🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕍 شبستان امام خمینی
🔵 واجب و حرام های الهی
9️⃣ جلسه نهم: جهاد تبیین در برابر بدعت ها
💠 حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در برابر بدعتهای آشکار سقیفه به تنهایی ایستاده و به جهاد تبیین در برابر آن پرداختند.
بدعت عبارت است از زیاد کردن یا کم کردن از دین، با انتساب آن به دین.
📗 الشّریف المرتضی، ج ٣، ص ٨٣.
💢 بدعت به عنوان اصلیترین آسیب دین و عامل مخرّب ایمان است. اگر امّت اسلامی دچار بدعتها شود، ارکان اساسی دین تخریب و در اصول و فروع دچار تحریف خواهد شد، چنان چه در امت های پیشین همین عامل باعث از دست رفتن حقیقت دین و ایمان آنان شد. بنابراین ردّ بدعت و مبارزه با آن، از مهم ترین دلائل حفظ دین و حقیقت آن است.
📗 بدعتهای دینی از نگاه قرآن، عبّاس اشرفی و نرجس امیدی.
💢 شافعی از علمای اهل سنت نقل می کند: كلّ سنن رسول اللّه قد غيّرت حتي الصلاه.
📗 كتاب آلام، ج۱، ص ۲۰٨.
تمام سنت های رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم تغییر کرد حتی نماز!!
💢 انحراف آشکار
امروزه هم متأسفانه ما شاهد هستیم که برخی از احکام دین خدا به تدریج در حال تغییر است و تهاجم فرهنگی غرب به کمک نیروهای داخلی آنها در حال ایجاد بدعتها در احکام دین و اعتقادات مردم هستند و چنانچه مجموعه نظام و عموم مردم با پیروی از حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و الگو قرار دادن ایشان به مقابله جدی با آن نپردازند، به تدریج جامعه اسلامی دچار آسیبهای فراوان و غیر قابل جبرانی خواهد شد.
💠 جامعهای که عموم مردم، خود را پیرو حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها میدانند و به آن بانوی بزرگ اسلام عرض ارادت مینمایند، برخی تلاش می کنند فرهنگ دینی و مذهبی را تغییر دهند.
💠 سیره فاطمی
از حضرت فاطمه زهرا صلوات الله علیها نقل شده که به اسماء بنت عمیس فرمودند: إنّی قَدِ اسْتَقْبَحْتُ ما یُصْنَعُ بِالنِّساءِ، إنّهُ یُطْرَحُ عَلیَ الْمَرْئَةِ الثَّوبَ فَیَصِفُها لِمَنْ رَاءی ، فَلا تَحْمِلینی عَلی سَریرٍ ظاهِرٍ، اُسْتُرینی، سَتَرَکِ اللّهُ مِنَ النّارِ.
📗 تهذیب الا حکام، ج١، ص ۴٢٩.
من شيوه تشييع جنازه زنان را بسيار ناپسند مى دانم، پارچه اى بر روى او مى كشند كه برجستگي هاى بدن او را براى بينندگان به نمايش گذاشته و برای دیگران تعریف میکنند! اى اسماء مرا بر تابوت آشكار نگذار بدن مرا بپوشان كه خدا تو را از آتش بپوشاند.
💢 ظهور بدعت های جدید
⭕ برخی تلاش میکنند روشهای غربی را جایگزین اجرای عقد شرعی در ازدواج نمایند و با خواندن چند خط دکلمه یا شعر و سوگندنامه، عروس و داماد را به یکدیگر محرم نمایند، در حالی که اگر صیغه عقد شرعی خوانده نشود زوجیت محقق نمیشود.
⭕ در حالی که مسئولین نظام و نهادهای مربوطه نسبت به شیوع کشف حجاب گسترده سکوت کردهاند، این پدیده ناهنجار اجتماعی و حرام شرعی به تصاویر نابهنجار زنان مکشفه در اعلامیههای ترحیم یا سنگ قبور آنها سرایت پیدا کرده تا جایی که برای سنگهای قبور زنان کهنسال از تصاویر جوانی آنها استفاده میکنند یا تصاویر رنگی از آلبومهای خانوادگی را بر روی سنگ قبرها حک نموده و به جای خیرات و مبرات، گناه و معصیت برای اموات خود می فرستند.
⭕ هم چنین در برخی مزارها به جای خواندن قرآن و فاتحه یا مدح و ثنای اهل بیت علیهم السلام و مرثیه سرایی که یادآوری مرگ و هشدار دهنده و عبرت آموز است، گروه نوازنده و مطرب دعوت میکنند و با کف و صوت و..مراسم ختم، تبدیل به مبتذل ترین مراسمها می شود.
⭕ این معضلات فرهنگی به مراسمهای مذهبی هم کشیده شده است و متأسفانه در برخی هیئتها که فلسفه وجودی آن آشنایی با معارف اهل بیت علیهم السلام است، به جای دعوت از سخنران مذهبی و تشکیل مجلس وعظ و خطابه و بیان احکام شرعی، جلسات روانشناسی، جامعه شناسی، و ... برگزار میشود و یا از بانوان جهت سخنرانی در مجالس مردانه دعوت میکنند و استناد به سخنرانی و خطبه خوانی حضرت زهرا و حضرت زینب کبری سلام الله علیهما مینمایند، در حالی که آن موارد استثناء بوده و دفاع از اصل ولایت و اصل دین منحصر در وجود حضرت فاطمه زهرا و زینب کبری سلام الله علیهما بوده است و خطبه خوانی ایشان در شرایط خاص و اضطراری با رعایت شرایط کامل بوده است.
💠 وظیفه خطیر علمای دین
امام صادق عليه السّلام فرمودند: علماى شيعۀ ما همچون مرزداران، مانع حمله شياطين به شيعيان ناتوان شده و جلوى غلبۀ ناصبان شيطان صفت را مىگيرند. پس بدانيد هر كه اين گونه در مقام دفاع از شيعيان ما برآيد فضيلتش از مجاهدان در راه خدا، هزاران بار بيشتر است، زيرا علما از دین پيروان ما دفاع مىكند و مجاهدان از جسم آنان.
📗 الاحتجاج، ج ١، ص ١٧.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
هدایت شده از احکام حرم
💠 يَا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَكِ اللّٰهُ الَّذِي خَلَقَكِ قَبْلَ أَنْ يَخْلُقَكِ فَوَجَدَكِ لِمَا امْتَحَنَكِ صابِرَةً
💠 وَزَعَمْنا أَنَّا لَكِ أَوْلِياءٌ وَ مُصَدِّقُونَ وَصابِرُونَ لِكُلِّ مَا أَتَانَا بِهِ أَبُوكِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَأَتىٰ بِهِ وَصِيُّهُ
💠 فَإِنّا نَسْأَلُكِ إِنْ كُنَّا صَدَّقْناكِ إِلّا أَلْحَقْتِنَا بِتَصْدِيقِنَا لَهُما لِنُبَشِّرَ أَنْفُسَنا بِأَنَّا قَدْ طَهُرْنا بِوِلايَتِكِ.
🌸 ای آزموده، آزمودت خدایی که تو را آفرید، پیش از آنکه تو را بیافریند، پس به آنچه آزمودت تو را شکیبا یافت
🌸 ما بر این باوریم که دوستان و تصدیقکنندگان توییم و به تمام آنچه پدرت (درود خدا بر او و خاندانش باد) و جانشینش برای ما آورده شکیبایی کنندهایم
🌸 پس از تو درخواست میکنیم، اگر تصدیقکننده تو بودهایم، ما را به تصدیقمان به پدرت و جانشینش مرتبط کنی تا خود را بشارت دهیم که به سبب دوستی تو پاک شدهایم.
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕍 شبستان امام خمینی
🔵 حجاب فاطمی
1️⃣ جلسه اول: عظمت چادر حضرت زهرا سلام الله علیها
🏴 سال روز شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را به زائران و مجاوران کریمه اهل بیت علیهم السلام حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها تسلیت عرض می کنیم.
💠 امام صادق علیه السلام فرمودند: بنی اسرائیل صندوقی داشتند که به وسیله آن در جنگ ها بر دشمنان غلبه نموده و پیروز می شدند و در قرآن به آن اشاره شده است.
إِنَّ آيَةَ مُلْكِهِ أَنْ يَأْتِيَكُمُ التَّابُوتُ فيهِ سَكينَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ بَقِيَّةٌ مِمَّا تَرَكَ آلُ مُوسى وَ آلُ هارون..
و پیامبرشان به آنها گفت: «نشانهي حکومت او، این است که «صندوق عهد» بهسوى شما خواهدآمد. که در آن، آرامشى از پروردگار شما، و یادگارهایى از خاندان موسى و هارون قرار دارد...
📗 سوره بقره، آیه ۲۴۸.
و آن همان صندوقی بود که مادر موسی علیه السلام او را درون آن گذاشت و در آب انداخت،
📗 تفسیر العیاشی، ج۱، ص۱۳۲ و بحارالأنوار، ج۱۳، ص ۴۳۸.
