◾️#مراسم_تشییع
مراسم تشییع و خاکسپاری پیکر
حجت الاسلام و المسلمین طاهری،
مدیرکل فقید مرکز خدمات استان قم،
فردا سهشنبه 20 مهر 1400 ساعت 9 صبح از مقابل مسجد مصطفی خمینی خیابان هنرستان، تقاطع میرزا کوچک خان جنگلی به سمت گلزار شهدای امامزاده علی بن جعفر (ع) برگزار میشود.
✅ عالم ربّانی، حکیم الهی، نابغه ی جهانی،
دانشمند کم نظیر، کوه ایمان، نادره ی دوران،
فخر زمین و زمان، افتخار طبرستان، اعتبار ایران، مرد میدان، الهی گوی کوی جانان، شکوه اسلام و شیعه، جامع معقول و منقول،
فقیه، مفسّر، متکلّم، حکیم، فیلسوف، عارف، منجّم، ریاضی دان، طبیب، شاعر و ادیب فارسی و عربی، نویسنده چیره دست و زیبانویس، خوشنویس ماهر، صاحب آثار روشنگر و نورانی و کتب و رسالات مبارک و ملکوتی،
آخرین ذخایر ملایان کتابی و عالمان مکتبی،
غوّاص قهّار علوم ظاهری و باطنی و غریبه،
جامع تدریس و تحقیق و تصحیح و تالیف،
جمال السالکین، بقیه السلف الصالحین،
جامع علم و عمل و سلوک نظری و عملی، مفسّر ظاهر و باطن قرآن، شارح کبیر ابن عربی و ملاصدرا، انسان شناس قَدَر (معرفت نفس)، مسلّط بر علوم غریبه و تسخیر شیاطین و اجنّه،
فقیر الی الله، شیفته آل الله، ناصح خلق الله،
وارسته از دنیا و ماسوا، آراسته به شهود خدا،
کاشف عالم معنا، عرش نشین خلوت گزین، سورنشین کوی آه، سحرنشین شکسته دل، غزل خوان کعبه دل، بیدار دل همیشه بیتاب،
صائم دایم رجب و شعبان و رمضان،
اقیانوس آرام و عمیق توحید و توحّد، جلیس غار حرای ایرا، سالک ساکن ملکوت، سائر مجذوب محبوب، واجد مقام عندیّت، مبتهج به لذات روحانی، صاحب مکاشفات سبحانی، منوّر به اربعینیات کلیمی، مستقیم بر ریاضات عرفانی، زاده ی عشق الهی، مست می ازلی، سوخته ی وصال الهی، شوریده ی شراب طهور قرآنی، گوهر شیدای عرشی،
عبد معتوق لاهوتی، عارف عاشق فانی،
علامه ی ذوالفنون، مصباح الهدایه،
فلک الافلاک، نجم الدین، ابوالفضائل، راحل رستگار، آیت الله حسن #حسن_زاده آملی
🌹🌹🌹
بررسی ابعاد حکمی-فلسفی علامه حسن زاده آملی.mp3
5.24M
🔰 بررسی ابعاد حکمی-فلسفی علامه حسنزاده آملی رضواناللهتعالیعلیه
▫️آیتالله یزدانپناه در اولین جلسه درس خارج نهایه خود در سال تحصیلی جدید در پاسداشت مقام علمی استادشان علامه ذوالفنون آیت الله حسن زاده آملی رحمهالله، به تبیین ابعاد شخصیت حکمی-فلسفی ایشان پرداختند.
⏱ زمان: ۲۰ دقیقه
💿 حجم: ۵ مگابایت
#علامه_حسن_زاده
#استاد_یزدان_پناه
400-7-8 ahlam=.mp3
11.42M
🌹#سوگواره_حضرت_علامه_حسن_زاده_آملی (ره)
🌷#استاد_صمدی_آملی
🔹مازندران. محمودآباد - روستای اهلم
🔸پنج شنبه ۸ مهر ۱۴۰۰
11.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
گفتگوی سایت khamenei.ir با حجت الاسلام عبدالله حسنزاده آملی، فرزند ارشد علامه
موضوع: سیره انقلابی علامه و توصیه های اخلاقی ایشان
🌀 پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR به مناسبت هفتمین روز ارتحال علامه حسنزاده آملی، با حجتالاسلام عبدالله حسنزاده، فرزند علامه حسنزاده آملی، به بررسی سوابق علمی و سیره اخلاقی و انقلابی آن سالک توحیدی پرداخته است.
