فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠💠💠
🎥⭕️ امام خمینی(ره) :
🔹🔸گمان نکنید از غرب برای ما تحفه میآورند. گمان نکنید چیزی میآورند که ما را مترقی کنند. غرب تا ما را سطح پایین نگه ندارد، نمیتواند از ما استفاده کند. هر امری آنها برای ما بیاورند، امر_استعماری است. همه چیز را طوری میخواهند که برایشان نافع باشد و ما تسلیم آنها باشیم.
این عماریون
اخبارمقاومت/حزب الله لبنان
🔺هشدار شدیداللحن حزب الله به اسرائیل
👤شیخ نعیم قاسم(معاون دبیر کل حزب الله لبنان)
معاون سید حسن نصرالله در پاسخ به سوالی درباره سوءاستفاده دشمن اسرائیلی از وضعیت کنونی لبنان گفت، «همانطور که وضعیت کرونایی برای لبنان سخت است، برای اسرائیل هم سخت است. آنها بیشتر از ما در این خصوص مشکل دارند. آنها هر زمانی که بتوانند با سرنوشت اوضاع داخلی لبنان بازی کنند، بازمیکنند و این مسئله محدود به دوره کرونایی نمیشود».
نعیم قاسم گفت: اسرائیل برای تحرک در لبنان راحت نیست. میداند که حزالله آماده و در هر شرایطی مهیای پاسخ است اگر لبنان هدف هرگونه تعرضی قرار بگیرد. مقاومت برای اسرائیل بازدارندگی ایجاد کرده است. اگر اسرائیل بخواهد اقدام به جنگی کند، ما در کمینش هستیم. آنها بخوبی همه چیز را میسنجند و میدانند کسی که توانسته خاک [کشورش] را آزاد کند و وارد جنگ 2006 شده، قادر به رویارویی با آنان هم هست».
این مقام ارشد حزب الله در پاسخ به سوالی درباره پیامهایی که اسرائیل برای حزبالله در سوریه ارسال میکند نیز گفت، «آنها پیامهای خود را دارند و ما هم پیامهای خودمان را. اما اگر یکی از حزبالله در سوریه هدف تعرض قرار بگیرد، قطعا به اسرائیل پاسخ خواهیم داد».
این عماریون
🔰چرا شاهد بروز اختلاف در اعلام روز عید فطر هستیم؟
🎙گفتگو با حجتالاسلام علیرضا موحدنژاد، عضو ستاد استهلال رهبر انقلاب
✅نظر آقا این است که اگر هلال با ابزار دیده شود، قابل قبول است و رؤیت حاصل شده است. به زبان ساده، این سخن بدان معنا است که اگر کسی پشت عدسی دوربین یا لنز تلسکوپ هلال را ببیند، مانند کسی است که دوست خود را با دوربین روی کوه دیده است و نمیتوان گفت که دیدن صورت نگرفته است. اما برخی از مراجع، رؤیت با چشم غیرمسلح را قبول دارند و بر این باورند که فقه آنچه در عرف در زمان معصومین علیهمالسلام برای رؤیت وجود دارد، تأیید میکند. برخی از مردم هم فکر میکنند که این موضوع به امروزی یا غیرامروزی بودن مراجع برمیگردد و این در حالی است که این موضوع صرفاً به مبانی فقهی مراجع بازمیگردد. بنابراین ایشان با توجه به مبانی خودشان اول ماه را اعلام میکنند و سایر مراجع نیز بر اساس معیارهای خود عمل میکنند.
این عماریون
هر روز صبح یک قاشق عسل بخورید👌😍
🌺آقا #امام_رضا (علیهالسلام) میفرمایند:
✍️در عسل درمان هر دردی است.
🍯 هر کس ناشتا یک قاشق عسل بخورد، این عسل،
✴️↫°بلغم را پایان می دهد.
✴️↫°ذهن را صفا می بخشد.
✴️↫°صفرا را فرو می نشاند.
✴️↫°مانع از تلخه سیاه (سودا) می شود.
🌸اگر که همراه با کندر خورده شود، حافظه را نکو می سازد.
📚منبع: دانشنامه احادیث پزشکی، ج۱،ص۲۵۳
این عماریون
🌼🍒 #عسل_گشنیز اصل🍃⇩
🐝🍯
✅ساکاروز طبق آزمایش انجام شده زیر 3٪ میباشد👏
🔅بهبود سرفه و گلو درد
🔅بهبود درد های مفصلی و عضلانی
🔅ضد آلرژی
🔅مقوی معده
🔅بهبود التهاب مثانه
🔅بهبود التهاب پروستات
🔅بهبود صرع
🔅بهبود تشنج
🔹 ۱۰۰۰ گرم خالص+ - ۱۰گرم
این عماریون
🌙همه چیز دربارهی فرآیند استهلال
🎤 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین علیرضا موحدنژاد.
🔷️ عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف و رییس كمیته علمی ستاد استهلال دفتر رهبری.