💠 و نیز امام صادق علیه السلام فرمودند: چون حضرت ابراهیم علیه السلام را خواستند داخل آتش بیندازند، جبرئیل امین پیراهنی از لباس های بهشتی برایش آورد و بر او پوشانید و آتش در مقابلش سرد و بی اثر شد. آن پیراهن به یوسف رسید و همان پیراهنی بود که چشمان یعقوب را بینا ساخت و هم اینک در دست آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است
📗 کمال الدّین، ص ٣٢٧، ح ٧.
و اما سبب فتح و پیروزی رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم و امیرالمؤمنین علیهالسلام در جنگها و هم چنین سبب فتح و پیروزی حضرت حجت ارواحنافداه در روز ظهور، عنایتِ حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و متعلّقات آن حضرت بوده و میباشد.
💠 رسول خدا صلی الله علیه و آله پرچم مخصوصی داشتند که در روز فتح مکه، دستور دادند تا آن پرچم را بگشایند تا سبب فتح و پیروزی شود. ویژگی آن پرچم این بود که تکهای از چادر حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در آن استفاده شده بود.
وَكَانَ فِيهِ رُقْعَةٌ مِنْ خِمَارِ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ عَلَيْهَاالسَّلَامُ
📗 معالی السبطین، ص ۴٢.
و نیز حضرت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در جنگها، پیراهن دستباف حضرت زهرا سلام الله علیها را به تن میکرد، تا محفوظ بماند.
كانَ لِعَليًّ قَميصٌ مِنْ غَزلِ فاطِمةَ يَتّقِي بِهِ نَفسَهُ فِي الحُروبِ.
📗 المناقب، ج۳، ص۲۴۶.
در روایات و زیارت نامه های مأثورهٔ مولانا صاحبالزمان «ارواحنافداه» وارد شده است: وَ الْمُنْتَهَى إِلَيْهِ مَوَارِيثُ الْأَنْبِيَاءِ وَ لَدَيْهِ مَوْجُودٌ آثَارُ الْأَصْفِيَاءِ
سلام بر آن که میراث پیامبران به او رسیده، و آثار برگزیدگان الهی، در نزد او موجود است.
📗 مصباح الزائر، ص۶۴۴؛ و المزار الکبیر، ص۸۵۰.
در توضیح و تفسیر آیات «وَ يَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ بِنَصْرِ اللّٰهِ يَنْصُرُ مَنْ يَشاءُ، روزی که مؤمنین به واسطه نصرت و یاری خدای متعال، شاد و خوشحال میشود».
📗 سوره روم، آیات ۴ و ۵.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: مراد از «بِنَصْرِ اللّٰهِ» در آیه شریفه، نصرت و یاریِ حضرت زهرا سلام الله علیها میباشد و امام صادق علیهالسلام نیز فرمودند: مراد از این روز، روز ظهور حضرت حجة بن الحسن علیهماالسلام است.
📗 معاني الأخبار، ص۳۹۶ و تفسیر البرهان، ج۴، ص۴۳۵.
💠 در دوران دفاع مقدس نیز دلیل پیروزی رزمندگان اسلام، توسل به حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بود. هم چنین مدافعان حرم در جنگ با داعش و حزب الله لبنان در جنگ با اسرائیل با توسل به نام مبارک صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها به پیروزیهای بزرگ دست پیدا میکردند.
👈 اگر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و امیرالمومنین علی علیه السلام با عنایت به چادر و لباس حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها به پیروزی میرسیدند، امروزه هم جامعه ما با پیروی از سبک زندگی فاطمی و با استفاده از لباس حیاء و عفت و چادر فاطمی در برابر جنگ گسترده فرهنگی پیروز میشود.
👈 حجاب و حیاء و عفاف، یادگار حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها برای زنان جامعه اسلامی است و آنان را در برابر تهاجم فرهنگی غرب محفوظ و مصون نگاه میدارد.
👈 حجاب و عفاف وصیتنامه همه شهدا است.
👈 حجاب و عفاف یک واجب شرعی و سیاسی است و حفظ و صیانت از این گوهر تابناک حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها وظیفه تک تک افراد جامعه اسلامی به ویژه مسئولین نظام مقدس جمهوری اسلامی است و خدای ناکرده بیتفاوتی به این یادگار ارزشمند حضرت زهرا سلام الله علیها صدمات جبران ناپذیری را به خانوادههای ایمانی و جامعه اسلامی وارد میسازد.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇http://eitaa.com/ahkamharam
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕍 شبستان امام خمینی
🔵 حجاب و عفاف فاطمی
2️⃣ جلسه دوم: الگوی ناب
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها الگوی زن مسلمان بلکه غیر مسلمان، هم چنین الگوی مناسبی برای مردان عالم نیز میباشند.
