💠حکمرانی دینی و امکان تساهل در اصول
✍️ عبدا... گنجی
🔹چرا گشت ارشاد دارید؟ به حکومت چه ربطی دارد طرف حجاب دارد یا ندارد؟ چرا در امر خصوصی دخالت میکنید؟ چرا فلانی دستگیر میشود؟ او که روشهای خشونتآمیز را ترویج نمیکرد. چرا درمقابل زیادهخواهی آمریکا کوتاه نمیآیید مگر نمیبینید مردم دچار مشکل اقتصادی هستند؟
⭕ در اینباره باید صادقانه با دوستان، دشمنان و ناظران سخن گفت. موضوع را زمانی میفهمیم که تصویر درستی از فلسفه حکمرانی در جامعه مسلمانی داشته باشیم. حاکمانی که فلسفه حکومت برایشان قدرت برای قدرت یا قدرت برای مواهب قدرت است، از هر آنچه موجب ناراحتی و سروصدا میشود پرهیز میکنند. چرا جمهوری اسلامی چنین نمیکند؟ برخی از بهاصطلاح نخبگان میگویند اقدامات (اقدامات ارادی) جمهوری اسلامی در راستای نابودی خودش است اما حاکمیت و اجزای آن متوجه نیستند که تیشه به ریشه خود میزنند؛ این سؤال مهمی است. کسی که حکومت را برای استفاده هزار فامیل خود میخواهد، به هرکس یا هر کشوری بهنوعی باج میدهد. یکی را آبنبات، دیگری را مسئولیت، کشوری را باج میدهد و جای دیگری عقبنشینی میکند که تاج و تخت محفوظ بماند. بعضا با افتخار میگویند کوروش وقتی وارد بابل شد به مردم گفت «بر دین خود آزاد هستید» و این را نشانه رفتار دموکراتیک کوروش یا احترام به حقوق بشر میدانند. اما شهید مطهری معتقد است اگر کوروش چنین گفته باشد پس به چه دلیل سرزمین آنان را تصرف کرد؟ آیا آرامش آنان را برای استثمار اقتصادی میخواست؟ پیامبر اسلام به کدام سرزمین رفت که هدفی جز اصلاح دین داشته باشد؟ بنابراین جمهوری اسلامی نمیتواند مانند حکومتهای عرفی هر صدایی را با دانپاشی و نمکریزی ساکت کند که حکومتش برقرار باشد. این سیره امیرالمومنین است. بهرغم نص، او با بیعت عمومی در قدرت حاضر شد اما در سراسر نهجالبلاغه یکبار ندارد که «ایها الناس بفرمایید من الان چهکار کنم؟» گفت با اصرار شما حکومت را میپذیرم اما براساس سنت پیامبر و کتاب خدا و عقل خود حکومت میکنم و دیدید که چگونه هزینه این راهبرد را کمتر از 5سال داد و همه عمر حکومتش در جنگ داخلی سپری شد. حال چرا روشنفکران ما نمیگویند علی(ع) درایت نداشت؟ بلد نبود هرکس را بهصورتی نمکگیر کند و حکومت را ادامه دهد؟
امام فرمود تفاوت انقلاب اسلامی با انقلابهای دیگر آن است که آنجا یک طاغوتی میآید و طاغوت قبلی را برمیدارد و میگوید باید من باشم. امام میگوید برای ما هر دو طاغوتند و آن طاغوتی که جدید آمده است ولو اینکه آدم خوبی هم باشد به یک بُعد از انسان توجه دارد و آن بعد مادی است و سپس میگوید ما «قیامالله» کردیم. در قیامالله استفاده از مواهب عرفی حکومت برای حاکمان همانقدر زشت و ناپسند است که عدول از اصول اسلامی برای حفظ حکومت واجد نکوهش است. بنابراین جمهوری اسلامی نمیتواند بهقول امام «جمهوری اسلامی لفظی» و بهقول مقام معظم رهبری «جمهوری اسلامی اسمی» باشد. نمیتواند بهنام دین، خود پرچمدار فسق و فجور و مروج گناه در جامعه باشد. ممکن است آلودگانی در حکومت باشند و البته هستند، اما سیره حاکمان نمیتواند بهصورتی باشد که برای مانایی در قدرت درمقابل فساد چشمبند بزند و احتمالا تحسین هم