.
💢 دو دریا به هم رسیدند
https://eitaa.com/IMANI_mohammad/3561
@IMANI_mohammad
محمد ایمانی l مصاف عقل و جهل
. 💢 دو دریا به هم رسیدند https://eitaa.com/IMANI_mohammad/3561 @IMANI_mohammad
.
💢 دو دریا به هم رسیدند
🔹امروز، سالروز آسمانی ترین و مبارک ترین پیوند عالَم است؛ ازدواج فاطمه زهرا و امیر مومنان (علیهما السلام)؛ پدر و مادر حسن و حسین و زینب (علیهم السلام)؛ و پدر و مادر همه مومنان پاکیزه سرشت.
♦️حضررت زهرا (س)، خواستگار بسیار داشت، اما پیامبر (ص) در پاسخ خواستگاران می فرمود: "منتظر فرمان الهی هستم". تا این که جبرئیل نازل شد و گفت: "اى محمّد! زهرا را به ازدواج على بن ابى طالب در آور كه خداوند، این دو را براى هم پسندیده است".
🔹پیامبر (ص) روایت می کند: "جبرئیل نازل شد و گفت؛ خدای تعالی می فرماید اگر علی را نمی آفریدم، شوهری که شایسته فاطمه باشد در روی زمین نبود". پیامبر همچنین خطاب به امیر مومنان فرمود: "یا على اگر تو نبودى، برای فاطمه بر روى زمین، همتا و همسری نبود".
♦️تمام دارایی علی (ع) در روز ازدواج، شمشیر، زره و شتری آبکش بود. پیامبر (ص) به او فرمود: "شمشیرت را برای جهاد در راه خدا نیاز داری؛ و شتر را برای امرار معاش؛ پس برای هزینه عروسی، زره رابفروش".
🔹و شاید یک معنای این اتفاق آن باشد که بنا بود فاطمه زهرا (س) زره استواری باشد برای صیانت از ولایت امیر مومنان (ع).
♦️علی (ع) عشق فاطمه (س) است؛ زهرای مرضیه می فرمود "اِنَّ السَّعید کُلَّ السَّعید حَقَّ السَّعید مَن اَحَبَّ عَلیّاً فی حَیاته و بَعدَ مَوتِه». عشق فاطمه به فریاد آمده است. بدانید مردم! همانا سعادتمند- به تمامی سعادت و حقیقت آن- کسی است که علی را در زندگی و پس از مرگش دوست بدارد".
🔹فاطمه، جانش برای علی می رفت که از جفاها بر حضرت به خشم آمد و مهاجمان، با مشاهده غضب او، دست از امام کشیدند. آنجا بود که فاطمه (س) به عشق جان بخشید و خطاب به علی فرمود:
♦️"روحی لِروحِک الفِداء و نَفسی لِنَفسِکَ الوِقاء یا اَبَا الحَسَن... روحم فدای تو و جانم سپر بلای تو یا اباالحسن! اگر در خیر و نیکی به سر ببری با تو خواهم بود و اگر در سختی و محنت سرکنی، با تو سر خواهم کرد".
🔹علی(ع) هم این گونه است؛ فاطمه(س) را عاشقانه دوست دارد. "به خدا سوگند او را نرنجاندم و به خشم نیاوردم... او نیز نه مرا رنجاند و نه نافرمانی کرد. و هرگاه در سیمای وی می نگریستم، همّ و غم و حزن و اندوه من برطرف می شد".
♦️امروز، روزی است که خداوند، دو دریای رحمت بیکران خود را به هم رساند و گوهر های فضیلت و معنویت و انسانیت را در عالم افشاند. "مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ... یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ".
@IMANI_mohammad
حکایت تضمین برجام
و وطن فروشی پسا برجام
♦️رویترز از قول یک مقام ارشد آمریکایی نوشته: "واشنگتن صریحا اعلام کرده که نمیتواند به #ایران تضمین حقوقی بدهد که دولت آینده #آمریکا به توافق پایبند باشد. این اظهار عجز درباره ارائه تضمین، در واقع اعترافی صریح نسبت به ناتوانی دولت #بایدن برای تأمین یکی از ضرورتهای توافق است".
🔹عباس عبدی ذیل این خبر ادعا کرده: "این مورد از ابتدا گفته شده بود و چیز جدیدی نیست، و ربطی هم به عجز بایدن ندارد، بلکه ناشی از ماهیت برجام است که نوعی توافق است و نه قرارداد. قدرت ایران، تضمین اجرای برجام مطابق منافع ماست و نه تضمین آمریکا. ایران هم میتواند توافق را اجرا نکند. آنان از ما تضمین نمیخواهند".
♦️زمانی که صاحب نظران منتقد می گفتند آمریکا به توافق پایبند نمی ماند، آقای ظریف می گفت امکان ندارد آمریکا چنین کاری بکند. روحانی و ظریف می گفتند برای حیثیت آمریکا بد می شود. معاون ظریف گفته بود "امضای کری تضمین است" و همین عبارت، تیتر یک روزنامه شرق شد.
