💠 امام متقین
🔹 اینها كه می گویند ﴿هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیاتِنَا قُرَّةَ أَعْینٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَاماً﴾[1] #راه_انبیا (علیهم السلام) را دارند می روند. در دو جای نهج البلاغه هست كه وجود مبارك حضرت امیر فرمود حضرت رسول (صلّی الله علیه و آله و سلّم) «امامُ مَن اتّقی»[2] با اینكه #امام همه است! چرا قرآن ﴿هُدی لِلْمُتَّقِینَ﴾[3] است؟ برای اینكه ﴿هُدی لِلنَّاسِ﴾[4] است! برای اینكه متّقیان و مؤمنان از آن استفاده می برند. پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) #امام_همه_مردم است، منتها متّقیان استفاده می كنند.
🔹 #علما و مراجع و روحانیت امام همه مردم اند منتها متّقیان از اینها استفاده می كنند؛ منتها اینها امام مردم اند، امام متّقیان اند، نه #ائمه! این تعبیر این چنین نیست كه حالا ما به دنبال حرف زمخشری و امثال زمخشری بگردیم كه محتمل است این «امام» جمع آمّ باشد نظیر صیام جمع صائم،[5] این می خواهد بفرماید علما #حرفشان_یكی_است، مراجع حرفشان یكی است، روحانیت حرفشان یكی است. اگر امام متّقیان اند #حرفشان_باید_یكی_باشد! اگر ـ معاذ الله ـ اختلافی با هم داشتند معلوم می شود امام متّقیان نیستند، ائمه اند، اگر ائمه شدند این فضیلت را ندارند. تعبیر #وحدت برای آن است كه روشن بشود اینها از یك نفر حرف می گیرند، برای یك نفر حرف می زنند، در یك مسیر حركت میكنند، لذا همه آنها #امام هستند.
[1] . سوره فرقان، آیه74.
[2] . نهجالبلاغه، خطبه های 94 و 116.
[3] . سوره بقره، آیه 2.
[4] . سوره بقره، آیه 185.
[5] . الكشاف، ج3، ص296.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه فرقان جلسه31
تاریخ: 1390/12/10
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره3
#تفکر_و_تدبر
🔸 ابن كوّاء از امیرموٴمنان علیه السلام درباره #ویژگی_های_اسلام پرسید. آن حضرت فرمود: خدای متعالی اسلام را تشریع كرد و آن را پوششی برای عاقبت اندیشان و [سبب] فهم تیزبینان قرار داد؛[1] نیز فرمود: برترین عبادت اندیشیدن مداوم درباره خدا و قدرت اوست.[2]
امام رضا علیه السلام می فرماید: عبادت به فراوانی نماز و روزه نیست. عبادت واقعی، #تفكر در كار خدای جلیل است.[3]
[1] . أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَی شَرَعَ الإِسْلامَ... وَ جَعَلَه... لِبَاساً لِمَنْ تَدَبَّرَ وَ فَهْماً لِمَنْ تَفَطَّنَ... (الكافى، ج2، ص49).
[2] . أَفْضَلُ الْعِبَادَةِ إِدْمَانُ التَّفَكُّرِ فِى اللَّهِ وَ فِى قُدْرَتِهِ (الكافى، ج2، ص55).
[3] . لَیسَ الْعِبَادَةُ كَثْرَةَ الصَّلاةِ وَ الصَّوْمِ، إِنَّمَا الْعِبَادَةُ التَّفَكُّرُ فِى أَمْرِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (الكافى، ج2، ص55).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 72
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ
🔹 تسبیح گاهی در مقابل تقدیس است و گاهی جامع تقدیس؛ اگر در مقابل تقدیس بود گفتیم «سبّوحٌ قدّوسٌ» یا آن چنان كه ملائكه گفتند: ﴿نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ﴾[1] #تسبیح عبارت از تنزیه از عیب است، #تقدیس عبارت از تنزیه از نقص است. بین عیب و نقص فرق فراوان است. اگر اتاقی سه در چهار بود یك فرش دوازده متری كه یك گوشه اش سوخته بود یا گوشه اش كهنه و مُندرس بود [و در آن اتاق بود] می گویند این فرش مَعیب است این فرش عیب دارد، اما اگر یك فرش دو در سه نو و تمیز گذاشتند نمی گویند این فرش معیب است می گویند این فرش ناقص است. نقص یك #كمال_محدود است، عیب آن است كه همان مقداری كه دارد زده است. بین عیب و نقص فرق فراوانی است. تسبیح تنزیه از عیب است، تقدیس تنزیه از نقص است.
🔹 خدای سبحان همان طوری كه منزّه از ظلم است، منزّه از جهل است، منزّه از عیوب دیگر است، مقدّس از علمِ ملائكه است، مقدّس از علم انبیاست، مقدّس از علم اولیاست؛ برای اینكه علمِ انبیا، علمِ اولیا و علمِ ملائكه مثل هستی اینها محدود است و ناقص است، چون #هر_محدودی_ناقص است و ذات اقدس الهی علمش نامتناهی و ازلی است. بنابراین تنزیه از نقص را تقدیس می گویند و تنزیه از عیب را تسبیح می گویند. این در صورتی است كه تسبیح در مقابل تقدیس قرار بگیرد نظیر «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِکَةِ وَ الرُّوحِ»[2] یا نظیر حرف فرشته ها كه می گفتند: ﴿نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ﴾.
[1] . سوره بقره، آیه 30.
