♦️آیا #غذا_خوردن و #خندیدن در #قبرستان مکروه است؟
❓شنیدهام که خوردن خوراکی بر سر مزارها و قبرستانها مکروه است، آیا صحیح است؟
🍃🌺بنابر تحقیق و جستوجو؛ روایتی که خصوص غذا خوردن را در قبرستان ناپسند بداند یافت نشد. البته روایاتی وجود دارد که از آن برداشت میشود که هنگام دیدن یک جنازه و یا عبور در قبرستان، باید به مرگ اندیشید و از اموری مانند خنده که در حالت عادی مجاز است، خودداری کرد.
امام علی(ع) دنبال جنازهاى میرفت شنید مردى میخندد، فرمود: «گویا مردن در این جهان را براى غیر ما ثبت کردهاند، و انگار حق بر غیر ما واجب شده، و خیال میکنى مردگانى که میبینیم مسافرانى هستند که به زودى به جانب ما باز میگردند، آنان را در قبرهایشان مینهیم و ارثشان را میخوریم، گویى ما پس از آنها جاودان خواهیم بود، که پندِ پند دهندگان را از یاد بردیم، و به هر آفت و زیانی گرفتار شدیم».
همچنین طبق روایتی از رسول خدا(ص)؛ خدای تعالی یکی از چیزهایی که مکروه و ناخوش شمرده، «میان قبرستان خندیدن» است.
خوردن غذا اگر انسان را به #یاد_دنیا انداخته و او را از تفکر و تدبر در #مرگ و #معاد بازدارد، از همین باب، ناپسند خواهد بود.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓گرفتن #مزد و #اجرت در برابر مشاغل مرتبط با دین
❓میدانیم پیامبران الهی با تمام تحمل آن همه سختیها و رنجها بابت ابلاغشان و نصیحتهای افراد، هیچگاه از غیر خدا مزدی نطلبیدند. حال سؤال این است: اگر کسی بخواهد رشته فلسفه اسلامی یا #معارف_الهی یا #قرآن را تحصیل نموده و بعدها به عنوان #استاد_دانشگاه یا #حوزه یا #معلم_مدرسه، کار نماید پاسخ بفرمائید: آیا بعداً مورد مؤاخذه قرار نمیگیرد که چرا تو از خدا و دین خدا و اینطور مسائل صحبت میکردی ولی در عوضش پول میگرفتی؟ آیا کسی میتواند این رشتهها را به عنوان #شغل خود انتخاب نماید؟ با آن دسته از احادیث با این مضمون که؛ «کسی که از راه دین امرار معاش کند پستترین مردم است»(یا شاید دارای صفت بدی شبیه آن)، چه باید کرد؟
🍃🌺اگر تعلیم و تعلّم معارف الهی را تنها وسیلهای برای کسب ریاست و موقعیت اجتماعی و درآمد و دنیاطلبی در نظر بگیریم؛ این کار پسندیدهای در نظر پروردگار نیست، اما این بدان معنا نیست که هرگاه سخن از آموختن و آموزش مباحث دینی به میان آمد، دیگر نباید سخن از مزد و اجرت گفت؛ زیرا در غیر این صورت عباداتی؛ مانند نماز و روزه استیجاری، حج نیابتی و... معنا نخواهد داشت.
بهعلاوه؛ در جامعه شغلهایی وجود دارد که نظم، قوام و استحکام جامعه به انجام آنها وابسته است. این مشاغل باید به صورت فردی یا جمعی انجام گیرد؛ مانند آموزش و تبلیغ معارف دینی، پزشکی، اقتصادی، نظامی، امنیتی و... . سیره رایج انسانها در همه جوامع نیز حاکی از این است که به کارها و وظایف و مسئولیتهای شغلی خود معیشتگرایانه نگریسته و در ازای ارائه خدمات شغلی خود مزد و اجرت مطالبه میکنند.
بر اساس فقه اسلامی نیز؛ بر مبنای سیره مستمر متصل به زمان معصوم، تمام فقهای امامیه گرفتن اجرت بر اینگونه واجبات(واجبات نظامیه) را جایز دانستهاند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa32493
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️وساطت در #جدایی زن و شوهری #شرابخوار باشد
❓مادری داشتم که به یک نفر #صیغه شده بود آن مرد #معتاد بود و در خانه بساط پخت مشروب مشاهده کرده بودم من به کمک دامادمون آن ها را از هم جدا کردیم الان من عذاب وجدان دارم که آیا گناهی بر من آمده یا نه لطفاً مرا راهنمایی کنید.
