هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَانتَظِرُوا إِنَّا مُنتَظِرُونَ»
و انتظار بکشید. ما هم منتظریم!»
(سوره مبارکه هود/ آیه ۱۲۲)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
شما در انتظار باشید و ما هم انتظار مى کشیم تا ببینیم کدامین پیروز مى شوند و کدامین شکست مى خورند (وَ انْتَظِرُوا إِنّا مُنْتَظِرُونَ).
شما در انتظار خام شکست ما باشید و ما در انتظار واقعى عذاب الهى براى شما هستیم، که یا از دست ما خواهید کشید و یا مستقیماً از طرف خدا!
🌼🌼🌼
این گونه تهدیدها، که به صورت امر ذکر مى شود در موارد دیگرى از قرآن نیز به چشم مى خورد. مانند: اعْمَلُوا ما شِئْتُمْ إِنَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصیر: هر کار مى خواهید بکنید، خدا از اعمال شما آگاه است.
و در مورد شیطان مى خوانیم: وَ اسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِکَ وَ أَجْلِبْ عَلَیْهِمْ بِخَیْلِکَ وَ رَجِلِک: با صداى خود آنها را به حرکت در آور و لشکر سواره و پیاده خود را به سوى آنها بفرست.
بدیهى است، هیچ یک از این صیغه هاى امر، براى وادار کردن به کار نیست، بلکه همه آنها جنبه تهدید دارد.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۱۲۲ سوره مبارکه هود)
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَلِلَّهِ غَيْبُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَإِلَيْهِ يُرْجَعُ الْأَمْرُ كُلُّهُ فَاعْبُدْهُ وَتَوَكَّلْ عَلَيْهِ ۚ وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ»
و (آگاهى از) غیب (و اسرار نهانى) آسمانها و زمین، تنها از آن خداست و همه کارها تنها به او بازگردانده مى شود. پس او را پرستش کن و بر او توکّل نما و پروردگارت از آنچه انجام مى دهید، هرگز غافل نیست.
(سوره مبارکه هود/ آیه ۱۲۳)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
آخرین آیه این سوره، به بیان توحید (توحید علم و توحید افعال و توحید عبادت) مى پردازد. همان گونه که آیات آغاز این سوره از حکمت و علم خداوند و توحید عبادت سخن مى گفت.
در حقیقت، در این آیه انگشت روى سه شعبه از توحید گذاشته شده است. نخست توحید علمى پروردگار، مى فرماید: غیب آسمان ها و زمین مخصوص خدا است و او است که از همه اسرار آشکار و نهان با خبر است
(وَ لِلّهِ غَیْبُ السَّماواتِ وَ الأَرْضِ).
و غیر او علمش محدود و در عین محدودیت از ناحیه تعلیم الهى است. بنابراین، علم نامحدود، آن هم علم ذاتى، نسبت به تمام آنچه در پهنه زمین و آسمان قرار دارد، مخصوص ذات پاک پروردگار است.
🌼🌼🌼
و از سوى دیگر، زمام تمام کارها در کف قدرت او است، همه چیز به سوى او باز مى گردد (وَ إِلَیْهِ یُرْجَعُ الأَمْرُ کُلُّهُ).
و این مرحله توحید افعالى است.
سپس، نتیجه مى گیرد: اکنون که آگاهى نامحدود و قدرت بى پایان، مخصوص ذات پاک او است، و بازگشت هر چیز به سوى او مى باشد، بنابراین تنها او را پرستش کن (فَاعْبُدْهُ).
و فقط بر او توکّل نما (وَ تَوَکَّلْ عَلَیْهِ).
و این مرحله توحید عبادت است.
و از آنچه نافرمانى، سرکشى، طغیان و گناه است، بپرهیز; چرا که پروردگار تو از آنچه انجام مى دهید غافل نیست (وَ ما رَبُّکَ بِغافِل عَمّا تَعْمَلُونَ).
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۱۲۳ سوره مبارکه هود)
@ayehsobh
202030_1710433642.mp3
1.75M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
آیه: ۱۲۳
سوره مبارکه: هود
@ayehsobh
هدایت شده از کانون شهدای گمنام مسجدالرسول ص مبارکه
آمار شهدای ۸ سال#دفاع_مقدس به تفکيک استان
🥀 شادی روح شهدا صلوات🥀
#سوره_مبارکه_یوسف
غرض این سوره، بیان داستان یوسف علیه السلام و داستان آل یعقوب است. خداوند با بیان این داستان، غرض عالى از آن را استخراج کرده است و آن مسأله ولایت خداى تعالى نسبت به بندگان مخلص است که در ابتدا و پایان این سوره بطور چشمگیرى منعکس است.
