💠 تقوای الهی
🔸 «أَسْعَدَ اللَّهُ أَیامنَا وَ أَیامكُم»! #تقوای_الهی در همه شئون زندگی اثر خاص خود را دارد. امروز كه روز عید قربان است، #تقوای_قربانی در قرآن كریم به عنوان یك اصل مطرح است. وقتی ذات اقدس الهی قربانی فرزندان آدم را مطرح می كند، آن قربانی را مقبول خود می داند كه با تقوا همراه باشد؛ یعنی هم حُسن فعلی و هم حُسن فاعلی، هم مال حلال و هم نیت خالص ﴿إِذْ قَرَّبا قُرْبَانَاً فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِما وَ لَمْ یتَقَبَّلْ مِنَ اْلآخَرِ﴾. حرف آن برادری كه قربانی اش مقبول بود این است ﴿إِنَّمَا یتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ﴾.[1] اگر خود آن عمل با تقوا نبود، یعنی مال حلال نبود یا مال حلال بود ولی قربانی كننده با #اخلاص نبود، با ریا و سمعه بود كه اصلاً آن عمل مقبول نیست. اگر خود آن عمل با تقوا بود، یعنی مال حلال بود و قربانی كننده با اخلاص بود لكن در بخش های دیگر بی تقوایی داشت، عمل او مقبول هست لكن به قبول كمال و كمال قبول نمی رسد ﴿إِنَّمَا یتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ﴾.
🔸 آنچه كه به حجاج محترم مربوط است و دیگران هم بخواهند این #سنت_الهی را احیا كنند، [این است] مستحضرید كه در جاهلیت این قربانی رسم بود، گاهی فرزندانشان را برای بت ها قربانی می كردند اگر سخن از ابراهیم خلیل و اسماعیل ذبیح (سلام الله علیهما) بود قربانی برای خدا بود نه برای وثن و صنم! در جاهلیت از سه راه فرزند كشی رواج داشت: یا دخترها را زنده به گور می كردند بر اساس همان تفكر جاهلی یا فرزند اعم از دختر و پسر را می كشتند برای «خَشْیَةَ إِمْلاق»[2] و گرسنگی و فقر یا فرزند را برای بت ها و صنم و وثن قربانی می كردند. و آن قربانی هایی كه مانند گوسفند و گاو قربانی می شد، گوشتش را به دیوار كعبه آویزان می كردند خونش را به دیوار كعبه می مالیدند. قرآن كریم هم آن سه عمل را تقبیح كرد در سه بخش قرآن كه ﴿لا تَقْتُلُوا أَوْلادَكُمْ﴾[3] سفهاً یا ﴿وَ إِذا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِاْلأُنْثی ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدّاً وَ هُوَ كَظیمٌ﴾[4] و آیه سوم و هم این عمل را تقبیح كرد كه قربانی كردن چیز بسیار خوبی است از سنن ابراهیم خلیل (سلام الله علیه) است، اما دیوار كعبه را به گوشت و خون آلوده نكنید ﴿لَنْ ینالَ اللّهَ لُحُومُها وَ لا دِماؤُهَا وَ لكِنْ ینالُهُ التَّقْوی مِنْكُمْ﴾[5] گوشت و خون به خدا نمی رسد #تقوای_قربانی به خدا می رسد؛ یعنی اگر مال حلال به #قصد_قربت بود این با تقواست. آنقدر قربانی در اسلام محترم است كه سخن از نیل است و نه صعود! صعود كجا كه در سوره «فاطر» است و نیل كجا كه در سوره «حج» است. آنجا كه فرمود: ﴿إِلَیهِ یصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّیبُ وَ الْعَمَلُ الصّالِحُ﴾[6] از نیل خبر نداد، فرمود بالا می رود و به سمت او میرود، اما می رسد یا نه از آیه صعود بر نمی آید؛ اما از این كریمه بر می آید كه تقوا به خدا می رسد. چون تقوا وصف متقی است، اگر تقوا به خدا رسید یقیناً متقی به خدا می رسد؛ آنگاه دعای #عرفه حسین بن علی بن ابی طالب (صلوات الله و سلامه علیه) كه دیروز خوانده اید ظهور می كند «مَا ذَا وَجَدَ مَنْ فَقَدَكَ وَ مَا الَّذِی فَقَدَ مَنْ وَجَدَكَ»[7] تقوا به او می رسد ﴿وَ لكِنْ ینَالُهُ التَّقْوی مِنْكُمْ﴾
[1] . سوره مائده، آیه72.
[2] . سوره اسراء، آیه31.
[3] . سوره اسراء، آیه31.
[4] . سوره نحل، آیه58.
[5] . سوره حج، آیه37.
[6] . سوره فاطر، آیه10.
[7] . إقبال الأعمال (ط - القدیمة)، ج1، ص349.