👈 زبان الگو، زبان عمل است و به همین دلیل تاثیر عمیقتر و ماندنیتر برای انسان دارد تا جایی که میتواند جنبه بین المللی و فراملیتی و فرامذهبی داشته باشد.
💠 حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها الگوی بسیار مناسبی برای حجاب، حیا و عفت میباشد.
💠 حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بهترین حالت برای زن و نزدیکترین حالت او به خدای متعال را زمانی میداند که زن در خانه خود مشغول وظایف اختصاصی خود باشد. وظایفی چون همسرداری، فرزند پروری و خانهداری
قَالَتْ فَاطِمَةُ سلام الله علیها: أَدْنَى مَا تَكُونُ مِنْ رَبِّهَا أَنْ تَلْزَمَ قَعْرَ بَيْتِهَا...
📗 بحار الأنوار، ج ۴٣، ص ٩٢.
و نیکوترین عمل زن را آن میداند که هیچ گونه ارتباطی با نامحرم نداشته باشد.
قَالَتْ فَاطِمَةُ سلام الله علیها: خَيْرُ النِّسَاءِ أَنْ لَا يَرَيْنَ الرِّجَالَ وَ لَا يَرَاهُنَّ الرِّجَالُ...
📗 مكارم الأخلاق، ص ٢٢٣.
💠 توجه به حجاب و عفاف در زمانهای مختلف
۱. در دنیا
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها مادر حجاب و عفت و حیا است تا جایی که خود را از نامحرم نابینا نیز میپوشاند.
قَالَتْ فَاطِمَةُ سلام الله علیها: إِنْ لَمْ يَكُنْ يَرَانِي فَإِنِّي أَرَاهُ وَ هُوَ يَشَمُّ الرِّيحَ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله و سلم أَشْهَدُ أَنَّكِ بَضْعَةٌ مِنِّي.
📗 بحار الأنوار، ج ۴٣، ص ٩١.
٢. هنگام تشییع جنازه
عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ أَنَّ فَاطِمَةَ سلام الله علیها قَالَتْ لَهَا إِنِّي قَدِ اسْتَقْبَحْتُ مَا يُصْنَعُ بِالنِّسَاءِ إِنَّهُ يُطْرَحُ عَلَى الْمَرْأَةِ الثَّوْبُ فَيَصِفُهَا لِمَنْ رَأَى...
📗 وسائل الشيعة، ج ٣، ص ٢٢١.
۳. هنگام قیامت
اميرمؤمنان على علیه السلام فرمودند: «روزى پيامبرخدا صلی الله علیه وآله و سلم به فاطمه سلام الله علیها فرمودند: دخترم! چرا اندوهگينى؟ فاطمه پاسخ داد: پدرجان! ياد قيامت و برهنه محشور شدن مردم در آن روز رنجم مىدهد. پيامبر فرمودند: آرى دخترم! آن روز، روز بزرگى است... برای تو لباس هاى بهشتى مىآورند و تو آنها را مىپوشى.
قال أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ علیهما السلام: دَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله و سلم ذَاتَ يَوْمٍ عَلَى فَاطِمَةَ سلام الله علیها وَ هِيَ حَزِينَةٌ فَقَالَ لَهَا مَا حُزْنُكِ يَا بُنَيَّةِ قَالَتْ يَا أَبَتِ ذَكَرْتُ الْمَحْشَرَ وَ وُقُوفَ النَّاسِ عُرَاةً يَوْمَ الْقِيَامَة...
📗 بحار الأنوار، ج ۴٣، ص ٢٢۵.
🌸 راه سعادت و خوشبختی نظام
امروزه اگر زنان فاطمی بخواهند حرمت خود و حریم خانواده، همسر و فرزندان خویش را حفظ نمایند، باید قلعه مستحکم چادر و حجاب و حیا و عفت فاطمی را محکم نگاه دارند که اگر این قلعه محکم گشوده شود، مرزهای حیا و عفت توسط دشمن یک به یک فتح خواهد شد و خدای ناکرده جامعه اسلامی مورد خشم و غضب الهی قرار گرفته و گرفتار انواع بلاها مصیبتها خواهد شد.
💢 خطاهای بزرگ مسؤلین
متأسفانه گویا برخی از افراد یا مسئولین از جمله مسئولین ورزش در شکسته شدن حریم زنان جامعه اسلامی همگام با دشمنان، با یکدیگر مسابقه گذاشتهاند:
⭕ ورود زنان به ورزشگاههای مردانه
⭕ ورود مربیان مرد به حریم ورزش زنانه
⭕ اظهار نظرهای گستاخانه نسبت به مراجع عظام تقلید و فقه اسلامی
⭕ بی تفاوتی و کوتاهی نسبت به جرائم سازمان یافته کشف حجاب
⭕ عدم اعمال قانون مناسب با افراد هنجارشکن
👈 با توجه به موارد فوق بیم آن میرود که نقشه دشمنان اسلام در بیحیاء نمودن جامعه اسلامی گام به گام اجرا شود.
💠 حضرت امام خمینی رحمت الله علیه فرمودند: مقصد اسلام است. ما میخواهیم که اسلام حکومت کند در این مملکت؛ احکام اسلام جریان پیدا بکند. ما دنبال این هستیم که اسلام تحقق پیدا بکند. دنبال اسم نیستیم که حالا که ما اسم جمهوری اسلامی پیدا کردیم کافی است برای ما. میخواهیم که احکام اسلام باشد، قرآن حکومت کند بر ما؛ قانون اسلام بر ما حکومت کند؛ هیچ کس دیگر حکومت نداشته باشد.
📗 صحیفه امام خمینی، ج ٨، ص ۴۰.
👈 امید است که جامعه اسلامی ما با پیروی از حضرت فاطمه زهرا، حضرت زینب کبری و حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیهم راه رشد و سعادت را پیموده و اسیر نقشههای شیاطین و دشمنان نشوند.
ان شاء الله.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🔵 واجب و حرام های الهی
0️⃣1️⃣ جلسه دهم: احکام تکلیفی
از امام رضا عليه السّلام درخواست شد مطالبى از حلال و حرام و واجبات و مستحبات بفرمایید چرا که شما حجّت خداوند بر آفريدگانش و معدن علم و دانش هستید. امام رضا عليه السّلام مطالب مفصلی بیان نموده و از جمله فرمودند: وَ الْإِيمَانُ أَدَاءُ الْفَرَائِضِ وَ اجْتِنَابُ الْمَحَارِم... ايمان، انجام واجبات و ترک نمودن کارهای حرام است.
📗 تحف العقول، ص، ۴٢٢.
💠 احکام تکلیفی، احکام وضعی
احكام شرعى داراى تقسيمهاى مختلفى است، و مهم ترين آنها تقسيم احكام به تكليفى و وضعى است. حكم تكليفى، همان بايدها و نبايدها است. احکام تکلیفی یا عملی دستورات و قوانینی است که وظیفه عملی مکلفان را تعیین میکند. این احکام درباره گفتارها، کردارها و انجام امور مختلف زندگی است. تمامی اعمال و رفتار کسانی که به تکلیف رسیده اند به پنج دسته تقسیم می شود و به آنها احکام پنجگانه نیز گفته میشود:
١. واجب: عملی که بايد انجام داد و هرگز نبايد ترك شود، مانند نماز، روزه، خمس، زکات و..
٢. مستحب: عملی که خوب است انجام داد ولى اگر انجام نيافت مجازات ندارد، مانند: قرائت قرآن و دعا و همیشه با وضو بودن و خواندن نمازهاى نافله به خصوص نماز شب.
٣. حرام: عملى که هرگز نبايد انجام داد و بايد ترك شود، مانند: دروغ، ظلم، شرب خمر و ...
۴. مكروه: عملی که بهتر است ترک شود ولى اگر انجام يافت مجازات ندارد، مانند: سخن دنيا گفتن در مسجد كه جاى عبادت است. یا روزه گرفتن در روز عاشوراء، نماز خواندن در آشپزخانه یا محل ریختن زباله
۵. مباح: يعنى انجام دادن و ترک آن مساوی است، مانند بسیاری از كارهای روزمره.
📗 فقه و حقوق از مجموعه آثار شهید مطهری؛ ج ٢٠، ص ۶۶.
