هدایت شده از مجید
استراتژی مهم خرید و فروش پله ای در بازار بورس
امروز به یک مبحث بسیار مهم مدیریت سرمایه و پرتفو میپردازیم . موضوعی که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و هر فعال بازار بورس باید از آن آگاه باشد.
“خرید و فروش پله ای” ؛ بی شک بسیاری از شما این عبارت را در فضای اینترنت, کتابها یا از دیگر فعالین بازار بورس شنیده اید. ولی کمتر کسی به اهمیت واقعی این موضوع پی برده و آن را به طور صحیح در معاملات خود به کار میگیرد.
در سیگنالهای خرید و تحلیلهایی که از سهام داشته ام در برخی موارد اشاره به خرید پله ای داشته ام و برخی از دوستان خواستار راهنمایی بیشتر در این زمینه شده اند. اگر به دنبال موفقیت در بازار بورس هستید نیم ساعت وقت گذاشته و مطالب این پست را بدقت مطالعه نمایید. مطمئنا در آخر کار از وقتی که گذاشته اید راضی خواهید بود. مطالب این پست حاصل چندین سال تجربه بنده و برخی از دوستان در بازار بورس تهران میباشد و به صورت ساده نوشته شده و جا دارد در صورتی که بار اول متوجه نشدید بارها مرور نمایید تا مطلب جا بیفتد.
متد های مختلفی از “ترید” به روش پله ای وجود دارند ولی ما در این مبحث دو نوع معقول و کم ریسک از این روش را برای شما تشریح میکنیم. خرید و فروش پله ای روشی است که شما باید آن را به عنوان بخشی از استراتژی معاملاتی خود به کار گیرید . این مبحث هرچند بسیار مفید و کاربردی میباشد ولی به تنهایی تمام نیازهای معاملاتی شما را برآورده نخواهد کرد و باید با دیگر اصول میدیریت سرمایه و ریسک ترکیب کنید.
اما بپردازیم به اصل موضوع , دو مدل از روشهایی “خرید و فروش پله ای” که امروز بررسی خواهیم کرد به این ترتیبند:
۱: خرید در یک پله با رعایت حد ضرر و فروش پله ای: در این روش دوستان با روشهای متعدد (که از حوصله ی این بحث خارج است و خود چندین کتاب توضیح میخواهد) حمایت معتبر سهم را در فاز اصلاحی تحت نظر بگیرند(حداقل به میزان بازگشت ۳۸ درصد از موج صعودی) و در صورت مشاهد ی علایم برگشتی اقدام به خرید نمایند و حد ضرر سهم را یا در کف جدید ایجاد شده و یا کفی نزدیک قیمت خرید که قبلا ایجاد شده و معتبر است قرار بدهند. (این حد ضرر نباید زیاد از سهم فاصله داشته باشد و معمولا بهتر است از ۶ درصد بیشتر نباشد).
در صورتی که خرید موفقیت آمیز بود و سهم شروع به رشد نمود در فواصل معینی که سهم به آن سطوح مقاومت دارد و یا سطوح معتبر فیبوناتچی که انتظار واکنش به آنها میرود اقدام به فروش و سیو سود بنمایند. فروش در دو یا حد اکثر سه پله مطلوب است .
به این صورت که پله اول در محدوده ۵ الی ۱۵ درصد رشد(با توجه به مدل و جو معاملاتی سهم گروه و شاخص کل) ,
پله ی دوم یک مقاومت معتبر یا یک هدف فیبوناتچی که از همگرایی سطوح مختلف فیبوناتچی به دست میآید یا اهداف امواج الیوت سهم .(روش های متنوع دیگری نیز وجود دارند که از حوصله بحث خارج است)
و پله ی سوم با یک حد ضرر متحرک دنبال میشود(مثلا میانگین متحرک ۸ یا ۱۳ روزه یا خطوط ابر ایچیموکو و یا شکست یک کف جزیی ایجاد شده و …) و هنگامی که کراس نزولی اسیلاتورهای “استوک” یا “دی تی” این شکست را تایید کند اقدام به فروش باقی سهام نمایید.
۲: خرید پله ی و فروش پله ای : در این روش سطوح حمایتی سهم را در ۳ یا ۴ محدوده از قبل تعیین و نشانه گذاری میکنیم. این پله ها باید با حساسیت خاصی تعیین شوند , مثلا یک حمایت خوب سهم در گذشته باشند و یا اهداف الیوتی و فیبوناتچی معتبر سهم باشند. پله های اول و دوم برای کوتاه مدت و تا کف اخیر ایجاد شده(موج های جنبشی کوتاه مدت که موفق به شکست سقف جزیی نموده اند و یا اینکه رشدی مطلوب را پشت سر گذاشته اند) و پله های سوم و چهارم ترجیحا در تایم فریم هفتگی و برای میان مدت و بلند مدت تعیین گردند. پله های سوم و چهارم باید فواصل زیادی با هم و پله ای قبل داشته باشند به نحوی که در صورتی که سهم تا آخرین پله(هرچند به نظر ناممکن باشد) افت نماید میانگین قیمت خریداری شده پایین باشد تا در صورت برگشت قیمت سهم در مدت زمان کوتاه سهامدار از زیان خارج شده و معامله وارد سود شود.
در هر پله ای که خرید انجام شد و سهم شروع به رشد قیمتی نمود طبق توضیحاتی که در قسمت اول داده شد اقدام به فروش نمایید.
📝توصیه هایی از نایل فولر (Nial Fuller) از اساتید سبک price action برای معامله گران مبتدی:
این تکنیک ها چیزهایی هستند که من آرزو داشتم زمانی که شروع به معامله گری کردم کسی به من گوشزد میکرد:
1️⃣ابتدا مبانی را بیاموزید :
بسیاری از معامله گران آماتور سعی میکنند بدون هیچ پیش زمینه و دانشی در مورد بازاری که درآن معامله میکنند وارد شوند. برای ایجاد یک پایه محکم معامله گری شما باید وقت صرف کنید تا بدانید که بازاری که در آن کار میکنید چگونه کار میکند و یک فهم درست از همه اصطلاحات آن داشته باشید.
2️⃣یک استراتژی معامله گری را یاد بگیرید و به آن پایبند باشید:
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که میبینم معامله گران آماتور بارها و بارها آن را تکرار میکنند تغییر دادن مکرر روش معاملاتی میباشد. اگر شما یک منطق و روش معامله گری عمومی مانند روش پرایس اکشن من دارید شما باید قبل از انجام هر کاری آن را یاد گرفته و در آن مهارت داشته باشید.
اگر فکر میکنید که با تغییر زیاد استراتژی و روش معاملاتی به یک جام شراب در معامله گری خواهید رسید بدانید که این یک امیدواری اشتباه است که منجر به غیر منطقی عمل کردن و از دست دادن سرمایه شما خواهد شد. بنابراین به خاطر چند ضرر روش خود را عوض نکنید.
هر روشی در تعداد مشخصی از معاملات دارای اشتباهاتی نیز میباشد که کاملا طبیعی است و جزیی از معامله گری میباشد. شما نباید اجازه دهید که معاملات بازنده تاثیر زیادی روی شما بگذارند و شما واقعا برای بهتر شدن در معامله گری به نظم و انضباط فوق العاده سختی نیاز دارید.
3️⃣غرق اطلاعاتی نشوید :
خیلی ساده است که به عنوان یک آماتور غرق در اطلاعلات و سیستمهای معاملاتی شویم و این کار در ابندا برای همه ما اتفاق افتاده است. بهترین راه برای محدود کردن یا اجتناب از آن پیدا کردن یک مربی یا کسی است که بتوانیم از او یاد بگیریم و موفقیت های او را دنبال کنیم
#حد_ضرر یا Stop Loss چیست؟
حد ضرر یعنی به سهم اجازه می دهیم که تا یک جای مشخص می تواند نزول کند و هرگاه به آن نقطه رسید معامله خود را متوقف می کنیم، در ذیل به توضیح واضح تر حد ضرر می پردازیم.