🍃🌺پیش از پاسخ به پرسش بیان روایاتی در این زمینه خالی از لطف نیست.
☀️الف. پیامبر (ص) ده کس را درباره شراب #لعنت کرده است:
1. آن که درختش را (به قصد تهیه شراب) مىکارد،
2. کسى که آن را نگهبانى مىکند،
3. آن که انگورش را مىفشارد (شراب تهیه میکند)،
4. خورنده،
5. ساقى،
6. حمال،
7. تحویلدار،
8. فروشنده،
9. مشترى
10. آنکه پولش را مىخورد.
☀️ب. پیامبر خدا (ص) فرمود: هر کس به خدا و روز قیامت ایمان داشته باشد، بر سر سفرهاى ننشیند که در آن شراب باشد.
❣با توجه به روایات بالا و روایات بسیاری که بر خباثت شراب، شراب خوار، تهیه کننده شراب و ... دلالت دارد به نظر می رسد کار درستی انجام داده اید ولی توجه داشته باشید که مادرتان را نرنجانید و او را از این مسائل آگاه نمایید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa34319
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️دست زدن به اجساد مومیایی در درس اناتومی باعث غسل میشود؟
❓در درس #آناتومی نیاز داریم با اجساد #مومیایی شده و استخوانهای واقعی کار کنیم سؤالم این است که آیا بعد از دست زدن به #استخوان و #جنازه نیاز به #غسل هست؟ استادمان میگفت جنازهها مربوط به افراد بی هویت هستند، اما من نمیدانم این افراد غسل داده شدهاند یا نه؟ آیا وقتی نمیدانیم باید بنا را بر پاکی استخوانها و اجساد بگذاریم؟
🍃🌺اگر کسى؛ بدن انسان مردهاى را که سرد شده و غسلش ندادهاند [چه مسلمان باشد و چه کافر] مسّ کند یعنى جایى از بدن خود را به آن برساند باید غسل مسّ میّت نماید، (چه در خواب مسّ کند چه در بیدارى با اختیار مسّ کند یا بىاختیار) حتى اگر ناخن و استخوان او به ناخن و استخوان میّت برسد باید غسل کند ولى اگر حیوان مردهاى را مسّ کند غسل بر او واجب نیست.
پس اگر میّت را غسل داده باشند مسّ بدن و استخوان او غسل ندارد، ولی اگر غسل دادن میّت، احراز نشود و انسان در آن شک داشته باشد، با مسّ جسد یا اجزاء آن، #غسل_مسّ_میّت، بر فرد واجب مىشود، و نماز بدون غسل مسّ میّت صحیح نیست. ولى اگر اصل غسل میّت احراز شود و شک در صحت آن داشته باشد، با مسّ جسد یا بعضى از اجزاى آن، غسل مسّ میّت واجب نمىشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa39828
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️بوسیدن دست نامحرم برای احترام
❓در #افغانستان در بعضی اقوام رسم است که دست #بزرگان را میبوسند و گاهی اتفاق میافتد که دختران دست مردان بزرگ و پسران دست خانمهای بزرگ را که قرابتی بین هم دارند ولی #مَحرم شرعی نیستند، میبوسند. تکلیف در این زمینه چیست؟
🍃🌺اگر #بالغ نباشند اشکال ندارد، در غیر اینصورت #دست_دادن و #بوسه بر دست #نامحرم جایز نیست و در اینباره باید آنها را با #فرهنگ_اسلامی آشنا کنیم.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38817
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️کِل زدن در عروسی چه حکمی دارد؟
❓#کِل_زدن در #عروسی چه حکمی دارد؟ حتی اگر در مراسم زنانه باشیم و صدای کل به گوش #نامحرم نرسد چگونه است؟
🍃🌺نظر مراجع تقلید در این زمینه آن است که اگر مستلزم #مفسده نبوده و نامحرم هم صدای آنها را نشنود به خودی خود اشکال ندارد. برخی از فقها نیز معتقدند اگر نامحرم هم بشنود ولی موجب #تحریک وی نباشد، باز هم اشکالی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa27323
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️برآمدگی داشتن موی خانمها اشکال دارد؟
❓منظور پیامبر درباره اینکه زنانی که موهایشان مانند #کوهان_شتر است #لعنت میشوند چیست؟ اگر موها پوشیده باشند ولی از روی #روسری #برآمدگی آنها معلوم باشد هم چنین است؟
