🔰اولین دولت بی حال
🔻تحلیل جامع از پیشینه و کارکرد نهضت آزادی و دولت موقت در نگاه حجت الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی
⏬بخش اول
🔹جبهه ملی و نهضت آزادی که سرآمد سایر گروهها بودند به شاه #وفادار بودند.
🔸اگر شما کتابهایی را هم که الان نهضت آزادی منتشر کرده است ملاحظه کنید میبینید كه در #اساسنامه آنها آمده است که باید نظام شاهنشاهی همیشه برقرار باشد و خاندان پهلوی #نسل_به_نسل به #سلطنت ادامه بدهند.
🔹 نخستین اختلاف آنها با امام در این زمینه بود که آنها طرفدار نظام شاه بودند و فقط حرفشان این بود که شاه باید طبق قانون اساسی سلطنت بکند نه حکومت.
🔸آنها قانون اساسی را قبول داشتند و تا آخر هم نسبت به قانون شاهنشاهی و #نظام_مشروطه_سلطنتی وفادار ماندند حتی در سال1357 که فریاد «مرگ بر شاه» درسراسر کشور طنینانداز شده بود #مهندس_بازرگان به نوفللوشاتو رفت که با امام ملاقات کند و از ايشان بخواهد که شاه را بیرون نکند يعنی آنها تا این حد نسبت به نظام شاهنشاهی وفادار بودند.
🔹این یک موضوع بود که باعث اختلاف بین آنها و امام بود چون امام از آغاز هدف #براندازی داشت اما آنها با #سرنگونی_شاه موافق نبودند.
🔸دومين موضوعی كه بین امام و آنها تضاد ايجاد كرده بود اين بود كه امام با شعار «#نه_شرقی_نه_غربی»به صحنه آمدند و در جهت مبارزاتشان به هیچ قدرت خارجیای اتکا نداشتند و معتقد بودند که بیگانگان هیچوقت به ما وفادار نخواهند بود و ما را در جهت رسیدن به اهداف ملی و دینیمان یاری نخواهند کرد اما این تز در میان گروهها كاملاً جا افتاده بود که برای مبارزه با دیکتاتور حاکم باید به یک قدرت خارجی اتکا داشت. آنها خواهان آزادی انتخابات، مطبوعات، قلم و بیان در چارچوب #قانون_اساسی بودند اما معتقد بودند که اگر کمک خارجی و حمایت بیگانگان نباشد آنها در همین چارچوب هم نمیتوانند به مبارزه ادامه بدهند.
🔹البته این تز تنها در ایران نبود؛ در مدتی كه من در #نجف در خدمت امام بودم گاهی به دفاتر سازمانهای آزادیبخش میرفتیم اولین سؤالی که آنها از ما میپرسيدند این بود كه «شما در مبارزاتتان از قدرت و پشتیبانی کدام #قدرت_خارجی برخوردار هستید؟» وقتی جواب میدادیم که ما جز به خدا و ملت به هیچ قدرتی اتكا نداريم آنها باور نمیکردند و تعجب میکردند. حتی یادم است كه در #لبنان یکبار با يك گروه از مائوئيستها ملاقات داشتیم. آنها از ما همین سؤال را پرسيدند وقتی جواب دادم: اتکا و تکیهگاهمان خدا و ملت است. يكی از آنها با پوزخندی گفت: شما اصلا #سیاست را نفهمیدهاید.
🔸حتی بزرگترين انتقادی كهگروههای مذهبی کشورهای اسلامی مانند #اخوانالمسلمین، #حزبالدعوه و #حزبالتحریر_اسلامی به امام داشتند اين بود كه امام لبه تیز حمله را متوجه #امریکا و #انگلیس کردهاند و در نتیجه در آینده، شوروی در ایران پیروز خواهد شد و این دليل دومی بود که امام با این گروهها اختلاف نظـر داشتند زيرا امام میگفتند ما در پیشبرد اهدافمان نه تنها به هیچ قدرت خارجیای نیاز نداریم بلکه آنها ما را بدبخت خواهند کرد و اتکا به قدرت خارجی یک نوع #انتحار است.
🔹 آنها بر این باور بودند که بدون #اتکا به قدرتهای خارجی نمیتوان در ایران #مبارزه کرد.
📖 ماهنامه اندیشه و راهبرد، شماره ۵، صص ۲۰-۱۸
@Bonyadtarikh
🔰ریشههای سازشطلبی و التقاط در دولت موقت
🔻تحلیل جامع از پیشینه و کارکرد نهضت آزادی و دولت موقت در نگاه حجت الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی
⏬بخش دوم
🔹در جریان کاپیتولاسیون که در سال 1343 اتفاق افتاد و رژیم شاه به اتباع امریکایی درایران #مصونیت داد امام تنها شخصیتی بودند که عکسالعمل نشان دادند و اعتراض کردند اما نه جبهه ملی، نه نهضت آزادی، نه آنهایی که دم از #ناسیونالیسم میزدند و نه آنهایی که #شعار میدادند «چو ایران نباشد تن من مباد!»در این قضیه نفس نکشیدند
🔸چه حرفشان این بود كه هرگونه موضعگیری علیه #کاپیتولاسیون موضعگیری علیه امریکا است و ما بدون #سیاست_امریکا نمیتوانیم زنده بمانیم؛ این اختلاف دوم بود.
🔹مسئله سوم اين بود كه گروههای سیاسیای كه اعتقاد به #مذهب داشتند و ملی- مذهبی خوانده میشدند معتقد نبودند که اسلام میتوان پاسخگوی مشکلات جامعه باشد و یا اینکه میتواند انقلابی را به ثمر برساند.
🔸 نظرشان این بود كه برای پیشبرد اهداف سیاسی باید از ایسمهای وارداتی کمک گرفت لذا آنها را #التقاطی میخواندند چون آنها میگفتند اسلام يك دین مترقی است اما دین مبارزه نیست و ما برای مبارزه باید از مارکسیسم و #لیبرالیسم کمک بگيريم.
🔹امام توانستند بدون وام گرفتن از #مکاتب_وارداتی، اسلام را عرضه بدارند و آن هيجان و موج انقلابی را به وجود بیاورند.
🔹وقتی انقلاب به اوج خودش رسید و نهضت امام فراگیر شد گروهها و احزاب سیاسی دیدند كه چارهای ندارند جز اینکه بیایند و به این موج بپیوندند البته اول شروع کردند به دنبال كردن #سیاست خودشان اما امام با ايشان برخورد کردند.
🔸شما اگر الان به کتاب نهضت امام یا به کتاب صحیفه امام مراجعه کنید میبينيد كه اعلامیههای #نهضت_آزادی و جبهه ملی در چارچوب #قانون_اساسی است و امام در آنجا گفتند: «کسانی که تا دیروز ساکت بودند و یا با رژیم همراه بودند امروز از این #فرصت استفاده کردند و با دم زدن از قانون اساسی میخواهند مجرم اصلی را از سقوط نجات بدهند.اگر دست از این #توطئهها برندارند با اینها برخورد خواهم کرد.»
🔸 یادم است كه وقتی كه ما با امام در نجف بودیم پیامی از داریوش فروهر، دکتر سنجابی و مهندس بازرگان برای امام آمد كه گفته بودند: «ما تسلیم هستیم و هر چه شما بگویید ما اجرا میکنیم» منظورم این است كه آنها ناچار شدند به #موج بپیوندند. حتی این را به شما بگویم كه وقتی آقای مهندس بازرگان در سال 57 به نوفللوشاتو آمدند و از امام خواستند كه شاه را بیرون نکنند، امام به شدت با ايشان برخورد کردند و گفتند: «کسی که دستش تا مرفق به خون ملت ایران آغشته است ما چگونه میتوانیم به این آدم بگوییم آقا بفرما بنشین بالا الواطیات را بکن، شاه باش و در کارهای اجرايی دخالت نکن؟ کدام وجدان، کدام انسانیت، کدام اخلاق و كدام دین اجازه میدهد كه چنین جانی بالفطرهای را کنار نزنيم؟» مهندس بازرگان بدون خداحافظی از ديدن امام برگشت؛ برخورد بدی کرد.
🔹 نهضت آزادی خارج کشور كه همین آقای ابراهیم یزدی و آقای قطبزاده بودند دیدند كه این حرکت مهندس بازرگان باعث میشود كه آنها در جامعه بیاعتبار بشوند و سقوط کنند در نتيجه علیه مهندس بازرگان اعلاميه دادند و حرکت او را محکوم کردند و گفتند: «ما به آیتالله خمینی وفادار هستیم و هر چه ایشان بگوید اجرا میکنیم.»
🔸 من الان اعلامیهشان را دارم منظورم این است كه آنها تا این حد در مسئله پیوستن به موج ملت خودشان را ناگزیر میدیدند، اما بعد از انقلاب کمکم ماهیتها رو شد.
