💠انقلاب اسلامی بمثابه آنتی تز حکومت پهلوی
دیروز مطلبی نوشتم و در آن انقلاب اسلامی را بمثابه سنتز اجتماعی در یک افق سی تا چهل تحلیل کردم؛ سنتزی بین پروژه نوسازی، صنعتی شدن و شهرنشینی با عدالت خواهی و اسلام گرایی و بسیج مردمی و مشارکت سیاسی. از این منظر انقلاب عوامل متعدد داشت و پروژه اصلاحات ارضی و انقلاب سفید هم جزء مهمی از این سنتز بود. به این معنا انقلاب را نمی توان مجزا و بدون پروژه نوسازی روایت کرد.
اما از رویکرد دیگر انقلاب اسلامی به عنوان یک انقلاب سیاسی علیه ایدئولوژی و ساختار حکومت پهلوی تحلیل میشود. از این جهت انقلاب و در پی آن جمهوری اسلامی بخصوص در دهه نخست تاسیس در تقابل تام با وجوهی از حکومت پهلوی قرار دارد که خود را در شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی متجلی می سازد.
از حیث ایدئولوژیک تضادها عبارتند از:
۱- حق حاکمیت سیاسی: از رویکرد سلطنتی مبتنی بر وراثت و غلبه به رویکرد اسلامی و مردم گرایانه (جمهوری دینی)
۲- هویت تاریخی: از پان ایرانیسم به اسلامگرایی و امت گرایی
۳-نسبت با تمدن غرب: از غربگرایی یا غربزدگی به استعمارستیزی و هویت گرایی بومی
۴- اقتصادی: از سرمایه داری وابسته و کمپرادور (وابسته به فناوری و کالای خارجی) به سرمایه داری ملی دولتی با رویکرد خودکفایی
۵- روابط بینالملل: از موازنه مثبت در امور بین الملل به موازنه منفی یا نه شرقی نه غربی
البته از حیث ایدئولوژیک دو وجه استقلال و جمهوری اسلامی ، آزادی را تحت الشعاع قرار میدهد و نظام انقلابی عملا در مرحله استقرار عرصه را بر آن تنگ می سازد.
در کنار این جریان اصلی انقلاب که خود را در قانون اساسی و نظام رسمی تثبیت میکند، جریان های دیگری نظیر مشروطه خواهی لیبرال، ملی گرایی سکولار و چپ گرایی مارکسیستی نیز وجود داشت که به علت فقدان رهبری قوی و پشتوانه اجتماعی گسترده، در عمل به حاشیه رانده شد.
از حیث ساختاری قدرت حکومت در دوره پهلوی به خصوص اواخر آن متکی به نیروی امنیتی و نظامی، سرمایه داران وابسته به دستگاه حاکم، رسانه های رسمی یا شبه رسمی، نیروهای اداری و برخی اقشار نوگرا بود. البته پیوستگی و تعهد دو گروه آخر به حکومت بسیار سست بود. در مقابل قدرت انقلاب و جمهوری اسلامی متکی به شبکه روحانیت مذهبی، جمعیت های سنتی شهری اعم از بازاری و کارگری، روشنفکران دینی و رسانه های مردمی بود.
البته تدریجا بعد از جنگ بخش هایی از این ساختار ماهیت سیاسی خود را از دست داد و بخشی هایی از حکومت فاصله گرفت.