🍃🌺در برخی از نقلها از پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره برخی از زنان اینگونه آمده است: «إذا رأیتم اللاتی ألفین على رؤوسهن مثل أسنمة البعر فأعلموهن أنه لا تقبل لهن صلاة»؛ وقتی زنانی را دیدید که بر بالای سر خود مانند کوهان شتر قرار دادهاند، به آنها بگویید که هیچکدام از نمازهایشان قبول نمیشود. در روایت دیگری آمده است: «صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ... وَنِسَاءٌ کَاسِیَاتٌ عَارِیَاتٌ مُمِیلَاتٌ مَائِلَاتٌ، رُءُوسُهُنَّ کَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ، لَا یَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ، وَلَا یَجِدْنَ رِیحَهَا...» دو گروه از اهل آتش هستند که من آنها را ندیدهام... گروه دوم زنانی هستند که پوشیده ولی عریاناند. گمراهکننده و گمراهاند. سرهایشان مانند کوهان شتر خراسانی مائل و کج است. این زنان نه وارد بهشت میشوند و نه بوی آن را استشمام خواهند کرد. چند نکته در توضیح این روایات، قابل ذکر است:
1. این روایات در کتب اهل سنت نقل شده و در منابع شیعه مطلبی در این باره وجود ندارد.
2. پوشاندن مو به طور کامل کافی است و پیدا بودن برجستگی زیر پوشش به خودی خود اشکال ندارد، مگر اینکه تبعاتی منفی مانند انگشتنما شدن و... داشته باشد. البته گفتنی است که این نوع از پوشش لازمهاش بیعفتی و بیبند و باری نیست، اما زنان متدین و مؤمن از اینگونه کارها دوری میکنند.
3. به نظر میرسد که علت جهنمی شدن این افراد و قبول نشدن نمازهایشان، صرف شکل ظاهری آنان نیست، بلکه همانطور که در روایت دوم آمده، این عقوبت به خاطر نوع پوششان و گمراه بودن آنان است و بیان شکل سَر این افراد، یا به عنوان یکی از نشانههای این اشخاص ذکر شده یا اینکه چون علت ساختن چنین ظاهری برای خود، گمراهی بوده و با قصد حرام مثل جلب نامحرم و اشاعه فساد انجام گرفته، مذموم واقع شده است.
4. اینکه در روایت، به کوهان شتر اشاره شده، نشان از برآمدگی و برجستگی زیادی دارد که با برجستگی موها در حالت عادی متفاوت است. از اینرو میتوان گفت که این روایت شامل آن برآمدگی معمولی موهای زنان نمیشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa36746
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️بوسیدن زن و شوهر در مقابل دیگران
❓حکم #بوسیدن زن و شوهر در مقابل دیگران (مثلاً برای خداحافظی و یا در اعیاد) چیست؟
🍃🌺هر چند این کار به خودی خود اشکال شرعی ندارد، اما جهات دیگری چون #عرف منطقه، #محرم و یا #نامحرم بودن حاضران، نوع بوسیدن و ... نیز باید ملاحظه شود و چنانچه #مفسدهای داشته باشد از آن پرهیز شود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa25847
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️من طراح #انیمیشن هستم آیا میتوانم پروژه ام را بدون #رضایت صاحب کارم به مشتریهای دیگرم ارائه دهم؟
❓من #طراح_انیمیشن هستم. یک سال و نیم روی پروژهای برای یک تهیه کننده کار میکردم. الآن که پروژه تمام شده است، من از تهیه کننده درخواست یک نمونه از کاری را که انجام دادهام، میکنم و او حاضر نیست نمونه کاری را که خودم در آن شرکت داشتهام به من دهد. لازم به ذکر است که من برای گرفتن کارهای دیگر و توسعه کارم، به این نمونه کار نیاز دارم. از طرفی کارگردان آن پروژه که انسان مقیدی نبود یک نمونه از کار را برای خودش برداشته است. آیا من میتوانم بدون اجازه تهیه کننده (با توجه به این که برای نشان دادن کار به مشتریهایم نیاز مبرم به این نمونه دارم)، آن نمونه را از کارگردان بگیرم؟ لازم به ذکر است که این نمونهی کار بجز ارائه به مشتریان برای دیدن توانائیهای کاریم، هیچ منفعت مادی دیگری برای من ندارد.