همه میدانیم تمام کسانیکه معامله می کنند از جهت بدست آوردن سود است که معامله ای را انجام می دهند و از آنجایی که بازار بورس قابل پیش بینی نیست و صددرصد نمی توان گفت معامله ای که صورت گرفته سودآور است، در نتیجه میتوانیم بگوییم شاید در معامله ای که کرده ایم ضرر کنیم بنابراین باید یک عددی را پائین تر از قیمت خرید برای احتمال ضرر کردن در نظر بگیریم و بگوئیم اگر در این معامله ضرر کردم نمی خواهم بیشتر ازاین متحمل ضرر شوم که به این موضوع می گویند قرار دادن حد ضرر در معامله.
در واقع وقتی قیمت سهام به حد ضرر تعیین شده رسید، سهام مورد نظر را میفروشیم تا از ضرر بیشتر جلوگیری شود البته باید توجه کرد که کم شدن سود هم به نوعی ضرر محسوب میشود.
بنابراین زمانیکه قیمت سهام بالا رفت باید حد ضرر را متناسب با قیمت افزایش داد یا به عبارتی حد ضرر را به نقطه ای (عددی) بالاتر انتقال داد.
❇️ نکات مهم:
1) حد ضرر را در معاملات کوتاه مدت روی محدوده حمایتی در موجهای نزولی قرار دهید که حداکثر 10 % از قیمت خریدتان پائین تر باشد.
2) حد ضرر را در معاملات میان مدت و بلند مدت روی حمایتهای معتبر قرار دهید و هرگز بیشتر از 15 تا 20 ٪ نباشد.
3) در روند صعودی وقتی مقاومتی شکسته شد حد ضرر را روی مقاومت شکسته شده قرار دهید، زیرا مقاومت شکسته شده به شکل حمایت عمل می کند.
💹 مثال:
تصور می کنیم سهام یک شرکت را به قیمت هر سهم 1000 ریال خریده ایم و برای حد ضررمان مقداری معادل حداکثر 10 % پائین تر از قیمت خریدمان را در نظر میگیریم و هرگاه سهام خریداری شده به قیمت هر سهم 900 ریال رسید آن سهم را بدون تعلل می فروشیم تا سرمایه مان بیشتر از این متحمل ضرر نشود.
👈🏻 یک توصیه دوستانه:
معاملاتتان همیشه دارای حد ضرر باشد و لطفا به حد ضررتان پایبند باشید و حتما به آن عمل فرمایید#حدضرر
هدایت شده از مجید
#آموزشی
#ترازنامه_چیست
ترازنامه وضعیت دارایی و بدهی و حقوق صاحبان سهام شرکت را به ما نمایش میدهد به طور ساده ترازنامه مثل یک تصویر میماند که اطلاعات کلی شرکت را به ما نمایش میدهد.
با مطالعه ترازنامه میتوانیم متوجه شویم آیا این شرکت بدهکار است یاخیر ، آیا سود انباشه دارد یا خیر و از وضعیت مالی شرکت مطلع شویم.
#سال_مالی_چیست
صورتهای مالی یک ساله شرکت را سال مالی میگویند.
تمام شرکتهای موجود در بورس سال مالی دارند که در آن صورتهای مالی یک ساله خود را بررسی و به اتمام میرسانند و به سهام داران سود نقدی که همان Dps است را پرداخت میکنند.
#صورت_سود_و_زیان_چیست
یکی از صورتهای مالی سود و زیان است که اتفاقات یک ساله سهام را برای ما نشان میدهد و از صورت سود و زیان میتوانیم متوجه شویم که شرکت فروش داشته است یا خیر و یا اینکه نسبت فروش سهام را با سالهای گذشته مقایسه کنیم.
