بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «وام نیکو»
روز چهارشنبه، ١٣٩٩/١٢/١٣
✍️ مناسبت روز: امروز مناسبت خاصی نداریم، اما فردا، «روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه» است، لذا سخن امروز را به این موضوع مهم اختصاص میدهیم:
در فرهنگ اسلامی بر قرض دادن و برطرف ساختن نیازهای مؤمنان، تأکید فراوان گردیده تا جایی که اهلبیت عصمت و طهارت (ع)، قرضالحسنه را برتر از صدقه معرفی نموده و ثواب آن را هجده برابر دانستهاند!
(سفینة البحار ، ج٢ ص۴٢۴)
👈 خداوند در آیه ١١ سوره حدید درباره «قرض الحسنه» یا «وام نیکو» میفرماید: «مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ وَلَهُ أَجْرٌ كَرِيمٌ»: «آن کیست که به خدا قرض نیکو (قرضالحسنه) دهد تا خدا بر او چندین برابر گرداند و او را پاداشی با لطف و کرامت بدهد!»
البته در آیات بسیاری از قرآن کریم بر قرضالحسنه سفارش و تأکید شده، که برای نمونه میتوان به آیات زیر اشاره نمود:
«مائده/١٢»، «بقره/٢۴۵/٢۶۵ /٢۶۴/٢٧٣»، «حدید/١٨»، «تغابن/١٧» و... ؛
👈 در این آیات، خداوند برای «قرضالحسنه» شرائطی را نیز معلوم نموده است که بعضی از این شرایط عبارتند از:
1️⃣ قرض الحسنه باید در دست افرادی قرار گیرد که سخت محتاجند! [بقره/٢٧٣] .
2️⃣ با اخلاص همراه باشد! [بقره/٢۶۴] .
3️⃣ با منّت و اذیت همراه نباشد! [بقره/٢۶۵] .
👈 در روایات اسلامی نیز بر قرضالحسنه، و پاداش عظیم آن، تأکید فراوان شده که در این مجال کوتاه، تنها به پنج روایت اشاره مینمائیم:
1️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که به برادر مسلمانش قرض دهد، به اندازه هر درهمى که به او مىدهد به بزرگى کوه احد از کوههای رضوى و طور سیناء براى او پاداشهایی است و اگر در مورد گرفتن طلب خود با آن مؤمن مدارا کند همانند برق خیره کننده و درخشان، بدون حساب از روى پل صراط خواهد گذشت!» (وسائل الشیعه، ج ١٣، ص ٨٨)
2️⃣ رسول خدا (ص): «اگر هزار درهم از مالم را دوبار به برادران دینى خود، قرضالحسنه بدهم، نزد من بهتر از آن است که همه مالم را یک باره در راه خدا انفاق کنم!» (تهذیب،ج ٢،ص ۶١)
3️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که به دست او گشایش در کار برادر مسلمانش حاصل شود، خداوند غم و غصّه دنیا و آخرت او را بر طرف خواهد فرمود!» (كنزالعمّال، ج۱۵، ص۷۸۱، ح۴۳۰۸۳)
4️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که برادر مسلمان و نیازمندش براى قرض گرفتن به او روى بیاورد و او با این که توانایى دارد، خواسته وى را تأمین نکند، خداوند از بهشت محرومش مىسازد!» (مجمع البیان، ج ٩، ص ٣٩٠)
5️⃣ امام صادق (ع): «هركس حاجتی را برای مسلمانی برآورده كند و گره از مشكلش بگشاید، خداوند متعال به او خطاب كند که ثواب و پاداش تو بر عهده من خواهد بود و غیر از بهشت به چیز دیگری راضی نمیشوم»
(مستدرکالوسائل، ج۱۲، ص۴۰۲)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه»
موضوع: « احکام وام و قرض »
❓پرسش: اگر وام گیرنده، پرداخت وام را، از مهلت مقرّر به تأخیر بیندازد، آیا وامدهنده میتواند مبلغی بیشتر از مقدار وام را از او مطالبه کند؟
✅ پاسخ: وام دهنده از نظر شرعی، حق مطالبه چيز بيشتری از اصل وام را ندارد!
❓پرسش: آیا قرض و بدهی ميّت، جزء حق الناس محسوب میشود و پرداخت آن از اموال او بر ورثهاش واجب است؟
✅ پاسخ: بدهی اعم ازاينکه به اشخاص حقيقی يا حقوقی باشد، جزء حقالناس است و بر ورثه بدهکار واجب است آن را از اموال ميّت به طلبکار او بپردازند و تا آن را نپردازند، حق تصرّف در اموال را ندارند!
📚 أجوبة الاستفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ پنجشنبه - ١۴ اسفند ۱۳۹٩
🌙 الخميس، 20 رجب 1442
Thursday 04 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام حسن عسکری (ع)
🕋 اذکار روز:
-لااِلهَ اِلّا اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبین(١٠٠بار)
- یا غفور یا رحیم (١۰٠٠ مرتبه)
- یا رزاق (٣٠٨ مرتبه) برای وسعت رزق
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 روز احسان و نیکوکاری
🔹 روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه
👇👇👇👇👇👇👇
هر روز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «نیکوکاری»
روز پنجشنبه، ١٣٩٩/١٢/١۴
✍️ مناسبت روز: امروز در تقویم، بهعنوان روز احسان و نیکوکاری نامگذاری شده که در ایران اسلامی هر ساله در این ایام، نسیم رحمت خداوند از هر سو به مشام می رسد و جسم و جان آدمی را می نوازد و مؤمنین برای نیکوکاری از یکدیگر پیشی میگیرند، لذا ما نیز در روزبرگ امروز از این تجارت پرسود الهی سخن میگوییم تا انشاالله زمینهای برای انجام عملی نیک، در این روز گردد و حتی با سهمی اندک، به جمع نیکوکاران بپیوندیم!
در فرهنگ متعالی اسلام، انفاق در راه خدا، از مصادیق بزرگ احسان شمرده شده و روایات و آیات بسیاری در تأکید آن آمده است؛ چنانچه اسلام، اجر و مزد انفاق در راه خدا را هفتصد برابر بیشتر دانسته و در قرآن می فرماید: «اگر چیزی را در راه او انفاق کنید، خداوند عوض آن را می دهد و جای آن را پر می کند و او بهترین روزی دهندگان است!» (سبأ/٣٩)
قرآن مجید، انفاق در راه خدا و دوری از صفت ناپسندیده بُخل و حرص را، از ویژگی های اخلاقی رستگاران شمرده است، چنانچه در آیه ١۶ سوره تغابن میفرماید: «تا می توانید تقوای الهی پیشه کنید و به فرامین الهی گوش دهید و اطاعت نمایید و انفاق کنید که برای شما بهتر است و کسانی که از بخل و حرص خویشتن مصون بمانند، رستگارانند.»
همچنین خداوند انفاق را، تجارتی پرسود دانسته و در آیه ٢٩ سوره فاطر، در بیانی بلند، میفرماید: «کسانی که کتاب الهی را تلاوت می کنند و نماز به پا می دارند و از آنچه روزی شان داده ایم، پنهان و آشکار، انفاق می کنند، تجارتی پرسود و بی زیان را امید دارند!»
👈 بی شک وعده الهی حق است و چنین معامله ای با خداوند، سودی به عظمت رضوان الهی دربردارد! چنانچه امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند: «آن کس که با دستی کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش می گیرد!» (حکمت ٢٣٢ نهج البلاغه)؛ بنابراین، آنچه در راه خیر انفاق می کنیم، هرچند کم و در حد بضاعت خودمان باشد، اما خداوند از فضل خود بر آن می افزاید و چندین برابر به ما پاداش می دهد!
همچنین از نگاه اسلام، انفاق باعث وسعت رزق میگردد لذا تنها مخصوص اغنياء نیست بلکه حتی به فقیران و تهی دستان نیز سفارش گردیده، چنانچه امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند: «هر گاه تهی دست و فقیر شدید، با صدقه دادن، با خدا تجارت کنید» (حکمت ٢۵٨ نهجالبلاغه) و «روزی را با صدقه دادن برای خود فرود آورید.» (حکمت ١٣٧ نهجالبلاغه)
✍️ البته باید بدانیم که انفاق و تجارت با خدا، از نظر اسلام شرایطی دارد که به برخی از آنها اشاره مینمائیم:
1️⃣ قبل از هر چیز، صدقه باید از اموال حلال و خوب و سالم باشد: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَ...»: «ای کسانی که ایمان آوردهاید ! از قسمتهای پاکیزه اموالی که (از طریق تجارت حلال) به دست آوردید...انفاق کنید!» [بقره/۲۶۷]
2️⃣ انفاق و صدقه باید توأم با اخلاص و فقط برای رضای خدا باشد: «يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ»: «کسانی که اموالشان را برای جلب خوشنودی خدا انفاق میکنند». [بقره/۲۶۵]
3️⃣ بهتر است که صدقه و انفاق مخفی باشد: «وَإِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ»: «هر گاه آنها را مخفی ساخته و به نیازمندان بدهید برای شما بهتر است.» [بقره/۲۷۱]
4️⃣ این که صدقه و انفاق همراه با آزار و منّت نباشد: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَ...»: «ای کسانی که ایمان آوردهاید! بخششهای خود را با منّت و آزار باطل نسازید همانند کسی که مال خود را برای نشان دادن به مردم، انفاق میکند، و به خدا و روز رستاخیز، ایمان نمیآورد...».[بقره/۲۶۴]
5️⃣ انفاق و صدقه از اموالی باشد که آنها را دوست داریم و مورد علاقه ماست: «لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ...» «هرگز به (حقیقت) نیکوکاری نمیرسید مگر این که از آن چه دوست میدارید (در راه خدا) انفاق کنید،...». [آل عمران/۹۲]
6️⃣ و در آخر اینکه انفاق کننده هرگز خود را مالک حقیقی آن مال یا... تصور نکند! بلکه خود را واسطه بین خدا و خلق بداند: «وَأَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُسْتَخْلَفِينَ فِيهِ»: «انفاق کنید از آنچه خداوند شما را نماینده خود در آن قرار داده است». [حدید/۷]
✍️ در پایان این مبحث، تذکر این نکته نیز ضروری است که خداوند در آیه ۱۰۴ سوره توبه: «وَيَأْخُذُ الصَّدَقَاتِ...»، خود را بهعنوان دریافت کننده صدقات معرفی مینماید! پس هرگاه میخواهیم صدقه ای به فقیری بدهیم، فراموش نکنیم که این صدقه قبل از او، به دست خداوند رحمان و رحیم میرسد!
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «روز احسان و نیکوکاری»
موضوع: « احکام صدقه »
❓پرسش: آیا دادن صدقات به گدایانی که درب منازل را میزنند یا در خیابانها مینشینند جایز است یا اینکه بهتر است به یتیمان و مساکین واقعی داده شود و یا با ریختن آنها در صندوق صدقات در اختیار کمیته امداد قرار گیرد؟
✅ پاسخ: صدقات مستحبی بهتر است به فقير عفيف و متديّن داده شود و همچنين گذاشتن آن در اختيار کميته امداد هرچند با ريختن در صندوق صدقات هم باشد اشکال ندارد، ولی صدقات واجب بايد توسط خود شخص و يا به وسيله وکيل او به فقرايی که مستحق هستند داده شود و در صورتی که انسان بداند که مسئولين کميته امداد پولهای صندوقها را جمع آوری کرده و به فقرای مستحق میدهند، ريختن آن در صندوقهای صدقات اشکال ندارد.
❓پرسش: آيا دادن صدقه مستحبى به سيّد جايز است؟
✅ پاسخ: مانع ندارد.
📚 اجوبه الاستفتاءات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG