💠 مفاتیح الحیات
#شماره 320
#فصل_یازدهم
#خواب_و_بیداری
#آداب_خوابیدن
🔸 استفاده از فرصت
فرصت جوانی: امیرمؤمنان (علیه السلام) فرمود: جوانی که اهل تن پروری بوده و در دوران سلامتی، سرمایه ای مهیا نكرده و در اوّلین فرصتهای زندگی و نیرومندی درس عبرتی نگرفته و درخشنده ترین دوران عمر را به رایگان از كف داده، آیا می تواند در پیری جز شكستگی و ذلّت انتظاری داشته باشد؟[1] و نیز فرمود: كسی كه خویشتن را به كارهای غیر ضروری سرگرم كند با این عمل، كارهای ضروری خود را تباه کرده است.[2]
[1] . ... لَمْ یمْهَدُوا فِى سَلامَةِ الأَبْدَانِ وَ لَمْ یعْتَبِرُوا فِى أُنُفِ الأَوَانِ فَهَلْ ینْتَظِرُ أَهْلُ بَضَاضَةِ الشَّبَابِ إِلاَّ حَوَانِىَ الْهَرَم (نهج البلاغة، خطبه 83).
[2] . مَنْ شَغَلَ نَفْسَهُ بِمَا لا یجِبُ [وَ مَا یحِبُ] ضَیعَ مِنْ أَمْرِهِ مَا یجِبُ [وَ مَا یحِبُ] (غرر الحکم، ص235).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 217
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 توشه انفاق
🔹 فرمود: ﴿وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ ینفِقُونَ﴾؛ اینها از آنچه ما به اینها دادیم انفاق می كنند برای اینكه با دست خالی كه نمی شود سفر كرد. اینها باور كردند آن طرف مرگ، انسان زنده است بدن دارد روح دارد مسكن می خواهد لباس می خواهد غذا می خواهد و آنجا هیچ خبری از #روابط_و_ضوابط نیست؛ نه آنجا بازار هست برای خرید و فروش و نه رحامت و نسب است كه از راه رابطه مشكل حل بشود.
🔹 خب اگر نه ضابطه است نه رابطه، فقر هم هست، باید از اینجا بُرد؛ این طور نیست كه آن طرف مرگ انسان غذا نخواهد مسكن نخواهد لباس نخواهد. آن طرف مرگ نه #ضابطه است: ﴿لاَ بَیعٌ فِیهِ﴾ نه #رابطه است: ﴿وَلاَ خُلَّةٌ﴾.
🔹 ما این طرف مرگ مشكلاتمان یا با ضابطه حل می شود مثلاً اگر چیزی را احتیاج داریم می خریم یا با رابطه حل می شود اگر چیزی را احتیاج داریم، پدر داریم، پسر داریم، برادر داریم، مادر داریم، خواهر داریم اینها حل می كنند اما آن طرف مرگ نه خبر از تجارت و ضوابط اقتصادی است و نه خُلّت و خلیل و حبیب و دوستی در كار است بلکه همه از خاك بر می خیزند، كسی پدر كسی نیست، كسی پسر كسی نیست. اینها باور كردند كه با دست خالی نمیشود سفر كرد و اگر این باور باشد جامعه ما كاملاً تأمین است چون همه چیز دارد.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه قصص جلسه 21
🆔 @a_javadiamoli_esra
لزوم طهارت داشتن برای فهم قرآن / فیلسوفان مادی گرا، اسلام را از فکر مردم می گیرند
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: آیت الله العظمی جوادی آملی: جنگ های صلیبی، اسلام را از دست مردم گرفت اما فیلسوفان مادی گرا اسلام را از فکر مردم گرفتند.
👇👇👇👇
💠 به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسراء، آیت الله العظمی جوادی آملی در جلسه درس مباحث علوم القرآن خود (چهارشنبه 22 اردیبهشت ماه)، با بیان اینکه پیامبر اکرم سلطان انبیاست، اظهار داشتند: هر پیامبری انبیای قبل از خود را تصدیق می کند اما پیامبر اکرم علاوه بر تصدیق آنها بر آنها هیمنه و تسلط دارد.
🔹 آیت الله العظمی جوادی آملی با تاکید بر لزوم طهارت داشتن برای فهم قرآن اظهار داشتند: قرآن کریم یک سلسله حرف هایی دارد که در هیچ جا نیست و یک سلسله مطالبی دارد که جز با طهارت چشم و گوش قابل دسترسی نیست؛ این #طهارت_چشم_و_گوش از کجا پیدا می شود؟ فرمود: ﴿کُلُّ أُوْلئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْئُولاً﴾ در سوره مبارکه «اسراء» این بود که ﴿لاَ تَقْفُ مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ الْسَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الفُؤاد کُلُّ أُوْلئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْئُولاً﴾ این هم از آن آیات پیچیده قرآن کریم است! ﴿کَانَ عَنْهُ مَسْئُولاً﴾ یعنی چه؟ ما در فارسی این کلمه «از» را روی شخص می آوریم می گوییم «از آقا بپرس»! نمی گوییم «از مطلب بپرس»! ولی در عربی این کلمه روی مطلب درمی آید نه روی شخص ﴿یَسْألونَکَ عَنِ الأهِلَّةِ﴾ ﴿وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ﴾ ﴿یَسْأَلُونَکَ عَنِ المَحِیضِ﴾.
🔹 استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه انسان #مسئول_اعمال خود است بیان داشتند: مسئول کیست؟ از چه کسی می پرسند که چشم را چه کار کردی؟ از چه کسی می پرسند گوش را چه کار کردی؟ از چه کسی می پرسند خودت را چه کار کردی؟ این قابل فهم نیست! مسئول کیست؟ اینها که مسئول عنه هستند! ما فؤادمان همان #مرکز_فکری ماست هویت ماست. منظور این قلبی که هر حیوانی دارد نیست. مثلاً بعضی قلب سلیم دارند، منظور این قلب که نیست، همان حقیقت روح است. این ﴿عَنْهُ﴾ به چه کسی برمی گردد؟ مسئول کیست؟
🔹 مرجع تقلید جهان تشیع با اشاره به حدیثی از امام علی علیه السلام، اظهار داشتند: آن بیان نورانی حضرت امیر(سلام الله علیه) که فرمود: «عَجِبْتُ لِمَنْ یَنْشُدُ ضَالَّتَهُ وَ قَدْ أَضَلَّ نَفْسَهُ فلا یَطلُبُها» همین است فرمود من تعجب می کنم مردم کتاب دستشان قلم دستشان پول جیبشان را گم می کنند #انشاد می کنند یعنی می گویند چه کسی این گمشده را پیدا کرد؟ #خودشان_را_گم_کردند نمی روند پیدا کنند!
🔹 ایشان با بیان رابطه این حدیث با آیه 36 سوره اسراء بیان داشتند: آیه 36 سوره مبارکه «اسراء» می فرماید : ﴿لاَ تَقْفُ﴾ یعنی تبعیت نکن ﴿مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ﴾، چرا؟ برای اینکه ﴿إِنَّ الْسَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الفُؤاد﴾ چشم و گوش و دل، یعنی #ظاهر_و_باطن ﴿کُلُّ أُوْلئِکَ﴾ این ﴿أُوْلئِکَ﴾ هم اشاره به اینهاست ﴿کَانَ﴾ یعنی کل واحد ﴿عَنْهُ مَسْئُولاً﴾ پس اینها #مسئول_عنه هستند. سائل کیست؟ معلوم است که خدا و مدبران الهی هستند. مسئول کیست؟ انسان را می نشانند اینجا می گویند با خودت چه کردی؟ این یعنی چه؟! با دلت چه کار کردی؟ چه چیزی در دلت گذشت؟ با فکرت چه کردی؟ چه گذشت؟ این همان است که «مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ».
🔹 ایشان با انتقاد از فلسفه مادی گرایانه بیان داشتند: الآن مشکل ما با فلسفه غرب این است آنها می گویند تا ما نبینیم قبول نمی کنیم، ما می گوییم چون دیدنی نیست قبول داریم. این جنگ های صلیبی این اسلحه، اسلام را از دست مردم گرفت اما قلم این فیلسوف ها، اسلام را از فکر مردم گرفت! اسلحه، دین را از قلب مردم نمی تواند بگیرد، بله از دست مردم می گیرد، این جنگ های صلیبی و امثال صلیبی اسلام را از دست و زبان مردم آندلس و اسپانیا و اینها گرفتند اما آنکه دین را از فکر مردم گرفت همین #فلسفه_های_مادی است.
لینک کامل خبر:
http://news.esra.ir/
https://b2n.ir/g05885
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره 321
#فصل_یازدهم
#خواب_و_بیداری
#آداب_خوابیدن
🔸 استفاده از فرصت
... همچنين در رواياتي می فرمايد: فرصت را در وقت خود غافلگير كن، كه چون فوت شود ديگر به آن دسترسي نخواهي داشت.[1] و هر كه فرصت را از زمان (بهرهگيري)اش به تأخير اندازد، مطمئن باشد كه از دستش خواهد رفت.[2] از دست دادن فرصت، مايه اندوه است.[3] [پس] فرصت را به وقتش درياب، تا مايه غصه نگردد.[4]
تا رسد دستت به خود، شَو کـارگر چون فتی از کار، خواهی زد به سر
[1] . غَافِصِ [عافص] الْفُرْصَةَ عِنْدَ إِمْكَانِهَا فَإِنَّكَ غَيْرُ مُدْرِكِهَا بَعْدَ فَوْتِهَا (غرر الحکم، ص473 ).
[2] . مَنْ أَخَّرَ الْفُرْصَةَ عَنْ وَقْتِهَا فَلْيَكُنْ عَلَي ثِقَةٍ مِنْ فَوْتِهَا (غرر الحكم، ص474).
[3] . إِضَاعَةُ الْفُرْصَةِ غُصَّة (نهج البلاغة، حكمت 118).
[4] . بَادِرِ الْفُرْصَةَ قَبْلَ أَنْ تَكُونَ غُصَّةً (نهج البلاغة، نامه 31).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 217
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مظهرِ باقی
🔹 یكی از سخنان نورانی امیر بیان علی بن ابی طالب (علیه أفضل صلوات المصلّین) این است كه «أَلعُلَمَاءُ بَاقُونَ مَا بَقِی الدَّهرُ»؛ عالمان الهی از نبش زمان و زمین بیرون آمدند و هرگز جریان #تاریخ_مصرف درباره آنها راه ندارد؛ آنها فوق گذشت زمان و زمین هستند و از #سهم_بقا برخوردارند.
🔹 رمز موفقیت چنین عالمانی این است كه به #عهد_الهی وفا كردند که وجود مبارك علی بن ابی طالب (علیه أفضل صلوات المصلّین) فرمود: «مَا أَخَذَ اللَّهُ عَلَی الْعُلَمَاءِ أَلَّا یقَارُّوا عَلَی كِظَّةِ ظَالِمٍ وَ لَا سَغَب مَظْلُومٍ»؛ فرمودند عالمان موظف اند که به عهد الهی #وفا كنند، چه اینكه خود حضرت امیر (سلام الله علیه) به این عهد وفا كرد. مرحوم #آیت_الله_العظمی_بهجت اگر سهمی از بقا داشت، برای آن بود كه عقل مدار و عدل محور بود.
🔹 راز اینكه عالمان دین باقی اند، عمل به آیه سوره مباركه «نحل» است كه در آن آیه سوره «نحل» چنین آمده است: ﴿ما عِنْدَكُمْ ینْفَدُ وَ ما عِنْدَ اللَّهِ باقٍ﴾. انسانی كه #عبد_الله باشد و #عند_الله باشد و «لقاء اللّه»ی بیندیشد سهمی از بقا دارد، زیرا ﴿ما عِنْدَكُمْ ینْفَدُ وَ ما عِنْدَ اللَّهِ باقٍ﴾ و این بزرگ فقیهِ عصر ما که «عند اللّه»ی زندگی می كرد، #سهمی_از_بقا دارد.
#سالگرد_آیت_الله_العظمی_محمد_تقی_بهجت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 پیام به مراسم سالگرد آیت الله بهجت در لبنان
تاریخ: 1394/02/20
🆔 @a_javadiamoli_esra
پيام تسلیت حضرت آيت الله العظمی جوادى آملى به مناسبت ارتحال آيت الله فاطمى نيا
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در پیامی، ارتحال عالم ربّانی آیت الله فاطمی نیا را تسلیت گفتند.
متن پیام معظم له بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انّا لله وانّا اليه راجعون
ارتحال عالم ربّانى آيت الله فاطمى نيا ثلمه اى توان فرسا بود، زيرا سالكى عاقل، عالمى متفكر، مربى مهربان، استادى كارآزموده نسبت به طبقات جامعه بود، اميد است اخلاص در عمل و تعليم و صفاى باطن وى در پيشگاه قرآن و عترت و سعى بليغ او در هدايت امت وى را به دريافت روح و ريحان الهى نائل كند، به همه مصيبت ديدگان مخصوصاً به خاندان اين رحيل پارسا تسليت عرض مى شود.
جوادى آملى
١٤٠١/٢/٢٧
#پیام_تسلیت
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره 322
#فصل_یازدهم
#خواب_و_بیداری
#آداب_خوابیدن
🔸 رهایی از فکر گناه
هرگاه فکرگناه برکسی هجوم برد، نباید آن را انجام دهد، بلکه با پناه بردن به خدا و توکل بر او از دام شیطان رهایی یابد. امام صادق (علیه السلام) فرمود: کسیکه به فکر گناه افتاد، انجام ندهد؛ زیرا چه بسا بنده ای درحضور خدا مرتکب گناهی می شود و خدای بزرگ می فرماید: به عزت و جلالم قسم، از این پس تو را نمی آمرزم.[1]
[1] . وَ مَنْ هَمَّ بِسَیئَة فَلَا یعْمَلْهَا فَإِنَّهُ رُبَّمَا عَمِلَ الْعَبْدُ السَّیئَةَ فَیرَاهُ الرَّبُّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَی فَیقُولُ لَا وَ عِزَّتِى وَ جَلَالِى لاَ أَغْفِرُ لَكَ بَعْدَهَا أَبَداً (الكافی، ج2، ص272).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 218
🆔 @a_javadiamoli_esra