🏴 تفسیر أنفسی قرآن
▪️ اگر وجود گرامی رسول اكرم (علیه و علی آله آلاف التحیة و الكرم) به ما فرمود قرآن و عترت همتای هم اند، یكی از بارزترین مصداق همتایی قرآن و عترت این است كه امام معصوم (سلام الله علیه) قرآن را بر مردم تلاوت می كند همان طوری كه رسول گرامی ﴿یتْلُوا عَلَیهِمْ آیاتِكَ﴾،[1] قرآن و معارف قرآن را به مردم یاد می دهد همان طوری كه رسول گرامی ﴿یعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ﴾،[2] راه تهذیب نفوس و تزكیه دل ها را به مردم یاد می دهد همان طوری كه رسول گرامی ﴿یزَكِّیهِمْ﴾ و چیزی كه در اختیار بشر نیست و بشر به آنها نیازمند است و راهی برای تحصیل آنها ندارد كه ﴿یعَلِّمُكُمْ ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ﴾[3] است كه رسول گرامی عهده دار این بخش چهارم است، عترت طاهرین هم همین كارها را می كنند.
▪️ وجود مبارك امام سجاد (سلام الله علیه) هم مصداق بارز همین این عناوین یاد شده است؛ یعنی تلاوت آیات را دارد، تعلیم كتاب و حكمت را دارد، تزكیه نفوس را دارد و حرف های نو دارد؛ حرف های نو كه هم مورد نیاز هست و هم كسی راهش را بلد نیست و هم دیگری توان اینكه برود و بیاورد ندارد.
▪️ وجود مبارك امام سجاد در غالب دعا این حرف ها را بیان می كردند. شما وقتی در خدمت صحیفه سجادیه باشید، می بینید این به منزله تفسیر تقریباً یك دور قرآن كریم است. آنچه را كه ذات اقدس الهی به عنوان آیات آفاقی ذكر می كند، ایشان به عنوان تفسیر أنفسی تشریح می كند.
▪️ وجود مبارك امام سجاد در دعاها به ما می فرماید این راه ها را بروید، حالا هر اندازه رسیدید! هر اندازه بهره شما شد راهتان این است. این دعای مكارم الاخلاق بسیاری از آیات را به همراه خود دارد تفسیر می كند؛ به خدا عرض می كند: «اللَّهُمَّ ... عَبِّدْنِی لَكَ وَ لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِی بِالْعُجْبِ وَ أَجْرِ لِلنَّاسِ عَلَى یدِی الْخَیرَ وَ لَا تَمْحَقْهُ بِالْمَنِّ وَ هَبْ لِی مَعَالِی الْأَخْلَاقِ وَ اعْصِمْنِی مِنَ الْفَخْر»؛[4] عرض كرد خدایا من انسانم، هم با تو رابطه دارم، هم با جامعه رابطه دارم، هم با جهان رابطه دارم، من یك پیوند مثلث گونه پر بركتی دارم. رابطه من با تو رابطه بندگی محض باشد، توفیقی بده كه فقط تو را بپرستم و خوب هم بپرستم و از غیر تو حساب نبرم و برای تو عبادت كنم، فقط مخصوص تو باشم، بنده تو باشم! نه میل خودم را در این پرستش دخیل بدانم و نه خواسته دیگری را «عَبِّدْنِی لَكَ». گاهی انسان ممكن است توفیق عبادت پیدا بكند، ولی عُجب و غرور یك آفتی است كه این از درون این را می پوساند. ممكن است یك كسی بنده خدا باشد و عبادت بكند ولی عُجب از درون این را می پوساند. یك وقتی میبینید یك میوه از بیرون آسیب می بیند یك وقتی از درون می پوسد، یك حشره ای در درون او پدید می آید. فرمود مبادا عُجب گرفتارم بكند و عبادت من به وسیله عُجب از درون فاسد بشود، پس حدوثاً و بقائاً تو مدد ما باش «عَبِّدْنِی لَكَ وَ لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِی».
[1]. سوره بقره، آیه129.
[2]. سوره بقره، آیه129؛ سوره آل عمران، آیه164؛ سوره جمعه، آیه2.