🗓 ۲۴ تیرماه ۱۳۹۴
✅ هر ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، یکی از موضوعات مهم، اعلام روز اول ماه مبارک و همینطور روز عید سعید فطر است.
بر این اساس، ستاد استهلال مقام معظم رهبری وظیفه دارد تا با بهرهگیری از ۱۵۰ تیم خبره و متخصص، گزارشات دقیق خود را برای رهبر انقلاب ارسال کنند.
رهبر انقلاب نیز پس از مطالعهی دقیق گزارشها و نظرات تخصصی این تیمها است که نظر فقهی خود را اعلام میکنند.
🎤 در این باره، با حجتالاسلام و المسلمین علیرضا موحدینژاد، عضو ستاد استهلال رهبر انقلاب به گفتوگو نشستیم.
❓1️⃣ مسئلهی رؤیت هلال ماه شوال در زمان معصومین علیهمالسلام به چه ترتیبی بوده است و آیا در زمان حضور ایشان نیز مشکلی در این مسئله به وجود آمده است؟
✅ زمانی که به روایات نگاه میاندازیم، درمییابیم که گاهی اوقات این مسئله موجب بروز اختلاف میشد و برخی افراد اعلام میکردند که هلال، رؤیت و اول ماه شده است و برخی هم قبول نداشتند یا اینکه افرادی جهت دیدن هلال میرفتند، اما موفق نمیشدند و عدهی کمی (دو یا سه نفر) هلال را میدیدند. بههرحال در بسیاری از اوقات هلال باریک است و ممکن است به چشم خیلیها نیاید و علاوه بر این زمان هم کوتاه است و صاف یا ابری بودن هوا نیز بر آن مؤثر است که با در نظر گرفتن این موارد درمییابیم که اختلاف طبیعی است.
در روایات هم آمده است که اگر هلال ماه رؤیت نشد، ماه را سیروزه به اتمام برسانند.
روایت جالبی هم وجود دارد که در زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام مردم برای ماه مبارک رمضان از هلال تا هلال روزه گرفتند و بعد حساب کردند و دیدند که از هلال تا هلال تنها ۲۸ روز شده است. پس از آن حضرت امیر دستور دادند که جارچیها به مردم اعلام کنند که یک روز قضا کنند؛ چراکه ماه کمتر از ۲۹ روز هم نیست. این از جمله مثالهایی است که نشان میدهد این اختلاف رؤیت هلال در زمان ائمه هم وجود داشته است.
در روایات اهل تسنن نیز چنین موضوعی دیده میشود. مثلاً در زمان خلیفهی دوم که عدهای برای استهلال رفته بودند، با یک پیرمرد مواجه شدند که میگفت هلال را دیده است، اما بقیهی افراد هلال را نمیدیدند. سپس خلیفهی دوم نگاهی به پیرمرد انداخت و متوجه شد که یکی از موهای ابروی پیرمرد بر روی چشمهایش افتاده است و پیرمرد تصور میکرد که هلال ماه است. خلیفه به او گفت که ابروهایش را مرتب کند و دوباره ببیند که پیرمرد متوجه اشتباه خود شد.
❓2️⃣ طول و عرض جغرافیایی چه تأثیری بر رؤیت هلال ماه در نقاط مختلف کرهی زمین دارد؟
✅ یکی از مباحثی که بر دیدن هلال ماه اثر میگذارد، بحث ضخامت هلال است، بدین معنا که هرچه هلال ضخیمتر باشد، دیدن آن راحتتر و هرچه نازکتر باشد، رؤیت آن نیز سختتر است. طبیعتاً هرکجا که غروب آفتاب آن نیز دیرتر باشد، هرچه که ماه از زمان «مقارنه» (که ماه از خط فاصله میان زمین و خورشید عبور میکند) بگذرد، هلال ضخیمتری در هنگام غروب میتوان دید و در چنین حالتی اگر زمان مقارنه گذشته باشد، اگر هلال ماه در ژاپن دیده نشد، توقع آن است که در تهران (که غربیتر است) شرایط رؤیت بیشتر فراهم باشد.
بنابراین دربارهی تأثیر طول جغرافیایی اصطلاحاً گفته میشود که هرچه طول جغرافیایی غربیتر باشد، در آن منطقه احتمال رؤیت بیشتر است؛ چراکه زمان بیشتری از مقارنه میگذرد و ضخامت هلال بیشتر میشود، کمااینکه هرچه از اول ماه میگذرد، بر ضخامت قرص ماه افزوده میشود.
مطلب دیگری که بر رؤیت هلال اثر میگذارد، بحث ارتفاع ماه از افق است؛ یعنی میخواهیم هلالی را ببینیم که به لبهی افق بسیار نزدیک است. باید فاصلهی کمی از سطح زمین را نگاه کنیم و دیدن چنین هلالی نیز سختتر میشود؛ چراکه وقتی خورشید را در وسط آسمان ببینیم، چشم را میزند، اما در هنگام غروب یا طلوع میتوان قرص آن را تشخیص داد و همین موضوع در مورد ماه هم صادق است و اگر ماه به لبهی افق برود، دیدن آن سختتر میشود.
