آش ترخینه و سیرابی
#آش
#ترخینه
#سیرابی
ترخینه - دو عدد
پیاز - یک عدد
سبزی (تره، پیازچه، جعفری و گشنیز) - دو لیوان خرد شده
سیراب شیردان پخته و خردشده - دو لیوان
نمک، فلفل، زردچوبه، پودر سیر - به میزان لازم
نعناع خشک، پیازداغ و سیرداغ - به میزان لازم برای تزیین و سرو
کشک - به میزان لازم برای سرو
دستور پخت آش ترخینه و سیرابی
۱- برای تهیه آش ترخینه و سیرابی حتماً باید از قبل برنامه تهیه این غذا را داشته باشید و ترخینهها را در آب قرار دهید تا خیس بخورند.
۲- پیاز را خرد کنید و کمی تفت دهید.
۳- زردچوبه، نمک، پودر سیر و فلفل سیاه را به پیازداغ اضافه و همچنین ترخینه خیس کرده را با چهار لیوان آب به مواد اضافه کنید.
۴- سیرابی آماده یا در منزل تهیهشده را بهاندازه دلخواه خرد و به آش اضافه کنید. اضافه کردن سیرابی به این آش میتواند برای زنان بارداری که دچار ویار شدید بارداری هستند کمک مؤثری باشد.
۵- سبزی آش ترخینه را که شامل تره، پیازچه، جعفری و گشنیز خردشده است، اضافه کنید.
۶- این آش را با پیاز و نعناع و سیر داغ و مقداری کشک تزیین کنید.
ترخینه از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه میشود و در یک روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ میپزند و قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله میکنند و پس از افزودن گیاهان بومی مانند پونه، آن را زیر نور آفتاب خشک میکنند یا در تنورهای مخصوص حرارت میدهند.
👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐
کانال آشپزخانه خاله خاتون👩🍳
مواد لازم برای شیرینی سپه سالاری
#شیرینی
#شیرینی_سپه_سالاری
آرد سفید 230 گرم
آرد برنج 110 گرم
تخم مرغ کوچک 2 عدد
شکر 125 گرم
روغن صاف قنادی 120 گرم
روغن مایع 35 گرم
ماست 80 گرم
آب 50 گرم
عسل 1 قاشق مرباخوری
گلاب 2 قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر 1 قاشق غذاخوری
هل 1/2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
۱- ابتدا آرد شیرینی پزی و آرد برنج را الک کنید و آن ها را داخل کاسه ای بریزید.
۲- روغن صاف را با قاشق بزنید تا بافت آن کمی از هم باز شود. سپس آن را به همراه نصف مقدار روغن مایع به آرد ها اضافه کنید و با همزن با سرعت کم بزنید تا مواد با هم مخلوط شوند. سپس سرعت همزن را زیاد کنید و نصف دیگر روغن مایع را نیز به مواد اضافه کرده و با هم مخلوط کنید. مواد رو حدود ۸ دقیقه بزنید.
۳- بیکینگ پودر را به نیز مایه اضافه کنید. مواد را تا اندازه ای هم بزنید که پوک و سبک شوند.
۴- داخل کاسه ای دیگر، تخم مرغ ها، ماست، شکر، گلاب، آب و پودر هل و یک قاشق از عسل را با هم مخلوط کنید و آن ها را خوب با همزن دستی بزنید تا با هم ترکیب شوند. حدود ۱ دقیقه هم زدن مواد کافی است. اگر بیشتر از ۱ دقیقه مواد را هم بزنید، روی شیرینی سپه سالاری ترک می خورد.
۵- ترکیب خمیری آرد و روغن را به سایر مواد اضافه کنید و با انگشتان درست خود هم بزنید و ورز دهید تا کم کم یکدست شود.
۶- یک مشت از خمیر را بردارید، دوباره آن را داخل کاسه برگردانید و این کار را آن قدر ادامه دهید و خمیر را زیر و رو کنید تا خمیر جمع شود. دقت کنید که خمیر را زیاد ورز ندهید. زمانی که خمیر صاف و یکدست شد و مانند خامه زده شده غلظ شد، کافی است.
۷- روی سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و روی آن را با استفاده از قلمو کمی چرب کنید.
۸- خمیر آماده شده را داخل قیف ریخته و با ماسوره ی گرد ساده، به اندازه ی گردو روی کاغذ روغنی چرب شده بریزید.
۹- مهر شیرینی (قالب گل مینا) را داخل آرد برنج فرو کنید و روی شیرینی ها را مهر بزنید. کافی است مهر را روی گلوله ها قرار داده و کمی فشار دهید.
۱۰- زرده تخم مرغ، زعفران آب شده و کمی نمک را داخل کاسه ریخته و با هم مخلوط کنید. این مخلوط را با استفاده از قلمو روی شیرینی ها رومال کنید.
۱۱- فر را به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد گرم کنید. سپس سینی شیرینی را در طبقه ی وسط فر گرم قرار دهید تا شیرینی ها به مدت ۲۰ الی ۲۵ دقیقه بپزند.
۱۲- بعد از آن که شیرینی ها پخته شدند و زیر و روی آن ها طلایی رنگ شد، آن ها را از فر بیرون آورده و بعد از سرد شدن، از کاغذ روغنی جدا کنید.
۱۳- شیرینی ها را داخل ظرف مورد نظر سرو کرده و نوش جان کنید.
🔰نکات کلیدی طرز تهیه شیرینی سپه سالاری
– می توانید شهد را جاگزین عسل کنید.
– برای سبک تر شدن بافت خمیر شیرینی می توانید پودر قند را جایگزین شکر کنید تا خمیر شیرینی بافت پفکی تری داشته باشد.
– بعد از رومال کردن شیرینی ها، می توانید کمی خرفه یا کنجد روی آن ها بپاشید تا ظاهر زیباتری داشته باشد. بعد از پخته شدن شیرینی ها نیز می توانید از پودر پسته برای تزیین آن ها استفاده کنید.
– اگر مهر شیرینی یا قالب گل مینا ندارید مهم نیست. می توانید شیرینی ها را به شکل ساده درست کنید.
– شیرینی سپه سالاری را می توانید در ظرف در بسته به مدت یک هفته داخل یخچال نگهداری کنید.
– به جای پودر هل می توانید از مقداری وانیل استفاده کنید.
– برای آن که از پخته شدن شیرینی ها مطمئن شوید، بعد از ۲۰ دقیقه یک خلال دندان داخل آن فرو کنید. اگر شیرینی به خلال دندان نچسبید، پخته شده و آماده است.
– به جای روغن صاف قنادی می توانید از روغن جامد نیز استفاده کنید.
– برای پخت شیرینی ۱۵ دقیقه آن را در حرارت زیر فر و ۵ دقیقه با حرارت گریل قرار دهید.
– برای ریختن خمیر شیرینی داخل قیف، می توانید از قیف های یکبار مصرف استفاده کنید.
تصاویر از rose.cake.67،@ farideh.roushan@
👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#باقلوا_صدفی
#باقلوا
*´¨
*•.¸¸.•*´¨*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•* کانال کدبانوها🍓فیلم آشپزی👇 👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐
کانال آشپزخانه خاله خاتون👩🍳
#باقلوا_صدفی #باقلوا *´¨*•.¸¸.•*´¨*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•* کانال کدبانوها🍓فیلم آشپزی👇 👩🍳࿐@kitchenAuntK
تاتلی مدیا(باقلوا_صدفی)
مواد لازم:
1 استکان آب(استکان کمر باریک ترک 125 گرم)
1 استکان روغن مایع(85 گرم)
1 استکان شیر(125 گرم)
1 عدد تخم مرغ
1 قاشق غذاخوری سرکه(انگور یا سیب)
1 پاکت بکینگ پودر(10 گرم و یا 2.5 قاشق چای خوری)
4 لیوان آرد(هر لیوان حدود 110 گرم)
برای روی تاتلی:
100 گرم کره
نصف استکان روغن مایع
مواد لازم برای شربت:
3.5 لیوان شکر
4 لیوان آب
آب یک چهارم لیمو اندازه لیوان 200 میلی اندازه استکان 125 میلی
طرز تهیه:
ابتدا شربت را آماده کنید آب،شکر و یک برش کوچک از لیمو(یا چند قطره آبلیمو)و روی اجاق بذارید بعد از اینکه شروع به جوشیدن کرد فقط 15 دقیقه دیگر بجوشانید و کنار بذارید خنک شود.
برای خمیر آب ،شیر ، روغن مایع ،تخم مرغ و سرکه را داخل ظرفی بریزید و با دست هم بزنید بکینگ پودر و آرد را کم کم و با کنترل بریزید و ورز بدید آرد را کم کم و به اندازه ای بریزید که خمیر نرمی شود من کلا 4 لیوان آرد استفاده کردم(نسبت به بزرگی تخم مرغ مقدار آرد تغییر میکند)خمیر را خوب ورز بدید تا یکدست شود.
خمیر هر چقدر خوب ورز داده شود هم از نظر شکل و هم از نظر باز کردن خمیر نتیجه خوبی می گیرید.
خمیر ورز داده شده را به 8 قسمت مساوی تقسیم کنید و هر چانه را گرد کنید و کنار بذارید.
هر چانه را با کمک نشاسته باز کنید و کنار بذارید.
لابلای خمیر ها خیلی کم نشاسته بپاشد و روی هم بذارید.
نشاسته گندم یا ذرت فرق نمیکند هر کدام که دارید میتوانید استفاده کنید.
8 چانه را بعد از بازکردن روی هم بذارید و حالا با وردنه باریک و یا با وردنه معمولی هر 8 خمیر را با هم باز کنید.
و از یک طرف به شکل کیپ شروع به رول کردن کنید.
تا جایی که میتوانید خمیر را به شکل مربع باز کنید چون شکل دادن راحت تر میشود.
خمیر رول شده را به اندازه 1 انگشت برش بزنید و هر کدام را کمی با دست فشار بدید و با وردنه باریک فقط در طول خمیر کمی باز کنید و داخل خمیر گردو و یا فندق درشت خرد شده بذارید و خمیر را ببندید و داخل سینی فر بچینید.
100گرم کره را آب کنید و نصف استکان روغن مایع را به کره اضافه کنید و با قاشق روی تاتلی ها بریزید و در فر170_160درجه از قبل گرم شده تا وقتی که سرخ شود بپزید.
بعد از پخت شربت سرد را روی تاتلی گرم بریزید و صبر کنید شربت را خوب جذب کند و با پسته تزیین کنید.
هم شکلش و هم طعمش عالیه توصیه میکنم حتما درست کنید
#با_رسپی_های_امتحان_شده
👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐
کانال آشپزخانه خاله خاتون👩🍳
#کله_گیپا غذای محلی شهر یزد 👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐
طرز تهیه غذای محلی «کله گیپا»
مواد اولیه پخت این غذای محلی در اردکان
شامل سیرابی،
برنج،
عدس،
پیاز و ادویه است
و در گذر زمان اندکی نیز دچار تغییرات شده است
به طوری که بنا به گفته قدیمیها با توجه به کم بودن برنج در آن سالها، عمدتاً مردم از بلغور گندم و پیاز به جای برنج در پخت گیپا استفاده میکردند.
مواد لازم جهت آماده کردن این غذا برای دو نفر را شامل
سه تکه متوسط سیرابی،
دو پیمانه برنج و
۱.۵ پیمانه عدس نیم پز،
یک عدد پیاز متوسط،
ادویه شامل نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زیره و
نیز روغن به میزان لازم ذکر و در مورد نحوه پخت این غذا
ابتدا برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید، عدسها را حدود ۱۰ دقیقه بجوشانید تا حالت نیم پز شود، سپس آب برنج و عدس را کاملا بگیرید و در ظرفی دیگر بریزید، پیاز را نگینی خورد کنید و به همراه ادویهها به برنج و عدس اضافه کنید و کاملاً بهم بزنید تا مواد گیپا خوب و یکدست مخلوط شوند.
در مرحله بعد، سیرابی را خوب با آب بشویید و کرک آن را تا حد امکان بگیرید و سپس سیرابی را به سه یا چهار قسمت متوسط تقسیم کنیدکه البته این کار کاملاً سلیقهای است و میتوانید آنها را ریز، متوسط یا درشت برش دهید.
تیکههای سیرابی باید با نخ و سوزن شبیه بالشتکهای کوچکی دوخته شود، البته در این مرحله اگر تیکههای سیرابی از چند طرف باز هست، باید از قبل کوک بزنید تا یک طرف برای تزریق مواد داخلی گیپا باز بماند.
سپس موادی که از قبل مخلوط کردیم را داخل سیرابی میریزیم، در ضمن در این مرحله حتما یک یا دو قاشق غذاخوری روغن داخل سیرابی بریزید تا برنج خشک نشود، البته برخی از چربیهای داخل خود سیرابی به عنوان روغن استفاده میکنم که خیلی در خوش طعمی گیپا تاثیر دارد.
توجه داشته باشید مواد گیپا را در این مرحله کاملا پر نکنید تا هنگام پخت فضا برای بازشدن و حجم گرفتن مواد داشته باشد و سپس در گیپا را بدوزید تا مواد از آن خارج شود.
در آخر یک پیاز کوچک را داخل دیگ زودپز به صورت نگینی خورد و کمی زردچوبه به آن اضافه کنید و بعد نیز گیپاها را داخل دیگ بگذارید و آب بریزید تا کاملا روی گیپاها را آب بگیرد و در نهایت نیز حدود ۲.۵ تا ۳ ساعت زمان بدهید تا کاملاً پخته شود.
در زمانهای قدیم این غذا را داخل دیگهای سنگی و روی آتش طبخ میکردند که در لذیذ شدن این غذا تاثیرگذار بود:
این غذا را اگر به همراه کله گوسفند هم بپزید، بسیار خوش طعم میشود، ضمن این که روشهای پخت این غذا در جزییات ممکن است متناسب با سلیقه هر کسی متفاوت باشد
به عنوان مثال برخی به مواد گوشت لقمه ای اضافه میکنند یا به جای زیره از دارچین یا زنجبیل استفاده میکنند هر سه این ادویهها مسهل سیرآبی هستند تا طبع سرد وخشک این غذا را متعادل کنند.
👩🍳࿐@kitchenAuntKhatoon࿐