[3]. سوره بقره، آیه151.
[4]. الصحیفة السجادیه، دعای20.
#به_روایتی_سالروز_شهادت_حضرت_امام_سجاد_علیه_السلام
#عامل_فاسد_شدن_عبادت
#تفسیر_در_بیان_دعا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع پاسداران لشکر 25 کربلا
تاریخ: 1381/12/25
🆔 @a_javadiamoli_esra
عامل مهم موفقیت و پایداری.mp3
1.58M
💠 روز بیست و پنجم ماه #محرم1442
▪️ عامل مهم موفقیت و پایداری
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 عامل مهم موفقیت و پایداری
▪️ چون قرآن از عترت و عترت از قرآن کریم جدا نیست، ماه مبارک رمضان که ماه نزول قرآن است، در حقیقت ماه ولایت و گرامیداشت مقام عترت (سَلامُ الله عَلَیه) هم هست، اگر از شب قدر بهره بردیم، ادامه آن راه هم گرامیداشت مسیر #سالار_شهیدان_حسین بن علی بن ابی طالب است.
▪️ مطلب بعدی آن است که در قرآن کریم عامل مهمّ موفّقیت یک ملّت از یک سو، سبب مهمّ پایداری دین از سوی دیگر، به عنوان ﴿لِقَوْمٍ یعْلَمُونَ﴾[1] و ﴿لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ﴾[2] شناخته شد. دین چندین بخش به عنوان دستورهای الهی، ما را هدایت می کند؛ تقوا داشته باشید، عاقل باشید، عادل باشید، عالِم باشید، اینها برای تنظیم روابط فردی و اجتماعی ما خوب است؛ اما اگر خواستیم یک انقلاب را به بار بیاوریم یا انقلاب به بار آمده را حفظ کنیم، این با کدام قدرت است؟ فرمود اگر خواستید انقلاب اسلامی را به بار بیاورید یا انقلاب اسلامی به بار آمده را حفظ کنید، این برای ﴿لِقَوْمٍ یتَفَكَّرُونَ﴾،[3] ﴿لِقَوْمٍ یعْلَمُونَ﴾، ﴿لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ﴾ است؛ شما این آیات را در قرآن کریم قرائت می کنید؛ نفرمود اگر عالِم شدید، مشکل کشور شما حل می شود. نفرمود اگر عاقل شدید، مشکل کشور شما حل می شود، اگر کسی عالِم شد، مشکل داخلی خود را حل می کند، اگر کسی عاقل شد، مشکل داخلی خود را حل می کند؛ ولی فرمود: ﴿لِقَوْمٍ یعْلَمُونَ﴾، ﴿لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ﴾.
▪️ اگر کسی بخواهد انقلاب را حفظ کند، نظام خود را حفظ کند، باید «قائم بالعلم» باشد، نه یعنی عالِم. باید «قائم بالعقل» باشد، نه یعنی عاقل. اینکه می بینید وجود مبارک امام زمان کلّ جهان را آباد می کند، نه چون معصوم است، نه چون عالِم است؛ چون «قائم بالعصمة» است، «قائم بالعقل» است، «قائم بالعدل» است. این مأموریت و این سِمَت را اگر ذات الهی به هر کدام از یازده امام دیگر هم میداد همین طور بود و اگر امام (رِضوان الله عَلَیه) آمد، انقلاب کرد، نه چون عالِم بود و مجتهد، نه چون عاقل بود و حکیم، بلکه «قائم بالعلم» بود، «قائم بالعقل» بود. فرمود اگر بخواهید دین شما حفظ شود و این پرچم را حفظ کنید و این عمود را حفظ کنید و عده زیادی را زیر خیمه دین دعوت کنید، باید «قائم بالعلم» باشید، «قائم بالعقل» باشید، همه کارهای شما ایستادگی عالمانه و ایستادگی عاقلانه باشد.
[1]. سوره بقره، آیه230؛ سوره انعام، آیات97 و105...
[2]. سوره رعد، آیه4؛ سوره نحل، آیات12 و67 ...
[3]. سوره رعد، آیه24.