آن چیزی که در ارتفاع ماه تأثیرگذار است، عرض جغرافیایی است؛ یعنی ممکن است در جایی ماه را با فاصلهی خوبی از افق ببینیم، اما در همان لحظه در جای دیگر، غروب آفتاب اتفاق بیفتد و آنها هلال ماه را لبهی افق نبینند و کار برای آنها سخت شود و این دو موضوع (طول و عرض جغرافیایی) با یکدیگر بر رؤیت هلال اثر میگذارند و اینکه بعضی افراد، تنها یک عامل (مانند طول جغرافیایی) را در نظر بگیرند، آنها را به اشتباه میاندازد و میزان تاثیر دقیق طول و عرض جغرافیایی در دیدن یک هلال را محاسبات دقیق نجومی مشخص میکند که نتایج این محاسبات در جداول و نقشههایی میآید.
❓3️⃣ در ایران چطور؟ آیا نقاط جنوبی ایران دارای طول و عرض جغرافیایی مشترک با نواحی شمالی است
🍃🌼 عید سعید فطر، سالگرد تنفیذ حکم ریاست جمهوری شهید محمد علی رجایی (رضوان الله تعالی علیه) مبارک باد.
🌺 بنیان گذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (اعلی الله مقامه الشریف) :
🌻 تقارن رأی گیری برای رئیس جمهور با ایام و لیالی مبارک قدر و تنفیذ آن با عید سعید فطر موفقیت آقای رئیس جمهور را در خدمت به کشور و ملت عزیز نوید می دهد.
📝بخشی از حکم تنفیذ ریاست جمهوری شهید محمد علی رجایی
📚 صحیفه نور جلد ۱۵ صفحه ۷۷
🗓 یکشنبه ۱۱ مردادماه ۱۳۶۰
🔷️عید سعید فطر
✍ جالب است بدانید، انتخابات ریاست جمهوری، که در آن شهید محمد علی رجایی با اکثریت قاطع آراء به ریاست جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد ، در روز جمعه دوم مرداد ۱۳۶۰ مصادف با بیست و دوم ماه مبارک رمضان و در فاصله دو شب قدر برگزار گردید.
💐 هدیه به روح مطهر حضرت امام خمینی و این شهید سرافراز و جمیع شهداء از صدر خلقت تا همین ساعت ، فاتحةمع الصلوات.
این عماریون
منطق و مراحلِ گفتمانسازی:
[1]. همین که یک مطلبی را میگویید و آن مطلب، پخش میشود، بهتدریج، «ذهنیّت» و «جهتگیریِ فکری» مشخّصی در «جامعه» بهوجود میآورد؛ این امر، همان «گفتمان» است که «باارزش» است.
[2]. وقتی «گفتمانسازی» اتّفاق افتاد، اقبالِ عمومی به «مجموعههای جوان و پیشرو» بهوجود میآید، و اثرِ خودش را در «انتخابِ مدیریّتها» و امثالِ اینها بهجا میگذارد.
[3]. «مسائلِ نظام» را استخراج کنید، و دربارۀ آنها «فکر» کنید.
[4]. «راهحلّهای سنجیده و قوی»، پیشبینی و مطرح کنید.
[5]. البتّه، رسانۀ ملّی باید کمک کند.
(آیتالله خامنهای، در دیدارِ نمایندگانِ تشکّلهای دانشجویی، 28 اردیبهشت ۱۳۹۹).
این عماریون
●●●اعلام عید و چند نکته
🔻«سیدمحسن قاضیمیرسعید، رکورد دار استهلال در دنیا:
🔸در عربستان برای اثبات رویت هلال ماه نو، دو شاهد عادل کافی است. آنجا اعلام میکنند که مردم بروند برای رویت و هر دو نفری که به متصدی محلشان بگویند ماه را دیدهاند و او هم این مسأله را گزارش کند، از نظر عربستان مورد پذیرش است!
در سال ۷۶ که به عربستان سفر کرده بودم، با یکی از شیعیان عربستان که عضو شورای هلال ماه عربستان بود، صحبت کردم و میگفت که زورش به جایی نمیرسد و او هم معتقد بود به اشتباهاتی که در آنجا دارند.
🔸این مسأله را مقایسه کنید با کشورمان که که حدود ۱۵۰ گروه رصدی ورزیده و مجهز به تلسکوپ دوچشمی، برای استهلال تشکیل میشود و به نقاط صعبالعبور میروند و در کشورهای دیگر مثل عربستان سعودی فقط هفت گروه علمی برای رصد اقدام میکنند.
مرحوم آیتالله طالقانی، خاطره جالبی دارند از همین بحث رویت هلال در عربستان:
«سال ۱۳۳۲ یا ۱۳۳۳، وقتی میرفتم برای تشرف به حج، با رئیس کاروان بحث کردیم که شما چرا میگویید فردا اول ذیالحجه است؟ اول ماه، دو روز دیگر است. آنها گفتند نه فردا است. گفتم بسمالله؛ همین امروز برای رصد ماه میرویم. رفتیم و هوا هم خوب بود و هلال ماه را هم ندیدیم. طرف مقابل دید که اوضاع خیلی خراب است، به ما گفت: حالا شما بیایید و یک روز تخفیف بدهید! یک روز هم ما... و قضیه را تمام کنیم!» جالب اینجاست که پس فردا هم که رفتند اصلا هلالی دیده نشده بود. بعداً که رفته بودند، یک هلالی را ـ که خیلی واضح هم نبود ـ دیده بودند.
گمان میکنم سال ۷۳ یا ۷۴ بود، درست در زمانی که داشتند نماز عید فطر انجام میدادند کسوف شده بود! اصلا نماز برگشت داده شد به نماز آیات. دو سال پیش هم، پس از اینکه در عربستان اعلام شد که هلال ماه رؤیت شده، مقارنه شد! یعنی در وقتی که اعلام رویت شده بود، ماه، هنوز در چرخش به دور زمین، به شرق خورشید نرسیده بود تا ماه جدیدی شکل بگیرد.»
🔸پ.ن۱: #مبنای رویت هلال در اهل تسنن تفاوت های مهمی با تشیع دارد.
🔸پ.ن۲: با همه توضیحات بالا مقلدین همه مراجع عظام(دامت برکاتهم) در سرزمین وحی اعمال خود را بر اساس اعلام رسمی عربستان انجام می دهند.
🔸پ.ن ۳: آیا بهتر نیست همان رویکردی که نسبت به اعمال حج واجب در ماه ذیحجه و عید قربان وجود دارد در ماه رمضان و عید فطر در داخل کشور هم مدنظر قرار گیرد؟
🔸پ.ن۴: اگر کسی مثلا نامحرمی را با چشم مسلح ببیند یا اگر کسی ماه را بدون عینک نبیند یا شاهدی حادثه ای بر اساس دیدن با دوربین روایت کند حکم متفاوتی دارد؟
این عماریون
🔳 اختلاف در اعلام عید یک موضوع فقهی است
حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا موحدنژاد، رئیس کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری:🔻
◻️ تا دیشب ۱۰ گروه توانستند هلال ماه را ببینند که این اتفاق در استانهای مختلف رخ داد.
◻️بحث اختلاف در اعلام عید به اختلافات #فقهی بازمیگردد و مسأله جنبه کاملاً فقهی دارد.
ممکن است برخی مردم گمان کنند اختلافات سیاسی در کار است، اما این طور نیست.
▫️برخی فقها رؤیت با #ابزار را معتبر میدانند برخی رؤیت با ابزار را معتبر نمیدانند،
▫️برخی رؤیت را در همان #منطقه که فرد ساکن هست درست میدانند، اما برخی تا چند هزار کیلومتر هم رؤیت را معتبر میدانند.
◻️ این اختلاف فقهی از قدیم هم بوده، اما امروز به دلیل ارتباطات و خبررسانی رسانهها خود را بیشتر نشان میدهد. همچنین مردم باید براساس نظر مرجعشان عمل کنند و همانطور که مرجعشان تشخیص داده که هلال دیده شده یا نه مانند آن عمل کنند.
به رخ کشیدن اقتدار
خبر ارسال ۵ نفتکش ایرانی با پرچم جمهوری اسلامی ایران به سمت ونزوئلا و منطقه کارائیب، حیاط خلوت آمریکا خبر بسیار مهمی بود چراکه با توجه به تحریم ایران و ونزوئلا این اقدام می توانست با برخورد تُند آمریکا روبرو شود در واقع ایرانی هابا این اقدام، ریسک بزرگی انجام داده بودند یا اینکه یک جسارتی برای آزمایش قدرت آمریکاییها بود یا یک اطمینان به خود نسبت به اینکه آمریکا توان برخورد با این حرکت را ندارد چراکه ایران قبلاً در مقابل اقدام علیه خود برخورد قاطعی کرده بود مانند گرفتن کشتی انگلیسی در مقابل توقیف کشتی ایرانی و یا حمله قاطع به پایگاه عین الاسد در مقابل ترور سردار حاج قاسم سلیمانی و همچنین تهدیدهای قاطعانه سردار حاجی زاده.
باید گفت که به نظر می رسد گزینه دوم صحیح باشد یعنی ایرانی ها با اعتماد به نفس کامل اقدام به ارسال کشتی های نفتکش به سمتِ ونزوئلا کرده اند.
درس هایی که میتوان ازین اقدام قاطع ایران گرفت به شرح زیر است.
١. دوران تهدید آمریکا دیگر گذشته است و ایرانی ها مانند چند سال قبل که بعد از ارسال کشتی کمک های ایران به یمن با تهدید آمریکا و فشار دولت ایران و وزارت خارجه ایران مجبور به بازگرداندن کشتی خود شدند و در عمل جلوی پیروزی قاطع یمنی ها را در مقابل عربستانی ها گرفتند گذشته است دیگر ایران با یک تهدید عقب نشینی نمی کند
٢.اندیشه سازش در ایران جایگاه خودش را از دست داده است و اعتبار چندانی ندارد
٣.دوران مقاومت همه جانبه در مقابل امید به سازش در ایران تثبیت شده است و وقت آن رسیده است که ایران در جهت آرمانهای خود قدم های بلند تر و با سرعت بیشتری بر دارد.
۴. دوران ابرقدرتی آمریکا به سر آمده است و دوران ابرقدرتی ایران فرا رسیده است، کافیست ایران بتواند با ظرفیت های بسیار بالای کشور، مانند منابع فراوان، جامعه جوان و سطح علمی بالا، بازار های گسترده در منطقه، کارگاه های آماده به کار و راکد بسیار در کشور، اعتماد به نفس بالای ایجاد شده از اقدامات منحصر به فرد نیروهای نظامی و شرکت های دانش بنیان و جامعه درمانی و... و موارد متعدد دیگر با جهش تولید و با حل مشکل اقتصادی کشور، خود را در حد و اندازه یک ابرقدرت نشان دهد.
۵.ایران از نفوذ در منطقه و مبارزه با استکبار و کمک به محرومین در منطقه غرب آسیا با توصیه رهبر معظم انقلاب نگاهش را به نقاط دیگر جهان بلکه حتی به منطقه آمریکای لاتین معطوف کرده است و این یک گام بلند دیگر برای ایرانی هاست، آنهایی که میگفتند ایران بعد از دوران هخامنشی ها توانسته اند به دریای مدیترانه دست پیدا کنند باید اکنون بگویند ایران برای اولین بار در منطقه آمریکای جنوبی نفوذ معناداری پیدا کرده است و آمریکا دیگر نه تنها باید نگران از دست دادن نفوذ خود در منطقه غرب آسیا باشد بلکه نگران نفوذ گسترده ایران در حیاط خلوت خود می باشد و با اوضاع آشفته آمریکا که ویروس بسیار کوچک کرونا به رخ آمریکاییها کشیده و در عین حال مردم دنیا را بیدار کرده است دیگر حیثیتی برای آمریکا و توانی برای مداخله در منطقه غرب آسیا باقی نمانده است و ایران از این پس قاطع تر و قوی تر می تواند با دشمنان خود مانند عربستان و رژیم صهیونیستی مبارزه کند.
۶. دست تقدیر الهی در صورت اتکا به وعده های خداوند و انتخاب الگوی مقاومت میتواند و توانسته قدم به قدم جمهوری اسلامی و ملت ایران را به آرمانهای خودش نزدیکتر نماید.
این عماریون
♦️ آیت الله #یزدی از شخصیت های حوزوی است که #امام_خامنه_ای نبود ایشان در #مجلس_خبرگان را، خسارت یاد کردند. آن چیزی که شخصیت ایشان را متمایز از دیگر انقلابیون میکند صراحت وی در دفاع از #انقلاب و مسامحه نکردن در دفاع از #نظام_اسلامی است.
💢 طی یک ماه اخیر #نشست_دوره_ای_اساتید اقدام به توزیع #بسته_های_معیشتی بین اساتید سطوح عالی کردند. بسته هایی که ارزش ریالی آن خصوصا برای اساتید شاخص حوزه قابل توجه بود.
🔸 این در حالی است که با روشن شدن اهداف پشت پرده برخی از اعضای اتاق فکر نشست اساتید و تلاش آنها برای کسب عناوین و جایگاه های حوزوی، باعث شده حمایت بزرگان و #مراجع از نشست اساتید کمرنگ تر و بعضا برداشته شود و حتی در اقدام اخیر نیز، آیات عظام وحید خراسانی، مکارم شیرازی، سبحانی، نوری همدانی و دفتر مقام معظم رهبری، نشست اساتید را همراهی نکردند و مراجع بزرگوار ترجیح دادند به طور جداگانه در طرح ملی کمک مومنانه شرکت کنند. به عبارت دیگر مدتی است طرح عبور #مدعیان_مرجعیت #نشست_دوره_ای از #مراجع بزرگوار کنونی آغاز شده است.
🔶 این #تشکل_غیر_قانونی برای دور بودن از حاشیه و فرار از پاسخگویی در برابر افکار حوزویان، تصمیم به ارسال بسته های معیشتی به درب خانه برخی معاریف حوزوی از جمله آیت الله یزدی کرد. اما ایشان بسته را برگردانده و خواستار #شفافیت_در_تأمین_منبع_مالی نشست دوره ای اساتید شدند که ظاهرا جوابی دریافت نکردند.
🔻حال سؤال اینجاست منابع مالی #نشست_دوره_ای_اساتید ازکجا تامین می شود؟!
این عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌐ســـــ⁉️1⃣ــــوال
↩️مسئلهی رؤیت هلال ماه شوال در زمان معصومین علیهمالسلام به چه ترتیبی بوده است و آیا در زمان حضور ایشان نیز مشکلی در این مسئله به وجود آمده است؟
📖(1) زمانی که به روایات نگاه میاندازیم، درمییابیم که گاهی اوقات این مسئله موجب بروز اختلاف میشد و برخی افراد اعلام میکردند که هلال، رؤیت و اول ماه شده است و برخی هم قبول نداشتند یا اینکه افرادی جهت دیدن هلال میرفتند، اما موفق نمیشدند و عدهی کمی (دو یا سه نفر) هلال را میدیدند. بههرحال در بسیاری از اوقات هلال باریک است و ممکن است به چشم خیلیها نیاید و علاوه بر این زمان هم کوتاه است و صاف یا ابری بودن هوا نیز بر آن مؤثر است که با در نظر گرفتن این موارد درمییابیم که اختلاف طبیعی است.
─┅┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖(2)در روایات هم آمده است که اگر هلال ماه رؤیت نشد، ماه را سیروزه به اتمام برسانند.
☄روایت جالبی هم وجود دارد که در زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام مردم برای ماه مبارک رمضان از هلال تا هلال روزه گرفتند و بعد حساب کردند و دیدند که از هلال تا هلال تنها ۲۸ روز شده است. پس از آن حضرت امیر دستور دادند که جارچیها به مردم اعلام کنند که یک روز قضا کنند؛ چراکه ماه کمتر از ۲۹ روز هم نیست. این از جمله مثالهایی است که نشان میدهد این اختلاف رؤیت هلال در زمان ائمه هم وجود داشته است.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖(3)در روایات اهل تسنن نیز چنین موضوعی دیده میشود. مثلاً در زمان خلیفهی دوم که عدهای برای استهلال رفته بودند، با یک پیرمرد مواجه شدند که میگفت هلال را دیده است، اما بقیهی افراد هلال را نمیدیدند. سپس خلیفهی دوم نگاهی به پیرمرد انداخت و متوجه شد که یکی از موهای ابروی پیرمرد بر روی چشمهایش افتاده است و پیرمرد تصور میکرد که هلال ماه است. خلیفه به او گفت که ابروهایش را مرتب کند و دوباره ببیند که پیرمرد متوجه اشتباه خود شد.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌐ســـــــ⁉️2⃣ــــــوال
↩️طول و عرض جغرافیایی چه تأثیری بر رؤیت هلال ماه در نقاط مختلف کرهی زمین دارد؟
🌀(1)یکی از مباحثی که بر دیدن هلال ماه اثر میگذارد، بحث ضخامت هلال است، بدین معنا که هرچه هلال ضخیمتر باشد، دیدن آن راحتتر و هرچه نازکتر باشد، رؤیت آن نیز سختتر است. طبیعتاً هرکجا که غروب آفتاب آن نیز دیرتر باشد، هرچه که ماه از زمان «مقارنه» (که ماه از خط فاصله میان زمین و خورشید عبور میکند) بگذرد، هلال ضخیمتری در هنگام غروب میتوان دید و در چنین حالتی اگر زمان مقارنه گذشته باشد، اگر هلال ماه در ژاپن دیده نشد، توقع آن است که در تهران (که غربیتر است) شرایط رؤیت بیشتر فراهم باشد.
┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌀(2)بنابراین دربارهی تأثیر طول جغرافیایی اصطلاحاً گفته میشود که هرچه طول جغرافیایی غربیتر باشد، در آن منطقه احتمال رؤیت بیشتر است؛ چراکه زمان بیشتری از مقارنه میگذرد و ضخامت هلال بیشتر میشود، کمااینکه هرچه از اول ماه میگذرد، بر ضخامت قرص ماه افزوده میشود.
🌀(3)مطلب دیگری که بر رؤیت هلال اثر میگذارد، بحث ارتفاع ماه از افق است؛ یعنی میخواهیم هلالی را ببینیم که به لبهی افق بسیار نزدیک است. باید فاصلهی کمی از سطح زمین را نگاه کنیم و دیدن چنین هلالی نیز سختتر میشود؛ چراکه وقتی خورشید را در وسط آسمان ببینیم، چشم را میزند، اما در هنگام غروب یا طلوع میتوان قرص آن را تشخیص داد و همین موضوع در مورد ماه هم صادق است و اگر ماه به لبهی افق برود، دیدن آن سختتر میشود.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌀(4)آن چیزی که در ارتفاع ماه تأثیرگذار است، عرض جغرافیایی است؛ یعنی ممکن است در جایی ماه را با فاصلهی خوبی از افق ببینیم، اما در همان لحظه در جای دیگر، غروب آفتاب اتفاق بیفتد و آنها هلال ماه را لبهی افق نبینند و کار برای آنها سخت شود و این دو موضوع (طول و عرض جغرافیایی) با یکدیگر بر رؤیت هلال اثر میگذارند و اینکه بعضی
افراد، تنها یک عامل (مانند طول جغرافیایی) را در نظر بگیرند، آنها را به اشتباه میاندازد و میزان تاثیر دقیق طول و عرض جغرافیایی در دیدن یک هلال را محاسبات دقیق نجومی مشخص میکند که نتایج این محاسبات در جداول و نقشههایی میآید.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌐ســــــ⁉️3⃣ـــــــوال
↩️در ایران چطور؟ آیا نقاط جنوبی ایران دارای طول و عرض جغرافیایی مشترک با نواحی شمالی است
و آیا این موضوع بر رؤیت هلال در یک منطقه و عدم رؤیت در مناطق دیگر اثر نمیگذارد؟ چگونه رؤیت هلال در یک منطقه را به مناطق دیگر تسری میدهیم؟
(درحالیکه دارای طول و عرض جغرافیایی مشترک نیستند.)
─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
☄(1) در ایران نیز ممکن است چنین اتفاقی بیفتد که در بخشهای جنوبی کشور، هلال موقعیت بهتری داشته باشد (مانند فارس، هرمزگان، کرمان و...) اما در شمال کشور بسیار سخت دیده شود و یا گاهی اصلاً دیده نشود. البته اینکه در جنوب دیده شود، اما در شمال ایران اصلاً دیده نشود، بسیار کم اتفاق میافتد و حداکثر، آن است که در شمال بهسختی دیده میشود.
☄(2)در اینجا دو مسئله وجود دارد:
یکی استخراج تقویم رسمی کشور و دیگری فعالیتهای ستاد استهلال.
کار ستاد از این قرار است که گزارشهایی تنظیم کرده و خدمت رهبر انقلاب ارائه میکند و وارد این مقوله نمیشویم که اول ماه کی است. صرفاً گزارشها را خدمت معظمله ارائه میدهیم و تشخیص با ایشان است.
☄(3)البته غیر از گزارشها، پیشبینیهای کارشناسان را نیز در اختیار ایشان قرار میدهیم و بنابراین ایشان گزارش پیشبینی کارشناسان و گزارشهای عملی رؤیت را نیز در اختیار دارند و بر مبنای آن تصمیمگیری میکنند و ستاد دخالتی در این موضوع ندارد.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌐ســــ⁉️4⃣ــــــــوال
↩️مبنای فقهی رهبر معظم انقلاب در اثبات رؤیت هلال ماه چیست و چرا گاهی اوقات شاهد بروز اختلاف در میان برخی مراجع تقلید هستیم؟
🔘(1) الحمدلله در سالهای اخیر، روند کار بسیار مثبت است و گزارشهایی که به دفاتر مراجع میرسد و اعلامهایی که میکنند، اساس بسیار دقیقی دارد و این نکته خیلی مهم است.
🔘(2)علاوه بر این مجموعهی فعالیتهای خوبی که رصدگران کشور (اعم از فعالیت، آموزش و...) انجام دادهاند، موجب آن شده است که گزارشهای صحیح به دفاتر مراجع و آقا ارسال شود.
🔘(3)اما یک اختلاف فتوایی باقی میماند و آن اینکه نظر آقا این است که اگر هلال با ابزار دیده شود، قابل قبول است و رؤیت حاصل شده است.
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🔘(4)به زبان ساده، این سخن بدان معنا است که اگر کسی پشت عدسی دوربین یا لنز تلسکوپ هلال را ببیند، مانند کسی است که دوست خود را با دوربین روی کوه دیده است و نمیتوان گفت که دیدن صورت نگرفته است.
🔘(5) اما برخی از مراجع، رؤیت با چشم غیرمسلح را قبول دارند و بر این باورند که فقه آنچه در عرف در زمان معصومین علیهمالسلام برای رؤیت وجود دارد، تأیید میکند.
🔘(6)برخی از مردم هم فکر میکنند که این موضوع به امروزی یا غیرامروزی بودن مراجع برمیگردد و این در حالی است که این موضوع صرفاً به مبانی فقهی مراجع بازمیگردد.
🔘(7)بنابراین ایشان با توجه به مبانی خودشان اول ماه را اعلام میکنند و سایر مراجع نیز بر اساس معیارهای خود عمل میکنند.
🔘(9)نکتهی دیگر آنکه ایشان بر این باورند که اگر هلال، پیش از غروب نیز دیده شود، قابل قبول است. این نظر ایشان البته در میان برخی مراجع نیز دیده میشود.
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
🌐ســـــــ⁉️5⃣ــــــــوال
↩️در صورت بروز اختلاف میان نظر مراجع تکلیف مردم چه میشود؟ آیا باید به حکم مرجع تقلید خود رجوع کنند یا حاکم اسلامی؟
💠(1) در اینجا یک بحث وجود دارد که آیا این موضوع یک بحث اجتماعی و حکومتی است که نظر حاکم در آن ترجیح داشته باشد یا خیر.
💠(2) اینطور که در نظر مراجع و بیان مقام معظم رهبری دیده میشود، تشخیص روز اول ماه بودن یا نبودن را یک امر حکومتی نمیدانند و آقا نیز در یکی از خطبههای عید فطر اشاره کردند که این یک موضوع فقهی است و هرکس باید به فتوای فقیه خود رجوع کند. نظر م
راجع نیز در این موضوع مانند آقا است.
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💠(3)از فتوا که بگذریم، به «موضوع» میرسیم، اینکه آیا هلال ماه با چشم غیرمسلح رؤیت میشود یا خیر، وظیفهی مکلف است که آن را پیگیری کند. برای مثال دربارهی اینکه این لکهی قرمز روی لباس، خون است یا آب آلبالو، فقیه تنها میگوید «حکم» را بیان میکند که اگر خون حیوان جهنده یا انسان باشد، نجس است. اما نمیآید موضوع را مشخص کند که آن لکه چیست. این وظیفهی مکلف است که تشخیص دهد. مراجع نیز پذیرفتهاند که این مسئله (رؤیت هلال ماه) از جمله امور موضوعی است که مکلف باید پیگیر باشد.
💠 (4)یعنی مکلف باید خودش استهلال را انجام دهد؟ در این حالت اگر فرد در منطقهای باشد که رؤیت، سخت باشد و به اسناد مرجع خود نیز دسترسی نداشته باشد، تکلیف چیست؟
─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💠(5⃣)ممکن است بر فتوای مرجع خود اطمینان کند و این کافی است. اما اگر اطمینان حاصل نشد و فرد متخصص است و یا اینکه گزارشهای موثقی به او رسیده است که ماه رؤیت شده است، اما مرجع تقلید وی اول ماه را اعلام نکرده باشد، در اینجا فرد، فتوا را از مرجع خود میگیرد و در مورد موضوع خودش به نتیجه میرسد و بر اساس همان عمل میکند.
💠(6)البته برای بسیاری این امکان وجود ندارد و بر اساس نظر مرجع خود عمل میکنند. مهم فتواست که از مرجع میگیرد (که رؤیت باید با چشم غیرمسلح باشد یا لازم نیست در محل زندگی او یا مکانهای نزدیک او دیده شده باشد) و حال اینکه در موضوع به نتیجهی متفاوتی رسیده است که اشکالی ندارد.
💠(7) از این جهت ظاهرا مراجع این موضوع را که تشخیص اول ماه اجتماعی است، قبول ندارند و آن را یک امر فردی میدانند.
💠(8)منتها آنچه در فرمایشهای مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته و آن را حکومتی میدانند، بحث اقامهی نماز عید سعید فطر است.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💠(9) ایشان میفرمایند که اگر بهطور رسمی (مثلا از طریق صداوسیما) روزی بهعنوان عید اعلام شد اما مرجع بزرگوار دیگری، روز دیگری را بهعنوان عید قبول دارند، نماز عید بهصورت جماعت، تنها در روزی که رسما اعلام شده اقامه گردد.
علت آن هم از این قرار است که این موضوع (اقامهی نماز عید در روزهای متفاوت) موجب بروز درگیری در برخی مناطق شده است.
💠(10)برای نمونه یک عالمی که نماز را اقامه کرد، برخی مردم گفتند که قصد دهنکجی به نظام را دارد یا اینکه ضد ولایت فقیه است. عدهای نیز که هیچکدام (نه آن مرجع تقلید و نه نظام را) قبول ندارند، بهدنبال سوءاستفاده و بهراهانداختن دعوا هستند.
💠(11)بر همین اساس رهبری فرمودند که اقامهی نماز عید فطر بهصورت جماعت یک مسئلهی حکومتی است.
──
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💠(12) البته مراجع عظام ما نیز الحمدلله از بصیرت بالا برخوردار بوده و همواره جلوی بروز اختلاف را گرفتهاند. خاطرم هست در یکی از دیدارهایی که رهبر انقلاب با اعضای خبرگان داشتند، ایشان فرمودند که تشکر میکنم از علمایی که روز دیگری برای آنها عید بود، ولی نماز را نخواندند.
💠(13)حتی برخی از مراجع در موضوع اثبات اول ماه نیز بر این موضوع تأکید داشتهاند. برای نمونه زمانی که مرحوم آیتالله حاجآقا مجتبی تهرانی بحث اثبات اول ماه را مینوشتند، از طریق یکی از دوستان، من را احضار کردند و گفتند که این موارد را در اثبات اول ماه نوشتم، نگاهی به آنها بینداز تا مشکل نجومی نداشته باشد. بعداً دیدم که در رسالهی خود چیزی نوشتند که برای من جالب بود و آن هم اینکه اگر اعلام اول ماه توسط مجتهدی باعث اختلاف و تفرقه بین مسلمین، تضعیف نظام اسلامی و وهن مذهب شود، اعلام و اشاعهی آن جایز نیست
.
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💠(14)این موضوع برای من خیلی جالب بود و تا پیش از این در رسالهی مراجع چنین چیزی نبود. بعد از آن از ایشان پرسیدم اینکه شما میگویید اعلام آن مشکل دارد، این اعلام توسط مراجع صورت میپذیرد و آنها هم که مقلد شما نیستند که پیروی کنند و مرحوم حاجآقا مجتبی پاسخ دادند: بله! میدانم! اما میخواهم فتح بابی در این موضوع شود. نظر ایشان بر این بود که این موض