🔹سوال: رهبر انقلاب در پیامشان از علامه حسنزاده آملی با عنوان دانشمند ذوفنون یاد کردند؛ برای ما نکاتی درباره جایگاه علمی حضرت علامه حسنزاده آملی و اساتیدی که از محضرشان بهره بردند بفرمایید.
🔸پاسخ: حضرت علامه حسنزادهی آملی در دورهی نوجوانی در مدرسهی جامع آمل به تحصیل علوم پرداخت. تعدادی از درسهای سطح را هم در همان مدرسه نزد اساتید آن موقع فراگرفت. بعد از آن به تهران آمد و از اساتید بزرگی همچون علامه شعرانی، علامه رفیع قزوینی، علامه الهی قمشهای، علامه آشیخ محمدتقی آملی، علامه آشتیانی، علامه فاضل تونی و دیگر بزرگواران استفاده کرد.
در اصطلاح حوزه و علما به فردی که دو سه تا علم بداند، ذوفنون نمیگویند. صرف دانستن چند علم مثل ادبیات، فقه، اصول، فلسفه و عرفان اصطلاحاً ذوفنون گفته نمیشود؛ در آن زمان هم تنها کسی که در تهران مشهور بود و همهی بزرگان تهران به او ذوفنون میگفتند، علامه شعرانی بود. ایشان در علوم ادبیات اصول، فقه، فلسفه، عرفان، حدیث، رجال، طب، ریاضیات، نجوم، هیئت را میدانست و تدریس میکرد، آنچنان که انگار استاد در فن بود. به این شخصیت ذوفنون میگفتند. رهبر انقلاب نیز به همین نکته دربارهی علامه حسنزاده اشاره کردند و بسیار عالمانه و زیبا فرمودند: «این روحانی دانشمند و ذوفنون از جمله چهرههای نادر و فاخری بود که نمونههای معدودی از آنان در هر دوره چشم و دل آشنایان را مینوازد.»
البته در هر دورهای تعداد معدود اساتیدی هستند که الان هم در حوزه تشریف دارند و همدرس با علامه حسنزاده آملی بودند، امّا به احدی از آن بزرگواران که در جای خود از اساتید بزرگوار و ارزشمند حوزه هستند، ذوفنون اطلاق نشد. همانطور که رهبر انقلاب این اصطلاح حوزوی و علمی را دربارهی علامه حسنزاده بهکار بردند و فرمودند ایشان از «نمونههای معدودی از آنان در هر دوره» بودند. همانطور که علامه شعرانی در آن دوره ذوفنون بود، در دورهی ما هم ایشان ذوفنون بود. بنابراین، اصطلاح ذوفنون را در حوزه برای هر کسی استفاده نمیکنند. ایشان تمام آنچه را که علامه شعرانی داشت، دارا بود و اجازه روایی هم از جناب علامه شعرانی داشت.
🔹سوال: رهبر انقلاب در متن پیام تسلیت از عبارت «عالم ربّانی و سالک توحیدی» استفاده کردند که دارای بار معنایی خاصی در میان حوزویان و اهل علم است. ایشان در پایان پیام هم به خلقیات والای انسانی علامه حسن زاده اشاره کردند. لطفا مقداری در باره سیره اخلاقی و رفتاری ایشان توضیحاتی بفرمایید.
🔸پاسخ: آنچه حضرت آقا فرمودند، ترکیب جدیدی در این حوزه و رشته است. این خیلی مهم است؛ چون علامه در صحبتهایش همیشه اصرار بر این داشت که باید به توحید صمدی برسید. وقتی به توحید صمدی رسیدید، آرام میشوید و میفهمید که حقایق چگونه است. رهبر انقلاب به همین جهت این ترکیب زیبا را فرمودند و با این ترکیب همه چیز را بیان کردند.
