❓اخیراً قارچی بنام کوبوجا مطرح شده است که آن را در 3 لیتر چای شیرین قرار میدهند و پس از هفت روز این چای که بر اثر تخمیر طعم سرکه پیدا کرده (به گفته برخی منابع) درصد کمی الکل تولید میکند. آیا خوردن این محصول تخمیر شده از قارچ و چای شیرین حلال است؟
🍃🌺اگر این ماده به خودی خود مست کننده باشد (هر چند مقدار کم آن این خاصیت را نداشته باشد)، خوردن آن حرام است، در غیر این صورت اشکال ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa24983
⚜ @Ahkaam ⚜
💠اگر #صندوق_قرض_الحسنه برای دادن #وام شرط کند که باید برای مدتی مبلغی در حساب باشد، گرفتن این وام صحیح است؟
❓صندوق های قرض الحسنه در صورتی وام میدهند که پول به مبلغی در حساب برای مدتی باشد و در آخر کارکرد حسابت را حساب میکنند و وام میدهند. مراجع تقلید شرط در قرض را ربا می شمارند و میگویند هدف وام گرفتن نباشد ولی من قصد دارم وام بگیرم با چه شرایطی باید وام قرض الحسنه بگیرم؟
🍃🌺همانطور که در سؤال اشاره شده است هرگونه شرطی در گرفتن وام قرض الحسنه (از بانک باشد و یا سایر مؤسسات مالی)، ربا و حرام است. با این حال برخی از فقها میگویند: چنانچه شرط مذکور برای اعطای تسهیلات بیشتر به سایر متقاضیان وام باشد، نه صاحبان صندوق یا بانک، گرفتن وام اشکالی ندارد. برخی نیز با اینکه این عمل را حرام میدانند اما اصل قرار داد را صحیح میشمرند. به این معنا که وام گیرنده میتواند در وام تصرف و از آن استفاده نماید.
خاطر نشان میشود، اکثر وامهایی که بانکها پرداخت میکنند به صورت قرض نبوده بلکه در غالب قراردادهای شرعی مانند مشارکت یا جعاله است که اینگونه وامها از نظر فقها صحیح و حلال میباشد. و برای آگاهی بیشتر مراجعه نماید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa24996
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا با یکبار #تیمم بدل از #غسل_جنابت، میتوان تمام نمازهای یومیه را خواند؟ آیا بعد از تیمم بدل از غسل جنابت وضو واجب است؟
🍃🌺فتوای مراجع عظام تقلید در این باره چنین است:
1. اگر تیمّم بدل از غسل کند، و بعد کارى که وضو را باطل میکند براى او پیش آید، [اگر عذر او بر طرف شده، براى نمازهاى بعد باید غسل کند، اما] چنانچه براى نمازهاى بعد نتواند غسل کند باید وضو بگیرد و اگر نمیتواند وضو بگیرد، باید بدل از وضو تیمّم نماید.
2. تیمم بدل از غسل جنابت حکم خود غسل جنابت را دارد و جهت اقامه نماز با انجام تیمم، وضو نیازی نیست.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa25031
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا شخصی که به علت حادثه تصادف رانندگی مصدوم شده و با حکم قطعی و نهایی دادگاه بیش از سی میلیون تومان #دیه گرفته است میتواند جهت مخارج دارو و درمان، طرح دعوا کرده و از این بابت مطالبه #خسارت کند؟
🍃🌺در این مورد، سه نظر فقهی وجود دارد:
🔸الف . هزینه درمان متعارف مازاد بر دیه شرعی نیز قابل مطالبه است.
🔸ب . بیش از دیه شرعی قابل مطالبه نیست.
🔸ج . دیه و خسارت وارده ارتباطی با هم نداشته و هر کدام جداگانه قابل مطالبه است.