🌺 فضیلت سوره
مجمع البیان از پیامبر اکرم (ص) نقل کرده است که هرکس سوره «یوسف» را بخواند و به خانواده و بندگانش بیاموزد، خداوند مرگ را برای او آسان خواهد نمود و به او نیرویی میدهد که به هیچ مسلمانی حسادت نکند.
همچینین از ابوبصیر از امام صادق علیه السلام روایت کرده که فرمود: کسى که در هر شب یا در هر روز سوره «یوسف» را بخواند، روز قیامت خداوند او را به زیبایى و جمال حضرت یوسف علیه السلام محشور فرماید و از هراس آن روز در امان باشد و در میان بندگان شایسته خدا ممتاز باشد.
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ الر ۚ تِلْكَ آيَاتُ الْكِتَابِ الْمُبِينِ»
*بنام خداوند بخشنده مهربان* الر، این آیات کتاب مبین و روشنگر است.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۱)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
أحسن القصص در برابر تو است
این سوره نیز، با حروف مقطعه (الف ـ لام ـ راء) آغاز شده است، که نشانه اى از عظمت قرآن و ترکیب این آیات عمیق و پر محتوا، از ساده ترین اجزاء یعنى حروف الفبا مى باشد (الر).
و شاید، به همین دلیل است که بعد از ذکر حروف مقطعه، بلافاصله اشاره به عظمت قرآن مى کند و مى گوید: اینها آیات کتاب مبین است. کتابى روشنى بخش، آشکارکننده حق از باطل، نشان دهنده صراط مستقیم و راه پیروزى و نجات (تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْمُبینِ).
🌼🌼🌼
جالب توجه این که در این آیه از اسم اشاره به دور (تِلْکَ) استفاده شده است که نظیر آن در آغاز سوره بقره و بعضى از سوره هاى قرآن داشتیم، و گفتیم این گونه تعبیرات همگى اشاره به عظمت این آیات است، یعنى آن چنان بلند و والا است که گوئى در نقطه دوردستى قرار گرفته، در اوج آسمان ها، در اعماق فضاى بى کران که براى رسیدن به آن باید تلاش و کوشش وسیعى انجام داد، نه همچون مطالب پیش پا افتاده که انسان در هر قدم با آن روبرو مى شود.
(نظیر این تعبیر در ادبیات فارسى نیز داریم، که در حضور یک شخص بلند پایه مى گویند: آن جناب... آن مقام محترم...).
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۱ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_163204201.mp3
1.94M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«إِنَّا أَنزَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لَّعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ»
ما آن را قرآنى عربى (و فصیح و گویا) نازل کردیم، تا شما (آن را) درک کنید.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۲)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
پس از آن، هدف نزول این آیات را چنین بیان مى کند:
ما آن را قرآن عربى فرستادیم، تا شما آن را به خوبى درک کنید (إِنّا أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِیّاً لَعَلَّکُمْ تَعْقِلُونَ).
هدف، تنها قرائت، تلاوت و تیمن و تبرک با خواندن آیات آن نیست، بلکه هدف نهائى درک است. درکى نیرومند و پرمایه، که تمام وجود انسان را به سوى عمل دعوت کند.
اما عربى بودن قرآن، علاوه بر این که زبان عربى ـ به شهادت آنها که اهل مطالعه در زبان هاى مختلف جهانند ـ آن چنان زبان وسیعى است که مى تواند ترجمان لسان وحى باشد و مفاهیم و ریزه کارى هاى سخنان خدا را بازگو کند، مسلّم است که اسلام از جزیره عربستان از یک کانون تاریکى، ظلمت، توحش و بربریت طلوع کرد و در درجه اول، مى بایست مردم آن سامان را گرد خود جمع کند، آن چنان گویا و روشن باشد که آن افراد بى سواد، دور از علم و دانش را تعلیم دهد و در پرتو تعلیمش آنان را دگرگون سازد و یک هسته اصلى براى نفوذ این آئین در سایر مناطق جهان به وجود آورد.
البته، قرآن با این زبان، براى همه مردم جهان قابل فهم نیست (و به هر زبان دیگرى بود نیز همین گونه بود); زیرا ما یک زبان جهانى که همه مردم دنیا آن را بفهمند نداریم، ولى این مانع از آن نخواهد بود که سایر مردم جهان موظف باشند حداقل از ترجمه هاى آن بهره گیرند و یا از آن بالاتر با آشنائى تدریجى به این زبان، خود آیات را لمس کنند و مفاهیم وحى را از درون همین الفاظ درک نمایند.