🍃🌺با توجه به اینکه تهیه کننده، صاحب کار به شمار میآید، هرگونه استفاده از پروژهی مذکور باید با رضایت وی صورت پذیرد. البته برخی از فقها در این باره میگویند، تنها در صورتی این موضوع دارای اشکال است که تهیه کننده از ابتدا در قراردادش شرط عدم استفاده بدون اجازه وی را کرده باشد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa37023
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️با شرط عدم طلاق و یا بازپس گرفتن چندین برابر #مهریه در صورت طلاق، آیا زن میتواند مهریه اش را به شوهرش ببخشد؟
❓زن بعد از عقد #نکاح با یک شرط مهریهاش را به شوهرش میبخشد: زن در شرطش اینطور میگوید: من مهرم را با این شرط به تو میبخشم که اگر مرا #طلاق دهی ده برابر این #مهر را از تو طلب خواهم نمود، آیا همچنین شرطی صحیح است؟
🍃🌺در صورتی که زن، بخشش مهریهاش را مشروط به عدم طلاق کند، صحیح است و اگر زوج او را طلاق دهد، میتواند مهریهاش را پس بگیرد. البته شرط گرفتن چند برابر مهریه در صورت طلاق؛ اگرچه بنابر نظر برخی از مراجع عظام، صحیح است ولی بنابر نظر برخی از مراجع، این شرط را باید در ضمن عقد لازمی مانند بیع(خرید و فروش) یا صلح، انجام دهد.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
💠حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مهریه، در صورتی که به ذمه شوهر بوده و آنرا بخشيده است قابل بازگشت نيست، مگر اينکه بخشيدن به قصد ادامه زوجيت بوده ولی زوج بخواهد او را طلاق دهد که در اين صورت میتواند باز پس بگيرد.
💠حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
صحیح است.
💠حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
شرط به نحو مذکور در سؤال چون منجز نیست و معلق است صحیح نیست و برای روشن شدن مسئله لازم است به دو نکته توجه کنید؛ یکی اینکه باید شرط در ضمن عقد لازمی مانند بیع و صلح ذکر شود و شرط ابتدایی لازم الوفاء نیست. دیگر اینکه منجز و قطعی باشد و اگری نباشد. بنابراین اگر در ضمن عقد لازمی زن بگوید من مهریه را به تو بخشیدم و شرط میکنم که در صورت طلاق دادن ده برابر مهریه به من بدهی و زوج هم بگوید قبول کردم، در این صورت بر زوج واجب است عمل به شرط نماید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/az21633
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️اگر در منزل مقداری از داروهای مصرفی در پایان سالِ خمسی باقی بماند، آیا خمس دارد؟
❓اگر کسی #دارو را قبل از #سال_خمسی خریده باشد و در حال استفاده باشد و سر سال خمسی آن دارو باقی مانده باشد در دو صورت زیر چه حکمی دارد :الف ) به استفاده ی آن کماکان نیاز داشته باشد. ب) به باقی مانده آن دیگر نیاز نداشته باشد،اگر هیچ مقدار را قبل از سال خمسی استفاده نکرده باشد چطور ؟
🍃🌺خرید دارو؛ که به علت نیاز و احتیاج است، خمس ندارد، علاوه بر این که؛ بعد از باز شدن و استفاده از مالیت میافتد و حتی در صورت مصرف نشدن از شما خریده نمیشود، بنابراین چیزی که مالیت نداشته باشد، خمس ندارد. بله! اگر دارویی مصرف نشده باشد و مالیت هم داشته باشد، یا برخی از داروهای کمیاب و حیاتی؛ در صورتی که استفاده نشده باشد، را میتوان فروخت، که در این صورت اگر تا پایان سال خمسی استفاده نشود؛ #خمس دارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31460
⚜ @Ahkaam ⚜
❓#واجبات_نماز کدام است؟
🍃🌺 #نماز از مهمترین عبادتها در #اسلام محسوب میشود. این عبادت از اجزای متعددی تشکیل شده که برخی از آنها مستحب و برخی دیگر واجب است. برخی از این #واجبات نیز به عنوان #رکن نماز محسوب میشوند.
