مطالعات خلیج فارس
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا» 🔻اندیشکده Gulf Internat
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا»
🔻در ششم جولای، رهبران نظامی بورکینافاسو، مالی و نیجر پیمان اتحاد کشورهای ساحل (AES) را امضا کردند. AES خود را آشکارا ضدغرب و مخالف نفوذ بلوک [نزدیک به غربِ] جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) معرفی کرد. ابراهیم ترائوره، رهبر بورکینافاسو، اعلام کرد که دوران استثمار قدرتهای غربی از کشورش «برای همیشه پایان یافته است».
🔻اگرچه AES بیشتر یک پیمان نمادین است، اما تحکیم شوراهای نظامی در غرب آفریقا و موضع فزاینده آنها در برابر ایالات متحده و فرانسه را نشان میدهد. این روندها هم خطرات و هم فرصتهایی را برای کشورهای حاشیه خلیجفارس ایجاد کرده است. به استثنای امارات که از قطعنامه ناکام شورای امنیت در آگوست ۲۰۲۳ برای تمدید ممنوعیت سفر و مسدودسازی داراییهای مقامات حکومت نظامی مالی حمایت کرد، دیگر پادشاهیهای شورای همکاری به تلاشهای غرب برای منزوی کردن یا سرنگونی این رژیمهای نظامی نپیوستند. این، به آنها اجازه میدهد تا روابط باقیمانده با حکومتها را حفظ کنند؛ و درعین حال، همچنان روابطی قوی با کشورهای ECOWAS داشته باشند؛ و در پروژههای زیرساختیِ باارزشِ استراتژیکِ منطقه و همچنین ذخایر منابع معدنی و انرژی آن سرمایهگذاری کنند.
🔻در مقابل، ایران از موج کودتاها به عنوان پیروزی در برابر امپریالیسم غربی استقبال، و با جدیت روابط نزدیکتری با مالی، بورکینافاسو و نیجر برقرار کرده است.
📎ادامه دارد...
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا» 🔻در ششم جولای، رهبران ن
🔘استراتژیهای محتاطانه پادشاهیهای خلیج فارس
🔻از زمان آغاز «موج کودتا» در سراسر ساحل در اواسط سال ۲۰۲۰، پادشاهیهای خلیجفارس از محکومیت صریح حکومتهای نظامی حاکم خودداری، و در عوض بیانیههایی مبهم و حاکی از ابراز نگرانی منتشر کردهاند.
🔻پس از کودتای اوت ۲۰۲۰ در مالی، امارات «نگرانی عمیق خود را در مورد شرایط امنیتی در جمهوری مالی ابراز کرد»، اما مستقیماً حکومت نظامی را برای تسلط بر این کشور مقصر ندانست یا خواستار بازگشت به حاکمیت غیرنظامی نشد. عربستان سعودی و قطر در آغاز اظهارات مشابهی درباره کودتای ژوئیه 2023 در نیجر، ابراز کردند. لحن هر سه موضع، بسیار ضعیفتر از لحن متحدان غربی پادشاهیها بود. محکومیت صریح کودتای نیجر از سوی امارات در این زمینه امری دور از ذهن بود، اگرچه کابینه عربستان سعودی نیز در یکم اوت همین کار را کرد.
🔻در حالی که مقامات دولتی شورای همکاری محتاطانه به موج کودتاها واکنش نشان دادهاند، رسانهها در منطقه خلیجفارس عموماً با حکومتها همسو بوده و از سیاستهای فرانسه که به گفته آنها منجر به تسلط نظامیان شد، انتقاد میکنند.
🔻پوشش رسانههای سعودی از کودتای نیجر نمونهای از این روند است. «عکاظ»، روزنامه مشهور سعودی، دوم اوت در یادداشتی، سیاست تاریخی فرانسه در دستکاری عواقب پس از کودتا برای پیشبرد منافع خود را برجسته کرد. مقاله نهم اوت الریاض نیز به طور مشابه از تاریخ غرب در استفاده از مبارزه با تروریسم به عنوان بهانهای برای ایجاد پایگاههایی در آفریقا انتقاد، و دفاع فرانسه از محمد بازوم رئیس جمهور منتخب نیجر را به عنوان منافع شخصی معرفی کرد. این انتقادها از مداخله سیاسی فرانسه و سیاست ضد تروریسم، منعکسکننده گفتمان رهبران نظامی بود.
🔻ترویج این روایتهای تعارفی، همراه با واکنشهای محتاطانه دولت، ممکن است به کشورهای شورای همکاری خلیجفارس کمک کند تا پیوسته با حکومت نظامی در ساحل در ارتباط باشند. پذیرش درخواست حکومت مالی مالی برای درمان ابراهیم بوباکار کیتا، رئیسجمهور مخلوع، از سوی امارات، زمینه تعامل آینده را فراهم کرد.
🔻عربستان و قطر نیز رویکرد یکنواخت امارات را تکرار، و روابط دوجانبه را با دولتهای طرفدار و ضد کودتا در ساحل حفظ کردهاند. مشارکت «علی لمین زین»، نخست وزیر نیجریه در نشست نوامبر ۲۰۲۳ عربستان و آفریقا بر تمایل ریاض برای تعامل آشکار با حکومت نظامی ساحل تاکید کرد. به طور مشابه، خالد بن سلمان، وزیر دفاع سعودی، با همتای بورکینایی خود، سرلشکر کسوم کولیبالی، در ماه مه ۲۰۲۴ دیدار کرد. قطر فرصتهای سرمایهگذاری در نیجر را بررسی کرده است و در فوریه ۲۰۲۴ میزبان یک هیئت اقتصادی نیجریه برای بحث درباره سرمایهگذاری در بخش کشاورزی بود.
🔻از آنجایی که فرصتها برای همکاریهای اقتصادی و امنیتی در مقیاس بزرگ با حکومتهای ساحل محدود است، کشورهای شورای همکاری خلیجفارس در واکنش به کودتا، روابط خود را با سایر کشورهای غرب آفریقا تقویت کردهاند. در ژوئن ۲۰۲۳، امارات میزبان ژنرال «محمد ادریس»، رئیس جمهور چاد - که خودش با نقض قانون اساسی به قدرت رسیده، و علیرغم ناهمسویی با AES- بود و یک توافقنامه همکاری نظامی با چاد امضا کرد. مشارکت امارات با نیروهای چادی در برابر بیثباتی در نیجر و چاد همچنین به عنوان یک مسیر مخفی ترانزیت تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) در سودان عمل میکند. چاد به طور مشابه سرمایهگذاری قطر را جلب کرده، و دوحه میزبان مذاکرات آشتی ملی بین دولت محمد ادریس و شورشیان شمالی در سال ۲۰۲۲ بود.
🔻با این حال، کشورهای حاشیه خلیجفارس تمایل خود را برای تعامل نظامی با کشورهای AES نیز نشان دادهاند. امارات قراردادهای امنیتی پیش از کودتا را با کشورهای ساحل حفظ کرده است.
🔻پادشاهیهای خلیجفارس همچنین تمرکز خود را بر سواحل غرب آفریقا افزایش دادهاند. عربستان موافقت کرد رایزنیهای سیاسی با ساحل عاج را در اجلاس سران عربستان و آفریقا تقویت کند، در حالی که امارات تقریباً بهطور همزمان توافقنامههایی را برای گسترش تجارت با ساحلعاج امضا کرد. تضمین سرمایهگذاریهای کلان دشوارتر بوده است. سنگال قرارداد ۸۰۰ میلیون دلاری نمکزدایی آب با عربستان سعودی را به دلیل هزینههای گزاف آن لغو کرد و مشخص نیست که آیا وعدههای عربستان برای تعمیر چهار پالایشگاه نفت نیجریه عملی خواهد شد یا خیر.
📎ادامه دارد...
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
🔘استراتژیهای محتاطانه پادشاهیهای خلیج فارس 🔻از زمان آغاز «موج کودتا» در سراسر ساحل در اواسط سال ۲
🔘استقبال ایران از کودتا
🔻برخلاف احتیاط شورای همکاری خلیج فارس، ایران آشکارا از کودتاهای نظامی در ساحل به عنوان ضربهای به استعمار نو تمجید و استقبال کرده است. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور وقت، در دیدار سپتامبر ۲۰۲۳ خود با اولیویا روامبا، وزیرخارجه بورکیناسو در تهران، «مقاومت کشورهای آفریقایی در برابر استعمار و تروریسم» را ستود. رئیسی ژانویه ۲۰۲۴ نیز به سفیر جدید بورکینافاسو گفت که غرب «منبع اصلی ترور و گروه.های تروریستی» است.
🔻این نگرش ایران، به تعامل دیپلماتیک و نظامی با نظامیان ساحل تبدیل شده است. دولت مالی پس از اخراج نظامیان فرانسوی، از ایران برای رفع شکاف امنیتی کمک گرفت. در ماه مه ۲۰۲۳، سرتیپ محمدرضا آشتیانی در دیدار با سادیو کامارا وزیر دفاع مالی، پیشنهاد آموزش به نیروهای مالی و مشارکت و همکاری را ارائه کرد. اگرچه این پیشنهادها تاکنون نتایج قابلتوجهی به همراه نداشته، اما همکاریهای آموزشی دو کشور پس از تسلط نظامیان افزایش چشمگیری یافته است.
🔻تقویت روابط ایران با مالی الگوی اولیه روابط نزدیکتر بعدی با بورکینافاسو و نیجر را فراهم کرد. در سپتامبر ۲۰۲۳، جواد اوجی، وزیر نفت ایران، برنامههایی را برای صادرات نفت و در نهایت ساخت یک پالایشگاه در بورکینافاسو اعلام کرد. در اکتبر ۲۰۲۳، یک هیئت ایرانی از اواگادوگو بازدید کرد و پیشنهاد همکاری در بخش معدن و داروسازی و همچنین ارائه کمکهای امنیتی برای کمک به مبارزه با ناامنی در شمال و شرق کشور را داد. دو طرف در این سفر هشت قرارداد و ادامه مذاکرات همکاریهای اقتصادی ایران و بورکینافاسو در مارس ۲۰۲۴ امضا کردند.
🔻ایران و کشورهای AES جاذبه طبیعی برای یکدیگر دارند، چرا که هر دو تحت تحریمهای بسیار محدودکننده غرب هستند و در تجارت بینالمللی با مشکل مواجهند. محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور ایران، در جریان سفر ژانویه ۲۰۲۴ نخستوزیر نیجریه به تهران، قول داد با ارائه تجربیات ایران به نیجر در مقابله با تحریمها کمک کند. طبق گزارشها، نیجر همزمان با بیانیه مخبر با فروش ۳۰۰ تن اورانیوم کیک زرد به ایران در ازای پهپادها و موشکهای زمین به هوا موافقت کرده است.
🔻هشدار مولیفی، دستیار وزیرخارجه آمریکا در امور آفریقا به حکومت نظامی نیجریه در مورد روابطش با ایران، به خروج نیروهای ضد تروریسم آمریکا از این کشور شتاب بخشید. در ماههای پس از آن نیز، تحریمهای احتمالی ایالات متحده، نیجر را از حفظ توافق کیک زردِ روی میز منصرف نکرده است.
🔻اگرچه ایران در تقویت روابط با حکومتهای ساحل موفقتر از پادشاهیهای خلیجفارس بوده است، اما در تعمیق حضور خود در کشورهای نسبتاً غربدوست ECOWAS در امتداد سواحل غرب آفریقا مؤثر نبوده است. علیرغم سخنان آشتیجویانه، بانک مرکزی نیجریه در ژوئیه ۲۰۲۳ ایران را در فهرست پولشویی قرار داد و تجارت غیرنفتی، از مارس تا اکتبر ۲۰۲۳ به تنها ۴۶.۵ میلیون دلار رسید. ایران و سنگال مجموعهای از تفاهمنامهها را امضا کردهاند، اما به پیشرفتهای اساسی کمی دست یافتهاند.
🔻در نهایت، حتی با گرم شدن روابط ایران با پادشاهیهای شورای همکاری خلیجفارس، دو طرف با فشارهای رقابتی برای حمایت از طرفهای مخالف در ساحل مواجه خواهند شد. کشورهای شورای همکاری، اگرچه ظاهراً بیطرف هستند، به سمت فرصتهای بزرگتری که چاد و ساحل غرب آفریقا ایجاد میکند، جذب خواهند شد. ایران که به دلیل تحریمها محدود شده و در جستجوی متحدان ضدغربی است، یک خویشاوندی طبیعی در میان نظامیان AES پیدا کرده است. به نظر میرسد که این روابط در سالهای آینده ادامه خواهند داشت.