به هر حال، تعبیر به عربى بودن که در ۱۰ مورد از قرآن تکرار شده، پاسخى است به آنها که پیامبر(صلى الله علیه وآله) را متهم مى کردند که او این آیات را از یک فرد عجمى یاد گرفته و محتواى قرآن یک فکر وارداتى است و از نهاد وحى نجوشیده است.
🌼🌼🌼
ضمناً، این تعبیرات پى در پى، این وظیفه را براى همه مسلمانان به وجود مى آورد که همگى باید بکوشند و زبان عربى را به عنوان زبان دوم خود به صورت همگانى بیاموزند، از این نظر که زبان وحى و کلید فهم حقایق اسلام است.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۲ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_1955704538.mp3
2.21M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۱_۲
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ هَٰذَا الْقُرْآنَ وَإِن كُنتَ مِن قَبْلِهِ لَمِنَ الْغَافِلِينَ»
ما بهترین سرگذشتها را به وسیله این قرآن که به تو وحى کردیم، براى تو شرح مى دهیم و به یقین پیش از این، از آن غافل بودى.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۳)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
سپس مى فرماید: ما نیکوترین قصه ها را از طریق وحى و فرستادن این قرآن براى تو بازگو مى کنیم، هر چند پیش از آن، از آن غافل بودى (نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِما أَوْحَیْنا إِلَیْکَ هذَا الْقُرْآنَ وَ إِنْ کُنْتَ مِنْ قَبْلِهِ لَمِنَ الْغافِلینَ).
بعضى از مفسران، معتقدند أَحْسَنَ الْقَصَص اشاره به مجموعه قرآن است و جمله بِما أَوْحَیْنا إِلَیْکَ هذَا الْقُرْآنَ را قرینه بر آن مى دانند و قصه در اینجا تنها به معنى داستان نیست، بلکه از نظر ریشه لغت، به معنى جستجو از آثار چیزى است و هر چیز که پشت سر هم قرار گیرد، عرب به آن قصه مى گوید و از آنجا که به هنگام شرح و بیان یک موضوع، کلمات و جمله ها پى در پى بیان مى شوند، این کار را قصه نامیده اند.
حال، خداوند مجموعه این قرآن که زیباترین شرح و بیان و فصیح ترین و بلیغ ترین الفاظ را با عالى ترین و عمیق ترین معانى آمیخته ـ که از نظر ظاهر زیبا و فوق العاده شیرین و گوارا، و از نظر باطن بسیار پر محتوا است ـ احسن القصص نامیده.
در کتاب روضه کافى در خطبه اى از امیر مؤمنان على(علیه السلام)چنین نقل شده: بهترین داستان ها، رساترین موعظه ها و سودمندترین تذکرها، کتاب خداوند متعال است.
ولى، پیوند آیات آینده که سرگذشت یوسف (علیه السلام) را بیان مى کند، با آیه مورد بحث، آن چنان است که ذهن انسان بیشتر متوجه این معنى مى شود که خداوند داستان یوسف (علیه السلام) را احسن القصص نامیده است و حتى شاید براى بسیارى به هنگام مطالعه آیات آغاز این سوره، غیر از این معنى به ذهن نیاید.
اما بارها گفته ایم مانعى ندارد این گونه آیات براى بیان هر دو معنى باشد، هم قرآن به طور عموم احسن القصص است، و هم داستان یوسف (علیه السلام) به طور خصوص.
🌼🌼🌼
چرا این داستان بهترین داستان نباشد؟ با این که در فرازهاى هیجان انگیزش ترسیمى از عالى ترین درس هاى زندگى است.
حاکمیت اراده خدا را بر همه چیز در این داستان به خوبى مشاهده مى کنیم.
سرنوشت شوم حسودان را با چشم خود مى بینیم و نقشه هاى نقش بر آب شده آنها را مشاهده مى کنیم.
ننگ بى عفتى، عظمت و شکوه پارسائى و تقوا را در لابلاى سطورش مجسم مى بینیم.
منظره تنهائى یک کودک کم سن و سال را در قعر چاه.
شب ها و روزهاى یک زندانى بى گناه را در سیاه چال زندان.
تجلّى نور امید از پس پرده هاى تاریک یأس و نومیدى.
و بالاخره عظمت و شکوه یک حکومت وسیع، که نتیجه آگاهى و امانت است، همه، در این داستان از مقابل چشم انسان رژه مى رود.