🔹بازی با کلمات، تفاوتی در اصل موضوع نمی کند. آمریکا دولت مستکبری است که هر گاه بخواهد هر توافق و قرارداد دو جانبه یا بین المللی را زیر پا می گذارد.
از توافق آب و هوایی پاریس بگیرید تا نقض تعهداتش در ان پی تی و آژانس بین المللی انرژی اتمی، و منشور سازمان ملل، و جنگ افروزی و جنایت و ترور.
♦️آیا اگر امروز VOA می خواست سرپیچی دولت متبوعش از ارائه تضمین را توجیه کند، جز همین ادبیات مغالطه آمیز امثال عبدی را به کار می گرفت؟! عجیب است که او خود را موظف می داند برجام را از شمول تعهدات قراردادها مستثنا کند و حال آن که به وقت امضای آن و هشدار منتقدان، لب فرو بسته بود.
🔹برجام، مورد امضای شش طرف مقابل برجام است و به واسطه قطعنامه 2231 هم تایید شده است. اگر بنا باشد دولتی، امروز پای تعهدی را امضا کند و آن تعهد چند جانبه به تایید شورای امنیت برسد و برای دیگران تعهد ایجاد کند، اما همان کشور خاص، فردای توافق زیر تعهداتش بزند، که سنگ روی سنگ بند نمی شود.
♦️اصلا چرا باید هزینه های چنان توافق یکطرفه ای را پذیرفت؟ معنای توافق اگر "موافقت دو طرفه" است، چرا امثال عبدی، یکطرفه شدن آن را توجیه می کنند؟ آیا تعههد و سرسپردگی غیر قابل سر پیچی نسبت به آمریکا دارند؟
🔹اگر آمریکا تضمین نداد - و نمی دهد- چرا دولت روحانی با علم به عهد نشناسی آمریکا، همه امتیازات نقد در زمینه تعطیلی 95 درصد برنامه هسته ای را دو ماه قبل از رسیدن "روزاجرای برجام" واگذار کرد؟
♦️و از آن بدتر، چرا روحانی به خانم موگرینی تضمین دادکه حتی در صورت خروج آمریکا از توافق و بازگرداندن تحریم ها، باز هم تعهدات ایران را به اجرا بگذارد؟ نام این روند، توافق است یا بیگاری دادن؟
🔹وقتی قرار است طرف مقابل تضمین ندهد، عقل می گوید تعهدات را گام به گام، متوازن و برگشت پذیر انجام دهید، نه این که همه امتیازات را به شکل برگشت ناپذیر به اجرا بگذارید و سپس، کاسه التماس به دست بگیرید؛ چنان که تیم روحانی و طریف کردند.
♦️اما اگر به ادعای عبدی، برجام قراردادی تعهدآور نیست و باید به واسطه #قدرت_ایران تضمین می شد، چرا او و غربگرایان همسو، خواستار قمار های جدید و انعقاد برجام 2 و 3، برای واگذاری قدرت نظامی (موشکی) و اقتدار منطقه ای ایران بودند؟! این را باید پای حماقت گذاشت یا خیانت؟
🔹اگر آنها موفق می شدند کشور را خلع قدرت کنند، دیگری کدام قدرت برای تضمین ادعایی باقی می ماند؟! فقط باید آخرین مرحله ماموریت را اجرا، و سند واگذاری کشور به آمریکا و اروپا را امضا می کردند!
♦️اتفاقا درک درست از این واقعیت که آمریکا به هیچ تعهدی پایبند نیست و فقط زبان قدرت را می فهمد، موجب شد تا کشور از سال 1399، بازنگری در تعهدات یکطرفه و قدرت نمایی در ابعاد منطقه ای و نظامی و دیپلماسی اقتصادی منفک از برجام را در پیش بگیرد؛ آن روز کشور در وضعیتی قرار گرفته بود که رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت روحانی می گفت "حتی یک قطره نفت هم نمی توانیم فروشیم".
@IMANI_mohammad
💢بهترین روز آقای مدیر کجا سپری شد؟ -۱
1- جهان قاعدهمند آفریده شده است. هر ملتی که این قوانین را شناخت و پایبندی نشان داد، به اندازه پایبندیاش، اقتدار پیدا میکند، اما اگر نشناسد یا ملتزم نباشد، نسخه ضعف خود را پیچیده است؛
چنان که امیر مومنان(ع) فرمود «العِلمُ سُلطانٌ، مَن وَجدَهُ صالَ بِهِ وَ مَن لَم يَجِدهُ صيلَ عَلَيه. دانش، چیرگی و تسلط است، هركس آن را بيابد، با آن حمله کند و پیروز شود، و هر كس، آن را نیابد، بر او حمله کنند و مغلوب گردد».
یک مراد از دانایی، دسترسی به فنون است؛ اما معنای بالاتر، آگاهی نسبت به سنتهای جاری در زندگی بشر است. ملتهایی که زحمت قناعت و تلاش و تولید قدرت را به جان خریدند، توانستند سیادت پیدا کنند و آنها که به این قاعده پشت کردند، خسارتهای بزرگی را به جان خریدند.