🔹 دولت موقت آقای مهندس بازرگان كه متشكل از خود ايشان، ابراهیم یزدی به عنوان وزیر خارجه و آقای شهید چمران بود به الجزاير رفتند و با برژینسکی، مشاور کارتر، #ملاقات کردند.
📖 ماهنامه اندیشه و راهبرد، شماره ۵، صص ۲۰-۱۸
@Bonyadtarikh
12.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 گزارشگر ویژه سازمان ملل: زمان تجدید نظر برای اعتبارنامههای اسرائیل در سازمان ملل فرا رسیده است
🔻فرانتسسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه سازمان ملل، در سخنانی تأکید کرد که مصونیتی که به اسرائیل داده شده، به این کشور اجازه داده است تا به یک ناقض مکرر حقوق بینالملل تبدیل شود. او بیان دارد که زمان آن رسیده است که مجمع عمومی سازمان ملل به بررسی تجدید نظر یا تعلیق اعتبارنامههای اسرائیل به عنوان یکی از اعضای این سازمان بپردازد.
#فرانتسسکا_آلبانزه #سازمان_ملل #اسرائیل #نسل_کشی
🆔 @Bonyadtarikh
💠مجمعی در امتداد #دارالتبلیغ ناهمگون و فریبکار(۱)
🔺[در آغازین روزهای شروع نهضت امام خمینی] برخی از روحانیان که اصولا به سیره و شیوه امام در مبارزه با رژیم شاه بیاعتقاد بودند، سیاست دوگانهای را دنبال میکردند؛ از یکسو دم از مبارزه میزدند و از سوی دیگر در پشت پرده با برخی از مقامات دولتی و ساواک ملاقات و مذاکراتی داشتند.
🔺آقای شریعتمداری از این دسته بود که گاهی در نشست هفتگی حضور پیدا میکرد و گاهی از شرکت در آن خودداری میورزید و با دنبال کردن طرح تآسیس #دارالتبلیغ بدون آنکه آن را در نشست هفتگی با امام و دیگران در میان بگذارد، به تکروی و خودسری ادامه میداد و با طرح #دارالتبلیغ میتوان گفت هدفهای بدلی را پی میگرفت و جهت مبارزه را منحرف میکرد؛
🔺حتی آنگاه که امام برای او پیام داد که در شب یکشنبه به خانه او خواهد رفت پاسخ داد: به عنوان جلسه معذورم، ولی اگر قصد دیدار است تشریف بیاورند! اینگونه سیاست ناهمگون در شکست برنامه امام و امیدواری رژیم از عدم اتحاد و همبستگی میان مقامات روحانی نقش بسزایی داشت.
🔺در یکی از گزارشهای ساواک آمده است:
《با توجه به اطلاعیه شماره ۶۱۵۷/ ۲۰ الف // ۴۳/۳/۲۰ حاکی از حاکی از جلسه روحانیون طراز اول در منزل یکی از آنها اشعار میدارد که هر هفته یک شب، آقایان خمینی، نجفی، شریعتمداری جلسه مشاورهای تشکیل میدهند... در شب ۴۳/۶/۱ آقایان خمینی و نجفی به منزل آقای شریعتمداری رفتند و از قرار اطلاع آقای خمینی پیغام کرده برای جلسه به منزل ایشان خواهد رفت، ولی آقای شریعتمداری گفته است: به عنوان جلسه معذورم ولی اگر قصد دیدار است تشریف بیاورند و گویا هیچگونه مذاکرهای در آن جلسه صورت نگرفته است...》
📚نهضت امام خمینی، ج۱، ص۹۷۲.
🆔 @Bonyadtarikh
تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و سفر کمیسیون تحقیق سازمان ملل به ایران.pdf
617K
📌تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و سفر کمیسیون تحقیق سازمان ملل به ایران
🔶 در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۵۸، دانشجویان پیرو خط امام به دلیل دخالتهای آمریکا در امور داخلی ایران و حمایت از محمدرضا پهلوی، سفارت آمریکا در تهران را تصرف کردند. این اقدام به عنوان انقلاب دوم توسط #امام_خمینی نامیده شد و با حمایت گسترده ملت ایران همراه بود. کارکنان سفارت برای جلوگیری از دسترسی دانشجویان به اسناد، بسیاری از آنها را نابود کردند، اما دانشجویان توانستند بخش عمدهای از این اسناد را بازسازی کنند. اسناد بازسازی شده نشاندهنده این بود که سفارت به عنوان جاسوسخانه عمل میکرد و به تضعیف انقلاب اسلامی و نظم داخلی کشور کمک میکرد. دشمنی آمریکا با #انقلاب_اسلامی از طریقهای مختلف ادامه داشت و بر خلاف ماده ۴۱ قرارداد وین از ساختمان سفارت برای طراحی و اجرای نقشههای ضد انقلابی استفاده میکرد.