🔶واجبات نماز که تعدادشان به عدد یازده میرسد عبارتند از:
🔸1. #نیّت: بدین معنا که باید نماز را به قصد تقرّب به خدا یا به قصد اجرای دستور او بخواند. ولی لازم نیست که نیّت خود را به زبان بگوید.
🔸2. #تکبیرة_الاحرام: یعنی گفتن «الله اکبر».
🔸3. #قیام: برای کسی که توانایی ایستادن دارد، واجب است که نماز خود را به صورت ایستاده بخواند. این قیام شامل زمان گفتن تکبیرة الاحرام، قرائت و بعد از اتمام رکوع، میشود.
🔸4. #قرائت: یعنی خواندن سوره حمد و یک سوره کامل بعد از آن، در رکعتهای اول و دوم.
🔸5. #ذکر: یعنی گفتن اذکار مخصوص در حال رکوع، سجده و ... است.
🔸6. #رکوع: لازم است که در هر رکعت، بعد از قرائت حمد و سوره و یا #تسبحات_اربعه، نماز گزار به رکوع برود. در رکوع باید به اندازهای خم شود که کف دست به زانوها برسد. در رکوع گفتن هر ذکری کافی است، مثل اینکه بگوید: (سُبحانَ رَبِّی العَظیم وَ بِحَمدِه)
🔸7. #سجده: واجب است که بعد از بجا آوردن رکوع و قیام بعد از آن، به سجده رفته و در سجده هفت قسمت از بدن بر زمین قرار بگیرد؛ پیشانی، کف دو دست، هر دو زانو، و دو انگشت بزرگ پا. همچنین واجب است که پیشانی را بر چیزی بگذارد که سجده بر آن صحیح است؛ مانند خاک، سنگ، چوب و... . در سجده گفتن هر ذکری کافی است، مثل اینکه بگوید: (سُبحانَ رَبِّی الاَعلی وَ بِحَمدِه)
🔸8. #تشهد: بعد از انجام دو سجده در رکعت دوم و چهارم نماز، واجب است که به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر شهادت داده شود و نیز فرستادن صلوات بر پیامبر و خاندانش واجب است. مقدار واجب تشهد این است: «أشهَدُ أن لا إلهَ إلّا اللّٰهُ وَحدَه لا شَریکَ له و أشهدُ أنّ محمّداً عبدُه وَ رسولُه، اللّهمَّ صلِّ على محمّدٍ و آلِ محمّدٍ».
🔸9. #سلام: بعد از تشهد رکعت آخر نماز مستحب است در حالى که نشسته و بدن آرام است بگوید: «السَّلٰامُ عَلَیْکَ ایُّهَا النَّبِىُّ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَکٰاتُهُ» و بعد از آن باید بگوید: «السَّلامُ عَلیْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَکٰاتُهُ» یا بگوید: «السَّلامُ عَلَیْنٰا وَ عَلَى عِبٰادِ اللّٰه الصّالِحِینَ».
🔸10. #ترتیب: باید افعال نماز را با همان ترتیبی که ذکر شده، انجام دهد و اگر عمداً ترتیب نماز را به هم بزند، مثلاً سوره را پیش از حمد بخواند، یا سجود را پیش از رکوع بجا آورد، نماز باطل میشود.
🔸11. #موالات: یعنى کارهاى نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم بجا آورد و چیزهایى را که در نماز میخواند به طورى که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدرى بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز میخواند، نمازش باطل است.
در بین این واجباتی که نام برده شد، پنج مورد از آن رکن هستند. بدین معنا که حتی اگر از روی فراموشی و غیر عمد، انجام نگیرد یا بیش از یک مرتبه انجام شود، موجب باطل شدن نماز میشود. در حالی که دیگر واجبات نماز، اگر سهواً فراموش شوند یا تکرار شوند، موجب باطل شدن نماز نمیشوند.
🔷 #ارکان نماز عبارتند از:
🔹1. #نیت.
🔹2. #تکبیرة_الاحرام.
🔹3. #قیام؛ هم قیام هنگام گفتن تکبیرةالاحرام و هم قیام متصل به رکوع؛ یعنی قیام قبل از انجام رکوع.
🔹4. رکوع.
