◾️◾️◾️◾️◾️حدیث 30661
ده مورد یکی از دیگری سختر
2024 - سَئَلَ الشَّامِىُّ الْحَسَنَ عليه السلام عَنْ مَسائِلَ وَ جَوابِهِ عليه السلام عَنْها قالَ عليه السلام اَمَّا عَشَرَةُ اَشْياءَ بَعْضُها اَشَدُّ مِنْ بَعْضٍ: فَأَشَدُّ شَيْىءٍ خَلَقَ اللَّهُ الْحَجَرَ، وَ اَشَدُّ مِنَ الْحَجَرِ الْحَدِيدُ، و اَشَدُّ مِنَ الْحَدِيدِ النَّارُ، وَ اَشَدُّ مِنَ النَّارِ الْماءُ، وَ اَشَدُّ مِنَ الْماءِ السَّحابُ، وَ اَشَدُّ مِنَ السَّحابِ الرِّيحُ، وَ اَشَدُّ مِنَ الرِّيحِ الْمَلَكُ، وَ اَشَدُّ مِنَ الْمَلَكِ، مَلَكُ الْمَوْتِ، وَ اَشَدُّ مِنْ مَلَكِ الْمَوْتِ الْمَوْتُ، وَ اَشَدُّ مِنَ الْمَوْتِ اَمْرُ اللَّهِ
مرد شامى از امام حسن مجتبىعليه السلام مسائلى پرسيد و حضرت جواب داد از آن جمله حضرت فرمودند: اما ده چيزى كه بعضى از آنها از بعضى ديگر سخت تر است عبارتند از: 1- سخت ترين چيزى كه خدا آفريد سنگ است 2- و سخت تر از آن آهن است 3- سخت تر از آهن آتش است (كه آن را آب مى كند) 4- و سخت تر از آتش آب است (كه آن را خاموش مى كند) 5- و سخت تر از آب ابر است (كه آن را حمل مى كند) 6- و سخت تر از ابر باد است (كه آن را حمل مى كند) 7- و سخت تر از باد فرشته است (زيرا كه او باد را مى فرستد) 8- و سخت تر از فرشته، عزرائيل است (زيرا عزرائيل جان فرشته را مى گيرد) 9- و سخت تر از عزرائيل مرگ است (زيرا مرگ جان عزرائيل را مى گيرد) 10- و سختتر از مرگ دستور و فرمان خداست (كه مرگ را مى ميراند)
کتاب احادیث الطلاب ص 572
◾️◾️◾️◾️◾️◾️
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
💎پاک بودن مکان نمازگزار
⁉️ آیا در نماز مستحبیِ در حال حرکت، مکان نمازگزار مثل صندلی ماشین و کفش نمازگزار باید پاک باشد؟🧐
✅ لباس باید پاک باشد، ولی بقیۀ موارد یادشده لازم نیست پاک باشد.
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
#داستان_آموزنده
🔆كدام بهترند، دشمنان يا دوستان؟
پس از جريان صلح امام حسن مجتبى عليه السلام با معاويه ، آن حضرت مورد ضربت شمشير قرار گرفت .
يكى از دوستان حضرت به نام زيد بن وهبِ جَهنى حكايت كند: در شهر مداين به محضر امام عليه السلام شرفياب شدم و ايشان را در حالى ديدم كه از شدّت درد و زخم آن شمشير بى تابى و ناله مى كرد، گفتم : يا ابن رسول اللّه ! مردم متحيّر و سرگردان شده اند؛ تكليف ما چيست؟
امام حسن مجتبى عليه السلام فرمود: به خدا سوگند! در نظر من، معاويه از اين جمعيّت بى ايمان براى من بهتر است ،
اين اشخاص ادّعاى شيعه و دوستى مرا دارند، وليكن چون كركسان در انتظار مرگ من نشسته اند، اينان حيثيّت و آبروى مرا نابود كرده ، اموال ما را به يغما بردند.