#همتایی_قرآن_و_عترت
#حفظ_انقلاب_و_نظام
#ایستادگی_در_علم_و_عقل
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع زائران پیاده کربلا
تاریخ: 1395/04/20
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 حق و باطل
▪️ ما یک حق داریم و یک باطل، یک بیان نورانی حضرت امیر در نهج البلاغه دارد که فرمود: «إِنَّ الْحَقَّ ثَقِیلٌ مَرِیءٌ وَ إِنَّ الْبَاطِلَ خَفِیفٌ وَبِیء»،[1] فرمود: حرف حق، کار حق و برنامه حق گرچه عمل کردنش سنگین است ولی گواراست. غذای گوارا، جز فربهی ره آوردی ندارد، خوب است کاری با آدم ندارد؛ اما سرقت، اختلاس، باندبازی، تجاوز، اسرار مردم را فاش کردن، رعایت حقوق مردم را نکردن، اینها باطل است؛ «وَ الْبَاطِلُ خَفِیف وَبیء».
▪️ فرمود: حواستان جمع باشد، «کج روی کج آیدت جَفُّ القلم».[2] باطل رفتی، آبروی مردم را بردی، به جای اطلاعات فضولی کردی، بین اینها خیلی فرق است! فرمود به اینکه این «وَبِیء» است. اینکه فرمود: «وَبِیء» است، برای اینکه وبا یک بیماری آبروبری است؛ حالا اگر کسی سرطان گرفت و مُرد، خدا رحمتش کند! اما اگر کسی ـ خدایی ناکرده ـ وبا بگیرد، بالا و پایین، طاس و لگن است، برای انسان وباگیر آبرو نمی ماند.
▪️ فرمود ذرّه ای با بیت المال بازی کردید با دین و آبروی و آزادی مردم بازی کردید، بالاخره آبروبر است. «الْبَاطِلَ خَفِیفٌ» آسان است اما آبروبر است! همه می گویند بر فرض سرطان گرفت و مُرد، خدا رحمتش کند! اما آدمی که زنده است، آبرو می خواهد، باطل این طور است.
[1]. نهج البلاغه(للصبحی صالح)، حکمت376.
[2]. مثنوی معنوی، دفتر پنجم؛ «کژ روی جف القلم کژ آیدت ٭٭٭ راستی آری سعادت زایدت».
#حق_گوارا
#آبروبر
#رعایت_حقوق_مردم
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار اعضای ستاد اربعین با حضرت استاد
تاریخ: 1394/09/08
🆔 @a_javadiamoli_esra
هدایت شده از استاد مرتضی جوادی آملی
💠کانال #استاد_مرتضی_جوادی_آملی در شبکه های اجتماعی
دروس، پیام ها و اخبار مرتبط با حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی، استاد حوزه و دانشگاه.
🔹تلگرام:
🆔 t.me/m_vaezjavadi
🔹ایتا:
🆔 eitaa.com/m_vaezjavadi
🆔 @m_vaezjavadi
🏴 اسلام کربلایی
▪️ وجود مبارك امام سجاد (سلام الله علیه) با آن وصف اسیرانه كه از كربلا به شام آمد، در دم دروازه شام به حضرت عرض كردند، در این صحنه چه كسی پیروز شد؟ فرمود ما! «وأَوْدَاجُهُ تَشْخُبُ دَماً»؛[1] فرمود ما پیروز شدیم، ما رفتیم نام مبارك پیغمبر و دین را زنده كنیم از اسارت در بیاوریم و در آوردیم: «إِذَا أَرَدْتَ أَنْ تَعْلَمَ مَنْ غَلَبَ وَ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاةِ فَأَذِّنْ ثُمَّ أَقِمْ»[2] این دین اسیر بود ما این را آزاد كردیم، این زنجیر را از گردن دین برداشتیم و به گردن خودمان گذاشتیم، دین باید آزاد باشد، این كار را كردیم، ما پیروز شدی!
