🔷موقعیت ایرانیان در زمان حمله اعراب
در چنین درباری ،شاه مغرور و از خود راضی گفته بود اگر کسی جرات کند،
خبر مرگ اسب محبوبش شبدیز را بیاورد
او را خواهد کشت.
پیداست که کیفیت زندگی مردم هرگز به پای مرغوبیت حتی یک کره اسب درباری نمی رسید.
البته آدم کشی در دربارسنتی بود چرک تاب و بادوام، اما اینک گویی این سنت ابعاد تازه ای پیدا کرده و می رفت که سده های طولانی دوام پیدا کند.
هرمز،پدر خسروپرویز با کشتار درباریان و سرداران و فرماندهان خود،از سویی بر رونق این سنت افزوده بود.
مشکل مردم بی توجهی زمین و آسمان به سرنوشت آن ها بود.
موبدان نیز ،که به جای بازوان اهورمزدا،
بازوان شاهان بودند.
با آیین نامه های خلق السّاعه و دست و پا گیر آخرین رمق مردم را می ربودند. چنین بودکه دیگر درون مایه ای برای عِرق ملی نمانده بود.
#اعراب
#ساسانیان
پرویز رجبی
سده های گمشده جلد اول ص ۲۲ و ۲۳
✅ @Anti_Archaism
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔کانال ما در سروش:
https://sapp.ir/anti_archaism
🆔کانال ما در ایتا:
https://eitaa.com/anti_archaism
اهمیت اندازه گیری اسلامی و محاسبه طول محیط زمین توسط مسلمانان
طول قوس یک درجه در نظر منجمان مامون برابر با ۱۱۱۸۱۵متر و تمام طول محیط زمین برابر با ۴۱۲۴۸ کیلومتر است که بسیار نزدیک به حقیقت است و نشان می دهد که #دانشمندان_مسلمان در رصد ها و مسّاحیها چه اندازه مهارت داشتند.
اندازه گیری #اسلامی نخستین اندازه گیری واقعی است که همه کارهای آن مستقیما صورت گرفته و گروهی از منجمان در آن شرکت داشته اند.
پس ناگزیریم که این اندازه گیری را در شمار بزرگترین کارهای علمی مسلمانان قرار دهیم.
تاریخ نجوم اسلامی ص۳۶۱
دانشمند خاور شناس کَرلو الفونسو نَلّینو
✅ @Anti_Archaism
🔻زرینکوب :
در حقیقت مسلمین موسسین واقعی کتابخانه های عظیم عمومی در عالم بوده اند و نیکوکارانشان در تأسیس و وقف کردن کتابخانه های عام المنفعه مکرر با یکدیگر رقابت می کرده اند. اما اینکه بعضی محققان گفته اند کتابخانهء اسکندریه را عمروعاص به دستور عمر بن خطاب خلیفه ثانی نابود کرد اصل روایت از عبداللطیف بغدادی و ابن القفطی_قرن هفتم هجری _فراتر نمی رود و روایت آنها نیز به نقل افسانه بیشتر می ماند تا یک روایت تاریخی.ابن عربی هم که در مختصرالدول عربی آن را نقل می کند ظاهراً خودش آنقدر به صحت آن اعتماد نداشته است تا در تاریخ سریانی خویش هم آن را تکرار کند حق آنست که قرن ها قبل از اسلام قسمت اعظم این کتابها از بین رفته بود و دیگر آنقدر کتاب در اسکندریه نمانده بود تا عمروعاص به قول ابن عربی آن را بین حمامهای شهر برای تامین سوخت تقسیم کند.(در باب اصل این روایت و نقد آن رجوع شود به :جرجی زیدان , تاریخ التمدن الاسلامی 44_ 51/ 3 وحواشی دکتر حسین مونس /51) روایتی هم که گفته اند کتابخانه مدائن را اعراب نابود کردند ظاهراً هیچ اساس ندارد و مأخذ آن تازه است . آنچه هم بیرونی راجع به نابود شدن كتب خوارزمی گفته است مشکوک است و بهر حال مؤيد این واقعه نمیتواند بود . (اینکه قتيبة بن مسلم هم چونانکه بیرونی نقل می کند در فتح خوارزم به نابود کردن کتب امر کرده باشد به جهات مختلف بعید به نظر میرسد .
