🔴زیارت خاص حاج قاسم از مضجع شریف حضرت رضا سلام الله علیه
🔻آیت الله رئیسی :
🔹 یک بار که #حاج_قاسم به بارگاه حضرت رضا سلام الله علیه مشرف شدند همزمان با غبارروبی بود،
قبل از تولیت بنده و در طول سالهای بعد از انقلاب اسلامی همیشه اینطور بوده که فقط علما میتوانستند داخل ضریح مطهر امام رضا ع حضور پیدا کنند.
🔹 روزی که ایشان آمده بود بعد از اینکه مراسم غبارروبی تمام شد، حال ارتباط با حضرت رضا ع پیدا کرد و دایم اشک میریخت. غبارروبی که تمام شد به ذهنم آمد ما و آقایانی که از علما هستند و افراد دیگر همگی خادمان امام رضا ع هستیم. ما به زائران حضرت و دستگاه و بارگاه علی بن موسیالرضا خدمت میکنیم، اما آقایی که (حاج قاسم) اینجا ایستاده و برای امام رضا اشک میریزد به حرم اهلبیت #خدمت کرده ، نه فقط در مشهد بلکه در منطقه، ایشان به حرم حضرت زینب ع و اعتاب مقدسه خدمت کرده، ایشان خادم واقعی حضرت رضااست.
🔹در آن زمان یک لحظه به ذهنم رسید برای اولین بار این رسم را که همیشه علما داخل ضریح میآیند با حجت و فلسفه نقض کنم، به دوستان گفتم به حاج قاسم بگویید داخل ضریح مطهر بیاید، حال معنوی عجیبی داشت. از جاهایی که ایشان از حضرت رضا طلب و آرزوی شهادت کرد همان جا بود، چون خیلی از یاران و نیروهای تحت امرش رفته بودند. ما فضاهایی را که او با آنها مواجه بود ندیده بودیم. شاید بهترین حاجتی که میخواست از حضرت رضا ع بگیرد همین بود. به ما و سایر دوستان هم همین را میگفت و دائم برای #طلب_شهادت التماس دعا می کرد.
🔴 رئیسی در پاسخ به گمانهزنیها درباره کابینه احتمالی
🔹 به صورت مستقل وارد عرصه انتخابات شدم. از همه کسانیکه از من حمایت کردند تشکر میکنم.
🔹 برای تشکیل دولت فقط و فقط وامدار ملت خواهم بود.
انقلابی بودن،
کارآمد بودن،
فسادستیزی
و مردمداری،
ویژگی افرادی است که با آنها کار خواهم کرد.
🔹 مردم در سامانهای که تا چند روز دیگر در اختیار همگان قرار خواهد گرفت مدیران کارآمدی را که میشناسند معرفی کنند.
رئیسی:
آنها که اتهام (اعدام توسط من) میزنند خودشان متهم هستند
◀️ من به عنوان یک حقوقدان همواره مدافع حقوق مردم بودهام. آنها که نقض حقوق بشر میکنند باید پاسخگو باشند. اگر یک دادستان از مردم دربرابر تهدید دفاع کرده باید تشویق شود.
🔴 اعلام نتیجه انتخابات مجلس خبرگان رهبری در سه حوزه انتخابیه مشهد، قم و مازندران
🔸سخنگوی ستاد انتخابات نتیجه انتخابات دومين مياندوره اي پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در سه حوزه انتخابیه مشهد، قم و مازندران را اعلام کرد.
🔸سیدمحمدرضا مدرسی یزدی(عضو شورای نگهبان) در حوزه خراسان رضوی با ۱ میلیون و ۵۳ هزار و ۳۸۵ رای.
🔸سیدمحمد سعیدی گلپایگانی، در حوزه قم با ۲۶۹ هزار و ۵ رای.
🔸 سیدصادق پیشنمازی، در حوزه مازندران با ۵۹۱ هزار و ۲۸۱ رای.
✅ ۳ نفر از شش فقیه شورای نگهبان در مجلس خبرگان حضور داشتند که در این انتخابات به ۵ نفر تبدیل شدند.