2- نمونه این قاعدهمندی را میتوان در منطق «حمایت از تولید و تامین منابع قدرت ملی» و در مقابل توهمی که ادعا میکرد با خامفروشی، قدرتفروشی و واگذاری منابع قدرت ملی میتوان به اقتصاد رونق داد و ثبات خرید و از بیگانگان، تضمین امنیتی گرفت! نمونه نسخه منحط، رویکرد وابسته حکومت پهلوی و برخی حکومتهای مرتجع منطقه است. وضعیتی به غایت تحقیرآمیز که در فرآیند آن، سفیر آمریکا میتوانست به شاه ایران دیکته کند، یا دولتمرد آمریکایی، رژیم سعودی را «گاو شیرده» بخواند و مباهات کند که توانسته 450 میلیارد دلار قرارداد فروش اسلحه و... به آن دولت تحمیل کند!
3- با توهم «فروش منابع قدرت و کامیابی و آسایشطلبی از طریق آن» بود که برخی مدیران خوش بین به غرب وانمود کردند همه مشکلات کشور- از آب خوردن تا آلودگی هوا و محیطزیست و تولید و اشتغال-با یک توافق با آمریکا (و سپس ادعای برجام 2 و 3) حل میشود.
طبق این تخیل مسموم و نفوذزده، میشد تولید ملی را تعطیل یا تضعیف کرد، خودکفایی گندم را زیر سؤال برد، به نساختن مسکن ظرف پنج سال و انباشت تقاضای شش میلیون واحد مسکونی افتخار کرد، پالایشگاهسازی را «کثافتکاری» و نیروگاهسازی را «رفتن زیر بار مافیای نیروگاهسازی» خواند، و با این همه، صرفا با فروش نفت خام و انجام واردات، به اقتصاد رونق بخشید!
فرآیند برجام بدین معنا، کارکرد قرص روانگردانی را داشت که بر حسب ظاهر و در کوتاهمدت، حال کاربر را «توپ» میکرد؛ اما در میانمدت، تاثیرات ویرانگر خود را آشکار میساخت. بدترین رکوردهای اقتصادی میراث همین دوره است.
4- در این رویکرد وارونه، میشد 60 میلیارد دلار از ذخائر کمیاب ارزی را در اوج دوران تحریم حراج کرد و سپس زانوی غم در بغل گرفت و از زبان رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: «الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو، اجازه فروش یک قطره نفت را نمیدهند و اگر هم به فروش میرسد، امکان تبادل مالی نباشد».
چرا با وجود توافق، تحریمها در پسابرجام دو برابر شد و دموکراتها و جمهوریخواهان، متفقا پای تحریمهای ویزا، آیسا، سیسادا و کاتسا را در پسابرجام امضا کردند؟
چون جریان خطرناک نفوذ، به برخی سیاستمداران القا کرده بود با واگذاری منابع قدرت، میشود به رونق اقتصادی کُره جنوبی و ژاپن و آلمان رسید؛ و حال آن که مثلا آلمان و ژاپن، هشتمین و نهمین کشور اول دنیا در حوزه بودجه نظامی بودند.
آلمان همین امسال هم در اوج بحران اقتصادی، 100 میلیارد یوروی دیگر به توسعه توانمندیهای نظامی اختصاص داد.
💢ادامه دارد💢
@IMANI_mohammad
💢بهترین روز آقای مدیر کجا سپری شد؟ -۲
5- از باب قاعده «الزموهم بما الزموا انفسهم»، باید به غربگرایان توجه داد که رشد اقتصادی چشمگیر کُره جنوبی، مدیون سختگیریهای اقتصادی است، که غربگرایان در ایران، خلاف آن را به اجرا گذاشتند.
به عنوان نمونه، میتوان بخشهایی از درکتاب «نیکوکاران نابکار» به قلم پروفسور «هاجون چَنگ» استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه کمبریج را مرور کرد:
«صادرات کره جنوبی در دهه 1950، تنگستن و ماهی بود و شرکت سامسونگ، ماهی و سبزیجات و میوه صادر میکرد... در دهه 1970، برنامه ایجاد صنایع سنگین در دستور کار قرار گرفت. در مدارس به ما میآموختند که وظیفه میهنی ما حکم میکند کسانی را که سیگار خارجی میکشند، گزارش کنیم...
ارز به راستی، خون و عرق پیشانی سربازان صنعتی ما بود که در کارخانهها دستاندرکار جنگ صنعتی بودند. کسانی که با خریدهای بیهوده مانند سیگار قاچاق، ارز را هدر میدادند، خائن به شمار میرفتند.
پدرِ دوستی که به خانهاش رفته بودیم و سیگار میکشید، به عنوان فرد غیرمیهنپرست و بیاخلاق- اگر نه تبهکار- آماج حملات زهرآگین قرار میگرفت. شدیدا از هزینه کردن ارز در موارد غیر ضرور ممانعت میشد.
