (۲۳ تیرماه ۹۴)
⚠️آقای رئیس جمهور در برابر این لغو تحریمها بیان نکردند که چه محدودیتهایی را قبول کردند و چه امتیازاتی به طرف مقابل داده اند و تنها بخش مطلوب را بزرگنمایی کردند.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
🔗 #مغالطات ۸ 📌مغالطه «بزرگنمایی» (magnifying) ✍️ تلاش برای برجسته کردن بعضی از ابعاد یک خبر (پیا
👈 ادامه مغالطه «بزرگنمایی»
3️⃣ مطلب موردنظر با عبارات مختلف و از جوانب گوناگون چنان بیان میشود که آن مطلب هر چه مهمتر و بزرگتر جلوه کند.
▫️در تبلیغ یک کفش میآید: کفشهای مهربان من مراقب پاهامه.وقتی اون رو پا می زنم یک حس خوب باهامه. توی مسابقه با آن برنده می شم.وقتی که در پاهامه دیگه خسته نمیشم. این کفش رفیق پاهای من است. با کفش و راحت توی مسابقات و میهمونی ، تو خونه و تو بیرون می تونی بهترین بمونی.
4️⃣ در ارائه اطلاعات برای جلوه دادن بخش مورد نظر، آن بخش را بزرگ تر می نویسند.
▫️مثال: پنجاه درصد تخفیف را با حروف درشت چاپ میکنند بعد در گوشه و کنار آگهی میخوانیم که از پنج تا پنجاه درصد تخفیف، که احتمالا اکثر اجناس با کمترین تخفیف به فروش میرسند.
✅ @Aminikhaah
📎#مغالطات ۹
📌 مغالطه «انگيزه و انگيخته»
✍️ به جای اینکه توجه کند آن شخص چه میگوید و ارزش و ادلهی سخن او چیست، به سراغ این مسئله میرود که تعلقات و انگیزههای گویندهی آن سخن چیست. متعلق به کدام طبقه، حزب و گروه است و اهداف او و همفکرانش کدماند.
✅ این مغالطه از انواع جنجالی و بسیار شایع و متداول مغالطات است.
🔸 صحت و بطلان یک عقیده را محتوای آن و ادلهای اقامهشده در تائید آن تعیین میکند، نه کسی که آن را بیان کرده است و نه هیچچیز دیگر.
🔹اصطلاح «درآمیختن انگیزه و انگیخته» نیز به همین معناست؛ یعنی انگیزه، هدف گویندهی سخن هر چه باشد، باید به نقد سخن و یا عمل او پرداخت، مسلماً درآمیختن این دو ، مغالطه و خطا هست.
🔸اگر ما نسبت به انگیزهی مدعی آگاه باشیم، باز هم حق نداریم در بررسی مدعای او به انگیزهی او توجه کنیم، چون صدق و کذب منطقی مدعا هیچ ربطی به خوبی و بدی انگیزهی مدعی ندارد.
ادامه مطلب👇
Aminikhaah
📎#مغالطات ۹ 📌 مغالطه «انگيزه و انگيخته» ✍️ به جای اینکه توجه کند آن شخص چه میگوید و ارزش و ادل
👈 ادامه مغالطه «انگیزه و انگیخته»
🔻 مثالها:
1️⃣ بههیچوجه پیشنهاد آنها را نخواهم پذیرفت، زیرا میدانم که متأثر از جناح تندرو هستند.
2️⃣ بحث شورای رهبری بحث مردودی است. کسانی که آن را مطرح میکنند به دنبال این هستند که در صورت تحقق شورای رهبری، خود را در آن جای دهند.
2️⃣ صاحب نظریه امالقرای اسلام در پی ارائه یک نظر علمی نیست، بلکه به دنبال هوایی کردن جوانان مسلمان است.
3️⃣ ترجمه آثار فلسفی یونان به عربی برای مبارزه با آموزههای تشیع بود.
4️⃣ ترویج دین توسط روحانیون به خاطر چپاول اموال مردم بوده است.
🔰 امیرالمومنین علی علیه السلام: «خُذ الحکمَهْ حَیثُ کانَتْ وَ انْظُر اِلی ما قالَ و لا تنظُرْ الی مَنْ قال. حکمت را هر جا باشد، فرا گیر. و نگاه کن به آنچه گفته میشود، نه به گوینده سخن».
🎙توضیح صوتی مغالطه «انگیزه و انگیخته»
✅ @Aminikhaah