🔶️مردم كوفه در زمان امام حسين(عليه السلام) چگونه مردمی بودند؟
🔷️پاسخ اجمالی:
در منابع تاریخی و افواه عوام، مردم کوفه اهل خیانت دانسته شدهاند. آنها مردمي عجول بودند و همین تعجیل آنها در تصمیمگیری همیشه به ضرر خود آنها و حاکمان آنها بوده است. «زود رنج بودن» در کنار «زود قانع شدن»، «زود تسلیم شدن» و «زود سرکشی کردن» از روحیّات آنان به شمار میآید. مردم کوفه مجموعه قبایل مختلفی بودند و شیعیان تنها بخشی از مردم این شهر بودند. هیچ شکّی وجود ندارد که مردم کوفه، امام حسین(ع) را دعوت کردند و او را یاری نکردند و بعداً در کشتن او نیز مباشرت کردند.
🔷️پاسخ تفصیلی:
در منابع تاریخی و افواه عوام، مردم کوفه اهل «غدر و خیانت» دانسته شده و گفته شده است که وفای به عهد در میان آنها امری نادر است. اين مسلم است كه مردم کوفه «عجول» بودند و همین «تعجیل» آنها در «تصمیمگیری» همیشه به ضرر خود آنها و حاکمان آنها بوده است. «زود رنج بودن» در کنار «زود قانع شدن»، «زود تسلیم شدن» و «زود سرکشی کردن» از روحیّات آنان به شمار میآید. در اینجا مطالبی را درباره موضعگیری آنها در قبال واقعه کربلا، ارائه میدهیم.
مردم کوفه مجموعه قبایل مختلفی بودند که در عهد حکّام مختلف، ترکیببندی آنها مختلف بود. این تغییر شکل در تقسیمبندی قبایل متناسب با مصالحی بود که حکّام در نظر میگرفتند؛ اما در همین حال اغلب حکام نیز خود ملاحظه رؤسا و بزرگان قبایل را کرده و میدانستند که در بسیاری از موارد، قدرت آنها بیش از قدرت حاکمان شهر است.
شیعیان تنها بخشی از مردم این شهر بودند. درست است که برخی از قبایل شهرتی به تشیّع داشتند؛ اما نمیتوان قبیلهای را صد در صد شیعی دانست. آنها در قبایل مختلف پراکنده بودند و چندان اتحادی با یکدیگر نداشتند. علاوه بر روحیات قبیلهای، روحیات خاصّ کوفی بر آنها حاکم بود. لذا چندان متفاوت از دیگران نبودند. تعداد شیعیان در آن زمان چندان گسترده نبود. گفته اند: «زمانی که حجر بن عدی در مسجد به مخالفت با گفتههای زیاد پرداخت، نیمی از کسانی که در مسجد بودند یا یک سوم آنها با او همآواز شدند. با توجّه به روحیه شیعی شهر و با دانستن این که به هر روی، شماری از مردم بر پایه نوعی تشیّع سیاسی، که فقط در مسائل سیاسی، همراهی نسبی با اولاد علی را میپذیرفتند، باید جریان شیعی شهر را حداقل در حد یک چهارم جمعیت شهر دانست.
هیچ شکّی وجود ندارد که مردم کوفه، امام حسین(علیه السّلام) را دعوت کردند و او را یاری نکردند و بعداً در کشتن او نیز مباشرت کردند. در عین حال باید دید که این مردم چه کسانی بودند؟ چه گروهی نامه نوشتند و چه مقدار از مردم کوفه، در جنگ با امام حسین(علیه السّلام) شرکت کردند؟ در آغاز ذکر این نکته لازم است که بعدها کوفه به صورت مرکزی برای شیعیان علوی مذهب در آمد و حتّی در مقابل بنی عبّاس به خاطر غصب حاکمیّت آل علی مخالفتهایی [از خود] نشان داد. از این رو علاوه بر این که مورّخین و محدّثین وابسته به امویها از مردم کوفه نفرت داشتند، وابستگان به بنی عبّاس نیز دچار همین کینهها بودند. مظلومیّت شیعه تنها در حدّ ظلم سیاسی نبود، بلکه از لحاظ فرهنگی نیز این ظلم وجود داشت. به هر حال با حاکمیّت جریان فرهنگی وابسته به بنی عبّاس، چنین امری طبیعی و بدیهی است. بنابراین لازم است توّجه داشته باشیم که سیر نقل وقایع را از چنین عینکی که رنگ آن نفرت از مردم کوفه به دلیل تشیع آنهاست، ملاحظه میکنیم.
با عنایت به نکته فوق باید اشاره کنیم که چنین مورّخینی سعی دارند شیعه را به گونهای نشان دهند که اهل وفای به عهد نیستند. به سخن دیگر، دشمنان شیعه بر آن هستند تا گناه عدم حمایت مردم کوفه را بر عهده شیعیان بگذارند. در حالی که توضیحات ذیل تا حدودی نشان خواهد داد که تنها بخشی از مردم کوفه در آن شرایط، شیعه بودند و آنها نیز در شرایطی قرار گرفتند که نتوانستند از امام حسین(علیه السّلام) دفاع کنند، گرچه اگر در حدّ ایثار، قصد فداکاری داشتند، میتوانستند چنین کنند. این سخنی است که باید درباره آن به اختصار شواهدی ارائه دهیم.
تصویری که از شرایط کوفه در آن زمان میتوان به دست داد چنین است: یزید کسی بود که گرچه برای مردم شام تحمّلش آسان بود؛ امّا برای مردمی چون مردم عراق تحمّلش قدری مشکل مینمود. هنگامی که روی کار آمد، شیعیان کوفه مخالفت را آغاز کردند. بسیاری از مردم کوفه نیز که جانشین مناسبی برای جایگزینی یزید نداشتند، بر اثر جوّ عمومی، حسین بن علي(علیهما السّلام) را برگزیدند. به علاوه که عراق در شرایط طبیعی مایل به پذیرش حکومت شام نبود...
#برترخبر
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 سرقت مانیتور یک خودرو در مشهد
🔹سارق برای پیادهشدن از موتور، شکستن شیشه خودرو، کندن مانیتور و سوارشدن بر ترک موتور حدود ۳۰ ثانیه زمان صرف میکند.
#برترخبر
May 11
May 11
ویژه سالروز شهادت حضرت امیر مومنان علی(ع) انجام شد؛
برپایی نمایشگاه پوستر نماز و آیات قرآنی در آزادشهر
نمایشگاه پوستر نماز و آیات قرآنی با هدف ترويج مفاهيم قرآنی و تقویت و نهادینهکردن فرهنگ قرآن و اقامه نماز در بین شخروندان، همزمان با سالروز شهادت حضرت علی(ع)، در محل پارک شهر آزادشهر و در جوار گلزار شهدای خوشنام این شهرستان برپا شد
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آزادشهر در حاشیه این نمایشگاه گفت: هدف اصلی و دورنمای برپایی نمایشگاه ها و فعالیتهای قرآنی انتقال صحیح پیامهای روحنواز و زندگی ساز قرآن کریم و عترت طاهره (ع) به مخاطبان است.
┈┉┅━❀❀━┅┉┈
🔹روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان
#برترخبر
12.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥سرریز شدن سد گلستان در پی بارش های اخیر
#برترخبر
11.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥مراسم دسته روی روز شهادت امیرالمومنین علی علیه سلام در رامیان
#برترخبر
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #بازخوانی | مرد این میدان ما هستیم برای شما/ما ملت شهادتیم
#سردار_دلها
#همه_ما_مدیون_شهدا_هستیم🌷
#ایران_قوی
#برترخبر