اما در بیان خلقوخو و سیرت و سلوک علامه، چند نمونه از فقرات اخلاقی، توصیهها و طرز سلوکشان را بیان میکنم. گاهی صحبتی که پیش میآمد، ایشان میگفت ما داریم تلاش میکنیم که چیزهایی را برای رسیدن به کمال و سعادت خودمان بفهمیم. برای اینکه ما بفهمیم و تحفهای برگیریم، اوّلین قدم این است که خودمان را بشناسیم، بعد آن کار را انجام بدهیم. بارها به من میگفت که پسر! به فکر خودت باش، ببین چه کارهای و چه داری میکنی. میگفت آنچه کمال تو میشود و برای تو میماند، عمل توست. ایشان میگفت تلاش کنید اوّل خودتان را بسازید تا به حق مطلب و به حقیقت عالم برسید.
مطلب دیگری که گاهی به من تذکر میداد این بود که انسانها گاهی حال خوشی برایشان پیش میآید، ولی انسان واقعی کسی است که حال خوشش استمرار داشته باشد. میگفت کسی که در زمان خاصی حال خوشی به او دست داده یا به تعبیر ایشان شکاری کرده است، صورتی دیده یا معرفتی پیداکرده، مهم این است که این شرایط و آن وضعیت برای او استمرار داشته باشد. علامه میگفت ما انسانیم و انسان برای همین خلق شده، وگرنه در لحظهای حال خوشی داشته باشیم و بعد فراموش شود، معلوم نیست کِی این حال خوش دوباره به انسان برگردد؛ امّا کسی که اهل کار و معرفت است، باید برای این حالش مراقبت داشته باشد.
انسان باید مراقب و مواظب حالوهوای خودش باشد، هرچیزی نگوید، هرچیزی نبیند، هرچیزی نشنود. ایشان میگفت وقتی حیوان میخواهد غذایی بخورد، اوّل بو میکند و بعد آن غذا را میخورد. ما نباید هر حرفی را در ظرف جانمان بریزیم. باید دقت کنیم که این حرف از کیست و چه دارد میگوید و کدام شرایط و حرف کمال ما را دارد. ما نباید هر حرفی بزنیم.
ایشان میگفت دهان ما باید پاک و مطهر باشد. خداوند این دهان را به ما داده تا حرف نیکو و سخن درست بگوییم، نه اینکه هرچه دلمان خواست بگوییم. بعد هم میگفت غیر از این زبان هرزه میشود. زبان هرزهگو، چشم هرزهبین و گوشی که هرزه بشنود بهجایی نمیرسد. این مطالب را بارها تذکر می داد و یادآوری می کرد.
🔹سوال: رهبر انقلاب در پیامشان به مواضع انقلابی علامه حسنزاده اشاره داشتند. مصادیقی از مواضع و اقدامات انقلابی علامه را تشریح بفرمائید.
🔸پاسخ: در زمان انقلاب حضرت علامه ملجأ و پناه مردم آمل بود و در حرکتهایی که انجام میگرفت، حضور داشت و مشورت میداد. بعد از انقلاب هم تا زمانی که در آمل بود، کارها با نظارت ایشان انجام میشد؛ حتی زمانی که امام تشریف آوردند، علامه خدمت امام رسید و به ایشان عرض کرد که آقا جان! من طلبهای هستم در آمل، هر امری هست بفرمایید آنجا من با جان و دل برای این انقلاب انجام خواهم داد.
یکبار جمعی از دوستان که به قم میآیند، دربارهی مسئلهی انتظار و ظهور حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف سوالاتی داشتند. حضرت علامه به آنها میگوید اینجا عالم دنیاست، ظهور اگر برای اینجاست بهتدریج انجام میشود و بعد اشاره کردند که انقلاب اسلامی ما الان طلیعهای از ظهور آن حضرت است که در ایران اسلامی رخ داده است. این تعبیر بسیار بلند و عالی حضرت علامه درباره انقلاب بود.
همانطور که همه میدانند علامه در زمان رهبری حضرت آیتالله خامنهای هم با جان و دل هم از رهبری و هم از انقلاب دفاع جانانه کرد. وقتی کتاب «انسان در عرف عرفان» نوشته شد، در مقدمه کتاب را به رهبر انقلاب تقدیم و زمانی هم که ایشان به آمل تشریف آوردند، کتاب را تقدیمشان کرد. حضرت علامه همیشه در سخنرانیهای خود از حضرت آیتالله خامنهای حمایت میکرد.
🔹سوال: خاطرهای از مراودات علامه حسنزاده و رهبر انقلاب در ذهن دارید؟
🔸پاسخ: بعضیها نمیدانند که ادارهکردن کشور چه معنایی دارد. زیر و بم و سختی روزگار نچشیدهاند. علامه میگفت چه کسی بهتر از ایشان است. چه کسی میتواند این کشور بزرگ را با عظمت اداره کند و به پیش ببرد. ایشان شایستهی این جایگاه هستند، چراکه هم تجربه دارند، هم عالماند و هم روحانی متقی و پارسایی هستند. ایشان میگفت باید خدا را برای این نعمت شکر کنیم که چنین فردی رهبر انقلاب است و دارد کشور را هدایت میکند و بعضیها نمیدانند که هدایت این کشور بزرگ با تمدنی کهن چقدر سخت است. کسی که این بار و امانت را به دوش میکشد، باید مرد این میدان باشد. این علاقه هم دوطرفه بود. رهبر انقلاب گاهی اوقات که قم تشریف میآوردند، به منزل علامه حسنزاده میرفتند و با هم دیدار میکردند.
🔹سوال: برخی عرفان را به کنجنشینی و گوشهی عزلت نشستن تعبیر میکنند. حضرت آیتالله حسنزاده در نوع سلوک و عرفانشان نشان دادند که میشود پارسای زاهد و سالک توحیدی بود، در عین حال در صحنههای سیاسی و اجتماعی هم حضور فعال داشت. این نگاه از کجا آمد و براساس چه جهانبینی است که علامه در این مسیر حرکت کرد؟
🔸پاسخ: علامه دربارهی ریاضت و سِیروسلوک میفرمود بزرگترین ریاضت متشرعبودن است. ایشان میفرمود کسی که متشرع واقعی باشد، با مردم و بندگان خداست. ایشان بهمعنای واقعی کلمه متشرع بود. به من میفرمود متشرع واقعی باید مواظب حرفزدن و مواظب دیدنش باشد. از این و آن گفتن فایده ندارد، باید خودتان بهجایی برسید که حرف از شما بجوشد، آن موقع متشرع میشوید. شما وقتی حلال و حرام خدا و همهی مسائلی را که در فقه آمده با دقت کامل رعایت کنید، آنوقت متشرع واقعی میشوید. متشرعبودن به حرفزدن نیست، متشرعبودن به عمل است. حرف و عمل علامه یکی بود و آن چیزی را که در دل داشت، در سیمایش دیده میشد. لذا، کنارهگیریها مال آدمهایی است که هنوز واقعاً بهمعنای حقیقی کلمه متشرع نشدند.
💢 بهره گیری از استاد حاذق توصیه همیشگی علامه حسن زاده بود
✅ حجت الاسلام اسدی، استاد حوزه:
🔹 هر کس از طلاب بخواهد در رشته هایی که علامه متخصص بود ورود کنند باید به نسخه خود علامه عمل کند؛ مثال مرحوم حسن زاده این بود که آهن بدون استاد آهنگر، تبدیل به خنجر نمی شود و طلبه بدون استاد نیز نمی تواند در مسیر علمی پیش برود.
🔹 طلبه باید استاد خوب و حاذق پیدا کند تا بتواند در مقاطع مختلف علمی رشد کند و این مسأله مورد تأکید همیشگی استاد بود، البته باید بگویم که من محضر علامه را درک و تلمذ کردم اما آدم نشدم.
#علامه_حسن_زاده_آملی
🔔 چند حکایت شیرین از علاقه و اهتمام استاد حسنزادهٔ آملی به کتاب
🎙 حاج شیخ حسن رمضانی
🔹 «یادم هست كه در محضر ایشان [: آیةالله حسنزاده]، یك بندهخدایی روی عدم التفات، استکان چای را گذاشت بر روی کتابی. آقا نبودید که برخورد ایشان را ببینید! با تعجّب و عصبانیّت فرمود: روی كتاب؟ خب بگذار آنطرف! چرا روی کتاب؟ آن بندهخدا گفت: مواظبم آقا. فرمود: كاری به مواظبت ندارم، اصلاً چرا گذاشتید؟ كتاب مگر چیز معمولی است؟!
