eitaa logo
بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانش‌نامه انقلاب اسلامی
5.5هزار دنبال‌کننده
2.5هزار عکس
896 ویدیو
629 فایل
ناشر اختصاصی آثار تاریخ‌نگار انقلاب اسلامی؛ حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی کانال رسمی @bonyadtarikh تازه های پایگاه: http://iranemoaser.ir
مشاهده در ایتا
دانلود
✴️ نگرانی امام خمینی از وضع حال شهید آیت الله صدر و پاسخ وی 🔹در ایامی که شهید آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر در قرار داشت، حضرت امام خمینی قدس سره الشریف طی تلگرافی نگرانی خود را نسبت به رفتار دولت عراق با ایشان ابراز و مسائلی را خطاب به دولت عراق بیان می‌کنند. شهید صدر نیز در مصاحبه صوتی با خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی تلگراف حضرت امام را پاسخ می‌گوید. 🔸متن پیام حضرت امام خمینی به شهید صدر در تاریخ ۱۳۵۸/۰۳/۲۴: 🔻حضرت آیت‌الله آقای حاج سید محمدباقر صدر ـ دامت برکاته ـ نجف اشرف پیشامدهای اخیر یکی پس از دیگری موجب تأسف است. انتظار آن نبود که با جنابعالی، شخصیت علمی و اسلامی، چنین رفتار شود. چنانچه انتظار نبود و نیست که مأمورین دولت عراق در سرحدات رفتاری کنند که مخالف حُسن همجواری است. ملت ایران که با نهضت اسلامی خود امید دارد دست اجانب را از جمیع ممالک اسلامی کوتاه کند و استقلال را به آنها برگرداند. همچنین انتظار دارد که همان نحو که ملت‌ها با نهضت عظیم اسلامی ایران موافق و پشتیبان آن هستند، دولتها نیز پشتیبان آن باشند. که در خدمت اسلام و مسلمین است، در طول تاریخ حافظ استقلال عراق بلکه سایر کشورهای اسلامی بوده است، انتظار ندارد که مورد اهانت واقع شود و یکی از شاخص‌ترین بزرگان آن، مورد تهاجم واقع شود. 🔹من به دولت عراق نصیحت می‌کنم که این دژ محکم را که حافظ کیان[و]مصالح کشور است حفظ کند. این نصیحتی بود که من در دوران گذشته به شاه مخلوع و دولت ایران کردم. از خداوند تعالی عظمت اسلام و استقلال کشورهای اسلامی را خواهانم. والسلام علیکم و رحمه‌اللّه‌ و برکاته. روح‌اللّه‌ الموسوی الخمینی 🔸ترجمه پاسخ شهید صدر به تلگراف امام خمینی که طی مصاحبه صوتی با روزنامه «جمهوری اسلامی» در تاریخ ۵ شعبان ١٣٩٩ ه‌. ق (۹ تیر ۱۳۵۸) ضبط شده است. 🔹محضر حضرت آیت‌الله العظمی سید روح الله خمینی تلگرام شما را که تفقد پدرانه‌ای از من بود، شنیدم؛ ولی چون کنج خانه افتاده‌ام و نه می‌توانم کسی را ببینم و نه کسی می‌تواند مرا ببیند، نمی‌توانم از طریق تلگراف پاسخ شما را ارسال کنم؛ ازاین‌رو تنها چیزی که از دستم برمی‌آید این است که از خداوند متعال مسألت کنم که شما را که منار و مشعل اسلام هستید حفظ فرماید و دین حنیف را به مرجعیت پیشرو شما محفوظ بدارد. 🔸همچنین از خداوند متعال می‌خواهم سختی‌هایی را که در راه او متحمل‌ می‌شویم از ما بپذیرد و به ما توفیق حفظ عقیده و آرمان‌های والای امت را بدهد؛ چراکه حیات هر انسانی تنها به همان اندازه‌ای است که از وجود و زندگی و افکارش به امت می‌بخشد و شما از وجود و حیات و فکرتان آن‌چنان عطایی برای مسلمانان داشتید که در طول تاریخ الگوی عظیم مجاهدان خواهد ماند. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️خاطره در حمایت شهید صدر از امام خمینی 🔴19فروردین؛ سال‌روز شهادت آیت‌الله شهید صدر رحمه‌الله 🔹حجت‌الاسلام خسروشاهی سابقه‌ای دیرین در مبارزه داشت. او در خاطراتش درباره حمایت شهید صدر از امام خمینی می‌گوید: با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و دفاع سرسختانه آیت‌الله صدر از انقلاب اسلامی و رهبری آن، دشمن به دستور اربابان خود، برای سرکوب حرکت اسلامی، دو راه را انتخاب کرد؛ تسلیم کردن رهبری حرکت اسلامی و یا تصفیه فیزیکی. 🔸برای اجرای این توطئه، شیخ عیسی خاقانی از سوی صدام دو بار به دیدار آیت‌الله صدر آمد و به ایشان ابلاغ کرد که یکی از چند شرط زیر را بپذیرد تا مرجعیت ایشان تثبیت شود: ۱- از انقلاب اسلامی ایران و رهبر آن امام خمینی پشتیبانی نکند. ۲- فتوائی در تحریم عضویت در حزب الدعوه الاسلامیه صادر کند. ۳- فتوای حرمت عضویت در حزب بعث را لغو و فسخ کند. ۴- یک مصاحبه مطبوعاتی تشکیل دهند و آیت‌الله صدر در آن شرکت کند. 🔹وقتی که این پیشنهادها مطرح شد، آیت‌الله صدر در پاسخ گفت: «اگر هیچ یک از این شرایط را نپذیرم چه می‌شود؟» شیخ عیسی خاقانی گفت: سیدنا! به خدا از زبان خود صدام شنیدم که گفت اگر نپذیرد، او را می‌کنم. 🔸آیت‌الله صدر با آرامش خاص گفت: «من در زندگی آرزوئی جز نداشتم و اکنون که این آرزو در ایران، به رهبری امام خمینی تحقق یافته است، دیگر برای من مهم نیست که چند روز بیشتر زنده بمانم. به یقین، هیچ یک از شرایط صدام را نمی‌پذیرم. به او خبر بده که من هستم.»(سیدهادی خسروشاهی، «به مناسبت سالگرد شهادت ابوالشهداء محمدباقر صدر»، شاهد یاران، شماره هجدهم، اردیبهشت. ص56-55 ) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽مرحوم آیت‌الله کریمی: در خصوص بنی‌صدر امام پایان خط را دیده بودند. ⚫️گزیده‌ای از مصاحبه اختصاصی بنیاد تاریخ‌پژوهی با به مناسبت ارتحال ایشان/ بخش دوم 🔹فکر را امام نمی‌پسندید آقایان ابتدای خط را دیده بودند امام پایان خط را و را آن‌طور که بودند امام می‌شناخت نه آن‌طور که این‌ها در ابتدای امر خودشان را نشان می‌دادند فلذا در ابتدای امر توانستند یک عده را فریب بدهند. 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽مرحوم آیت‌الله کریمی: امام با دانشجویان تماس مستقیم و دائم داشتند. ⚫️گزیده‌ای از مصاحبه اختصاصی بنیاد تاریخ‌پژوهی با شاگرد حضرت امام قدس سره؛ به مناسبت ارتحال ایشان/بخش سوم 🔹یک تیپ دیگر (از مبارزان) بودند؛ افرادی که به فکر بودند به فکر آینده ایران؛ ولی در اثر نداشتن رهبر پیش خودشان جمع شدند یک خط فکری درست کردند. این‌ها را نظر و این بود که تماس گرفتن با این‌ها و ارشاد و هدایت این‌ها؛ این‌ها را می‌کشاند به طرف اسلام ناب. فلذا امام با دانشجویانی که در آن زمان آن‌جا بودند تماس مستقیم داشتند مرتب مکاتبه می‌کردند حاج آقا مصطفی هم هم‌چنین و اکثر همین دانشجویان بودند که در آن خط مقدم دور امام را گرفته بودند و قبل از تماس با امام این‌ها وابسته به و نهضت‌های دیگر بودند از باب این‌که رهبری نداشتند آن را انتخاب کرده بودند اما با رهبری امام برگشتند و پیرو ایشان شدند. 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ فرازهايى از كتاب «كشف اسرار» 🔹ما به منظور آشنايى بيشتر با افكار و انديشه‏ هاى امام خمينى در دوران پيش از آغاز نهضت و شناخت سوز و گداز و رنج و حرمان او از روزهاى جوانى براى ايران و توده‏‌هاى محروم ايرانى، لازم است كه بخش‌‏هاى ديگرى از جهت‏‌گيرى‏ هاى انقلابى و مترقيانه و پيشنهادهاى سازندۀ او در آن كتاب را در اينجا بياوريم تا نقش سازنده امام در آن شرايط مرگبار در ساختن انسان‏هاى قهرمان و روشن ساختن انديشه‏ ها بهتر روشن شود: 🔸«... ما مى‏ گوييم دولتى كه ... چندين هزار افراد مظلوم كشور را در معبد بزرگ مسلمين و جوار امام عادل با شصت تير و سرنيزه سوراخ سوراخ و پاره‏ پاره كند اين دولت، دولت كفر است و اعانت آن عديل كفر و بدتر از كفر است. 🔹ما مى‏ گوييم دولتى كه برخلاف قانون كشور و قانون عدل يك گروه، ديوان آدم‌خوار را به نام پاسبان در هر شهر و ده، به جان زن‏‌هاى عفيف بى‏جرم مسلمان بيندازد و حجاب عفت را با زور سرنيزه از سر آنها بربايد و محترمات را در زير لگد انداخته و بچه‏‌هاى مظلوم آنان را سقط كند، اين دولت دولت ظالمانه و اعانت به آن عديل كفر است. ما حكومت ديكتاتورى (رضاخان) را ظالمانه و عمال آن را ظالم و ستم‌كار مى‏ دانيم... و هر كس آنها را محترم بداند از شرف و انصاف بويى ندارد. 🔸آن روزنامه‏ هايى كه از اعمال ظالمانۀ گريزپا طرفدارى مى‏ كنند، كمك‏ كار به اصول وحشيانۀ ديكتاتورى مى‏باشند و بايد اوراق آن‌ها را در ميدان‏ ها آتش زد». 🔹«... دستورى كه قاچاق داده، به يك پول سياه ارزش ندارد و بايد حتماً قانون‏‌هايى كه در آن زمان از مجلس گذشته اوراقش را سوزاند و محو كرد. وكلاى زورى آن روزها حق وكالت امروز را ندارند و اگر مجلس امروز، مجلس باشد بايد اعتبارنامۀ آنها را رد كند». 🔸«... آن حرف بی‌خردانه كه از مغز يك سرباز بيسواد (رضاخان) تراوش كرده بود پوسيد و كهنه شد و فقط قانون خداست كه خواهد ماند و دست تصرف روزگار آن را كهنه نمى‏ كند». 🔹«... كسى كه گفته بود من يك سرباز دزد را از تمام معارف ايران بالاتر و بهتر مى‏‌دانم، او معنى روحانى و معارف را نمى‏داند. گرچه معارف آن روز از سرباز دزد هم خيلى ننگين‌تر بود؛ لكن او (رضاخان) فهم صلاح و فساد نداشت و فشارهاى او به روحانيين براى اصلاح نبود. او مى‏ خواست ريشه را از بيخ بكند...».(نهضت امام خمینی ج۱ ص۹۹) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️کشف اسرار، در 🔹 کتاب شریف کشف اسرار نخستین اثر تفصیلی امام خمینی به فارسی است که در آن از ولایت سیاسی فقیهان و ایده تشکیل حکومت اسلامی سخن به میان آمده است. 🔸 استفاده از عنوان «کشف الاسرار» یک غلط مشهور است که متأسفانه در منابع مختلف به دفعات تکرار می شود 🔹امام در آن هنگام كه به نگارش اين كتاب دست زد، نه نهضت و حركتى در سطح كشور در جريان بود كه او را تحت تأثير خود قرار داده باشد و نه او در محيطى مى‏ زيست كه اگر جسته و گريخته جنب و جوشى در گوشه و كنار به وقوع مى‏ پيوست، بتواند در او مؤثر باشد و نه كتاب‏ ها و نشريات اسلامى، انقلابى و سياسى كه امروز كم و بيش در دسترس قرار دارد در آن روز يافت مى‏ شد. 🔸امام خمينى در حوزۀ خفقان‏ بار و به ظاهر آرام قم مى‏ زيست كه سكوت مرگبار اين حوزه در برابر بيدادگرى‏ ها و قانون‏ شكنى‏ هاى ، اثرات منفى و نامطلوبى در روحيۀ بسيارى از محصلين آن داشته است كه هنوز هم اثر آن در برخى از شاگردان آن روز حوزۀ قم كه از علماى امروز به شمار مى‏ روند باقى است! 🔹با اين وجود مى‏ بينيم كه امام خمينى روى بينش صحيح اسلامى و برخوردارى از تعاليم انقلابى قرآن، مسائلى را در اين كتاب مطرح كرده است كه مبارزان، انقلابيان و سياستمداران كشور ما امروز به آن رسيده‏ اند و تحت تأثير جوّ منطقه، شعار آن را سر مى‏ دهند.(نهضت امام خمینی ره، ج۱، ص۱۰۰) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
🔹«ما همه انتظار فرج داریم وباید در این انتظار خدمت کنیم... انتظار فرج، #انتظار_قدرت_اسلام است.» (صحیفه امام ،ج۷، ص ۲۵۵) 🔸«انتظار فرج یعنی قبول نکردن و رد کردن آن وضعیتی که بر اثر جهالت انسانها، بر اثر اغراض بشر بر زندگی انسانیت حاکم شده است. این معنی انتظار فرج است.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار اقشار مختلف مردم به‌مناسبت نیمه‌ی شعبان ۱۳۸۷/۰۵/۲۷) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️امام خمینی قدس سره الشریف: شوروی را طرح می‌کردند تا آمریکا از یاد برود 🔹«نه شرقی، نه غربی، » یکی از اساسی‌ترین اهداف و شعارهای نظام اسلامی بوده و هست و پای بندی کامل و صریح به این اصل ملت و دولت ایران را به پیش خواهد برد. 🔸در عین حال هیچ شکی نیست که اصلی‌ترین دشمن ایالات ‏‏متحده آمریکاست اما عده‌ای غرب‌پرست توان درک این دشمنی را ندارند یا اگر دشمنی را درک می‌کنند خائنانه او را پنهان و چهره کریه و جنایت‌کار آمریکا را بزک می‌کنند. 🔹برای غرب‌پرست‌ها کافی است که ملت ایران دشمن درجه یک خود را فراموش کند و در این راه از دشمن‌های بدلی نیز رونمایی می‌کنند.همان‌طور که در ابتدای انقلاب نیز عده‌ای بودند که می‌خواستند ارباب آمریکایی‌شان نزد ایرانیان منفور نباشد و تلاش می‌کردند دشمنی با شوروی را جایگزین مرگ بر آمریکا کنند. 