🔷 گفتگوی دولتمردان موقت اول انقلاب نیز نمایانگر مذاکرات آنها با دبیرکل سازمان ملل برای فراری دادن مامورین #لانه_جاسوسی از ایران بود. همچنین قرار به تشکیل کمیسیون تحقیقی درباره جنایات شاه و نقض حقوق بشر ایالات متحده در ایران با بررسی اسناد و مدارک دولتی و دریافت شکایتها بود که توسط دانشجویان خط امام ارائه شده بود. اما دولتمردان موقت با قانونشکنی و عدم تحویل اسناد به کمیسیون، سعی کردند دانشجویان را فریب دهند و روند مذاکره را تغییر دهند که این رایزنیها با آمریکا که بر ضد انقلاب بود، با هوشیاری امام مورد تایید قرار نگرفت.
#فصلنامه_۱۵_خرداد #۱۳_آبان #امام_خمینی #انقلاب_اسلامی #لانه_جاسوسی
🆔 @Bonyadtarikh
5.57M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 حملات شبانه شهرکنشینان اسرائیلی به خودروهای فلسطینیان در کرانه باختری
🔹در یک حمله شبانه، شهرکنشینان اسرائیلی به خودروهای فلسطینیان در کرانه باختری حمله کردند و بیش از ۲۰ خودرو را به آتش کشیدند. این حادثه که در ساعات پایانی شب رخ داد، باعث ایجاد خسارات قابل توجهی به اموال و احساس ناامنی در بین ساکنان فلسطینی شد. شاهدان عینی گزارش دادهاند که گروهی از شهرکنشینان با استفاده از مواد قابل اشتعال، خودروها را آتش زدهاند.
🔸این اقدامات نشاندهنده آن است که حتی اگر صلحی بین اسرائیل و فلسطین برقرار شود، از خباثت شهرکنشینان چیزی کم نخواهد شد و در زمان صلح هم شاهد این رفتارها خواهیم بود. این اعمال نه تنها حقوق مردم فلسطین را نقض میکند بلکه به تشدید تنشها و خشونتها در منطقه منجر خواهد شد.
#شهرک_نشینان #اسرائیل #فلسطین #کرانه_باختری
🆔 @Bonyadtarikh
📆۶۰ سال پیش در چنین روزی
📌سهشنبه ۱۵ آبان ۱۳۴۳
🔹حجتالاسلام فلسفی امروز در نامهای به آیتالله خمینی، سخنرانی دیروز ایشان را در اعتراض به تصویب لایحه مصونیت مستشاران نظامی امریکا در مجلس ستود و از ایشان برای سفر به یزد خداحافظی کرد. متن این نامه بدین شرح است:
✍🏻به خواست خداوند پس فردا روز پنجشنبه برای مدت ده روز عازم یزد هستم. بدین وسیله از حضرت آیتالله تودیع نموده و با استظهار به دعای خیر آن حضرت از تهران خارج میشوم.
مطالب سودمند و موثری که در سخنرانی اخیر مورد بحث قرار گرفت از هر جهت مفید و در افکار طبقات مختلف مردم حسن اثر کامل داشت و با اشارهای که در ضمن سخن به روابط روحانیین و هماهنگی آنان فرموده بودید، پیوستگیها را محکمتر و قطعا صفوف مسلمین را فشردهتر خواهد نمود. از خداوند بزرگ طول عمر و سلامت حضرت آیتالله را در دفاع از رژیم مقدس اسلام و حفظ آبرو و عز مسلمین خواستارم.
🆔 @Bonyadtarikh
💠مجمعی در امتداد #دارالتبلیغ ناهمگون و فریبکار(۲)
🔺روحانی نماهای وابسته به ساواک که در برخی از نشستها و گردهماییهای هفتگی حضور و نفوذ داشتند، نقش بسزایی در کاستن نگرانیهای رژیم شاه ایفا میکردند.
🔺البته شمار اینگونه نفوذیها در میان روحانیان کم بود و میتوان گفت که از شمار انگشتان تجاوز نمیکرد.
🔺با وجود این، این عناصر نفوذی که در برخی از نشستها توانسته بودند راه پیدا کنند، مطالبی را که مطرح میشد به ساواک انتقال میدادند و دستگاه جاسوسی رژیم از این راه از برخی نشستها و گفتگوها کاملا باخبر میشد و در مییافت که طرحی ریشهای و برنامهای اساسی در راه رویارویی با رژیم شاه درکار نیست و این نشستها غالبا بیهدف و بیانگیزه مشخص برگزار میشود و برایند چشمگیر و توفانبار به همراه ندارد.
🔺گزارشی از نمونه آنگونه نشستها:
《... از طرف اقای خمینی به شهرستانها دستور تشکیل جلسه روحانیت داده شده است...
ضمنا آقای سید عبدالحسین آیتالهی اظهار نمود، زمامداران مصر شجاع و دلیرند و مانند زمامداران ایران نیستند که بخواهند همه چیزشان را به آمریکا بفروشند...》
📚نهضت امام خمینی، ج۱، ص۹۷۴_۹۷۳.
🆔 @Bonyadtarikh
⚛️ رژیم پهلوی و بهائیان ( ۵ )
❓ اسدالله صنیعی
🔹او نیز از چهرههای طراز اول بهائیت محسوب میشد و به همراه سپهبد عبدالکریم ایادی نقش مهمی در تحکیم مواضع این فرقه در نهادهای نظامی رژیم پهلوی داشت. در سال 1344ش. مرکز بهائیت ظاهرا خواستار کنارهگیری او از وزارت جنگ شد و بهانه آن اصل عدم مداخله در امور سیاسی عنوان گردید و این در حالی بود که علاوه بر ایادی عناصر بهائی زیادی بر دولت هویدا تسلط جدی داشتند.
🔸با این حال سپهبد صنیعی با کمک ایادی و حمایت محمدرضا پهلوی موافقت مرکز بهائیت را با ادامه کار خود جلب نمود. در سال 1344ش. طی یک اقدام نمایشی صنیعی استعفا کرد ولی شاه با ذکر این مطلب که وی اجازه دخالت در امور سیاسی به احدی نمیدهد و صنیعی هم باید به مأموریت خود ادامه دهد، ادامه حضور صنیعی در مراکز مهم را تداوم بخشید. صنیعی در صحنه سیاسی کشور بسیار متنفذ بود و در کابینه حسنعلی منصور و هویدا به وزرات جنگ و وزارت خواربار رسید.
📚بهائیت در ایران، سید سعید زاهد زاهدانی و محمد علی سلامی، ص 254.
🆔 @Bonyadtarikh
12.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 آیا میدانید اولین کشتار فلسطینیها در غزه، چه زمانی رخ داده است؟
🔻گابور ماته ( پزشک): آیا میدانید اولین کشتار فلسطینیها در غزه، چه زمانی رخ داده است؟ اگر نمیدانید، در یک حباب زندگی میکنید.
#گابور_ماته #اسرائیل #فلسطین
🆔 @Bonyadtarikh
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓17آبان1357
🔹فرهنگیان #خمین با صدور اعلامیهای روی کار آمدن دولت نظامی را محکوم کردند و در ادامه افزودند تا برقرار شدن #حکومت_اسلامی بر سر کار خود حاضر نخواهند شد.
🔸در پی پرتاب بطریهای حاوی مواد آتشزا به خانههای امریکاییان در #تهران خبرگزاری فرانسه از قول منابع سفارت امریکا با تأیید این حملات نوشت سفارت امریکا از پلیس تهران تقاضا کرده است که از محلههای امریکایینشین محافظت کند.
🔹 بنابر گزارش بولتن خبرگزاری پارس روزنامه آلمانی زود دویچه سایتونگ به تحلیل روی کارآمدن دولت نظامی در ایران پرداخت و با توجه به سخنرانی شاه آن را شرمآور دانست و در گوشهای از تحلیل خود آورد: «تا کنون هیج دولت نظامی موفق نشده است نابسامانیها را ریشهکن کند... آرامشی که از طریق تفنگ به دست آید نمیتواند تجدید قدرت شاه باشد. انتصاب یک ژنرال به نخستوزیری نمیتواند این حقیقت را بپوشاند که دوران سلطنت شاه شاهان مرحله به مرحله به پایان خود نزدیک شده است.»
📚 روزهای حماسه و نور، ج2
🆔 @Bonyadtarikh