سلام علیه یوم ولد و یوم یموت و یوم یبعث حیا.
سلام بر رهبری که مسلمانی و حیات خویش را مدیون او هستم و دعای سلامت برای رهبر مقتدر و مظلومی که اندیشیدن و هدایت خود را از او می دانم.
خداوندا ما را قدردان این نعمت بزرگ، که بعد از نعمت ائمه اطهار سلام الله علیهم، کم نظیر است، قرار بده.
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
💡اندوخته های لازم و عمومی برای تفکر و اندیشه در حوزه اسلامی --- بخش اول
دکتر محمد فنایی اشکوری
ما برای تفکر و اندیشیدن دو چیز نیاز داریم:
۱. سرمایه فکری و معرفتی یا اندوخته های علمی
۲. مهارت فکر کردن
ممکن است مهارتهای فکر کردن داشته باشید اما اندوخته لازم نداشته باشید.ممکن است دانش هایی داشته باشید اما ذهن نیرومند و دارای مهارت نداشته باشید. در هر کدام نخواهید توانست متفکر خوبی باشید.
امروز میخواهم درباره آن اندوخته های علمی لازم برای هر دانشجو یا طلبه یا فعالی که میخواهد در حوزه اسلام کار کند، صحبت کنم که حاصل تجربیات عمر است و نبود هر کدام از اندوخته ها، سبب بروز مشکلاتی شده است. این نیازمندی های دانشی عبارتند از:
1⃣آشنایی با زبان
مراد زبان مادری و زبانهای دیگری است که باید بدانیم، حداقل لازم داریم سه زبان را بدانیم: فارسی، عربی و یک زبان دیگر.
زبان فارسی را باید بیشتر بدانیم و با ظرافتهای این زبان آشنا باشیم، با سیر تحول و ادبیات، لطائف و ظرائف این زبان آشنا باشیم. این زبان شما را با تراث شما آشنا می کند.
چه متون کهن و چه متون جدید.
این هم دانش است و هم مهارت و ابزار است که از طریق می توانید انتقال دهید.
زبان عربی را هم لازم است دست کم در حد استفاده از متن عربی یاد بگیرید، برای فهم قرآن و حدیث و کتب اسلامی در حوزه های مختلف، که صرف و نحو را شامل می شود.
خیلی خوب است که انسان با ترجمه های قران مانوس باشید ولو اینکه ترجمه عربی را بدانید.
و یک زبان خارجی را حتما بدانید. در همه زبانها کتابها و منابع متعددی هست درباره اسلام که لازم است با آنها آشنا باشیم و نمیتوانیم بی تفاوت از آنها عبور کنیم.
زبان بسیار مهم است. دنیا الان با گذشته بسیار فرق کرده و الان مرزهای جغرافیایی محدودیت نیست. ما باید تجارب دیگران را بیاموزیم و تجارب خود را انتقال بدهیم.
مثلا کسی مثل ایزوتسو که ژاپنی است، ۲۴ زبان بلد بود. خانم آنه ماری شیمل ۲۰ زبان بلد بود، به زبانهای مختلف کتاب نوشتند. امروزه کسانی می توانند اثرگذار باشند که جهان شناس باشند و زبان را بدانند.
الان زمانی نیست که بخواهیم بدون ارتباط با دنیا به زندگی ادامه دهیم. اگر ما جهان را نشناسیم نمیتوانیم اثرگذار باشیم و جریانها را مدیریت کنیم.ما باید به مجامع علمی ارتباط داشته باشیم و تاثیرگذار باشیم. اثرگذاری یکی از مولفه های قدرت است.
2⃣تاریخ
یکی از درس آموزترین موضوعات تاریخ است. با عشق و علاقه انسان سراغ تاریخ برود. تاریخ البته گسترده است اما سه تاریخ را باید بررسی کنید:
تاریخ اسلام، تاریخ ایران و تاریخ جهان. اقلا در هر کدامشان یک کتاب را خوانده باشید ولو بصورت اجمالی و در حد شکل گیری تصویر کلی. اینها خیلی چشم انسان را باز می کند. یکی از سرچشمه های بصیرت تاریخ است و با نگاه شناخت انسان و حکمت آموزی تاریخ بخوانیم. انسان را در آیینه تاریخ بشناسیم و شناخت واقعی انسان اینگونه است.
ماده خام تاریخ تحلیلی هم وقایعی است که رخ داده است.