🔘پایان🔘
◻️Gulf International Forum
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ سلب تابعیت دولت بحرین از نماینده سابق پارلمان و اخراج او از کشور؛ دوتابعیتی بودن باعث اخراج او شد یا حمایت از فلسطین؟
🔻دولت بحرین، از محمد رفیق الحسینی، نماینده سابق پارلمان و چهار پسرش سلب تابعیت کرده است. متعاقب این امر، او و پسرانش در یک اولتیماتوم ۷ روزه مجبور به ترک کشور در روز ۱۱ آگوست شدند.
ادامه 👇
مطالعات خلیج فارس
♨️ سلب تابعیت دولت بحرین از نماینده سابق پارلمان و اخراج او از کشور؛ دوتابعیتی بودن باعث اخراج او شد
🔻دادگاه سلطنتی بحرین، ماه گذشته (جولای) عضویت الحسینی در پارلمان را لغو کرده بود. دادگاه دلیل این امر را داشتن تابعیت مضاعف در زمان تبلیغات انتخاباتی او اعلام کرده بود. علاوه بر این، الحسینی در یک سمپوزیوم سیاسی شرکت کرده بود که در آن، وی نسبت به نظام جانشینی در بحرین انتقاداتی علنی را وارد آورده و با انتصاب حمد بنعیسی به عنوان جانشین پادشاه کنونی مخالفت کرده بود؛ چرا که این روند جانشینی را نوعی تبعیض علیه زنان میدانسته است. این موضوع به مذاق نمایندگان مجلس خوش نیامده و فضایی را بر علیه الحسینی ایجاد نمود.
🔻لازم به ذکر است که الحسینی چند پیش اتهام داشتن تابعیت مضاعف را رد کرده بود.
🔻با این حال برخی معتقدند دلیل اصلی این اتفاق، مواضع وی در مخالفت با ائتلاف نظامی با آمریکاست. او همچنین در نطقی، خواهان اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از بحرین شده بود. علاوه بر این، او خواهان آزادی شیخ علی سلمان، زندانی سیاسی آلخلیفه، شده بود.
🔻منامه پست در این باره مینویسد: پس از تعلیق عضویت الحسینی در مجلس، قرار شد او با رسانهها درباره وضعیت اخراج خود صحبتی نکرده و تمام فعالیتهای سیاسی خود و شرکت در رویدادها و سمینارها را متوقف کند؛ در غیر این صورت او احتمال سلب تابعیت و اخراج او وجود دارد (اتفاقی که اکنون رخ داد).
#بحرین
🌐 X | منامه بوست
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
🔻دادگاه سلطنتی بحرین، ماه گذشته (جولای) عضویت الحسینی در پارلمان را لغو کرده بود. دادگاه دلیل این ا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻همسر رفیق الحسینی، ام احمد لطیفه صالح، در این فایل صوتی، ضمن تشکر از مرحمتهای!! حاکم بحرین، از او عاجزانه درخواست میکند که تابعیت همسر و فرزندانش را به آنها بازگردانده و مانع فروپاشی خانواده آنها شود.
#بحرین
🌐 X
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا امارات به جنگ سودان دامن میزند؟
🔻پیشنهاد هفته گذشته امارات برای ارسال کمک به مناطق درگیری در سودان، بدون اجازه دولت این کشور، انتقاد خارطوم را درپی داشته است.
🔻ابوظبی از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود تا اجازه ارسال کمکهای فرامرزی برای کاهش وضعیت وخیم انسانی در سودان را بدهد. با این حال، این اقدام باعث شعلهور شدن تنشها بین دو کشور شده است و سودان امارات را به فراتر رفتن از حد خود متهم میکند.
🔻سودان بارها امارات را به تشدید درگیریهای جاری با ارائه تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) متهم کرده است. دولت سودان میگوید شواهد قانعکنندهای از این حمایت را با شورای امنیت به اشتراک گذاشته است.
🔻امارات همه اتهامات را رد کرد و آن را "مضحک" و "بیاساس" خواند.
🔻با این حال، شورای امنیت به تازگی یک سند ۴۱ صفحهای حاوی تصاویری از گذرنامههای اماراتیِ بهدستآمده از عمران، شهری سودانی که اکنون تحت کنترل نیروهای مسلح سودان است، به دست آورده که نشان میدهد با وجود آن انکار ابوظبی، امارات در سودان نیروی زمینی دارد.
🔻درخواست هفته پیش امارات، امیدها برای بهبود روابط دو کشور درپی تماس تلفنی ۱۵ ژوئیه عبدالفتاح برهان و محمد بن زاید را نیز کمرنگ کرده است.