✍سیدآرش وکیلیان
@Kolbe_Andishe_Farhang
20120329115252-2122-110.pdf
343K
💠سیره امام سجاد(ع)
✍سید مرتضی عسگری
در زمان امام سجاد(ع) جامعه اسلامی از یک طرف عده ای بی حساب پول و ثروت داشتند و از طرف دیگر بر بسیاری فقر حاکم شد فقری که بعضی حتی شام شب نداشتند. در این زمان علاوه بر فقر، مسایل و مشکلات دیگری هم وجود دارد. در آن وقت به خاطر فتوحات ایران و مصر و شامات غلامان و کنیزان بسیاری که اسیر شده بودند، در خانه اغنیا بودند، حتی فقرا هم غلام و کنیز داشتند که با آنها به دستور شریعت اسلام رفتار نمی شد و با بداخلاقی صاحبانشان روبرو بودند. مطلب دیگر آنکه در اثر آن سرمایه های بی حساب دسته ای که پول داشتند همیشه مشغول عیش و نوش طرب و رقاصی و یک قدری از این بیشتر بودند. در سه شهر مکه، مدینه و طائف مدرسه های غنا و رقص بود در آنجا کنیزکان زیبا را به اسم مولدات برای قصرهای خلفا و امرای مکه مدینه و طائف تربیت میکردند. در این عصر، آوازه خوانی رواج بسیار شدید داشته و در هیچ عصری از عصور اسلام سراغ نداریم به این حد فساد در جامعه بوده باشد.
حالا در چنین عصری حضرت سجاد(ع) که به فرمایش خود: در مکه و مدینه بیست و یک محب نداریم، همه این مفاسد را باید علاج کند، چه کار کرده؟!
@Kolbe_Andishe_Farhang
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠مصداق تعارض منافع و فساد!
🎥 نطق امیرحسین ثابتی در مجلس
واگذاری ایران خودرو به کروز مصداق تعارض منافع و فساد است
چرا قوه قضاییه کاری نمیکند؟ اگر دوربین مخفی است، بگویید ما هم بدانیم
مردم! بدانید ما حواله هیچ خودرویی را نگرفتیم و با این فسادها مخالفیم، قوه قضاییه باید کاری انجام دهد
آقای پزشکیان! اگر ضد فسادی و نهج البلاغه خوانده ای جلوی این وضع را بگیر
@Kolbe_Andishe_Farhang
💠توییت های عبرت آموز!
حمزه غالبی مسئول ستاد جوانان میرحسین موسوی بود که پس از دستگیری و تحمل حبس از ایران رفت اما در غرب حقایقی را دید که او را متوجه اشتباهاتش کرد.
حالا او توییت هایی می زند که نشان می دهد چقدر به واقعیت های روابط بین الملل و ماهیت نظام سرمایه داری واقف شده و آن فضای رمانتیکی را که از غرب و سیاست هایش در ذهن داشت ، دور ریخته است.
@Kolbe_Andishe_Farhang
16.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠شرایط اقتصادی ایران پیش از تحریمهای جدید
🎥احسان خاندوزی
قدرت اقتصاد ایران در سال 2010 چگونه بود؟
تحریمها چگونه قدرتیابی اقتصادی ایران را متوقف کردند؟
چگونه و با چه بهانهای تحریمهای علیه ایران آغاز شد؟
@Kolbe_Andishe_Farhang
💠تحریم با اقتصاد ایران چه کرد؟
اقتصاد ايران در دهه 1390، ضعيف شده، در آمد سرانه كاهش يافته است. فقر گسترده تر از گذشته شده و شدت آن نيز افزوده شده است. به طور كلي متغيرهاي اقتصادي روندي نزولي داشته است. طبق گزارش مرکز آمار ایران درآمد خالص ملی سرانه هر ايراني در سال 1402 نسبت به سال 1390 ( سيزده سال قبل) به میزان ۲۰درصد کاهش یافته است( دنياي اقتصاد، 3 / 9/ 1403) روند سرمايه گذاري نيز متغير كليدي براي چشم انداز آينده كشور است.
سرمايه گذاري امروز به معناي رشد زيرساخت هلي توليد، اشتغال بيشتر و رشد اقتصادي و در نهايت رفاه نسل آينده است. اما سرمایهگذاری سرانه در سال ۱۳۹۰، به طور متوسط ۱۱٫۳ میلیون تومان بوده كه در سال 1402 به ۴٫۳ میلیون تومان رسيده است( فرداي اقتصاد، ا/ 7/ 1402).يعني تقريبا پس از سيزده سال، سرمايه گذاري سرانه 38 درصد سال 1390 است. كاهش شديد سرمايه گذاري سرانه به معناي كاهش اشتغال، رشد اقتصادي و رفاه جامعه در آينده است.
بدون ترديد عوامل متعددي در به وجود آمدن شرايط كنوني موثر بوده است. و با توجه به روند يادشده در دوره تحريم، روشن است كه تحريم متغيري كليدي در ايجاد وضعيت كنوني است. اين روزها نيز بحث از تحريم و راههاي برون رفت از آن در محافل عمومي و سياسي مورد توجه مجدد قرار گرفته است. برخي بر اين باورند كه مسئله اصلي كشور، تحريم نيست. به اعتقاد آنان ساختارهاي اقتصاد كشور موجب شده است اقتصاد ايران نتواند رشد كند. آنان سهم تحريم در به وجود آمدن شرايط كنوني را حداكثر 20 درصد ارزيابي مي كنند.
به واقع اقتصاد ايران پيش از تحريم با چالش هايي مواجه بوده است كه برخي از آنان به ساختار قانوني، سياسي و اقتصادي كشور باز مي گشت. با اين وجود، اقتصاد ايران با روندي كند و البته با فراز و فرود، رشد مثبت را تجربه مي كرد. حكايت ما حكايت اتومبيلي بود كه در يك اتوبان با سرعتي پايين در حال حركت بوده و ديگر اتومبيل ها كه به روز بوده و شرايط مناسب تري دارند، به سرعت از كنار ما رد مي شدند و ما با حسرت به آنان نگاه مي كرديم. اما شوك تحريم در سال 90 به اقتصاد ايران موجب شد تا ما به طور كلي از مدار اقتصاد جهان خارج شويم. مانند اينكه اتومبيل فرسوده با سرعت اندك را از اتوبان خارج كرده باشيم. در اين صورت همان سرعت اندك را نداريم. ماشين در مسير خاكي متوقف شده است. در يان شرايط چه بايد كرد؟ اولين قدم باز گرداندن اتومبيل به اتوبان است تا هر چند با سرعتي اندك اما در كنار سايرين به حركت ادامه دهد.
واقعيت اين است كه اقتصاد ايران نيز از مدار اقتصاد جهاني خارج شده است. سهم ايران از تجارت جهاني 2.2 درصد بوده كه الان به دو صدم درصد رسيده است. و اين به معناي انزواي جهاني است. هيچ كشوري در انزوا نمي تواند پيشرفت كند. صنعت ايران فرسوده شده و با توجه به كاهش شديد سرمايه گذاري، امكان بازسازي آن با شرايط موجود وجود ندارد. به گفته عضو كميسيون انرژي مجلس، براي چند سال متوالي سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش نفت کشور نیاز است تا بتوان میزان تولید نفت را در یک عدد قابل قبول حفظ کرد( تجارت نيوز، 15/ 7/ 1403). اين امكان نه براي نفت و گاز و نه براي ديگر صنايع بدون خروج از شرايط تحريمي وجود ندارد.
سخن اين نيست كه با خروج از تحريم، مشكلات اقتصادي كشور كاملا حل خواهد شد. سخن اين است كه با خروج از تحريم، ايران با همان سرعت اندك در جاده اقتصاد جهاني قرار گرفته و پس از آن بايد با نگاهي جامع به تدبير امور خود و سياستگذاري هاي اصلاحي اقدام كند.
بنابراين اولویت اول بايد خروج از شرايط تحريمي باشد.
✍محمدرضا يوسفي
@Kolbe_Andishe_Farhang
36.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠به خاطر ایـران، باب انتقاد از نظامِ اقتصادِ سیاسی را باز کنید!
🎥در گفتگوی علی علیزاده با امیر خراسانی
@Kolbe_Andishe_Farhang
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠ایران فقط نباید سلاح هسته ای داشته باشد
🎥دونالد ترامپ در دیدار با نتانیاهو:
من میخواهم ایران کشوری صلحآمیز و موفق باشد.