✅ رشتهتوییت درباره نتایج اولیه انتخابات شورای شهر تهران
🔺 فراتر از «دیدیم گفتم» ها و «من میدونستم» ها، عددها با ما سخن میگویند:
نتایج غیررسمی که از انتخابات شورای شهر تهران به بیرون درز کرده، شاید فقط با این تعابیر قابل تفسیر باشد: #قهر، کنارهگیری و افول مشارکت.
درصد آرای مهدی چمران از کل واجدین حق رای، یکچهارم محسن هاشمی بوده است.
🔺 آقای چمران از دوره دوم تا دوره ششم، همیشه کاندیدای شورای شهر تهران بوده. تعداد آرای او در آن چهار دوره به ترتیب ۱۹۳، ۶۰۴، ۵۶۷ و ۶۵۶ هزار بوده که در این دوره به ۴۸۰ هزار کاهش یافته است. تازه این هم در سایه انتخابات ریاستجمهوری بوده و با دهها میلیارد تومان خرج بنر و تراکت و ...
🔺 تعداد رای آخرین نفری که به شورای شهر تهران راه پیدا کرده، در این دوره (طبق گزارش غیررسمی) ۲۵۴ هزار نفر بوده است؛ یعنی حدود ۳.۵ درصد افراد دارای حق رای. در دوره پنجم، آخرین نفرات علیخانی و نظری بودند که یک میلیون و ۷۰ هزار رای داشتند؛ یعنی ۱۶ درصد واجدین حق رای به آنها رای دادند.
🔺 لیست جبهه پایداری در تهران دوم شد و لیست جمهور سوم! چمران با اینهمه تبلیغات و با لحاظ افزایش جمعیت، حدود یکسوم آرای چهار سال قبل خود را از دست داد. متوسط آرای لیست پایداری ۴۰ هزار نفر بوده و محمد سالاری نفر اول لیست جمهور شده با ۳۶ هزار رای؛ یعنی از دست دادن یک میلیون رای!
🔺 همه این روزها دانای کل و استادتماماند و همهچیز را میدانند. اما گردوخاک دعواهای حیدری-نعمتی بعد از انتخابات که خوابید، باید باز عددها را خواند و اتفاقی را که در این دوره انتخابات ریاستجمهوری و شوراها به خصوص در تهران و کلانشهرها رخ داد، واکاوید. شاید نیاز به تغییر عینک باشد.
#شهید_چمران همه ویژگیهای روشنفکری اعم از درس خواندگی،غرب رفتگی،علم گرایی،آزادی خواهی و تحول خواهی را داشت اما با گرایش به عرفان،دوری از زخارف دنیا و جهاد #اسلام_روحانیت را جایگزین #اسلام_روشنفکری کرد و تحولی بزرگ در مسیر روشنفکري ایران از صدر
مشروطه تا کنون ایجاد کرد
سی و یکم خرداد سالروز شهادتش گرامی باد
#دهلاویه
🔗 Dr_A_Ganji
کسانی که لیست کابینه منتشر می کنند سه دسته اند:
١-برخی در صدد مطرح کردن خودشون هستند شاید شد
٢-برخی در صدد طرح و تخریب دیگران هستند
٣-برخی می دانند نمی شود اما از دیده شدن در این تراز لذت می برند و
آرزو را تبدیل به خبر می کنند
🔗 Dr_A_Ganji
در کنفرانس خبری رئیس جمهور منتخب با رسانه ها حضور داشتم.مهمترین و نزدیکترین مساله کشور در سوال هیچ خبرنگار یا رسانه داخلی و خارجی نبود
#کرونا
#سیاست_زدگی
🔗 Dr_A_Ganji
✍
گفت: آقای رئیسی بعضیا رو در سال ۶۷ اعدام کرده...
گفتم: منظورت اعدام کسانی است که پوست سر شهروندان را زنده زنده می کندند؟ همونهایی که با تیغ موکت بری در تهران سر می بریدند؟ اونایی که مردم روزه دار را در سفره افطار به رگبار می بستند؟ 😔
📣 نامزدهای جبهه انقلاب به کمک رئیسی آمدند
💢 منابع نزدیک به ستاد رئیسی خبر دادند هر چهار کاندیدای جبهه انقلاب برنامههای خود را به آقای رئیسی داده اند.
⭕️این برنامهها توسط تیمی از مشاوران آقای رئیسی در حال بررسی است.
🔍 رئیسجمهور منتخب در اینستاگرام چه میکند؟
🔹با انتخاب سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور ایران لایفوب به بررسی صفحه کاربری او در اینستاگرام پرداخته است.
🔹در بازه زمانی ۲۱ اردیبهشت تا ٢١ خرداد ١۴٠٠ تعداد دنبالکنندگان صفحه رئیسی، با افزایش ۴۳۰ هزار کاربر از ۱.۸ به ۲.۲ میلیون کاربر رسیده است.
🔹رخدادهایی چون ثبتنام در انتخابات، برگزاری مناظرهها و اعلام نتایج بیشترین تاثیر را در جذب این مخاطبان داشته بهطوری که در یک روز بیش از ۵٠ هزار کاربر به دنبالکنندگان این صفحه اضافه شده است.
🔹این صفحه در طول مدت ۵.۵ ساله فعالیت خود بیش از ۲۵۶۷ پست منتشر کرده و توانسته بیش از ۹۱.۳ میلیون لایک و ۳.۷ میلیون کامنت دریافت کند.
🔹بازدید ویدئوهای منتشر شده در این صفحه نیز از ۷۸.۶ میلیون بار عبور کرده است. رکورد دریافت لایک برای یک پست ۲۸۵ هزار و ۲۰۴ هزار کامنت بوده است.
🔹نرخ تعامل و درگیری دنبالکنندگان نیز طی یک ماه اخیر ۴.۹۶ درصد بوده که این میزان نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود ۲ درصد افزایش داشته است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کارناوال شادی برای رئیسی در زادگاه روحانی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 دادستان کل کشور: با رفتن آقای رئیسی رویکرد قوهقضائیه تغییر نمیکند
🔹سند تحول قضایی سند جامعی است. ریلگذاری که در دو سال اخیر انجام شده کند نخواهد شد و امیدواریم با اهتمام بیشتری ادامه پیداکند و کاستی به وجود نیاید.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 رئیسی: همه بدانند قبول داشتنِ بنده شرط کار در دولت من نیست، حفظ کرامت مردم شرط خدمت در دولت است
🔹شکلگیری دولتی کارآمد خواست مردم است و من اجازه نمیدهم حقوق ملت ضایع شود. در سیاست داخلی و خارجی، محور ما حفظ کرامت مررم ایران خواهد بود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #روحانیسم| این قسمت: آخوندی
🔹«مسکن مهر طرح مزخرفی است» این جمله عباس آخوندی است؛ اما عملکرد وزارت مسکن در دولت روحانی در زمان وی چه اتفاقاتی را برای مسکن رقم زد.
اولین واکنش بورس به اظهارات رییسی
🔹در اولین روز معاملاتی تیر ماه شاخص کل بورس ۱۸ هزار واحد رشد کرد که بیشترین میزان رشد شاخص کل در ۱۷ روز کاری گذشته از ۸ خرداد تا به امروز بوده است.
🔹همچنین قیمت ۲۸۲ نماد معادل ۶۰ درصد بازار افزایش یافت و برای اولین بار در ۴ ماه گذشته سمت سبزپوش بازار پرتعدادتر از سمت قرمزپوش شد.
🔹پس از ۱۰ روز متوالی ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار مثبت شد و ۲۳۹ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد.
✅ اگر مشارکت ۱۰۰ درصد هم بود تغییری در واقعیت نارضایتی اجتماعی از سازمان حکمرانی نداشت/سازمان حکمرانی در هر چهار زیر سیستم خود دچار آسیب است.
