🔸اقتصاد قطعهای از پازل
فرهنگسازی در جامعه، به ویژه در جوامع با اصالت و اسلامی پروسهای فنی و زمانبر است.
دغدغهمندان فرهنگ ایدههای متفاوتی در مورد ساختارها و بسترهای فرهنگسازی دارند؛ اینکه چه ایدههایی در رابطه با ترمیم فرهنگ میتوان اتخاذ کرد، جای تامل و پژوهش دارد، اما یکی از ایدهها در مورد مسأله فرهنگ، «اقتصاد ایدهآل» است.
برخی بر این باورند که معضل اقتصاد برابر است با معضل فرهنگ؛ چهبسا مؤیدات دینی هم برای آن بازگو میکنند که اگر اقتصاد حل شود، فرهنگ التیام مییابد.
هرچند که شرایط اقتصادی مطلوب ما را به فرهنگ مطلوب نزدیک میکند؛ اما اقتصاد تمام قطعههای فرهنگ را تشکیل نمیدهد، بلکه بخشی از قطعههای پازل فرهنگ میباشد.
همچنانکه یکی از اصول ماتریالیسم «اصالت اقتصاد» است؛ آنها میگویند جامعه و عوامل اجتماعی هستند که به روح و روان انسان شکل میبخشند و انسان در ذات خودش نه خوب است و نه بد؛ آنها میگویند زیربنای جامعه اقتصاد است و تغییر اوضاع اقتصادی موجب تغییر نهادهای اجتماعی و تغییر نهادها سبب تغییر رفتار انسانها و در نتیجه تغییر فرهنگ میشود؛ بنابراین انسان که فرهنگساز حقیقی است، از جامعه شکل میگیرد و جامعه از اقتصاد.
این در صورتی است که اگر ترجمه فرهنگ را؛ آرامش، انساندوستی، دیگرپسندی، بخشش، گذشت، حیا، ایستادگی، یاد الهی و... بدانیم؛ خواهیم دید که اتفاقا «اقتصاد ایدهآل» و نداشتن دغدغه اقتصادی و معیشت، چهبسا در بیشتر افراد یا لااقل برخی خصلتهایی همچون طمعورزی، خودپسندی، فراموشی و غفلت را ایجاد کند؛ بنابراین اقتصاد فرهنگ را نتیجه نمیدهد؛ بلکه بخشی از فرهنگسازی را تسهیل میکند.
در نهایت اینکه، اگر اقتصاد را برای اقتصاد بخواهیم، فرهنگ تکانی نخواهد خورد؛ اما اگر اقتصاد را در خدمت «امنیت روحی افراد» و «فرهنگ» پایهریزی کردیم؛ آن وقت است که دغدغهمندان اصلاحِ فرهنگ، شبی را به خوش میگذرانند.
علاوه بر این اگر «اقتصاد ایدهآل» تحقق یابد، اما فرهنگ و مکتب انسانهای آزاده محقق نشود؛ چنین اقتصادی در میان مدت به قهقرا رفته و افراد آن از بلندای اقتصاد به درههای بیفرهنگی سقوط خواهند کرد.
اگر اقتصاد در چارچوب یک الگوی فرهنگی جامع تعریف شود، در سایه چنین اقتصادی میتوان به «فرهنگ مطلوب جامعه اسلامی» نزدیکتر شد؛ در این صورت اقتصاد یکی از پایههای رشد فرهنگی جامعه محسوب میشود نه اینکه سدی در مقابل فرهنگ باشد.
✍ علی کردانی
#تحلیلی
#فرهنگی
#اقتصادی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
🔹قدر نعمتها
قال علیه السلام:
تُجهَلُ النِّعَمُ ما أقامَت، فإذا وَلَّت عُرِفَتْ.
امام حسن مجتبی علیه السلام فرمودند:
نعمتها تا هستند ناشناختهاند و همین که رفتند [قدرشان] شناخته مىشوند.
📚بحار الأنوار، ج ۷۵، ص۱۱۵
#نور_بندگی
#امام_حسن_مجتبی_علیه_السلام
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
🔸کبوتر بام
گاهی که دل اسیر بازار دنیا میشود، به بامی میروم تا تنهایی بچینیم و کبوتر ببینم.
کبوترها چه زندگی زیبایی دارند؛ بر بام و در آسمان.
آنها را چه برانی چه نرانی، راه آسمان را میروند تا آزادی را نغمه کنند؛ آزادِ آزاد.
به کبوتر نگاه کن؛ ببین که چگونه پَر میکشد؛ آسمان را زیباتر میکنند، هنگامی که با هم هستند.
آدمها باید آزادی و با هم بودن را از کبوتران یاد بگیرند.
کمتر از کبوتر نباشیم.
✍ علی کردانی
#تربیتی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
🖋 سرزمین نویسندگی🖋
تا وقتی که آدمی روحیه درونگرایی نداشته باشد و تا زمانی که عالَم بیرون را از درون خود کنکاش نکند، نمیتواند نویسنده شود؛ حاصل درونگرایی، بروننویسی است، تا درونت لبریز احساس، لبریز از تعقل و یا لبریز غم نشود، نمیتوانی بنویسی.
✍ علی کردانی
#فرهنگی
#نویسندگی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
✏️ ✏️ ✏️ ✏️ ✏️ ✏️ ✏️ ✏️
💻 سایت خبری تحلیلی صدای حوزه
📒 تأثیر کنشگرانه یا تأثّر منفعلانه؟
✍️ نویسنده: علی کردانی
بخوانید 👈 http://v-o-h.ir/?p=24974
#رسانه
#سیاسی
#فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
🔸آبرو
حضرت امام صادق علیهالسلام فرمودند:
🔹 «مَنْ رَوَى عَلَى مُؤْمِنٍ رِوَايَةً يُرِيدُ بِهَا شَيْنَهُ وَ هَدْمَ مُرُوءَتِهِ لِيَسْقُطَ مِنْ أَعْيُنِ النَّاسِ أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ وَلَايَتِهِ إِلَى وَلَايَةِ الشَّيْطَانِ فَلَا يَقْبَلُهُ الشَّيْطَانُ»
🔸هر كه علیه مؤمنی سخنی بگويد و قصدش عيبجویی از او و ريختن آبرويش باشد و بخواهد او را از چشم مردم بیندازد، خداوند او را از ولایت خود خارج مىکند و تحت سرپرستى شیطان قرار مىدهد؛ ولى شیطان هم او را نمىپذیرد!
📚 كافى، ج2، ص 358، ح1
#آبرو
#مؤمن
#نور_بندگی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9
🔸خطای ذهن
آدمیان همیشه فکر میکنند خودشان درست میگویند؛ آنان جهان را در نسبت با خود میسنجند، از این رو به خطا میروند.
گاهی بایستی از دریچه دیگری به جهان نگاه کرد تا بتوان آموخت.
✍ علی کردانی
#تربیتی
https://eitaa.com/joinchat/2705195117Cd4879425c9