موسی بن جعفر ملقب به کاظم هفتمین امام شیعیان است. وی در سال ۱۲۸ قمری، همزمان با انتقال قدرت از امویان به عباسیان متولد شد و در سال ۱۴۸ق پس از شهادت پدرش، امام صادق(ع)، به امامت رسید. دوران ۳۵ ساله امامت او با خلافت منصور، هادی، مهدی و هارون عباسی همزمان بود. او چندین بار از سوی مهدی و هارون عباسی زندانی شد و در سال ۱۸۳ق در زندان سندی بن شاهک به شهادت رسید. با شهادت او، امامت به فرزندش علی بن موسی(ع) منتقل شد.
دوره امامت امام کاظم(ع) با اوج قدرت خلافت عباسی همزمان بود و او در برابر حکومت وقت، تقیه میکرد و شیعیان را نیز به این کار سفارش مینمود؛ از این رو موضعگیری صریحی از امام هفتم شیعیان در برابر خلفای عباسی و قیامهای علوی مانند قیام شهید فخ گزارش نشدهاست. با وجود این، وی در مناظره و گفتگو با خلفای عباسی و دیگران تلاش میکرد از خلافت عباسیان مشروعیتزدایی کند.
امام کاظم(ع) برای ارتباط با شیعیان، سازمان وکالت را گسترش داد و در مناطق مختلف، افرادی را به عنوان وکیل تعیین کرد. از سوی دیگر، حیات امام کاظم(ع) همزمان با بروز انشعاباتی در شیعه بود و فرقههای اسماعیلیه، فطحیه و ناووسیه با آغاز امامت او و فرقه واقفیه پس از شهادت او شکل گرفت.
حرم امام کاظم(ع) و حرم نوهاش امام جواد(ع) در منطقه کاظمین در شمال بغداد، به حرم کاظمین شهرت دارد و زیارتگاه مسلمانان بهویژه شیعیان است.
📚ویکی شیعه با تلخیص #امام_كاظم
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
https://www.aparat.com/v/0kPba
سخن زیبای امام کاظم (علیه السلام) در مورد گناه
#امام_كاظم
https://eitaa.com/besharat_ir
http://eitaa.com/joinchat/3912564749Ce45dda9373
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
دوران امامت
موسی بن جعفر، پس از شهادت امام صادق(علیه السلام) در سال ۱۴۸ قمری. در ۲۰ سالگی به امامت رسید.
دوران امامت او با خلافت چهار تن از خلفای عباسی همزمان بود:
حدود ۱۰ سال از امامت او در خلافت منصور (حکومت۱۳۶-۱۵۸ق)،
۱۱ سال در خلافت مهدی عباسی (حکومت۱۵۸-۱۶۹ق)،
یک سال در خلافت هادی عباسی (حکومت۱۶۹-۱۷۰ق) و
۱۳ سال در خلافت هارون (حکومت۱۷۰-۱۹۳ق) سپری شد.
مدت امامت موسی بن جعفر ۳۵ سال بود و با شهادت او در سال ۱۸۳ق امامت به فرزندش، امام رضا(علیه السلام) منتقل شد.
📚ویکی شیعه
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
وصیت امام صادق و سرگردانی برخی شیعیان
در منابع آمدهاست امام صادق(علیه السلام)
با توجه به سختگیریهای عباسیان و
برای حفظ جان امام کاظم(علیه السلام)، پنج نفر ـ از جمله خلیفه عباسی ـ را به عنوان وصی خود معرفی کرد. هرچند امام صادق، بارها امامِ پس از خود را به اصحاب خاصش معرفی کردهبود، اما این اقدام تا حدی وضع را برای شیعیان ابهامآلود کرد. در این دوره، برخی از اصحاب برجسته امام صادق مانند مؤمن طاق و هشام بن سالم نیز دچار تردید شدهبودند.
آنان ابتدا به سراغ عبدالله افطح، که ادعای امامت کردهبود، رفتند و از او درباره زکات پرسیدند. اما پاسخهای عبدالله آنها را قانع نکرد. آندو سپس با موسی بن جعفر(علیه السلام) ملاقات کردند و با پاسخهای وی قانع شدند و امامت او را پذیرفتند.
📚ویکی شیعه
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
مناظرهها و گفتگوها
مناظرات و گفتگوهایی از امام کاظم(علیه السلام) با برخی از خلفای عباسی، دانشمندان یهودی و مسیحی،ابوحنیفه و دیگران گزارش شدهاست.
باقر شریف قرشی هشت گفتگو از امام کاظم(علیه السلام)، تحت عنوان مناظرات آن حضرت گردآوردهاست.
امام کاظم(ع) با مهدی عباسی مناظرههایی درباره فدک و نیز حرمت خمر در قرآن انجامدادهاست.
با هارون عباسی نیز مناظراتی داشته است. ازآنجا که هارون میخواست خویشاوندی پیامبر(صلی الله علیه و آله) با خود را نزدیکتر از نسبت او با موسی بن جعفر نشان دهد، امام کاظم(علیه السلام) در حضور هارون به نزدیکتر بودنِ انتساب خویش به پیامبر تصریح کرد.
گفتگوهای موسی بن جعفر با عالمان ادیان دیگر نیز معمولا در پاسخ به پرسشهای آنان صورت گرفته که در پایان به گرویدن آنان به اسلام انجامیدهاست.
📚ویکی شیعه
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
سیره عبادی
بر اساس منابع شیعه و سنی، امام کاظم(ع) بسیار اهل عبادت بود؛ به همین دلیل، برای او از لقب عبد صالح استفاده میشود. برپایه برخی گزارشها امام کاظم(ع) آنقدر عبادت میکرد که زندانبانان او نیز تحت تأثیر قرار میگرفتند.