🔸امام خمینی قدس سره الشریف 11تیر1360 پس از فاجعه 7تیر و شهادت شهید مظلوم بهشتی و جنایات بی‌شمار منافقین و ایادی آنان به این نکته اشاره می‌کنند: 🔹«نباید ما فراموش کنیم که در جنگ با هستیم. ما در جنگ با امریکا و تفاله‌های‏‎ ‎‏امریکا ‏‏[‏‏هستیم‏‏]‏‏، این تفاله هایی که قالب زدند خودشان را و ما غفلت کردیم، الآن هم‏‎ ‎‏هستند. باید هر یک از این‌ها را شناسایی کنید و به دادگاه‌ها معرفی کنید، ننشینید که باز یک‏‎ ‎‏جایی را آتش بزنند. این‌ها می‌خواهند خرابی کنند کار ندارند به این که کی کشته بشود و‏‎ ‎‏کی از بین برود، دشمنی خصوصی هم با هیچ کدام ندارند. ...این‌ها‏‎ ‎‏می‌خواستند که این منافقین هم آزاد بیایند توی مردم و بعد از یک سال دیگر بسیاری از‏‎ ‎‏جوان‌های ما را منحرف کنند آزادانه و بسیاری از کارهایی که می‌خواهند مخفیانه انجام‏‎ ‎‏بدهند، آزادانه انجام بدهند، برای اینکه، آزادی است! 🔸بی‌جهت نیست که در آن نطقهای‏‎ ‎‏با اجتماع زیاد روز عاشورا سوت می زنند و کف می زنند. امام مظلوم ما به شهادت‏‎ ‎‏رسیده، روز شهادت امام مظلوم ما، پای نطق و سخنرانی یک نفر آدمی که با آن‌ها دوست‏‎ ‎‏است کف می زنند و سوت می کشند و را از یاد می برند. خط این بود که اصلاً‏‎ ‎‏امریکا منسی بشود. یک دسته را طرح می‌کردند تا امریکا منسی بشود، یک‏‎ ‎‏دسته «الله اکبر» را کنار می گذاشتند، سوت می زدند و کف می زدند آن هم روز عاشورا.‏‎ ‎‏خط این بود که این قضیۀ مرگ بر امریکا منسی بشود.‏»(صحیفه امام ج15 ص29) ✳️پی‌نوشت: امروز نیز عده‌ای تلاش می‌کنند نسخه بدلی برای آمریکا بسازنند و مثلا برخی کشورهای شرقی را (که همکاری‌های نسبتا خوبی با دولت و مردم ایران داشته) دشمن درجه یک ملت ایران و مسلمانان جلوه دهند و مبارزه با آمریکا را سبب وابستگی به آن دولت‌ها معرفی کنند. این‌ها به تعبیر امام تفاله‌های آمریکا هستند که روزی آتش به اموال ملت می‌زدند و امروز آتش به افکار و عقاید استکبارستیزانه مردم مسلمان ایران می‌زنند. امید است با هوشیاری هرچه بیش‌تر دوران وادادگان برجام‌نویس بیش از پیش سرآید. 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
⭕️ چرا امام خمینی درخواست هجرت به نجف آیت الله حکیم را رد کرد..؟ ♨️ بازخوانی نامه معروف«۴۲/۱/۲۳» امام به مرجعیت اعلای شیعه در نجف 🔹 بعد از ماجرای فیضیه و هتک حرمت روحانیت مبارز و توهین به شانیت مراجع تلگرامی از نجف و از سوی آیت الله حکیم به قم رسید که در آن از علما خواسته بود تا به نجف مراجعت کرده تا بتواند رای خود را درباره دولت صادر نماید ولی بی شک یکی از نقاط عطف در تاریخ انقلاب اسلامی پاسخ با درایت امام به نامه آیت الله حکیم در مهاجرت از ایران و خالی نکردن میدان برای رژیم بود. چرا امام ره نپذیرفتند...؟ 🔸۱) اینکه ما هرگونه راه بازگشت و عقبگرد را پشت سر خود خراب کرده ایم و جز ادامه راهی که در پیش گرفته ایم راهی نداریم و می دانیم که در این راه مقدس به یکی از دو نیکوترین فرجام الحسنیین که پیروزی یا شهادت است، دست خواهیم یافت که البته شهادت، خود نوعی پیروزی و مقدمه پیروزی نهایی می باشد. 🔹۲) با استدلال به کلام امام حسین علیه السلام: "انی لا اری الموت إلا السعاده و لا الحیوة مع الظالمین الا برم ا "این حقیقت را به علما و روحانیون و ملت اسلام یاد آور شد که داشتن زندگی آرام و آسوده، در کشوری که دودمان جنایت پیشه پهلوی حکومت می کنند، ننگی است که پیروان راستین قرآن، هرگز آن را نمی پذیرند و مرگ با عزت و شرافت را از زیستن در سایه حکومت رژیم شاهنشاهی ترجیح می دهند. 🔸۳) دست اتحاد و استمداد به سوی علما و آنانی که بر مسند قیادت و زعامت نشسته بودند، دراز کرد و این نکته را به آنان یاد آور شد که در صورت وحدت کلمه ملت اسلام، بویژه علمای اعلام، توطئه های استعماری و ارتجاعی رژیم شاه و استعمارگران ،محکوم به شکست است و علة العلل اوضاع نابسامان جامعه اسلامی و روحانیت، همانا تفرقه افکنی و فرار از مسئولیت بعضی از مقامات روحانی است، نه قدرت نظامی دشمن!(نهضت امام خمینی ره، ج۱، ص۴۲۰) 🔹متن نامه: 🔹🔸https://eitaa.com/bonyadtarikh/1293 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️متن تلگراف امام خمینی قدس سره الشریف به مرحوم آیت‌الله حکیم‏ 🔴2 فروردین 1342 به مدرسه مبارکه فیضیه در قم حمله کرد. این حمله جنایت‌کارانه واکنش‌های وسیعی را در پی داشت و نیز از نجف طی تلگرافی این فاجعه را تسلیت گفته و پیشنهاد هجرت دسته‌جمعی علمای ایران به نجف را داد. امام با ابراز تشکر از تسلیت ایشان، پیشنهاد را نپذیرفتند و در میدان مبارزه باقی ماندند. 🔻متن تلگراف از این قرار است: 🔹«تلگراف محترم در تسلیت موجب تشکر گردید. امید است با ‏‎ ‎‏کلمه علمای اعلام اسلام و مراجع وقت ـ کثّرالله أمثالهم ـ حفظ مملکت و قطع‏‎ ‎‏دست اجانب را نموده، از حریم اسلام و قرآن کریم دفاع کرده، نگذاریم دست خیانت به‏‎ ‎‏احکام مسلّمۀ اسلام دراز شود. 🔸ما می دانیم با هجرت مراجع و علمای اعلام ـ أعلَی الله ‏‎ ‎‏کلمتَهم‏‎‏ ـ در پرتگاه هلاکت افتاده و به دامن کفر و زندقه کشیده‏‎ ‎‏خواهد شد، و برادران ایمانی عزیز ما در شکنجه و عذاب الیم واقع خواهند شد. 🔹ما‏‎ ‎‏می دانیم با این هجرت، تغییرات و تحولات عظیمی روی خواهد داد که ما از آن بیمناکیم.‏‎ ‎‏ما عجالتاً در این آتش سوزان به سر برده و با خطرهای جانی صبر نموده، از ‏‎ ‎‏و مسلمین و از و استقلال مملکت اسلام دفاع می کنیم؛ و تا سر حد امکان‏‎ ‎‏مراکز روحانیت را حفظ نموده، امر به آرامش و سکوت می نماییم؛ مگر آنکه دستگاه‏‎ ‎‏جبار راهی را بخواهد طی کند که ما را ناگزیر به مطالبی کند که به خدای تبارک و تعالی از‏‎ ‎‏آن پناه می بریم. 🔸اینجانب دست اخلاص خود را به سوی جمیع مسلمین، خصوصاً و مراجع عظام ـ أطال الله بقائَهم‏‎ـ دراز کرده، و از عموم طبقات برای صیانت‏‎ ‎‎ ‎‏احکام اسلام و استقلال ممالک اسلامی استمداد می کنم. و اطمینان دارم با وحدت کلمۀ‏‎ ‎‏مسلمین، سیَّما علمای اعلام، صفوف اجانب و مخالفین درهم شکسته، و هیچ گاه به فکر‏ ‎‏تجاوز به ممالک اسلامی نخواهند افتاد. ما تکلیف الهی خود را ان شاءالله ادا خواهیم‏‎ ‎‏کرد؛ و به ‏‏إحدی الْحُسْنَیَیْن‏‎ نایل خواهیم شد: یا قطع دست خائنین از حریم اسلام و قرآن‏‎ ‎‏کریم؛ و یا جوار رحمت حق جلّ و علا : ‏‏إِنِّی لاَ أَرَی المَوتَ إِلاَّسَعَادةً ولاَ الحَیوةَ مَعَ الظَّالِمِینَ إِلاَّ‏‎ ‎‏بَرَماً‏‎‏. اینک دستگاه جبار برای اطفای نور حق به هر وسیله در کوشش است. ‏‏والله ُ مُتِمُّ نُورِهِ‏‎ ‎‏وَلَو کَرِهَ الکَافِرُونَ‏‎ .‏»(صحیفه امام ج1 ص182) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
⁉️خطر تطهیر چهره خبیث پهلوی‌ها/ که بود؟ 🔹25 فرودین 1357 سال‌مرگ اسدالله علم یکی از چهره‌های مرموز و بحث‌انگیز تاریخ معاصر ایران است که در طول بیش از سی سال حضور فعالش در صحنه سیاست، نقش مهمی در محمد رضا پهلوی ایفا نمود. 🔸او از اسفند سال 1323 که به عنوان پیش‌خدمت مخصوص وارد دربار شد، تا احراز مقام وزارت در سه کابینه، و سر انجام کسب نخست وزیری و وزارت دربار، نزدیک ترین و محرم ترین فرد به شاه بود. 🔹در اوایل ورودش به دربار مورد لطف و محبت خصوصی قرار داشت بر اساس یکی از اسناد خیلی محرمانه سفارت امریکا، اسدالله علم نسبت به شاه بسیار وفادار است. او بین سال‌های 1311 تا 1315 همراه شاه در سوییس تحصیل می‌کرده و در سال 1324 به سرویس ویژه شاه پیوست و از آن زمان به تجارب وسیعی در زمینه حکومت دست‌یافت. با چنین ویژگی‌هایی، آقای اسدالله علم در 28 تیر ماه سال 1341 توسط محمد رضا شاه به مقام نخست وزیری منصوب شد. 🔹به گفته فردوست، علم مهم‌ترین فردی بود که در مسائل داخلی کشور محمدرضا را هدایت می‌کرد و برای تغییرات مهم به او خط می‌داد و مُشیر و مشاور اصلی محمدرضا بود. طبیعی بود که علم در مسائل مهم مجری سیاست‌های انگلیس و امریکا بود و طرح های آنان را در مسائل داخلی کشور انتقال می‌داد و به همین جهت در طرح ریزی و اجرای به اصطلاح « » نقش اساسی داشت. 🔸در سیاست خارجی، علم مهم‌ترین رابط محمدرضا با انگلیس و امریکا بود و از سوی آن‌ها نیز عامل مطمئن و درجه اولی محسوب می‌شد. 🔹در دوران دولت علم اتفاقات مهمی به وقوع پیوست که اولین آن تصویب لایحه ضد اسلامی در 16 مهر ماه سال 1341 بود. این لایحه نقطه آغازی شد برای شروع قیام بر علیه رژیم شاه بود . لذا با مخالفت‌های شجاعانه و افشاگرانه امام مواجه و موجب بیداری و همراهی بسیاری از مردم و علمای کشورشد. 🔸به دنبال شکست رژیم در قضایای انجمن‌های ایالتی و ولایتی، دولت علم بار دیگر خواست قدرت خود را در مصاف با روحانیت به رخ بکشد. به این منظور کوشید که به مناسبت 17 دی ماه – سالروز در سال 1314 – زنان بی حجاب را برای رژه خیابانی و تظاهرات بر علیه اسلام و روحانیت به راه اندازد. اما حضرت امام که با هوشیاری کامل مراقب اوضاع بود، طی پیامی به دولت علم هشدار داد که در صورت وقوع چنین حادثه ای علمای همان روز را به مناسبت فاجعه مسجد گوهر‌شاد مشهد عزای عمومی اعلام خواهند کرد. 🔸 بعد از آنی که امام رفراندوم غیرقانونی و دروغین شاه را تحریم کردند در این میان عَلَم نخست‌وزیر علاوه بر ساواک و چاقوکش‌ها، به نیرو‌های نظامی و انتظامی فرمان داد تا وارد عمل شوند و معترضان را در هر شهر و دیاری که هستند سرکوب نمایند. آنها به سوی مخالفان انقلاب سفید آتش گشودند، و چاقوکش‌ها و چماقداران رژیم نیز با شعار جاوید شاه کسب و کار و زندگی معترضان را غارت و نابود کردند. 🔹 علم بعدها اعتراف کرد که او محرک واقعی شاه در این مبارزه بر علیه مخالفان بوده و شاه را به مقاومت در برابر روحانیون تشجیع می کرده است. حتی علم دستور داد عده‌ای از کارکنان شرکت واحد تهران ملبس به لباس روحانیت شده و سپس آنها را به استقبال شاه در قم بردند تا در مراسم سخنرانی شاه در 4 بهمن 41 شرکت نمایند و به دروغ چنین وانمود کنند که بخشی از روحانیت طرفدار شاه هستند و به پیشوازش آمده‌اند. 🔸اوج جنایات و خوش رقصی علم برای دربار جنایت وی در بود، عملکرد علم در دوران نخست وزیری و خاصه در برخورد با امام و روحانیت مخالف به‌ویژه در واقعه 15 خردادآنقدر بد و زننده بود که حتی برخی از دوستان رژیم نیز سخن از بی کفایتی او به میان آوردند. 🔹چنانکه محمد درخشش، وزیر فرهنگ کابینه دکتر امینی ، ده روز پس از این واقعه (42/3/25) در دیدار مخفیانه با جاسوس سفارت امریکا در تهران گفت: «اگر اعلیحضرت واقعاً پیشرفت مردم خود و تجدد و دمکراسی ایران را می‌خواست، مسلماً آن را با انتخاب دولت عَلَم نشان نمی داد. (فصلنامه پانزده خرداد، ش۳۵، صص۱۶۶_۱۶۹) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
وقتی مجتبی طالقانی عروسک خیمه شب بازی منافقین می شود.. ♨️به مناسبت ۲۵ فروردین ۱۳۵۸ و قهر مرحوم در پی دستگیری فرزندش ⭕️پرده اول: با آشکار شدن ایدئولوژی بازتاب گسترده و هیجان بار آن تأثیرات روحی بسیاری در میان زندانیان سیاسی وارد نموده بود؛ از طرفی قرابت و نزدیکی میان زندانیان مذهبی و مارکسیست ها خود تأثیرات شرعی بر روند همزیستی می گذاشت. این در حالی بود که ساواک مترصد بود با درگیری میان زندانیان و از طرفی گرفتن حکم نجاست و واجب بودن جنگ با مارکسیست ها به قلع و قمع جوانان کشور بپردازند و در این بین به دنبال از بعضی روحانیون بود تا به وسیله آنان فضای جامعه را ملتهب نماید..اما درایت مرحوم طالقانی بود که علی رغم خواست شفاهی از زندانیان مبنی بر مراعات احکام شرعی با آنان، به هیچ وجه حاضر نشد اعلامیه کتبی منتشر نمایند. او پیامبرانه در موضع خود به دفاع از مجاهدین و به مخالفت با این حرکت روحانیون پرداخت و با آنکه خود از صادر کنندگان اعلامیه نجاست مجاهدین بود ولی توصیه نموده بودند به جهت اینکه رویکرد ملت به جای مبارزه با شاه به سمت جنگ با مارکسیست ها نرود از انتشار آن خود داری نمایند. ⭕️پرده دوم:بعد از اینکه سازمان در قرارگرفت دست به هر کاری می زد تا خود را دوباره احیا کند از اینرو با پخش نامه به پدرش برای به دست آوردن آبروی از دست رفته و پوشاندن رسوایی‌های خود جوانی ناآگاه و بی‌دانش را بر آن داشت تا در نامه ای به پدر ، پذیرش خود را اعلام دارد تا در میان مردم این‌گونه وانمود شود که چون پسر آقای طالقانی به اسلام پشت کرده و راه سازمان را پذیرفته است، بنابر این در درستی راه سازمان تردیدی وجود ندارد!! بی خبر از اینکه ملت مسلمان می دانند که نه پسر طالقانی از داناتر است نه طالقانی از حضرت نوح به خدا نزدیک‌تر.(شوریدگی در تذبذب، سید حمید روحانی،صص ۱۹۸ تا۲۰۲) ⭕️پرده سوم: فارغ از هرگونه قضاوت پیرامون عملکرد قهرگونه مرحوم طالقانی هیچ‌گاه امام جنس مرحوم طالقانی را با اطرافیان او یکی ندیدند و او را تا آخرین لحظه عمر از دایره انقلاب دور ندیده و ابوذر انقلاب نامیدند. @Binyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
🔻حرکت موذیانه در تطهیر رژیم پهلوی «چند سال است یک حرکت موذیانه‌ای شروع شده در تطهیر رژیم طاغوت، رژیم پهلوی. حالا ای کاش یک چیزی بود که قابل تطهیر بود، قابل تطهیر هم نیست! همان‌هایی هم که چیز می‌نویسند راجع ‌به شخصیّت‌های آن‌ها، با این‌که خب خیلی سعی می‌کنند اطرافش را جمع بکنند، درعین‌حال ناچار به یک چیزهایی اعتراف می‌کنند. یک رژیمی که هم فاسد بود، هم ضعیف بود، هم وابسته بود، هم منحرف بود، هم به شدت غیر مردمی بود، هم به شدت افرادش و اشخاصش سودطلبِ شخصی بودند، قابل دفاع است؟ هویدا و علم قابل دفاع اند؟ محمّدرضا قابل دفاع است؟ خب، شما آن دوره را که ندیده‌اید؛ یک حرکتی در این زمینه دارد انجام میگیرد و هدفش این است که یک جوانِ امروز بگوید «عجب! این‌ها آدم‌های بدی نبودند، اوضاع بدی نبود؛ پس چرا انقلاب کردید؟»؛ اصلاً همه‌ برمیگردد به مسئله‌ی زیر سؤال بردن انقلاب؛ این‌ها از خارج دارد انجام می‌گیرد.»(مقام معظم رهبری ‭1397‬/3/7) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
‍ 📸 افتضاح عجیب نیروی دریایی ارتش شاه یکشنبه،‌ 14 آبان ‭1351‬ به دلیل هوای بد، برای ما امکان نداشت که از کشتی سلطنتی که در لنگر انداخته بود مانور را تماشا کنیم،‌ در عوض از یک برج مراقبت دریایی بالا رفتیم. در میان میهمانان نوه امپراطور اتیوپی هم حضور داشت که فرمانده نیروی دریایی کشور خودش است. 29 کشتی و یک ناوگان کامل قایق‌های اژدرافکن رژه رفتند و به هنگام عبور از جلوی جایگاه ما توپ‌هایی به علامت احترام شلیک کردند. در پشت آنها تعدادی هلیکوپتر و 16 هاورکرافت رد شدند. در همان لحظه شاه درخواست کرد که چند تا از کشتی‌های مجهز به موشک،‌ به هدفی که دیروز هلیکوپترها با آن دقت هدف‌گیری کرده بودند،‌ تیراندازی کنند. دو تا از کشتی‌ها برای این منظور انتخاب شدند. اولی به کلی هدف را ندید، و دومی حتی نتوانست را از سکوی پرتاب شلیک کند. افتضاح غریبی بود،‌ و بیشتر به خاطر حضور میهمان اتیوپی ناراحت کننده‌تر بود. از شدت عصبانیت دچار چنان سردردی شدم که لاجرم به بیش از یک لیوان ودکا متوسل شدم. شاه از خشم می‌لرزید،‌ ولی آرامش ظاهری‌اش را حفظ کرده بود. ناهار،‌ در حال و هوایی پر تنش و عصبی صرف شد. آهسته به وزیر دارایی که در کنارم نشسته بود اشاره کردم،‌ اگر هدف‌گیری‌ها بر طبق برنامه پیش رفته بود،‌ حالا چه مدح و ستایشی درباره نیروی دریایی می‌شنیدیم،‌ و چه صحبت‌هایی در مورد تسلط بر خلیج فارس و تمام اقیانوس هند گفته می‌شد.»( ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم، ج1، ص‭395‬) @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸 به سخره گرفتن از زبان 🔸در خاطره روز 48/6/15 مي‌گويد: سر شام، شاهنشاه فرمودند بانك مركزي گزارش مي‌دهد 22% رشد اقتصادي در سه ماهه اول سال بالا رفته است. از من تصديق خواستند. فرمودند آيا واقعاً تعجب نمي‌كني؟ عرض كردم تعجب نمي‌كنم [و] باور [هم] نمي‌كنم. اين گزارشات دروغ است. چون در حضور ديگران بود، ‌شاهنشاه خوششان نيامد. من هم فهميدم جسارت كرده‌ام، ولي دير شده بود! ماشاءالله شاه آن قدر علاقه به پيشرفت كشور دارد كه در اين زمينه هر مهملي را به عرض برسانند، قبول مي‌فرمايند و به همين جهت گاهي دچار مشكلات مالي و مشكلات ديگر مي‌شويم.(یادداشت های علم، ج۱، ص۲۵۷، انتشارات معین،۱۳۹۵) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ اهانت نسبت به مراسم دهه و رضایت شاه از آن! شنبه 20 دی 1348 🔹«... در حضور به هم رساندم. ملکه مادر پیشنهاد کرد که بهتر است امسال مراسم سلام نوروز لغو شود؛ چون با مصادف شده. پیشنهاد چرتی بود، ولی ترسیدم مبادا جدی تلقی شود. معمولا در این قبیل مراسم سکوت اختیار می‌کنم، ولی امشب با گستاخی دخالت کردم. 🔸پرسیدم: "منظور علیاحضرت چیست؟ ما که نمی‌توانیم سنت‌های ملی را بابت مراسم بی‌معنی کنار بگذاریم؟! حتی اگر نوروز با هم مصادف شود، مراسم سلام باید همچنان برگزار شود." سکوتی برقرار شد و کسی موضوع صحبت را عوض کرد. شاه از فضولی من راضی بود...»(اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو،‌ بهار1371 ص191) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️تاریخ‌نگار انقلاب اسلامی؛ حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی: ما به ارتش‌مان می‌بالیم که این‌گونه سر در راه امام گذاشت و به ندای امام لبیک گفت. 🔻 : سخنان حجت الاسلام و المسلمین سید حمید روحانی پیرامون نقش برجسته در پیروزی انقلاب اسلامی؛ انتشار در آستانه 🔹امروز بزرگترین افتخاری که نصیب نیروهای نظامی و انتظامی شد این است که، فرمانده‌شان، ولی‌فقیه است. شاید در تاریخ ایران، در تاریخ شیعه و حتی در تاریخ اسلام کمتر چنین زمینه‌ای فراهم بوده که ارتشی مجهّز، آماده، غیرتمند و متعهد به فرماندهی رهبر انقلاب و فرماندهی باشد. 