این کار از طریق اعمال ممنوعیتهای وارداتی و تعرفه و عوارض سنگین گمرکی برای کالاهای تجملی صورت میگرفت. سفرهای خارجی جز با مجوز معامله تجاری یا تحصیل ممنوع شد...
کُره که حالا صادرکننده خودرو و گوشیهای شیک در دنیاست، دههها برخلاف منطق تجارت آزاد جهانی، از حمایتهای تعرفهای و یارانهای برای تقویت بخش خصوصی استفاده کرد تا صنایع بتوانند در برابر رقابت بینالمللی دوام بیاورند. دولت روی ارز کمیاب، کنترل مطلق اعمال کرد و تخلف از آن، میتوانست مجازات مرگ در پی داشته باشد...
ژاپن زمانی خودروی بنجل تولید میکرد و با شکست روبهرو شد. بسیاری گفتند این شرکت باید به همان تولید ماشینهای ساده نساجی و ابریشم برگردد و بعد 25 سال ناتوانی، تولید خودرو را رها کند. اما دیگران گفتند هیچ کشوری بدون ایجاد صنایع مهم به جایی نرسیده. حالا همان تویوتا نه تنها از ورشکستگی درآمده، بلکه برند لکسوس را در دنیا تولید میکند».
6- خداوند، راحتطلبی و تنآسانی و زندگی بدون خطرپذیری و مجاهدت را برای انبیا و اولیای برگزیده خود نپسندید؛ چه رسد به دیگران. امیر مومنان(ع) در خطبه قاصعه بیان میکند:
«اگر خداوند اجازه تکبر ورزیدن را به فردی از بندگانش میداد، همانا رخصت آن را به پیامبران و اولیای خاص خود میداد، ولی خداوند سبحان، کبر ورزیدن را بر آنان روا نداشت... آنها را به گرسنگی امتحان کرد، و به رنج و سختی مبتلا نمود. با امور وحشتناک آزمود، و با ناگواریها، خالصشان کرد...
اگر خداوند پاک به وقت بعثت پیامبران خود، میخواست که گنجینههای طلا، و باغهای سرسبز را به روی آنان بگشاید، و پرندگان آسمان، و جانوران زمین را همراه آنان کند، چنین میکرد، اما در این صورت، جایی برای ابتلا و امتحان باقی نمیماند، و اجر و پاداش باطل میشد، و برای قبولکنندگان دعوت انبیا، ثواب مبتلایان به رنج و سختی واجب نمیشد...
اگر پیامبران، دارای قدرتی بودند که کسی را توان معارضه با آنان نبود، و دارای عزّتی که مغلوب کسی نمیشدند، و شوکتشان بهگونهای بود که گردنهای مردمان به سوی آن کشیده میشد، و مردم برای تماشای بزرگیشان بار سفر میبستند، اعتبار و ارزششان در میان مردم اندک بود، و متکبّران در برابرشان سر فرود میآوردند، و تظاهر به ایمان مىکردند، از روى ترس یا علاقهاى که به مادّیات داشتند.
در آن صورت، نیّتهاى خالص یافت نمیشد، و افراد با انگیزههاى گوناگون به سوى نیکىها مىشتافتند. امّا خداى سبحان اراده فرمود که پیروى از پیامبران، و تصدیق کتب آسمانى، و اطاعت محض، با نیّت خالص، تنها براى خدا صورت پذیرد؛ که آزمایش و مشکلات، هر قدر بزرگتر باشد، ثواب و پاداش آن نیز بزرگتر خواهد بود».
💢ادامه دارد💢
@IMANI_mohammad
💢بهترین روز آقای مدیر کجا سپری شد؟ -۳
7- دنیا عرصه تزاحمات و کامیابیها و ناکامیهاست. جزو سنتهای الهی این است که ایام موفقیت را میان دوستان و دشمنان بگرداند. چنان که فرمود:
«إِن يَمسَسكُم قَرحٌ فَقَد مَسَّ القَومَ قَرحٌ مِثلُهُ وَتِلكَ الأَيّامُ نُداوِلُها بَينَ النّاسِ... اگر به شما آسیب و جراحتی رسید، به آن جمعیّت دشمن نیز آسیب و جراحتی همانند آن وارد شد. و ما این ایام (پیروزی و ناکامی) را در میان مردم میگردانیم؛ تا خداوند، افرادی را که ایمان آوردهاند، معلوم کند و از میان شما، گواهانی بگیرد... آيا پنداشتيد كه داخل بهشت میشويد، در حالی که خداوند هنوز جهادگران و شكيبايان شما را معلوم نکرده است؟».
و نیز فرمود «وَلَا تَهِنُوا فِي ابْتِغَاءِ الْقَوْمِ. إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللهِ مَا لَا يَرْجُونَ. و در تعقیب دشمن سستی نورزید؛ اگر شما رنج و دردی میبینید، آنان نیز مانند شما در رنج و درد میافتند، و شما امیدی را به خداوند دارید که آنان ندارند».
8- یک معیار سنجش درستی عملکرد مدیریتها، میزان خشم و ناراحتی دشمن است. امکان ندارد جبهه خودی، طراحی راهبردی موثری انجام دهد، و غیظ و کارشکنی و تهدید و تحریم و ترور دشمن را برنیانگیزد.
خطای محاسبه بزرگی بود که کسانی تصور کردند دشمنی دشمن، پایانپذیر است و با کوتاه آمدن، میشود دل او را نرم کرد. سنت الهی بر این منطق استوار است که موفقیت و پیشرفتها، در مجاهدت مقابل دشمن اتفاق بیفتد؛ چنان که در سوره توبه فرمود:
«... هیچ تشنگی و خستگی، و گرسنگی در راه خدا به آنها (مومنان) نمیرسد و هیچ قدمی در جایی که کفار را خشمگین کند نمیگذارند، و ضربه ای از دشمن نمیخورند، مگر اینکه به خاطر آن، عمل صالحی برای آنها نوشته میشود. خداوند پاداش نیکوکاران را ضایع نمیکند».
9- فرق میکند که وقتی از یک مدیر بپرسید بهترین ایام عمرش، کجا سپریشده، آدرس سفرهای اشرافی و اقامت در بهترین هتلها و بهرهمندی از امتیازات ویژه را به یاد بیاورد، یا سختترین ساعات خدمتگزاری در برابر تهاجم بیوقفه دشمن را.
آتش جنگ با مزدوران نیابتی آمریکا در منطقه بوکمال در مرز سوریه و عراق، همچنان شعلهور بود که رزمندگان خط مقدم، سردار سلیمانی را در میان خود یافتند. حاج قاسم، آن روز درباره بهترین روزهای عمر خود گفت:
«یک وقت ما در کربلای پنج مشترک بودیم با این مرد بزرگ (اشاره به یکی از همراهان) و بعض از برادران دیگر که همراه ایشان بودند. آن روز در کانال ماهیگیری، توی یک کانالی بودیم؛ تنگِ تنگ، ولی پر از جنازه. سر را نمیشد بالا بیاوری. شاید سختترین روزهای عمر من، آن روزها و اتفاقات بعدی بود.
تمام شد. درسته؟ هیچ آثاری از آن سختی وجود ندارد. اگر از من بپرسند بهترین روز عمر تو کِی بوده (بُغض حاج قاسم)، میگویم آن روزی که در کانال ماهیگیری بودم.
اگر از یک آزاده و اسیر بپرسند، بگویند بهترین روز عمر تو کی بوده؟ میگوید آن روزی که من را به عشق امام شلاق میزدند؛ نه روز ازدواجم. این روزها مثل همان روزهاست. از آن استفاده کنید».
💢یادداشت روز کیهان
@IMANI_mohammad
💢نیوزویک: بایدن، هیچ پیشنهاد روشنی
برای لغو تحریمهای ایران ندارد
مجله نیوزویک تاکید کرد دولت بایدن بسیار به عرضه نفت ایران به بازار نیاز دارد اما هیچ راهکار روشنی برای لغو تحریمهای ایران ارائه نکرده است.
این نشریه آمریکایی نوشت: ایران و ونزوئلا میتوانند نیاز ایالات متحده در حوزه انرژی را تامین کنند، مشروط بر این که بایدن تحریمهای اعمال شده دوره ترامپ را لغو کند. به این ترتیب، انتظار میرود که به طور بالقوه ۲ تا ۲.۵ میلیون بشکه در روز نفت بیشتری به بازار جهانی عرضه شود. اکنون هر گالن بنزین در آمریکا در قیمت بیسابقه پنج دلار نوسان میکند. دولت بایدن آماده رقابت برای فصل انتخابات میان دورهای میشود و این قیمت بنزین، خبر خوبی نیست.
اگر بایدن قدمی برای عرضه بنزین به بازار جهانی برندارد، در نهایت هزینههای سیاسیش را پرداخت خواهد کرد. بنابراین هرگونه تلاش برای برداشتن تحریمهای ایران و ونزوئلا، ارزشمند خواهد بود. به ویژه که عربستان نیز اعلام کرده که قادر است عرضه نفت را فقط اندکی افزایش دهد.
اگر تحریمهای ایران برداشته شوند ایران قادر خواهد بود کمی بیش از یک میلیون بشکه نفت و میعانات به بازار صادر کند که جریان آزاد انرژی به پالایشگاهها در کشورهای فرانسه، اسپانیا و ایتالیا را امکانپذیر میکند. ونزوئلا ظرفیت کمتری دارد و شاید تنها تا ۴۰۰ هزار بشکه اضافی به جریان عرضه بیفزاید.
هر چند این میزان افزایش عرضه پاسخگوی ۴.۷ میلیون بشکهای که روسیه صادر میکرد نیست اما شکاف عرضه تا تقاضا را اندکی کاهش میدهد. به ویژه که با پیشبینی رکود جهانی انتظار میرود تقاضای انرژی کاهش یابد.
