بسم الله الرحمن الرحیم
در این کانال مطالب پرسیدهشده از استاد مؤیدی و پاسخهای ایشان بر اساس موضوع دستهبندی و منتشر خواهد شد.
بنابراین، برای رسیدن به پاسخ مورد نظر بر اساس پُست راهنما جستوجو نمایید.
ادمین: @ST_Admin
🔴 پرسش شماره 001:
موضوع: مقام و منزلت #مسجد_مقدس_جمکران
طبق فرموده بر از اولیای الهی درخشندهترین نقطه در کره خاکی، شهر مقدس #قم و درخشندهترین نقطه در شهر قم، #مسجد_مقدس_جمکران است. آیا این به آن معناست که مسجد مقدس جمکران از حرم #حضرت_معصومه سلاماللهعلیها والاتر و برتر است؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
اول اینکه مسجد مقدس جمکران منسوب به امام زمان، حجت کبرای الهی علیهالسلام است؛ در حالی که حرم مطهر، متعلق به حضرت معصومه سلاماللهعلیها که دختر امام علیهالسلام است.
دوم اینکه شعاع نور حضرت معصومه سلاماللهعلیها سراسر شهر قم را در برگرفته است. در حالی که در مسجد مقدس جمکران، جز نور حضرت معصومه سلاماللهعلیها، نور امام عصر علیهالسلام نیز میدرخشد.
درباره مقام و منزلت مسجد مقدس جمکران، #شک و تردید به دل راه ندهید و به #وسوسهها و شبهاتی که کم و بیش مطرح میشود، به هیچ وجه توجه نکنید!
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش شماره 002:
موضوع: چگونگی تشرف به #مسجد_مقدس_جمکران و حرم #حضرت_معصومه سلاماللهعلیها
چگونه و چند بار در هفته باید به #مسجد_مقدس_جمکران و به زیارت #حضرت_معصومه سلاماللهعلیها رفت؟ آیا فقط زمانی که حال و شوق معنوی برای زیارت هست، باید اقدام کرد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
در هر هفته حتما یکبار به زیارت #حضرت_معصومه سلاماللهعلیها بروید؛ چه حال معنوی باشد و چه نباشد! چه بهتر که زیارت رایج و مرسوم خوانده شود. در غیر این صورت، یک بار سوره #حمد، هفت مرتبه سوره مبارکه #قدر و سه مرتبه #صلوات به حضرت هدیه کنید! اگر دو رکعت #نماز مستحبی (نه به نیت نماز زیارت) هم خوانده شود و ثواب آن حضرت نثار شود، بهتر است.
برای زیارت #مسجد_مقدس_جمکران نیز در هر یک ماه حتما یکبار به این مسجد مشرف شوید. اعمال آن (نماز تحیت و نماز حضرت علیهالسلام که وارد شده است) نیمساعت که بیشتر زمان نمیبرد! تا آنجا که ممکن است این اعمال را در محدوده محراب (محدوده مسجد در زمانی که هنوز گسترش پیدا نکرده بود) بگزارید!
بسیاری از #بزرگان، برای حل مشکلات کلان و اجتماعی، به #مسجد_مقدس_جمکران مشرّف میشدند و با ادای اعمال وارده از حضرت حجت علیهالسلام طلب میکردند و نتیجه هم میگرفتند.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش شماره 003:
موضوع: تشرف در شبهای چهارشنبه به مسجد جمکران
تشرف به #مسجد_مقدس_جمکران در شبهای چهارشنبه موضوعیت دارد یا خیر؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
تشرف به این مسجد در شبهای #چهارشنبه موضوعیتی ندارد؛ هر چند این امر درباره #مسجد_سهله اقوی است. اما این که مردم در این شب و بعضی نیز چهل شبِ چهارشنبه به مسجد جمکران مشرف میشوند، امری است که برخاسته از امید است. نباید آنان را از این تشرف ـ به این بهانه که تشرف در شب چهارشنبه موضوعیتی ندارد، ـ نهی کرد! بسیاری از آنان در این شب به مسجد جمکران میروند و با امید حاجات خود را مسئلت میکنند و حاجتروا نیز میشوند. اما اگر میبینید خلوت بودن مسجد حال معنوی شما را تقویت میکند، در زمانی دیگر مشرف شوید!
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش شماره 004:
موضوع: اعمال مسجد جمکران
در تشرف به #مسجد_مقدس_جمکران حتما باید #اعمال وارده را گزارد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
دستکم دو رکعت نماز بخوانید و به #امام_عصر علیهالسلام هدیه کنید و یا دعایی بخوانید. اما اگر مانعی ندارید (حال عبادت احساس میشود و عجله و شتابی در کار نیست) اعمال وارده را انجام دهید.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش شماره 005:
موضوع: بهترین هدیه به #امام_عصر علیهالسلام
بهترین هدیهای که میتوان به #امام_عصر علیهالسلام هدیه کرد، چیست؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
اول و مهمتر از همه، #گناه نکردن؛ در مواقعی که خطر گناهکاری انسان را تهدید میکند، حضرت علیهالسلام را یاد کنید و از گناه پرهیز کنید (گناه فعلی یا قولی)
دوم، بارها گفتهام که در طول شبانهروز دستکم یک بار به زیر آسمان روید، دست بر سر گذارده و این گونه به حضرت عرض سلام کنید:
«السلّام علیکَ یا بقیةَ الله السلامُ علیک یا اَبا صالح و رحمة الله و برکاته المُستَغاثُ بِکَ یا صاحبَ الزمان، المُستَعانُ بِکَ یا صاحبَ الزمان!»
در زمانی که حضرت را با این عبارت خطاب میکنید، آنچه را که میخواهید (نیازهای #مُلکی و #مادی و یا #ملکوتی و #معنوی) از حضرتش مسئلت کنید! بهویژه حوائج معنوی! مثل این که پشت خط امور معنوی ماندهای و یا از شر گناه یا رذیلهای اخلاقی نمیتوانی رها شوی! این دستور را در هر شبانهروز حتما یک بار ادا کنید!
البته با تعبیری دیگر نیز میتوان حضرت را خطاب کرد؛ «السلّام علیکَ یا بقیةَ الله السلامُ علیک یا اَبا صالح و رحمة الله و برکاته المُستَغاثُ بِکَ یا مَهدی المُستَجیرُ بِکَ یا صاحب الزمان»
باید گفت که این عبارت را مرحوم #کشمیری فرموده بودند که از عطیههای الهی است که بنده به شما میگویم.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش شماره 006:
موضوع: عشق الهی
ضابطه #عشق #مخلوق با #خداوند چگونه است؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
انسان عاشق پروردگار است؛ اما ـ در ابتدا ـ خود خبر ندارد. این جهان که سایهای از آن حقیقت است، اینچنین آدمی را به خود مشغول ساخته است. انسانها در #فطرت خود عاشق سرچشمه هستی هستند؛ اما آن را در مصادیقی دیگر جستوجو میکنند. همچون کسی که در حال تماشای فیلمی است که از صفحه نمایشگر در حال پخش است. گاه با آن میخندد و گاه میگرید! در حالی که او در حال نگریستن صفحه نمایشگر است. این مثال ما در دنیاست. حقیقت، امری دیگر است که انسان باید با آن روبهرو شده و به آن دست یابد.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
فهرست موضوعات پرسشها
برای مطالعه هر پرسش و پاسخ استاد به آن، لینک مقابل آن را لمس کنید.
001 - مقام و منزلت مسجد مقدس جمکران | https://eitaa.com/Q_A_ST/5
002: چگونگی تشرف به مسجد مقدس جمکران و حرم حضرت معصومه سلاماللهعلیها | https://eitaa.com/Q_A_ST/8
003: تشرف در شبهای چهارشنبه به مسجد جمکران | https://eitaa.com/Q_A_ST/11
004: اعمال مسجد جمکران | https://eitaa.com/Q_A_ST/14
005: بهترین هدیه به امام عصر علیهالسلام | https://eitaa.com/Q_A_ST/18
006: عشق الهی | https://eitaa.com/Q_A_ST/19
007: عُجب | https://eitaa.com/Q_A_ST/34
008: مدح | https://eitaa.com/Q_A_ST/36
009: مُشارَطه | https://eitaa.com/Q_A_ST/38
010: مراقبه و محاسبه | https://eitaa.com/Q_A_ST/39
011: نهی از منکر | https://eitaa.com/Q_A_ST/40
012: نماز جعفر طیار | https://eitaa.com/Q_A_ST/42
013: نیت خالص | https://eitaa.com/Q_A_ST/48
014: شکرگزاری | https://eitaa.com/Q_A_ST/49
015: انتخاب اسم | https://eitaa.com/Q_A_ST/50
🔴 پرسش 007
13980818.04
موضوع: #عجب
چگونه شخص میتواند بفهمد در اثر توفیق یافتن به ادای عملی نیکو، برایش عجب بوجود آمده یا خیر؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
انسان زمانی که کار خوبی انجام میدهد، متوجه میشود که حال خوشی به او دست داده است.
اگر این کار نیکو را به خود نسبت دهد، یا بهسبب آن خود را از دیگران برتر ببیند و یا حتی خود را در برابر خداوند طلبکار بداند، باید بداند که به عجب دچار شده است.
اما در صورتی که توفیق عمل به فعل نیک را نعمتی از سوی خدا بداند و نگران باشد که مبادا از آن محروم گردد و نیز خود را هم برتر از دیگران نداند، باید گفت که آن رضایتمندی که در دل احساس میکند، عجب نیست.
درمان:
۱-گاهی وجود عُجب برای شخص یقینی است؛ او باید برای رهایی از آن هز چه زودتر چارهاندیشی کند!
۲. شخص در این که این حال بعد از عمل خیر، عجب است یا حس شکرگزاری، مشکوک و مردد است؛ در منابع دینی وارد شده که هیچ عمل خیری را نباید بهسبب نگرانی از عجب ترک کرد.
البته این شک و تردید امری پسندیده است؛ چرا که مومن باید در بین خوف و رجا باشد. آیا این عمل به امضا و تایید الهی رسیده است یا خیر؟
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 008
13980811.02
موضوع: #مدح
حدیث شریف «مَنْ مَدَحَكَ فَقَدْ ذَبَحَك؛ کسی که تو را ستایش کرد، پس بهیقین، تو را ذبح کرده و کشته است» (غرر الحكم و درر الكلم: ص579) چه افرادی را در بر میگیرد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
این حدیث شریف، همه را در بر میگیرد؛ البته جز آن کس که خداوند به او عصمت ببخشد؛ چه عصمت لدنی باشد چه اکتسابی! به موارد مدح باید فقیهانه نگاه کرد. قدر متیقن مدح، آن مدح و ثنایی است که قصد قربت در آن نباشد!
گاه کسی به مدح شخص دیگری که حال و هوای الهی نداشته و بیشتر در پی مقاصد دنیایی است، زبان میگشاید. چرا که در پی آن است که نزد فرد مدحشده، به وجاهت برسد. یا اینکه کسی به وظایفش بخوبی عمل نمیکند؛ اما مورد مدح و تمجید دیگران است. این دست مدحها مذموم است! یکی از آثار بد این مدح، این است که باعث ایجاد باور و عقیده اشتباه در شخص مورد مدح میشود.
گاهی هم کسی نیکوکاری میکند؛ اما او نوعی ضعف نفس داشته و خود را کوچک میپندارد. اگر او مدح شود، سبب ایجاد نوعی اتکای نفس و خودباوری در او شده و به او قدرت میبخشد. یا مدح کردن کسی، در خود او تأثیری ندارد و این کار برای الگو شدن او برای دیگران است. یا حتی تعریف و تمجید از موضوعی برای ترغیب دیگران به روی آوردن به آن! این دست مدح و ستایشگریها پسندیده و استثناست!
در حقیقت، مدحی مذموم و ناپسندیده است که حال و هوای معنویِ فرد مدحشده را به هم ریخته و ایجاد طغیان نفس و تاریکی در او کنَد. به بیان دیگر، میتوان گفت که حدیث به فرد هشدار میدهد که مغرور نشو! گاه مدح کردن شاید برای مدحکننده وظیفه باشد؛ اما مدحشونده با مراقب باشد. چرا که فرد مدحکننده، چاقو به دست گرفته و قصد دارد جانت را بستاند. چاره کار این است که فرد مدحشونده در همان لحظه به عیبهای خود توجه کند و به خود یادآوری کند که هر چه که در اختیار دارد، از خداوند است! اگر پروردگار اراده کند، در آنی، همه را میگیرد! در این صورت، اثر مدح خنثی میشود.