بشنود. برای مدیریت عالی نظام از جهت ارادی کاری ندارد که مراکز فساد را همانند مراکز عبادی محترم بشمارد و از مقبولیت حداکثری برخوردار و همگان برای او کف بزنند. اما این حکومت، حکومت دینی نیست. نگاه واقعگرایانه و اصولی به ما میگوید جمهوری اسلامی نمیتواند مروج ولنگاری باشد یا آن را در حیطه عمومی تأیید کند (حوزه خصوصی امر دیگری است)، بنابراین یا باید بر اصول ن حکومت از جمهوری اسلامی صرفا به یک اسم، نام و پسوند اکتفا کردهاند، معنایش این است که قدرت به ماهو قدرت، برایشان مهم است و درمقابل هرچه برای این قدرت مشکلآفرین است، کوتاه میآیند و سازش میکنند تا در قدرت بمانند البته تاکید بر اصول اسلامی بدین معنا نیست که حاکمیت صرفا روشهای قهری را به خدمت بگیرد و روشهای تربیتی را نادیده انگارد. برخورد با مردم باید وزین و توأم با حفظ شأن آنان باشد؛ کما اینکه نمیتوان بر روی سیاسی بودن برخی نابهنجاریها چشم پوشید و صرفا آن را فرهنگی تفسیر کرد.
🔹چرا روسها به سراغ پهپادهای ایرانی آمدند ؟
✍ علیرضا تقوی نیا
🔸️ راقم این سطور در تحلیل های خود در ابتدای جنگ اوکراین ، از دلایل عدم کامیابی سریع روسها در اهدافشان را عدم استفاده مناسب از پهپاد عنوان کرد .
🔸️البته آنها زود به این اشکال خود پی برده و دست به دامان جمهوری اسلامی شدند تا بدینوسیله در تجهیز یگان های خود به پهپادهای پیشرفته از رقیب باز نمانند.
🔸️طی ماههای گذشته تردد مکرر ایلوشین های ۷۶ سپاه پاسداران به مسکو از سوی سایت فلایت رادار رصد می گردید و ذهن بسیاری از تحلیلگران را به خود مشغول ساخت .
🔸️حال که مشاور امنیت ملی آمریکا به جراید بین المللی خبر خریدن صدها پهپاد ایرانی توسط روسیه را ارسال کرده ، معمای اهداف سفرهای پی در پی ایلوشین های ۷۶ و محموله های آنان به مسکو تقریبا حل شد .
🔸️حال سوال مهم اینجاست که چرا روسها به سراغ پهپادهای ایرانی آمدند ؟
🔸️در ادامه این یادداشت، پاسخ پرسش بالا در چند پاراگراف داده خواهد شد .
1️⃣ ضعف در شناسایی خطوط نبرد : از آنجا که روسها در ساخت ریزپرنده ها سرمایه گذاری کمی کرده و در زمینه کسب اطلاع از صحنه درگیری، به شیوه های سابق متکی بودند ، هزینه های زیادی متوجه ارتش آنان شد . زیرا بهره گیری از هواگردهای سرنشین دار برای اطلاع از وضعیت جبهات درگیر و ارسال اطلاعات فوری به مرکز فرماندهی و کنترل (با توجه به ضعف هایی که این وسایل دارند )خسارات سنگینی را به روسها وارد آورد .
🔸️غرب ارتش اوکراین را به انواع تجهیزات ضد هوایی دوش پرتاب بسیار پیشرفته مجهز کرد و همین ادوات قاتل هلیکوپترها و هواپیماهای شناسایی - تاکتیکی (پشتیبانی نزدیک) روسیه شدند .
🔸️همچنین گستره جنگ باعث شد یگان های هوایی روسیه نتوانند تمام خطوط را رصد کرده و بر آنان مشرف باشند .
🔸️اما با خرید گسترده پهپادهای ایرانی و ارسال آنان به صحنه های نبرد ، ارسال اطلاعات دقیق با کمترین هزینه برای ارتش روسیه ممکن خواهد شد .
2️⃣ از جمله ضعف های جدی روسها که در جنگ اوکراین نمایان شد ، ضربه خوردن از آتشبارهای راکتی و توپخانه طرف مقابل بود در حالی که هواگردهای سرنشین دار آنان به دلایل متعدد نتوانستند آتش دشمن را خاموش کنند .
