4_5836838492017003577.mp3
21.59M
🤝صوت قرائت #دعای_عهد
🕗قرار صبحگاهی منتظران ظهور
قرآن_روزانه
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
"نماز اول وقت"| عضو شوید👇
@Namazeavalevaght
هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ وَ لِلَّـهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ كانَ اللَّـهُ عَلِيماً حَكِيماً
او آرامش را بر دلهای اهل ایمان فرستاد تا پیوسته ایمان بر ایمانشان بیفزایند. بدانید لشکریان آسمان و زمین همه از آن خداست و خدا آگاه و حکیم است.
فتح - ۴
#Quran_Hadi
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم"نماز اول وقت"| عضو شوید👇
@Namazeavalevaght
بررسی حال مؤمنان، و افراد بی ايمان، روشنگر اين حقيقت است كه گروه دوم در يك حال اضطراب و نگرانی دائم به سر میبرند، در حالی كه گروه اول از اطمينان خاطر بی نظير بهرهمندند، و در سايه آن:
هرگز از كسی جز خدا نمیترسند: وَ لا يَخْشَوْنَ أَحَداً إِلَّا اللَّهَ (احزاب- ۳۹).
هرگز ملامتها و سرزنش اين و آن در اراده آهنينشان اثر نمیگذارد وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ (مائده- ۵۴).
هرگز به خاطر آنچه از دست دادهاند غمگين نمیشوند، و به آنچه دارند دلبستگی شديد ندارند، و اين دو اصل سبب میشود كه آرامش روحی آنها به خاطر گذشته و آينده متزلزل نشود لِكَيْلا تَأْسَوْا عَلی ما فاتَكُمْ وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ (حديد- ۲۳).
و بالآخره هرگز در برابر حوادث سخت سست نمیشوند، و اندوهی به خود راه نمیدهند، و همواره خود را برتر از دشمن میبينند: وَ لا تَهِنُوا وَ لا تَحْزَنُوا
وَ أَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (آل عمران- ۱۳۹).
مؤمن در ميدان حوادث خود را تنها نمیبيند، دست لطف و حمايت خدا را دائما بر سر خويش احساس میكند، و ياری فرشتگان را در وجود خويش لمس میكند.
در حالی كه اضطراب حاكم بر افراد بی ايمان از خلال گفتار و رفتارشان مخصوصا به هنگام وزش طوفانهای حوادث كاملا محسوس است.
*** ۲- سلسله مراتب ايمان
ايمان چه به معنی علم و آگاهی و معرفت باشد، و چه به معنی روح تسليم و پذيرش در برابر حق، دارای درجات و سلسله مراتبی است، چرا كه علم، درجات دارد، و پذيرش و تسليم نيز دارای مراتب مختلفی است، و حتی عشق و شور و محبت توأم با ايمان نيز متفاوت است.
آيه مورد بحث كه میگويد:" لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ" نيز تاكيدی بر اين حقيقت است، و به همين دليل يك فرد مؤمن هرگز نبايد در يك مرحله از ايمان متوقف گردد، او دائما به سوی درجات بالاتر از طريق خودسازی و علم و عمل گام بر میدارد.
در حديثی از امام صادق ع میخوانيم:
ان الايمان عشر درجات بمنزلة السلم يصعد منه مرقاة بعد مرقاة!:
" ايمان ده درجه دارد همچون نردبان كه پله پله از آن بالا میروند" [بحار الانوار" جلد ۶۹ صفحه ۱۶۵.]۳!.
و در حديث ديگری از آن حضرت آمده است:" خداوند ايمان را بر هفت سهم تقسيم كرده: نيكی، و صدق، و يقين، و رضا، و وفا، و علم، و حلم، سپس آن را در ميان مردم توزيع نموده، كسی كه تمام اين هفت سهم را دارد مؤمن كامل و متعهد است و برای بعضی از مردم يك سهم، دو سهم، و بعضی سه سهم قرار داده، تا به هفت سهم میرسد".
سپس امام ع افزود:" آنچه را وظيفه صاحب دو سهم است بر دوش صاحب يك سهم حمل نكنيد، و آنچه مربوط به صاحب سه سهم است بر دوش صاحب دو سهم ننهيد مبادا بارشان سنگين شود و به زحمت افتند" [كافی" جلد ۲ باب درجات الايمان( حديث ۱).]۴! و از اينجا روشن میشود آنچه از بعضی نقل كردهاند كه ايمان كم و زياد ندارد، بسيار بی اساس است، زيرا نه با واقعيتهای علمی میسازد و نه با روايات اسلامی.
*** ۳- دو وسيله مهم آرامش
در ذيل آيه مورد بحث دو جمله خوانديم كه هر كدام بيانگر يكی از عوامل" سكينه" و آرامش مؤمنان است: نخست جمله" و للَّه جنود السماوات و الارض":
(لشكريان آسمانها و زمين از آن خدا و تحت فرمان اويند) سپس جمله" وَ كانَ اللَّـهُ عَلِيماً حَكِيماً" (خداوند عليم و حكيم است).
اولی به انسان میگويد اگر با خدا باشی تمام قوای زمين و آسمان با تو است، و دومی به او میگويد: خداوند هم نيازها و مشكلات و گرفتاريهای تو را میداند و هم از تلاشها و كوششها و اطاعت و بندگی تو با خبر است.
و با ايمان به اين دو اصل چگونه ممكن است آرامش خاطر بر وجود انسان حاكم نگردد؟.
۱ ( ۱ و ۲)" تفسير برهان" جلد ۲ صفحه ۱۱۴.
۲ ( ۱ و ۲)" تفسير برهان" جلد ۲ صفحه ۱۱۴.
۳ بحار الانوار" جلد ۶۹ صفحه ۱۶۵.
۴ كافی" جلد ۲ باب درجات الايمان( حديث ۱).
"نماز اول وقت"| عضو شوید👇
@Namazeavalevaght
[سوره الفتح (۴۸): آيه ۴]
هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ وَ لِلَّـهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ كانَ اللَّـهُ عَلِيماً حَكِيماً (۴)
ترجمه:
۴- او كسی است كه سكينه و آرامش را در دلهای مؤمنان نازل كرد تا ايمانی بر ايمانشان افزوده شود، لشكر آسمانها و زمين از آن خدا است، و خداوند دانا و حكيم است.
تفسير:
نزول سكينه بر دلهای مؤمنان
آنچه در آيات گذشته خوانديم مواهب بزرگی بود كه خدا در پرتو فتح مبين (صلح حديبيه) نصيب پيامبر ص كرد، اما در آيه مورد بحث از موهبت عظيمی كه بر همه مؤمنان مرحمت فرموده بحث میكند، میفرمايد:" او كسی است كه سكينه و آرامش را بر دلهای مؤمنان نازل كرد تا ايمانی بر ايمانشان بيفزايد" (هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ).
چرا سكينه و آرامش بر دل آنها فرود نيايد" در حالی كه لشكريان آسمانها و زمين از آن خدا است، و خداوند دانا و حكيم است" (وَ لِلَّـهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ كانَ اللَّـهُ عَلِيماً حَكِيماً).
*** اين سكينه چه بود؟
باز لازم است در اينجا به داستان" صلح حديبيه" بر گرديم و خود را در فضای" حديبيه" و در جوی كه بعد از صلح پيدا شد تصور كنيم، تا به عمق مفهوم آيه آشنا گرديم.
پيامبر ص خوابی ديده بود- رويايی الهی و رحمانی- كه با يارانش وارد مسجد الحرام میشوند، و به دنبال آن به عزم زيارت خانه خدا حركت كرد، غالب اصحاب فكر میكردند تعبير اين خواب و رؤيای صالحه در همين سفر واقع میشود، در حالی كه مقدر چيز ديگری بود اين از يك سو.
از سوی ديگر مسلمانان محرم شده بودند و حيوانات قربانی با خود آورده بودند، اما بر خلاف انتظارشان توفيق زيارت خانه خدا نصيب آنها نشد و پيامبر ص دستور داد در همان حديبيه شتران قربانی را نحر كنند، و از احرام بيرون آيند، كاری كه برای آنها بسيار سخت و باورناكردنی بود، چرا كه آداب و سنن آنها و نيز دستورات اسلام ايجاب میكرد تا مناسك عمره را انجام ندهند از احرام بيرون نيايند.
از سوی سوم در مواد صلحنامه حديبيه مطالبی كه پذيرش آن بسيار سنگين مینمود، از جمله اينكه اگر كسی از قريش مسلمان شود و به مدينه پناه آورد مسلمانان او را به خانوادهاش تحويل دهند، اما عكس آن لازم نيست! از سوی چهارم به هنگام تنظيم صلحنامه قريش حاضر نشدند كلمه" رسول اللَّه" كنار نام محمد ص باشد، و" سهيل" نماينده قريش با اصرار آن را حذف كرد، و حتی با نوشتن" بسم اللَّه الرحمن الرحيم" نيز موافقت نكرد، و اصرار داشت به جای آن" بسمك اللهم" نوشته شود كه با سنت اهل مكه سازگار بود واضح است اين امور هر كدام به تنهايی مطلب ناگواری بود تا چه رسد به مجموع آنها، و به همين جهت تزلزلی در قلوب افراد ضعيف الايمان افتاد، حتی وقتی سوره فتح نازل شد بعضی با تعجب پرسيدند: چه فتحی؟! اينجا است كه بايد لطف الهی شامل حال مسلمانان شود و سكينه و آرامش را به دلهای آنها باز گرداند، نه تنها ضعف و فتوری در آنان راه نيابد، بلكه به مصداق" لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ" بر قدرت ايمان آنها افزوده شود، آيه فوق در چنين شرايطی نازل گرديد.
***" سكينه" در اصل از ماده سكون به معنی آرامش و اطمينان خاطری است كه هر گونه شك و ترديد و وحشت را از انسان زائل میكند و او را در طوفان حوادث ثابت قدم میدارد.
اين آرامش ممكن است جنبه عقيدتی داشته باشد، و تزلزل اعتقاد را بر طرف سازد، يا جنبه عملی، به گونهای كه ثبات قدم و مقاومت و شكيبايی به انسان بخشد، و البته به تناسب بحثهايی كه گذشت و تعبيرات خود آيه در اينجا بيشتر ناظر به معنی اول است، در حالی كه در آيه ۲۴۸ سوره بقره در داستان" طالوت" و" جالوت" بيشتر روی جنبههای عملی تكيه دارد.
جمعی از مفسران برای" سكينه" معانی ديگری ذكر كردهاند كه در نهايت بازگشت به همين تفسير میكند.
جالب اينكه در بعضی از روايات" سكينه" به" ايمان" تفسير شده [( ۱ و ۲)" تفسير برهان" جلد ۲ صفحه ۱۱۴.]۱ و در بعضی ديگر به نسيم بهشتی كه در شكل انسانی ظاهر میشود و به مؤمنان آرامش میبخشد [( ۱ و ۲)" تفسير برهان" جلد ۲ صفحه ۱۱۴.]۲.
اينها نيز تاييدی است بر آنچه گفته شده، چرا كه" سكينه" زائيده ايمان است و همچون نسيم بهشتی آرامبخش.
اين نكته نيز قابل توجه است كه در مورد" سكينه" تعبير به" انزال" شده است، و چنان كه میدانيم اين تعبير در قرآن مجيد گاهی به معنی ايجاد و خلقت و بخشش نعمت آمده، و چون از يك مقام عالی به مقام پائين است اين تعبير در آن بكار رفته است.
*** نكتهها:
۱- آرامش بی نظير!
"نماز اول وقت"| عضو شوید👇
@Namazeavalevaght
اگر ايمان هيچ ثمری جز همين مساله آرامش نداشت كافی بود كه انسان با تمام وجود از آن استقبال كند، تا چه رسد به ثمرات و بركات ديگر.
«خار و میخک»منتشر شد
به قلم شهید«یحیی سنوار»
تهیه با قیمت ویژه
https://manvaketab.com/book/391497/
ارسال رایگان🌷
این کتاب، تنها نسخه ای که در بازار با یه قیمت خیلی مناسب موجود هست
کتاب کیفیت خیلی خوبی داره. هم ترجمه اش، هم کیفیت چاپش. نکته مهمتر اینکه مترجم محترم چند ماه قبل از شهادت شهید سنوار شروع به ترجمه کرده. یعنی یه کار عجله ای و هول هولکی نیست. ارسالش هم رایگانه.
یعنی از هر لحاظ برای مخاطب مناسبه.
«خار و میخک»منتشر شد
به قلم شهید«یحیی سنوار»
تهیه با قیمت ویژه
https://manvaketab.com/book/391497/
ارسال رایگان🌷
این کتاب، تنها نسخه ای که در بازار با یه قیمت خیلی مناسب موجود هست
کتاب کیفیت خیلی خوبی داره. هم ترجمه اش، هم کیفیت چاپش. نکته مهمتر اینکه مترجم محترم چند ماه قبل از شهادت شهید سنوار شروع به ترجمه کرده. یعنی یه کار عجله ای و هول هولکی نیست. ارسالش هم رایگانه.
یعنی از هر لحاظ برای مخاطب مناسبه.