#عید_قربان
#سنت_حسنه
#قصد_قربت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 خطبه های عید قربان
تاریخ: 1385/10/10
🆔 @a_javadiamoli_esra
22.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 عید سعید قربان
🔸 #عید_سعید_قربان که از اعیاد بزرگ اسلامی است را به پیشگاه ولی عصر (ارواحنا فداه) تهنیت و به عموم مسلمانها و شما برادران و خواهران نمازگزار با ایمان تبریک عرض می کنیم. این عید همانند عید سعید فطر از برجسته ترین روزهای پربرکت اسلامی است. مستحضرید که عید رسمی اسلام #بدرقه_یک_عبادت است. عید تشریفاتی به آن معنا نیست. جریان عید فطر، بدرقه ماه مبارک رمضان است و عید سعید قربان، بدرقه احرام و حج تمتّع و عمره تمتّع و اینهاست؛ یعنی وقتی بنده عبادتش را انجام داد، به پیشگاه مولایش نزدیک شد #جشن می گیرد و این جشن برای همین دو #عبادت بزرگ اسلامی است. اعیاد دیگر که مربوط به #ولایت است آن هم از همین سنخ است. اگر روز جمعه را عید گفتند برای آن نماز جمعه است و اگر عید غدیر عید هست برای آن #ولایت است. در اسلام عید بدرقه عبادت یا در صحابت عبادت است و این عید برای جوامع اسلامی است تنها برای شیعه نیست، «لِلْمُسْلِمِینَ عِیداً»،[1] که همه مسلمان ها این روز را باید به برکت خطبه های امام جشن بگیرند.
[1]. من لا یحضره الفقیه، ج1، ص513؛ إقبال الأعمال(ط ـ القدیمة)، ج1، ص289.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 خطبه های عید قربان
تاریخ: 1397/05/31
🆔 @a_javadiamoli_esra
35.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 سبوی اشک
🔸 لحظات عارفانه نماز عید قربان #حضرت_آیت_العظمی_جوادی_آملی در نماز عید قربان.
#باز_نشر
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 نماز عید قربان
تاریخ: 1396/06/10
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره60
#كارگری_سیره_انبیا_و_امامان
#سحرخیزی_و_كار
🔸 امیرمؤمنان (علیه السلام) می فرماید: صبح زود در پی روزی رفتن، روزی را افزون می كند؛[1] همچنین می فرماید: كسی كه خواستار جاودانگی است ـ كه جاودانگی وجود ندارد ـ باید سحرخیز باشد؛[2] نیز می فرماید: هیچ سحرخیزی در راه خدا برتر از سحرخیزی برای تأمین معاش فرزندان و خانواده نیست.[3]
[1] . أَ لا أُنَبِّئُكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ بِمَا یزِیدُ فِى الرِّزْقِ... الْبُكُورُ فِى طَلَبِ الرِّزْقِ یزِیدُ فِى الرِّزْقِ... (وسائل الشیعة، ج15، ص348).
[2] . مَنْ أَرَادَ الْبَقَاءَ وَ لا بَقَاءَ فَلْیبَاكِرِ الْغَدَاءَ... (عیون اخبار الرضا، ج2، ص38).
[3] . مَا غُدْوَةُ أَحَدِكُمْ فِى سَبِیلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ مِنْ غُدْوَتِهِ یطْلُبُ لِوُلْدِهِ وَ عِیالِهِ مَا یصْلِحُهُمْ (دعائم الإسلام، ج2، ص15).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 97
🆔 @a_javadiamoli_esra
قائم به عقل و علم.mp3
3.51M
💠 روز یازدهم ماه #ذی_الحجه 1442
🔹 قائم به عقل و علم
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 قائم به عقل و علم
🔹 در جریان عقل هم كه «عِقال» می كند و در بحث های قبلی هم از دعای #صباح امیر بیان (صلوات الله و سلامه علیه) آمده است كه «إِلَهِی هَذِهِ أَزِمَّةُ نَفْسِی عَقَلْتُهَا بِعِقَالِ مَشِیتِك»،[1] در آن عقل هم برخی ها در مرحله ضعیف، برخی متوسط و برخی عالی هستند كه عاقل می باشند و جزء عقلا هستند، امّا كامل تر از عاقل كسی است كه #قائم_به_عقل باشد، قیم عقل باشد و قوام او عقل باشد، چه اینكه قوام عقل هم به اوست. این دو تعبیر زیبا و لطیف قرآنی كه یك جا از علما یاد می كند، یك جا از ﴿لِقَوْمٍ یعْلَمُونَ﴾ یاد می كند و یك جا هم ﴿لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ﴾[2] یاد می كند؛ می فرماید اینها ﴿لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ﴾ و آنها که ﴿لِقَوْمٍ یعْلَمُونَ﴾ هستند.
