🖊تحلیل شخصیت و عملکرد دکتر شریعتی و یک اشتباه روشی
🔻به مناسبت سالروز درگذشت علی شریعتی
🔹شناخت تاریخ و ابعاد آن نیازمند واکاویهای دقیق و همه جانبه است؛ مخصوصا اگر مورد مطالعه #شخصیتی_پیچیده و مرموز و دارای تأثیرگذاری اجتماعی بوده باشد.
🔸دکتر علی شریعتی یکی از این شخصیتهاست. او از یک طرف #انحرافات_آشکاری دارد که حتی محبان منصف و اندیشمندش هم نمیتوانند انکارش کنند و از طرف دیگر سخنان جذاب و به ظاهر مذهبی هم دارد که بر کسی پوشیده نیست. او از یکسو با ساواک خراسان و مرکز دمخور بوده و از طرف دیگر در جلسات انقلابیون حضور داشته است. از یکسو سوسیالیست است و از سوی دیگر به اسلام علاقه نشان میدهد و از تمام موارد گفته شده مهمتر اینکه وی تنها یک سخنران نبود و در حد خود موج اجتماعی نیز ایجاد کرده بود.
مجموعه نکات گفته شده باعث میشود که تحلیلها نسبت به شریعتی و همچنین ابراز آن از جانب شخصیتهای مختلف دارای اختلافاتی باشد. به طور مثال وقتی یک رهبر یا شخصیت سیاسی انقلابی در مورد شریعتی صحبت میکند میداند که نقد خالص و صریح از وی موجب #انحراف جریان سیاسی و ایجاد تفرقه در میان صفوف سیاسی خواهد شد در نتیجه ممکن است نسبت به انحرافات شریعتی ساکت بماند یا لااقل بعد غیرایدئولوژیک فعالیتهای وی (مثل سخنرانی جذاب یا علاقهمندی به برخی نمادهای اسلامی) را پررنگ کند اما این بدان معنا نیست که علی شریعتی انحراف نداشت؛ یا با ساواک رژیم پهلوی ارتباطی نداشت؛ یا در صفوف انقلابیون تفرقه ایجاد نکرد.
نکته مهم در روش تحلیل شریعتی و سایر شخصیتهای تاریخی سه چیز است:
1. شناخت همه جانبه
2. سخن گفتن بر پایه اسناد
3. عدم خلط میان جایگاه سیاسی و تاریخی و علمی
و عدم رعایت این سه اصل باعث ایجاد تحریفات تاریخی غیرقابل جبرانی خواهد شد.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ آیا واقعیت تاریخی #تعامل_شریعتی_با_ساواک مورد اغماض است..؟
▶️ بخش اول
🔹بررسی اسناد و وصل سر نخ های ارتباط او با سازمان اطلاعات و امنیت کشوری واقعیتها را در مورد دکتر علی شریعتی نشان می دهد. واقعیتهایی که شاید خلاف تصور بسیاری باشد و به مذاق برخی نیز خواش نیاید و آنچه در اسناد منتشر شده ساواک در مورد این چهره به چشم می خورد حکایت از سازشکاری غیر قابل انکار وی دارد.
🔸بعد از آنکه #تیمسار_بهرامی گزارشی از وضعیت #علی_شریعتی برای مقامات مرکز ارسال مینماید و مبارزه شریعتی در دو جبهه #آخوندها و #چپیها و آمادگی خدمتگزاری وی به رژیم را به استحضار مقامات مرکز را ابلاغ میکند.(شریعتی در دادگاه تاریخ، سند شماره ۱۸، ص۱۰۹) از پاسخ تیمسار مقدم به گزارش بالا به دست می آید که ساواک مرکز طرح و برنامه گستردهای را برای بهره گیری از علی شریعتی در دست اجرا داشته و بر آن بوده است که روی او سرمایه گذاری فوق العاده به عمل آورد.
🔹از این رو از ساواک خراسان نیز خواسته است: «طرح خود را برای استفاده از وی تهیه و ارسال دارند!»
🔸متن پاسخ تیمسار مقدم چنین است:
🔹 با توجه به مفادنامه شماره ۱۰۲۹۲۷ - ۱۳۴۸/۲/۲۰ آن #ساواک و اینکه هنوز مستندا حسن نیت دکتر شریعتی مشخص نشده و به علاوه انجام سخنرانی های وی با نظر قبلی ساواک نبوده و طرحی نیز تاکنون در این زمینه تهیه نگردیده، دستور فرمایید اولا به مشاراليه ابلاغ نمایند که تا انجام بررسی های لازم از قبول دعوت مراجع مختلف خودداری نماید و ثانیا طرح آن ساواک را به طور مدلل و مشروح برای استفاده از وی تهیه و ارسال دارند تا بررسی های لازم معمول و اقدام مقتضی به عمل آید.
مقدم
🔸به دنبال این دستور تیمسار مقدم، ساواک خراسان گزارش داده است:
مراتب به دکتر شریعتی ابلاغ گردید. ایشان دعوت دانشگاه تبریز و دانشگاه آریامهر را به نحو مقتضی رد خواهد کرد، ضمنا با مشارالیه مذاکره، قرار شد هدف و برنامه های خود را در مجموعه ای تنظیم و تقدیم کند که ساواک پس از بررسی بتواند دوباره مشارالیه تصمیمات لازم را اتخاذ کند.
سرتیپ بهرامی - ۴۸/۲/۲۹
🔹ساواک خراسان بدین گونه طرح مورد درخواست مرکز برای بهره گیری از شریعتی را به واگذار می کند تا او به قاعده الانسان على نفسه بصیره» راه و چگونگی بهره برداری ساواک از شخص او را نشان دهد و طرح خود را در این زمینه مشخص سازد.(شریعتی در دادگاه تاریخ، ص ۱۰۷)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ آیا واقعیت تاریخی #تعامل_شریعتی_با_ساواک مورد اغماض است..؟
▶️ بخش دوم
🔹ساواک خراسان در گزارش ۱۳۴۸/۴/۱۶ که برای تهران می فرستد، نوید می دهد که شریعتی طرح خود را به زودی «تسلیم خواهد کرد» متن گزارش چنین است:
🔸.. با دکتر شریعتی ملاقات، نامبرده بعد از ابلاغ اینکه تا دستور ثانوی در هیچ یک از مجامع نباید سخنرانی کند، تاکنون به تهران نرفته است. مشارالیه اظهار می دارد:
🔹دکتر #نراقی رئیس مؤسسه علوم اجتماعی #دانشگاه_تهران به وی خصوصی نامه داده است که هر موقع به تهران آمدی ترتیب ملاقات تو را با تیمسار مقدم خواهم داد.