[2] . تهذیب الأحكام، ج2، ص123.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 .سوره مبارکه نور جلسه 27
تاریخ: 1390/08/29
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره4
#تدبر_و_تدبیر_در_امور
🔸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به شخصی می فرماید: سفارش می كنم هرگاه خواستی كاری انجام دهی به #سرانجام_آن_بیندیش؛ اگر مایه رشد بود آن را انجام بده و اگر مایه فساد و تباهی بود آن را رها كن،[1] همچنین آن حضرت می فرماید: خدای متعالی دوست دارد هر یك از شما وقتی كاری می كند آن كار را #محکم_و_استوار سازد.[2]
🔸 امیرمؤمنان (علیه السلام) می فرماید: استواری زندگی به #برنامه_ریزی نیكو و #سنجه آن دوراندیشی نیکوست.[3]
[1] . ... فَإِنِّى أُوصِیكَ إِذَا أَنْتَ هَمَمْتَ بِأَمْرٍ فَتَدَبَّرْ عَاقِبَتَهُ، فَإِنْ یكُن رُشْداً فَامْضِهِ وَ إِنْ یكُن غَیاً فَانْتَهِ عَنْهُ (قرب الاسناد، ص32).
[2] . إِنَّ اللهَ تَعَالَی یحِبُّ إِذَا عَمِلَ أَحَدُكُمْ عَمَلاً أَنْ یتْقِنَهُ (الجامع الصغیر، ج1، ص284).
[3] . قِوَامُ الْعَیشِ حُسْنُ التَّقْدِیرِ وَ مِلاكُهُ حُسْنُ التَّدْبِیرِ (غرر الحكم، ص354).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 72 و 73
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 اقتدار ملی
وقتی نظام، نظام مردمی شد گرچه مشروعیت را از اسلام می گیرد، ولی قدرت و #اقتدار_ملی را از مردم دریافت می كند و اگر رهبر جامعه معصوم باشد، پیغمبر یا امام (سلام الله علیهم) باشد، اگر بنای او بر اعجاز نباشد نظیر ولی عصر (ارواحنا فداه) ـ كه آن هم با حضور مردمی تأمین است ـ اقتدارش به #حضور_مردم وابسته است.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 .خطبه های نماز جمعه
تاریخ: 1377/08/01
🆔 @a_javadiamoli_esra
#اطلاعیه
✳️اطلاعیه در مورد اخبار مرتبط با آیت الله العظمی جوادی آملی
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: به اطلاع عموم مردم متدیّن و فهیم می رساند که کلیه اخبار و اطلاعات در مورد محتوای دیدارها، جلسات و سخنرانی های حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (دام ظله)، از طریق پایگاه اطلاع رسانی بنیاد اسراء به آدرس news.esra.ir به آگاهی می رسد و تنها اخبار منعکس شده در کانال و سایت رسمی بنیاد اسراء مورد تایید می باشد.
🔷امید است همگان، خصوصا اصحاب رسانه، در جهت ایجاد جامعه متعالی که بر مبنای صدق، عدل و رعایت مناسبات صحیح اخلاقی و حقوقی بنا می شود، حرکت نمایند. انشاء الله
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مدرسه
🔹 اینكه می گویند شما بروید قبرستان زیارت بكنید، هم انسان متنبّه می شود هم قبرستان #مدرسه است! بیش از آن مقداری كه انسان از حوزه و دانشگاه درس می گیرد، از قبرستان باید #درس بگیرد.
🔹 اینكه ما دستور داریم برویم قبرستان برای چند نكته است: یكی #عبرت_گیری است. دوم #طلب_مغفرت برای گذشته ها است. اما سومی كه از هر دو مهمتر است این است كه دعایی دارد, دستوری دارد ما با این مُرده ها بعد از سلام و عرض ادب حرف می زنیم، قسم می دهیم و می گوییم شما را به خدا قسم بگویید آن جا چه خبر است؟! «اَلسَّلَامُ عَلَی أَهْلِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مِنْ أَهْلِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ یا أَهْلَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ بِحَقِّ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ كَیفَ وَجَدْتُمْ قَوْلَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مِنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه».[1]
🔹 این حرف سعدی و امثال سعدی نیست كه «آن را كه خبر شد خبری باز نیامد»،[2] به ما گفتند تو برو سؤال بكن اگر دهنت پاك باشد جواب می شنوی! آدم را بیدار می كند! یك #خواب_صادق كافی است كه چندین سال انسان را #سالم نگه بدارد! یك خواب صادق كه آدم صحنه ای را ببیند، #استادش را ببیند, #پدرش را ببیند, #مادرش را ببیند, بستگانش را در خواب ببیند, صحنه را برایش تشریح بكنند این [شخص] مدّتها آرام است. به ما گفتند آنها را قسم بدهید بگویید شما را به خدا قسم آن جا چه خبر است، این #مدرسه می شود.
[1]. جامع الأخبار(للشعیری)، ص50؛ «عَنْ أَصْبَغَ بْنِ نُبَاتَةَ قَالَ كُنْتُ مَعَ عَلِی بْنِ أَبِی طَالِبٍ عَلَیهِ السَّلَامْ فَمَرَّ بِالْمَقَابِرِ فَقَالَ عَلِی عَلَیهِ السَّلَامْ السَّلَام ُ عَلَی أَهْلِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه...».
[2]. گلستان سعدی, دیباچه.
#زیارت_اهل_قبور
#خواب_صادق
#عبرت
#لینک_آپارات:
https://www.aparat.com/v/CE49b
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1390/11/06
🆔 @a_javadiamoli_esra