💠 اقسام واجب
واجب نيز خود به اقسام فراوانى(عينى و كفايى، تعيينى و تخييرى...) تقسيم شده است. حرام و استحباب و كراهت نيز اقسام زيادى دارند. اين دسته از احكام مستقيم و بىواسطه به افعال بندگان مربوط است و به موجب آن ها، شخص مكلف مأمور به انجام کاری، و یا از انجام کاری، ممنوع و يا مجاز مىشود و يا بر فعل و ترك فعل او، مدح يا ذم مترتب مىشود. اما حكم وضعى، به طور مستقيم به فعل مكلّف مرتبط نيست و بيشتر، موضوع احكام تكليفى قرار مىگيرد و وضعیت اشیاء را مشخص می کند. مانند: طهارت و نجاست، صحّت و بطلان، ملكيّت، شرطيّت و مانعيّت.
بین حرام تکلیفی و حرام وضعی نیز شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد. حرام تکلیفی بیشتر با عنوان معصیت برابری می کند، اما حرام وضعی بیشتر با عنوان بطلان به خصوص در معاملات برابری می کند.
برخی از آیات قرآن احکام وضعی را بیان کرده اند؛ مانند: أَحَلَّ اللّٰهُ الْبَيْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبٰا(بقره/ ٢٧۵). *خداوند بيع را حلال و ربا را حرام كرد. حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهٰاتُكُمْ وَ بَنٰاتُكُمْ ...(نساء/ ٢٣). مادرانتان و دختران و ... بر شما حرام شدهاند.
📗 فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام؛ ج ١، ص ٢٨ و ج ٣، ص ٣۶١ و مجله فقه اهل بيت عليهم السلام (فارسى)، ج ٢٨، ص ١١٠.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🔵 واجب و حرام های الهی
1️⃣1️⃣ جلسه یازدهم: انواع واجبات در قرآن
١. واجب عینی: واجبى كه بر هر یک از مکلفین به تنهایی و با قطع نظر از ديگران واجب است مانند نماز که هر مؤمنی تا زمانی که در قید حیات است باید خودش نمازهایش را بخواند.
فَأَقيمُوا الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ كانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنينَ كِتاباً مَوْقُوتا.
نماز را اقامه كنيد كه نماز براى همه مؤمنان، حُكمى معيّن و واجب و لازم است.
📗 نساء/ ١٠٣.
٢. واجب کفایی: واجبى كه اگر به حدّ كافى كسانى نسبت به آن اقدام نمايند از ديگران ساقط مىشود. مانند امر به معروف و نهی از منکر که اگر گروهی اقدام به آن نمودند از عهده دیگران ساقط می شود.
وَ لْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُون.
بايد گروهى در بين شما باشند تا مردم را به خوبىها دعوت كنند و به كارهاى پسنديده فرمان دهند و از كارهاى زشت بازدارند و آنها خودشان رستگارانند.
📗 آل عمران/ ١٠۴.
٣. واجب تعیینی: واجبی است که نسبت به امرى معين تعلّق بگيرد و جایگزین و بدلی نداشته باشد و هيچ چيز ديگرى جاى آن را پر نمىكند. مانند: پرداخت خمس
وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِي الْقُرْبى وَ الْيَتامى وَ الْمَساكينِ وَ ابْنِ السَّبيل.
بدانيد هر نوع درآمدى نصيب شما مىشود، يكپنجم آن، از آن خدا و رسول و خويشان رسول و يتيمان و بينوايان و در راهماندگان مىباشد.
📗 انفال/ ۴١.
۴. واجب تخییری: واجبی است كه به چند امر تعلّق بگيرد و مكلّف به اختیار خود مىتواند يكى از آن ها را انتخاب كند. مانند: وجوب کفاره شکستن قسم.
لا يُؤاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ في أَيْمانِكُمْ وَ لكِنْ يُؤاخِذُكُمْ بِما عَقَّدْتُمُ الْأَيْمانَ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعامُ عَشَرَةِ مَساكينَ مِنْ أَوْسَطِ ما تُطْعِمُونَ أَهْليكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْريرُ رَقَبَةٍ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيامُ ثَلاثَةِ أَيَّامٍ ذلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمانِكُمْ إِذا حَلَفْتُمْ وَ احْفَظُوا أَيْمانَكُمْ كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون.
خدا شما را به خاطر سوگندهاى لغو و بىهدفتان مجازات نمىكند، ولى به سبب [شكستنِ] سوگندهايى كه به طور جدّى و با قصد و اراده خوردهايد، مؤاخذه مىكند؛ پس كفّاره [شكستن] اينگونه سوگندها، طعام دادن به ده نفر مسكين از غذاهاى متوسطى است كه به خانواده خود مىخورانيد، يا لباس پوشاندن بر آن ده مسکین، يا آزاد كردن يك برده. و كسى كه هيچ يك [از اين كفّاراتِ سه گانه] را نيابد كفّارهاش سه روزْ روزه است. اين است كفّاره سوگندهايتان زمانى كه سوگند خورديد [و آن را شكستيد]. لازم است سوگندهاى خود را حفظ كنيد. اين گونه خدا آياتش را براى شما بيان مىكند تا سپاس گزاريد.
📗 مائده/ ٨٩.
۵. واجب مطلق: واجبی که در هر شرایطی باید انجام داد. مانند: نماز حتی در میدان جنگ
وَ إِذا كُنْتَ فيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاةَ فَلْتَقُمْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَ لْيَأْخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُوا فَلْيَكُونُوا مِنْ وَرائِكُمْ وَ لْتَأْتِ طائِفَةٌ أُخْرى لَمْ يُصَلُّوا فَلْيُصَلُّوا مَعَكَ وَ لْيَأْخُذُوا حِذْرَهُمْ وَ أَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذينَ كَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَ أَمْتِعَتِكُمْ فَيَميلُونَ عَلَيْكُمْ مَيْلَةً واحِدَة.
و هنگامى كه در ميان رزمندگان باشى، و براى آنان اقامه نماز می كنى، پس بايد گروهى از رزمندگان سلاحشان را برگيرند و همراه تو به نماز ايستند، و چون به سجده رفتند [و ركعت دوم را به صورت فرادا به پايان بردند] بايد [براى حفاظت از شما] پشتسرتان قرار گيرند. و آن گروه ديگر كه نماز نخواندهاند بيايند و با تو نماز گذارند. و آنان بايد [در حال نماز] از هوشيارى و احتياط [نسبت به دشمن] برخوردار باشند، و سلاحشان را با خود برگيرند؛ چون كافران دوست دارند شما از سلاحها و ساز و برگ جنگى خود غفلت ورزيد، تا يكباره به شما هجوم كنند.
📗 نساء/ ١٠٢.
۶. واجب مشروط: عملی که در شرایط خاصی واجب می شود. مانند: انجام حج خانه خدا به شرط استطاعت.
وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَيْهِ سَبيلاً وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعالَمين.
و براى خدا حج اين خانه بر همه مردم در صورتى كه توانايى رسيدن به آنجا را دارند واجب است و هر كه انكار كند، خداوند از همه جهانيان بىنياز است.
📗 آل عمران/ ٩٧.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🔵 واجب و حرام های الهی
2️⃣1️⃣ جلسه دوازدهم: محرمات الهی
الَّذينَ يَجْتَنِبُونَ كَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ إِلاَّ اللَّمَمَ إِنَّ رَبَّكَ واسِعُ الْمَغْفِرَةِ هُوَ أَعْلَمُ بِكُمْ إِذْ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ إِذْ أَنْتُمْ أَجِنَّةٌ في بُطُونِ أُمَّهاتِكُمْ فَلا تُزَكُّوا أَنْفُسَكُمْ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقى.
كسانىكه از گناهان كبيره و اعمال زشت جز صغيره دورى مىكنند آمرزش پروردگار تو گسترده است او نسبت به شما از همه آگاهتر است آن گاه كه از زمين بيافريدتان و آن گاه كه در شكم مادرتان پنهان بودید. خويشتن را بىگناه مدانيد. اوست كه پرهيزگار را بهتر مىشناسد.
📗 النجم/ ٣٢.
💢 گناهان کبیره، گناهان صغیره
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ: الَّذِينَ يَجْتَنِبُونَ كَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ؟. قَالَ: الْفَوَاحِشُ الزِّنَى وَ السَّرِقَةُ وَ اللَّمَمُ الرَّجُلُ يُلِمُّ بِالذَّنْبِ فَيَسْتَغْفِرُ الله.
امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه فوق فرمودند: «فواحش»، زنا و دزدى است و «لَمَم» مردي است كه گناه كوچك انجام مي دهد سپس از خداى تعالى طلب آمرزش مي كند.
📗 الكافي، ج ٢، ص ٢٧٨.
💢 راه شناخت گناهان کبیره
گناه كبيره آن است كه كبيره بودن آن به نص آیات و روایات ثابت شود، يا در كتاب و سنت وعدهى آتش به مرتكب آن داده شده است مانند: قتل، يا آن كه در كتاب يا سنت وارد شده كه آن گناه، اعظم از گناهى است كه كبيره بودن آن به نص يا وعدهى آتش بر آن ثابت شده است، مانند: فتنه يا نزد اهل شرع بزرگ شمرده شود.
