شرح کلی و ساختاری خطبه ۱۴۵ تا ۱۴۳.mp3
3.17M
🔊 شرح کلی و ساختاری خطبه ۱۴۵ تا ۱۴۳
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
🌹 پویش «باعلی تا مهدی» علیهما السلام
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
┄┄┅┅✿❀🌿🌼🌿❀✿┅┅┄┄
#خاطرات_امیر_المومنین_علیه_السلام
✍🏻 باز نویسی تاریخ زندگی امیرالمومنین علی (علیه السلام) به صورت داستانی از زبان ایشان
📃 قسمت صد و بیست و ششم
❇️ پستترین حالت برای زمامداران
[ در پاسخ شخصی که از من تعریف و تمجید و مدح و ثنا میکرد، گفتم: ]
🔻پستترین حالت برای زمامداران این است که مردم صالح گمان برند آنان به فخرفروشی و خودنمایی علاقهمند هستند و رفتار آنان حمل بر تکبر شود. من خوش ندارم گمان کنید چاپلوسی و مدح و ثنا را دوست دارم. خدای را شکر که چنین نیستم و اگر هم بودم، به نیت اظهار تواضع در پیشگاه خدای سبحان آن را ترک میکردم؛ زیرا که خدا به بزرگی و کبریایی سزاوارتر است.
🔻آری، مردم پس از رفع مشکلی بزرگ و پشتسرگذاشتن امتحانی سخت، به تعریف و تمجید رو میآورند [ ولی اکنون زمان آن نرسیده است]. پس مدح و ثنای من نکنید؛ زیرا هنوز در پیشگاه خداوند و شما، وظایفی باقی مانده است که از انجام آنها فراغت نیافتهام و واجباتی هست که باید آنها را انجام دهم.
🔻آنگونه که با حاکمان زورگو و مستبد سخن میگویند، با من سخن مگویید و آنگونه که با پادشاهان، محافظهکاری میکنند، با من محافظهکاری نکنید و با ظاهرسازی و دورویی با من معاشرت ننمایید. گمان مبرید که اگر مطلب حقی به من گفته شود، پذیرش آن بر من سنگین و دشوار آید یا اینکه من به دنبال بزرگی خود هستم. زیرا کسی که شنیدن حق برای او سنگین باشد یا از تذکر بجا و عادلانه ناراحت شود، به طور حتم، عمل به حق و رعایت عدل برای او دشوارتر خواهد بود.
🔸ترغیب لشکریان به گفتن حق و مشورت دادن
🔻از گفتن سخن حق و ارائه مشورت عادلانه کوتاهی نکنید؛ زیرا من خود را برتر از خطا و مصون از آن نمیدانم، مگر آنکه خداوند مرا حفظ کند. او که از من تواناتر و بر من، از خودم مسلطتر است. و من و شما همگی بندگان مملوک او هستیم و پروردگاری جز او نداریم. او چنان مالکیتی بر ما دارد که ما بر خویشتن خویش نداریم و اوست که ما را از جهالتی که گرفتارش بودیم بیرون آورد و به آنچه صلاح ما بود، رهنمونمان کرد و گمراهی ما را به هدایت مبدّل فرمود و پس از کوری، به ما بصیرت بخشید.
🔻[ همان فرد سپاهی دوباره در پاسخ من، شروع به تمجید از من کرد و من را "امام صالح" خواند و بیان کرد که: آنچه به تو اظهار میکنیم و سخنانی که در محضر تو میگوییم، همه برای تقرب جستن به درگاه خداوند بزرگ است که این تقرّب را با بیان بزرگواریهای تو و شکر زمامداری تو جست وجو میکنیم. اکنون در کار خود و ما بنگر و فرمان خدا را برای خود و ما اجرا کن که ما در مقابل فرمان تو سر تسلیم فرود میآوریم و میدانیم که فرمان تو به سود همگان است.
در پاسخ محبّتهای وی گفتم: ]
🔻من نیز در پیشگاه خداوند، شما را بر خویشتن گواه میگیرم. شما میدانید من چگونه بر شما رهبری کردم و به زودی من و شما در روز قیامت، در برابر خداوند گرد هم میآییم و از ما سوال میشود و آنجاست که درباره یکدیگر گواهی میدهیم. پس امروز طوری که گواهی ندهید که فردای قیامت برخلاف آن گواهی دهید؛ زیرا چیزی بر خداوند بزرگ پوشیده نمیماند و در درگاه او جز تسلیم در همه امور، روا نیست.
📚منابع:
۱. کافی، ج۸، ص۳۵۲
۲. نهج البلاغه، خطبه۲۱۶
📗 علی علیه السلام از زبان علی علیه السلام
↩️ ادامه دارد...
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
🔵 پرهیز از کارهای پراکنده
💠 کسی که به کارهای مختلف بپردازد،
نقشه هایش به جایی نمی رسد.
#نهج البلاغه ،حکمت ۴۰۳
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۷۱ نهج البلاغه.mp3
1.86M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت171
⭕️ ره آورد شوم حرام خوارى
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
✨ بسم الله الرحمن الرحیم✨
🌹 شرح #حکمت171
🔷 ره آورد شوم حرام خوارى
🔰 درود خدا بر امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمودند: بسا لقمه ای گلوگیر كه از لقمه های فراوانی محروم می كند.
🔻امیرالمومنین (علیه السلام) در حکمت ۱۷۱ به یک واقعیتی که شاید همه ما بارها و بارها تجربه اش کرده ایم اما بازهم تکرار میکنیم اشاره میفرمایند.
از آنجایی که انسان گاهی فقط به ظاهر لذت ها نگاه میکند و از آثار و عواقب و باطنش غفلت میکند، فریب میخورد و به خاطر ظاهر جذاب یا لذتبخش یا به ظاهر مفید بعضی از رفتارها یا گفتارها مبتلا به آنها میشود بعد بلافاصله عواقب بد و شومش دامنگیرش میشود.
لذا علی(علیه السلام) این حقیقت را در قالب یک کنایه یا ضرب المثل بیان میکنند. میفرمایند:« چه بسا لقمه ای که مانع لقمه های بیشتر و بعدی خواهد شد».
🔻مولا علی(علیه السلام) تفسیر این جمله را در خطبه ۱۹۳ که معروف به خطبه متقین هست بند اول اینگونه بیان میکنند:«صَبَرُوا أَيَّاماً قَصِيرَةً أَعْقَبَتْهُمْ رَاحَةً طَوِيلَةً». متقین که خدا چشمشان را بواسطه تقوی و زهد به باطن پست دنیا روشن کرده یک دوران کوتاه عمر را صبر میکنند از حرام چشم میپوشند. نسبت به واجبات استقامت میکنند. خداوند در مقابل چه توفیقی به آنها میدهد؟ «أَعْقَبَتْهُمْ رَاحَةً طَوِيلَةً ». یک راحتی طولانی بلکه ابدی پشت سر این صبر کوتاه مدت آنها نصیبشان میشود.
🔻بر عکس انسان بی تقوا که فقط میخواهد دم را خوش بدارد و لذت آنی ببرد، فریب دنیایی را میخورد که مولا علی(علیه السلام) در نامه ۶۸ فرموند:«ِ لَيِّنٌ مَسُّهَا قَاتِلٌ سَمُّهَا». وقتی نگاهش میکنی مثل ماری است که دست کشیدن رویش خیلی لذت بخش است چون پوست نرم و جذابی دارد اما نزدیک که میشوی نیش این مار سمی را به وجود انسان وارد میکند که کشنده و قاتل است.
🔻 بنابراین در حکمت ۱۷۱ حقیقتی که ما خیلی وقتها شاید تجربه کرده ایم نه یک بار و دوبار بلکه بارها را حضرت یادآوری میکنند که چه بسا لقمه ای گلوگیر که مانع لقمه های دیگر خواهد شد.
🎙 حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
🌸🍃 #روز_صد_وچهل_وسوم🌸🍃
شروع پستهایی که امروز شما ادمین های محترم باید در کانال هایتان ارسال بفرمایید👇👇