3⃣آشنایی با تفسیر قرآن کریم
شما اقلا یک دور تفسیر قرآن کریم را بخوانید. تفسیرهای کوتاه تر را برای حد نصاب اولیه انتخاب کنید، مثل گزیده تفسیر نمونه.
4⃣حدیث
یک کتاب حدیثی را بخوانید با ترجمه، اگر با شرح هم بخوانید چه بهتر که با زبان معصوم آشنا شوید با نگاه معصوم آشنا شوید. مثلا نهج البلاغه و اصول کافی را بخوانید. حتی اگر حال ندارید نهج البلاغه را بخوانید، گاه گاهی به آن مراجعه کنید.
5⃣ عقاید و کلام
این مورد بیشتر از بقیه مورد توجه است. هم کلام قدیم و هم کلام جدید که پیوند می خورد با مباحث فلسفه دین. مانند کتاب آموزش عقاید استاد مصباح.
6⃣فلسفه
اگر رشته تان هم فلسفه نیست، فلسفه بخوانید. یک دور کتاب تاریخ فلسفه اسلامی را بخوانید بصورت مختصر. حداقل یک کتاب یک جلدی خوانده باشید، مثلا بدانید شیخ اشراق وجه بارز تفکرش چیست یا ملاصدرا چه رهاوردی برای ما دارد؟
واجب است یک دور تاریخ فلسفه غرب را هم بخوانید، از یونان تا امروز. حداقل با سقراط افلاطون ارسطو آشنا باشید.
با فیلسوفان جدید هم آشنا باشید: دکارت، کانت، هگل، اسپینوزا و ...
سه شاخه فلسفه بسیار مهم است، زیرا مواضعی که اینجا اتخاذ می کنید در سایر مسائل و حوزه های فردی و اجتماعی مانند اخلاق، حقوق، سیاست، زیبایی شناسی و ... هم اثر خود را می گذارد:
۱. هستی شناسی یا همان فلسفه سنتی یا مابعد الطبیعه
۲. معرفت شناسی
۳. انسان شناسی
ادامه دارد ...
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
💡اندوخته های لازم و عمومی برای تفکر و اندیشه در حوزه اسلامی --- بخش دوم
دکتر محمد فنایی اشکوری
7️⃣علم اخلاق
اخلاق شاخه ای از فلسفه است. ما هم اخلاق فلسفی داریم مانند اخلاق ناصری خواجه و هم کتب اخلاقی که برگرفته از کتب دینی است و هم چنین فلسفه اخلاق.
در آثار آیت الله مصباح، اخلاق یک مسئله محوری است و بسیاری از کتب استاد در این زمینه است.
8️⃣آشنایی با ادیان و مذاهب دیگر
ادیان دیگر را لازم است بشناسید. بیش از نیمی از مردم جهان مسیحی هستند، چرا نباید با اینها آشنا بود؟
یهودیت را بشناسید، یهود یک جریان موثر در معادلات سیاسی است.
اطلاع از ادیان دیگر برای حفظ دین خودمان هم مفید است.
مذاهب اسلامی را هم باید ازشان اطلاعات کلی داشته باشد و اشتراکات و افتراقات آنها را با هم و با مذهب خودمان بداند.
9️⃣آشنایی با عرفان اسلامی
عرفان بعد باطنی دین است. یعنی کل دین نیست ولی جزئی از دین است. دین ظواهری دارد. همه ابعاد دین، جزو ظواهر دین است. اما عرفان شما را دعوت می کند که در ورای ظواهر باطن را ببینید.
خیلی از علما با عرفان مخالف اند، خیلی از دین گریزان هم از عرفان خوششان می آید، این یعنی تصورات درباره عرفان واقعا متفاوت است، یعنی موضوع پیچیده ای است و قضاوت درباره آن به این سادگی ها نیست. بنابراین باید درباره آن بدانیم.
خوب است یک کتاب در این زمینه بخوانید و یا خوب است درس بگیرید، اینجا منبع و انتخاب کتاب بسیار مهم است. زیرا حوزه عرفان بسیار لغزنده است . کتابهای استاد جوادی آملی، استاد مصباح یزدی در این زمینه بسیار مفید است. مثلا کتاب در جستجوی عرفان اسلامی علامه مصباح یکی از بهترین منابع است و گزیده آن نیز تحت عنوان در پرتو نور موجود است که استاد محدثی کار تلخیص را کردند. مطالعات عرفانی با ادبیات فارسی هم شما را مطلع می کند. تا کسی عرفان نخواند پیام و سخن حافظ را چندان نمی فهمد.