مقایسه شود با :Barthold,v._v., Turkistan, 1958/1)
منبع:
کارنامه اسلام , دکتر عبدالحسین زرین کوب , مؤسسه انتشارات امیر کبیر , چاپ بیست و دوم, ص 42 و 43
✅ @anti_archaism
🔷انحطاط و ضعف و ارتداد روحانیون زرتشتی در زمان خسروپرویز
روحانیان زردشتی چندان قدرت نداشتندکه از مخالفت این دو فرقه عیسوی با یکدیگر فایده ببرند.
درست است که این طبقه نماینده دیانت رسمی ایران محسوب می شدند،و در تعصب شدید خود باقی بودند،ولی چنان ضعفی در قدرت آنان راه یافته بود،که در پیش چشم آنها خانواده یزدین نصرانی به بلندترین مقامات عالیه رسیدند.
انحطاط طبقه #روحانی حتی در اخلاق و ایمان و عبادات #مغان و #موبدان هم سرایت کرده بود.
عبارتی که در فصل ۵۹ در مینوگ ی خرد
راجع بعیوب روحانیون دیده میشود خیلی جالب توجه هست.آن عیوب از این قرار هست: ارتداد،حرص ، غفلت ،مشاغل،تجارتی،اهمیت بسیار برای مسائل جزیی و بیهوده و قائل شدن و سستی ایمان در مسائل دینی.
ایران در زمان ساسانیان ص ۶۳۸
آرتور کریستن سن
✅ @Anti_Archaism
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔کانال ما در سروش:
https://sapp.ir/anti_archaism
🆔کانال ما در ایتا:
https://eitaa.com/anti_archaism
خدمات جابربن حیانِ مسلمان به علم
ابوموسی جابر بن حیان ایرانی (متولد ۷۲۱ میلادی در توس - متوفی ۸۱۵ میلادی در کوفه) دانشمند و کیمیاگر و فیلسوف مسلمان ایرانی بود. جابر بن حیان از جهت سیاسی و مذهبی شیعی بود. در بخش کیمیاگری و شیمی جابر بن حیان خدمات بسیاری به جامعه علمی دنیا رسانده است. برای مثال اسید نیتریک، اسید نیتروهیدرولیک، زیت الزاج «اسید کبریتیک»، سنگ جهنم «نیترات نقره»، نمک باروت «کربنات پتاسیم»، زاج سبز، شنگرف و ... را جابر بن حیان درست کرد.
منبع: تمدن اسلامی در عصر عباسیان، دکتر محمد کاظم مکی، ترجمه دکتر محمد سپهری، سال 1392، مرکز تحقیق و توسعه علوم اسلامی ، صفحه 349
✅ @anti_archaism
🔻کشف "معادله سرعت" توسط مسلمانی ایرانی
ابوالوفا محمّد بوزجانی ریاضیدان و منجم بزرگ ایرانی در دوران طلایی اسلام بوده است. وی در تاریخ ۲۱ خرداد ۳۱۹ هجری شمسی در بوژگان از توابع ولایت جام، ربع نیشابور به دنیا آمد. مسلمین کشف کردند که سیر ماه در سالی با سالی دیگر فرق می کند. ابوالوفای بوزجانی یکی از معادلات لازم برای تعیین مواقع ماه را کشف کرد، که آنرا معادله سرعت نامیدند. بوزجانی در محاسبات مربوط به ماه، اختلاف سومی را نیز مطرح کرد و مدلل ساخت، که برخی به اشتباه آنرا به تیکوبراهه که 600 سال بعد از بوزجانی به دنیا آمده بود نسبت دادند.
منبع: عبقریه العرب فی العلم و الفلسفه، دکتر فروخ، صفحه 53 و 54 / ویکی پدیا
✅ @anti_archaism
🔻رو شدن عقاید و تفکرات پورداود
احسان یارشاطر، سرویراستار دانشنامه ایرانیکا،در مصاحبه با ماندانا زندیان عقاید وتفکرات پورداود را لو می دهد!
احسان یارشاطر:
"پورداوود با عشق به ایران باستان زندگی میکرد به همین دلیل دلیل عاشق مذهب زردشتی بود.و سخت مخالف اعراب ولی این را به اندازه دیگران ابراز نمی کرد از چادر پوشیدن خانم ها بیزار بودبعد از کشف حجاب از دیدن دختران دانشجو با لباس های شیک و ظاهر آراسته و اصولاً دیدن حضور و فعالیت خانمها در متن جامعه ذوق و شعفی داشت پنهان نشدنی."
⚠️پورداود یک ناسیونالیست دو آتیشه بود!
گفتگوی ماندانا زندیان با احسان یارشاطر/صفحه68
✅ @Anti_Archaism