پرویز امینی :
🔴 ما در شرایطی به سمت انتخابات رفتیم که تقریبا همه عوامل کاهنده مشارکت سیاسی در انتخابات فراهم بود که بخشی هم به صورت حداکثری وجود داشت که از جمله نارضایتی از سازمان حکمرانی بود و جامعه وقتی به زندگی روزمرهاش نگاه میکند به اقتصادش، مسکن و اشتغالش، معیشت و ناتوانی در حل مسائل روزمرهاش به شکل خیلی روشن درگیر نارضایتی و اعتراض به عمل و تصمیم سازمان حکمرانی می شود.
🔴 همواره در انتخاباتهایی که داشتیم ۶۰، ۷۰ ،۸۰ درصد شرکت کننده و رایدهنده داشتهایم و هیچگاه مشارکت ۱۰۰ درصدی نداشتهایم. یعنی بهطور متوسط حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد غایب در مشارکت داشتهایم. حتی انتخاباتهایی داشتیم که ۵۰ و نیم درصد مشارکت بوده است یعنی نزدیک به انتخابات ۱۴۰۰ که در دوره دوم مرحوم هاشمی در سال ۷۲ بود در حالیکه عوامل کاهنده مشارکت در سطح انتخابات ۱۴۰۰ نبود.
🔴 در انتخابات شورای شهر دوم در تهران مشارکت ۱۲ درصد بود که پایینترین سطح مشارکت در جمهوری اسلامی بود اتفاقا شورای منتخب آن دوره آقای احمدینژاد را برای شهرداری انتخاب کرد و او براساس عملکردی که داشت توانست منتخب مردم در انتخابات ریاستجمهور شود. بنابراین مسئله اصلی، مسئله سازمان حکمرانی است.
🔴 قطع نظر از انتخابات با یک سری واقعیتها روبرو هستیم. اگر مشارکت صددرصدی شود یا مشارکت ۷۰ درصد باشد بدین معنا نیست که مردم راضی هستند. واقعیت ضعف سازمان حکمرانی روشن است نیازی نیست مشارکت ۵۰ درصد شود تا به نارضایتی و اعتراض اجتماعی پی ببریم.. نباید مسئله مشارکت را به همه مسائل حکمرانی ارتباط و نسبت داد.
🔴 سازمان حکمرانی ما کژکارکردی دارد. سازمان حکمرانی ما چهار زیر سیستم دارد وقتی میگوییم کژکارکری یعنی این چهار زیر سیستم به خوبی کار نمیکنند. نخست سیستم هنجاری است که غایات یک نظام اجتماعی را مشخص میکند و قواعد و چهارچوبهایی که قرار است امور و مناسبات و روابط در چارچوب آن شکل بگیرد.
🔴 دومین زیرسیستم سازمان حکمرانی، سازمان فنی است در واقع همان عقل ابزاری است که غایات را محقق میکند به بیان دیگر مجموع ابزارها، مکانیزمها، روندها و سازوکارها را به وجود میآورد تا هنجارها و غایاتی که تعیین تکلیف شده است محقق شود.
🔴 سوم سازمان توجیه است که در واقع مجموعهای از هنجارها به علاوه ابزارهایی مانند رسانه، گروههای مرجع اجتماعی، نخبگان و جریانات سیاسی است تا بتواند نشان دهد یک تصمیم و سیاست بهترین تصمیمی و سیاستی است که گرفته شده و به نوعی آن را موجه کنند. یا اگر فاصلهای بین آرمان و واقعیت، بین تعهدات یک حکومت به جامعه و واقعیت در جریان بود بتواند این شکاف را توجیه کند و مصالحش را برای مردم روشن کند.
🔴 چهارمین سازمان، سازمان بازیابی است یعنی ساختار دارای یک سیستم هوشمند است که میتواند روندها را بررسی کند و در تمام مراحل این سیستم حکمرانی، ارزیابی و ویرایش و بازیابی کند.