🔹5. دو سجده: یعنی هر دو سجده با هم یک رکن حساب میشود. بنا بر این، اگر به صورت غیر عمد، به جای دو سجده یک سجده یا سه سجده انجام دهد، نماز باطل نمیشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa40110
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا #تخریب #مسجد قدیمی و ساخت مسجدی جدید به جای آن، جایز است؟
❓مسجدی قدیمی در یک زمین واقع است و تصمیم بر آن است که با توجه به قدیمی بودن مسجد مسجدی جدید در پشت مسجد قدیمی احداث و بعد از اتمام احداث مسجد جدید مسجد قدیمی تخریب گردد، آیا چنین کاری جایز است؟ یا اینکه باید مسجد قدیمی همچنان در کنار مسجد جدید باقی بماند؟
🍃🌺1. چنانچه مسجد قدیمی، قابل استفاده باشد تخریب آن جایز نیست. در غیر این صورت تخریب و الحاق آن به ساختمان جدید مسجد جهت توسعه آن اشکال ندارد.
🍃🌺2. اگر زمین مسجد قدیمی از ابتدا به عنوان مسجد قرار داده شده است، نباید کاربری آن از مسجد بودن به عنوان دیگری تغییر کند و مسجد قدیمی باید همچنان در ساختمان جدید به عنوان مسجد باقی بماند و استفادهای که از آن میشود استفادههایی باشد که از یک مسجد میشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa27088
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا استفاده از ساقدستهای رنگی، توردار یا گیپوردار در برابر #نامحرم اشکال دارد؟
❓آیا استفاده #بانوان از لباسهایی که بدن را کاملاً پوشانده و #حجاب_اسلامی به شمار میآید اما در آنها تزییناتی بکار برده شده اشکال دارد؟ مثلاً تورهایی که در #چادر یا #ساق دستها به کار رفته و گاهی رنگی هم میباشد. آیا اینها زینت زن، شمرده شده و در برابر نامحرم نباید پوشید؟
🍃🌺در مسئلهی حجاب زن، پوشش باید به گونهای باشد که توجه نامحرم را جلب نکند؛ لذا اگر تزیینات به کار رفته در پوشش، به حدی است که #عرفاً باعث جذابیت جنسی برای مردان نامحرم میشود، پوشاندن آن لازم است.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa37952
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️جهل به #غسل_حیض
❓خانمی قبلاً در روستا بوده و وقتی #حایض شده مادرش به او نگفته که باید #غسل کند و بدون غسل نماز خواندهاست. وقتی که ازدواج کرده نمیدانسته که جنب قبل از اذان صبح ماه رمضان باید غسل کند و بدون غسل وارد صبح شده و روز غسل میکرده است. در ضمن میگوید شب در روستا، امکان استفاده از حمام برای بانوان نبوده است. حکم نماز و روزههای وی در مدتی که در روستا بوده چگونه است؟
🍃🌺چنین فردی باید هر مقدار از نمازهایى را که یقین دارد بدون غسل خوانده اعاده نماید، اما نسبت به قضای روزهها، فقها اختلاف نظر دارند. برخی قضای آن را واجب و برخی در فرض سؤال، روزههای فرد را صحیح و کافی میدانند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38158
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️اللهم إنا لا نعلم منه إلا خیراً...
❓این که در دعای #نماز_میت گفته میشود: «... اللهم إنا لا نعلم منه إلا خیراً...»، اگر واقعاً از این میّت جز شرّ چیزی ندیده باشیم و این جمله را بگوییم، آیا #دروغ نیست؟
🍃🌺از جمله توصیههایی که نسبت به میّت مؤمن و مسلمان شده؛ آن است که چهل نفر در مراسم #تشییع و #تدفین او این گونه شهادت دهند: «اللَّهُمَّ إِنَّا لَا نَعْلَمُ مِنْهُ إِلَّا خَیْرا» (خدایا! ما جز خیر و خوبی از او ندیدهایم!)، این شهادت همانگونه که در روایات آمده است، میتواند باعث آمرزش و رحمت الهی شود. بله! همان خداوندی که دستور ادای این شهادت را به تشییع کنندگان داده است، میدانسته که انسانها خطاکارند و مردم؛ بر برخی گناهان یکدیگر آگاه، اما چنین دستور داده تا مردم بدانند؛ محتاج احسان و نیکی به یکدیگرند و رابطه همیاری و ضمانت یکدیگر، حتی بعد از مرگ نیز پابرجاست و شهادت مؤمنان به سبب ایمانشان؛ پیش خداوند دارای ارزش بسیار است. دستور به ادای این شهادت؛ با نگاه رحمت آمیز و همراه با گذشت و عفو بیان شده که جا دارد همه مؤمنان؛ نسبت به مردگانشان که از این دنیا رفتهاند، اینگونه باشند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa39114
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا #نذر من ادا شده؟
❓مبلغی را نذر کردم و برای عمل به نذر، مبلغ آن را به کسی که مطمئن بودم انجام میدهد دادم، ولی او انجام نداده و من نیز به او دسترسی ندارم. آیا نذر هنوز بر عهده من است یا به عهده اوست؟
🍃🌺1. عمل به نذری که با #صیغه_شرعی و با رعایت سایر شرایط آن منعقد شده است، بر عهده خود شما است و اگر اطمینان دارید که دیگری نذرتان را از جانب شما انجام نداده است، همچنان بر عهده خودتان باقی خواهد ماند ولی او نیز در قبال شما #ضامن مبلغی است که به او پرداختهاید.