▪️ الآن هم كه شما میبینید اسلام یك میلیارد و اندی مسلمان هست و بالأخره آثار اسلامی دارد ظهور می كند، اگر یمن علیه آن آلسعود جاهلی دارد می جنگد با همین اسلام كربلایی است و اگر فلسطین دارد با اسرائیل مبارزه می كند با همین #اسلام_كربلایی است، اینها رفتند بله آزاد كردند. این بیان نورانی در دم دروازه شام اصلی است از اصول اسلامی، فرمود این زنجیر را ما از گردن دین برداشتیم از دست و پای دین برداشتیم حالا روی گردن ما گذاشتند, بگذارند, ولی دین بالأخره آزاد شد، ما رفتیم دین را آزاد كردیم. الآن ایران اگر اسلامی است و سایر كشورها اسلامیاند به بركت كربلاست، فرمود ما رفتیم دین را آزاد كردیم و پیروزمندانه داریم برمی گردیم ما كه نرفتیم خودمان را آزاد كنیم، ما خون بهای اسلام شدیم.
▪️ اصل بعدی آن است كه وجود مبارك #سالار_شهیدان (سلام الله علیه) فرمود: انسان آزادی اش به معنای رهایی نیست، این آزادی از دشمن درون و بیرون است؛ لذا با عزّت و جلال و شكوه باید همراه باشد. این «هَیهَات مِنَّا الذِّلَّة»[3] شعار رسمی آن حضرت بود؛ فرمود ما انسان را به كرامت اصلی اش برگرداندیم, جامعه را كریم كردیم, آزاد كردیم هر كس از ماست عزیز است «هَیهَات مِنَّا الذِّلَّة»، با این اصل آزاد كردیم.
[1] . الکافی(ط ـ الاسلامیة)، ج7، ص272.
[2] . الامالی (شیخ طوسی)، ص677.
[3] . ألإحتجاج علی أهل اللجاج(للطبرسی)، ج2، ص300.
#سالروز_قتل_عام_فلسطینیان_در_صبرا_و_شتیلا
#کرامت_انسانی
#خون_بهای_اسلام
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق.
تاریخ: 1394/07/30
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 عنایت ویژه الهی
🔹 گرچه همه كمالات به #عنایت_الهی است براساس آیه ﴿مَا بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللّهِ﴾،[1] لكن خدای سبحان برخی از نعمت ها را با دخالت ابزار و وسایل همراه كرده است، بعضی از كمالات را مستقیماً خود به عهده گرفته است. آنچه كه راه فكری دارد، یعنی قابل نقل است قابل انتقال است، ممكن است انسان با نوشتن یا گفتن به كسی بفهماند آنها علوم حوزوی و دانشگاهی است؛ اما بعضی از علوم است كه پیوند میطلبد نه تحصیل. در علوم مسئله نبوت رسالت ولایت خلافت از این قبیل است یعنی انسان ممكن است درس بخواند یا زحمت بكشد ریاضت بكشد عارف بشود حكیم بشود متكلم بشود، اما بخواهد درس بخواند ولی بشود، امام و پیغمبر بشود چنین نیست.
🔹 مرحوم صدرالمتألّهین ایشان كمتر از كسی به عظمت نام می برد، خب نسبت به مرحوم بوعلی سینا با همه قدرت علمی كه دارد بارها اشكال كرده، تعبیرات مثلاً نقدآمیزی دارد، اما نسبت به جناب حافظ در كمال جلال و شكوه از ایشان نام می برد، می گوید او لسان غیب است و#ناظم_جوهر_اولیاست «قال لسان العرفاء ناظم جوهر الأولیاء»[2]
دولت آن است كه بی خون دل آید به كنار ٭٭٭ ورنه با سعی و عمل باغ جنان این همه نیست[3]
▫️ می گوید نبوت درسی نیست، این را خدای سبحان باید عطا بكند، یك كسی درس بخواهد بگوید من چندین سال زحمت بكشم بشوم پیغمبر از این قبیل نیست، بشوم امام از این قبیل نیست. آن چه در حوزه و دانشگاه است این پول خورد است، دولت در نبوت است و ولایت است!