🔸دکتر شریعتی در موقع برگزاری کنکور دانشگاه به تهران دعوت شده و بنا به اظهار خودش حداقل ده مرداد در تهران خواهد بود و با #تیمسار_مقدم به وسیله دکتر نراقی ملاقات خواهد کرد.
🔹دکتر شریعتی قبلا قول داده بود که اصول و نظريات و هدفهای خود را در مجموعه ای تنظیم و به ساواک تسلیم نماید که در حال حاضر چند صفحه تهیه نموده و احتمالا تا هنگام مسافرت وی به تهران به پایان رسانیده و در مشهد یا در تهران تسلیم خواهد نمود.
🔸وی اظهار می دارد که، اکنون احساس می شود دستگاه بر خلاف گذشته سعی دارد که جامعه، و بخصوص #تیپ_روشنفکر و دانشگاهی را از حالت خفقان و جمود فکری خارج و با تشخیص نقاط ضعف و خلأ فکری به طریق اصولی آنان را رهبری کند. کما اینکه به امر شاهنشاه آریامهر آقای دکتر باهری اکنون در وزارت دربار تقريبا مؤسسه ای به وجود آورده که افراد صاحب قلم و صاحب نظر را از تمام نقاط کشور خواسته است.... تحقیق و مدارکی جمع آوری کند....
🔹اکنون چنانچه، ساواک چنین کادری آن هم به، وسیله افراد مورد احترام روشنفکران و به خصوص دانشگاهی به وجود آورده و تحت برنامه خاصی و با توجه به انقلابی که در کشور به وجود آمده و احساس نیاز طبقه جوان به ایدئولوژی نو که منطبق با روح ایرانیت و بازگشت ایرانی به افتخارات گذشته...به مرحله اجرا در آید، بسیار مفید است...در تلو گفتار و مجموعه، سخنان وی چنین استنباط می شود که او در صورتی که، با، عامل ساواک بودن معروف نشود و ضمنامحدودیتی نباشد، حاضر به اجرای نظرات فوق خواهد بود.(رئیس سازمان اطلاعات و امنیت خراسان، بهرامی (سند شماره ۱۹) شریعتی در دادگاه تاریخ، ص۱۱۱)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ آیا واقعیت تاریخی #تعامل_شریعتی_با_ساواک مورد اغماض است..؟
▶️ بخش سوم
🔹 #شریعتی در این دیدار به طور زیرکانه ای ارتباط خود با دکتر باهری در #وزارت_دربار را به رخ ساواک کشیده و همراه ستایش از شاه و « #انقلاب_سفید » !هماهنگی درونی خویش را با آن رژیم آشکار ساخته و در پایان، شرایط خود را برای همکاری با ساواک اعلام کرده است.
🔸بی تردید ارتباط شریعتی تنها با « #باهری » و « #نراقی » محدود نبوده است و مهرههای دیگری از رژیم شاه نیز در پنهان با او سر و کار داشته اند، لیکن نکته در خور توجه اینکه #شریعتی از سوی «مثلث» #سرتیپ_بهرامی، #دکتر_باهری و #دکتر_نراقی در میان گرفته می شود و مورد پشتیبانی قرار می گیرد! آیا این ارتباط و پشتیبانی نامبردگان از شریعتی در چهارچوب سیاست رژیم شاه بوده و یا فراتر از سیاست این رژیم، بند و بست ها، داد و ستدها و برنامه ها و نقشه هایی در کار بوده است، از رازهای است که اکنون نتوان به آن دست یافت و به بررسی آن نشست.
🔹شاید اسناد #سفارت_امریکا اگر به طور کامل از سوی «دانشجویان مسلمان پیرو خط امام» انتشار یافته بود. راز و روزی که پیرامون شریعتی وجود دارد، رو می شد و چهره نامبرده بهتر بر ملا می گردید.
🔸 بی تردید نتوان پذیرفت که با وجود جار و جنجال ها و بگو مگوهایی که پیرامون #شریعتی در درازای دهه ای در ایران، به راه افتاده بود، سفارت آمریکا هیچ گونه گزارشی نداشته و دید منفی یا مثبتی درباره او اظهار نکرده است بویژه که برخی جاسوسهای امریکا با او سر و کار داشته اند.(منظور #فیروز_پرتوی از عوامل سازمان سیا بودکه همسفر وی در راه داخل مرز کشور بوده است)
🔹در پی نامه پراکنی ها و رایزنی های فشرده تهران و مشهد پیرامون شریعتی و دیدارها و گفتگوهای پیاپی سرتیپ بهرامی با نامبرده، دو تن از مقامات کاردان و ورزیده ساواک به نام های #ثابتی و #عطارپور، برای بررسی نامه ۴۰ صفحه ای شریعتی و گزارش های ساواک مشهد پیرامون نامبرده، ماموریت ویژه می یابند و پس از بررسی و ارزیابی، دیدگاه خود را پیرامون شریعتی به همراه نگاهی گذرا به پیشینه او چنین گزارش می کنند:
🔸برابر سوابق موجود، مشارالیه در گذشته از طرفداران دکتر #محمد_مصدق بوده و به نفع جبهه به اصطلاح ملی سابق فعالیت داشته و در اواخر دوران حکومت مصدق در محل کانون #نشر_حقایق_اسلامی در مشهد جلساتی از دانش آموزان و دانشجویان تشکیل داده است. یادشده بالا هنگام تحصیل در فرانسه نیز عضو دانشجویان ایرانی مقیم آن کشور بوده و از فعال ترین افراد وابسته به جبهه مذکور معرفی شده است.
🔹شخص مذکور در سال ۳۶ به اتهام پخش اوراق مضره در مشهد دستگیر و به تهران اعزام گردیده و پس از ۲۸ روز آزاد و درباره اش قرار منع پیگرد صادر شده است.
🔸اخيرا از طرف بعضی از انجمنهای اسلامی دانشجویان دانشگاه های مختلف کشور و همچنین حسینیه ارشاد به منظور سخنرانی از وی دعوت به عمل آورده اند.
🔹 اقدامات انجام شده: باتوجه به اینکه نامبرده بالا یکی از عناصر جبهه به اصطلاح ملی سایت بوده و سخنرانی وی جهت دانشجویان به مصلحت نبوده، از طریق #ساواک_خراسان به نحو مقتضی به مشاراليه تذکر داده شد که از قبول دعوت های مورد بحث خودداری نماید.
🔸شخص موصوف در مصاحبه ای که با وی به وسیله ساواک مزبور به عمل آمده چگونگی خاطرات گذشته خود را در ۴۰ صفحه تسلیم و طی آن ضمن اعتراف به فعالیت های گذشته خود درباره اوضاع کنونی ایران بحث و نتیجه گیری نموده که من ترجیح می دهیم به جای آنکه بگویم من تغییر عقیده داده ام و عوض شده ام، بگویم که اوضاع عوض شده است و هيأت حاکمه تغییر روش داده، و به جای آنکه بگویم من از نظر روحی و احساس فکری به سبک کار و رفتار و سیستم سیاسی مملكت نزدیک شده ام، بگویم مملکت از نظر سبک کار و سیستم سیاسی به روحي من نزدیک شده است.
🔹 بنابراین اگر این اصل را قبول کنیم که سیاست کنونی مملکت باید موافقان امروز خویش را در میان مخالفان دیروز بجوید و این روشی است که حکومت وقت در پیش گرفته و نسل جوان را که نسلی بدبین و ناراضی و ناامید بوده و من نیز یکی از چهره های صادق آن بودم به سرنوشت مملکت و سرنوشت خود امیدوار کرده است...
🔸و در پایان ضمن اشاره به اینکه دستگاه برخلاف گذشته می خواهد #تیپ_روشنفکر و دانشگاهی را از حالت خفقان و جمود فکری خارج و با تشخیص نقاط ضعف و خط فکری به طریق اصولی آنان را رهبری کند، از توجهات شاهنشاه آریامهر در این زمینه سپاسگزاری نموده است.(شریعتی در دادگاه تاریخ، سند شماره ۲۰، صص ۱۱۴، ۱۱۳)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ آیا واقعیت تاریخی #تعامل_شریعتی_با_ساواک مورد اغماض است..؟
▶️ بخش چهارم
🔹ساواک در نظریه خود بر پایه نامه ۴۰ صفحه ای شریعتی آورده است:
🔸با عرض مراتب فوق و با توجه به اینکه در مصاحبه هایی که با نام عمل آمده حسن نیت نشان داده و ضمن اعتراف به فعالیت های گذشته خود و تجزیه و تحلیل وضع کنونی کشور، سیاست فعلی دولت را مورد تأیید قرار داده لذا به نظر می رسد چنانچه وی به نحو مقتضی راهنمایی گردد می توان از این شخص - که دارای معلومات و طرفداران قابل توجهی می باشد - بهره برداری نمود.
مستدعی است در صورت تصویب، اجازه فرمایند هنگامی که مشارالیه به تهران آمد به این اداره کل احضار و با او در این زمینه مذاکره شود. موکول به اوامر عالی است.(سند شماره ۲۰، شریعتی در دادگاه تاریخ، ص۱۱۴)
🔹در پی پیشنهاد فراخواندن شریعتی به ساواک مرکز و موافقت تیمسار مقدم با آن، تلگرام زیر به ساواک خراسان مخابره می گردد:
🔸دستور فرمایید به #علی_شریعتی_مزینانی به نحوی مقتضی ابلاغ نمایند که هنگام عزیمت به تهران از طریق احسان نراقی با شماره تلفن ۷۶۲۸۱۷ با این اداره کل تماس و تاریخ حرکت نامبرده را نیز تلگرامی اعلام دارند.(مقدم( رئیس ساواک) (پرونده شریعتی، ج۱، برگ ۲۳۹)
🔹بدین گونه زمینه دیدار او با برخی از مقامات بلندپایه ساواک در تهران فراهم می شود. به تهران با مدتی تأخیر با آنان تماس برقرار می کند و آنچه را که میان او و برخی از مقاما تهران گذشته، برای سرتیپ بهرامی بازگو می سازد.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ آیا واقعیت تاریخی #تعامل_شریعتی_با_ساواک مورد اغماض است..؟
▶️ بخش پنجم
🔹گزارش ساواک خراسان به مقامات ساواک از گفتگوی با شریعتی
🔸... با نامبرده بالا(شریعتی) ملاقات، در مورد عدم تماس با آن اداره کل مذاکره، مشاراليه اظهار می دارد: در بدو ورود به #تهران صلاح در این دیدم که وسیله آقای #یدالله_قرائی که از زمان تحصیلی با هم آشنا بودیم با ساواک تماس بگیرم و قرار شد آقای قرائی از تیمسار مقدم برای شرفیابی وقت بگیرد.
🔹چند روزی از طرف ایشان خبری نشد، بالاجبار به دکتر #نراقی مراجعه کردم دکتر نراقی گفتند: #تیمسار_مقدم نسبت به شما کمال حسن نیت را دارند و من از جانب ایشان می گویم که شما مجاز هستید در مجالس و سخنرانی ها شرکت کنید، برای تأیید نظر تیمسار هم اکنون چنانچه مایل باشید می توانید در یک سخنرانی شرکت کنید.
🔸من بنا به مصلحتی که ممکن است در پیغام تیمسار تحریف شده باشد جواب دادم که من شخصا در این مورد تصمیم می گیرم و به اطلاع شما می رسانم و منظورم از این جواب این بود بعد از تماس با مقامات ساواک و جلب نظر آنها و تعیین وضعیت خودم در چنین مجالس شرکت کنم و بالاخره به اداره مراجعه و با آقای حسن زاده (آقای #عطارپور) اول ملاقات کردم، پس از چند دقیقه آقای ثابتی تشریف آوردند.
🔹حدود چهار ساعت بحث و تبادل نظر داشتیم و در خاتمه به من دستور داده شد که نظریات و برنامه و هدف های فعلی و آینده خود را بنویسم و تقدیم کنم و چون در مشهد کار داشتم نتوانستم اجرای دستور کنم و اکنون آنچه به نظر رسیده و جزء اعتقاد و ایمان من است نوشته ام و تقدیم می کنم.
🔸دکتر شریعتی ضمن تجلیل و تمجید زیاد از آقایانی که در تهران با وی ملاقات کرده اند اظهار نمود که برای من و امثالهم هیچ وقت این تصور نبود که انسان در سازمان امنیت در حضور اعضای آن اینقدر امنیت داشته باشد و بتواند واقعا آنچه به آن معتقد است بیان کند و باز هم مورد محبت واقع شود. برخورد آقایان که همراه ادب، شخصیت و تسلط به مسائل کلی بود برای من مغتنم است.
🔹امیدوارم بتوانم برای وطنم آن هم با راهنمایی و همکاری چنین دستگاهی که واقعا بی نظر و #خدمتگزار است #خدمت کنم.
رئیس سازمان اطلاعات و امنیت خراسان، بهرامی ( شریعتی در دادگاه تاریخ، ص۱۱۶،. سند شماره ۲۱)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥شریعتی و پروژه شهیدسازی
🔹بعد از فوت دکتر علی شریعتی هواداران وی؛ بدون داشتن هر نوع مستند و علامت قتل ویا حتی گفتار شفاهی متخصصین؛ ادعای کشته شدن وی را بر سر زبانها انداختند و پروژه شهیدسازی توسط لیبرالمسلکها و البته؛ #مجاهدین_خلق پیگیری شد.
🔸اما آیا واقعا علی شریعتی کشته شد؟
◀️اسناد سخن میگویند
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⁉️آیا از فتنه 30خرداد چیزی شنیدهاید؟
📽کوتاهنمای «شورش جلادها»؛ به مناسبت سالگرد فتنه 30خرداد1360 - برشی از کتاب روزگار قائم مقامی.
📚«روزگار قائم مقامی»؛ اثری جامع و مستند پیرامون زمانه قائم مقامی آقای حسینعلی منتظری- به زودی در بازار نشر.
شماره تماس جهت تهیه کتاب:
☎️۰۲۱-۲۲۵۷۹۱۹۲ -تهران
☎️ ۰۲۵-۳۲۹۰۴۲۳۱-قم
#مجاهدین_خلق
#روزگار_قائممقامی
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
🔻#سندی که در آن دکتر علی شریعتی خود را #خدمتگزار_ساواک می داند.
«.. به هر حال من #مطیع دستگاه هستم و مومن به کشور و آمادگی #خدمتگزاری دارم استفاده یا عدم استفاده از من بسته بنظر مقامات عالیه است.»
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⁉️ امام به چه کسانی گفت مثل #چمران بمیرید..؟
🔹امام خمینی قدس سرها الشریف، یک روز پس از شهادت #شهید_چمران و در همان روزی که #بنیصدر را عزل کردند (یعنی 1 تیر 1360)، در یک سخنرانی عمومی دربارهی درخواست وقیحانهی جبههی ملی برای تظاهرات علیه قصاص، ضمن محکومیت شدید جبههی ملی و منافقین، از نهضت آزادی خواستند که دست از مخالفت با نظام بردارد و از آنان اعلام برائت کند.
🔸امام (ره) در این سخنرانی به کسانی که ادعای رفاقت دیرینه با دکتر چمران را یدک میکشند، توصیه میکنند تا چمران را الگوی خویش قرار دهند و مثل او بمیرند: «این آقایانى که باز رابطهشان را با اسلام قطع نکردهاند [ #نهضت_آزادی ]، اینها به هوش بیایند و حساب خودشان را از آنهایى که قیام به ضد اسلام کردند جدا کنند، در ملأعام و در رادیو و تلویزیون بروند و این گروههایى که چند روز پیش آنقدر جنایت کردند محکوم کنند...من نمىخواهم که شماها هم به سرنوشت دیگران مبتلا بشوید. من نمىخواستم که آنها (منافقین)هم این سرنوشت را داشته باشند... مگر شماها چقدر مىخواهید عمر بکنید؟ عبرت بگیرید از این حوادث تاریخ. تاریخ معلم انسان است... شماها چند سال دیگر نیستید در این عالم، چمران هم نیست؛ چمران با عزت و عظمت و با تعهد به اسلام جان خودش را فدا کرد و در این دنیا شرف را بیمه کرد و در آن دنیا هم رحمت خدا را بیمه کرد؛ ما و شما هم خواهیم رفت. #مثل_چمران_بمیرید.»(صحیفه امام ، ج14،ص491)
🔹حضرت امام (ره) همچنین در پیامی که به مناسبت شهادت شهید چمران هم صادر فرمودند، تعابیر بسیار بلندی در وصف شهید چمران بهکار بردند که مقایسهی آن با توصیفات حضرت امام دربارهی نهضت آزادی محل تأمل است. امام در این پیام شهید چمران را «سردار پر افتخار اسلام و #مجاهد_بیدار و متعهد راه تعالى» و «جنگجویى پرهیزکار و معلمى متعهد» خواندند که «#شهادت_انسان_ساز» داشته و «سرلوحهی مرام او اسلام عزیز و پیروزى حق بر باطل» بوده است.
🔸حضرت امام در این پیام هم به وابسته نبودن او به دستهجات سیاسی اشاره نمودند و در تجلیل از خدمات مخلصانهی او فرمودند: «چمران عزیز با عقیده پاک خالص غیروابسته به دستهجات و گروههاى سیاسى و عقیده به هدف بزرگ الهى، جهاد را در راه آن از آغاز زندگى شروع و با آن ختم کرد... او با سرافرازى زیست و با سرافرازى شهید شد و به حق رسید. هنر آن است که بىهیاهوهاى سیاسى و خودنماییهاى شیطانى براى خدا به جهاد برخیزد و خود را فداى هدف کند نه هوى و این هنر مردان خداست. او در پیشگاه خداى بزرگ با آبرو رفت. روانش شاد و یادش بخیر.» (همان، ص478)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⭕️نکته ها و ناگفتههایی از فکرت و سلوک سیاسی #دکتر_شریعتی
🚫مسائلی که مریدان چشم بسته شریعتی پنهان نگاه میدارند!
🔄تاریخ را بر اساس اسناد بازخوانی کنیم!
🚫 #شریعتی_منهای_شریعت!
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
شریعتی.jpg
10.17M
⭕️نکته ها و ناگفتههایی از فکرت و سلوک سیاسی #دکتر_شریعتی
🚫مسائلی که مریدان چشم بسته شریعتی پنهان نگاه میدارند!
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
✳️قصیده عرفانی و زیبای امام خمینی قدس سره الشریف در وصف حضرت معصومه سلام الله علیها
🔆در آستانه میلاد حضرت #فاطمه_المعصومه سلام الله علیها
🔹ای ازلیّت، به تربت تو مُخمّر!
وی ابدیّت، به طلعت تو مُقرّر!
🔸آیت رحمت ز جلوهی تو هویدا
رایَتِ قدرت در آستینِ تو مُضْمَر
🔹جودت، همبسترا به فیض مقدّس
لطفت همبالشا به صدرِ مُصَدّر
🔸عصمتِ تو تا کشید پرده به اجسام
عالَم اجسام گردد عالَم دیگر
🔹جلوهی تو، نور ایزدی را مَجْلیٰ
عِصمت تو، سِرّ مُختفی را مَظهر
🔸گویم واجب تو را، نه آنَتْ رُتبت
خوانم ممکن تو را، ز مُمکِن برتر
🔹ممکن اندر لباس واجب پیدا
واجبی اندر ردای امکان مُظْهر
🔸ممکن، امّا چه ممکن، علّت امکان
واجب، امّا شعاعِ خالقِ اکبر
🔹ممکن، امّا یگانه واسطهی فیض
فیض به مِهْتر رسد، وزان پس کهتر
🔸ممکن، امّا نمودِ هستی از وی
ممکن، امّا ز مُمکِناتْ فزونتر
🔹وین نه عجب، زانکه نور اوست ز #زهرا
نور وی از #حیدر است و او ز پیمبر
🔸نور خُدا در #رسول_اکرم پیدا
کرد تجلّی ز وی به حیدر صفدر
🔹و ز وی، تابان شده به حضرت زهرا
اینک ظاهر ز دُختِ موسی جعفر
🔸این است آن نور، کز مشیّت «کُنْ» کرد
عالم، آنکو به عال است مُنوّر
🔹این است آن نور، کز تجلّی قدرت
داد به دوشیزگان هستی زیور
🔸شیطانْ عالِم شدی اگر که بدین نور
ناگفتی آدم است خاک و من آذر
🔹آبِروی مُمْکِناتْ جمله، از این نور
گر نَبُدی، باطل آمدند سراسر
🔸جلوهی این، خود عَرَض نمود عَرَض را
ظِلّش بخشود جوهریّتِ جوهر
🔹عیسیِ مریم به پیشگاهش دربان
موسیِ عمران به بارگاهش چاکر
🔸آن یک چون دیدهبان، فرا شده بر دار
وین یک چون قاپقان، معطّی بر در
🔹یا که دو طفلاند در حریم جلالش
از پی تکمیل نفس آمده مُضطَر
🔸آن یک، «انجیل» را نماید از حفظ
وین یک «تورات» را بخواند از بر
🔹گر که نگفتی: امام هستم بر خلق
موسیِ جعفر ولّیِ حضرتِ داور
🔸فاش بگفتم که این رسول خدای است
معجزهاش می بُوَد همانا دختر
🔹دختر، جُز فاطمه نیاید چون این
صُلْبِ پِدر را و هم مَشیمهی مادر
🔸دختر، چون این دو، از مَشیمهی قدرت
نامد و ناید، دگر هُماره مُقدّر
🔹آن یک، امواج اعلم را شده مبدأ
وین یک، افواج حلم را شده مَصْدر
🔸آن یک، موجود از خطابش مَجْلیٰ
وین یک، معدوم از عقابش مُسْتَر
🔹آن یک، بر فرق انبیا شده تارک
وین یک، اندر سرْ اولیا را مِغفر
🔸آن یک، در عالم جلالت کعبه
وین یک، در مُلک کبریایی مَشْعَر
🔹لمْ یَلِد م بسته لب و گر نه بگفتم
دختِ خُدایند این دو نور مُطهّر
🔸آن یک، کوْن و مکانْش بسته به مَقْنَع
وین یک، مُلکِ جهانْش بسته به مِعْجَر
🔹چادر آن یک، حِجابِ عصمت ایزد
مِعْجَرِ این یک، نقابِ عفّتِ داور
🔸آن یک، بر مُلک لایَزالی، تارُک
وین یک، بر عرش کبریایی افسر
🔹تابشی از لطفِ آن، بهشتِ مُخَلّد
سایهای از قهر این، جحیم مُقَعّر
🔸قطرهای از جودِ آن، بِحارِ سماوی
رَشْحهای از فیض این، ذخایر اغیر
🔹آن یک، خاکِ مدینه کرده مُزّین
صفحهی قم را نموده، این یک انور
🔸خاک قم، این کرده از شرافتْ جنّت
آب مدینه، نموده آن یک، کوثر
🔹عرصهی قم غیرت بهشت برین است
بلکه بهشتش، یَساولی است برابر
🔸زیبد اگر خاک قم به «عرش» کند فخر
شاید، گر «لوح» را بیابد همسر
🔹خاکی، عجب خاک! آبروی خلایق
ملجأ بر مُسلم و پناه به کافر
🔸گر که شنیدندی این قصیدهی هندی
شاعر شیراز و آن ادیب سخنور
🔹آن یک طوطی صفت همی نسرودی
ای به جلالت ز آفرینش برتر
🔸وین یک قمری نمط هماره نگفتی
ای که جهان از رُخ تو گشته منوّر
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
🔹« این بانوی بزرگوار، این دختر جوانِ تربیتشدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با حرکت خود در جمع یاران و اصحاب و دوستان ائمه (علیهمالسّلام) و عبور از شهرهای مختلف و پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به این منطقه و فرود آمدن در قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهلبیت (علیهمالسّلام) در آن دورهی ظلمانی و تاریکِ حکومت جباران بدرخشد و پایگاهی بشود که انوار علم و انوار معارف اهلبیت را به سراسر دنیای اسلام از شرق و غرب منتقل کند.امروز هم مرکز معرفتی دنیای اسلام، شهر قم است.»(مقام معظم رهبری 1389/7/29)
✳️ ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها؛ #روز_دختر و آغاز #دهه_کرامت مبارک باد.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📂ارتباط پیچیده فرقان با سازمان سیا
⁉️سرخط #ترورهای_گروه_فرقان از کجا بود..؟
◀️در آستانه ترور ششم تیر مقام معظم رهبری به دست گروهک تروریستی #فرقان/1
🔹پس از اشغال لانه جاسوسی امریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام، اسنادی به دست آمد که حاکی از ارتباط گروهک فرقان با سرویسهای امریکایی بود.