از همین منظر است که اولیای خدا زمانی که با خوشبینی مردم (مدح) مواجه میشدند، دعا میکردند که «اللَّهُمَّ لَا تُؤَاخِذْنِي بِمَا يَقُولُونَ وَ اجْعَلْنِي خَيْراً مِمَّا يَظُنُّونَ وَ اغْفِرْ لِي مَا لَا يَعْلَمُون؛ خدایا مرا به آنچه که مردم درباره من میگویند، مواخذه نکن، مرا بهتر از آنچه که میگویند قرار ده و مرا از عیوب و گناهانی که مردم از آن بیخبرند، پاک گردان!» (نهج البلاغه: خطبه همّام)
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 009
13980818.05
#مشارطه
مُشارَطه چیست؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
انسان پس از آن که صبح از خواب برخاست، با خداوند پیمان میبندد که در آن روز، اعمال و کردارش را تنها برای رضای خداوند بگزارد. این مشارطه است! سپس او باید مراقبه و محاسبه کند. چنین فردی، پس از محاسبه، خطاهایش را متوجه میشود. به تعیین کردن عملی در ازای ارتکاب یک خطا در هنگام مشارطه، مکافات میگویند. مثلا با خود تعیین میکند که اگر به دروغگویی دچار شد، یک روز روزه بگیرد.
لازم است گفته شود که اگر شخص هنوز در ابتدای امور معنوی است و هنوز در آن به پایداری و قوام نرسیده است، نباید برای خود مکافات سخت تعیین کند.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 010
13980818.03
موضوع: #مراقبه_و_محاسبه
چگونگی مراقبه و محاسبه و نیز زمان آن را بفرمایید؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
مراقبه همان رعایت تقوای الهی ست؛ بهطوری که از ابتدای صبح در تمام کارها و امورات «التَّوَجُّهُ اِلَیَ اللهِ» (توجه به خداوند) لحاظ شده باشد. یا ـ دستکم ـ با زبان محاوره بگوید گه خداوندا! دوست دارم که تمام کارهایم برای رضای تو باشد! او باید کوشش کند در اموراتی مثل برخورد با خانواده و یا معاملاتی که دارد، جهت شرعی را رعایت نماید. او باید پیش از همه رضایت خدا را در نظر گیرد، سپس رضایت دیگران و در آخر رضایت خود!
بهترین زمان محاسبه، آخرِ شب است؛ البته در صورتی که خستگی غالب نباشد. پس از آن، بهترین زمان، پس از آن که نماز شب خواند، در اول صبح اعمال روز گذشته خود را محاسبه میکند. اگر این نیز ممکن نبود، هر از چند ساعت یک بار خود را به محاسبه کشاند تا ببیند بر اساس تقوا عمل کرده یا خیر! اگر کاری نیکویی کرده آن را از خدا ببیند و بگوید: «اَلحَمدُ لله»؛ تا دچار عجب نشود.
اگر او گناهی را نیز در هنگام محاسبه یافته، غمگین شده و از خود نفرت پیدا کرده است، استغفار کند! چرا که این استغفار اثر دارد. اما اگر گناهکاریاش، نهتنها او را غمگین نکرده، بلکه سبب شادیاش شده و هیچگونه قبض روحی برایش به وجود نیاورده است، اگر استغفار کند، در حقیقت در حال مسخره کردن خداوند است.
در ابتدا مراقبه و محاسبه، سخت است. اما مداومت بدان، سبب ایجاد لطافت و نورانیت میشود. انسان نیز بدان مشتاق میشود؛ چرا که آثارش را در خود میبیند.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 011
13980818.06
موضوع: #نهی_از_منکر
شرایط «نهی از منکر» چیست؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
یکی از شرایط نهی از منکر این است که فرد، احتمال عقلاییِ جدّی بدهد که این نهی، اثر دارد. اما اگر او توان تشخیص اثرگذاری یا عدم اثرگذاری نهی از منکر را ندارد، دیگر تکلیف بر عهده او نیست. البته اگر احتمال تاثیر وجود داشته باشد، کافی است. مثلا، درباره نهی از بدحجابی یا بیحجابی باید گفته که افراد عموماً احکام را میدانند و شنیدهاند. تذکر لسانی در این مورد ممکن است بیاثر باشد. اما با توجه به این که دختران و زنان بد یا بیحجاب، تنها برای جلب نظر، مرتکب این گناه میشوند، اگر پسر جوانی، با قدرت و اقتدار بی آن که اهمیتی به آنان بدهد، از کنارشان عبور کند، در حقیقت به یکی از مصادیق نهی از منکر عمل کرده است. گاهی اوقات اثر این روش، برای کسی که فطرتی روشن دارد، بیشتر است.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش012:
13980714.01
موضوع: #نماز_جعفر_طیار
اگر در حین خواندن نماز جعفر طیار سلاماللهعلیه، قرائت اذکار آن فراموش شد، چه باید کرد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
تصور کنید در حال خواندن نماز جعفر سلاماللهعلیه هستید؛ به رکوع میروید. باید تسبیحات اربعه را دَه بار تکرار میکردید. اما فراموش کردید و سر از رکوع برداشتید. چون نمیتوانید دوباره به رکوع بروید، در حالت ایستاده بهجای دَه بار بیست مرتبه، تسبیحات اربعه را تکرار و جبران کنید.
اگر پس از پایان نماز یادتان آمد، رجاءً ـ و به امید آن که خداوند بپذیرد، ـ این اذکار را بگویید.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 013:
13980812.01
موضوع:#نیت_خالص
گاهی شخص کاری را که بالفعل نیکوست، انجام میدهد؛ اما سپس متوجه میشود که تنها بخشی از انگیزهاش برای این کار الهی است و بخشی دیگر از انگیزه، غیر الهی! برای برخورداری از نیت و انگیزه خالص چه باید کرد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
اگر شخص شک دارد که انگیزه اش الهی است یا غیر الهی، بنا بر روایت نباید کار خیر را تنها بهخاطر شک در ریا، ترک کند! عمل نیکو را انجام دهد! اما اگر ناگهان متوجه شد که انگیزهاش غیر الهی است و به این موضوع یقین کرد؛ باید در صورت امکان، کارش را جبران کند، بعد بقیه کار را ادامه ندهد و در شرایطی بهتر و با انگیزه الهی دوباره به آن بپردازد.
مثلا در مجلسی نشستهاید. فردی شروع به صحبت کردن از دیگران میکند. شما متوجه میشوید او در حال غیبت کردن است. در برابر جمع به او میگویید: «غیبت نکن!» روشن است که این فرد خجالتزده میشود؛ چرا که آبرویش خدشهدار شده است. شما در دل فکر میکنید کاری خدایی کردید! اما اگر اهل محاسبه باشید، خواهید دید که میتوانستید این مطلب را با روشی دیگر به او تذکر دهید! مثلا در خلوت به او یادآوری کنید و بگویید: «انگیزهات بردن آبروی این فرد بود که این انگیزه غیر الهی است!» پس اگر عمل در رابطه با فرد دیگری باشد و نیز جنبه منفی نیت بد بر آن غالب شود، باید ترک شده و جبران هم بشود!
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴پرسش 014:
13980812.02
موضوع:#شکرگزاری
چگونه میتوان شکر نعمتهای الهی را بهجا آورد؟
🔵 پاسخ استاد مؤیدی:
امام صادق علیهالسلام در روایتی میفرمایند:«از صدق دل الحمدلله بگویید!» الحمدلله، یعنی اقرار بنده به این که هر چه که دارد از خداوند است. اگر خداوند بخواهد، میتواند به آنی او را از آن نعمت محروم سازد. « بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَ کُنْ مِنَ الشَّاکِرِينَ؛ بلکه تنها خداوند را عبادت کن و از شکرگزاران باش» (زمر: 66). همین که این توجه پیش آمد، خود شکر است و این نوع شکرگزاری انسان را از آفات حفظ می کند.
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 015:
13980812.04
موضوع:#انتخاب_اسم
بعضی از اسامی از نظر معنا دو گانه هستند؛ یعنی هم معنای منفی دارند و هم معنای مثبت! مثل «حنانه» که از القاب حضرت زهرا سلاماللهعلیها است و دارای دو معناست؛ نخست، زیاد نالهکننده و دوم، دلسوز! نظر شریفتان در مورد نهادن این چنین نامهایی بر اطفال چیست؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
اگر معنی منفی بر دل و ذهن فرد آمده است، از اسم دیگری استفاده کند! در غیر این صورت، در گذاشتن چنین اسمی، مشکلی نیست!
کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 016
07.13980826
موضوع: #نیت خالص
🔵 اگر فردی کاری نیکو را با نیتی خالص و بهصورت پنهانی انجام دهد، اما پس از آن، کارش فاش شده و فرد مورد تعریف و تمجید دیگران قرار گیرد، آیا در چنین صورتی، نیت خالص او از بین رفته است؟
🔵 پاسخ استاد مؤیدی:
بسیار خوب است که انسان خود را به اعمال صالحه در خلوت عادت دهد؛ بهگونهای که احدالناسی جز خداوند از آن خبردار نباشد! اما گاهی بعضی از اعمال ناگهان فاش شده و دیگران از آن باخبر میشوند. البته بعضی از اعمال نیک نیز به نوبه خود، ظاهرند؛ مثل اقامه نماز به جماعت!
اگر فرد نیت خالص داشته باشد، زمانی که اعمال عیان میشوند، باید بداند که آن نیت بر جای خود باقی است. البته نگرانی فرد از کمرنگ شدن نیت خالصش بهدلیل تعریفها و تمجیدهای دیگران، امری پسندیده و خوب است.
انسان باید سریع به خود یادآوری کند که توفیق یافتن به انجام این کار، نعمتی از جانب خداوند است. او باید شکر بهجا آورد! از طرف دیگر نیز به این موضوع توجه کند که تحسینهای دیگران، چه چیزی را به او اضافه میکند؟ آیا جز این که مایه طغیان نفس شوند، منفعتی دیگر دارند؟
به فرموده علامه ـ طباطبایی ره ـ این تعریفها، حتی اگر ماندنی و وفادار باشند، صاحب خود را تنها تا لب گور همراهی میکنند. اگر این توجهات و یادآوریها تکرار شود، انسان بتدریج مییابد که دلخوشی او به این است که از جای دیگری مورد تمجید قرار گیرد!
🔸 کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
🔸 کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 017:
13980826.08
موضوع:#توحید
توحید قرآنی کدام است؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
«قولوا لااله الا الله تفلحوا»؛ یقین بدانید که «لا إله إلا الله» حقایقی در طول هم دارد که شخص اگر اهل همّت باشد و در آن پیش رود، به جایی میرسد که به فرموده امیر مومنان علی علیهالسلام:« ما رَایتُ شیئاً الاّ و رَایتُ الله قَبلَهُ و بَعدَهُ و معَهُ وفیه؛ به هیچ چیز نظر نینداختم، مگر آن که خدا را پیش از آن، پس از آن و همراه آن مشاهده کردم!» چنین شخصی به حقیقت آیه شریفه قرآنی: «هُوَ الْأَوَّلُ وَ الْآخِرُ وَ الظَّاهِرُ وَ الْبَاطِنُ؛ اوّل و آخر و پیدا و پنهان اوست.» ( حدید: ۳) خواهد رسید. قُرب، حقیقتی دارد؛آن نیز حقیقتی تکوینی است. هویت معرفتی و حقیقت قُرب نیز برای اهلش مکشوف و پیداست. این یعنی، او پیشتر نمیدید؛ اما اکنون میبیند. پیشتر فکر میکرد که این امر به خود قائم است و آن امر ـ دیگر ـ به خود؛ اما کنون میبیند که نه؛ تنها سرچشمه الله جلّجلاله است. به عبارت دیگر، دید چنین فردی، دیدِ آیه بین میشود.
«سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَ فِي أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ؛ به زودی نشانههای خود را در اطراف جهان و در درون جانشان به آنها نشان میدهیم تا برای آنان آشکار گردد که او حق است» (فصلت-۵۳). «لاَ إِلٰهَ إِلاَّ اللَّهُ الْمَلِکُ الْحَقُّ الْمُبِينُ». «ذَٰلِكَ بِأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدۡعُونَ مِن دُونِهِ ٱلۡبَٰطِلُ وَأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡعَلِيُّ ٱلۡكَبِيرُ؛ اینها همه دلیل بر آن است که خداوند حقّ است، و آنچه غیر از او میخوانند باطل است، و خداوند بلند مقام و بزرگ مرتبه است!» (لقمان-۳۰). این تعالیم، همه به حقیقت «لا اله الا الله» که حقیقت وجودی انسان به او میرسد،اشاره میکند. تمام انبیا علیهمالسلام آمدند تا به «لا اله الا الله» دعوت کنند. تمام عوالم هستی برپا شده و انسان نیز به وجود آمده تا او به حقیقت «لا اله الا الله» پی ببرد!
🔸 کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
🔸 کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 018:
13980826.09
موضوع: #نیت
با توجه به حقیقت «الاعمال بالنیات»، برای برخورداری از احسن نیّات (بهترین نیت) چه باید کرد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
یکی از اسرارِ عظمت و ارزش تهجّد و نیز نماز شب همین است که انسان ـ میتواند ـ خلوتهایش را با خداوند خوب، زلال و صادقانه کند. خلوتهای صادقانه با خداوند در دل شب، بهصورت مستقیم در امور آدمی در روز و در حالی که در اجتماع قرار گرفته است، تأثیر دارد. دیگر این که باید در خدمت به خلق خدا کوشش و از امور بندگان او گرهگشایی کرد؛ حتی اگر مسلمان نباشد! اما باید این کارها را پنهانی کرد؛ بهگونهای که هیچ کس جز خداوند از آن خبردار نباشد!
🔸 کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
🔸 کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 019:
13980812.03
موضوع: #کار اقتصادی
با توجه به شرایط فعلی، نظرتان درباره اشتغال طلاب به فعالیتهای اقتصادی چیست؟ آیا چارچوب خاصی دارد؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
تصمیم در رابطه با این موضوع نسبت به افراد مختلف متفاوت است؛ اگر فرد میبیند، هر چه شرایط وخیم باشد، باز میتواند ـ بی آن که به چنین فعالیتهایی روی آورد، ـ به درس، بحث و تزکیه نفس توفیق یابد، بهتر است بهدنبال فعالیتهای اقتصادی نباشد. البته این در صورتی است که فرد مجرد و هنوز ازدواج نکرده است. اما اگر او متاهل است، باید پرسید که آیا خانواده او نیز توان همراهی او را با چنین شرایطی دارند؟ یا آن که حقوق ایشان در حال تضییع است؟ در این زمان، در پی شغل بودن، اشکالی ندارد؛ البته به این شرط که تا آن جا که میشود، در پی کاری باشد که حال و هوای حوزوی و امام عصر عجلاللهتعالیفرجهالشریف را داشته باشد؛ مانند فعالیتهای پژوهشی! اما اگر اشتغال به چنین کارهایی امکانپذیر نبود، شغلی معمولی را برگزیده و آن را در حاشیه نگاه دارد؛ نه این که کسب و کار بر تحصیل سایه انداخته و سبب شود که به دستگاه امام زمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف پُشت کند!
🔸 کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
🔸 کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST
🔴 پرسش 020:
13980819.01
موضوع: #نماز ظهر جمعه
در پاسخ به این استفتا که آیا نماز ظهر جمعه را باید جهری خواند یا اخفاتی، گفته شده که مستحب است این نماز جهری خوانده شود! ولی این امر خلاف احتیاط است. وظیفه چیست؟ به استحباب باید عمل کرد یا احتیاط؟
🔵 پاسخ استاد مویدی:
مستحب را رعایت کنید.
🔸 کانال استاد مؤیدی:
https://eitaa.com/ShiaTowhid
🔸 کانال پاسخهای استاد مؤیدی به پرسشها:
https://eitaa.com/Q_A_ST