🍃🌺 2. اگر شک دارید که کار را انجام داده است یا نه، و آن فرد هم انسان مورد اعتمادی باشد، می توانید بنا را بر این بگذارید که نذرتان را انجام داده است یا خواهد داد و شما در این زمینه تکلیفی نخواهید داشت.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa28262
❣ @kashkool
❓آیا میتوان #نوافل را در حین کار کردن خواند؟
🍃🌺 #مبطلاتی که برای #نماز شمرده میشود، هم نماز واجب را باطل مىکند و هم نماز مستحبّى را، مگر رو گرداندن از قبله در نماز نافله که در حال راه رفتن (سواره یا پیاده)،[و یا در سایر حالات] خوانده مىشود. و در غیر نافله، احتیاط واجب آن است که نماز را باطل مىکند.
پس در حال کار کردن هم، چنانچه مُبطلی (مانند سخن گفتن) را انجام ندهد، نماز نافله او صحیح است. البته چنانچه این امر مزاحم کار وی و حقوق دیگران میشود باید ترک شود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa39835
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️اخذ مبلغ جداگانه توسط انباردار اشکال دارد؟
❓من در یک شرکت خصوصی سرپرست انبارم و کالاها با هماهنگی من توسط شرکتهای باربری به مشتریها ارسال میشود. از گذشته مرسوم بوده که انباردار بابت این کار مبلغی را از پایانه (شرکت حمل کننده بار) دریافت میکرد. حال سؤال این است که این پول که انباردار دریافت میکند چه حکمی دارد؟
🍃🌺ملاک در اینگونه امور مقررات مربوطه است؛ لذا اگر این عمل برخلاف قراردادِ بین شما و شرکتتان نباشد، گرفتن مبلغ مذکور با رضایت شرکت حمل کننده بار مانعی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa35770
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️حکم نماز خواندن در صحن های مشاهد زیارتی که شبهه عدم رضایت مالکان آنان وجود دارد چیست؟
🌺می خواستم بدانم نماز خواندن در صحن های حرم مطهر امام رضا (ع) به جز صحن قدیمی چه حکمی دارد؟ این در حالیست که برای ساختن برخی صحن ها آستان قدس زمین ها مغازه ها و منازل اطراف حرم را خریداری کرده است. در حالی که برخی از مالکان راضی به فروش ملک خود نبوده اند اما مجبور شده اند.
🍃🌺سؤال شما به دفاتر مراجع عظام تقلید ارسال و تا کنون پاسخ های زیر دریافت گردیده است:
🌺دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
بشک خود اعتنا نکند.
🌺پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):
اشکالی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa2932
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️ممانعت پدر از نماز خواندن فرزند
❓اگر پدری، فرزند خود را از #نمازخواندن #منع کند و فرزند او در خانه پدر #نماز بخواند، با توجه به این که صاحب خانه یعنی پدر راضی نیست، آیا نمازش صحیح است؟
🍃🌺با توجه به وجوب نفقه فرزند بر پدر و لزوم تهیهی مکانی برای زندگی و سکونت وی، نماز فرزند در خانه پدر ولو با عدم رضایت او صحیح است، چرا که اطاعت از والدین در اموری که معصیت و نافرمانی خدا می باشد واجب نیست. البته اگر فرزند، همسر اختیار کرده و نیازی به نفقه پدر ندارد، در صورتی که پدر از اقامهی نماز در منزلش نهی کند، فرزند باید در مکانی دیگر نماز بخواند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa25688
⚜ @Ahkaam ⚜