🔸حجتالاسلام سیدهادی خسروشاهی درباره ارتباطات پیچیده گروهک فرقان با سفارت آمریکا در تهران میگوید: «من در تحلیلها و بررسیهای سیاسی-تاریخی خود به این جمعبندی رسیدهام که بیتردید رهبری این فرقه علاوه بر عناصر و سازمانهای ضدانقلاب داخلی، با عناصر سیا و جاسوسان بیگانه هم ارتباط داشته و از آنها برای اجرای توطئههای خائنانه خط میگرفته و حتی به آنها وعده "ترور هفتگی" میدهد.(تاملاتی در اندیشه و عمل فرقه فرقان در گفت و گوی مجله یادآور با استاد خسروشاهی،ش 6و7و8ص 56-55)
🔹اشاره خسروشاهی به سند ذیل است که از سفارت امریکا در تهران به وزارت خارجه این کشور مخابره شده است.
🔻«محرمانه»
از سفارت آمریکا در تهران به وزارت امور خارجه و فوری یکی از دوستان قدیمی دفتر سیاسی، که یک #طلبه_قدیمی است و سال گذشته، مسئول مرکز بحثهای ایدئولوژیک برای شاگردانش بود، یک دید خلاصهای از فرقان داد. 11 نفر از شاگردان قدیمی این شخص عضو گروه فرقان در تهران هستند. تعداد اعضای گروه فرقان 40 الی 50 نفر میباشند. آنها ترکیبی از چپگراها و راستگراها هستند، اگرچه بیشتر آنها نامتعادل هستند. به جز بعضی از افراطیون، اغلب آنها اصول اسلامی را قبول دارند و احساس میکنند که ترور راهی است که آنها از دست روحانیونی که با نظرات آنها هماهنگی ندارند خلاص میشوند. یکی از اعضای فرقان افتخار میکرد که آنها در نظر دارند خرابکاری را با ترور هفتهای یک روحانی شروع کنند و تا رسیدن به موفقیت ادامه دهند. اشکال در این است که در اینکه موفقیت چقدر میتواند باشد به توافق نرسیدند. منبع بیان داشت اعضای گروه فرقان که با آنها در تماس است، توجهشان را به اهداف داخلی معطوف کردهاند»(روزنامه جمهوری اسلامی ۱۳۵۸/۱۲/۲، ش216)
🔹خسروشاهی همچنین درباره رابط سفارت امریکا با گروهک فرقان میگوید: «در اینجا باید اشاره کنم که رابط سفارت با فرقان شخصی بنام "ویکتور تامست" بوده که به هنگام اشغال سفارت و گروگانگیری به وزارت خارجه ایران پناهنده شد و بهرغم درخواست رسمی و کتبی دادستانی انقلاب اسلامی از وزارت خارجه برای بازجویی از وی در رابطه با ماجرای فرقان، سرپرست وقت وزارت خارجه ایران، یعنی آقای #صادق_قطب_زاده از تحویل او به دادستانی خودداری نمود و او که به عضو اصلی و فعال شبکه جاسوسی سیا در ایران و حلقه وصل سیا با فرقان بود، به کمک سفارت کانادا در ایران، به سلامتی به واشنگتن برگشت. این اسناد، هرگونه شک و تردیدی را در مورد رابطه رهبری فرقه فرقان با سفارت آمریکا و سیا، منتفی میسازد.»( مصاحبه با خسروشاهی، همان)
🔸از سوی دیگر، چنانکه از شواهد پیداست آمریکا از لحاظ مالی نیز فرقان را حمایت میکرد. اگرچه این گروهک تروریستی به منظور تامین بخشی از مایحتاج مالی خود به بانکها و بعضا خانههای مردم دستبرد میزد اما این موضوع نمیتوانست منبع مطمئنی برای آنان باشد. با توجه به امکاناتی که فرقانیها در اختیار داشتند به نظر میرسد این گروه به یک منبع بیپایان مالی متصل بودهاند.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⁉️سرخط #ترورهای_گروه_فرقان از کجا بود..؟/2
🔸نگاهی به اسناد سفارت آمریکا نشان میدهد که آنها از کشف هویت گروه فرقان واهمه داشتند. جاسوسان آمریکایی در گزارشهای خود دائماً به این موضوع که پس از ترورهایی که توسط گروهک فرقان در ایران رخ داده، سوءظنها نسبت به امریکا بیشتر شده است اشاره میکردند.
🔹در 3 می1979 مصادف با 13 اردیبهشت1358، تنها یک روز بعد از ترور #شهید_مطهری و معرفی فرقان به عنوان عامل این ترور، #استمپل، از سفارت امریکا گزارش داد که: «به نظر میرسد که سوءظنها علیه آمریکا در حال افزایش باشند. نتیجه آمادهباشهای عمیق و همگانی، مخصوصا اگر هویت گروه فرقان کشف شده و قاتلین نیز افراد سلطنتطلب باشند، این است که سوءظنهای جدیدی علیه آمریکا به وجود میآیند. به طور مثال به این مسئله میتوان اشاره کرد که تماسها و منابع مذهبی ما در 36 ساعت گذشته به زحمت یافت میشوند. چپگراها و مسلمانان رادیکال٬ این حادثه را تأییدی بر نظریات [امام] خمینی در مورد آمریکا و دخالت بیجای آن در امور ایران میدانند. اگر این نقطه نظر انعکاس بیشتری پیدا کند (که الان ندارد) وضع هیئت ما از لحاظ ایمنی مشکل خواهدشد»(روزنامه جمهوری اسلامی، همان).
🔸در 7 خرداد 58، دادگاه انقلاب اسلامی تهران شواهدی مبنی بر ارتباط گروهک فرقان و "ریچارد هلمز"، رئیس پیشین سازمان سیا، که بعدا به عنوان سفیر در ایران خدمت کرد، ارائه داد.
🔹چند ماه بعد اسنادی در این رابطه کشف شد که ابعاد دیگری از ارتباطات پنهان امریکا و گروهک فرقان را فاش ساخت. در همان روزها، روزنامه جمهوری اسلامی در تاریخ 2 اسفند 58 با استناد به مصاحبه دانشجویان پیرو خط امام درباره ارتباط امریکا و فرقان نوشت: «#دانشجویان_پیرو_خط_امام دیشب در یک مصاحبه مطبوعاتی و رادیویی و تلویزیونی از ارتباط گروه فرقان، هوشنگ نهاوندی، تیمسار افشار، پیروز شریفی سرمایهدار، تیمسار مبصری، خلبان مخصوص نخستوزیر دولت موقت انقلابی و ... پرده برداشتند. در این مصاحبه به توطئههای آمریکا برای تشکیل گروههای مسلح برای خرابکاری در ایران و دشمنیهای امریکا با روحانیت و کشتار پاسداران و ... اشاره شده است»(همان)
🔸 #معصومه_ابتکار که در جریان تسخیر سفارت امریکا حضور داشت نیز درباره این اسناد و ارتباط فرقان با سیا مینویسد: «در ساختمان مرکزی، دهها سند سری و فوق سری مربوط به سلطنتطلبانی یافتیم که در ترور شهروندان عادی و ماموران کمیته دست داشتند. تکان دهندهترین اسناد درباره گروهی سیاسی به نام #فرقان بود. که دو تن از رهبران برجسته مذهبی، آیتالله مرتضی مطهری و آیتالله محمد مفتح توسط آنها به شهادت رسیدند. مردم معتقد بودند گروه فرقان را عناصر خارجی حمایت و هدایت میکنند. اسنادی که در سفارت به دست آمد، درستی گمان مردم را ثابت کرد. این اسناد نشان میداد آمریکا از طریق اشخاص ثالث با گروه فرقان تماس گرفته بود.»( تسخیر، ص ۱۰۹)
🔹روزنامه جمهوری اسلامی با استناد به اسناد کشف شده از لانه جاسوسی از فرد دیگری به نام "تامست" اسم میبرد که با گروهک فرقان ارتبط داشته است. این روزنامه در اینباره می نویسد: «تامست یکی از برجستهترین جاسوسان امریکا در ایران بوده است. تامست مستقیما با گروه فرقان ارتباط داشته است و براساس اسناد موجود وی در توطئهها و ترورهای گروه مذکور دست داشته است.»(همان)
♨️ #گزارش_محرمانه_سفارت_آمریکا درمورد گروهک فرقان- روزنامه جمهوری اسلامی، 2اسفند 58
🔹براساس مندرجات روزنامه جمهوری، دانشجویان با بررسی اسناد لانه جاسوسی به شخصی به نام "پیروز شریفی" رسیدند. شریفی مدیر شرکت "ایز ایران" بود که در روزنامه جمهوری درباره وی اینگونه آمده بود: «توسط امریکاییها از او خواسته شده گروهی ترتیب دهد تا دولت را سرنگون کند. شریفی ظاهرا قصد داشت دو روز بعد به پاریس برود و با گروههای افراطی متعددی ملاقات کند... چند روز بعد مشاور سیاسی "تامست"، با شریفی ملاقات کرده و او از امریکا تقاضای کمک کرده است.»(همان)
🔸 با آنکه آمریکایی ها هیچگاه به نقش خود در یاری به گروهک فرقان اعتراف نکردند و گودرزی نیز در دادگاه از این راز پرده برنداشت و معلوم نگردید که آن طلبه ای دوست سفارت کیست. ولی با جنایت هایی که بعدها از آمریکایی ها بروز گردید. می توان نتیجه گرفت که اگر کمک های سرویس های جاسوسی نبود، گروه فرقان نمی توانست آنگونه چهره های برجسته انقلاب را ترور نماید.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📷باور به #شریعتی از ارکان فرقان
🔹«در بازجوییهای اعضای فرقان، باور به #شریعتی یکی از ارکان اصلی عنوان شده است. حسن عزیزی، از رهبران همین فرقانیها، با اشاره به افراد مختلف وابسته به این جریان میگوید:«خط فکری همگی کسانی که نام بردم تقریبا تمایلاتی بین دکتر شریعتی و مجاهدین خلق بود.»
🔸محمود کشانی، راننده اتومبیلی که افراد آن شهید مفتح را ترور کردند، در وصیتنامه خود همچنان به افراد خانوادهاش توصیه میکند که کتابهای شریعتی را بخوانید و نام کس دیگری را به قلم نمیآورد.
کمال یاسینی نیز که از فعالان گروه فرقان و عامل ترور شهید مفتح بود، درباره کتابهای که مطالعه کرده میگوید:« و بیشتر از همه روی #شریعتی، نه اینکه علاقه داشتم بلکه ایمان و اعتماد داشتم، تأکید میکردم.»(جریانها و سازمانها ص636)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📷فرقان در امتداد نظریات #شریعتی
🔹«اگر گفته شود که فرقان برکشیده نظریه تشیع علوی و صفوی دکتر شریعتی است، نباید سخنی چندان بیراه باشد! زیرا نشریات فرقان سرشار از انتقاداتی است که از این اثر مرحوم شریعتی صورت گرفته و بر اساس آن اقدامات بعدی فرقان به انجام رسیده است.»(جریانها و سازمانها ص635)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
🌀گودرزی (مؤسس گروهک تروریستی فرقان):
«فرقان جریانی [است] که با بهرهگیری از برداشتهای درست مؤمنان به خداوند، در طول تاریخ و به ویژه شهید شریعتی شکل گرفته است.»
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📷جاسوسی دفتر بنی صدر از شهید بهشتی
🔹قسمت اطلاعاتی دفتر ریاست جمهور(بنی صدر) اخبار مورد پسند روحانیت مبارز و نهادهای انقلابی را تحویل دفتر (بنی صدر) می دادند و در آنجا بود که شایعات شگفت آوری خلق و منتشر می شد. اغلب این شایعات متوجه آقایان خلخالی و مرحوم شهید مظلوم دکتر بهشتی بود.. مثلا شایع می کردند که شهید بهشتی چرا با برژنسکی ملاقات کرده است. او مأمور سیا است. تمام فرشهای دربار را به آلمان منتقل نموده است، در 14 اسفند دستور ترور بنی صدر را داده بود (غائله چهاردهم اسفند، ص 150)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📷راست قامتان جاودانه تاریخ
🔹«ما در زیر بار سختیها و مشکلات و دشواریها قد خم نمی کنیم. ما راست قامتان جاودانه تاریخ خواهیم ماند. تنها موقعی سرپا نیستیم که یا کشته شویم و یا زخم بخوریم و بر خاک بیفتیم و الّا هیچ قدرتی نمی تواند پشت ما را خم بکند»
جاودانه تاریخ؛ گفتارها جلد سوم
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📸#سند: گزارش #ساواک در خصوص نظر دکتر #بهشتی در مورد آیتالله #خامنهای
🔻موضوع: #دکتر_سید محمد_بهشتی
یاد شده(محمد حسین بهشتی) ضمن تعریف و تمجید از #خامنهای اظهار می دارد که در آینده یکی از علماء موجه ملی و با نفوذ خواهد شد. ضمنا نامبرده روز ۵۲/۵/۱۶ با اتومبیل شخصی به اتفاق خانواده مشهد را به قصد تهران ترک کرده است.