دولت آن است كه بی خون دل آید به كنار ٭٭٭ ورنه با سعی و عمل باغ جنان این همه نیست
▫️ این شعر را جناب حافظ درباره نبوت و ولایت كه كسبی نیست سرود و مرحوم صدرالمتألّهین در بحث اینكه نبوت كسبی نیست از ایشان نقل كرد، آن هم با جلال نقل كرد! وارثان اینها كسانی اند كه فیض دسترس نبودن را خدا به اینها داد؛ یعنی كسی كه خواننده خوب است، سراینده خوب است، خطاط خوب است، اینها درسی نیست.
🔹 مطلب بعدی آن است كه این نعمت خداداد مسئولیت را به همراه دارد، چون این #سرباز خداست. ممكن است خدای ناكرده اگر كسی حق شناسی نكند و آن را در راه صحیح به كار نبرد، خدا او را با همین نعمت بگیرد، چون خدای سبحان یك مبدئی است كه نمی شود در برابر او ایستاد. یك وقت هست انسان می گوید كه من در برابر آن ابرقدرت مبارزه می كنم ولو یك لحظه، بعد شكست می خورم؛ اما در برابر خدا نمی شود مقاومت كرد، برای اینكه كل هویت آدم سرباز اوست! نه اینكه آدم شكست می خورد، جنگ با خدا فرض ندارد! بیان نورانی حضرت امیر(سلام الله علیه) این است كه فرمود: «جَوَارِحُكُمْ جُنُودُهُ»؛[4] اعضا و جوارح شما، دهان و زبان و چشم و گوش شما سربازان اوست، او اگر خواست شما را بگیرد با سخن خودتان شما را می گیرد، از جای دیگر لشكركشی نمی كند! یك حرفی می زنید كه آبرو می رود، امضا می كنید آبرو می رود، با پایتان جایی می روید كه آبرو می رود، با سرتان اشاره می كنید كه آبرو می رود. اگر درون و بیرون شما سربازان اوست، او برای گرفتن شما از جای دیگر لشكركشی نمی كند! خب اگر ما این #نعمت را به جا صرف نكنیم، خدای ناكرده ممكن است با همین نعمت ما را بگیرد.
[1]. سوره نحل, آیه53.
[2]. مفاتیح الغیب، ص470.
[3]. دیوان حافظ، غزل74.
[4]. نهج البلاغه، خطبه 199.
#روز_شعر_و_ادب_فارسی
#جنود_الهی
#حافظ
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار جمعی از هنرمندان، ادیبان و شعرا با حضرت استاد
تاریخ: 1384/06/14
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 درس خارج فقه آیت الله العظمی جوادی آملی در سال تحصیلی جدید
🔹ادامه مبحث نکاح: ساعت 9 صبح
🔹 لازم به ذکر است به دلیل وضعیت موجود حاصله از ویروس کرونا، درس معظم له بصورت آنلاین و مجازی برگزار خواهد شد.
🔹 کاربران می توانند درس معظم له را به صورت زنده و آنلاین و در دو فرمت صوتی و تصویری از لینک های ذیل مشاهده نمایند.
🔸سایت وب تی وی :
تلویزیون اینترنتی اسراء به آدرس tv.esra.ir
🔸کلاس مجازی:
https://el.esra.ir/ch/karejefegh-nekah-ayatollah-jvadiamoli
همچنین درس معظم له به صورت «صوت و متن» در سایت و کانال دروس بنیاد اسراء به روال سابق، بارگزاری خواهد شد.
⬅️ #پاسخ_به_سوالات
📝 لطفاً سوالات درسی خود را با موضوع #خارج_فقه به ادمین کانال ارسال نمایید؛ گفتنی است این سوالات پس از جمع آوری و دسته بندی در روز چهارشنبه هر هفته توسط حضرت استاد پاسخ داده خواهد شد.
🆔 @adminesra
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
رهایی از جهالت و ضلالت.mp3
1.58M
💠 روز بیست و نهم ماه #محرم1442
▪️ رهایی از جهالت و ضلالت
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 رهایی از جهالت و ضلالت
▪️ اگر ما در زیارت اربعین می خوانیم سالار شهیدان حسین بن علی بن ابی طالب خون قلبش را و پاره تنش را داد «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیكَ لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیرَةِ الضَّلَالَةِ»[1] جامعه را از جهالت برهاند از ضلالت برهاند، امام سجاد (سلام الله علیه) با تحلیل نظام ارزشی، كیفیت #رهایی_از_جهالت_و_ضلالت را مشخص كرده است؛ به عنوان هدف پیروزی جامعه را از جهالت و حیرت ضلالت نجات داده است؛ با تحلیل اصول ارزشی به برقراری صلح و وفاق، جامعه را از جهالت و حیرت ضلالت نجات داده است. همه ما در صدد تحصیل وفاقیم، اما وفاق كار قلبی است نه یك تفاهمی! الآن شما می بینید یك كشور بیگانه ای وارد یك كشور دیگر می شود نماینده های اینها یك امضایی بكنند، توافق و تفاهم كه همكاری بكنند، اما این برابر قرارداد است، اما در داخله حوزه اسلامی قلب باید نسبت به یكدیگر گرایش داشته باشد نه گفتار قرنطینه ای یا بندری یا گمركی و مانند آن، این امضاهای تفاهم در حد كارهای اجرایی است، اما آن وفاقی كه مؤثر است در حد گرایش های قلبی است كه در غیاب یكدیگر برای یكدیگر از ذات اقدس الهی حسنات دنیا و آخرت طلب بكنیم، این كار قلبی كه با كارهای عادی خیلی فرق می كند، این با دعاها حل می شود و این #وفاق سرمایه ماست.
▪️ یك وقتی از طرف جمهوری اسلامی ایران یك كنگره بزرگداشتی برای وجود مبارك امام سجاد در دمشق ـ در همین مسائل صحیفه سجادیه ـ برگزار كردند؛ آنجا خب مسیحی حضور دارد، سنی هم حضور دارد، شیعه هم حضور دار،د علمای بزرگ و مسئولانی هم از ایران در این كنگره شركت می كردند و همایش وزینی هم بود. دفعتاً یكی از مهمان های محترم آنجا که مسیحی بود، وقتی كه از عظمت صحیفه سجادیه و از عظمت امام سجاد و از عظمت كربلا شنید ایشان اجازه خواست، مهمان رسمی نبود و برنامه ای هم نداشت، نوبت هم نگرفت؛ از وسط جمعیت از هیئت رئیسه اجازه خواست كه من یك مطلبی درباره امام سجاد دارم. شعر بلندی درباره فضیلت امام سجاد یك مسیحی خواند كه ما دیگر منقلب شدیم، همین شامی كه وجود مبارك امام سجاد او را با زنجیر در گردنش می آورند! همین شام یك مسیحی اجازه می خواهد که با جلال و شكوه در مدح امام سجاد شعر بگوید؛ این نجات دادن جامعه است! این تأثیر سخنان امام سجاد به #بركت_خون_كربلا است «لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیرَةِ الضَّلَالَةِ»، اینطور جامعه را از جهالت نجات می دهند! اینطور جامعه را از ضلالت نجات می دهند! اگر خدایی ناكرده این گونه از نجات ها نباشد فرمود: ﴿أَرْبَعینَ سَنَةً یتیهُونَ فِی اْلأَرْضِ﴾[2] خواهد بود، حالا چرا ما گرفتار ﴿یتیهُونَ فِی اْلأَرْضِ﴾ بشویم؟ چرا از آن ﴿وَ جَاوَزْنا بِبَنی إِسْرائیلَ الْبَحْرَ﴾[3] نصیب ما نشود و از آن طرفی نبندیم؟! این همان خداست كه دریا را شكافت، همان خدا برای حسین بن علی و اهل بیت عصمت و طهارت بالاتر از آن را می تواند انجام بدهد.
[1]. تهذیب الأحكام، ج6، ص113.
[2]. سوره مائده، آیه26.
[3]. سوره اعراف، آیه138.
