#نکات_رجالی
#اختلاف_نسخه
💠 یکی از علل اختلاف نسخه در کتب
🔰حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله»:
🔹 بعضی از کتب دارای نسخ متعددی است که یکسان نیستند و نسبت به هم اضافه و نقیصه دارند، مثل #محاسن جناب برقی که نجاشی و شیخ طوسی دربارهی آن میگویند: «قد زید في المحاسن ونقص». (رجال نجاشی، ص 76؛ فهرست شیخ طوسی، ص 52)
🔸 مقصود از این عبارت این نیست که دیگران در آن دخل و تصرف کردهاند، بلکه به این معناست که مؤلف در ابتدا این کتاب را تالیف میکند و مورد استنساخ هم واقع میشود. بعد از مدتی به روایات دیگری دست مییابد و آن را به کتابش #اضافه میکند و باز توسط اشخاص دیگر مورد استنساخ واقع میشود. این اضافه کردنِ مطالب به مرور زمان و استنساخهای متعدد طی این زمانها موجب میشود که نسخههای این کتاب دارای زیاده و نقیصه شوند.
🔹 یا بعضی از مستنسخان فقط ابواب مورد نیاز خود را استنساخ میکردهاند، مثلا فقیهِ مستنسخ، روایات مربوط به #تفسیر و زیارات را استنساخ نمیکرده است و این امر موجب حصول زیاده و نقیصه در نُسخ یک کتاب میشده است.
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار (1396ش)
#آثار
#رجال
#اختلاف_نسخه
26.7M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌀ویژه برنامه ماه مبارک رمضان
📒مهرورزی در حکمرانی مهدوی ( جلسه دوم)
🎙حجت الاسلام خدامراد سلیمیان
▪️عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌹 أللَّھُمَ عـجِـلْ لِوَلیِڪْ ألْفَرَج
____🍃🌸🍃____
🔰طبق فتوای آیت الله العظمی شبیری زنجانی حفظه الله
#ویژه_ماه_رمضان
🔸زمان تیمم بدل از غسل در سحر ماه رمضان
پرسش:
شخصی که باید برای روزه، تیمم بدل از غسل کند، آیا این تیمّم را قبل از طلوع فجر باید انجام دهد یا میتواند بعد از اذان صبح، برای نماز صبح انجام دهد؟
پاسخ:
باید قبل از طلوع فجر تیمم کند.
🔺کتاب استفتائات، ج2، ص36، م130
🔹️ مرحوم حاج ملّا نصرالله تراب دزفولی (متخلّص به شاکر) از ادبای خوشذوق خوزستان و از اصحاب خاصّ شیخ انصاری است.
🔸️ وی یار و همراه استادش شیخ مرتضی انصاری در سفر حجّ بوده و خاطرات شیرینی را از این سفر بهیادماندنی ثبت کرده است.
🔹️ کتاب معروف وی لمعات البیان نام دارد که عمدهٔ مطالب آن (ازجمله خاطرات وی از شیخ انصاری و دیگر اعاظم نجف) در هیچ جای دیگر پیدا نمیشود.
🔸️ گفتنی است که نسخهٔ خطّیِ منحصربهفردِ این کتاب امروزه در کتابخانهای شخصی حبس شده و دسترسی به آن ممکن نیست. بنابراین تنها منابع اطّلاعاتیِ ما به مطالب این کتاب گزارشهای پراکندهای است که پیش از اختفای نسخه و در زمان تملّک مالک پیشین، توسّط برخی از نویسندگان خطّهٔ خوزستان (مانند نظیری دزفولی، شیخ علیمحمّد ابنالعِلم و مؤلّف کتاب زندگانی و شخصیّت شیخ انصاری) استنساخ شده است.
🔹️ طیّ چند فرسته، حکایاتی خواندنی از این کتاب نفیس تقدیم خواهد شد.
#شیخ_انصاری
#تراب_دزفولی
🔰مشترک بانوان آقایان3⃣
❤️روزه افراد بیمار و کسانی که روزه برایشان ضرر دارد
🔹توضیحی در باب نوع ضرر و مقدار آن
✍یکی از شرایط وجوب و صحت روزه آن است که روزه برای شخص، ضرر نداشته باشد، اما منظور از ضرر و مقدار و نوع آن چیست ؟
❣ضررهای خفیف و مختصر، مجوز افطار روزه نیست و در اینصورت روزه بر فرد واجب است؛ بنابراین اگر روزه موجب می شود که
مختصری تغییر در مزاج فرد ایجاد شود یا اندکی دمای بدنش افزایش یابد یا در بدنش احساس ضعف و سستی کند یا باعث کاهش نور چشم به مقدار متعارف شود، به گونه ای که یکی دو ساعت بعد از افطار عارضە مذکور به کلی برطرف شود،روزه بر چنین افرادی واجب است.
❣در واجب نبودن روزه فرقی نیست روزه موجب پیدایش بیماری و ضرر گردد یا موجب شدیدتر شدن بیماری یا طولانی شدن دوره درمان یا شدت درد بیمار گردد و یا مانند این موارد باشد.
🔹حکم روزه افراد بیمار
👈کسی که می داند روزه برای او ضرر دارد یا احتمال عقلایی می دهد که ضرر داشته باشد (یعنی خوف ضرر دارد) روزه بر او واجب نیست، بلکه در مواردی نیز حرام است، خواه این یقین و ترس از تجربە شخصی حاصل شده باشد یا از گفتە پزشک امین و یا از منشأ عقلایی دیگر و اگر روزه بگیرد، صحیح نیست؛ مگر آنکه به قصد قربت گرفته باشد و بعداً
معلوم شود که ضرر نداشته است.(آیت الله خامنه ای)
👈روزه از فرد مریض یا سالم که روزه برایش ضرر قابل توجّهی دارد که معمولاً تحمّل نمیشود و عقلا از آن پرهیز مینمایند، صحیح نمیباشد، هرچند به حدّ ضرر حرام مثل مرگ، مرگ مغزی یا نقص عضو نرسد؛ البتّه در مورد ضررهای غیر حرام، اگر فرد رجاءً روزه بگیرد و بعد معلوم شود روزه برای وی ضرر قابل توجّهی نداشته، روزهاش صحیح است.(آیت الله سیستانی)
👈کسى که مى داند روزه براى او ضرر دارد بايد روزه را ترک کند و اگر روزه بگيرد صحيح نيست، همچنين اگر يقين ندارد امّا احتمال قابل توجّهى مىدهد که روزه براى او ضرر دارد، خواه اين احتمال از تجربه شخصى حاصل شده باشد يا از گفته طبيب. (آیت الله مکارم)
🔹 بیان چند نکته :
❣تفاوت بین ضرر و حرج :
گاهی روزه برای شخصی مثل بیماری که بیماری خاصی دارد ضرر دارد، در این فرض مکلف از ابتدای صبح روزه نمی گیرد اما در مواردی روزه برای شخصی مثل دختر تازه بالغ شده ضرر ندارد؛ بلکه انجام روزه برای او مشقت فوق العاده دارد.در این فرض او نمی تواند از صبح روزه اش را باز کند؛بلکه موظف است نیت روزه کرده روزه بگیرد.در اینکه باید به مقدار ضرورت اکتفا کند و اینکه بعد از باز کردن موظف به امساک است بین فقها اختلاف است که در مباحث آینده به آن پرداخته می شود.
❣فردی که در ماه رمضان به علت بیماری و ضرر روزه نگرفته،اگر قبل از رمضان بعدی بیماری اش برطرف شود باید قضای روزه ها را بگیرد.
❣اگر بیماری تا ماه رمضان سال آینده طول بکشد،روزه ها قضا ندارد، ولی پرداخت یک مد طعام واجب است.
📚العروة الوثقی،کتاب الصوم،فصل فی احکام القضاء،م 13؛توضیح المسائل مراجع ج1،م 1707؛امام خامنه ای سایت، احکام روزه، س175 و 177 و 274؛ رساله نماز و روزه م۷۲۹؛سیستانی، توضیح المسائل جامع، ج2، م13و24؛
آیت الله مکارم، توضیح المسائل، م1464 و سایت https://makarem.ir/main.aspx?lid=0&typeinfo=21&catid=45812
#مشترک_بانوان_آقایان
#منبر_رمضان
#منبر_رمضان1
#اختصاصی_بانوان1
🌺لطائف روایی بحث حیض
☘️در روایات باب خون حیض بانوان نکات جالبی مورد اشاره قرار گرفته است که بیانش خالی از لطف نیست.
✅الف: اولین خونی که بر زمین ریخت
از امام صادق ع نقل شده است که فرمود: قَالَ الصَّادِقُ ع- أَوَّلُ دَمٍ وَقَعَ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ دَمُ حَوَّاءَ حِينَ حَاضَتْ. اولین خونی که بر زمین ریخته شد خون حوا بود آن زمان که حیض شد.
✅ب: در زمان حضرت نوح ع زنان یک بار در سال حیض میشدهاند!
در روایتی آمده است از زمانی که 700زن، لباسهایی رنگین به رنگ زرد پوشیدند، زینت کردند، خود را معطر کرده و به گردش پرداخته و با مردان نشست و برخاست کردند در اعیاد حاضر شدند، در این زمان خدا آنها را به حیض شدن در هر ماه مبتلا کرد. در حالیکه زنان دیگر که این کار را نکرده بودند، هر سال یکبار حیض میشدند.
✅ج: نقل شده حضرت زهرا س حیض و نفاس نمیدیدند.
از نبی مکرم اسلام ص نقل شده است که فرمودند: إِنَّ فَاطِمَةَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهَا لَيْسَتْ كَأَحَدٍ مِنْكُنَّ إِنَّهَا لَا تَرَى دَماً فِي حَيْضٍ وَ لَا نِفَاسٍ كَالْحُورِيَّةِ. فاطمه که درود خدا بر او باد، مثل یکی از شما زنان نیست. او ماننده حوریه، خون حیض و نفاس نمیبیند.
#احکام_بانوان
#حیض_در_روایات
منابع
الف-صدوق، کتاب من لا يحضره الفقيه، قم، چاپ: دوم، 1413 ق. ج1، ص88
ب و ج-همان، ج1، ص89
#نوروز
🟣 نوروز، یک جشن زرتشتی نیست.
در اَوِستا (کتاب دینی زرتشتیان)، در میان جشنهای زرتشتی، هیچ اسمی از نوروز نیست. چنان که مِری بویس (Mary Boyce) ایرانشناس بریتانیایی مینویسد:
Nowruz is not, however, referred to in the small corpus of Old Avestan texts attributed to Zoroaster, nor does its name occur in the Young Avesta… Although Nowruz is not mentioned in the surviving Young Avestan texts.
📚 Mary Boyce. NOWRUZ i. In the Pre-Islamic Period, Encyclopædia Iranica, Last Updated: November 15, 2009.
در شاهنامه هم آمده که نوروز، چند هزار سال پیش از زرتشت وجود داشت. طبق شاهنامه، نوروز از زمان جمشید پادشاه پیشدادی پدید آمد.
❇️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
@Hadi8243
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
#نوروز
🟣 بر سفرۀ هفتسین | قرآن یا شاهنامه؟
▪️ مدتی است که برخی از به ظاهر روشنفکران، #شاهنامه فردوسی را جایگزین #قرآن سفره #نوروز میخوانند. در پاسخ به این افراد میگوییم:
🔘 حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه، پیروی از محمد و آل محمد (علیهم السلام) را طریق رستگاری نامیده؛ میگویند که من، بندهی اهل بیت پیغمبرم و راه نجات، تبعیت از محمد و آل محمد است:
نبی آفتاب و علی همچو ماه
بِهَم پُشتی یکدگر راست راه
منم بندهٔ اهل بیت نبی
ستاینده خاک پای وصی
اگر چشم داری به دیگر سرای
به نزد نبی و وصی گیر جای
گرت زین بد آید گناه من است
چنین است این رسم و راه من است
برین زادم و هم برین بگذرم
چنان دان که خاک پَی حیدرم
▪️ مشاهده اسکن از نسخههای قدیمی شاهنامه:
adyannet.com/fa/news/32585
خود فردوسی سر سفره نوروز، قرآن میگذاشت 😅
❇️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
@Hadi8243
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
جایگاه معرفتی تجربه نزدیک به مرگ.mp3
5.08M
❓بحث درباره برنامه زندگی پس از زندگی هر سال در ماه مبارک رمضان به وجود می آید.
اجمالا اعتقاد دارم این موارد اگر چه رخ دادش قابل قبول است اما به ندرت مرگ کامل مد نظر قرآن و روایات است و نوعی حرکت روح همانند خواب در حالت کما اتفاق می افتد که قسمتی از حقایق عالم روشن می شود.
لذا این سوال برای افراد پیش نیاید چرا سکرات موت و رخ دادهای سخت در هنگام مرگ در عمده تجربه ها نیست .
تاکید می کنم تجربه ها باید به قواعد شرع و عقل عرضه شود و اگر درست بود آنها موید اصول و قواعد دین است نه دلیل برای اثبات دین. اصل در تبیین و قاعده سازی برای دین مختص به قرآن و روایات عترت علیهم السلام است .
👈توصیه می کنم سخنان استاد فیاضی را در این باره بشنوید .
🔷قسمت اول
فلسفه و تجربه نزدیک به مرگ.mp3
5.75M
❓بحث درباره برنامه زندگی پس از زندگی هر سال در ماه مبارک رمضان به وجود می آید.
اجمالا اعتقاد دارم این موارد اگر چه رخ دادش قابل قبول است اما به ندرت مرگ کامل مد نظر قرآن و روایات است و نوعی حرکت روح همانند خواب در حالت کما اتفاق می افتد که قسمتی از حقایق عالم روشن می شود.
لذا این سوال برای افراد پیش نیاید چرا سکرات موت و رخ دادهای سخت در هنگام مرگ در عمده تجربه ها نیست .
تاکید می کنم تجربه ها باید به قواعد شرع و عقل عرضه شود و اگر درست بود آنها موید اصول و قواعد دین است نه دلیل برای اثبات دین.
اصل در تبیین و قاعده سازی برای دین مختص به قرآن و روایات عترت علیهم السلام است .
👈توصیه می کنم سخنان استاد فیاضی را در این باره بشنوید .
🔷قسمت دوم
بسم الله الرحمن الرحیم
#منبر_رمضان2
#اختصاصی_بانوان2
#تعریف_حیض
✅حیض خونی است که غالباً در هر ماه، چند روزی، از رحم زن ها خارج میشود، و زن را در موقع دیدن خون حیـض، حائـض میگویند.۱
#صفات_حیض
✅خون حیض در بیشتر اوقات غلیظ و گرم و تازه و رنگ آن سرخ یا سیاه (سرخ تیره) است و با فشار و کمی سوزش بیرون میآید، که به این موارد، «نشانههای حیض، یا صفات حیض» گفته میشود و در بعضی از موارد برای تشخیص حیض بودن خون از آنها استفاده میشود و توضیح موارد آن در مسائل آینده ذکر میشود.۲
#خون_قهوه_ای
✅خون قهوه ای تیره صفت حیض محسوب شده و اما قهوه ای روشن جزء صفات حیض نمی باشد. (آیت الله سیستانی)۳
در صورتی که صفات معمولی حیض را داشته باشد که همان رنگ تیرهی خون است، حیض محسوب میشود. (آیت الله مکارم)۴
خون قهوه ای جزء صفات حیض می باشد. (آیت الله وحید خراسانی)۵
#نکات:
🌹نکته۱: نسبت به نظر حضرت امام؛ از منابع فقهی ایشان استفاده می شود که قهوه ای روشن جزء صفات نمی باشد ولی نسبت به قهوهای تیره نظر ایشان معلوم نیست هر چند اگر خون مایل سیاه بر آن صدق کند جزء صفات محسوب می شود.۶
🌹نکته ۲:تفاوت کلام فقها در بیان اوصاف حیض: اوصافی که برای خون حیض ذکرشده، بر اساس روایات است. اما روایات مختلف است و اینگونه نیست که در یک یا چند روایت کل این صفتهایی که به عنوان صفات حیض شمرده میشود جمع شده باشند، بنابراین کلمات فقها در بحث ذکر صفات با هم تفاوتهایی دارند. صفتی که در کلام همه ذکر شده است خروج با حرارت است. ۷
#احکام_بانوان
#اوصاف_حیض
📚منابع:
۱_توضیحالمسائل مراجع، ج1، قبل از مسئله 434، اول مبحث حیض. آدرس نظر رهبری: رساله آموزشی چ1 درس 21
۲_العروة الوثقي، فصل في الحيض، اول بحث، توضیحالمسائل مراجع، ج1، م434. توضیح المسائل جامع، م 467.
۳_آیت الله سیستانی، استفتاء خصوصی 15 جمادی الثانی 1440 .
۴_ آیت الله مکارم استفتائات جامعة الزهراء:
http://www.pasokhbesoalat.ir/Question/Detail/4404
۵_سایت آیت الله وحید خراسانی. س97.
۶_ العروه الوثقی.فصل فی الحیض.اقتباس از مقدمه بحث.قبل از مسئله یک.
۷_درسنامه عروه جلد اول ص ۲۹ . به نقل از مدارك العروة (للبيارجمندي)، ج3، ص325
هادیان هدایت
🔹️ مرحوم حاج ملّا نصرالله تراب دزفولی (متخلّص به شاکر) از ادبای خوشذوق خوزستان و از اصحاب خاصّ شیخ
☝🏻
🔹️ «شاکر در لمعات آورده که سیّد بزرگواری از علماء اصفهان به نجف آمد و پسرش که از طلّاب و محصّلین بود نیز همراهش بود. روزی آن سیّد دانشمند با پسرش به خدمت استاد (یعنی شیخ انصاری) رسیدند. سیّد عرض کرد که: پسر من به تحریرات (نوشتهها) شما اعتراضات و شبهاتی دارد. حضرت استاد فرمودند: اگر چند وقتی او را در نجف بگذارید، إنشاءالله رفع شبهاتِ او خواهد شد.
🔸️ سیّد گفت: پسر من سخنِ مرا گوش میدهد و مرا از تمام اهل زمان اعلم میداند، دیگر کسی را بهتر از من نمیداند! حضرت استاد فرمودند: هرگاه در نجف بمانند، این شبهه نیز رفع خواهد شد!»
📚 (فاکهة الظرفا یا کشکول ابنالعِلم، ج۲، ص۱۸۷)
#شیخ_انصاری
#تراب_دزفولی