🔸️اما ورود پهپادهای انتحاری و بمب افکن ساخت جمهوری اسلامی آنهم در شمار گسترده به صحنه جنگ اوکراین تا حد زیادی ورق را به نفع روسها بازخواهد گردانید کما این که احتمالا پیشرفت های یکماه اخیر روسیه به همین موضوع مرتبط باشد .
3️⃣ اوکراین در جنگ از پهپادهای بیرقدار ترکیه استفاده گسترده ای کرد و توانست ادوات روسی و زره پوش های آنان را به طور گسترده از آسمان هدف قرار دهد .
در حالی که ارتش روسیه از هواپیما و هلیکوپتر برای این امر بهره می برد و به همین علت تلفات زیادی متحمل شده است .
4️⃣ خرید پهپاد از ایران مزیت های زیادی برای روسها دارد زیرا که اولا ارزان قیمت اند و هزاران فروند از آنان ساخته شده و در حال ساخت است و مشکلی در جایگزین کردن آنها وجود ندارد . ثانیا بسیار دقیق هستند و امتحان خود را در نبردهای سوریه و عراق پس داده اند .
ثالثا در جنگ الکترونیک و مقابله با رادارهای غربی امتحان خود را پس داده اند .
رابعا هیچ کشوری در اردوگاه ضد ناتو به اندازه ایران روی پهپاد سرمایه گذاری نکرده و در نتیجه روسیه به دلایل بالا به سمت ایران آمد .
5️⃣ جالب اینجاست که تاکنون حتی یک مورد سرنگونی پهپادهای ایرانی در اوکراین گزارش نشده است .
6️⃣ احداث کارخانه پهپادهای ایرانی در تاجیکستان نشان داد کشورهای وارث ابرقدرتی نظامی چون اتحاد شوروی نیز به لحاظ تکنولوژی پهپادی به جای کمک گرفتن از برادر بزرگتر (روسیه) به سراغ جمهوری اسلامی آمده اند و همین یگ گزاره گواه قدرت تکنولوژی ایران در عرصه پرنده های بدون سرنشین است .
💄 ظرفیت زنان
بازکردن پای زنان به اغتشاشات، به چهار دلیل راهبرد دشمن است:
۱. افزایش جمعیت آشوب
۲. تهییج و تشجیع مردان
۳. احتیاط و تردید مأموران در برخورد با زنان
۴. مظلوم و محق جلوه دادن زنان
حال بهتر میتوان علت جنگ اعصاب فزاینده حول حجاب، نمادسازی از رنگ صورتی و مانور بر انقلاب زنان را دریافت.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺پاسخ جواد لاریجانی به چرایی مذاکرات احیای برجام
🔸محمد جواد لاریجانی: میگویند اگر برجام بد بود چرا دوباره به دنبال احیای آن هستند؟ پاسخ این است که ما همه تعهداتمان را انجام دادهایم و حالا دنبال طلبمان هستیم چون چیزی نگرفتهایم وگرنه برجام سند مقدسی نیست و تنها موجب ضرر و لو رفتن اسامی نخبگان و دانشمندانمان شد.
🔰سطحینگری توأمان با خوشبینی افراطی!
✍ فرهاد کوچکزاده
برخی از غربگرایان داخلی با فرار از «واقعیت»، الگوگیری از «پوپولیسم» و دفاع از «توافق به هر قیمت»، ایران را متهم به مقاومت در مذاکرات میکنند و این موضوع را بهانهای برای حمله به دولت قرار دادهاند.
🔸️گزارههایخبری:
1️⃣علی مطهری در روزنامه اعتماد مینویسد: «آيا ما دوباره ميخواهيم منافع ملي را فداي ژست انقلابي كنيم و اينطور جلوه دهيم كه ورود شركتهاي آمریکایی به بازار ايران يعني مماشات با امريكا و پايان انقلاب و قراردادهايي با قيمتهاي بسيار بالاتر با ساير شركتها منعقد كنيم و امريكا هم احساس كند كه فقط چين و روسيه و اروپا از برجام منتفع ميشوند و خودش محروم است و درنتیجه رئیسجمهور بياخلاقي مثل ترامپ نقض پيمان كند!».