#ورود_كاروان_اهل_بیت_علیهم_السلام_به_شام
#وفاق_مسلمین
#برکت_خون_کربلا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1382/12/14
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 صُنع الهی
▪️ مطلبی كه در جریان حضرت زینب كبری (سلام الله علیها) گفته شد، زینب كبری به صُنع الهی اشاره كرد كه «مَا رَأَیتُ إِلَّا جَمِیلاً»،[1] وگرنه كار اموی جز ظلم و قبح و قبیح چیز دیگر نبود و بنی امیه هم از راه جبر پیشرفت كردند. مرحوم حاج آقا رضای همدانی (رضوان الله علیه) را خدا رحمت کند! ایشان به لطیفه خوب اشاره كرده است، گفت مكتب جبر در قبال تفویض, تفویض در قبال جبر؛ اهل بیت (علیهم السلام) آمدند «بین الامرین»[2] آوردند. مكتب جبر برای توجیه تبهكاری طاغیان یك عامل مؤثری بود. بیش از هر كسی بنی امیه و بعد بنی العباس حامی این جبر و مكتب جبر بودند. مكتب جبر معنای آن این است كه ـ معاذالله ـ همه كارها را خدا دارد انجام می دهد، این هیأت حاكمه طغیانگر برای توجیه كارهای خودش آن مفوضه ها را که قائل به آزادی اندیشه بودند ـ معتزله ـ غالب اینها را در زمان متوكل اعدام كردند و هر كه ماندند از این اشاعره ماندند. این اشاعره بودند كه هم وعاظ السلاطین شدند و هم مقرّب الخاقان شدند که در دستگاه بنی العباس راه پیدا كردند، چون مكتب جبر عامل بسیار خوبی برای توجیه كار طاغیان بود كه هر كاری را انجام بدهند و بگویند خدا انجام داده است.
▪️ مرحوم حاج آقا رضا می گوید به اینكه مسئله جبر این طور شد و سلاطین حمایت كردند، این جبر یك ابزار خوبی بود؛ این مطلب را در بحث كتاب طهارت، در بحث اینكه آیا جبریه نجس اند، مفوضه نجس اند و مانند آن، آن جا این بحث لطیف را دارند که جبر را آنها دامن زدند.[3] اموی همین كار را كردند، در كوفه و در دارالاماره كوفه همان مكتب جبر بود. ابن زیاد ملعون گاهی می گفت «كَیفَ رَأَیتِ صُنْعَ اللَّهِ بِأَخِیكِ» وجود مبارك زینب كبری از آن طرف صنع خدا را فرمود «مَا رَأَیتُ إِلَّا جَمِیلا»، از این طرف هم هیأت حاكمه را محكوم كرده است.
▪️ مرتبه دیگر همین ابن زیاد ملعون به وجود مبارك امام سجاد (سلام الله علیه) گفت كه این را كه می گوید اسم او علی ابن حسین است، علی ابن حسین را كه خدا در كربلا كشت. آن جا وجود مبارك امام سجاد فرمود: «كَانَ لِی أَخٌ یسَمَّى عَلِیاً»[4] و او را سربازان شما شهید كردند، او كه اصرار كرد وجود مبارك امام سجاد فرمود بله هر كسی می میرد ﴿اللّهُ یتَوَفَّى اْلأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها﴾[5] ولی به دست سربازان شما شهید شد. آنها حامی مكتب جبر بودند و اهل بیت كاملاً دفاع كردند و فرمودند از آن جهت كه به نظام أحسن برمی گردد كار خداست، آزمون الهی است، ما رفتیم وظیفه خود را انجام دادیم و بسیار خوب بود؛ اما از این جهت كه شما تبهكاری كردید، فرمود در محكمه عدل الهی محكوم خواهید شد، اینها را هم زینب كبری در همان دارالاماره فرمود.
[1]. مثیر الأحزان، ص90.
[2]. الكافی (ط - الإسلامیة)، ج1، ص160; «لَا جَبْرَ وَ لَا تَفْوِیضَ وَ لَكِنْ أَمْرٌ بَینَ أَمْرَین».
[3]. مصباح الفقیه, ج7, ص296 و 297.
[4]. اعلام الورى بأعلام الهدى، ج1، ص472.
[5]. سوره زمر، آیه42.
