همراهان گرامی.m4a
58.5K
⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️
با سلام به همراهان گرامی
📢 این بخش که مربوط به #شرح_کلی_و_ساختاری نهج البلاغه می باشد ، ان شاالله پس از آماده سازی در کانال قرار خواهد گرفت.
#خاطرات_امیر_المومنین_علیه_السلام
✍🏻 باز نویسی تاریخ زندگی امیر مومنان علی علیه السلام به صورت داستانی از زبان ایشان
📃 قسمت صد و بیست و هشتم
✳️ آخرین اتمام حجت با معاویه
🔸حجت را بر او تمام کنید
[ چند نفر از یارانم را به سراغ معاویه فرستادم و گفتم: ]
حجت را بر معاویه تمام و او را نصیحت و انذار کنید، قبل از اینکه جنگ آغاز شود.
[ آنها از گفتوگو با معاویه نتیجهای نگرفتند. چند نفر دیگر از یارانم را فرا خواندم و به آنان گفتم: ]
🔻به سراغ این مرد بروید و او را به سوی خداوند بزرگ دعوت کنید. او را به طاعت و فرمانبری و حفظ اتحاد مسلمانان و پیروی از امر خداوند متعال فراخوانید. امید است که خداوند متعال او را هدایت کرده و تشتت و اختلاف را از این امت رفع کند.
🔸پاسخی به فرستادگان معاویه
[ أبوالدرداء و أبوهُرَیره از جانب معاویه پیام آوردند که اگر قاتلان عثمان را که در میان لشکر تو هستند به ما تسلیم کنی، آماده مذاکره هستیم!
در پاسخ آنها، قضایای مربوط به قتل عثمان و بیعت مردم با خودم را، عنوان کردم و گفتم: ]
🔻اگر قرار بر خونخواهی است، فرزندان عثمان برای خونخواهی پدرشان، از معاویه سزاوارترند و معاویه حق ندارد یکپارچگی مسلمانان را از بین ببرد و وحدت آنان را به تفرقه تبدیل کند و مردم را به سوی خویش فراخواند!
🔻در ادامه، استدلال های قوی و درستی آوردم که فرستادگان معاویه نتوانستند اشکالی در آنها، وارد کنند و اقرار کردند که من با انصاف، حتی بالاتر از انصاف سخن میگویم، بنابراین برخاستند و آنجا را ترک کردند.
🔻معاویه بهانههای دیگری هم بعد از آن آورد که من به یکایک آنها پاسخهای متقنی دادم.
در نهایت، معاویه حاضر نشد از مواضع نادرست خود، کوتاه بیاید و هدایت را بپذیرد!
✳️ پرهیز از شروع جنگ
🔸تاخیر در جنگ، به امید هدایت دشمن
🔻[ پس از آنکه سپاهیان ما بر شریعهی آب مسلط شدند، توقع داشتند که دستور جنگ با لشکر معاویه را صادر کنم؛ ولی من به دنبال اتمام حجت بیشتر بودم و امیدوار بودم که گروهی از آنان راه هدایت را بیابند. برخی سپاهیان زبان به اعتراض گشودند و گفتند: مردم گمان میکنند تو از مرگ هراس داری یا اینکه در حقانیت جنگ با معاویه دچار تردید هستی! ]
🔻در مورد این درنگ و خویشتنداری از شروع جنگ، به سپاهیانم توضیح دادم که هدفم هدایت آنها بود و اینکه امیدوار بودم گروهی از لشکریان معاویه به من بپیوندند و توسط من هدایت شوند. و گفتم:
امیدوارم در لابلای تاریکیها و با چشمان کمسوی خودشان، پرتوی از نور مرا مشاهده کنند و به سوی من بشتابند، که این برای من بهتر است از این که آنان را در راه گمراهی، کشتار کنم؛ گرچه در این صورت نیز به جرم گناهانشان گرفتار میشوند.
🔻در میان سپاهیانم خطبهای خواندم مبنی بر اینکه شما نباید آغازگر جنگ باشید! همچنین رعایت اصول انسانی و اخلاقی در جنگ را به آنها متذکر شدم.
🔸اهانتهای دشمن، تحریککنندهٔ شما برای آغاز جنگ نشود
[ وقتی از هدایت لشکریان معاویه ناامید شدم، به منادی خود دستور دادم که در مقابل آنان بایستد و پیام مرا به آنها برساند: ]
🔻توجه کنید که در این مدت با شما مدارا کردم و به شما فرصت دادم تا به راه حق بازگردید و مهلت دادم تا به درگاه خدا توبه کنید. با کتاب خدا برای شما استدلال کردم و دلیلها آوردم و شما را به سوی کتاب خدا فراخواندم؛ ولی شما دست از طغیان و سرکشی برنداشتید و به ندای حق پاسخ مثبت ندادید. پس من گناه پیمانشکنی را بر عهده شما مینهم. همانا خداوند خائنان را دوست نمیدارد.
[ و با خط مقدم سپاه خود سخن گفتم و به آنان تذکر دادم: ]
🔻در همین جایی که هستید، استوار بمانید. چنان به دشمن نزدیک نشوید که همانند جنگ افروزان و آغازگران جنگ باشید و آنقدر دور نایستید که گمان کنند از نبرد هراس دارید. اهانتهای دشمن موجب نشود که شما جنگ را آغاز کنید، تا اینکه حجت را بر آنها تمام کنید و آنان را به راه هدایت فرا خوانید.
📚منابع:
۱. الفتوح، ج۱، ص۲۴۵
۲. وقعة صفّین، ص۱۸۷
۳. الفصول المهمة، ص۸۷
۴. نهج البلاغه، خطبه ۵۵
۵. تاریخ طبری، ص۲۰۳
📗 علی علیه السلام از زبان علی علیه السلام
↩️ ادامه دارد...
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
🔰 پسر نهج البلاغهای
📖 حسین به موهبت مطالعات بسیارش در نهج البلاغه و نحوه حکومت امام علی(علیه السلام)؛ در زمان مبارزات انقلاب، به عنوان یکی از اساتید این مرکز خدمت میکرد. او دوران حکومت امام را نیز جداگانه تدریس میکرد.
💎 وی میگفت: ما باید جایگاه خود را در این انقلاب پیدا کنیم وگرنه دچار خسران خواهیم بود. همیشه میگفت: چرا ما در برابر یادگیری فرمایشات حضرت علی(ع) اینقدر کوتاهی میکنیم؟
🌱 #نوجوانانه
💌 #نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۷۳ بخش اول.m4a
2.7M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت173
⭕️ ارزش مشورتها 1⃣
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
✨ بسم الله الرحمن الرحیم✨
🌹 شرح #حکمت173
🔷 ارزش مشورت ها (1)
🔰 درود خدا بر امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمودند: آن كس كه از افكار و آراء گوناگون استقبال كند، صحيح را از خطا خوب شناسد.
🔻موضوع حکمت ۱۷۳ نهج البلاغه مشاوره و گفتگو و استفاده از نظرات مختلف کارشناسان و زبدگان یک مسأله است.
🔻 مولا علی (علیه السلام) در حکمت ۱۷۳ می فرمایند: کسی که از افکار و آراء گوناگون استقبال کند موقعیت های خطا را خواهد شناخت. یعنی انسانی که در یک مسأله مهم با کارشناسان و خبرگان امین مشورت می کند و نظرات مختلف را می شنود، می تواند با استفاده از زاویه دیدهای متفاوتی که هر کدام از نخبگان به او ارائه می کنند، موقعیت های خطا و تصمیم اشتباه را از پیش بشناسد و برایش تدبیر و پیشگیری داشته باشد.
🔻لذا در حکمت ۱۶۱ می خوانیم: هر کس خود رأی شود به هلاکت می رسد و هرکس با اهل فن مشورت بکند در عقلهای آنان شریک است.
تعبیر شراکت در مشاوره، تعبیر بدیع و جالبی است از حضرت علی(علیه السلام).
🔻انسان خودش بخواهد با دانش و تجربه و قدرت ذهن خودش فقط تصمیم بگیرد، چقدر قدرت دارد؟ یا اینکه عقلها و تجربیات و نظرات مختلف را به خودش اضافه و ضمیمه کند، آن موقع چقدر قدرت خواهد داشت؟ معلوم است که قدرت عقلی که از عقول دیگران هم استفاده کرده قابل مقایسه با یک عقل ساده یک فرد نیست.
🔻 بر همین اساس مولا علی(علیه السلام) در حکمت ۵۴ می فرمایند: «لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ» ؛ هیچ پشتیبانی مانند مشاوره نیست.
🎙 حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی