@atna_ir☀️
دوره جامع تدریس مجازی #تاریخ_تطبیقی_اسلام جلسه چهل و سوم(۳)
✍️مشکلات زمان خلیفه اول
🔶در زمان حکومت خلیفه اول، یک سری مشکلات به وجود آمد. اولین مشکل خلیفه اول این بود که با وجود دورهدیده بودنش، کاربلد کامل نبود. اینکه میگوییم کاربلد نبود، در مقایسه با پیامبر(ص) است و این مقایسه بین او و پیامبر(ص) ناخودآگاه در اذهان مردم به وجود میآمد؛ چون او سیستمی را به دست گرفته بود که توسط پیامبر(ص) به بهترین شکل ممکن اداره میشد؛ وقتی که خلیفه اول نمیتوانست این سیستم را به خوبی اداره کند، تردیدهایی در اذهان مردم نسبت به او به وجود میآمد.
🔷مشکل دوم این بود که اساسا قرار نیست کارها به درستی انجام شود؛ چراکه آنها قصد داشتند جامعه اسلامی را به تدریج خراب کنند.
🔶سومین مشکل این بود که امیرالمؤمنین(ع) منتقد این حکومت است و درباره خرابکاریهای این حکومت انتقاد میکند.
🔷مجموع این سه مورد باعث شد که مردم از نظام موجود رویگردان شوند و این قضیه در باب خلیفه اول به تدریج شروع شد؛ چون خلیفه اول بعد از پیامبر(ص) به عنوان خلیفه آن حضرت حکومت را به دست گرفته بود و مردم عملکرد او را با عملکرد پیامبر(ص) مقایسه میکردند. از طرفی، چون امیرالمؤمنین(ع) هم در کنار آنها حضور داشت، ناخودآگاه مردم متوجه میشوند که چرا پیامبر(ص) برای جانشینی خود، علی(ع) را معرفی کرد.
🔶پیامبر اسلام(ص) حکومت را به صورت فردی اداره نمیکرد. آن حضرت افرادی را برای نقاطی که تا آن موقع مسلمان شده بودند، تعیین کرده بود تا اوامر ایشان را در آن مناطق به اجرا دربیاورند. در زمان خلیفه اول، مدینه با او همراه است، ولی کسانی که پیامبر(ص) برای دیگر نقاط تعیین کرده بود، با وی هماهنگ نیستند؛ چون اساسا جزء تیم حاکمان نبودند و شاید انتظارشان هم این بوده است که خبر به خلافت رسیدن امیرالمؤمنین(ع) از مدینه به آنها برسد؛ چراکه در غدیر خم حضور داشته و شاهد قضایای آن روز بودند.
🔰کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
🇮🇷آموزشهای تمدن ساز (#تاریخ_تطبیقی_اسلام روز های فرد در کانال اتنا)
@atna_ir
@atna_ir☀️
دوره جامع تدریس مجازی #تاریخ_تطبیقی_اسلام جلسه چهل و سوم(۴)
✍️از میان برداشتن خلیفه اول
🔷با توجه به آنچه گفته شد، خلیفه اول مجبور است افراد قبلی را که در نقاط مختلف از زمان پیامبر(ص) مسؤولیت داشتند، عوض کند و کسانی را به جای آنها بگمارد که با او همراه هستند. اما وقتی این افراد توسط او عوض شوند، خلیفه در ذهن اهالی آن منطقه مسئلهدار میشود؛ چون برای مردم سؤال میشد که چرا خلیفه این شخص را عوض کرده است. بنابراین تعویض والیها مشکلساز است و به آشوب میانجامد. راه حل برطرف کردن آشوبها این است که رأس قدرت تغییر یابد؛ چون خیلی از مردم با عوض شدن رأس یک حکومت، امید دارند که اوضاع بهبود پیدا کند.
🔶اگر حکومت خلیفه اول چند سال دیگر ادامه پیدا میکرد، شاید آشوبهای به وجود آمده باعث میشد که مردم زودتر به سراغ امیرالمؤمنین(ع) بروند؛ لذا آنها مهره خود را در رأس حکومت عوض کردند. خلیفه اول به صورت ناگهانی با خوردن یک خربزه سمی میمیرد و وصیت میکند که خلیفه دوم بعد از او به حکومت برسد.
🔷همه حرف خود حاکمان این بود که خلافت، وصایتی نیست و پیامبر(ص) برای بعد از خودش کسی را جانشین قرار نداده است. پس ممکن است این سؤال پیش بیاید که چرا وقتی خلیفه اول، جانشین خود را تعیین میکند، اعتراضی بلند نمیشود؟
🔶پاسخ این است که مردم به دنبال یک تغییر بودند و با این تغییر، تا مدتی آرام خواهند بود.
🔷خلیفه اول به صورت ظاهری با سیاست نرمخویی آمده بود؛ ولی خلیفه دوم با سیاست تندخویی به سر کار میآید؛ بنابراین در زمان وی، اعتراض نسبت به مسائل مربوط به حکومت ممنوع شد و هر کس که به حکومت اعتراض میکرد، مورد برخورد شدید خلیفه دوم قرار میگرفت.
🔰کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
🇮🇷آموزشهای تمدن ساز (#تاریخ_تطبیقی_اسلام روز های فرد در کانال اتنا)
@atna_ir
@atna_ir☀️
دوره جامع تدریس مجازی #تاریخ_تطبیقی_اسلام جلسه چهل و سوم(۵)
✍️خلافت عثمان
🔶خلیفه دوم بعد از خود شورای ششنفرهای قرار داد. ترکیب شورا به گونهای بود که امیرالمؤمنین(ع) از آن بیرون نمیآمد. حضرت به این دلیل در شورای ششنفره شرکت کرد که حضور ایشان در آن، باعث ایجاد بصیرت بین مردم شد.
🔷به هر حال عثمان به خلافت رسید و او شخصی بود که پل رسیدن قدرت به شام شد. مهره اصلی سقیفه، معاویه است که در حکم جدار بیتالمَقدِس بود. کسی که مانع ورود نیروی علوی به بیتالمقدس شد، معاویه بود.
🔶به وجود آمدن شورشها در زمان عثمان و به قتل رسیدن او
🔷عثمان در طول حکومت خود، فرماندارانی را انتخاب میکرد که همگی از بنیامیه و با معاویه همراه بودند. حزب بنیامیه هماهنگی کاملی با هم داشتند، ولی مردم با آنها هماهنگ نبودند و در نتیجه شورشهایی بر علیه عثمان به وجود آمد.
🔶این را بدانید که کوفه به وسیله یاران امیرالمؤمنین(ع) دچار به هم ریختگی نشد. کوفه و شهرهای دیگر به خاطر ناهماهنگی حاکمان وقت با مردم به هم ریخت. البته یاران امیرالمؤمنین(ع) که توسط سیستم ایشان تربیت شدهاند، میتوانند به این شورش مردم جهت بدهند.
🔷به هر حال در کوفه و مدینه و مصر و یمن، شورشهایی بر علیه نظام موجود به وجود آمد. در همه این مناطق، یکی از یاران امیرالمؤمنین(ع) حضور دارد؛ مالک اشتر در کوفه، حَکیم بن جَبَله در بصره و… . این افراد به شورشهای مردم جهت میدادند.
🔶شورشها به جایی رسید که استاندارهای عثمان به صورت خودکار از این شهرها عزل میشدند و مردم به صورت خودجوش، شخصی را از خودشان به عنوان استاندار انتخاب میکردند. تنها یک نقطه برای عثمان باقی مانده بود که فرماندار تعیینشده توسط عثمان عزل نشده است و آن نقطه، شام بود. در اینجا انتقال قدرت از مدینه به شام دارای ظرافت فوقالعادهای است. امیرالمؤمنین(ع) در این برهه باید کاری کنند که به جای انتقال قدرت به شام، شام توسط مدینه سرنگون شود. حالت دوم این بود که مدینه توسط شام سرنگون بشود و این، همان خواسته معاویه بود. خواسته امیرالمؤمنین(ع) و یارانش این بود که معاویه توسط خود عثمان عزل بشود؛ ولی خواسته معلویه این بود که با تحریک شورشیان، قبل از اینکه توسط عثمان عزل شود، عثمان توسط شورشیان به قتل برسد. و به این ترتیب، معاویهای در قدرت باقی بماند که از طرف عثمان عزل نشده است و بعد از کشته شدن عثمان، ادعای خونخواهی او را میکند.
🔷اینجا بصیرت مردم از اهمیت فراوانی برخوردار است. نیروهای تحت امر امیرالمؤمنین(ع) باید اطاعتپذیر باشند که وقتی آن حضرت میفرماید نباید به خانه عثمان حمله کنید، نگویند که علی هم محافظهکار شده است. اصلا نباید در مقابل خانه عثمان تجمع میکردند؛ در صورتی که این تجمع ادامه داشت تا ناگهان خبر کشته شدن عثمان رسید و قاتل هم از داخل خانه عثمان بود. مروان عثمان را به قتل رسانید و بهترین بهانه و ابزار را در اختیار معاویه قرار داد که به بهانه خونخواهی عثمان، به شورش علیه امیرالمؤمنین(ع) اقدام کند.
🔰کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
🇮🇷آموزشهای تمدن ساز (#تاریخ_تطبیقی_اسلام روز های فرد در کانال اتنا)
@atna_ir
پایان تدریس امروز فایل صوتی را گوش دهید و برای تدبر بیشتر متن نوشته ها را هم مطالعه فرمائید⬆️⬆️
#پیام_صبحگاهی
🏴در همین شهر سامرا عدهی قابل توجهی از بزرگان شیعه در زمان امام هادی(علیهالسّلام) جمع شدند و حضرت توانست آنها را اداره کند و بهوسیلهی آنها پیام امامت را به سرتاسر دنیای اسلام - با نامهنگاری و... - برساند.
۱۳۸۳/۵/۳۰
🇮🇷 کانال اتنا (اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
@atna_ir
⭕️ اصلاحطلبان از یک سو میگویند دولت اختیار کافی برای اداره کشور ندارد و همه چیز دست رهبر و سپاه و... است، از سوی دیگر 4 ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، در جماران برای نشست انتخاباتی برگزار کرده اند!
کارنامه دولت روحانی به کنار، با این همه تناقض چرا مردم باید به شما اعتماد کنند؟
#امیرحسین_ثابتی
🇮🇷کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
@atna_ir
16.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴🎥 #جهان_مدیا| امیرعبداللهیان: همه اذعان دارند نگاه دکتر روحانی به غرب خیلی ویژه بود و این از تعابیری مثل کدخدا پیدا بود/ خاطره دستیار ویژه رئیس مجلس از گلایه روسها از ایران بخاطر مذاکرات هستهای با غرب
🇮🇷کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
@atna_ir
🔴طرح سوال از وزیر اطلاعات کلید خورد/ رسیدگی به اظهارات علوی در کمیسیونهای امنیت ملی و اصل 90 مجلس
🔹نماینده تهران در مجلس با اشاره به اظهارات وزیر اطلاعات پیرامون احتمال نقض سیاستهای کلی نظام و فتوای مقام معظم رهبری درباره حرام بودن تولید سلاحهای هستهای، از تقدیم سوال نمایندگان از این عضو کابینه حسن روحانی خبر داد.
🔸علی خضریان با بیان اینکه وزیر اطلاعات بعد از گذشت چند روز درصدد جبران اظهارات خود اقدامی نکرده است، افزود: اظهارات علوی برخلاف جایگاه سازمانی وزارت اطلاعات مبنی بر افزایش امنیت برای کشورمان بوده و امنیت ملی را دچار مشکل کرده است.
#وزیر_نقاش
🇮🇷کانال اتنا(اندیشکده تمدن نوین اسلامی)
@atna_ir