#بین_الامرین
#نظام_أحسن
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس تفسیر سوره مبارکه اعراف جلسه 223
🆔 @a_javadiamoli_esra
46.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 تصویری #پیام_موضوعی
🔹 افتتاحيه حوزه علميه اميرالمومنين شهرستان ابهر
🔸 تاريخ انتشار پیام: 1399/06/26
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 ابدیّت
▪️ قرآن آن است كه جامعه را جامعه ای بهشتی كند، سرقت در آن نباشد, اختلاس نباشد, خلاف نباشد، نجومی و از این حرف ها نباشد. قرآن به ما می گوید ما یك دشمن داریم به نام مرگ، چون ما اگر از مار و عقرب و چیز دیگری می ترسیم، برای اینكه ما را به مرگ می رسانند؛ آنها عامل بالعرض هستند. ما از مرگ می ترسیم و همه هم از او می ترسند؛ اما زیر این آسمان این حرف فقط حرف انبیاست، غیر از انبیا كسی این حرف را نزد، دین به ما می گوید بدترین دشمنِ انسان مرگ است؛ ولی ما در این مصاف ما مرگ را می میرانیم نه او ما را بمیراند، این حرف انبیاست. ما بر مرگ مسلّطیم, ما مرگ را زیر پا له می كنیم.
▪️ حرف های پوسیده, حرف هایی كه می پوسد, حرف هایی كه تاریخ مصرف دارد، اینها برای ما نیست. وقتی انبیا گفتند هر كسی مرگ را می میراند، معلوم می شود باید كارِ ابدی بكند. در بیانات نورانی سیدالشهدا (سَلامُ الله عَلَیه) است كه محرم و صفر متعلّق به این ذات مقدس است، وجود مبارك سیدالشهدا روز عاشورا در حال مبارزه است ولی او دارد مرگ را معنا می كند، آنجا كه «وَ أَقْبَلَتِ السِّهَامُ مِنَ الْقَوْمِ كَأَنَّهَا الْقَطْر»[1] فرمود: یاران من! «صَبرَاً بَنِی الكِرَام» شما فرزندان كرامتید، «صَبرَاً بَنِی الكِرَام فَمَا المَوتُ إِلاّ قَنطَرَة»،[2] مرگ یك پلی است، زیر پای شما, شما دارید روی پل رد می شوید، شما مرگ را می میرانید و زیر پایتان می گذارید، اگر ما مرگ را زیر پا می گذاریم، ما هستیم كه هستیم! یك موجود ابدی باید فكر ابدی داشته باشد، فلان كس آمده، فلان كس رفته, دو گونه حرف بزنیم، این عمرفروشی است، حیف انسان كه خود را به اِقبال و ادبار این و آن بفروشد و حیف است كه ـ خدای ناكرده ـ برابر روز حرف بزند, برابر این باند و آن باند حرف بزند! این قرآن كریم است.
▪️ وجود مبارك امام رضا (علیه السلام) فرمود مردم بفهمند ما چه می خواهیم بگوییم، قبول می كنند: «فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا»،[3] ما حرفی می زنیم دل مایه كه از دل برآید، این حرف بیگانه نیست. الآن شما می بینید این بچهها را كه می برند مهد كودك، اینها مشغول بازی اند؛ هر كسی یكی از این بچه ها را هر چه صدا بزند، چون مشغول بازی است گوش نمی دهد؛ اما مادرِ بچه وقتی آمد، صدا زد، این بچه می فهمد این صدا آشناست فوراً برمی گردد. حرف انبیا برای ما آشناست، ما یك وقت یك جا این حرف ها را شنیدیم، این حرف ها برای ما آشناست. یك ذرّه در تمام قرآن كریم یا نهج البلاغه یا صحیفه سجادیه یك چیزی كه دل نپذیرد، در آن نیست. از ابدیت ما, از عظمت ما, از عقل ما, از عدل ما سخن می گوید.
[1]. اللهوف علی قتلی الطفوف(فهری)، ص100.
[2]. معانی الاخبار، ص289.
[3]. عیون أخبار الرضا(علیه السلام)، ج1، ص307.
#دلپذیر
#عمر_فروشی
#جامعه_بهشتی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع اعضای کانون قرآن و عترت و مهدویت کل کشور
تاریخ: 1395/08/18
🆔 @a_javadiamoli_esra