سوگند به خداوند! چنانچه از معاويه، پيمان ايمنى بگيرم ، ديگر گزندى از او به من و خانواده ام نخواهد رسيد؛ و چه بسا همين كار سبب شود كه مسلمانان و ديگر دوستانم از شرّ او در امان بمانند؛ و در غير اين صورت همين اشخاص مرا با دستِ بسته ، تحويل معاويه خواهند داد.
امام فرمودند، براى همگان و حتّى براى آيندگان سودمند مى باشد؛ و اين بهتر از آن است كه كوفيان مرا اسير كرده و با دستِ بسته تحويل او دهند؛ و آن وقت با منّت مرا آزاد نمايد، كه در اين صورت ، خاندان بنى هاشم براى هميشه تضعيف و خوار شده و مورد سرزنش و اهانت همگان قرار خواهند گرفت .
زيد جهنى اظهار داشت : يا ابن رسول اللّه ! آيا در چنين حالت و موقعيّتى دوستان و شيعيان خود را همچون گله گوسفند بدون چوپان و حامى رها مى نمائى ؟!
امام عليه السلام فرمود: اى زيد! من مسائلى را مى دانم كه شماها به آن آگاهى نداريد، همانا پدرم اميرالمؤ منين عليه السلام روزى مرا شادمان و خندان ديد، پس اظهار داشت : فرزندم ! زمانى فرا خوهد رسيد كه پدرت را كشته ببينى ؛ و همگان از تو روى برگردانند.
و بنى اميّه حكومت را در دست گيرند و بيت المال را از مستحقّين قطع و بين دوستان خود تقسيم نمايند.
و در آن زمان مؤ منين ذليل و خوار گردند؛ و فاسقان و فاجران قدرت و نيرو گيرند؛ حقّ پايمال شود و باطل رواج يابد؛ خوبان و نيكان مورد لعن و سرزنش قرار گرفته و شكنجه شوند.
پس روزگار اين چنين سپرى شود، تا شخصى از اهل بيت رسالت در آخر زمان ظاهر گردد و عدل و داد را گسترش دهد.
و خداوند در آن زمان بركات آسمانى خود را بر مؤ منين فرود فرستد؛ و گنج هاى زمين ، هويدا و آشكار شود؛ و خوشا به حال كسانى كه آن زمان را درك نمايند.(1)
1- احتجاج : ج 2، ص 69، ص 158.
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
#داستان_آموزنده
🔆 روئيدن رطب بر نخل خشكيده
امام جعفر صادق عليه السلام فرمود:
حضرت امام حسن مجتبى صلوات اللّه عليه در يكى از سفرهاى خود براى حجّ عمره ، بعضى از افرادى كه معتقد به امامت زبير بودند؛ حضرت را همراهى مى كردند.
پس كاروانيان در مسير راه خود، در محلّى جهت استراحت فرود آمدند؛ و در آن مكان درخت خرماى خشكيده اى وجود داشت كه در اثر بى آبى و تشنگى خشك شده بود.
حضرت كنار آن درخت خرما رفت و نشست ، در اين اثنا يكى از افراد كاروان به آن حضرت نزديك حضرت شد؛ و كنارش نشست .
بعد از آن كه مقدارى استراحت كردند، آن شخص كه معتقد به امامت زبير بود سر خود را بالا كرد و پس از نگاهى به شاخه هاى خشكيده نخل ، گفت : اى كاش اين نخل رطب مى داشت ؛ و مقدارى از آن را ميل مى كرديم .
امام حسن مجتبى عليه السلام فرمود: آيا اشتها و علاقه به آن دارى ؟
آن شخص زبيرى گفت : آرى ، پس حضرت دست هاى مبارك خود را به سوى آسمان بلند كرد و دعائى را زمزمه نمود.
ناگهان در يك چشم به هم زدن ، نخل خشكيده ؛ سبز و شاداب گرديد و در همان حال رطب هاى بسيارى بر آن روئيد.
در همين موقع ساربانى كه همراه قافله بود و كاروانيان از او شتر كرايه كرده بودند، هنگامى كه اين كرامت و معجزه را ديد، در كمال حيرت و تعجّب گفت : اين سحر و جادوى عجيبى است !!
امام عليه السلام فرمود: خير، چنين نيست ؛ بلكه دعاى فرزند پيغمبر صلى الله عليه و آله است كه مستجاب گرديد.
و سپس افراد كاروانى كه همراه حضرت بودند، همگى از آن خرماهاى تازه خوردند.
و آن درخت تا مدّت ها سبز و خرّم بود و مردمان رهگذر از خرماهاى آن استفاده مى كردند.(1)
1- اصول كافى : ج 1، ص 462، ح 4، بحارالا نوار: ج 43، ص 323، ح 1، مدينة المعاجز: ج 3، ص 252، ح 31873، الخرايج و الجرايح : ج 2، ص 571، ح 1.
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
💫💫حکایتی آموزنده
حضرت جوادالائمّه صلوات اللّه عليهم حكايت فرمايد:
روزى اميرالمؤ منين علىّ عليه السلام به همراه فرزندش، ابو محمّد حسن مجتبى؛ و نيز سلمان فارسى وارد مسجد شدند و چون در گوشه اى نشستند مردم نزد ايشان اجتماع كرده ؛ و مردى خوش چهره بالباس هاى آراسته ، نيز در ميان آنان حضور داشت .
پس او خطاب به اميرالمؤمنين علىّ عليه السلام كرد و اظهار داشت: يا اميرالمؤمنين! مى خواهم سه مسئله از شما سؤال نمايم؟
حضرت اميرالمؤ منين عليه السلام فرمود: آنچه مى خواهى سؤ ال كن .
آن مرد گفت : اوّل اين كه انسان مى خوابد روحش كجا مى رود؟
دوّم آن كه انسان چرا و چگونه فراموش مى كند؛ و يا متذكّر مى گردد؟
و سوّمين سؤ ال اين است كه به چه دليل و علّتى فرزند شبيه به عمو، يا شبيه به دائى خود مى شود؟
امام علىّ عليه السلام به فرزند خود - حضرت مجتبى سلام اللّه عليه - اشاره كرد و فرمود: اى ابو محمّد! جواب مسائل اين شخص را بيان نما.
امام حسن فرمود: جواب اوّلين سؤ الت ، اين است كه چون خواب انسان را فرا گيرد، روح او در هوا بين زمين و آسمان در حال حركت ، يا سكون مى باشد تا هنگامى كه صاحبش حركتى كند و بيدار شود؛ پس چنانچه خداى متعال اجازه فرمايد روح به كالبد او باز مى گردد؛ وگرنه تا مدّت زمانى معيّن بين روح و جسد فاصله خواهد افتاد.
یادآورى و فراموشى ، كه چگونه بر انسان عارض مى شود، بدان كه قلب انسان همچون ظرفى سرپوشيده است ، پس اگر انسان بر فرستادن صلوات بر محمّد و آل محمّد مداومت نمايد، دريچه قلب او باز و روشن مى شود و آنچه بخواهد در سينه اش آشكار و هويدا مى گردد، ولى چنانچه صلوات نفرستد و خوددارى كند، قلبش تاريك مى گردد و فكرش خاموش خواهد ماند.
و امّا جواب سوّمين سؤ ال كه گفتى فرزند چگونه شبيه به عمو و يا شبيه به دائى خود مى شود، اين است كه اگر مرد هنگام زناشوئى و مجامعت ، با آرامش خاطر و بدون اضطراب عمل نمايد و نطفه در رحم زن قرار گيرد، فرزند شبيه پدر يا مادر خود خواهد شد.
ولى چنانچه با اضطراب و تشويش زناشوئى و مجامعت انجام پذيرد، فرزند شبيه به عمو يا دائى مى گردد.
پس آن شخص اظهار نمود: من شهادت به يگانگى خداوند داده و مى دهم ، و شهادت بر بعثت و رسالت حضرت محمّد صلى الله عليه و آله داده و مى دهم و همچنين شهادت مى دهم كه تو خليفه و جانشين بر حقّ پيغمبر خدا خواهى بود.
و سپس نام مبارك يكايك ائمّه اطهار صلوات اللّه علهيم را بر زبان خود جارى ساخت ؛ و شهادت بر امامت و ولايت آن ها داد و بعد از آن خداحافظى كرد و از مسجد خارج شد.
آن گاه اميرالمؤ منين علىّ عليه السلام به فرزند خود حضرت مجتبى سلام اللّه عليه فرمود: اى ابو محمّد! به دنبال آن مرد حركت كن ؛ و برو ببين چه خواهد شد.
حضرت امام حسن مجتبى سلام اللّه عليه از پدر خود اطاعت كرد و به دنبال آن شخص رفت ؛ و پس از بازگشت چنين اظهار داشت : پدرجان ! مرد چون از مسجد خارج شد، ناگهان ناپديد گشت و او را نديدم .
امام علىّ عليه السلام فرمود: آيا او را شناختى ؟
حضرت مجتبى سلام اللّه عليه اظهار داشت : شما بفرمائيد، كه چه كسى بود؟
آن گاه اميرالمؤ منين علىّ عليه السلام فرمود: همانا او حضرت خضر پيغمبر علیهالسلام بود .(1)
1- مدينة المعاجز: ج 3، ص 85، كه نويسنده محترم ، اين حديث را از منابع مختلف ومتعدّدى نقل نموده است.
📚منبع: چهل داستان وچهل حدیث از امام حسن علیه السلام ، حجت الاسلام والمسلمین عبدالله صالحی
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
🔘 داستان کوتاه
یکی از بزرگان عرب برای مهمانی نزد امام حسن مجتبی علیه السلام رفت و موقعی که سفره پهن کردند تا شام بخورند،یک دفعه مرد اظهار غصه و ناراحتی کرد و گفت: من چیزی نمیخورم.
امام حسن-علیه السلام- به او فرمود: چرا چیزی نمیخوری؟
آن مرد عرض کرد: ساعتی قبل فقیری را دیدم اکنون که چشمم به غذا میافتد به یاد آن فقیر افتادم و دلم سوخت.
من نمیتوانم چیزی بخورم مگر اینکه شما دستور بدهید مقداری از این غذا را برای آن فقیر ببرند.
امام حسن-علیه السلام- فرمود: آن فقیر کیست؟
مرد عرض کرد: ساعتی قبل که برای نماز به مسجد رفته بودم،
مرد فقیری را دیدم که نماز میخواند. بعد از این که وی از نماز فارغ شد،
دستمالش را باز کرد تا افطار کند.
شام او نان جو و آب بود. وقتی آن فقیر مرا دید از من دعوت کرد که با او هم غذا شوم ولی من که عادت به خوردن چنان غذای فقیرانهای نداشتم،دعوت وی را رد کردم، حالا، اگر میشود مقداری از این شام خود را برای وی بفرستید.
امام حسن مجتبی-علیه السلام- باشنیدن این سخنان گریه کرد و فرمود: او پدرم، امیرمؤمنان و خلیفه مسلمان علی-علیه السلام- است،
او با اینکه بر سرزمینی بزرگ حکومت میکند، مانند فقیرترین مردم زندگی میکند و همیشه غذای ساده میخورد.
📚آیت الله شهید دستغیب/آدابی از قرآن/ص۲۸۲
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
✅ داستان کوتاه
🔹 خیانت به اسلام و فریب مسلمانان
پیامبر اکرم در بازار مدینه از کنار مرد گندم فروشی می گذشت که ظاهر گندمش آراسته بود و نیکو به نظر می رسید. رسول خدا به گندم نگریست و به فروشنده فرمود: گندمت را گندم خیلی خوبی می بینم.
سپس قیمت آن را پرسید. در همین وقت، خداوند به حضرت وحی فرمود: دستت را زیر گندم فرو ببر و آن را زیر و رو کن!
پیامبر اکرم دستش را زیر گندم برد و آن را زیر و رو کرد. دید روی آن بهتر از زیر آن است. لذا فرمود: تو خیانت به اسلام را با فریب مسلمانان یکجا جمع کرده اي. از یک طرف به دستور قرآن خیانت می کنی و از طرف دیگر با زینت دادن ظاهر گندم، مسلمانان را گول می زنی.
خیانت به اسلام و فریب دادن مسلمانان، هر دو از صفات زشت و هر دو از گناهان بزرگ است.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 6 ص 26
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
✨﷽✨
🏴چرا معاویه، امام حسن مجتبی(ع) را با اینکه با او صلح کرده بود، به شهادت رساند؟
✍وجود مبارک امام مجتبی(ع) به چند دلیل مانعی بزرگ برای ولایت عهدی یزید به شمار می آمدند:
1⃣ آن حضرت شخصیت معنوی بالایی داشت و همه او و برادرش امام حسین(ع) را دو آقای جوانان بهشتی می شناختند و خدمات فراوان آن حضرت در مدینه از او شخصیت عظیمی در اجتماع ساخته بود و در عراق نیز به سبب شیعه بودن اکثریت مردم، حضرتشان جایگاه و پایگاه ویژه ای داشت. به این سبب، معاویه به راحتی نمی توانست ولایت عهدی یزیدی را مطرح کند که از معنویات بویی نبرده و جوانی خام و اهل شراب و قمار بود.
2⃣ امام حسن(ع) از کسانی بود که نه تهدید او را وادار به عقب نشینی می کرد و نه تطمیع وی را به سکوت و تسلیم وا می داشت. همچنین گزینه دور کردن از مرکز جامعه اسلامی به بهانه هایی؛ مانند امارت و قضاوت درباره امام حسن(ع) قابل اجرا و عمل نبود؛ چون آن حضرت، هیچ مسئولیتی از طرف معاویه نمی پذیرفت و معاویه نیز برای اجبار بر این مسئله قدرتی نداشت.
3⃣ قرارداد صلحی میان حضرت مجتبی(ع) و معاویه وجود داشت که بنابر یکی از بندهای آن، معاویه حق نداشت بعد از خودش کسی را به جانشینی انتخاب کند، بلکه زمامداری بعد از او به حضرتشان می رسید و این خود، مانع بزرگ سیاسی و اجتماعی به شمار می آمد.
این بند از قرارداد در کتاب های تاریخی معتبر فراوانی وجود دارد: «علما بر این اتفاق دارند که حسن [بن علی] حکومت را به معاویه تا زمان حیاتش واگذارد کرد نه بیش از آن، تا این که خلافت بعد از او به خودش برگردد و قرارداد بین آن دو این گونه بسته شد». «هنگامی که علی به شهادت رسید، حسن بن علی در عراق و معاویه در شام به حکومت رسید ...امام مجتبی(ع) با لشکری از کوفه به قصد جنگ با معاویه حرکت کردند و معاویه نیز با لشکری از شام، رهسپار میدان جنگ شد. بعد از رویارویی دو لشکر و آن وقایع، کار به صلح کشید و صلح نامه ای در آن میان به امضا رسید که یکی از بندهای آن این بود: به این شرط که معاویه، خلافت را بعد از خود به حسن واگذارد».
💥با توجه به جهات فوق به سبب زنده بودن امام حسن مجتبی(ع)، معاویه هیچ توجیهی برای طرح ولایتعهدی فرزندش نداشت و از همین جا روشن می شود که حضرت مجتبی(ع) با این که به یقین می دانست معاویه به صلح نامه عمل نخواهد کرد، اما با دقت تمام، موادی را در آن قرارداد گنجاند که رسوایی معاویه را - که بسیار ظاهرفریبی می کرد - با دست خودش فراهم کند.
📚از بیانات استاد انصاریان
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
🌺🌺🌺🌺🌺حدیث 1424
سه خصلت موجب ورود به بهشت است
68 - وَ قالَ رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم: لا يَسْتَكْمِلُ الْعَبْدُ الْإِيمانَ، حَتَّى يُحَسِّنَ خُلْقَهُ، وَلا يَشْفِىَ غَيْظَهُ، وَاَنْ يَوَدَّ للِنَّاسِ مايَوَدُّ لِنَفْسِهِ، فَلَقَدْ دَخَلَ رِجالٌ الْجَنَّةَ بِغَيْرِ اَعْمالٍ، وَلكِنْ بِالنَّصِيَحةِ لِأَهْلِ الْإِسْلامِ.
🆔 @ahadis_tollab
انسان نمى تواند ايمانش را به كمال برساند مگر( سه خصلت را رعايت كند):
1- اخلاقش را نيكو كند 2- خشم خود را با گرفتن انتقام فرو ننشاند 3- و آنچه براى خود دوست دارد براى مردم نيز دوست بدارد،
پس به تحقيق مردانى به بهشت وارد مى شوند كه نه از جهت عمل بلكه به سبب خيرخواهى براى مسلمانان(وارد می شوند ).
کتاب احادیث الطلاب ص 69
◾️◾️◾️◾️◾️◾️
🆔 @ahadis_tollab
6.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰احڪـــ🔎ـــام تیمّـــــــ💠ــــــــم
♦️ مدت اعتبار تیمّم
⁉️کسی که به دلیل داشتن عذر، تیمّم میکند، تا چه زمانی تیمم او بکار می آید و اعتبار دارد و باقی است ؟🤔
🔻اگر بعد از تیمّم ، به آب دسترسی پیدا کنیم، در این صورت چه وظیفه ای داریم؟ آیا برای خواندن نماز ، تیمّم ما کفایت می کند؟🧐
🔻در چه مواردی در صورت وجود آب ، می توان تیمّم کرد؟😳
🔻در چه صورت تیمّم جایز نیست؟
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚨سعی کنید ارتباط با افراد منفی رو به حداقل برسونین
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب
حضرت آیت الله محفوظی :
کسانی که تقوا پیشه می کنند به بصیرت و بینشی مجهز می شوند که دیگران از آن محرومند ، قرآن می فرماید :
" يا اَيُّها الَّذِينَ آمَنوًا إِنْ تَتَّقُوا اللهَ يَجْعلْ لَكُمْ فُرْقاناً "
“ ای مؤمنان اگر از خداوند پروا کنید برای شما نیروی جدا کنندهٔ حق از باطل پدید آورد “ .
استاد ما مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر این آیه می نویسد :
فرقان به معنای چیزی است که میان دو چیز فرق می گذارد و آن در آیه مورد بحث به قرینهٔ سیاق و ترفیع اش بر تقوا فرقان حق و باطل است ، چه در اعتقادات ، و چه در عمل . فرقان در اعتقادات جدا کردن ایمان و هدایت است از کفر و ضلالت ، و در عمل جدا کردن اطاعت و هر عمل مورد خشنودی خداست از معصیت و هر عملی که موجب غضب او باشد و فرقان در رأی و نظر و جدا کردن فکر صحیح است از فکر باطل ، همه این ها نتیجه و میوه ای است که از درخت تقوا به دست می آید ، در آیه شریفه هم فرقان مقیّد به یکی از این چند قسم از تفرقه نگشته و اطلاقش همه را شامل می شود .
@ahadis_tollab کانال احادیث الطلاب