دولت بایدن، تلاشهای دیپلماتیک بسیاری با تهران و کاراکاس داشته است اما هیچ راهبرد روشنی برای لغو تحریمهایی که دونالد ترامپ وضع کرد، دیده نمیشود. اثربخشی تحریمها در سالهای اخیر با مشارکتهای راهبردی فزاینده بین تهران و کاراکاس مورد چالش قرار گرفته است. به علاوه، در پی کاهش عرضه انرژی و افزایش قیمت آن، حمایت داخلی در آمریکا برای کمک به اوکراین نیز رفته رفته رنگ میبازد.
کوین کشمن، دستیار ارشد مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاست گفت: کاهش تحریمها علیه ونزوئلا و ایران، یک پیروزی آسان برای دولت بایدن خواهد بود. او با نگاهی به مرز شش ماهه و طی یک سال تا دو سال آینده، برآورد کرد که ایران و ونزوئلا میتوانند مجموعا ظرفیت صادراتی خود را تا ۲.۶ میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
@IMANI_mohammad
💢رادیو فرانسه: اروپای کلافه
نیازمند نفت و گاز ایران است
«دولت بلژیک در تلاش است تا طرحی را به تصویب برساند که بر اساس آن، آزادی دادن اسدالله اسدی، دیپلمات زندانی جمهوری اسلامی به تهران ممکن خواهد شد. این معامله احیاناً در ازای آزادی یک یا چند گروگان دوتابعیتی یا فرانسوی صورت خواهد گرفت. فراتر از این معامله، اروپائیان در تلاشند تا بهرهگیری از منابع نفت و گاز ایران را تسهیل کنند».
وبسایت رادیو فرانسه ضمن انتشار مطلب فوق نوشت: چه کسی میتواند وابستگی عاجزانه اروپائیان به انرژی روسیه را کاهش دهد؟ در حالی که افزایش بهای بنزین و گاز و برق شهروندان اروپایی را کلافه کرده، برخی دولتهای غربی به فکر ذخایر عظیم ایران یا ونزوئلا افتادهاند. مشکل اینجاست که حکومتهای این کشورها از نظر غربیها چندان قابل معاشرت نیستند. اما وقتی پای منافع حیاتی در میان باشد، اروپاییها در کنار گذاشتن معیارهای اخلاقی و حقوقی و رجوع به «سیاست واقعبینانه» بسیار تردست و ورزیدهاند.
کمتر از یک هفته قبل، دولت فرانسه خواستار بازگشت نفت ایران و ونزوئلا به بازار جهانی شد. یکی از مقامات ارشد کاخ الیزه با اشاره به تحریمهای بینالمللی علیه ایران و ونزوئلا، تأکید کرد که بازگشت نفت این دو کشور به بازارهای جهانی، بخشی از مشکلات عرضه انرژی را که پس از حمله روسیه به اوکراین تشدید شده جبران خواهد کرد.
اما مشکل با ایران یکی و دوتا نیست. پروندهها متعددند و گاه بسیار قدیمی. از اختلافات بر سر «حمایت از تروریسم» گرفته تا گروگانگیری... در این وضعیت، بلژیکیها طرحی را به مجلس بردهاند که بر اساس آن «انتقال» محکومان به ایران ممکن خواهد شد. در صورتی که پارلمان این طرح را بپذیرد، راه «انتقال» (یا بازگرداندن) اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی از زندانهای بلژیک به تهران باز خواهد شد.
اسدی، دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین، به ۲۰ سال زندان محکوم شده است. اما اگر اسدی به تهران بازگردد، چه کسی یا کسانی به ازای او آزاد خواهند شد؟ فریبا عادلخواه پژوهشگر دوتابعیتی یا بنژامن بریر توریست فرانسوی؟ و یا شاید دو فعال سندیکایی فرانسوی دو ماه قبل در ایران گرفتار شدند، مبلغ معامله باشند؟ ولی روزنامه لوموند به نقل از مسئولان دیپلماسی بلژیک یادآوری میکند «هر اقدامی که بتواند زمینه آزادی دکتر احمدرضا جلالی را فراهم کند، در اولویت قرار خواهد داشت».
شرایط نسبت به چند ماه قبل تغییر کرده و جنگ اوکراین برای کشورهای اروپای غربی به دردسر بزرگی تبدیل شده است. یک «منبع دیپلماتیک» به لوموند میگوید: «آنچه تغییر کرده، وضعیت بینالمللی است. حالا ارادهای جدی برای بهبود روابط با یک فروشندۀ بالقوۀ نفت و گاز شکل گرفته»... همین منبع حدس میزند که شاید گفتوگوهایی در جهت آزاد شدن بنژامن بریر در جریان باشد. لوموند نتیجه میگیرد که پس احتمالاً بلژیک در این اقدامات تنها نیست (فرانسه هم هست).
@IMANI_mohammad
💢بورس آمریکا، زیانبارترین دوره
در ۵۰ سال اخیر را سپری میکند
بورس آمریکا طی چند ماه اخیر عملکرد زیانباری را پشتسر گذاشت و بدترین عملکرد طی ۵۰ سال گذشته بود.