شیخ مفید موسی بن جعفر را عابدترین مردم زمان خود دانسته و گزارش کردهاست که آن حضرت چنان از ترس خدا گریه میکرد که محاسنش از اشک خیس میشد.
او دعای «عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ» را تکرار میکرد و دعای «اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الرَّاحَةَ عِنْدَ الْمَوْتِ وَ الْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ» را در سجده میخواند.
حتی هنگامیکه به دستور هارون به زندان منتقل شد، خدا را سپاس میگفت که فرصتی برای عبادت یافته است: «خدایا همواره از تو فراغتی برای عبادتت طلب میکردم و تو آن را برایم فراهم کردی؛ پس تو را سپاس میگویم»
نقش انگشتری امام کاظم(ع) «حَسْبِيَ اللَّهُ حَافِظِي» و ِ «الْمُلْكُ لِلَّهِ وَحْدَهُ بودهاست.
📚ویکی شیعه
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
سیره اخلاقی
در منابع شیعه و سنی، گزارشهای مختلفی درباره بردباری و سخاوت امام کاظم(ع) وجود دارد.
شیخ مفید او را بخشندهترین مردم زمان خودش دانسته که شبها برای فقیران مدینه آذوقه میبرد.
ابن عنبه درباره سخاوت موسی بن جعفر گفتهاست: او شبها از خانه بیرون میرفت و کیسههایی از درهم همراه داشت و به هرکس میرسید یا به کسانی که به احسان او چشم داشتند، میبخشید تا بدانجا که کیسههای پول او ضربالمثل شده بود.
همچنین گفتهشده موسی بن جعفر به کسانی که به او آزار میرساندند نیز بخشش میکرد و وقتی به او خبر میدادند فردی در صدد اذیت او بوده، برایش هدیه میفرستاد.
همچنین شیخ مفید امام کاظم(ع) را کوشاترین فرد در صله رحم با خانواده و دیگر بستگان دانستهاست.
دلیل ملقب شدن امام هفتم شیعیان به کاظم، این بود که خشم خود را کنترل میکرد.
📚ویکی شیعه
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
سیره سیاسی
برخی منابع گفتهاند امام کاظم به شیوههای مختلفی از جمله مناظره و عدم همکاری، بر عدم مشروعیت خلفای عباسی تأکید میکرد و میکوشید اعتماد مردم را نسبت به آنان سست کند. موارد زیر را میتوان از نمونههای تلاش او برای بیاعتبار کردن عباسیان برشمرد:
او در مواردی که خلفای عباسی با انتساب خود به پیامبر(ص) در صدد مشروعیتبخشی به حکومت خود بودند، نسب خود را مطرح میکرد و نشان میداد که او از عباسیان به پیامبر(ص) نزدیکتر است. از جمله در
گفتوگویی که میان او و هارون عباسی رخ داد، امام کاظم(ع) با تکیه بر آیاتی از قرآن از جمله آیه مباهله، انتساب خود به پیامبر را از طریق مادرش حضرت زهرا(س) اثبات کرد.
هنگامیکه مهدی عباسی رد مظالم میکرد، امام کاظم(ع) فدک را از او مطالبه کرد. مهدی از او خواست تا حدود فدک را مشخص کند و امام مرزهایی را تعیین کرد که با قلمرو حکومت عباسیان برابری میکرد.
امام هفتم شیعیان اصحاب خود را به عدم همکاری با عباسیان سفارش میکرد، از جمله صفوان جمال را از کرایه دادن شتران خود به هارون منع کرد. درعینحال از علی بن یقطین که در حکومت هارون الرشید، عهدهدار وزارت بود، خواست تا در دربار بماند و به شیعیان خدمت کند.
با این وجود، از موسی بن جعفر(ع) مخالفت علنی در برابر حکومت وقت گزارش نشدهاست. او اهل تقیه بود و شیعیان را نیز به رعایت آن سفارش میکرد. به عنوان مثال، در نامهای به خیزران مادر هادی عباسی، مرگ او را تسلیت گفت. بر پایه روایتی هنگامی که هارون او را احضار کرد، فرمود: «چون تقیه در برابر حاکم واجب است، پیش هارون میروم».
https://eitaa.com/besharat_ir
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
۲۰ اسفند ۱۳۹۹
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاءِ ﴿٣٩﴾
همه ستایشها ویژه خدایی است که اسماعیل واسحاق را در سنّ پیری به من بخشید؛ یقیناً پروردگارم شنونده دعاست.
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ ﴿٤٠﴾
پروردگارا! مرا بر پادارنده نماز قرارده، و نیز از فرزندانم [برپادارندگان نماز قرارده]. و پروردگارا! دعایم را بپذیر.
سوره ابراهیم
https://eitaa.com/besharat_ir
https://eitaa.com/joinchat/1819344971C066561c32c
۲۰ اسفند ۱۳۹۹
امام زمان علیه السلام:
إنَّ اللّه َ بَعَثَ مُحَمَّدا رَحمَةً لِلعالَمينَ و تَمَّمَ بِهِ نِعمَتَهُ.
خداوند محمّد را برانگيخت تا رحمتى براى جهانيان باشد و نعمت خود
را تمام كند
بحار الأنوار، ج ۵۳، ص ۱۹۴
#عيد_مبعث_مبارك
https://eitaa.com/besharat_ir
۲۰ اسفند ۱۳۹۹
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌺🌸🌹
آهنگ زیبای مجید اخشابی در روز عید مبعث
ایتا
https://eitaa.com/besharat_ir
۲۰ اسفند ۱۳۹۹