🔴 به نظر من هر چهار بخش سازمان حکمرانی ما آسیب پذیر شده و دچار مشکل اساسی شده است به بیانی دیگر وقتی تجربهای مانند آبان ۹۸ داریم یعنی سازمان هنجاری، فنی، توجیه و بازیابی ایراد دارد. بعد از آبان ۹۸ وقتی بررسی میکنیم میبینیم این حادثهای که در آبان ۹۸ رخ داد تغییری در روندهای حکمرانی نمیدهد و روال به صورت سابق ادامه می یابد، بدین معناست که سازمان بازیابی کار نمیکند بنابراین اصل اعتراض ها به سازمان حکمرانی است.
🔴 بنابراین سازمان بازیابی باید کار کند یکی از مشکلات، خلاء تئوریک در نظریه حکمرانی است اگر این مسئله حل و فصل نشود بسیاری از کارها انجام نمیشود ایدههای حکمرانی باید داشته باشیم یعنی روندها، سازوکارها و نهادهایی داشته باشیم که این ایدهها را اجرا کنند. سازمان بازیابی حکومت باید به صحنه بیاید، فعال و هوشند شود، نارساییها، نارضایتیها و نارکارآمدیها را درک کند و تلاش کند آنها را به تدریج در شرایطی برطرف کند.
Parvizamini_ir
✳️ متن کامل:
https://www.khabaronline.ir/news/1527935
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 آیت الله سیدابراهیم رئیسی در حرم مطهر امام رضا(ع): در نظام اسلامی، دولت خدمتگزار مردم است نه منتگذار به مردم
♦️در دولت اسلامی تمام کارگزاران باید خود را خدمتگزار مردم بدانند.
✡️ خاتمی؛ از عوامل عدم مشارکت
♨️ محمد خاتمی از سران فتنه گر جبهه اصلاحات در بیانیه ای که پس از برگزاری انتخابات صادر کرده، با پررویی هرچه تمام تر نظام را عامل عدم مشارکت مردم در انتخابات معرفی کرده است.
♨️ او که خود با تکرارهای بیجایش، از عوامل اصلی وضعیت فلاکت بار فعلی است، در این بیانیه دست پیش گرفته و با خودنمائی، از کسانی که در انتخابات حضور نداشتند سر تعظیم فرود آورده است.
♨️ خاتمی عدم حضور مردم در انتخابات را ناامیدی و دلسردی مردم از نظام تعبیر کرده است. این در حالی است که دولت مورد حمایت شخص او عامل دلسردی مردم و عدم حضور آنان در انتخابات بوده است.
♨️ خاتمی در واقع باید نگران کلاه خود و هم حزبی هایش باشد. آراء فاجعه بار جبهه اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر مؤید این امر است که غالب مردم از عملکرد اصلاح طلبان به شدت دلخور و عصبانی هستند.
♨️ به نظر می رسد خاتمی و یارانش به جای دادن بیانیه های این چنینی، برای جلوگیری از حذف کامل توسط مردم، باید فکری به حال وضعیت اسفناک اصلاح طلبان در اذهان اقشار خاکستری کرده و با بازساری خود و حرکت در درون چارچوب نظام بتوانند در انتخابات های آینده حرفی برای گفتن داشته باشند.
#سید_طاها_محسنی
🔴 لزوم تدریس مدل حکمرانی روحانی در دانشگاهها!
🔻جناب #ربیعی سخنگوی دولت روحانی گفته:" #آرای_باطله یک ترم دانشگاه حرف داشت!"
🔸به نظر بنده نه تنها آرای باطله، بلکه عدم مشارکت ۵۰ درصد مردم هم نیاز به تدریس دارد! #مدل_حکمرانی_روحانی یک ترم که هیچ، ۸ ترم باید در دانشگاهها تدریس شود که چگونه توانست در طول ۸ سال مملکت را به #لبه_پرتگاه ببرد!
🔹از طرفی لازم است یک رشته "مردمایرانشناسی" هم در دانشگاهها ایجاد شود که چگونه قریب ۵۰ درصد ملت ایران با وجود فشارهای داخلی و خارجی، با وجود موانع متعددی که دولت در داخل چید تا مردم رای ندهند، با وجود کمبود تعرفه و تاخیر و اخلال در صندوقها، با وجود اینکه منافقین در خارج کشور تونل وحشت راه انداختند که ایرانیان خارج از کشور رای ندهند، با وجود اینکه کرونا آمار مشارکت در خیلی از انتخاباتهای کشورهای مختلف را به زیر ۳۰ و ۴۰ درصد کشانده، باز قریب ۵۰ درصد ملت آمدند پای صندوقها و رای دادند!
✅ #داود_مدرسی_یان
🔹نتیجه بیعملی و ناکارآمدی شورای شهر تهران/پیروزی کامل لیست اصلی اصولگرایان
https://kayhan.ir/fa/news/220168
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹تجدید میثاق رئیس قوه قضائیه و مسئولان عالی قضایی با آرمان های امام خمینی (ره)
♦️سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه و مسئولان عالی قضائی امروز همزمان با اولین روز هفته قوه قضائیه با حضور در حرم امام خمینی (ره) با آرمانهای امام راحل (ره) و انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند.
🔺وزارت کشور نتایج تکمیلی انتخابات را اعلام کرد
🔹عرف، رئیس ستاد انتخابات کشور:
۱. کل تعرفههای مصرفی (تحویل شده به مراجعه کنندگان شعب): ۲۸.۹۸۹.۵۲۹ برگ
۲. آرای داخل صندوقهای اخذ رای: ۲۸.۷۵۰.۷۳۶ برگ
۳. آرای باطله غیر مأخوذه درون صندوق: ۱۰۰.۲۳۱ برگ
۴. آرای مأخوذه: ۲۸.۶۵۰.۵۰۵ رأی
۵. آرای باطله مأخوذه: ۳.۷۴۰.۶۸۸ رأی
۶. آرای صحیح: ۲۴.۹۰۹.۸۱۷ رأی
آرای هر یک از نامزدها:
🔹 سید ابراهیم رییسی ۱۸.۰۲۱.۹۴۵ رأی
🔹 محسن رضایی میرقائد ۳.۴۴۰.۸۳۵ رأی
🔹 عبدالناصر همتی ۲.۴۴۳.۳۸۷ رأی
🔹 سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی ۱.۰۰۳.۶۵۰ رأی
🔹️گفتنی است وزیر کشور، روز پس از انتخابات ریاستجمهوری، رأی نهایی منتخب مردم، رئیسی را ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رأی اعلام کرد.
#وزارت_کشور آمار جدید اعلام کرده. آرای رئیسی بالای ۱۸ میلیون شده. ولی به نظرم هم مجلس هم شورای نگهبان و هم دستگاه قضا نباید در برخورد با عوامل وزارت کشور بابت اتفاقات روز رایگیری کوتاهی کنند!
✅ #داود_مدرسی_یان
سرمقاله مدیرمسوول روزنامه جوان
آدرسهای درست و غلط کاهش مشارکت
✍️ عبدالله گنجی
بعد از ملموس شدن نتیجه مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ هر کسی متناسب با گرایش و نسبت خود با نظام جمهوری اسلامی ایران، عللی را برای آن تحلیل کرد.
برخی از این تحلیلگران خود کنشگر سیاسی هستند، اما پوستین تحلیلگر پوشیدهاند و در داخل و خارج کشور مشغول تخریب نظام هستند که تحلیل آنان نباید مورد اعتنا قرار گیرد.
روایت اپوزیسیون، سعودیها و غرب از مشارکت، «عناد» مردم با نظام است. چنان تبلیغ میکنند که مردم از اساس جمهوری اسلامی عبور کردهاند، به صورتی در این گزاره میدمند که گویی جان بولتون و منافقین در راه ورود به تهران برای برگزاری جشنهای سال نوی میلادی هستند و سر راه پهلوی را هم سوار کردهاند!
این عده هیچ حجتی برای ژست طلبکاری ارائه نمیکنند نگارنده اکثر سنجشهای اجتماعی قبل و بعد از احراز صلاحیتها را بررسی کردم که تحلیل آن را تقدیم میکنم.
طبق نظرسنجی بهمنماه ۱۳۹۹ دانشگاه مریلند امریکا، عناد با اساس جمهوری اسلامی در درون ایران. پنج درصد است.
این عدد در نظرسنجیهای داخلی اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰ به عدد، ۷/۸ درصد میرسد؛ یعنی به روایتی ۹۵ درصد و به روایتی حدود ۹۲ درصد مردم با اساس نظام مخالف نیستند.
در نقطه مقابل هیچ موقع جایگاه منافقین و سلطنتطلبها در ایران به ۵ درصد نرسیده است؛ بنابراین گزاره عبور از جمهوری اسلامی آن هم طی چهار سال (۷۳ درصد مشارکت در سال ۱۳۹۶) مدعایی موهوم و بدون سند و تحلیل آرزوهاست.
اما روایت دوم که عمدتاً اصلاحطلبان یا دوستداران احمدینژاد آن را طرح میکنند، این است که عامل اصلی کاهش مشارکت عدم احراز صلاحیتهاست. برای راستیآزمایی این مهم چندین نظرسنجی را در دو مقطع قبل از رد صلاحیتها و بعد از آن مطالعه کردم.
گزاره «شرکت نمیکنم» یا «احتمالاً شرکت نمیکنم» یا «تصمیم نگرفتهام» در اردیبهشت ماه که هنوز احراز صلاحیتها انجام نشده بود از نمونه ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفری سراسر کشور به ترتیب ۲۶/۷ درصد، ۷/۴ درصد و ۱۳/۳ درصد است، یعنی در اردیبهشت ماه حدود ۵۷/۴ درصد گرایش به سمت عدم مشارکت دارند و از قضا این عدد بعد از رد صلاحیتها هنوز بالای ۵۰ درصد بوده است، اما قدری کاهش یافته است. رأی آقای لاریجانی در اردیبهشت ۲/۱ درصد، جهانگیری ۲ درصد و پزشکیان ۷دهم درصد بوده است.
در این میان رأی احمدینژاد قابل توجه است که در جای دیگری به آن اشاره میشود. علاوه بر آن رأی ۱۳۹۲ در غیاب هاشمی و ۱۳۹۶ در عدم احراز صلاحیت احمدینژاد به ترتیب حدود ۷۳ درصد و ۷۳ درصد است.
در این چهارسال جز نارضایتی اقتصادی چه اتفاق حادی افتاده است؟ علاوه بر آن در شوراها که اصلاحطلبان در تهران با یک لیست مقابل سه لیست اصولگرایی بودند و خاتمی، کروبی، سروش و ۱۵ حزب اصلاحات نیز به میدان همتی آمدند، اتفاقی نیفتاد که نشان میدهد پایگاه اصلاحطلبان به دلیل چفت و بست با دولت مستقر تضعیف شده است.
ادامه در پست بعدی... 👇
...ادامه از پست قبلی 👆
آدرسهای درست و غلط کاهش مشارکت
از سوی دیگر میزان مشارکت در همه نظرسنجیهای قبل با بعد از احراز صلاحیتها، تفاوت معناداری ندارد و میزان مشارکت عمدتاً در همه سنجشها بین ۴۱ تا ۵۲ درصد بوده که به واقعیت نزدیک است و از قضا این دوره نظرسنجیها معتبرتر از همیشه جلوه کرد.
رأی رئیسی در ششم خرداد در نظرسنجی جهاد دانشگاهی ۷۰/۴ درصد و در ۲۰ خرداد ۶۳/۶ درصد است این درحالی بود که همه رقبا هنوز در صحنه بودند.
مشارکت قبل و بعد از رد صلاحیتها به صورت میانگین در مرکز رشد دانشگاه امام صادق ۴۸/۲ درصد، ایسپا ۴۴ درصد، وزارت ارشاد ۴۹ درصد، صدا و سیما ۴۷/۳ درصد، مرکز افکارسنجی ایرانیان ۴۹/۸ درصد و دانشگاه تهران ۵۳ درصد است که نشان میدهد تفاوت معناداری بیش از ۵ درصد به وجود نیامده است.
رأی رئیسی نیز به صورت میانگین در نظرسنجی دانشگاه امام صادق ۶۰/۴ درصد، ایسپا ۶۳/۷ درصد، وزارت ارشاد ۶۸ درصد، صدا و سیما ۶۸/۹ درصد و مرکز افکارسنجی ایرانیان ۶۹/۹ درصد است؛ بنابراین رأی رئیسی نیز در قبل و بعد از رد صلاحیتها تغییر ماهوی و غیرمنتظره نداشته است.
حال سؤال این است که علت کاهش مشارکت چیست و آیا بخشی از مردم به خاطر عدم احراز صلاحیتها طور دیگری عمل کردهاند؟ یک نظرسنجی معتبر در اردیبهشت میگوید ۱۰/۹ درصد مردم گفتهاند کرونا در عدم مشارکت خیلی زیاد تأثیر دارد و ۱۷/۵ درصد گفتهاند زیاد مؤثر است که روی هم بالای ۲۸ درصد است.
علاوه بر آن در سنجش علت عدم مشارکت، مشکلات موجود اقتصادی بالای ۳۰ درصد، عدم امید به آینده ۱۷ درصد و بیعدالتی ۱۰ درصد از دلایل عدم شرکت را به خود اختصاص داده است که حدود ۵۷ درصد عدم مشارکت (که در بالا آورده شد) را به خود اختصاص داده است.
رد صلاحیتها در کاهش مشارکت بیتأثیر نیست، اما تأثیر ناچیزی دارد. رأی معترضان به رد صلاحیتها را باید در آرای باطله جست. یعنی کسانی که نظام را قبول دارند و رأی میدهند، اما گزینه مطلوب را نمییابند.
اگر عدد ۳/۷ میلیون رأی باطله را -که نسبت به گذشته عدد قابل توجهی است- تجزیه نماییم، بخش قابل توجهی از آن به این دلیل است که بعضاً اسامی کاندیداهای رد شده روی آن نوشته شده است. شاید مؤثرترین کاندیدا در آرای باطله احمدینژاد باشد که آن هم در سر جمع ۵۹ میلیون نفر ناچیز است.
نتیجه اینکه برای عدم مشارکت در این دوره نمیتوان ابتدا عدد مشارکت را صددرصد لحاظ کرد بعد نتیجه کاهش مشارکت گرفت؛ اولاً حدود ۳/۵ میلیون ایرانی خارج از کشور هستند که تعداد بسیار کمی شرکت میکنند و همیشه اینگونه بوده است.
دوم اینکه عدم مشارکت در این دوره را باید به فاصله بین ۷۳ درصد ۱۳۹۶ و ۴۹ درصد فعلی جستوجو کرد که نشان میدهد ۲۴ درصد واجدان شرایط یعنی بین ۱۴ تا ۱۵ میلیون نفر در انتخابات این دوره شرکت نکردهاند.
نمیتوان بدون توجه به عدم شرکت در دورههای قبل عدم حضور ۵۱ درصد فعلی را تصمیم جدید برای عدم مشارکت مردم دانست. تجربه تاریخی نیز نشان میدهد نارضایتی عامل اصلی است و جبران میشود. رأی سال ۱۳۷۲ ریاستجمهوری کمی بالای ۵۰ درصد بود و رئیسجمهور ۱۰/۵ میلیونی انتخاب شد.
این در حالی بود که آن زمان توقعات از حاکمیت و دولت کمتر از اکنون بود، اما در سال ۱۳۷۶ این مشارکت به ۲۸ میلیون رسید و منتخب ملت ۲۰ میلیونی شد. اقدامات دولت جدید انشاءالله بتواند تجربه ۱۳۷۶ را در ۱۴۰۴ تکرار کند.
🔗 Dr_A_Ganji