💎 بیشک این جشن، از قدیمیترین جشنهای ایرانیان بوده که در اینجا این مسئله موضوع بحث ما نیست.
چیزی که قراره امشب بهش بپردازیم، تحریفیه که با #آتش_بازی وارد این مراسم ملی شده
💎بقول جناب دکتر موبد #کوروش_نیکنام در مصاحبه با بیبیسیفارسی، #آتش در دیانت زرتشتی دارای قداست بوده و هیچ زرتشتیای آتش را در کوچه روشن نمیکرده و از روی آن نمیپریده
﷽🇮🇷
نظر مؤبد #کوروش_نیکنام در مورد #چهارشنبه_سوری
_ما زرتشتيان در کوچهها آتش روشن نمیکنيم و پريدن از روی آتش را زشت میدانيم.
در گاهشماری ايران باستان و زرتشتيان اصلأ هفته وجود ندارد.
ما در ايران باستان ۷ روز هفته نداشتيم.
شنبه و....بعد از تسلط اعراب به فرهنگ ايران وارد شد
﷽ ݦڛعؤد ڢدک🇮🇷❤️
بازم تکرار میکنم....
بحث امشب من در مورد قدمتِ این جشن ( جشن سور) نیست،
بلکه هدف، قدمتِ وارد شدن #آتش_بازی به این مراسمه
💎مراسمی مثل #قاشقزنی و پختن آش و خوردن آجیل چهارشنبهسوری و همچنین شکستن کوزه کهنه و استفاده از کوزه نو هم جزئی از این جشنه که قسمتی از فرهنگ ماست
💎شکستن کوزههای کهنه که با گفتن (سالِ نو، کوزهی نو) همراه بوده هم نوعی رعایت بهداشت بوده که خیلی هم پسندیدهاست
💎پس ما با اصل قضیه مشکلی نداریم و تاکید میکنم بحث امشب در مورد تحریف این مراسم با آتشبازی و در سالهای اخیر با ترقهبازی و تبدیل این مراسم باستانی به نوعی #جنگ داخلی و ٱشوبهای شهریه
💎هیچ سندی دال بر روشن نمودن آتش به قصد پريدن از روی آتش در قبل از اسلام وجود نداره،
جز اینکه در اواخر دوره ساسانی در سه شب مانده با پایان سال، بر روی بامهای خود هفت آتش روشن میکردند (هفت آتش به نیت هفت امشاسپند =هفت فرشته آسمانی)
💎که با گرامیداشت این هفت آتش، فروهر و روح درگذشتگان خود را به آن خانه دعوت میکردند
💎که سنت فعلی رفتن به سر قبر مردگان در شب جمعه هفتهی آخر هر سال که به فرهنگ امروزی ما تبدیل شده هم ریشه در همین مراسم دعوت از امشاسپندان داره، که سنتی پسندیده هم هست
💎بازم مشاهده میکنید که هیچ بیحرمتی به آتش صورت نمیگرفته و آتش را گرامی میداشتند.
💎جالب ترین سرمنشایی که برای برگزاری مراسم #چهارشنبه_سوری گفته شده، قیام #مختار_ثقفی است که به خون خواهی شهدای کربلا قیام کرده است.
💎 #مختار، برای آنکه مخالف را از موافق تشخیص دهد، فرمان داد تا شیعیان راستین،
بر بام خانهها آتش بیفروزند که شبِ آن فرمان، با شب چهار شنبه آخرسال ِ ایرانیان مصادف بوده است.
💎برخی مورخان نیز معتقدند: در ایران باستان، پایان هر ماه جشن و پایکوبی با نام #سور مرسوم بودهاست. از سوی دیگر چهارشنبه نزد اعراب «یوم الارباع» -روز نحس- خوانده میشد، بدین ترتیب ایرانیان جشن خود را به آخرین چهارشنبه سال موکول کردند و در آن به شادمانی و پایکوبی پرداختند تا هم جشن ملی خود را حفظ کنند و هم بهانه بدست حکامِ عرب و بخصوص خلفای ضد شیعی اُموی ندهند.
💎از آن پس مردم ایران که دوستدار اهل بیت رسول اکرم (ص) و حضرت سیدالشهدا هستند، آن شب را پاس میدارند و به یاد آن شب چهارشنبه را با جشن سوری همزمان جشن میگیرند، که در آن شب دوستداران واقعی حضرت سید الشهدا شناخته شوند.
💎در همین رابطه، دکتر #مجید_حیدری از تاریخ پژوهان نسبت بین چهارشنبه سوری و آتش افروختن برای اعلام رسمی قیام مختار را براساس قرائن و شواهد تاریخی یکی دانست و گفت: در متون تاریخ ذکر شده که زمان رسمی اعلام قیام مختار به وسیله بر افروختن آتش بر پشت بامهای کوفه در آخرین چهارشنبه از سال شمسی بوده و به دلیل حضور ایرانیان در سپاه مختار از آن پس روز چهارشنبه آخر هر سال به عنوان جشن آتش افروزی و آغاز قیام غلبه بر قاتلان امام حسین (ع) نام برده میشود.
💎رفتار خشونت آمیز و مغایر با عرف و منش جامعه نظیر آنچه که امروزه تحت نام #چهارشنبه_سوری شاهد آن هستیم، در هیچ کدام از این آیین ها دیده نمی شود. بهتر است بگوییم، کسانی که با منفجر کردن ترقه و پراکندن آتش سلامتی مردم را هدف می گیرند، با تن دادن به رفتاری آمیخته به هرج و مرج روحی ، آیین چهارشنبه سوری را تحریف کرده اند و آنرا به #چهارشنبه_سوزی تبديل نمودهاند.
💎پس امیدوارم دوستان عزیز با خواندن این مطالب، زیبایی این رسم کهن ایرانی را با انجام کارهای خطرناک و استفاده از وسایل خطرناک آتشبازی خراب نکنند.
نظرِ روانشاد #جهانگیر_اورشیدی و تاریخچه #چهارشنبه_سوری
_وقتی گفتم: چهارشنبه سوری ربطی به زرتشتیها و ایران باستان ندارد و احتمال دادم بنیانگذار این جشن عرب ها باشند، اعتراضها بلند شد که شما میخواهید هویت ما را از ما بگیرید.
خیلی چیزها را از ایران گرفتید حال نوبت به چهارشنه سوریه
pic | ﷽مسعود فدک_دو 🇮🇷
💎ملاحظه میکنید که بیسوادان و کاسههای از آش داغتر، حتی حقایقی که از دهان موبدِ موبدان خارج شده رو هم بر نمیتابند و از پاپ هم کاتولیکتر و به نوعی، از پیشوای زرتشتيان جهان هم زرتشتیتر هستند👆👆👆
💎اینم توجه داشته باشید که واژه #جشن مترادف با #نیایش هست، که منظور دعا و نیایش و در پایان #سور و شادمانی.....
و هر جایی که به واژه #جشن برخورد داشتید صرفا به معنای رقص و پایکوبی نیست و در ابتدا منظور ستایش و نیایشِ خداست.
#جهت_اطلاع