🔸نظریه شنبه_ دکتر سید محمد بهشتی در مشهد با #سید_علی_خامنه_ای رابطه بسیار نزدیک داشت و از افکار او بسیار تمجید و تحسین می کرد.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📸نظر شهید بهشتی درباره نهضت آزادی
🔹به دوستان بنيانگذار #نهضت_آزادى انتقاد كردم و گفتم كه اين حزب، مكتبى نيست. اسمش را هم گذاشته ايد نهضت آزادى. آزادى كه همۀ اسلام نيست..
🔸دوستان گفتند براى اين كه ما خواستيم كسانى كه آلرژى دارند، روى عنوان #اسلام از اين تشكيلات فرار نكنند. ولى حقيقتش اينكه قصه فقط اسم نبود. قصه اين بود كه مرامنامه نشان می داد كه يک عده مسلمان آمدهاند يک حزب درست كردهاند، اما در اين تشكيلات سياسى، اسلام را به عنوان يک مكتب تمام عيار مطرح نكرده اند.
(سیدمحمد حسینی بهشتی، او به تنهایی یک امت بود! راست قامتان جاودانه تاریخ اسلام،ص 467)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
✳️همراهی بازرگان و رجوی در تخریب شهید بهشتی
⁉️نقش لیبرالمسلکها در تخریب شخصیت و ترور شهید بهشتی چه بود؟
🔸ناهماهنگی انديشههای بنيصدر با انديشههای پويايی چون شهيد بهشتی، در بسياري از موارد به ويژه براي اجرای احكام صادره از سوی دستگاه قضا، خودنمايی ميكرد؛ لذا شهيد بهشتی با ابتكار ايجاد «پليس قضايي» و طرح و تصويب آن در مجلس، توطئه عدم اجرای احكام قضايی را خنثی كرد. اين امر در كنار توجه و اصرار بر تصويب لايحه قصاص، رسيدگی به دارايیهای مسئولان نظام و ... زمينهای ديگر برای عنادورزی و ايجاد تهمت عليه شخص بهشتی را فراهم كرد. (زندگی و مبارزات شهید بهشتی،۱۴۹)
🔹چند روز پس از مصاحبه مطبوعاتی آیتالله بهشتی با روزنامه كيهان (1358/11/1 ص 11) و انتقاد ايشان از «برخی گروههاي سياسي (مجاهدين خلق) كه از نام آيتالله طالقاني سوءاستفاده ميكردند»، مهندس بازرگان، نماينده مردم تهران، در سخنرانی پيش از دستور چنين داد سخن سر داد:
🔸«رياست محترم ديوان عالي كشور، ضمن رهبری فعال حزب خود و اتخاذ مواضع سياسی غير بیطرفانه، اوقات زيادی را به سخنرانیها و مصاحبهها صرف نموده، با استفاده استثنايی و ممتاز از رسانههای گروهی و از امكانات عمومی به تبليغات میپردازد. برخلاف اصل مسلم تفكيك قوا و عدم تداخل آنها، كمتر امری از امور مملكت است كه به طور رسمی يا غير رسمی تحت تأثير و فرمان ايشان نباشد...» (روزنامه کیهان1358/11/26)
🔹در ادامه، درخواست حقيقی همسو با خواستههای بنيصدر را اينگونه بيان ميكند:
🔸«توقع برادرانه و متواضعانه اين حقير از ايشان و از آقايان متولّيان ديگر همكارشان كه تقريباً همه اختيارات اجرايي و مواضع قدرت را در انحصار گرفتهاند، اين است كه اولاً پاس مقام و مسئوليتهاي رئيس جمهور را بنمايند و ثانياً خود را در قالب قانون اساسی و همكاری صميمانه با سايرين محدود و مشخص فرمايند.»(زندگی و مبارزات شهید بهشتی، ص۱۳۸)
🔹مجاهدين خلق هم «تنها راه از بين بردن هفتاد درصدی كادر رهبري و اركان حكومتیاش و بآينده شدن مطلق رژيم» را در #مبارزه_مسلحانه و حذف فيزيكي میديدند. لذا در گام اول زير چتر حمايت بنیصدر، به ايجاد و ترويج شايعات عليه حزب و به ويژه شهيد بهشتی، اقدام كردند. «دفتر رئيس جمهوری نيز با سندسازی و جعل مدارك» به حمايت و گسترش شايعات كمك میكرد.(سازمان مجاهدین خلق پیدایی تا فرجام،ج۲، ص ۵۹۶) #بنیصدر و همفكرانش كه با اين اقدام، پرده از چهره حقيقی خود برداشته بودند، چند ماه بعد از تصويب مجلس شورا و حكم امام (ره) مبني بر عدم كفايت سياسي، ناچار به پياده شدن از قطار انقلاب شده و عرصه را واگذار كردند و به ترورهای ددمنشانه علیه ملت و سران نظام دست زدند.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
📸 شهید آیتالله بهشتی: #خط_سازش محکوم است
🔹«صریحا می گویم من همواره با خط سازش مخالف بودم و هستم و صریحا می گویم که در هیچ گفتگو و مذاکره ای که به سمت آوانس به #آمریکا دادن و آوانس از او گرفتن پیش برود و پیش رفته باشد حاضر نبودهام و اگر مذاکرهای بوده که دیگران در آن شرکت داشتهاند و خواستهاند مذاکره را به این سمت ببرند جلوی آن را گرفته ام....
🔸بنابراین من خط سازش را حتی نوع سازش مصلحت جویانه و خط مذاکره را حتی مذاکره به معنای جلب حمایت دشمن را همواره محکوم کردم و می کنم و معتقد هستم که نفوذ این طرز فکر در اداره انقلاب ایران، خطرهایی را به بار می آورد و باید جلوی او را گرفت.»مصاحبه با روزنامه کیهان(۲۷ بهمن ۱۳۵۸)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook.ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.