امیدوارم بتوانیم کاری انجام دهیم که اوضاع به یک وضعیت فاجعهبار ختم نشود.
من نمیخواهم چنین چیزی اتفاق بیفتد. واقعاً خواهان صلح هستم و امیدوارم بتوانیم به آن دست پیدا کنیم.
آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند. این کاملاً واضح است. من محدودیتهای مختلفی تعیین نمیکنم. فقط یک چیز نمیتوانند داشته باشند:
سلاح هستهای.
و اگر احساس کنم که ممکن است به سلاح هستهای دست پیدا کنند، علیرغم آنچه گفتم، فکر میکنم این برای آنها بسیار ناخوشایند خواهد بود.
اما اگر بتوانند ما را قانع کنند که چنین قصدی ندارند، شرایط متفاوت خواهد بود.
@Kolbe_Andishe_Farhang
💠اهداف یادداشت ریاستجمهوری امنیت ملّی ایالات متحده
بر خلاف آنچه در خصوص «یادداشت ریاستجمهوری ناظر بر امنیت ملّی آمریکا» علیه ایران گفته میشود، موضوع این سند صرفاً به پروندهی هستهای ایران محدود نیست
اگرچه در رسانهها تنها مسألهی دستیابی قریبالوقوع ایران به تسلیحات هستهای برجسته میشود.
مطابق یادداشت ریاستجمهوری مذکور، عمدهی اهداف آمریکا از امضای این سند چنین است:
۱. ایران باید از داشتن سلاح هستهای محروم شود. فشار حداکثری بر دولت جمهوری اسلامی ایران بازگردانده میشود، تا همهی مسیرهای دستیابی به سلاح هستهای مسدود و با نفوذ بدخیم ایران در خارج از مرزهای آن مقابله شود.
۲. ایران باید از داشتن موشک های بالستیک قارهپیما محروم شود.
۳. شبکهی تروریستی [منطقهای و بینالمللی] ایران باید خنثی شود. این یادداشت به وعدهی رئیس جمهور در سال ۲۰۲۰ برای مقابله با نفوذ مخرب ایران در سراسر جهان عمل میکند.
۴. باید با توسعهی تهاجمی موشکی ایران و همچنین سایر قابلیتهای تسلیحاتی نامتقارن و متعارف ایران مقابله کرد.
رئیسجمهور طی این یادداشت به وزیر خزانهداری دستور میدهد که حداکثر فشار اقتصادی را بر دولت ایران اعمال کند؛ این از جمله شامل تحمیل تحریم یا اعمال مکانیسمهای اجرایی بر کسانی میشود که نسبت به نقض تحریمهای موجود اقدام میکنند.
وزیر خزانهداری همچنین در آینده برای تمام بخشهای تجاری مرتبط -از جمله حمل و نقل، بیمه و اپراتورهای بندری- دستورالعملی ارائه میدهد که به هر شخص حقیقی و حقوقی که آگاهانه تحریمهای ایالات متحده در رابطه با ایران یا یک نماینده مرتبط به ایران را نقض میکند را تهدید کند.
وزیر امور خارجه همچنین معافیتهای تحریمی موجود را تعدیل یا لغو خواهد کرد و با وزیر خزانهداری برای اجرای کارزاری با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران همکاری خواهد کرد.
نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل متحد نیز اعلام کرده است که با متحدان کلیدی خود برای تکمیل پروسهی بازگرداندن تحریمها و محدودیتهای بینالمللی علیه ایران همکاری خواهد کرد.
دادستان کل تمام مراحل قانونی موجود را برای تحقیق، اخلال، و پیگرد قانونی شبکههای مالی و لجستیکی، عوامل عملیاتی یا گروههای جبههای در داخل ایالات متحده که توسط ایران یا یک نماینده ترور ایران حمایت میشوند، دنبال خواهد کرد.