🔸در دوره ، علی‌رغم اینکه بسیاری از رجال و مردم نسبت به ارتش بدبین بودند و می‌گفتند که ارتش فقط برای سرکوب مردم است و رژیم هم روی این موضوع کار کرده بود، اما امام (رحمه الله علیه) نسبت به ارتش دید ویژه‌ای داشت. 🔹امام (رحمة الله علیه) از آن روزی که نهضت را آغاز کرد، پیام‌های محبت‌آمیزی برای ارتش فرستاد و سعی کرد ارتش را به سوی خود جذب کند.[به طور مثال فرمودند:] من به سران ارتش اعلام می‌کنم، دست برادری می‌دهم و از آنها می‌کنم. من می‌دانم که آنها قلب‌شان راضی نیست که ایران در زیر خُرد شود. 🔻در پیام دیگری می‌فرمایند: ای ارتش، تو مسلمانی، تو توی دهان اینها بزن!!(صحیفه امام، ج1،ص389) 🔸امام (رحمه الله علیه) می‌دانست که ارتش با ملت است و از فرزندان ملت است و از رژیم، منفور و متنفّر است. لذا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این گروه‌ها، گروهک‌ها و سازمان‌های سیاسی روی این موضوع شعار می‌دادند که بله، باید ارتش شود. اما امام (رحمه الله علیه) یک تنه ایستاد و فرمود: خیر، ارتش باید باقی باشد و ارتش باید با ما باشد. 🔹 دیدیم که این ارتش مظلوم ما که آن‌گونه رژیم او را از ملت جدا کرده بود و از دید ملت یک دشمن خونی جلوه داده بود، چه حماسه‌ای آفرید و چگونه در کنار ملت ایستاد، چگونه از جنگ تحمیلی سربلند بیرون آمد، چه شهیدانی داد و چه فداکاری‌هایی کرد. این ارتباطی بود که بین امام (رحمه الله علیه) و ارتش وجود داشت و امروز هم این ارتش مایه افتخار این کشور و ملت است. 🔸در دوران مبارزه، ایادی رژیم در عاشورای سال 1357 نقشه‌ای که داشتند، چند نفر از نیروهای ارتشی آن را خنثی کردند. یکی از خلبانان نیروی هوایی ارتش برای من می‌گفت: اینها را از پادگان اصفهان به تهران آورده بودند؛ نقشه این بود که در روز عاشورا در آن راهپیمایی میلیونی که آن‌طور که خبرگزاری‌های خارجی گفته بودند سه میلیون نفر در این تظاهرات حضور داشتند. از هوا و زمین اینها را به رگبار ببندند، یک قتل عام وسیعی صورت بدهند و فاتحه انقلاب را بخوانند. گفت: در ظهر عاشورا در لویزان در ناهارخوری نشسته بودیم و ناهار می‌خوردیم، فرماندهان و نیروهای درجه بالای ارتش، آماده بودند که بعد از ناهار مأموریت خود را انجام بدهند. یک دفعه افسر یا سربازی وارد شد و همه برخاستند. فکر کردند یک صاحب منصب مافوقی وارد می‌شود، بعد یک افسر و دو سرباز اینها را به رگبار بستند. عده‌ای را در آنجا به خاک و خون کشیدند و در نتیجه آن توطئه در هم کوبیده شد و طبق نظر ناظران سیاسی تیر خلاص شاه آنجا زده شد. شاه دریافت که دیگر ارتش با او نیست و دیگر نمی‌تواند به ارتش و اتّکا داشته باشد. 🔸فداکاری‌های ارتش و باعث شد این انقلاب سریع پیروز شود و خونریزی کمتر شود را نباید نادیده گرفت. ما امروز هم می‌بینیم که این ارتش‌های وابسته بی‌عرضه در کشورهای عربی چقدر سیاست و ننگ‌بار آمریکا را اجرا می‌کنند. آن وقت ما به ارتش‌مان می‌بالیم که این‌گونه سر در راه امام (رحمه الله علیه) گذاشت، به ندای امام (رحمه الله علیه) لبیک گفتند، به صف ملت پیوستند و اجازه ندادند که ایران به تبدیل شود. انقلاب اسلامی با کمترین قربانی به پیروزی رسید.(92/10/8 سخنرانی در جمع ارتشیان، لشکر ۵۸ ذوالفقار شاهرود) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✴️از ارتش به آمریکا تا ارتش آمریکا 🔸در سال 1337، ایران با امضای قرارداد سنتو عملاً خود را در مدار منافع غرب در منطقه قرار داد و توافقنامه دوجانبه امنیتی و نظامی با ایالات متحده منعقد ساخت و در اوایل دهه1340، به متحد مهم امریکا تبدیل شد؛ با تبدیل‌شدن ایران به ژاندارم منطقه در اواخر دهه1340 براساس دکترین نیکسون، این کشور به بزرگ‌ترین خریدار اسلحه از امریکا مبدل شد و در میان کشورهای صادرکننده اسلحه به ایران نیز امریکا مقام اول را یافت.(ایران بر ضد شاه، ص 102) 🔹بنابراین از لحاظ سازوبرگ نظامی، ایران کاملاً به امریکا وابسته بود. از نظر کارمند نظامی نیز بسیاری از کارشناسان نظامی و غیرنظامی امریکایی همراه وابستگانشان برای آموزش و سازمان‌دهی ارتش و قوای مسلح وارد کشور شدند به‌ویژه نیروی هوایی که کاملاً براساس الگوی نیروی هوایی امریکا سازمان‌دهی‌شده و آموزش دیده بود. 🔸مسئله مهم این است که آمریکا براساس منافع و مقاصد ویژه خود به سازمان‌دهی، آموزش و تجهیز و رفع نیازهای لجستیکی ارتش ایران دست زد و نه در چارچوب نیازها و مصالح ملّی کشور ایران؛ چنان‌که پایگاه‌های هوایی و شبکه‌های ارتباطاتی ما کاملاً برای وقوع احتمالی جنگی که در آن کوه‌های زاگرس به عنوان خطی دفاعی در برابر تهاجم اتحاد جماهیر شوروی باید در نظر گرفته شود آماده شده بود. بنابراین سازمان‌دهی نهاد ارتش بر مبنای نیازهای ایران نبود و به نیازهای قدرت خارجیِ سازمان‌دهنده آن توجه شده بود.(ارتش و انقلاب اسلامی ایران، ص 32) 🔹همچنان‌که به مستشاران و متخصصان امریکایی ابعاد گسترده‌تری می‌یافت، مسئله و رشوه‌خواری سران ارتش شاهنشاهی در دلالی‌های اسلحه و مهمّات همراه آن نیز افزایش می‌یافت؛ چنان‌که رابرت گراهام از حق دلالی کلان هیجده میلیون دلاری برای امضای قرارداد 2200 میلیون دلاری اسلحه با امریکا حکایت کرده است که فرماندهان ارتش برای عقد قرارداد گرفتند.(اعترافات ژنرال، ص۱۰۵) 🔻پی نوشت با ظهور انقلاب اسلامی و مسلمان ارتش، چون قرنی، فکوری، نامجو، صیاد و بابایی و آبشناسان و.. با تکیه بر اعتماد امام خمینی و از درون ارتش برخاسته و روح خودباوری و امید را به بدنه توانمند ارتش تزریق نمودند، توانایی آنان سبب گردید که و خودساخته رژیم پهلوی که مزدور و وابسته به آمریکا بود روز به روز آشکارتر گردد و ارتش جمهوری اسلامی آنچنان در قله اقتدار بایستد. به گونه ای که توانایی ساقط کردن پهباد های گرانقیمت آمریکایی را با صنایع دفاعی بومی را رغم بزند. اتفاقی که به هیچ وجه آمریکایی ها انتظار آن را نداشتند. 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ مالی و اداری 🔹در حکومت رضاشاه، ارتش به عنوان ابزار وحشيانه حفظ رژيم استبدادي به شدت از مردم فاصله داشت و صاحب منصبان نظامي با حمايت شخص شاه ثروت‌هاي هنگفتي به دست آورده بودند[نقش ارتش در پیروزی انقلاب، ص1] و املاک و اراضی گسترده‌ای از مردم با زور و فشار به تملک خود در آوردند و به وسیله این جنایت‌ها و فساد اقتصادی، فرماندهان نظامی به یکی از زمینداران اصلی ایران تبدیل شدند.[ جامعه شناسی سیاسی نیروهای اجتماعی در زندگی سیاسی، تهران، ص 276] 🔸 به همین دلیل بود که نظامیان دوره رضاشاه غرق در و چپاول دارایی و اموال ملت بودند.[ امنیت در دوره رضاشاه، ص 7] بسیاری از شرکت‌های خارجی برای چپاول دارایی و منابع ملی ایرانیان به رشوه دادن به نظامیان پهلوی مشغول بودند تا از این طریق بتوانند بدون مقاومت فرماندهان نظامی پهلوی، استثمارگری خود را پیگیری کنند.[دولت مطلقه، نظامیان و سیاست در ایران، ص 537] 🔹علي‌رغم ظاهر و برق ارتش رضاشاه، كفايت سطوح مختلف فرماندهي آن مورد ترديد بود. اغلب فرماندهان عاليرتبه ارتش رضاخان به اقسامي از فسادهاي مالي و اداري و ... آلوده شده بودند و بالاخص از قدرت مانور و تصميم‌سازي در لحظات سخت و سرنوشت‌ساز عاجز بوده و در برابر رضاشاه آلت فعلي بيش به‌نظر نمي‌رسيدند. از طرفی دستپاچگی و سرسپردگی رضاخان در برابر انگلستان یک طرف ماجرا بود و طرف دیگر فروپاشی سریع ارتش و در نهایت دستور ترک مقاومت در برابر روس ها توسط رضاخان بود که بیش از پیش مقدمات تحقیر مردم ایران را فراهم می کرد. ارتشی که رضاخان آن را به عنوان نماد اقتدار کشور و هم سطح با ارتش های بزرگ دنیا معرفی می کرد «حتی کاه کافی برای اسب و بنزین برای رسانیدن وسایل موتوریزه خود به کرج هم نداشتند…»( خاطرات فردوست، ج۱، ص ۵۲) 🔸اشرف پهلوی نیز می نویسد: «اطلاع بر حمله روس ها به کشور برای پدرم بقدری غیرمنتظره بود که یکباره قدرت مقاومتش را از دست داد و دچار چنان وحشتی شد که بدن توجه به عواقب کار و اثری که انتشار این خبر درمردم کرد از تهران به اصفهان می رود و تصمیم می گیرد آن شهر را پایتخت کند. 🔹من آن موقع پدرم را مردی شجاع و قوی تصور می کردم و در حقیقت در ابتدای کار هم همینطور بودو ولی بعد ها به خاطر سن زیاد و ترس از روس ها که با طرفدارانش در ایران با خشونت رفتار کرده بود، وقتی دید ارتشی که آن همه برای ایجادش خون دل خورده و تمام اتکایش به آن بوده به این زودی و سادگی مضمحل شده و روس ها به طرف تهران حرکت کرده اند روحیه خود را به شدت باخت.»(تاریخ بیست ساله ایران، ج ۸، ص۱۰۵) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ واقعه‌ای سخت 🔸امام خمینی در 26 فروردین 1368 در نامه ای خطاب به وزیران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی علت تصمیم خود در برکناری آقای منتظری را تبیین کردند . متن نامه سوم امام به این شرح است : بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم خدمت فرزندان عزیز، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، و وزرای محترم ـ دامت افاضاتهم 🔹با سلام، شنیدم در جریان امر حضرت آقای منتظری نیستید و نمی‏‌دانید قضیه از چه قرار است. همین قدر بدانید که پدر پیرتان بیش از دو سال است در اعلامیه‌‏ها و پیغام‌ها تمام تلاش خود را نموده است تا قضیه بدین جا ختم نگردد، ولی متأسفانه موفق نشد. از طرف دیگر وظیفۀ شرعی اقتضا می‏کرد تا تصمیم لازم را برای حفظ نظام و اسلام بگیرد. لذا با دلی پرخون حاصل عمرم را برای مصلحت نظام و اسلام کنار گذاشتم. 🔸ان‏شاءاللّه‏ خواهران و برادران در آینده تا اندازه‏ای روشن خواهند شد. سفارش این موضوع لازم نیست که دفاع از اسلام و نظام شوخی بردار نیست؛ و در صورت تخطی، هر کس در هر موقعیت بلافاصله به مردم معرفی خواهد شد. توفیق همگان را از خداوند متعال خواستارم. والسلام علیکم و رحمة اللّه‏ و برکاته.68/1/26 روح‏ اللّه‏ الموسوی الخمینی(صحیفه امام، ج۲۱، ص۳۵۰) 🔻 البته این نامه بی خبری برخی مسئولان نظام و تفاوت معنادار افق فکری و بصیرت تاریخی امام با آنها را نشان می دهد که البته جای بسی تعجب و تاسف است.بگذریم از اینکه برخی مسئولان و مقامات روحانی حتی در پی رحلت امام نیز هنوز به ماهیت آقای منتظری پی نبرده بودند و نسبت به او گرایش داشتند. برخی از تلگرام ها و نامه های او را در اختیار صداوسیما می گذاشتند تا پخش شود.سفارش می کردند که حرم را برای او خلوت کنند و از او تجلیل به عمل آورند.. نان امام را می خوردند و آش دیگران را هم می زنند. (فصلنامه پانزده خرداد، ش۱۱، ص۲۵۵) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️فرار رو به جلوی جناب 🔹جناب آقای حسن روحانی دیروز؛ 27ام فروردین در جلسه هیئت دولت به سخنرانی پرداخت و در بخشی از سخنان خود با اشاره به گفت: 🔸« امروز من با تمام وجودم لمس می‌کنم که این تصمیم امام (ره) چقدر تصمیم مهمی بود. عده‌ای می‌خواستند ارتش را نابود کنند و از بین ببرند. گروهک‌ها در داخل ارتش نفوذ کرده بودند و از بیرون هم فشار می‌آوردند و امام کار بزرگی را انجام داد.» 🔹اما در آن زمان چه کسی درصدد انحلال ارتش بود؟ تاریخ پاسخ می‌دهد اما شخص جناب آقای روحانی یکی از طرف‌داران جدی انحلال ارتش بود که با روشن‌بینی حضرت امام قدس سره الشریف این طرح مشکوک شکست خورد. 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