🔘امارات چگونه در آتش درگیریها میدمد؟
🔻حسام محجوب، محقق و تحلیلگر سیاسی، میگوید سودان کلید راهبرد امارات در آفریقا و خاورمیانه است؛ راهبردی که برای دستیابی به هژمونی سیاسی و اقتصادی این کشور خلیج فارس، و مهار آرزوهای دموکراتیک تلاش میکند.
🔻به گفته محجوب، راهبرد امارات بر چهار محور استوار است که شامل مبارزه با هرگونه فرآیند دموکراتیک در منطقه، مقابله با نفوذ ایران و اسلامگرایان، تقویت قدرت اقتصادی، و گسترش نفوذ سیاسی خود بر منطقه است.
🔻او افزود: «عملیات لجستیکی [امارات] در آغاز درگیری [سودان] برای تحویل تسلیحات به نیروهای RSF از طریق شبکههایی در لیبی، چاد، جمهوری آفریقای مرکزی، سودان جنوبی، اوگاندا و از طریق شبهنظامیان حفتر و واگنر، و زیر پوشش کمکهای بشردوستانه راهاندازی شد».
🔻«افزون بر این، فعالیتهای تجاری، مالی، تدارکات و روابط عمومی RSF در امارات انجام میشود. حتی سربازان مجروح RSF برای مداوا به ابوظبی منتقل میشوند.»
🔻محجوب همچنین مدعی است که محمد حمدان دقلو (حمیدتی)، فرمانده نیروهای RSF بنا به گزارشها با هواپیمای متعلق به مشاور رئیس و یکی از خاندان حاکم امارات به چندین کشور آفریقایی سفر کرده است.
🔻به گفته ابوذر الامین، تحلیلگر سیاسی سودانی، روابط امارات با RSF فراتر از درگیری کنونی است. وی خاطرنشان میکند که امارات از مدتها پیش، از حمیدتی - که قبلا نیروهای RSF را به یمن فرستاده و حامی ژنرال خلیفه حفتر در لیبی نیز است- حمایت میکند.
🔻«به قدرت رسیدن حمیدتی در سودان عمدتاً به حمایت ابوظبی نسبت داده میشود. دامنه این رابطه به سرمایهگذاریهای اقتصادی، کنترل حمدی بر معادن طلای جبل عامر در دارفور و انتقال طلا به امارات و بازار جهانی نیز کشیده شده است».
🔻در سال ۲۰۱۹، چهار سال پیش از آغاز درگیری ها، حمدی ۱۰۰۰ وسیله نقلیه را از امارات خریداری کرد که قابلیت تبدیل به وسایل تکنیکی مجهز به مسلسل را داشتند. این خرید از طریق Tradive General Trading، یک شرکت متعلق به خانواده «دقلو» مستقر در امارات، انجام شد.
🔻مقامات سودانی، از جمله ژنرال یاسر العطا، معاون فرمانده کل نیروهای مسلح، میگویند امارات چیزی بیش از حملونقل زمینی را در اختیار نیروهای RSF قرار میدهد. گزارشهای آژانسهای اطلاعاتی و کانالهای دیپلماتیک حاکی از آن است که امارات در حال اعزام هواپیما برای حمایت از RSF است.
◻️ The New Arab
#امارات
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بنسلمان: میترسم با عادیسازی، ترور شوم!
◻️ تارنمای آمریکایی «پولیتیکو» فاش کرد:
🔻محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی به نمایندگان کنگره آمریکا گفته که نگران است [با عادیسازی روابط با اسرائیل] ترور شود.
🔻بنسلمان همچنین پرسیده: آمریکا پس از توافق صلح [مصر] با اسرائیل برای حفاظت از سادات چه کرد؟
🔻ولیعهد سعودی تصمیم دارد یک معامله بزرگ با ایالات متحده و اسرائیل - علیرغم خطرات متعاقب آن- منعقد کند و این امر را برای آینده کشورش بسیار مهم میداند.
🔻خطوط کلی این توافق تا حد زیادی محرمانه و در گزارشهای مختلف هنوز درحال بررسی است. این توافق شامل تعهدات متعدد ایالات متحده به سعودیها، از جمله تضمینهای امنیتی، کمک به برنامه هستهای غیرنظامی و سرمایهگذاری اقتصادی در زمینههایی مانند فناوری است.
🔻براساس برخی گزارشها، عربستان سعودی همچنین مراودات خود با چین را محدود، و با اسرائیل نیز روابط دیپلماتیک، اقتصادی و... برقرار خواهد کرد.
◻️Politico
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️رویکرد کشورهای حاشیه خلیج فارس به حاکمیت طالبان: عبور از فرصتها و تنشها
🔻در حالی که طالبان به سومین سال حکمرانی خود نزدیک میشود، کشورهای عربی خلیجفارس روابط خود با افغانستان را در قالب «میانجیگری بین کابل و قدرتهای جهانی»، «گسترش نفوذ خود» و نیز «پیگیری منافع اقتصادی»، شکل میدهند.
🔘1. پیشتازی #قطر و ترکیه
🔻حکومت طالبان در افغانستان به سه سالگی خود نزدیک میشود. این گروه در روزهای پس از خروج ایالات متحده از افغانستان در اوت ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان به دست گرفت؛ روندی که با مذاکرات به رهبری قطر بین طالبان و دولت آمریکا تسهیل شد. در سالهای پس از تسلط طالبان، افغانستان به عرصهای برای رقابتهای خاورمیانه تبدیل شده است. انتظار میرفت که دوحه به دلیل پیوندهای سیاسی خود با رهبران طالبان، پس از خروج نیروهای آمریکایی بیشترین نفوذ کشورهای خلیجفارس را در افغانستان داشته باشد. همچنان که انتظار میرفت کشورهای شورای همکاری خلیجفارس پروژههای زیربنایی را تأمین مالی، و در عین حال خط ارتباطی بین غرب و طالبان را برای اجرای این پروژهها تضمین کنند.
🔻با این حال، طالبان پس از به قدرت رسیدن، خیلی زود نشان داد که برای ایجاد توازن میان دارندگان منافع مختلف منطقهای، هیچ قصدی برای تکیه بر یک شریک بینالمللی واحد ندارد.
🔻ترکیه، یکی از این سهامداران منطقهای، در مورد کنترل عملیاتی پنج فرودگاه بینالمللی افغانستان، با دولت تحت رهبری طالبان گفتوگو کرد. ترکيه اصرار داشت که کابل مناطق امنيتی ويژهای را در اطراف اين سايتها و تحت نظارت پیمانکاران نظامی ترک که کنترل امنيتی را در دوره پیش از تصرف طالبان فراهم کرده بودند، ایجاد شود. احتمالا این وضعیت، که بر مخالفت طالبان با حضور نیروهای خارجی در افغانستان غلبه کرد، بر تصمیم طالبان برای ایجاد روابط با امارات تأثیر گذاشته است. از نگاه طالبان، توانایی و مهارت امارات در خدمات هوانوردی، یک توافق اقتصادی سودمند را در زمینه مدیریت و کنترل عملیاتی فرودگاهها به دست داده؛ که در نتیجه، مشروعیت داخلی این گروه را نیز تقویت میکند.
🔻طالبان علیرغم مخالفت با مداخله برخی دولتهای خارجی در افغانستان، علاقه خود را برای همکاری با قدرتهای منطقهای که ارزشهای فرهنگی فوقمحافظهکارانه رژیم را تطبیق میدهند یا جایگزینهای مناسبی برای نظم جهانی «مبتنی بر قوانین» غربی ارائه میدهند، ابراز کرده است.
🔻قطر خود را به عنوان میانجی برای پایاندادن به انزوای طالبان معرفی کرده است. در ماه می ۲۰۲۳، محمد بن عبدالرحمن، نخستوزیر و وزیرخارجه قطر، گفتوگوهای محرمانهای با رهبر عالی طالبان، هیبتالله آخوندزاده انجام داد تا بر لزوم پایان دادن به ممنوعیتهای طالبان برای تحصیل دختران و اشتغال زنان تأکید کند. اگرچه این خواستهها پیشتر از سوی ایالات متحده مطرح شده بود، قطر توانست از روابط دیرینه خود با این جنبش اسلامگرا برای فشار جهت تعامل عمیقتر بینالمللی با کابل استفاده کند. قطر همچنان یک گفتوگوکننده کلیدی برای دولت طالبان است، زیرا دوحه میتواند میزبان گفتوگوهای مورد حمایت سازمانملل در مورد ادغام مجدد افغانستان در جامعه بینالمللی باشد.