📗 الغاية القصوى في ترجمة العروة الوثقى، ج ٢، ص ۶٣، مسئله ١٣.
💠 مستحبات
فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآن. پس آن چه براى شما ممكن است قرآن تلاوت كنيد.
📗 مزمل/ ٢٠.
💠 استحباب قرائت قرآن
مرحوم علامه مامقانی می نویسد: مستحب است بسیار خواندن قرآن که در روایات وارد شده بسیار خواندن قرآن از نشانه های شیعیان امیرالمؤمنین علیه السلام است. و استحباب آن بیشتر می شود در ماه مبارک رمضان که امر به قرائت فراوان قرآن شده است و نیز مستحب است خواندن قرآن در همه اوقات به ویژه در مساجد و در حال خواندن نماز.
📗 مرآة الكمال، ج ٣، ص ١۵.
💢 مکروهات
قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحى إِلَيَّ أَنَّما إِلهُكُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَدا. بگو: من فقط بشرى هستم مانند شما كه بر من وحى مىشود. خداى شما فقط يكى است. هر كه به ملاقات پروردگار خويش اميد دارد، بايد كار پسنديده كند و هيچكس را در عبادتش شريك خداوند قرار ندهد.
📗 کهف/ ١١٠.
💢 کراهت کمک گرفتن در وضو
حَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ الْوَشَّاءِ می گوید: خدمت حضرت رضا عليه السّلام رسيدم، در مقابل ایشان آفتابهاى بود كه مي خواستند وضو بگيرند، جلو رفتم تا آب بريزم مانع شده و فرمودند: صبر كن حسن. عرض كردم: آقا چرا نمي گذارید آب بريزم روى دست شما؟ آیا نمي خواهید به ثواب برسم؟ فرمودند: تو اجر مي برى ولى من نه! عرض كردم براى چه؟ فرمودند مگر اين آيه را نشنيدهاى كه خداوند مي فرمايد: «فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً» اكنون من مي خواهم براى نماز وضو بگيرم كه خودش عبادتى است خوش ندارم كسى را در عبادت خود شريك گردانم.
📗 الكافي ، ج ٣، ص ۶٩.
مراجع عظام تقلید در شرط يازدهم از شرایط وضو می فرمایند: انسان بايد كارهاى وضو (شستن صورت و دستها و مسح سر و پاها) را خود انجام دهد. بنابراین كمك كردن در مقدمات وضو مكروه است، یعنی اگر كسى آب در كف دست انسان بريزد و انسان با آن آب وضو بگيرد وضو باطل نيست ولی مکروه است. اما اگر فرد ديگرى او را وضو دهد يا به او در رساندن آب به صورت، دستها و مسح سر و پاها كمك كند، وضوى او باطل است مگر کسی که در وضو گرفتن ناتوان است و نیاز دارد تا دیگران او را وضو دهند که لازم است نایب بگیرد تا او را وضو دهد.
📗 توضيح المسائل؛ ج ١، ص ١٧۴.
🔵 مباحات
أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَ طَعامُهُ مَتاعاً لَكُمْ وَ لِلسَّيَّارَةِ وَ حُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ ما دُمْتُمْ حُرُماً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذي إِلَيْهِ تُحْشَرُون . خداوند، صید از دريا و خوراك آن را در حال احرام برای شما حلال نموده تا شما و اهل كاروان ها از آن بهرهمند شويد و شكار بيابان را تا مادامىكه در حال احرام هستيد، بر شما حرام نموده است، تقوای خدايى كه بهسوى او محشور خواهيد شد را مراعات کنید.
📗 حشر/ ٧.
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
هدایت شده از احکام حرم
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
متن کامل
احکام و مسائلی که در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها بیان شده است.
احکام بهداشت و درمان
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/21
کسب های حلال و حرام
١۴ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/161
معماری اسلامی
٨ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/74
سبک زندگی اقتصادی
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1109
فقه رضوی
١ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/522
احکام جود و بخشش
٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/529
احکام مالی مجالس اهل بیت علیهم السلام
۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1386
احکام و مسائل انتخابات
١۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/417
احکام حجاب و عفاف
٢٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/818
امر به معروف و نهی از منکر
١۴ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/929
احکام و معارف حج
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1243
موسیقی، غناء، رقص
١٠ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1468
غصب خلافت و تغییر احکام
۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/588
واجب و حرام های الهی
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1514
حجاب فاطمی
چادر حضرت فاطمه سلام الله علیها عامل فتح مکه
٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1552
پاداش عجیب پاسخ گویی به مسائل شرعی
https://eitaa.com/ahkamharam/1521