⁉️چرا در ارتش پهلوی دوم حضور پر رنگی داشتند؟ 🔹از اواخر حکومت قاجار و آغاز سلطنت پهلوی، بهائیان استقبال گسترده ای برای حضور در ارتش شاهنشاهی داشتند. بهائیان می دانستند که با حمایت های خارجی و همچنین وحشت محمدرضا از نظامیان عالم و مستقل ، تا چه حد می توانستند مورد استفاده قرار گیرند. 🔸طبعا با ورود بهائیان به ارتش، مسیر ورود آنها به ساواک به عنوان بالاترین نهاد امنیتی کشور و همچنین، دادگاه های ارتش به عنوان موثرترین جایگاه قضایی در حکومت پهلوی به میزان قابل توجهی هموار می گردید. درنتیجه ورود بهائیان به ارتش، مهم ترین دریچه برای ورود به حوزه های سیاست، اقتصاد و امور تبلیغی نیز محسوب می گردید. 🔹از طرفی شاه به بهائیان حسن ظن داشت و به همین دلیل، مسئولیت های عالی مملکت را به بهائیان واگذار می کرد. شاه معتقد بود بهائیان ایران بر ضد او توطئه نخواهند کرد. بنابر این وجودشان در مناصب دولتی برای او مفید تلقی می شد. بهائیان هم از این موقعیت برای ثروتمند شدن و در دست گرفتن اقتصاد کشور سود می جستند و با استفاده از ، در غصب اموال دیگران می کوشیدند.(بهائیان نظامی در حکومت پهلوی دوم، صص 255-252) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📂سندی از ارتشیان مشهد به ✳️در آستانه 🔸اطلاعات واصله بعدى در مورد وقایع روز 9 / 10 / 57 نیز حاکى است که از صبح روز مذکور گروه کثیرى از قشریون مذهبى و عناصر فرصت‌‌طلب از مقابل منزل آیت‌الله شیرازى در حالی که تعدادى از روحانیون مشهد آنها را همراهى می‌کرده‌اند به راه‌پیمایى مبادرت کرده‌اند. 🔹افراد مذکور در مقابل ساختمان استاندارى به یکدیگر می‌گفتند: «ارتش همبستگى خود را با روحانیون اعلام نموده است.» لذا اخلالگران دو کامیون سرباز را محاصره و سربازان همبستگى خود را اعلام و شش نفر از آنها که مسلح به تفنگ و اسلحه کمرى بوده به منزل سیدحسین موسوى خراسانى روحانى قشرى و طرفدار خمینى رفته و پس از خلع سلاح شدن و پوشیدن لباس شخصى همراه با اسلحه و مهمات مربوطه به منزل آیت‌الله شیرازى رفته‌اند.... 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️بهره گیری امام خمینی از فرصت اعزام اجباری سربازی برای 🔸از اقدامات رژیم پهلوی برای ، فرستادن طلاب به خدمت نظام وظیفه بوده است. آنان فکر می کردند که شاید با به کار بستن این حربه بتوان روحیه امام را درهم شکست و او را از ادامه نهضت بازداشت. 🔹در گزارش ساواک آمده است: «..از طرف آیت الله خمینی به کلیه طلاب که برای خدمت سربازی به سربازخانه ها اعزام شده اند، غیر مستقیم پیغام داده شده که ما از مدت ها قبل مترصد چنین کاری بودیم تا در کادر ارتش نفوذ و بتوانیم نیات خود را عملی کنیم. 🔸از آنجایی که بسیاری از این طلاب از خانواده‌ها‌ی طبقه‌‌ی پایین و متوسط و دارای زن و فرزند بودند، رفتن به خدمت سربازی مشکلات زیادی را برای آنها به وجود می‌آورد. دو سند فوق به اقدامات امام خمینی (ره) در این مورد در سال 1342 اشاره دارد. در سند اول می‌بینم که حضرت امام «مخارج یومیه‌ی آنها را تا خاتمه سربازی» تقبل کرده و در سند دوم از آنها می‌خواهد که «در سربازخانه به جای خدمت به تبلیغات دینی خود ادامه دهند.»(نهضت امام خمینی، ج۱، ص۴۲۴) 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ اقدام انقلابی، تاریخی جامعه مدرسین در اعلام عدم صلاحیت مرجعیت شریعتمداری 🔹31فروردین 1361 جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در که بعدها در منشور روحانیت امام خمینی مورد تایید ایشان هم قرار گرفت، عدم صلاحیت آقای سید کاظم شریعتمداری را اعلام کردند. 🔸علت این اقدام اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، همکاری شریعتمداری با در طراحی یک کودتا با شرکت برخی عناصر خارجی و پیش‌تر، همکاری با عوامل کودتای نوژه بود. 🔹شریعتمداری نه تنها از طراحی کودتا خبر داشت، بلکه این گونه برنامه ریزی شده بود که او بتواند بعد از کودتا در تلویزیون با مردم صحبت کند. جریان "نقاب"و عوامل کودتا برنامه ریزی عمیقی بر روی او کرده بودند. ایرج درخشنده از ساواکی‌های جذب شده به کودتا از قول احسان بنی عامری می گفت:«با علما و روحانیونی که طرفدار آیت الله شریعتمداری می باشند، دست به دست هم دادیم تا یک اسلام نوین در سطح مملکت پیاده کنیم.»(خاطرات محمدی ری شهری، ج۱، ص ۲۵۹) 🔸کارشکنی ها و مخالف خوانی های عملی شریعتمداری از مدت‌ها قبل شروع شده بود اما با مدارای امام و انقلابی‌ها با برخورد جدی مواجه نشد اما پس از روشن شدن نقش او در کودتا مدارای انقلابیون و نظام با او پایان یافت و عدم صلاحیت وی برای مرجعیت از جانب جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اعلام شد. در بیانیه جامعه مدرسین آمده بود: «بنا به وظیفه شرعی بر خود لازم دانستیم که سقوط مشارالیه از شایستگی مرجعیت را بالصراحه اعلام نماییم تا افرادی از مسلمانان که در حالت تردید و دو دلی بودند، تکلیف خود را بدانند و احیاناً با تقلید خود به اسلام و انقلاب ضربه وارد نکرده باشند.»(جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۲، ص۲۱۴) 🔹 سال‌ها بعد این اقدام در بازتاب پیدا کرد و تلویحاً این اقدام جامعه مدرسین را تایید و چنین نوشتند :« آیا مدرسین محترم که ستون محکم انقلاب در حوزه‌های علمیه بوده‌اند ـ نعوذباللّه‌ ـ به اسلام و انقلاب و مردم پشت کرده‌اند؟ مگر همانها نبودند که در کوران مبارزه حکم به غیرقانونی بودن سلطنت دادند؟ مگر همان‌ها نبودند که وقتی یک روحانیِ به ظاهر در منصب مرجعیت از اسلام و انقلاب فاصله گرفت، او را به مردم معرفی کردند؟ آیا مدرسین عزیز از جبهه و رزمندگان پشتیبانی ننمودند؟ اگر خدای ناکرده این‌ها شکسته شوند چه نیرویی جای آنان را خواهد گرفت؟(صحیفه امام، ج۲۱، ص۲۸۷) ◀️متن اطلاعيه‌ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره عدم‌ شايستگی شريعتمداری‌ برای مرجعيت‌: 🔹🔸https://eitaa.com/bonyadtarikh/1312 🔹🔹🔹 www.Bonyadtarikhbook.ir 🔸🔸🔸 @Bonyadtarikh بنیاد تاریخ‌پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.