چند نکتهی جانبی: اهمیت این سند چقدر است؟
۱. محتوای «یادداشت ریاستجمهوری امنیت ملّی ایالات متحده» که دیروز به امضای ترامپ رسید، بستهبندی رویکرد تهاجمی آمریکا با صورتبندی نرم و خیرخواهانه است که در چارچوب همان ۱۲ شرط پمپئو قرار دارد و فراتر از آن نمیرود.
این یعنی قرار است ایران تحت فشار فضاسازیهای محافل سیاسی و رسانههای داخلی و خارجی احساس خطر کند و از موضع پایین در شرایط نامتوازن برای مذاکره با طرفهای اروپایی و احتمالأ ایالات متحده تحت منگنه قرار بگیرد.
با توجه به ارسال پیامهای یکطرفه از سوی ایران برای مذاکره و رسیدن به توافق جدید با طرفهای غربی، و با توجه به ارسال سیگنالهای پیاپی وخامت اوضاع داخلی ایران به ویژه به لحاظ اقتصادی، ایالات متحده با کمهزینهترین ابزارهایی که در اختیار دارد اقدام به تهدید ضمنی تهران برای عقبنشینی از مواضع خود کرده و امیدوار است که این استراتژی پلکّانی در مراحل ابتدایی کار کند.
۲. در مرحلهی بعد و در صورت ناهمسازی ایران، اولتیماتومهای صریح مانند فعالسازی قریبالوقوع «مکانیزم ماشه» با چراغ سبز آمریکا، از سوی طرفهای اروپایی به ایران ابلاغ خواهد شد.
۳. صرفنظر از محدودیتهای ساختاری بینالمللی، اگر ترامپ ارادهی اعمال فشار حداکثری بر ایران را داشته باشد، باید یک «فرمان اجرایی» جدید برای گسترش تحریمها و علیه بخش نفتی ایران امضا کند، و وزارت خزانهداری نیز بر اساس آن فرمان اقدامات عملی علیه بنادر و پالایشگاههای خریدار نفت خام ایران صادر کند.
فعلأ چنین اقداماتی صرفاً روی کاغذ است.
۴. یکی از اهداف عمدهی امضای این یادداشت از سوی ترامپ، دادن وعدهای به نتانیاهو برای پیشگیری از هر نوع تعرّض احتمالی رژیم اسرائیل به مواضع ایران و مدیریت رویکرد تهاجمی تلآویو تا اطلاع ثانوی است.
۵. این سند میتواند برای چانهزنیهای دولت ترامپ با دولتهای عربی و جلب همراهی حداکثری آنها با واشینگتون نیز مفید فایده باشد.
۶. اصل «پیشبینیناپذیری» و «برهم زدن خطاهای محاسباتی دشمن»، باید محورهای استراتژی کلان ایران در شرایط کنونی باشد.
اگر در نبردی نمیتوان دشمن را از پا انداخت، اما میتوان به استراتژی آن حمله کرد و آن را از کار انداخت
✍️پریسا نصرآبادی
@Kolbe_Andishe_Farhang
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠عارف دیروز خیال ترامپ رو راحت کرد، پزشکیان هم امروز
اینها جدّی فکر میکنند با بیان این مواضع، ترامپ به خودش میگه: «هِی پسر، ایرانیها چه کشور خوب و حرفگوشکنی هستند. و به دنبال سلاح هستهای نیستند. به عنوان رییسجمهور آمریکا چندتا امتیاز توپ به ایران بدهم»؟
@Kolbe_Andishe_Farhang
💠آیا ایران توانایی ساخت بمب اتم را دارد؟
بمب اتم نداریم؛ اما اگر بخواهیم، میسازیم!
@Kolbe_Andishe_Farhang
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠عارف دیروز خیال ترامپ رو راحت کرد، پزشکیان هم امروز
اینها جدّی فکر میکنند با بیان این مواضع، ترامپ به خودش میگه: «هِی پسر، ایرانیها چه کشور خوب و حرفگوشکنی هستند. و به دنبال سلاح هستهای نیستند. به عنوان رییسجمهور آمریکا چندتا امتیاز توپ به ایران بدهم»؟
@Kolbe_Andishe_Farhang