2️⃣صادق زیباکلام، چهره دانشگاهی جریان سیاسی اصلاحطلب نیز که تنها راهکار حل مشکلات کشور را در برجام میبیند؛ گفته است: «عدم موفقیت دولت آقای رئیسی در اقتصاد، مذاکرات برجام و سیاست خارجی، حالا دارد در عرصههای سیاسی و اجتماعی هم ظاهر میشود». وی در ادامه با هدف ارتباط دادن برجام با مسائل سیاسی- اجتماع، اضافه میکند: «بازداشت آقای تاجزاده و سینماگران، آقایان مصطفی آلاحمد و محمد رسولاف، روی دیگر به راه انداختن بگیروببندهای حجاب است!».
🔸️گزارههایتحلیلی:
1️⃣ مهمترین نقد بر جریان سیاسی غربگرا در کشور، سطحینگری در مذاکرات ایران و آمریکا است. آنها لبخند و عکس گرفتن با مقامات آمریکایی را سند اجرایی برجام میپنداشتند و در ادامه نیز بایدن را متفاوت از ترامپ تحلیل کرده و میکنند. در واقعیت اگرچه بایدن عملکرد ترامپ را در مسئله هستهای نقد کرد، اما در عمل برای جبران بدعهدیهای برجامی ترامپ، هیچ اقدام عملی انجام نداد. بایدن میتوانست از روز اول ریاست جمهوری خود، به برجام بازگردد؛ اما این کار را نکرد و در عمل سیاست شکستخورده ترامپ را ادامه داد.
2️⃣نقد بعدی، بیتوجهی این جریان سیاسی به مذاکرات و نظر سیاستمداران داخل آمریکا در خصوص برجام است. اختلاف آنها در موضوع ایران، این نیست که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد، آنها معتقدند آمریکا باید حداکثر تلاش را برای سرنگونی جمهوری اسلامی انجام داد؛ اختلاف آن است که با چه روشی این موضوع حاصل میشود؟
3️⃣راهبرد آمریکا گرفتن اهرمهای هستهای، منطقهای، موشکی و پهپادی از جمهوری اسلامی است. آنها میخواهند ابتدا ایران را ضعیف کنند و سپس وارد جنگ با ایران شوند. عدم ورود آمریکا به جنگ با ایران به علت وجود این اهرمهای قدرت در دست ایران که هزینه آمریکا در اقدام نظامی را بالا میبرد، بهعبارتدیگر، غربگرایان داخلی غافل از این هستند که اگر آمریکا احساس کند که جمهوری اسلامی با جنگ نظامی سرنگون میشود و امکان پیادهسازی این نقشه علیه ایران وجود دارد، هرگز تعلل نخواهد کرد.
4️⃣ امروز تروریستهای فرودگاه بغداد پشت میز مذاکره حضور یافتهاند؛ آمریکا اگر در مذاکرات صادق است، شروط ایران و مسئله «اخذ تضمین» نباید برای دولتمردان این کشور نگرانی ایجاد کند؛ اما اگر هدف، بازی سیاسی و تکرار سناریوی ترامپ در موضوع هستهای باشد، این شروط هرگز قابلپذیرش نیست.
🔸اهداف سفر رئیسجمهور آمریکا به غرب آسیا
🔹 رئیسجمهور آمریکا عصر ۱۳ جولای در نخستین سفر منطقهای خود به غرب آسیا وارد فرودگاه بنگورین در تلآویو میشود و سپس برای دیدار با سران کشورهای عربی به ریاض خواهد رفت. به نظر میرسد تعهد به امنیت اسرائیل، ورود عربستان به پروژه عادیسازی، تشدید فشار بر ایران و مدیریت بازار نفت از مهمترین اهداف سفر منطقهای بایدن به غرب آسیا باشد.
🔹 تعهد آمریکا برای حمایت از تلآویو برابر تهدیدات گوناگون خدشهناپذیر است و احتمالاً توافقاتی در این سفر برای اتخاذ رویکرد منسجم و سخت علیه برنامههای هستهای و تسلیحاتی ایران دنبال خواهد شد.
🔹 دولت بایدن که در سیاست خارجی نتوانسته دستاورد قابل توجهی کسب کند، به دنبال عادیسازی روابط ریاض و تلآویو خواهد بود. چهاینکه عادیسازی این روابط بیش از همه عادیسازیهایی اهمیت دارد که در دولت ترامپ به وقوع پیوست و میتواند برگ برنده مهمی برای دولت دموکرات بایدن در صحنه داخلی آمریکا باشد.