0⃣1️⃣آشنایی با روانشناسی عمومی
در میان علوم انسانی، روانشناسی علمی است که بیشتر مورد نیاز افراد است و هر انسانی به این مسائل نیاز پیدا می کند. یک آشنایی کلی با خطوط کلی روانشناسی،مانند تعلیم و تربیت، روانشناسی رشد، شخصیت و ... باید پیدا کنید.
ادامه دارد ...
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
💡کتاب نفحات
⏹تذکراتی کوتاه در اعتقادیات و برهانیات
از فقیه عارف و نادره دوران، حضرت آیت الله العظمی بهجت قدس سره
این کتاب حاوی ۵۵۹ نکته کوتاه برگرفته از آثار آیت الله بهجت است که در نهایت دقت و اختصار و بصورت بسیار نافذ، درباره بنیادی ترین مسائل اعتقادی سخن به میان آورده است.
آنچه که آیت الله بهجت درباره اعتقادات اسلامی بیان می کند، علاوه بر تصحیح تفکر، در متن جان، اجتماع و زندگی بشر جاری می شود و تاثیرات شگرف روحی بر مخاطب می گذارد.
کتاب از شش بخش کلی سامان یافته است: توحید، اهل بیت(ع)، نبوت، شیعه، معاد و قرآن و نهج البلاغه.
متن کتاب بسیار روان و البته تفکر برانگیز است.
مطالعه این کتاب را به همگان توصیه می کنم، به شرط توفیق سعی خواهم کرد، در برهه های کوتاهی نکاتی از کتاب را در کانالم منتشر کنم، ان شا الله.
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
نفحات
در اعتقادیات و برهانیات
1⃣معرفه الله، اعظم واجبات
❇️ حضرت آیت الله بهجت قدس سره: همه واجبات برای تحصیل معرفت و مقدمه آن است و معرفه الله، واجب نفسی و ذاتی و اعظم واجبات است.
کتاب نفحات، صفحه ۹
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
#اعتقادات
#مبانی_اندیشه_اسلامی
#نفحات
#آیت_الله_بهجت
❇️ نفحات
《در اعتقادیات و برهانیات》
2⃣ جایگاه عقل در اندیشه دینی
❇️ حضرت آیت الله بهجت قدس سره: با نور عقل می توان فروع و اصول دین را اثبات نمود. کسانی که با قواعد و استدلالات عقلی مخالف اند، از بی دینی ترویج می کنند؛ زیرا 《لا دین لمن لا عقل له》، هر کس عقل نداشته باشد، دین ندارد. و اقرار به توحید توسط سراج عقل است، ثواب و عقاب به عقل است. (در روایات خطاب به عقل آمده:) 《بک اثیب و بک اعاقب》به سبب تو، ثواب و عقاب می کنم.
کتاب نفحات، صفحه ۱۲، نکته شماره ۱۵
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
#اعتقادات
#مکتب
#نفحات
#آیت_الله_بهجت
💡پیشنهاد مطالعه به مناسبت روز شهادت امام محمدباقر(ع)
❇️ فصل دهم از کتاب انسان ۲۵۰ ساله(حلقه دوم)، اختصاص به زندگی سیاسی - مبارزاتی امام محمد باقر(ع) دارد و رهبر معظم انقلاب در تحلیل و تبیین حرکت سیاسی ائمه(ع) مطالب ناب و نادری را بیان کرده اند.
❇️ این فصل ۲۲ صفحه است و حتی برای کسانی که خیلی آرام مطالعه می کنند، بعید است بیش از یک یا یک و نیم ساعت از خواننده وقت بگیرد.
🌐 در حلقه سوم انسان ۲۵۰ ساله نیز، حرکت امام باقر(ع) در دو فصل - فصل های ۶۴ و ۶۵ - سامان یافته است که بصورت تفصیلی تر به مسئله می پردازد و این دو فصل هم مجموعا ۳۳ صفحه است که این هم بیش از دو ساعت از خواننده وقت نمی گیرد.
❇️ آگاهی از حرکت فردی و اجتماعی و سیره ائمه اطهار(ع)، یکی از منابع و ارکان امام شناسی است و مبنای ارزشمندی برای کسب بصیرت و نیز سامان بخشی به فعالیتهای اجتماعی است.
