💠 معنای توکل
🔹 معنای توكّل این نیست كه تا آنجا كه به حسب ظاهر معلوم و مقدور انسان است بگوید من خودم انجام می دهم، آن حوادث پیشبینی نشده را به خدا واگذار كند؛ این #تبعیض_در_توكل است كه با #توحید سازگار نیست. توكّل معنایش این است كه انسان خدا را وكیل خود قرار بدهد.
▫️ هر آدم عاقلی وقتی میخواهد كاری را انجام بدهد كه به همه شئون آن كار آگاهی ندارد (یك) بر فرض آگاهی، توان آن را ندارد (دو) وكیل می گیرد (سه). ما نسبت به همه كارهایمان این سه امر را باید رعایت كنیم، چون هیچ كاری نیست كه ما به جمیع شئونش آگاه باشیم، هیچ كاری نیست كه ما نسبت به جمیع شئون آن توانمند باشیم، چون به جمیع شئون علم نداریم و به جمیع شئون آن كار توانایی نداریم چاره جز این نیست كه #وكیل بگیریم ﴿وَكَفَی بِاللَّهِ وَكِیلاً﴾.[1] پس معنای توكل این نیست كه آن مقداری كه می توانیم به خودمان اسناد بدهیم و آن مقداری كه نمی دانیم و نمی توانیم توكّل كنیم.
🔹 اگر ما در همه امور به خدای سبحان توكّل كردیم، آنگاه آن مدیر و مدبّر گاهی خود ما را اداره می كند، آن بخشی كه به حسب ظاهر معلوم و مقدور ماست؛ گاهی دیگران را تسخیر میكند، آن بخشی كه معلوم و مقدور ما نیست؛ آن وقت اگر ما به او توكّل كردیم و او را وكیلِ مفَوَّض و مطلق قرار دادیم او شروع به كار می كند؛ او خود ما را #تدبیر می كند، دیگران را تدبیر می كند، از مجموعه این دو تدبیر آن مقصد صحیح به دست می آید؛ لذا در سورهٴ <طلاق> فرمود:﴿وَمَن یتَوَكَّلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ﴾ پس معنای توكّل، تبعیض یا تشریك در كار نیست.
▫️ اگر در سورهٴ <طلاق> فرمود:﴿وَمَن یتَّقِ اللَّهَ یجْعَل لَهُ مَخْرَجاً ٭ وَیرْزُقْهُ مِنْ حَیثُ لاَ یحْتَسِبُ وَمَن یتَوَكَّلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ﴾ برای اینكه ﴿إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَیءٍ قَدْراً﴾[2] آن وقت توكّل ما ثمربخش می شود.
🔹 پس توكّل، تبعیض در وظیفه نیست كه بخشی از كارها را خودمان انجام بدهیم، آن مقداری كه مقدور ما نیست به عنوان حوادث پیش بینی نشده توكّل كنیم. چرا خدا كافی است؟ برای دو جهت، چرا ﴿مَن یتَوَكَّلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ﴾/ برای دو جهت: یكی اینكه ﴿إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ﴾، یكی اینكه ﴿ قد جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَیءٍ قَدْراً﴾ او #مهندسی_عالم را به عهده گرفته برای هر چیزی یك اندازه مشخص قرار داده (یك)، نسبت به همه چیز هم قدرت مطلق دارد (دو). خب پس خود ما هم از این دو نظر زیرمجموعه این دو اصل هستیم؛ یعنی اینكه فرمود: ﴿قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَیءٍ قَدْراً﴾ برای ما هم یك قدر مشخّصی است كه او قرار داده است. اگر فرمود: ﴿إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ﴾ خدای سبحان مقصد خود را بالأخره می رسد و می رساند، ما هم جزء مقاصد او هستیم در مقام سوم یعنی مقام فعل. بنابراین اگر كسی خدا را وكیل مطلق قرار داد چه اینكه باید او را وكیل مطلق قرار بدهیم، خود ما را او دارد #اداره می كند. وقتی ما را او دارد اداره میكند ما دیگر نباید نگران باشیم!
[1] . سوره نساء، آیات 81 ،132 ،171 ؛ سوره احزاب، آیات 3 و 48.
[2] . سوره طلاق، آیات 2 و 3.
#مهندسی_عالم
#تبعیض_در_توکل
#اداره_و_تدبیر_موکل
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره فرقان جلسه 23
تاریخ: 1390/11/30
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره11
#اهمیت_دانش_اندوزی
🔸 به فرموده رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) یا #عالم باش یا در حال آموختن دانش و وقت خود را در بیهودگی و خوشگذرانی صرف نکن.[1]
امیرمؤمنان (علیه السلام) می فرماید: #حكمت [و دانش] را فراگیر، هرچند از مشركان باشد[2]؛ همچنین می فرماید: حكمت [و دانش] را فراگیر؛ هرچند از زبان دیوانگان باشد[3] و نیز فرمود: بر شماست كه دانش بجویید، چرا كه دانشمند گرامی است، هرچند به خاندانی منسوب نباشد و گرامی است، هرچند تهیدست باشد و گرامی است، هرچند جوان باشد.[4]
[1] . المحاسن، ص227؛ بحار الانوار، ج1، ص194.
[2] . مشكاة الانوار، ص134.
[3] . مصباح الشریعة، ص160.
[4] . عَلَیكُم بِالْعِلْمِ وَ الاَدَب، فَإنَّ العَالِم یكْرَمْ وَ إنْ لَمْ ینْتَسَبْ وَ یكْرَم وَ إنْ كَانَ فَقِیراً وَ یكْرَمْ وَ إنْ كَانَ حَدَثاً (شرح نهج البلاغة، ابن ابیالحدید، ج20، ص332).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 77 و 78
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 جلد دوازدهم «ادب فنای مقربان» آماده انتشار شد
🔹 پایگاه اطلاع رسانی اسراء: جلد دوازدهمین «ادب فنای مقربان» اثر آیتالله العظمی جوادی آملی به عنوان جلد پایانی این سلسله مباحث که به #شرح_زیارت_جامعه_کبیره اختصاص دارد، به همت پژوهشگاه علوم وحیانی معارج آماده انتشار شد.
لینک خبر:
https://b2n.ir/w40565
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 اخلاق سیاسی
▪️ اگر گفته شد انبیا آمدند مخصوصاً وجود مبارک پیامبر (علیهم آلاف التحیة و الثناء) برای اینکه اخلاق را زنده کنند، اخلاق تنها تواضع فردی و خانوادگی نیست، حکومت #مقدمه_اخلاق است،
غرض این است که اخلاق #هدف است و حکومت #وسیله است که به این بارگاه امین باید رسید و امام (رضوان الله تعالی علیه) با ولایت #فقه_اکبر برای میخائیل گورباچف آن طور نامه می نویسد، با داشتن ولایت #فقه_اصغر ایران اسلامی را احیا می کند و از #استبداد، از #استعمار، از #استحمار آزاد می کند و با جهان ارتباط برقرار می کند؛ اما عزیزانه با همه کشورهایی که نه بی راهه می روند، نه گزندی دارند، نه مرموزانه کار می کنند، نه قصد ایذاء دارند، رابطه سلیم و عاقلانه برقرار می کند طوری که ملت زنده باشد؛ هم #جنبه_جهانی حفظ بشود و هم #رسالت خود امام (رضوان الله تعالی علیه).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 پیام به همایش بین المللی نقش اندیشه های عرفانی امام خمینی رحمت الله علیه در شکل گیری انقلاب اسلامی ایران
تاریخ: 1399/11/11
🌐 پخش کامل پیام در #آپارات:
https://www.aparat.com/v/cxJUX
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 حق محوری
▪️ #امام_خمینی (قدس سره)، این مسأله را به خوبی فهمید و به آن ایمان آورد كه زمامداری و رهبری مردم، سكّهای است كه دو رو دارد؛ یك چهره آن «خلافت الله» است و چهره دیگرش «عفطه عنز» (عطسه بز ماده) و «عِراق خنزیر بید مجزوم» (استخوان خوك در دست بیمار جذامی) می باشد. زمامداری مردم و حكومت، بیش از این دو چهره ندارد كه یكی، نتیجه #قیام_برای_خدا و #حق_محوری است و دیگری، نتیجه هوامداری و تلاش برای ارضای نفس مُسَوِّله و امّاره است.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 کتاب ولایت فقیه ص 266
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره12
#فضیلت_تعلیم_و_تعلم
🔸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید: آموزش علم به دیگران برای رضای خدا #حسنه است و یادگیری آن عبادت و گفت و گوی علمی #تسبیح و کاربرد دانش جهاد و [نیز] آموزش دادن آن به کسی که نمی داند صدقه و بخشیدن آن به کسی که صلاحیت دارد سبب قرب الهی است، زیرا #دانش، آموزنده حلال و حرام و روشنگر راه بهشت و همدم [حالت] تنهایی است.[1]
[1] . ... فَإِنَّ تَعْلِیمَهُ لِلَّهِ حَسَنَةٌ وَ طَلَبَهُ عِبَادَةٌ وَ الْمُذَاكَرَةَ [فِیه] بِهِ تَسْبِیحٌ وَ الْعَمَلَ بِهِ جِهَادٌ وَ تَعْلِیمَهُ مَنْ لا یعْلَمُهُ صَدَقَةٌ وَ بَذْلَهُ لأَهْلِهِ قُرْبَةٌ إِلَی اللَّهِ تَعَالَی، لأَنَّهُ مَعَالِمُ الْحَلالِ وَ الْحَرَامِ وَ مَنَارُ [سَبِیل] سُبُلِ الْجَنَّةِ وَ الْمُونِسُ فِى الْوَحْشَةِ (الامالی، طوسی، ص569؛ بحار الانوار، ج1، ص171).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 78
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 صالح سالک
▪️ مردان الهی در همه مقاطع #مایه_رحمت هستند، خدای سبحان بر یحییٰ(سلام الله علیه) شخصاً سلام میفرستد و به عیسیٰ مسیح (علیه السلام) اجازه می دهد که از طرف خدا بر خود سلام بفرستد، خدا درباره یحییٰ می فرماید: ﴿وَ سَلامٌ عَلَیهِ یوْمَ وُلِدَ وَ یوْمَ یمُوتُ وَ یوْمَ یبْعَثُ حَیاً﴾[1] و به عیسای مسیح (علیه السلام) اجازه داد که بگوید ﴿وَ السَّلامُ عَلَی یوْمَ وُلِدْتُ وَ یوْمَ أَمُوتُ وَ یوْمَ أُبْعَثُ حَیاً﴾.[2]
▫️ انسان #صالح_سالک که بزرگان از اهل نبوت و معنا اسوه و قدوه آنها هستند، اینها هم کسانی هستند که می توان درباره آنها گفت: «وَ سَلامٌ عَلَیهِ یوْمَ وُلِدَ وَ یوْمَ مات وَ یوْمَ یبْعَثُ حَیاً». یکی از آن بزرگان #امام_امت بود که به حق می توان گفت حیات او با #رحمت_خاصه_الهی اداره می شد و رحلت او نیز «بشرح ایضاً».
[1]. سوره مریم، آیه15.
[2]. سوره مریم، آیه33.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1368/03/18
🆔 @a_javadiamoli_esra