🍃🌺به هر حال، قوانین و مقررات در این زمینه باید رعایت شود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa24939
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا در #نماز #قرائت «ملک یوم الدین» به جای «مالک یوم الدین» جایز است؟
🍃🌺توجه به این نکته لازم است که بیشتر فقها خواندن یکی از قرائتهای سبعه(هفتگانه) را در نماز جایز میدانند، و حتی احتیاط را در این دانستهاند که نمازگزار تنها به قرائتهای هفتگانه اکتفا نماید. به همین جهت، فقها خواندن هر دو وجه؛ یعنی «مالک یوم الدین» یا «ملک یوم الدین» را در نماز جایز و صحیح دانستهاند. البته برخی از فقها احتیاط کرده و گفتهاند «مالک یوم الدین» خوانده شود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa26537
⚜ @Ahkaam ⚜
💠قصد فروش یک قطعه زمین وقفی را دارم، آیا پس از فروش، خمس به پول آن تعلق میگیرد؟
❓عضو تعاونی مسکن کارکنان اوقاف هستم و یک قطعه زمین اوقافی از طرف آن تعاونی به من واگذار شده است و قصد فروش آن را دارم، آیا پس از فروش آن خمس به پول آن تعلق میگیرد؟
🍃🌺زمین #موقوفه را نمیتوان فروخت ولی میتوان حق استفاده از آن را به دیگری واگذار کرد و در برابر آن مبلغی دریافت نمود. حال اگر چیزی از پولی که از این بابت به شما داده میشود در سر سال خمسی باقی بماند، #خمس دارد. البته اگر واگذاری زمین به طور هدیه بوده است، برخی از فقها میگویند، مبلغ حاصل از آن خمس ندارد، که برای آگاهی بیشتر در این زمینه به آدرس زیرمراجعه نمایید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31899
⚜ @Ahkaam ⚜
💠ملکی را خریدهام و متوجه شدم فروشنده قبلا آن را از شخصی اجاره کرده است، حال تکلیف من که این زمین را خریداری کردهام چیست؟
❓ملکی را از پدر شوهرم خریدهام پس از خرید، متوجه شدم که این #ملک را در حدود 50 سال پیش از ارباب روستا اجاره گرفته است و زمین مذکور که چمنزار بوده را به باغ تبدیل کرده است و چند سال اجاره آن را پرداخت نکرده، ارباب با واسطه از او خواسته تا پول ملک را پرداخت کند و زمین را تملک کند ولی پدر شوهرم از پرداخت آن سرباز زده و بعد از آن هیچ یک از طرفین پیگیر کارهای این ملک نشدهاند. حال تکلیف من که این زمین را خریداری کردهام چیست؟
🍃🌺اگر یقین دارید که زمین مذکور سابقاً موات نبوده بلکه در مالکیت فرد دیگری بوده ، حکم غصب را دارد و معامله شما صحیح نمىباشد. پس لازم است رضایت مالک یا ورثه آن شخص را جلب نمایید و اگر دسترسی ندارید قیمت آن را به نیازمندان بپردازید، سپس میتوانید در آن تصرف کنید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31970
⚜ @Ahkaam ⚜
💠دست دادن به #داور زن مسابقات ورزشی
❓میخواستم از شما بپرسم وقتی #ورزشکار مرد مسلمان در مرحلهٔ نیمه نهایی مسابقهی بسیار مهمی باشد و داور مسابقه زن باشد که لازم است ورزشکار به داور دست دهد و داور با دست زدن به بدن وی بدنش را چک کند، ورزشکار باید چه عکس العملی داشته باشد درحالی که اگر این کار را نکند اوت میشود و گرفتن مدال طلای جهان را از دست میدهد آیا این کار وی حرام است یا خیر و آیا لزومی دارد ورزشکار به خاطر این موضوع شانس مدال طلا و افتخار برای ملتش را از دست بدهد؟ فردا هم برخی بگویند کارش خوب بود. برخی بگویند چه کار بدی کرد که دست نداد و شانس مدال طلا را از خود و افتخارش را از مردم گرفت آیا در چنین موقعی این کار یعنی دست زدن زن به مرد اشکالی ندارد؟
🍃🌺دست دادن و تماس مستقیم بدن با #نامحرم جایز نیست. لازم است در این گونه موارد مسئولین مربوطه قبلاً فرهنگ دینی مسلمانان را برای آنها توضیح داده و اینگونه مشکلات را حل کنند و در مواردی هم عیناً شاهد بودیم که خودداری از چنین تماسی منجر به حذف ورزشکار از مسابقات نشده است.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa23654
⚜ @Ahkaam ⚜
❓بعد از فوت پدر، #حضانت از بچه صغیرش، به عهدهی چه کسی است؟ مادر بچه یا پدر بزرگش؟
🍃🌺در مورد نگهدارى و پرورش بچه، مادر او بر جد او مقدم است، حتى در صورتى که مادر ازدواج مجدد کند، ولى در مسئله ولایت بر اموال، حق با جد پدری است و مادر ولایتى بر اموال کودک ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa24110
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اگر در یک جمع سه نفره نشسته باشم و آن دو نفر با هم #غیبت دیگران را میکنند و با من اصلاً صحبتی نمیکنند، آیا من هم در گناه آنها شریکم؟
🍃🌺تعالیم دینی میگوید شنونده غیبت در گناه غیبت کننده #شریک است. در کتابهای روایی، سر فصلی با همین موضوع در نظر گرفته شده که احادیث این مسئله در آن گردآوری شده است، در این فرصت به تعدادی از آنها اشاره میشود:
1. «السَّامِعُ شَرِیکُ الْقَائِلِ»؛ شنونده غیبت در گناه غیبت کننده شریک است.
2. «السَّامِعُ لِلْغِیبَةِ کَالْمُغْتَابِ»؛ شنونده غیبت مانند غیبت کننده است.
3. «السَّامِعُ لِلْغِیبَةِ أَحَدُ الْمُغْتَابَیْنِ»؛ فردی که به غیبت گوش میسپارد یکی از غیبت کنندگان است.
4. «سَامِعُ الْغِیبَةِ أَحَدُ الْمُغْتَابَیْنِ»؛ شنونده غیبت یکی از غیبت کنندگان است.
5. «سَامِعُ الْغِیبَةِ شَرِیکُ الْمُغْتَابِ»؛ شنونده غیبت در گناه غیبت کننده شریک است.
6. «مُسْتَمِعُ الْغِیبَةِ کَقَائِلِهَا». شنونده غیبت مانند گوینده غیبت است.
البته آنچه در این مسئله قابل توجه و دقت است؛ این است که اگر کسی که در مجلس غیبت حضور داشته باشد و با میل و رغبت گوش کند، در گناه غیبت شریک است و آنکه غیبت به طور اتفاقی به گوشش خورده و امکان بازداشتن دیگران از غیبت برای او وجود نداشته است، مشمول این احادیث نیست.
دلیل اینکه شنونده غیبت در گناه مانند غیبت کننده میباشد؛ این است که هر دوی آنها با رضایت در غیبت مشارکت دارند، و ذهن آنها مشغول به تصورات ناروایی است که مورد نهی است. تنها اختلافشان در این است که یکی گوینده است و دیگری شنونده. یکی با زبان میگوید و دیگری با گوش و با اختیار بد خودش تصورات کذب و حرام غیبت کننده را میپذیرد؛ چرا که با نشستن در مجلس غیبت، نفس انسان با آن فضا انس و الفت پیدا میکند، در نتیجه آثار سوء آن مجلس مانند سم کشنده در روح و روان وی نفوذ میکند.
بنابر این، باید گفت اگر به تمام آنچه که غیبت کنندگان در مورد فرد غایب گفتند و شما نیز به گفتههایشان گوش دادی، در گناه غیبت با آنها شریک هستی، اما اگر همین که آنها شروع به غیبت کردند، و شما تذکر دادی که غیبت نکنید! غیبت حرام است! و با تذکرات شما دیگر غیبت ادامه پیدا نکرد؛ یعنی یا آنها ساکت شدند و یا شما مجلس غیبت را ترک کردی، و یا اگر امکان نهی از منکر و ترک مجلس نباشد در برخوردت نشان دادی که از کارشان راضی نیستی مانند اینکه چهره ناراحت به خود گرفتی و از آنها روی برگرداندی و...، در گناه غیبت با آنها شریک نخواهی بود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31797
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا اگر برای #نماز و #روزهی قضای #میت، مبلغی را به #اجیر بپردازیم، دین میت ادا میشود؟ و آیا نگرانی و مشکلات او در قبر برای نماز و روزهای که نتوانسته در زمان حیاتش انجام دهد، برطرف میشود؟ با توجه به اینکه ما نمیدانیم آنهایی که اجیر می شوند، توانستهاند آن را بجا بیاورند یا خیر.
🍃🌺در صورتی ذمه میت ادا خواهد شد که نایب، نماز و روزه را انجام دهد. پس چنانچه نایب، فرد مورد اطمینانی باشد و بگوید آنها را انجام دادهام، کافیست. البته برخی از مراجع در اینباره میگویند، همین که براى نماز و روزههایى که از میت فوت شده، کسى را اجیر نمایند، کفایت مىکند و بیش از این وظیفهای نیست.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa24955
⚜ @Ahkaam ⚜