✨ بسم الله الرحمن الرحیم✨
🌹شرح #حکمت31 ( 7 )
🔷 عدل
🔻امیرالمؤمنین (علیه السلام) سومین رکن از ارکان ایمان را "عدل" می دانند. عدالت در موقعیتی موضوعیت پیدا می کند که انسان قصد قضاوت کردن دارد.
همه ما به نوعی در طول شبانه روز بارها نسبت به افراد، رفتارها، اختلافها، قضاوت می کنیم. اگر چه مصداق تامّش در محکمه و برای قاضی به معنای خاص است، اما همه مؤمنین در معرض قضاوت هستند. لذا اگر قرار باشد ایمان ما کامل باشد، باید عدالت را به نحوی که مولا علی(علیه السلام) در این حکمت ۳۱ مطرح می کنند و در واقع تجزیه و تحلیل می کنند، در خودمان پیاده کنیم.
🔻حضرت برای عدالت و عدل چهار رکن قائل هستند. می فرمایند: و عدل نيز بر چهار پايه استوار است:
۱. فكری ژرف انديش
۲. دانشی عميق و به حقيقت رسيده
۳. نيكو داوری كردن
۴. استوار بودن در حلم.
پس كسی كه درست انديشيد به ژرفای دانش می رسد و آن كس كه به حقيقت دانش رسد، از چشمه ی زلال شريعت می نوشد و كسی كه حلم داشته باشد در كارش زياده روی نمی کند و با نيكنامی در ميان مردم زندگی خواهد كرد.
🔻 قاضی و قضاوت کننده باید چهار شرط داشته باشند.
دو شرط قبل از قضاوت، یک شرط در هنگام قضاوت کردن و یک شرط هم بعد از قضاوت.
اما دو شرط قبل از قضاوت:
یکی فهم عمیق مسأله است و دیگری کسب علم و اطلاعات و دانش و آگاهی کامل و جامع و صحیح از آن مسأله است.
1⃣ فهم عمیق مسأله:
قاضی که می خواهد در دادگاه حکم بکند، اولاً باید انسان خوش فهمی باشد، فقط با صرف اطلاعاتی که گردآوری میکند و کنار هم می چیند حکم نکند، بلکه فکر داشته باشد، با فکرش عمیق بشود، نسبت بین لایه های پنهانی اطلاعاتی که به او می رسید بتواند عمیق فکر کند.
🔻 امیرالمؤمنین در نامه ۵۳ هم خطاب به جناب مالک اشتر می فرمایند: «واخْتَرْ لِلْحُكْمِ بَيْنَ النَّاسِ مِنَ لَا يَكْتَفِي بِأَدْنَى فَهْمٍ دُونَ أَقْصَاه» ؛ برای حکم کردن بین مردم کسی را انتخاب کن که به فهم سطحی به جای فهم عمیق اکتفا نکند.
2⃣ دومین شرط از شروط قبل از حکم کردن و قضاوت، علم است.
قاضی باید قبل از اینکه حکم بکند تا جایی که امکان دارد با حوصله تمام اطلاعات و اسناد مربوط به مسأله را بتواند در بیاورد، از راههای مختلف مثل تحقیق، بازپرسی و شهود و... اسناد را استخراج کند تا وقتی می خواهد حکم بدهد، واقعاً مسیر برایش روشن باشد.
مولا در خطبه ۱۵۴ اینگونه می فرمایند: «والْعَامِلُ بِالْعِلْمِ كَالسَّائِرِ عَلَى الطَّرِيقِ الْوَاضِح» ؛ آن کسی که با علم خودش عمل می کند، یعنی بر اساس آگاهی درست و کامل عمل می کند، مانند رونده ای است که بر طریقی روشن سیر می کند.
3⃣ سومین شرط از شرایط عدالت، حلم است. یعنی قاضی در زمان حکم دادن باید بر اعصاب خودش کاملاً مسلّط باشد وگرنه ممکن است اجحاف بکند، ظلم بکند. در همین حکمت ۳۱ حضرت چه فرمودند درباره حلم؟ فرمودند: «مَنْ حَلُمَ لَمْ يُفَرِّطْ فِي أَمْرِه»؛ کسی که حلم داشته باشد، تفریط و افراط در امر و حکمی که دارد، نخواهد کرد.
🔻درباره حلم نکات جالبی در نهج البلاغه داریم که مهمترینش این است که غالباً علم با حلم همراه شده است.
مثلا در خطبه ۱۹۳ خطبه متّقین، دوبار این اتّفاق افتاده است، یک جا حضرت می فرمایند: «متًقین عِلْمٍ وَ عِلْماً فِی حِلْم» متّقین علم را با حلم مخلوط می کنند. یا در همان خطبه می فرمایند: «أَمَّا النَّهَارَ فَحُلَمَاءُ عُلَمَاءُ» ؛ اینها(متّقین) روزها دانشمندانی حلیم هستند. و درباره خود اهل بیت( علیهم السلام) در خطبه ۲۳۹ می خوانیم : « يُخْبِرُكُمْ حِلْمُهُمْ عَنْ عِلْمِهِم»؛ حلم اهل بیت به شما از علم آنها خبر می دهد.
یا در حکمت ۹۴ حضرت می فرمایند: «وَ لَكِنَّ الْخَيْرَ أَنْ يَكْثُرَ عِلْمُكَ وَ أَنْ يَعْظُمَ حِلْمُكَ» ؛ خیر این نیست که مال و ولدت زیار شود، خیر حقیقی این است که دانشت بیشتر و حلمت بزرگتر باشد.
🔻 خوب قاضی باید هنگام حکم کردن، حلم داشته باشد، بردبار باشد، زود از کوره در نرود و تحت تأثیر احساسات و عواطف خانوادگی متّهم قرار نگیرد و...
4⃣ آخرین مرحله و شرط آخر عبارت بود از اینکه، قاضی بعد از حکم کردن حالا باید استقامت داشته باشد. که حضرت از آن تعبیر کرده اند به «رَساخَة اَلحِلمْ»، چرا؟ چون بعد از حکم کردن، تازه حالا انگیزه ها، فشارها، تهدیدها و تطمیع ها به سمت قاضی می آید تا از حکمش دست بردارد، یا به خاطر حکمی که کرده، آن کسی که حکم علیه اش شده او را تهدید می کند، برایش مشکلات درست می کند. قاضی باید استقامت داشته باشد.
🔰 پس عدل چهار رکن دارد، چهار رکن عبارت بود از:
🔸فهم عمیق
🔸 علم گسترده و کامل
🔸 حکم روشن و شفّاف
🔸حلم بعد از حکم کردن
🎙 حجت الاسلام مهدوی ارفع
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌷 ببینید| لحظاتی از حضور رهبر انقلاب در منزل 🌹شهید_علیمحمدی
🔲 بازنشر به مناسبت ٢٢دیماه، سالگرد شهادت دانشمند هستهای، شهید مسعود علیمحمدی
@Emam_kh
💠قله های مقدس ظهور💠
🔸من معتقد هستم امام زمان(عج) که ظهور بکنند حکومتی که ایجاد می کنند قله آن حکومت آن دوره ای خواهد بود که در دفاع مقدس ما در بخش ها و حالاتش اتفاق افتاد
🌹سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
🔅 اللّهُمَّ عَجّل لِوَلیِّکَ الفَرَج
@Emam_kh
🔴 فضای مجازی، فضای واقعی جامعه نیست❗️❗️
👈حتما بخوانید👉
🔻حجت الاسلام طهماسبی، نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر:
🔹دوسال قبل در کلاس انقلاب دانشگاه شریف، یکی از دانشجویان گفت که درصد خیلی کمی از مردم روزه میگیرند، چرا روزهخواری علنی ممنوع است⁉️
🔹گفتم اینطور نیست. ببینید نزدیک افطار چقدر ترافیک میشود اما بعد از افطار خیابانها خلوت میشوند، یکی گفت این دلیل نمیشود.
🔹گفتم اگر سحرها نگاه کنید، چراغ اکثر منازل روشن است، یکی گفت: این دلیل نمیشود چراغ منزل ما همیشه روشن است😐
🔹گفتم در همین دانشگاه شریف اکثر دانشجویان و اساتید مذهبی هستند؛ در نمازجماعت ظهر دانشگاه حدود ۱۲۰۰ نفر شرکت می کنند. اما جو حاکم به نحوی است که گمان میشود اکثریت با غیر مذهبیهاست و لذا بسیاری از افراد بخاطر همرنگی با محیط، بروزات مذهبی ندارند. برای همین خیال میکنید اکثرا مذهبی نیستند درحالیکه حتی بسیاری از کسانی که پوشش مناسب ندارند مذهبیاند و عبادات را انجام میدهند.
🔹یکی دیگه گفت: افرادی که پیش شما میآیند مذهبی هستند. ما بین بچهها هستیم، اینطور نیست، گفتم آمار وزارت علوم نشان میدهد که ۶۷٪ دانشجویان شریف بهطور منظم نماز میخوانند و کسانی که اعتقادات مذهبی دارند بالای ۹۰ درصدند. یکی گفت: حتماً رفتند از مسجد دانشگاه آمار گرفتند❗️
🔹یک دفعه یک نفر با اعتمادبه نفس گفت: اصلاً بیایید از همین کلاس به عنوان نمونه آمار بگیریم😱 یک تحدی برای بحث بود. گفتم باشد، کاغذ بین خودتان پخش کنید و محرمانه بنویسید که روزه هستید یا نه و چند نفر از خودتان با نظارت بقیه بشمرید.
🔹نتیجه جالب بود: ۳۱ نفر از ۴۴ نفر روزه بودند! یعنی بیش از ۷۰% کلاس❗️ نتیجهای که فکر میکنم برای همهی کلاس غیر منتظره بود.
🔹جالب این بود که بعد از این آمار، تازه دانشجویان موافق شروع به حرف زدن کردند و یکی هم گفت چرا کسی کاری به این روزهخواریهای علنی در دانشگاه نداره⁉️
تاقبل از نظرسنجی، روزه دارها فکر میکردند در اقلیتند و ساکت بودند اما آن چند نفری که مخالفت میکردند،خود را اکثریت مطلق میدانستند.
🔹بعدا یکی دیگر از اساتید معارف دانشگاه به من گفت که شنیدن این قضیه برایم عجیب بود، لذا هفته بعد از آن در کلاس خودم همین نظرسنجی را انجام دادم و نتیجه همین بود!
👈👈👈فضای مجازی، بهخصوص توئیتر، فضای واقعی جامعه نیست؛ بلکه قشر مخالف اسلام و جمهوری اسلامی عمدتاً در این فضا فعالند و بهخاطر این غلبه در ابراز نظر و حملات بی محابا و فحاشی، جرأت بسیاری از افراد مؤمن در این محیط برای ابراز نظر مؤمنانه کم شده و در نتیجه باور آن مخالفین به اینکه اکثریت هستند هم تقویت شده!
🔹 این جدا از اپوزوسیون خارج نشین، رباتها، نیروهای منافقین و روزمزدهایی است که شغلشان حملات در فضای مجازی است.
عموم مردم ایران دیندارند، شبهای قدر، اعتکافها و عزاداریها، نشانههایی از آنند.
@Emam_kh
9.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥| #ویژه
⭕️ توجّه به ظرافت، دقّت و اختفاء ریاء و شرک
🚏نامگذاری بزرگراه #هاشمی_رفسنجانی، اشتباهی بزرگ و فراموش نشدنی
استاد وفسی
@Emam_kh
▪️مادر شهردار جوان فرانسه مرید شهید حاج قاسم سلیمانی شده و میگوید: علیرغم بدگوییها علیه این سردار شجاع و جسور، بعد از شهادتش با کنجکاوی پیگیر شخصیت او شدم و مرا مرید خویش ساخت. او تابلوهایی از سردار کشیده که مورد توجه قرارگرفته...
💬 امیر مختاری
@Emam_kh
🍏درد معده چند ساله را با خوردن این عرقیات درمان کنید !
زنیان
بابونه
شیرینبیان
+ نیم ساعت قبل از غذا و یا ۱ ساعت بعد از غذا این عرقیات را باهم ترکیب کرده و میل کنید
مدل لوزی توری
به تعداد مضرب ۸ دانه سر بگیرید .
رج ۱ از سمت راست : ( ۳ تا از زیر ، ۱ ژته ، ۱ دانه نبافته به میل راست بگیرین ۲ تا از زیر و ۱ دانه نبافته را روی آن ۲ دانه بافته شده بیندازید ، ۱ ژته ، ۲ تا از زیر ) داخل پرانتز را تکرار کنید .
رج ۲ و تمام رجهای زوج : تمام دانه ها از رو بافته شود.
رج ۳ : ( ۳ تا از زیر ، ۲ تا یکی از زیر ، ۱ ژته ، ۲دونه نبافته به میل راست بگیرین، بعد میل سمت چپ رو از جلو داخل دونه های نبافته میل راست کرده و دوتارو به هم از زیر یکی کنید(همونه ssk خودمونه ) ، ۲ تا از زیر ) داخل پرانتز را تکرار کنید .
رج ۵ : ۲ تا از زیر ، ۲ تا یکی از زیر ، ۱ ژته ، یکی از زیر ، ۱ ژته ، ۲دونه نبافته به میل راست بگیرین، بعد میل سمت چپ رو از جلو داخل دونه های نبافته میل راست کرده و دوتارو به هم از زیر یکی کنید(همونه ssk خودمونه ) ، یکی از زیر ) داخل پرانتز را تکرار کنید .
رج ۷ : ( یکی از زیر ، ۲ تا یکی از زیر ، ۱ ژته ،۳ تا از زیر ، ۱ ژته ، ۲دونه نبافته به میل راست بگیرین، بعد میل سمت چپ رو از جلو داخل دونه های نبافته میل راست کرده و دوتارو به هم از زیر یکی کنید(همونه ssk خودمونه ) ) داخل پرانتز را تکرار کنید .
در ادامه رج های ۱ تا ۸ را تکرار کنید
🌺🌹🌺🌹🌺
💖آشوبم...آرامشم تویی💖
❇️تحقیقات پزشکی نشان داده است میان سرعت طپش قلب زنان و شنیدن نام مکان مورد علاقه شان رابطه مستقیمی وجود دارد:
آشپزخانه: بدون طپش
محل کار: بدون طپش
بازار: طپ طپ طپ
رستوران: طپطپ طپطپ
مسافرت: ططپ طپ ططپ طپ
طلافروشی: طاق طوپ شتلق طاق طوپ شتلق طاق طوپ شتلق😅😅😂😂
✅زلزله میشه،دلی که توش با یاد خدا وِلْوِله نشه.
👈أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب
💙و اگه دلت آشوبِ آشوبِ تا خدا توش بیاد حالش خوبِ خوبِ💙
🌈حالِ دلت خدایی