🔸 كسانی كه گرفتار اختلاف و نفاق می باشند، اینها ممكن است به حسب ظاهر در بخشی از امور عالِم باشند یا خود را عاقل بپندارند، ولی قائم به عقل نیستند؛ فرمود: ﴿تَحْسَبُهُمْ جَمیعاً وَ قُلُوبُهُمْ شَتَّی ذلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لا یعْقِلُونَ﴾؛[3] گروهی هستند كه قوام آنها به عدم عقل است. بنابراین #عالی_ترین_مرحله_علم آن است كه این شخص #قائم_به_علم باشد و عقل هم مراحلی دارد كه برجسته ترین مرحله او آن است كه این شخص #قائم_به_عقل باشد.
🔹 جریان عدل و قِسط هم این چنین است، بعضیها عادل و اهل قِسط هستند كه می توانند امام جماعت شوند و شاهد برخی از عقود یا ایقاعات و مانند آن باشند، برخی ها گذشته از اینكه عادل هستند و اهل قسط می باشند، قائم به قسط هم هستند كه در سوره «حدید» فرمود: ﴿لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ﴾.[4] ملتی متمدّن و موفق است كه قائم به عدل باشد، به عدل قیام كند و از این والاتر و برتر، محكمه قضایی و حوزه شهادت است كه تعبیر قرآن در دو بخشی كه مربوط به مسئله قضا و شهادت است این است که فرمود: ﴿قَوَّامینَ لِلَّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ﴾[5] یا ﴿قَوَّامینَ بِالْقِسْطِ﴾.[6] در برخی از كارهاست كه #عدالت كافی است، در برخی از امور است كه شخص اگر عادل باشد كافی نیست، بلکه باید #قائم_به_قسط باشد، در بخشی از امور است كه اگر بخواهد قوّام به قسط باشد موفق است و اگر قوّام به قسط نبود موفق نیست؛ اینكه در بخش قضا سخن از قوّام به قسط یا قوّام به شهادت را مطرح كرده است، برای همین جهت است؛ #منتظران واقعی حضرت ختمی امامت وجود مبارك #مهدی_موجود_موعود (علیه و علی آبائه آلاف التحیة و الثناء و عجّل الله فرجه الشریف) كه #قیام_به_قسط دارد، برای آن است كه آن سرزمین، سرزمین عدل و قسط خواهد بود طوری كه ﴿لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ﴾ تجلّی پیدا می كند.
.[1] بحار الانوار، ج84، ص340.
[2]. سوره بقره, آیه164.
[3]. سوره حشر, آیه14.
[4]. سوره حدید, آیه25.
[5]. سوره مائده, آیه8.
[6]. سوره نساء, آیه135.
#روز_نوشته_شدن_دعاى_صباح
#اختلاف_و_نفاق_عدم_عقل
#قائم_به_قسط
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 ویژه برنامه سلوک الهی 3
تاریخ: 1394/03/26
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره61
#كارگری_سیره_انبیا_و_امامان
#سحرخیزی_و_كار
🔸 امام صادق (علیه السلام) می فرماید: جدیت و تلاش كنید! هرگاه نماز صبح گزاردید و بازگشتید صبحگاهان در پی روزی روید و كسب حلال كنید، چرا که خدای عزّوجلّ روزیتان دهد و یاریتان رساند؛[1] همچنین آن حضرت می فرماید: امام سجاد (علیه السلام) هنگام صبح در پی روزی بیرون می رفت. پرسیدند: ای فرزند رسول خدا كجا می روی؟ فرمود: برای پذیرش صدقه برای خانواده ام. پرسیدند: آیا برای خانواده ات صدقه می پذیری؟ فرمود: هر كه كسب حلال كند صدقه عایله خود را از خدا می پذیرد و به آنان می رساند.[2]
[1] . فَعَلَیكُمْ بِالْجِدِّ وَ الاجْتِهَادِ وَ إِذَا صَلَّیتُمُ الصُّبْحَ وَ انْصَرَفْتُمْ فَبَكِّرُوا فِى طَلَبِ الرِّزْقِ وَ اطْلُبُوا الْحَلالَ، فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ سَیرْزُقُكُمْ وَ یعِینُكُمْ عَلَیهِ (الكافى، ج5، ص79).
[2] . كَانَ عَلِىُّ بْنُ الْحُسَین (علیه السلام) إِذَا أَصْبَحَ خَرَجَ غَادِیاً فِى طَلَبِ الرِّزْقِ، فَقِیلَ لَهُ: یا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ! أَینَ تَذْهَبُ؟ فَقَالَ: أَتَصَدَّقُ لِعِیالِى. قِیلَ لَهُ: أَ تَتَصَدَّقُ؟ قَالَ: مَنْ طَلَبَ الْحَلالَ فَهُوَ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ صَدَقَةٌ عَلَیهِ (الكافى، ج4، ص12).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 97
🆔 @a_javadiamoli_esra