🔸 یك وقتی با ایشان رفتیم صحّافی برای تجلید دو جلد كتاب که از آثار محییالدّین عربی را فهرست کرده بودند. ایشان به آن بندهخدای صحّاف فرمود: آقا مواظب باش که فقط و فقط جلد كنید، نمیخواهم که بُرِش بزنید. آن آقا گفت: نمیشود، ما كه اهل فن هستیم معتقدیم که كتاب باید دست بیاید تا بتوانیم شیرازه كنیم و این امر بدون برش ممکن نیست. ایشان فرمود: نه نمیخواهد برش بزنید، فقط جلد بسازید. او هم میگفت: نمیشود.
▫️ من فضولی كردم و گفتم: آقا ما این را از شما یاد گرفتیم كه سخن اهل فن را باید شنید. تا این را گفتم، ایشان فرمود: شما جوان، آن آقا هم جوان، منِ پیرمرد را گیر آورده و اینجا دوره كردید، هر كاری میخواهید بكنید، ولی جلوی چشم من نكنید. آقای صحّاف گفت: باشد. كتاب را گرفت و برد که برش بزند، ایشان صدا زد و فرمود: كم برش بزن، خیلی كم، به اندازهٔ حداقلّ ممكن، حاشیهٔ كتاب را از بین نبرید، من میخواهم جایی باشد برای نوشتن. گفت: چشم. رفت به طرف آخر مغازه، یك برش از این طرف و یك برش از آن طرف و یك برش از قسمت ثالث زد و كلّ حاصل آن برش را در دستش مچاله کرد و رو کرد به ایشان و گفت: آقا اینقدر من برش زدم. فرمود: من نمیتوانم نگاه كنم، به من نشان نده. ایشان حتی تحمّل برش کتاب را نداشت. اینها برای ما افسانه است!
🔹 گاهی میدیدیم افراد، كتابها را مُثله میکردند و چهار پنچ ورق از کتاب را میگذاشتند و میآوردند سرِ درس. ایشان به شدّت ناراحت میشد و میفرمود: چرا كتاب را مُثله كردید؟ شما نمیدانید كتاب بغل كردن چقدر لذّت دارد؟ چرا از این لذّتها محرومید؟!
📚 (منبع: خبرنامهٔ مجمع عالی حکمت، ش۵، ص۲۶؛ نیز ر.ک: تشنهٔ دانش، ص۸۷ - ۸۸)
#حسن_زاده_آملی
#کتاب
❖ از زیباترین اشعار علامه حسن زاده آملی رضوان الله تعالی علیه
رباید دلبر از تو دل ولی آهسته آهسته،
مراد تو شود حاصل ولی آهسته آهسته
سخن دارم ز استادم نخواهد رفت از یادم،
که گفتا حل شود مشکل ولی آهسته آهسته
تحمل کن که سنگ بی بهایی در دل کوهی،
شود لعل بسی قابل ولی آهسته آهسته
مزن از ناامیدی دم که آن طفل دبستانی،
شود دانشور کامل ولی آهسته آهسته
به نور دانش و تقوی شود گمگشتگانی را
به حق آوردن از باطل ولی آهسته آهسته
همای عشق ما را بُرده با خود در بر دلبر،
ازین منزل به آن منزل ولی آهسته آهسته
که باید ناخدا کشتیِ در امواج دریا را،
کشاند جانب ساحل ولی آهسته آهسته
به دامن دامنِ دُرّ ثمینِ دیدگانم شد
سرشک رحمتش نازل ولی آهسته آهسته
سحرگاهی دل آگاهی چه مینالید از حسرت،
که آه از عمر بیحاصل ولی آهسته آهسته
حضورش قوّتِ سَحبان نطقم را ربود از من،
شده سحبان من باقل ولی آهسته آهسته
شراب عشق را بنگر که هر خلوت نشینی را،
کند رسوای هر محفل ولی آهسته آهسته
خرامان بگذرد از خطّه ایران غزلهایم،
به هند و سند کشد محمل ولی آهسته آهسته
به لطف پیر میخانه حسن بگرفت پیمانه،
به امّیدش شده نائل ولی آهسته آهسته
😭😭
12.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 #ببینید| مدل رابطهی شاگردان با علامه حسنزاده آملی
#علامه_حسن_زاده