این خبر را «سیانبیسی» منتشر کرد و نوشت: نیمه نخست سال جاری میلادی، برای بسیاری از سرمایهگذاران دوره بسیار زیانباری بود. عوامل گوناگونی که سبب عملکرد بسیار بد بورسها شدهاند، در نیمه دوم امسال همچنان اثرگذار خواهند بود. عملکرد بورس آمریکا، بدترین عملکرد نیمه نخست از پنج دهه پیش بود و علت اصلی این وضعیت وخیم در بازار، تورم است که پیشبینی شده برای مدتی نسبتا طولانی بالا باقی میماند. در آمریکا، اروپا و بسیاری از اقتصادهای دیگر، نرخهای تورم به شدت بالا رفته است.
هزینه زندگی در آمریکا ابتدای سال جاری میلادی در بالاترین سطح طی چهار دهه قبل قرار داشت و شاهد رشد بیش از پیش نرخ تورم هستیم. بانک مرکزی ابتدا تصور میکرد، نرخ بالای تورم «زودگذر» است؛ در نتیجه اقدامی برای مهار آن انجام نداد. حالا کاملا مشخص است که این نهاد از تورم عقب مانده و در حال بالا بردن نرخهای بهره است؛ اما این اقدام، اقتصاد و بورس را که هنوز از اثرات همه گیری به طور کامل رها نشدهاند، در معرض خطر قرار میدهد.
در نیمه نخست سال جاری، نتیجه تحولات اقتصادی و ژئوپلیتیک در جهان و اقدامات بانک مرکزی بسیار منفی بوده است. شاخص S&P در بورس آمریکا ۲۰ درصد کاهش یافت و ریسک پذیری سرمایهگذاران در تمامی بازارهای پرریسک از بورس تا بازار ارزهای دیجیتالی و... کاهش شدیدی داشته است. یکی از تحلیلگران ارشد میگوید: «همه چیز از تورم بالا نشأت گرفته است. بانک مرکزی بود که پیشبینی کرد تورم زودگذر است و به سیاستهای انبساطی خود ادامه داد. دولت نیز برنامههای حمایتی جدیدی را اجرا کرده و به این شکل بود که به اینجا رسیدیم.»
اختلالها در زنجیرههای تأمین که بانک مرکزی معتقد بود بهزودی رفع میشود، یکی از عوامل مهم رشد نرخ تورم بوده و در ماههای آینده نیز اثرات آن ادامه پیدا خواهد کرد. تقاضا به سرعت رشد کرده است؛ در حالی که بخش حملونقل نتوانسته است کالاها را به موقع وارد بازار کند.
جنگ اوکراین بر شدت برخی مشکلات افزوده؛ قیمت انرژی و مواد غذایی را بالاتر برده و مشخص نیست که شرایط چه وقت تغییر خواهد کرد. ابهام درباره اقدامات آتی بانک مرکزی بر وخامت اوضاع افزوده است.
عوامل رشد نرخ تورم قدرتمند هستند و برای مدتی طولانی ضعیف نخواهند شد؛ بنابراین در نیمه دوم سال جاری میلادی فشارهای تورمی شدید خواهد بود. اگر بانک مرکزی مهار بیقید و شرط تورم را در اولویت قرار دهد، رکود بسیار محتمل است.
@IMANI_mohammad
محمد ایمانی l مصاف عقل و جهل
💢رادیو فرانسه: اروپای کلافه نیازمند نفت و گاز ایران است «دولت بلژیک در تلاش است تا طرحی را به تصویب
.
💢رادیو فرانسه: اروپای کلافه
نیازمند نفت و گاز ایران است
https://eitaa.com/IMANI_mohammad/3567
@IMANI_mohammad
از بزرگ نمایی چند جعبه دارو
تا سانسور رونق دیپلماسی اقتصادی
♦️رسانه، وقتی غرض ورزانه رفتار کند، می تواند عکس بزرگ خانم موگرینی را در صفحه اول بگذارد و تیتر بزند "هرچه تهران بگوید"(!) این تیتر برای مسئول سیاست خارجی اروپا، زمانی در یک روزنامه ایرانی زده شد، که به اذعان آقای ظریف، اروپا یازده تعهد برجامی خود را زیر پا گذاشته بود و پایبندی نشان نمی داد.
🔹اروپایی ها سال 97 و 98، آن یازده تعهد را ابتدا به پیشنهاد کانال موسوم به SPV و سپس اینستکس فروکاستند. وعده کردند نفت ایران را بخرند و غذا و دارو بفروشند(!) بعدا گفتند نمی توانیم نفت بخریم، اما نفت خود را به دیگر کشورها بفروشید، پولش را به ما بدهند و ما در مقابل، غذا و دارو به شما بدهیم!
♦️اما همین را هم عمل نکردند و با خباثت های آمریکا همراهی کردند. رسیدیم به جایی که مثلا سفیر سوئیس، چند کارتن دارو با خود می آورد و عکس یادگاری می گرفت و متاسفانه همان رسانه های غربگرا، عکس موهن سفیر را به عنوان گشایش بخت برجام، به افکار عمومی قالب می کردند!
🔹حالا مقایسه کنید با خبر هایی مانند "واگذاری صد هزار هکتار زمین کشاورزی در روسیه به ایران برای کشت محصولات کشاورزی"، و یا این خبر خبرگزاری ایلنا که؛
♦️"ونزوئلا با هدف کشت فراسرزمینی، یک میلیون هکتار زمین کشاورزی در اختیار ایرانی قرار داده است. این کشور برای کشت محصولات استراتژیکی چون ذرت و سویا مناسب است؛ ارزش اقتصادی سویا به مراتب از گندم بالاتر است. کنجاله سویا در تولید مرغ و دام بسیار کاربرد دارد. کشت سویا در هکتار حاشیه سود 150 درصدی دارد، در حالی که حاشیه سود گندم کمتر از 30 درصد است. کشت سویا و ذرت در ونزوئلا درآمد قابل توجهی را متوجه ایران می کند."؛
🔹یا خبرهای مهمی مانند گسترش دیپلماسی اقتصادی در منطقه (عراق، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، پاکستان و...) و فرا منطقه (از شرق دور تا آمریکای لاتین) که به قراردادهای راهبردی برای تنوع بخشی صادرات و بی اثر کردن تحریم ها انجامیده و می تواند تدریجا، ثبات و رونق را به اقتصاد ما بر گرداند.
♦️همان ها که عکس سفیر سوئیس با چند جعبه دارو، عکس کلوز آپ موگرینی با تیتر دروغ "هر چه تهران بگوید"، و یا عکس سلفی نمایندگان مجلس دهم با او را بزرگ نمایی می کردند، حالا اِبا دارند اتفاقات راهبردی برای گسترش دیپلماسی اقتصادی -بی اعتنا به برجام و تحریم و FATF- را منعکس کنند یا ضریب بدهند.
🔹طبیعی است آمریکا و غرب، از این که ایران در حال عبور از وضعیت فلجی و تعلیق و انتظار است، ناراحت باشند؛ اما این رسانه های ظاهرا ایرانی، چرا؟!
@IMANI_mohammad
💢 چند گزارش درباره
وضعیت بالینی دولت بایدن -۱
🔹آمریکا، انگلیس و اسرائیل، روزگار نامناسبی را از نظر به هم ریختگی سیاست داخلی سپری می کنند. در اسرائیل، نخست وزیری که لاف "مرگ ایران با هزار ضربه" را می زد، ساقط شد.
♦️اوضاع انگلیس هم چنان در هم است که نشریه "میدل ایست آی" گزارشی منتشر کرده با عنوان "احمقِ محبوبِ میلیونرها"؛ و مجله اشپیگل، کاریکاتوری از "بوریس جانسون" را منتشر کرده و تیتر زده: "دلقک می رود و آشفتگی برجای می ماند".
🔹در آمریکا باید شرایط بالینی نا مناسب بایدن و دولتش را از نو سنجید که از جهات مختلف، در چهل، پنجاه و حتی هفتاد سال اخیر، کم سابقه است. اگرچه ماجرا فراتر از دولت بایدن است. خبرها را مرور کنید:
♦️شبکه سیانان: جنگ اقتصادی غرب علیه روسیه کارساز نیست و به ضرر غرب خواهد بود. با توجه به افزایش قیمت انرژی، بلومبرگ پیش بینی میکند دولت روسیه درآمد بیشتری از نفت و گاز نسبت به پیش از جنگ کسب خواهد کرد: ۲۸۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲، در مقایسه با ۲۳۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱.
🔹وبگاه هیل (وابسته به کنگره): آثار تحریم های ضد روسیه، مانند یک بومرنگ به سمت آمریکا و غرب بازگشته است.
♦️فارین پالیسی: باید به زودی خود را برای نفت ۱۵۰ دلاری، آماده کنیم.
🔹دویچه وله: تورم در آمریکا، رکورد ۴۰ ساله را شکست. قیمت بنزین به بیش از ۷ دلار در هر گالن افزایش یافته و شاخص قیمت مصرفکنندگان نشان میدهد بهای مواد غذایی به بالاترین میزان از دهه ۷۰ میلادی تاکنون رسیده است.
♦️بیشترین حجم افزایش قیمت، مربوط به بخش های مسکن، بلیط هواپیما، خودرو، خودروهای باری دست دوم، سلامت، فرش، تفریحات و لباس بوده است.
🔹شبکه سی ان ان: بازارهای مالی، نگرانند که با ادامه تورم، اقتصاد آمریکا با رکود مواجه شود . بازارهای مالی، به دنبال افزایش قیمت های سوخت و تورم، در سال جاری میلادی تا ۳۰ درصد با افت شاخص روبرو شدهاند.
♦️سیانبیسی: بورس آمریکا، زیانبار ترین دوره در ۵۰ سال اخیر را سپری میکند. علت اصلی این وضعیت وخیم، تورم است که برخلاف برآورد اولیه بانک مرکزی، پیش بینی شده برای مدتی نسبتا طولانی بالا باقی میماند.
💢ادامه دارد💢
@IMANI_mohammad