💠 شیعه باید امامش را بشناسد و برای کسی مثل من که در طول سال، تقریبا قدمی برای شناخت بهتر امامم برنمی دارم، این بیست، سی صفحه غنیمتی است که نباید از آن غفلت کنم؛ ما لا یُدرَک کله، لایُترَک کله(نهج البلاغه). آنچه همه اش بدست ناید، ترک همه اش نشاید.
📝 علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
#امام_شناسی
هدایت شده از MESBAHYAZDI.IR
13.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید | اعتقاد به آخرت، مهمترین عامل موثر در رفتار
🔺️قسمت شصت و هفتم از سلسله جلسات #درس_اخلاق حضرت آیت الله مصباح یزدی (قدس سره) با موضوع « #محبت_خدا »
📱 @mesbahyazdi_ir
نوزده سال مبارزه فشرده و پرقدرت.pdf
207.2K
📒 جزوه مطالعاتیِ
《نوزده سال مبارزه فشرده و پرقدرت》
🌐 روایت تحلیلیِ امام خامنه ای از سیره مبارزاتی – سیاسی امام محمد باقر(ع)
📚 تلخیصی از حلقه سوم انسان 250 ساله، فصل زندگی امام محمد باقر(ع) (فصلهای 64 و 65) و فصلهای ابتدایی
🔔 اگر فرصت نکردید فصل زندگی امام محمد (ع) را از کتاب انسان ۲۵۰ ساله مطالعه کنید، این جزوه سعی کرده است مهم ترین مطالب کتاب را در اسلوبی منسجم و در ۱۵ درصد حجم اولیه در اختیار شما قرار دهد.
🕰 مدت زمان مطالعه: ۱۵ دقیقه
📝 تلخیص و تنظیم: علی آقابالازاده
@aliaghabazadeh
#انسان_دویست_پنجاه_ساله
#امام_شناسی
#امام_خامنه_ای
#جزوه_مطالعاتی
هدایت شده از محمد فنایی اشکوری
منظومۀ معرفتی خدامحور
در مرکز منظومۀ معرفتی آیت الله مصباح توحید قرار دارد. خدامحوری در همۀ ابعاد و اجزای اندیشه و حیات استاد مصباح سریان دارد: در فلسفه، الاهیات، عرفان، اخلاق، و علوم اجتماعی. هیچ یک از عناصر منظومۀ معرفتی او بدون خدامحوری نیست. در هستی شناسی خدا به عنوان تنها وجود غنی و مستقل در هستی شناخته میشود و سایر موجودات عین ربط و فقر و وابستگی به او. در اعتقاد دینی توحید اصل الاصول و روح جاری در همۀ اجزای دین است. در انسان شناسی کمال انسان تنها در قرب به خداست. در نظام ارزشی و فلسفۀ اخلاق، قرب به خدا منشأ و معیار ارزش و ارزش اصیل و غائی است. در فقه و حقوق و سیاست و همۀ عرصه های حکمت عملی همۀ باید و نبایدهای زندگی از او نشأت می گیرد؛ تنها شارع و قانونگذار و آمر و ناهی و داور نهائی اوست. در سیاست تنها حاکم و منشأ مشروعیت اوست. در اقتصاد تنها مالک حقیقی خداست. بنابر این منظومۀ معرفتی استاد مصباح منظومه ای توحیدی است. البته هر مؤمن راستینی باید چنین باشد، اما در واقع و عمل همه چنین توجهی ندارند. در میان آنها هم که چنین توجهی دارند کمتر کسی می توان یافت که به تفصیل لوازم توحید محوری را اندیشیده و در آن باب نظریه پردازی کرده و در عرصه های گوناگون آثار و لوازم آن را تبیین و تنقیح کرده باشد.
برگرفته از کتاب چراغ فروزان حکمت، ص 44
http://eitaa.com/dreshkevari
هدایت شده از MESBAHYAZDI.IR
27.04M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 #ببینید | عزاداری و سوگواری به معنای عام آن، چه جایگاهی در زندگی انسان دارد؟
🔘 قسمت اول از مجموعه تصویری #درمسیرحسین (علیهالسلام)
🏴 @mesbahyazdi_ir
هدایت شده از پیامرسان جامع طرح ولایت
10.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نماهنگ کوتاه از بیانات استاد مجتبی مصباح
اردوگاه شهید کاوه
مرداد ۱۴۰۱