هدایت شده از مجید
#آموزشی
#استراتژی_معاملاتی
از دیدگاه آموزش تحلیل تکنیکال اگر به هر دلیلی نتوانیم به کمک استراتژی انتخابی خود به یکی از سه سؤال فوق جواب دهیم یعنی استراتژی ما ناقص است. به عنوان نمونه، ساده ترین استراتژی دامنه ای را انتخاب می کنیم که در آن معامله در یک کانال افقی روی می دهد و سعی می کنیم به سه سؤال فوق جواب دهیم. در ابتدا کانال را شناسایی و ترمیم می کنیم.
چه زمانی بخریم؟ هر زمان که قیمت و کانال با یکدیگر برخورد کردند و یک الگوی شمعی بازگشتی مشاهده کردیم، در این زمان، در جهت روند صعودی سهام در آینده اقدام به خرید خواهیم کرد.
چه زمانی با سود خارج شویم؟ وقتی قیمت در اثر برگشت به میانه ی کانال رسید، وضعیت موجود را چک می کنیم. اگر حدس نزدیم که قیمت به سطح دیگر کانال نخواهد رسید در چنین شرایطی با سود خارج می شویم. اما اگر چنین احتمالی را دادیم و متوجه شویم که احتمال بیشتر شدن سود ما هست، محدوده ی زیان را در نقطه ی خرید و محدوده ی سود را در لبه ی دیگر کانال که حدس می زنیم قیمت به آن خواهد رسید قرار می دهیم و فاصله را نیز 5% در نظر می گیریم.
ترکمن
هدایت شده از مجید
#آموزش
▫️معنی EPS چیست؟
؛ EPS یکی از پرکاربردترین مفاهیم بورسی در بین سرمایه گذاران تازه کار و حرفه ای است. هرجا که وضعیت سهام یک شرکت از طرف سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد به شکل مستقیم یا غیر مستقیم پای eps نیز در میان است. در واقع EPS یکی از مهم ترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس تاثیر می گذارد. زمانی که شما سرمایه گذاری در بورس را شروع می کنید همیشه به اشکال مختلف با این کلمه درگیر هستید. اگر بخواهیم خیلی ساده تعریف کنیم که eps چیست می توانیم بگوییم که eps یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای هر یک عدد سهم شرکت بدست می آید.
▪️؛ EPS مخفف چیست؟
خود کلمه eps مخفف عبارت earning per share است که به معنی درآمد هر سهم است. وقتی که شما کل درآمد (سود پس از کسر مالیات) یک شرکت در پایان سال (سال مالی) را بر تعداد سهام آن شرکت تقسیم بکنید در واقع eps آن شرکت را محاسبه کرده اید. برای مثال فرض کنید شرکتی توانسته است در پایان یک سال ۱۰۰ میلیون ریال سود کسب کند و تعداد سهام آن شرکت نیز ۱ میلیون سهم است. در نتیجه eps آن شرکت برابر است با:
ریال۱۰۰ = ۱,۰۰۰,۰۰۰ / ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰
یعنی این شرکت توانسته است در انتهای سال به ازای هر ۱عدد سهم خود ۱۰۰ ریال سود بدست آورد. پس eps این شرکت در انتهای سال برابر ۱۰۰ ریال شده است. در ادامه به توضیح درباره دونوع از eps که در بورس بسیار رایج هستند می پردازیم:
▪️؛ EPS پیش بینی شده
؛ EPS پیش بینی شده (درآمد پیش بینی شده هر سهم) مقدار سودی است که یک شرکت در ابتدای سال مالی خود پیش بینی می کند که در انتهای همان سال مالی به آن برسد. شرکتهای بورسی هر ساله موظف هستند که قبل از شروع سال مالی جدید یک پیش بینی از عملکرد مالی خود به بورس ارائه کنند که در آن پیش بینی براساس عملکرد گذشته شرکت و همچنین نظر مدیران و کارشناسان شرکت یک eps برای سال مالی پیش روی شرکت پیش بینی می شود. به این eps به اصطلاح eps پیش بینی شده گفته می شود. این eps همانطور که از نامش پیداست یک پیش بینی است که هنوز محقق نشده است. این eps همان سودی است که شما در سایت tsetmc.com به عنوان عدد روبروی eps شرکتها مشاهده می کنید. پس باید توجه داشته باشید که عددی که شما در سایت tsetmc.com به عنوان eps یک شرکت مشاهده می کنید، فقط پیش بینی آن شرکت از میزان سودی است که در انتهای آن سال بدست خواهد آمد و هیچ قطعیت و تضمینی وجود ندارد که حتما در انتهای سال این مقدار از eps برای شرکت بدست بیاید.
▪️؛ EPS محقق شده
این eps سودی است که یک شرکت توانسته بعد از گذشت یکسال مالی بدست بیاورد. حسابداران و مدیران شرکت بعد از پایان سال مالی شرکت عملکرد واقعی شرکت را بررسی می کنند، بعد از محاسبه درآمدها و هزینه های شرکت، مبلغی را به عنوان سود خالص و نهایی شرکت اعلام می کنند که این سود همان eps تحقق یافته است.
پس به طور خلاصه می توان گفت eps پیش بینی شده سودی است که شرکت در ابتدای سال مالی خود پیش بینی می کند در انتهای آن سال به آن سود برسد. eps تحقق یافته میزان سودی است که شرکت بعد از پایان سال مالی خود به آن می رسد.
▪️نکاتی درباره eps شرکتها
از آنجایی که eps پیش بینی شده فقط یک پیش بینی است، در نتیجه ممکن است که در طی سال چندین بار تغییر پیدا کند. زیرا شرایط ممکن است در طی سال تغییر پیدا کند. مثلا ممکن است با گذشت عملکرد شرکت بهتر یا بدتر شود. یا اتفاق خاصی در روند سودآوری شرکت رخ بدهد. احتمال دارد شرکت به این دلایل پیش بینی eps اولیه را کاهش یا افزایش دهد. به این اتفاق تعدیل سود یا تعدیل eps گفته می شود.شرکت های بورسی موظف هستند بعد از گذشت هر فصل از سال مالی خود، گزارش عملکرد خود را اعلام کنند و بعد از آن مجددا یک eps پیش بینی شده برای ادامه سال مالی خود ارائه بدهند. این eps جدید می تواند نسبت به eps پیش بینی شده قبلی تفاوتی نداشته باشد و یا تفاوت پیدا کرده باشد و شرکت تعدیل eps داشته باشد که این به عملکرد شرکت در ۳ ماه گذشته بستگی دارد. هر چقدر از شروع سال مالی می گذرد، به دلیل اینکه اطلاعات بیشتری از عملکرد واقعی شرکت وجود دارد و اطلاعات مالی در دسترس مدیران شرکت واقعی تر است.
کانال بورسی
هدایت شده از مجید
#آموزش
▫️نسبت p/e چیست؟
اگر شما حتی برای مدت کمی در بورس فعالیت کرده باشید، حتما جملاتی مثل : p/e این سهم پایینه، p/e این سهم چندوقته خیلی بالا رفته، p/e این سهم خیلی مناسبه و…. به گوش شما خورده است. نسبت p/e یکی از اصطلاحاتی است که کاربرد زیادی در بین سرمایه گذاران بورس دارد. برای بسیاری از افرادی که آشنایی زیادی با این نسبت ندارند سوال است که این نسبت p/e چیست و چرا انقدر در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد دارد.
▪️نسبت p/e به چه معناست؟
یکی از فاکتورهایی که همیشه در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد زیادی دارد نسبت p/e است. هر کدام از سرمایه گذاران به نوعی از این نسبت استفاده می کنند. برخی آن را درست و بسیاری نیز به شکل اشتباه مورد استفاده قرار می دهند. برای اینکه بتوانید از این نسبت به درستی استفاده کنید باید با مفهوم و کارکرد آن آشنایی پیدا کنید. به طور خلاصه نسبت p/e خلاصه شده عبارت price تقسیم بر eps است:
price / earning per share = P/E
در فارسی اصطلاحا به نسبت p/e نسبت قیمت به درآمد نیز گفته می شود
(کلمه price به معنی قیمت و کلمه eps به معنی سود هر سهم است).
▪️مفهوم نسبت p/e
نسبت p/e در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده یک دارایی را به ما نشان می دهد.به این معنی که یک سرمایه گذار حاضر است به ازای هر ۱ ریال بازدهی که بدست می آورد، چند ریال پرداخت کند. برای درک بهتر این مفهوم به مثال زیر توجه کنید. فرض کنید شما ۱ میلیون تومان در بانک سپرده گذاری می کنید. بانک به شما می گوید که به ازای این پولی که شما سپرده گذاری کرده اید سالیانه ۲۰% سود به شما پرداخت می کند. یعنی در ازای ۱ میلیون تومان سپرده گذاری شما، سالیانه ۲۰۰ هزار تومان سود به شما پرداخت می کند. برای اینکه در این مثال p/e را محاسبه کنید باید قیمتی که یرداخت می کنید (یعنی ۱ میلیون تومان) را به سودی که بدست می آورید (یعنی ۲۰۰ هزار تومان) تقسیم کنید:
۵ = ۲۰۰,۰۰۰ / ۱۰۰۰,۰۰۰
پس در این مثال p/e سود بانکی برابر با ۵ شده است. اینجا p/e برابر ۵ به این معنی است که شما حاضر شده اید به ازای هر ۱ ریال سودی که از بانک دریافت می کنید ۵ ریال پرداخت بکنید. برخی نیز اینگونه تفسیر می کنند که اگر p/e برابر ۵ است به این معنی است که ۵ سال زمان می برد تا سرمایه شما از طریق بازدهی های بدست آمده برگردد.
▪️نسبت p/e در بورس
در بورس نیز مفهوم کلی p/e شبیه به همین مثالی است که گفته شد. مثلا فرض کنید شرکتی در حال حاضر ۲۰۰ تومان قیمت دارد و eps (سودی) که برای سال جاری پیش بینی کرده است برابر با ۵۰ تومان است. برای محاسبه p/e این شرکت قیمت روز آن را بر سودی که دارد تقسیم می کنیم: ۴ = ۵۰ / ۲۰۰
اینجا نیز p/e برابر ۴ به این معنی است که سرمایه گذاران بورس حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سودی که این شرکت دارد ۴ ریال پرداخت کنند.
این مفهوم کلی نسبت p/e است. اما این عدد فقط انتظارات سرمایه گذاران از آینده سهم را به ما نشان می دهد. ولی نمی گوید که چرا سرمایه گذاران حاضر هستند برای هر ۱ ریال سود این شرکت ۸٫۸۴ ریال پرداخت کنند. همچنین به ما نمی گوید که این انتظارات سرمایه گذاران درست است یا نه. در اینجا هرچه قیمت سهم بالاتر برود p/e نیز افزایش پیدا می کند و برعکس. حال باید ابتدا ببینیم که اصلا p/e باعث بالا و پایین شدن قیمت می شود و یا اینکه تغییر قیمت باعث بالا و پایین شدن p/e می شود. به همین دلیل لازم است ابتدا یک آشنایی با کاربرد این نسبت و همچنین انواع آن داشته باشیم.
▪️نسبت p/e چه کاربردی دارد؟
اگر بخواهیم در یک جمله و خیلی ساده بگوییم که p/e چه کاربردی دارد، می توان گفت این نسبت یکی از ابزارهایی است که برای ارزش گذاری سهام مورد استفاده قرار می گیرد. تاکید می کنیم این نسبت فقط یکی از ابزارهای ارزش گذاری سهام است.
کانال بورسی