⛔️خزانه بانک مرکزی در دولت قبل، طعمه خاصهخرجیهای سیاسی و غیرسیاسی شد
سازمان برنامه و بودجه:
🔹کسانی که با غیرواقعی دیدن درآمدها و بیعملی برای تحقق اهداف بودجه، کسری وحشتناک بودجه را رقم زدند و برای جبران آن دست در جیب محرومان بردند و با چاپ پول صورتمساله را پاک کردند؛ حالا نگران معیشت مردم شدهاند.
🔹وقتی خزانه بانک مرکزی در دولت قبل، طعمه خاصه خرجیهای سیاسی و غیرسیاسی شد، مشخص بود که با عبور حجم نقدینگی از مرز ۴ هزار هزار میلیارد تومان تورم بیش از ۵۰ درصدی به مردم تحمیل خواهد شد.
🔹حالا بعد از هشتسال که نرخ سرمایهگذاری ثابت پایینتر از منفی ۴ است و حتی بهاندازه نرخ استهلاک سرمایهگذاری نشده؛ هدفگذاری رشد اقتصادی در کنار کنترل تورم چه کسانی و با چه عملکردی را برآشفته است؟
🔹استفاده از پول پرقدرت بانک مرکزی توسط دولت و بانکها ریشه اصلی تورم در کشور است که با قطع برداشت از خزانه بانک مرکزی برای تأمین هزینههای جاری و کنترل نسبی بانکها در فروردین ماه امسال بعد از ۹ سال میزان رشد نقدینگی در کشور منفی شد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ گزارش الجزیره از گذرگاه شمال-جنوب و نقش ایران در این کریدور
ایران از نقطه گریز عبور کرد
🔸️رسانه های صهیونیستی خبر داده اند که سران تل آویو دستور کاهش عملیات علیه تاسیسات اتمی ایران را داده اند زیرا این کشور از نقطه گریز هسته ای عبور کرده و مواد لازم برای حداقل یک بمب اتمی را ذخیره کرده است .
🔸️این رسانه ها همچنین افزوده اند که تلاش این رژیم از این پس بیشتر معطوف به ضربه زدن به قابلیت های تسلیحاتی ایران و ترور دانشمندان اتمی آن خواهد شد .
🔸️اعترافات بالا نشان میدهد ایران به صورت بالقوه یک کشور اتمی شده و در واقع از لحاظ نظامی مصونیت پیدا کرده است زیرا برنامه اتمی این کشور دیگر قابل کنترل محدودسازی از سوی کشورهای غربی نیست و عملا مواد رادیواکتیوی شکافت پذیر مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی را در اختیار دارد و ساخت یا عدم ساخت تسلیحات هسته ای تنها به اراده رهبر جمهوری اسلامی بستگی دارد .
🔸️نکته قابل توجه دیگری که نگارنده لازم می داند بدان بپردازد ، شروع غنی سازی در تاسیسات زیر زمینی و دارای مصونیت فوردو آنهم توسط سانتریفیوژ های IR6 است .
🔸️تاسیسات فوردو حدود ۶۰ متر زیر کوه قرار داده شده و در برابر حملات هوایی به شدت مقاومت دارد و اگرچه حجم غنی سازی این مرکز در اندازه نطنز نیست لکن فعالیت آن موجب جلوگیری از حمله به تاسیسات نطنز می شود زیرا با فرض از بین رفتن آن مرکز ، برنامه غنی سازی ایران همچنان برقرار خواهد ماند .
🔸️عمده حساسیت غربی ها رو مجتمع فوردو نیز به همین علت بود زیرا این مرکز زیر زمینی بوده و قابل دسترسی برای تسلیحات آنان نیست .
🔸️در نتیجه ادعای حمله به تاسیسات اتمی ایران از سوی اسرائیل دیگر موضوعیت ندارد زیرا اولا جمهوری اسلامی مواد لازم برای تولید یک بمب اتمی را ساخته و آن را به مراکز امن خود منتقل کرده و ثانیا با فعال کردن مرکز فوردو ، دیگر حتی از بین بردن کامل مجتمع غنی سازی نطنز ارزش راهبردی برای اسرائیل نخواهد داشت زیرا برنامه غنی سازی اتمی ایران همچنان در مرکز فوردو استمرار می یابد .
🔸️نکته دیگری ذهن تحلیلگران غربی را آشفته ساخته برنامه فضایی ایران است که به تهران این امکان را میدهد تا در صورت نیاز موشک های قاره پیما تولید کند و با التفات به داشتن قابلیت ساخت سلاح اتمی به نوعی بازدارندگی اتمی راهبردی خواهد رسید.
🔸️البته مجددا تاکید می گردد که ایران قصد تولید بالفعل سلاح اتمی را ندارد اما صرف داشتن مواد غنی شده سطح بالا در میزان گسترده ، نوعی مصونیت و توازن وحشت برای این کشور ایجاد می کند و سایه جنگ نظامی را برای همیشه برطرف خواهد کرد .
🔰وحشت امریکا از حضور پهپادهای ایرانی در ارتش روسیه
📌«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید شب گذشته در سخنرانی خود اعلام کرد: «ایران قصد دارد صدها فروند پهپاد را برای ارتش روسیه ارسال کند. سالیوان مدعی شد برخی از این پهپادها احتمالاً قادر به حمل سلاح خواهند بود و آموزش نیروهای روسی برای کاربری این پهپادها نیز بهزودی آغاز خواهد شد». در ماههای گذشته بسیاری از منابع خبری وابسته به رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی با انتشار تصاویری از ثبت پروازهای تجاری از خاک ایران به روسیه، مدعی بودند ایران در حال ارسال برخی تسلیحات و تجهیزات بومی خود برای ارتش روسیه و کمک به این کشور در جنگ اوکراین است.درصورتیکه این اخبار و ادعاها صحت داشته باشد و ارتش روسیه رسماً دریافت این پهپاد و استفاده آنها در میدان نبرد را اعلام کند، انواع پهپادهای شناسایی و رزمی ایرانی از خانواده شاهد ومهاجر میتوانند ضعف بزرگ روسها در زمینه پوشش دائم منطقه نبرد و شناسایی دقیق توپخانه تسلیحاتی غرب در جبهه اوکراین که بهنوعی موی دماغ قوای روسی شده است را پوشش دهند. همچنین استفاده احتمالی از پهپادهای انتحاری ایرانی که درگذشته در رزمایشهای داخل کشورمان و همچنین الگو گیری برخی کشورهای مقاومت نظیر یمن در نمونههای ساخت خودشان وحمله به تأسیسات نظامی و نفتی در خاک سعودی، دقت و کارایی بالای خود را به اثبات رساندهاند. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به ادعای سالیوان مبنی بر فروش فناوریهای نوین ایرانی به روسیه گفته است، همکاری ایران و روسیه در حوزه فناوریهای نوین به قبل از جنگ اوکراین برمیگردد
✴️ نگاهی بر عملکرد دولت در کنترل نقدینگی
✍🏻 علی محمدی
🔰 از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم، کنترل نقدینگی به عنوان یکی از مهمترین راهکارها و سیاستهای مهار تورم در افق میانمدت و بلندمدت در دستور کار قرار گرفت. با اجرای این سیاست، رشد پایه پولی از حدود 42 درصد در تیر ۱۴۰۰ به 31/5 درصد در فروردین ۱۴۰۱ کاهش یافت. نرخ رشد نقدینگی هم از 40.6 درصد در پایان سال ۱۳۹۹ به 36.3 درصد در اسفند ۱۴۰۰, و برای اولین بار در ۱۶ ماه اخیر به سطح 35/6 درصد در فروردین امسال رسید. تفسیر این امار میگوید که دولت سیزدهم، برای اولین بار در چند دهه اخیر در ابتدای سال جاری در قالب تنخواه از بانک مرکزی استقراض نداشته است و میزان خلق پول بانکها در سه ماهه نخست امسال برای اولین بار در سالیان اخیر، کاهشی شده است. این عملکرد قطعا در ماههای آینده تاثیرات خود را بر تورم و بازارخواهد گذاشت. اما ذکر چند نکته مهم حائز اهمیت است:
1⃣_به لحاظ مباحث فنی در علم اقتصاد، تورم دو ریشه دارد: یکی اضافه تقاضا و دیگری کاهش عرضه (تولید). جنس تورم در کشور ما بیشتر از نوع دوم یعنی کاهش عرضه میباشد. از همین منظر رهبر انقلاب نیز در سالهای اخیر تاکید بر تولید دارند. لذا همه بخش و سیاستهای اقتصادی باید در خدمت تولید باشند تا موضوع تورم به صورت ریشه حل شود و این مستلزم اصلاح واقعی نظامهای اقتصادی است.
2⃣_کاهش عرضه( تولید) به دلایل مختلف شکل میگیرد. یکی از این علل خلق نقدینگی بیکیفیت یا ایجاد اعتبار نامولد است که محصول بی انضباطی بانکی و بودجهای دولت میباشد.
از یک طرف دولت بدلیل عدم تعادل در نظام بودجه ریزی دچار کسری بودجه میشود و این کسری را از طریق استقراض از بانک مرکزی یا بانکهای تابعه تامین میکند. آمارها در ماههای گذشته بیان میکند که آنچه سبب کنترل رشد نقدینگی شده، افزایش درآمدهای ارزی دولت بوده که ماحصل فعال سازی ظرفیت های منطقه ای و بینالمللی میباشد. این اقدام دولت در جای خود بسیار خوب و قابل ملاحظه میباشد اما زمانی تاثیر مداوم دارد که خاموش کردن یکی از موتورهای ایجاد تورم در اقتصاد، از طریق اصلاح نظام بودجه ریزی باشد. لذا دولت باید از این فرصت کسب درآمدها استفاده کند و با انضباط مالی، به سمت کاهش مصارف، افزایش کارآمدی و بهره وری و ساماندهی نظام بودجهریزی حرکت نماید.
اما از طرف دیگر عامل مهمتر در خلق نقدینگی، نظام بانکداری (بالاخص بانکهای خصوصی) است. میانگین سهم بانکها از ایجاد نقدینگی در دو دهه اخیر ۶۰ درصد میباشد. در سال۱۴۰۰ اگر بانکها خلق نقدینگی نامولد نداشتند، رشد این شاخص اقتصادی فقط ۱۳ درصد بود. از این منظر به صورت فوری، اصلاح و ساماندهی بانکها باید در دستور کار قرار گیرد.
🔚بنابراین مهار اساسی و ریشهای خلق نقدینگی به عنوان یکی از دلایل تورم در کشور از طریق انضباط نظام بانکی و بودجهای باید باشد.
━━━🔹🍃🌺🍃🔹━━━
مجموعه #استوری
✨چرا روسها به سراغ #پهباد های ایرانی آمدند
💯 روســیه مشتـــری پهــپاد ایــرانی
📮 #توییت
⭕️ عبدالله گنجی، مدیر مسئول روزنامه همشهری با اشاره تصویر بالا:
🔹عبارت " حجاب اجباری و اختیاری"هر دو جعل است.حجاب یعنی حجب و حیا و پوشش ابزار آن است."حجاب شرعی"و "پوشش غربی"درست است.مریم(ع)را در سه تصویر ببینید.همزمان با زن غربی در این صد سال عرفی شد.پس فقط مساله لذت نیست سراغ اساس خواهند آمد صد سال بعد تصویر خدیجه یا زهرا(س)چگونه خواهد بود؟
⛔️ناجی بحرانزده / هدف بایدن از سفر به منطقه چیست؟
✍فرزانه شهیدی
🔹درباره اهداف سفر بایدن به منطقه شش نکته قابل ذکر است:
👈مقابله با تهدید ایران: مشاور امنیت ملی کاخ سفید هدف از سفر بایدن به منطقه را یکپارچگی و همکاری عمیقتر میان کشورهای منطقه در برابر تهدید ایران، از جمله تهدید موشکی و پهپادی این کشور عنوان کرده است.
👈 پیگیری توافق ابراهیم: هدف دیگر بررسی امکان پیوستن عربستان به توافق ابراهیم (پروژه امضای صلح بین امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی در کاخ سفید در اوت 2020) است.
👈 تشکیل ناتوی عربی: هر چند برخی ها امکان ناتوی عربی را منتفی می دانند ولی این موضوع ممکن است در این سفر مطرح گردد.
👈 کمک به وضعیت حاد رژیم صهیونیستی: برخی ناظران معتقدند تلآویو به دلیل تشدید اختلافهای داخلی و نزاع بر سر تشکیل دولت، در مسیر فروپاشی قرار دارد و بایدن برای جلوگیری از این فروپاشی تلاش خواهد کرد.
👈 مسئله انرژی: بایدن امیدوار است در این سفر از ظرفیت تولید نفت عربستان استفاده کند و عرضه و تولید نفت را افزایش دهد تا شاید بتواند تا حدودی قیمتها را مدیریت کند.
👈 مذکرات هستهای: هر چند سفر ربطی به مذاکرات ندارد ولی پیش بینی می شود بایدن سعی کند در ملاقات خود با سران ریاض به آنان اطمینان دهد که مذاکرات هستهای به هر نتیجهای برسد برای متحدانش، به ویژه عربستان و سرزمینهای اشغالی خطری در برندارد و به اصطلاح اوضاع تحت کنترل است.
🔰 اقتصاد حجاب⁉️
✍🏻 سید امین فروغینیک
🔻 در روزهای اخیر، مباحث پیرامون حجاب به دلیل برخی اتفاقات، دوباره نقل محافل خاص و عام شده است. در این میان، یکی از مسائلی که کمتر بدان پرداخته میشود، نگاه به مقوله حجاب از منظر اقتصادی است. یکی از وظایف اساسی حکومت اسلامی در قبال مومنین و مسلمین، آن است که بستر دینداری و فروعات آن از جمله حجاب را فراهم سازد. پرسش اصلی این است که آیا در سالیان اخیر، دولتهای مستقر و سایر متولیان امر توانستهاند در بعد اقتصادی، زمینه حفظ و ترویج حجاب را فراهم سازند؟
⏪ در گام اول باید دید چادر و سایر ملزومات حجاب در بازار ارزانتر و سهل الوصولتر است یا لباسهای نامناسب، بدن نما و ضد حجاب؟ به جرات میتوان گفت در حال حاضر یک زن محجبه برای خرید چادر یا مانتوی مناسب، حداقل باید دو تا سه برابر یک مانتوی کوتاه، بدن نما و نامناسب هزینه کند! به عبارت دیگر، هزینههای مالی حجاب داشتن به مراتب بیشتر از شُلحجابی یا بیحجابی است! همچنین، از حیث سهولت دسترسی و خرید باید گفت که دسترسی به لباسهای پوشیده سختتر و تنوع آنها کمتر است چرا که تعداد فروشگاههای عرضهکننده محصولات حجاب بسیار کمتر از فروشگاههایی است که لباسهای نامناسب میفروشند. بر این اساس، اگر کسی در مقام نهی از منکر، فردی را از پوشیدن لباس نامناسبی نهی کند و مخاطب بگوید «بجای این لباس، چه لباسی را پیشنهاد میدهید؟» قطعا در مقام امر به معروف و پیشنهاد لباس جایگزین، با مشکل مواجه میشود.
⏪ از سوی دیگر، تولیدکنندگان محصولات حجاب نیز همواره برای بقا میجنگند و روز به روز از تعدادشان کاسته میشود و کمتر دیده شده مورد حمایت یکی از ٢۶ نهاد متولی حجاب و عفاف قرار گیرند. در حالی که کشور ما از نظر سرانه مصرف پارچه چادر مشکی، رتبه اول دنیا را داراست، اما همچنان بخش عمده چادر مصرفی خود را از کشورهای شرق آسیا وارد میکند. جالب آنکه با استناد به سخنان فعالان این صنعت، واردات چادر مشکی در انحصار چند نفر بوده و همین مافیای واردات است که مانع از افزایش تولید چادر در داخل کشور میشود!!!
⏪ واقعیت آن است که علیرغم تاکیدات مقامات و دلسوزان نظام و تبلیغ و ترویج فرهنگ حجاب و عفاف توسط نهادهای متعدد، آنچه در عمل میبینیم آن است که تولید محصولات حجاب توسط تولیدکنندگان پارچه و پوشاک و رعایت حجاب توسط بانوان ایرانی، روز به روز گرانتر و سختتر شده است. آن هم در روزگاری که بسیاری از خانوادهها به لحاظ اقتصادی و معیشتی، در تنگنا قرار دارند. خلاصه آنکه نهادهای حاکمیتی وظیفه دارند در کنار تبلیغ، فرهنگسازی و حمایت قانونی، بستری فراهم سازند تا رعایت حجاب برای خانوادهها ارزان و آسان باشد.