◻️Gulf International Forum
#قطر
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️انتقاد تند وزیر پیشین بحرینی از بیتفاوتی دولتهای عربی نسبت به فلسطین
🔻این ویدئو از دکتر علی فخرو، وزیر پیشین بهداشت (۱۹۷۱-۱۹۸۲) و آموزشوپروش (۱۹۸۲-۱۹۹۵) بحرین، درباره بیتفاوتی دولتهای عربی در قبال کشتار فلسطینیان فراگیر شده است.
🔻او در این ویدئو ازجمله میگوید:
نظامهای ما در این ۱۱ ماه [جنگ غزه] میبینند که کودکان و زنان دارند زیر آوار جان میدهند، اما احساساتشان حتی یک ذره هم تحت تأثیر قرار نگرفت که برای توقف آن کاری انجام دهند...
نه سفیران خود را فراخواندند، و نه سفارت خود را بستند و نه رژیم صهیونسیتی را تحریم اقتصادی، سیاسی، ورزشی، ... کردند. گویا که همه چیز وفق مراد است.
🔻علی محمد الفخرو، پزشک و سیاستمدار بحرینی، که همچنین به عنوان یک اندیشمند عربی نیز شناخته میشود، پیشینه سفیر بحرین در فرانسه، بلژیک، اسپانیا، سوئیس و یونسکو، ریاست سازمان هلال احمر بحرین، رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات بحرین و...را نیز در کارنامه دارد.
#بحرین
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️رویکرد کشورهای حاشیه خلیج فارس به حاکمیت طالبان: عبور از فرصتها و تنشها 🔻در حالی که طالبان به س
🔘2. پیشینه بد سعودیها و رو آوردن به قدرت نرم!
🔻یکی دیگر از اعضای برجسته شورای همکاری خلیجفارس، یعنی #عربستان سعودی، تمایل خود را برای ادامه نظارت بر روابط افغانستان با ایران و همچنین توزیع کمکهای خیریه و بشردوستانه ابراز کرده است. نهادهای امدادی سعودی در تلاش برای تقویت قدرت نرم عربستان، حضور امدادی خود را از طریق نهادهایی مانند مرکز کمکهای بشردوستانه و امداد ملک سلمان و صندوق سعودی، و در زمینه دسترسی به غذا، آب، مراقبتهای بهداشتی و آموزش را در افغانستان تقویت کردهاند.
🔻عربستان سعودی در مقایسه با قطر و امارات، تماس دیپلماتیک خود با طالبان را محدود کرده است، زیرا مداخله عربستان در امور افغانستان در دهههای گذشته اعتبار سعودیها را در افکار عمومی افغانستان از بین برده است. از اینرو، ریاض به جای آن به توسعه روابط با افغانستان از طریق همسایه آن، یعنی پاکستان روی آورد. با بدتر شدن شرایط امنیتی، ریاض سفارت خود را در کابل بست و دفتر کنسولی افغانستان را به اسلام آباد منتقل کرد. با این حال، کانال پاکستانی-سعودی به کابل پس از بروز تنش بین طالبان و اسلام آباد به دلیل ادامه خشونتهای مرزی و فرامرزی، ناکارآمد شد.
🔻این تنشها سعودیها را وادار به ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان از طریق سازمان همکاری اسلامی کرد؛ که دفتر آن نوامبر ۲۰۲۲ بازگشایی شد.
🔻روابط بین عربستان سعودی و افغانستان همچنین به دلیل تفسیرهای متفاوت دولتها از نقش اسلام در دولت و جامعه پیچیده شده است. محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان، پیوند کمتر بین دین و حکومت را ترویج داده است و روحانیت را تشویق میکند که تساهل و آزادیهای شخصی را گسترش دهند، در حالی که طالبان همچنان از آموزههای بسیار بنیادیتر دفاع میکند که نقش بسیار کمرنگی را برای اقلیتهای مذهبی و زنان در نظر میگیرد. گرایش عربستان به سمت «اسلام معتدلتر» بر این رویکردهای متفاوت تأثیرگذار بوده است. برای نمونه، عربستان ژوئیه ۲۰۱۷ میزبان کنفرانس بینالمللی دو روزه OIC با حضور بیش از صد عالم دینی از نزدیک به چهل کشور بود؛ که اعلامیه پایانی آن خشونت مذهبی طالبان را نامشروع و محکوم دانست.
◻️Gulf International Forum
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies