⚡️درباره روز و علّت وفات حضرت زینب(ع)
✍️مهدی مسائلی
درباره وفات حضرت زینب دو مطلب جای تأمل دارد:
۱. روز وفات حضرت زینب: انتساب پانزده رجب به روز وفات ایشان برگرفته از کتاب اخبارالزینبیات است. این کتاب را به عُبَیدِلی نسبشناس معروف نسبت دادهاند، ولی دلایل متعددی حکایت از جعلی بودن این انتساب دارد و ظاهرا کسانی به قصد ترویج مزار حضرت زینب(س) در مصر آن را جعل کردهاند. اشکالات محتوایی متعددی نیز در اسناد و گزارشهای آن وجود دارد.
مهم اینکه اگر این روز را به عنوان سالروز وفات حضرت زینب(ع) بپذیریم باید محل دفن ایشان را مصر بدانیم.
۲. علت وفات حضرت زینب: در سالهای اخیر شاهد انتساب عنوان شهادت به حضرت زینب(ع) هستیم درحالیکه هیچ گزارش تاریخی مبنی بر قتل ایشان وجود ندارد.
نویسنده معاصر سید محمدکاظم قزوینی (۱۳۴۸ - ۱۴۱۵ ق) در کتاب "زینب الکبرى(ع)من المهد الى اللحد" به صراحت میگوید که سخنی از ذکر علت وفات ایشان در تاریخ نیامده است؛ با این حال، این احتمال را مطرح میکند که شاید عوامل یزید ایشان را به صورت مخفیانه و سِری مسموم کردهاند، به گونهای از مردم و تاریخ مخفی مانده است. (زينب الكبری(ع) من المهد الى اللحد، ص۵۹۱)
جالب اینکه توهم توطئه این نویسنده تبدیل به یک سند تاریخی شده است و در مطالبی که برای مسموم شدن و شهادت حضرت زینب تنظیم میشود، به این کتاب استناد میکنند.
البته بعضی نیز انتساب شهادت به حضرت زینب را بر اساس تحمل مصائب عاشورا توجیه میکنند، ولی اطلاق عنوان شهید در فقه اسلامی شرایط خاص خود را دارد که شامل چنین مواردی نمیشود. مقام بالای معنوی حضرت زینب قابل انکار نیست ولی نباید پنداشت که اگر برای ایشان عنوان شهادت در نظر نگیریم، از ارزشهای ایشان کاستهایم.
چنان که قبلاً هم نوشتم، وفات حضرت زینب سلام الله علیها در پانزده رجب، فقط در کتاب مجعول اخبار الزینبات آمده و متاسفانه جاعل بی ذوق این کتاب، وفات آن حضرت را نزدیک به روز ولادت امیرالمومنین علی علیه السلام ذکر کرده است.
محدث قمی در کتاب فیض العلام فی عمل الشهور و وقایع الایام، روز پانزدهم رجب را روز مبارکی دانسته است و مناسبتهای این روز را ذکر کرده اما هیچ اشارهای به مناسبت جعلی وفات حضرت زینب (س) در این روز نکرده است. شایسته است عزاداری در این روز مبارک ترک شود و چنان که قبلاً هم نوشتم از تقویم رسمی کشور حذف شود و به جای آن روزی در ماه محرم یا در ماه صفر به عنوان روز بزرگداشت ایشان تعیین شود.
🖌رحیم قاسمی
بررسی اعتبار کتاب اخبار الزینبات.pdf
343.1K
📖مقاله «بررسی اعتبار کتاب اخبار الزینبات»
🖊سید حسن فاطمی
❇️فصلنامه کتابهای اسلامی، شماره 21، تابستان 1384
🔺احادیث ساختگی درباره حضرت زینب (س)
✍️رحیم قاسمی
🔸درباره حضرت زینب (س) احادیث ساختگی چندی در کتب متأخرین (از جمله آثار شیخ محمد باقر بیرجندی، شیخ جعفر نقدی، سید نورالدین جزائری و شیخ فرج آل عمران قطیفی) آمده است.
🔻متأسفانه مصحح کتاب عوالم العلوم بحرانی با افزودن برخی از این اخبار به عوالم - به عنوان مستدرک - این گمان را پدید آورده که این مجعولات جزو متن عوالم اند؛ حال آن که قدمت آنها هرگز به زمان صفوی و سال تألیف (انتحال) عوالم نمیرسد و همگی در صد سال اخیر به منصه ظهور رسیدهاند.
🔹متن زیر از قصه های ساختگی درباره حضرت زینب (س) است که تحت عنوان روایت در کتاب یکی از نویسندگان فقید آمده است:
🔸روايت شده که وقتی زينب س به دنيا آمد، به رسول خدا (ص) خبر دادند. آن حضرت به خانه فاطمه زهرا س آمد و فرمود: دخترم! دختر تازه متولد شده ات را نزدم بياور! پس او را در آغوش گرفته و به سينه چسباند و گونه خويش را به صورت او گذاشته و با صدای بلند گريست. فاطمه زهرا س عرضه داشت: علت گريه شما چيست؟ فرمود: دخترم! بدان که بعد از من و تو او به بلاهای سختی مبتلا شده و مصائب جانسوزی بر او وارد می شود. پس حضرت زهرا س گريه کرده و عرضه داشت: پدر جان ثواب کسی که بر او و بر مصائب او گريه کند چيست؟! فرمود: ثوابش مانند ثواب گريه بر دو برادرش می باشد!! و سپس نام زينب را برای او انتخاب فرمود.
🔻متن زیر نیز از آن جمله است که به امام سجاد (ع) منسوب شده است:
«إنَّ عَمَّتي زَينَبَ مَعَ تِلكَ المَصائبَ و المِحَنِ النّازِلَةِ بِها في طَرِيقِنا إلَي الشّامِ ما تَرَكَتْ تَهَجُّدَها لِلَيلَةٍ...».
🔻و این قصه که حضرت فاطمه (س) در روز دهم جمادی الاولی پیراهن ابراهیم خلیل (ع) را به زینب (س) داد و فرمود چون برادرت حسین (ع) آن را خواست بدان ساعتی مهمان تو است و سپس به دست زنازادگان به سخت ترین شکل به شهادت می رسد.
🔻و نیز دستور نامعقول علیکنّ بالفرار!! از زبان امام سجاد (ع) در عصر عاشورا که اخیراً برخی از شعرا آن را ترجیع بند شعرشان قرار داده اند.
🔻و نیز قصه قحطی مدینه و خارج شدن حضرت زینب از مدینه به طرف شام! که برای تصحیح مدفن حضرت در شام ساخته شده است...
وإلی الله المشتکی
🖌رحیم قاسمی
سلام علیکم
در حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها دعاگوی تمام بزرگواران هستم.
🔆 بهترین زمان برای زیارت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام
أَحْمَدُ بْنُ هِلَالٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا علیه السلام قَالَ أَيُّ الْأَوْقَاتِ أَفْضَلُ أَنْ تَزُورَ فِيهِ الْحُسَيْنَ. قَالَ فِي النِّصْفِ مِنْ رَجَبٍ وَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَان.
▪️ترجمه:
احمد بن محمّد بن ابى نصر بزنطى گويد: از حضرت ابا الحسن الرّضا عليهالسّلام پرسيدم:كدام يك از اوقات افضل است به زيارت امام حسين عليهالسّلام برويم؟
حضرت فرمودند: در نيمه ماه رجب و نيمه ماه شعبان.
📚كامل الزيارات؛مرحوم ابن قولويه، صفحه ۲۰۰
19.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌟 📹 در خلوت اعتکاف، مهمترین حاجت را از یاد نبریم…
📿 از نگاه عارف واصل، آیتالله بهجت(ره):
اولویت دعاها در این ایام معنوی:
1️⃣ تعجیل در فرج مولایمان (عج)
که نجات بشریت در آن است
2️⃣ دفع فتنهها از جامعه اسلامی
و مشغول شدن ظالمان به یکدیگر
3️⃣ حوائج شخصی
💫 تأمل:
در این روز پایانی اعتکاف
در این ساعات استجابت دعا
در این لحظات ناب معنوی…
بیایید اول برای فرج آقایمان دعا کنیم…
🌸 یادمان باشد:
وقتی برای ظهور دعا میکنیم
گویی برای همه حاجتهای عالم دعا کردهایم…
#اعتکاف #دعای_فرج #آیت_الله_بهجت #انتظار_ظهور
11.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
☫بِسْـــــمِالـلَّـهِالرَّحْـمَنِالرَّحِیـــــمِ☫
#صلی_الله_علیک_یااباعبدالله
😭 مارو بطلب فدای اون محبتت
😭مارو بطلب یه شب برا زیارتت...
بیایید با قرائت زیارت عاشورا، دلهایمان را به کربلا گره بزنیم. 🤍
اَلسَّلامُ عَلَی الْحُسَیْن
وَ عَلی عَلَیِ بْن الْحُسَین
وَ عَلی اَوْلادِ الْحْسَیْن
وَ عَلی اَصحابِ الْحُسَین
«السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ»
#شب_زیارتی
#پنج_شنبه_های_حسینی