لحظاتى را که سر نوشت یک ملت با یک خواب پر معنى دگرگون مى شود، و زندگى یک قوم و جمعیت در پرتو آگاهى یک زمامدار بیدار الهى از نابودى نجات مى یابد.
و ده ها درس بزرگ دیگر در این داستان منعکس شده است; چرا احسن القصص نباشد؟!
منتها احسن القصص بودن سرگذشت یوسف (علیه السلام)، به تنهائى کافى نیست. مهم این است که در ما آن چنان شایستگى باشد که بتوانیم این همه درس بزرگ را در روح خود جاى دهیم.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_1345207731.mp3
2.75M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۳
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يَا أَبَتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِي سَاجِدِينَ»
(به خاطر بیاور) هنگامى را که یوسف به پدرش گفت: «پدرم! من در خواب دیدم که یازده ستاره و خورشید و ماه در برابرم سجده مى کنند.»
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۴)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
بارقه امید و آغاز مشکلات!
قرآن داستان یوسف (علیه السلام) را از خواب عجیب و پر معنى او آغاز مى کند; زیرا این خواب در واقع نخستین فراز زندگى پر تلاطم یوسف محسوب مى شود.
یک روز صبح با هیجان و شوق به سراغ پدر آمد و پرده از روى حادثه تازه اى برداشت که در ظاهر چندان مهم نبود، اما در واقع شروع فصل جدیدى را در زندگانى او اعلام مى کرد.
یوسف گفت: پدرم! من دیشب در خواب یازده ستاره را دیدم که از آسمان فرود آمدند و خورشید و ماه نیز آنها را همراهى مى کردند، همگى نزد من آمدند و در برابر من سجده کردند (إِذْ قالَ یُوسُفُ لاَِبیهِ یا أَبَتِ إِنِّی رَأَیْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَیْتُهُمْ لی ساجِدینَ).
ابن عباس مى گوید: یوسف (علیه السلام) این خواب را در شب جمعه که مصادف شب قدر، (شب تعیین سرنوشت ها و مقدرات) بود، دید.
در این که یوسف(علیه السلام) به هنگام دیدن این خواب، چند سال داشت، بعضى نُه سال، بعضى دوازده سال و بعضى هفت سال، نوشته اند، قدر مسلّم این است که در آن هنگام بسیار کم سن و سال بود.
قابل توجه این که جمله رَأَیْتُ به عنوان تأکید و قاطعیت در این آیه تکرار شده است، اشاره به این که من چون بسیارى از افراد که قسمتى از خواب خود را فراموش مى کنند و با شک و تردید از آن سخن مى گویند نیستم. من با قطع و یقین دیدم که یازده ستاره و خورشید و ماه در برابرم سجده کردند، در این موضوع شک و تردیدى ندارم.
🌼🌼🌼
نکته دیگر این که، ضمیر هُمْ که براى جمع مذکر عاقل است، در مورد
خورشید و ماه و ستارگان به کار رفته، همچنین کلمه ساجِدِین.
اشاره به این که سجده آنها یک امر تصادفى نبود بلکه پیدا بود روى حساب همچون افراد عاقل و هوشیار سجده مى کنند.
البته روشن است منظور از سجده در اینجا خضوع و تواضع مى باشد، و گرنه سجده به شکل سجده معمولى انسان ها در مورد خورشید و ماه و ستارگان مفهوم ندارد.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۴ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_2143865519.mp3
2.96M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۴
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«قَالَ يَا بُنَيَّ لَا تَقْصُصْ رُؤْيَاكَ عَلَىٰ إِخْوَتِكَ فَيَكِيدُوا لَكَ كَيْدًا ۖ إِنَّ الشَّيْطَانَ لِلْإِنسَانِ عَدُوٌّ مُّبِينٌ»
گفت: «پسرم! خواب خود را براى برادرانت بازگو مکن، مبادا براى تو نقشه (خطرناکى) بکشند. زیرا شیطان، دشمن آشکار انسان است.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۵)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
این خواب هیجان انگیز و معنى دار، یعقوب(علیه السلام) پیامبر را در فکر فرو برد:
خورشید و ماه و ستارگان آسمان! آن هم یازده ستاره، فرود آمدند و در برابر فرزندم یوسف(علیه السلام) سجده کردند. چقدر پر معنى است؟!
حتماً خورشید و ماه، من و مادرش (یا من و خاله اش) مى باشیم و یازده ستاره، برادرانش، قدر و مقام فرزندم آن قدر بالا مى رود که ستارگان آسمان و خورشید و ماه سر بر آستانش مى سایند، آن قدر در پیشگاه خدا عزیز و آبرومند مى شود که آسمانیان در برابرش خضوع مى کنند. چه خواب پر شکوه و جالبى؟!.
لذا با لحن آمیخته با نگرانى و اضطراب، اما توأم با خوشحالى به فرزندش چنین گفت: فرزندم این خوابت را براى برادرانت بازگو مکن! (قالَ یا بُنَیَّ لاتَقْصُصْ رُؤْیاکَ عَلى إِخْوَتِکَ).
چرا که آنها براى تو نقشه هاى خطرناک خواهند کشید (فَیَکیدُوا لَکَ کَیْداً).
من مى دانم شیطان براى انسان دشمن آشکارى است (إِنَّ الشَّیْطانَ لِلإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبینٌ).
او منتظر بهانه اى است که وسوسه هاى خود را آغاز کند، به آتش کینه و حسد دامن زند و حتى برادران را به جان هم اندازد.
🌼🌼🌼
جالب این که یعقوب(علیه السلام) نگفت: مى ترسم برادران قصد سوئى درباره تو کنند؛ بلکه آن را به صورت یک امر قطعى و مخصوصاً با تکرار کَیْد که دلیل بر تأکید است بیان کرد.
چرا که از روحیات سایر فرزندانش با خبر بود و حساسیت آنها را نسبت به یوسف مى دانست. شاید برادران نیز از تعبیر کردن خواب بى اطلاع نبودند.
به علاوه این خواب خوابى بود که تعبیرش چندان پیچیدگى نداشت.
از طرفى، این خواب شبیه خواب هاى کودکانه به نظر نمى رسید، کودک ممکن است خواب ماه و ستاره را ببیند، اما این که ماه و ستارگان به صورت موجوداتى عاقل و با شعور در برابر او سجده کنند، این یک خواب کودکانه نیست و روى این جهات جا داشت که یعقوب نسبت به افروخته شدن آتش حسد برادران نسبت به یوسف بیمناک باشد .
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۵ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کربلای معلی، حرم حضرت سیدالشهدا علیهالسلام امروز چهارشنبه ۷ مهر ، ۷ صبح
#اربعین
#کرونا_هراسی
#نه_به_واکسن_اجباری
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَكَذَٰلِكَ يَجْتَبِيكَ رَبُّكَ وَيُعَلِّمُكَ مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ وَيُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَعَلَىٰ آلِ يَعْقُوبَ كَمَا أَتَمَّهَا عَلَىٰ أَبَوَيْكَ مِن قَبْلُ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبَّكَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ»
و این گونه پروردگارت تو را بر مى گزیند و از تعبیر خوابها به تو مى آموزد و نعمتش را بر تو و بر خاندان یعقوب کامل مى کند. همان گونه که پیش از این، بر پدرانت ابراهیم و اسحاق کامل کرد. به یقین، پروردگار تو دانا و حکیم است.»
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۶)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
ولى این خواب تنها بیانگر عظمت مقام یوسف (علیه السلام) در آینده از نظر ظاهرى و مادى نبود، بلکه نشان مى داد او به مقام نبوت نیز خواهد رسید; چرا که سجده آسمانیان دلیل بر بالا گرفتن مقام آسمانى او است و لذا پدرش یعقوب اضافه کرد: و این چنین پروردگارت تو را بر مى گزیند (وَ کَذلِکَ یَجْتَبیکَ رَبُّکَ).
و از تعبیر خواب به تو تعلیم مى دهد (وَ یُعَلِّمُکَ مِنْ تَأْویلِ الأَحادیثِ).
و نعمتش را بر تو و آل یعقوب تکمیل مى کند (وَ یُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ عَلى آلِ یَعْقُوبَ).
همان گونه که پیش از این بر پدرانت ابراهیم و اسحاق تمام کرد (کَما أَتَمَّها عَلى أَبَوَیْکَ مِنْ قَبْلُ إِبْراهیمَ وَ إِسْحاقَ).
آرى، پروردگارت عالم است و از روى حکمت کار مى کند (إِنَّ رَبَّکَ عَلیمٌ حَکیمٌ).
🌼🌼🌼
تَأْویل در اصل به معنى بازگشت دادن چیزى است و هر کار یا هر سخن به هدف نهائى برسد به آن تأویل مى گویند. تحقق خارجى خواب نیز مصداق تأویل است.
أَحادیثِ جمع حدیث به معنى نقل یک ماجرا است و از آنجا که انسان خواب خود را براى این و آن نقل مى کند، در اینجا کنایه از خواب است.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۶ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh