هدایت شده از درسنامه زندگی
پیام نهج البلاغه ؛ پنجشنبه ۸تیر ۱۴۰۲ 🌸عید قربان! عیدرهایی از اسارت نفس برشما مبارک باد🌸
با سلام و عرض ادب ،عیدتون مبارک
✋🙏🌺🌸🌼
🔺پاسخ سؤال جلسه دویست و یازدهم:
📝این بخش از سخنان مولا امیرالمؤمنین در خطبه ۹۱ فراز ۴ تحت عنوان چگونگی آفرینش آسمان ها آمده است .که به ستارگان آسمان و وجود شیاطین در آسمان جهت یافتن اسرار خلقت اشاره دارد.
@asheghenahjolbalaghe
🌹ختم نهج البلاغه در ۲۷۰ روز. سهم روز دویست و دوازدهم
┄═❁✦❀•••🌿🌺🌿•••❀✦❁═┄
📜 #خطبه91 ، خطبه اشباح
5⃣ ويژگيهای فرشتگان
♦️سپس خداوندِ سبحان برای سكونت بخشيدن در آسمانها و آباد ساختن بالاترين قسمت از ملكوت خويش، فرشتگانی شگفت آفريد و تمام شكافها و راه های گشاده آسمانها را با فرشتگان پر كرد و فاصله جوّ آسمان را از آنها گستراند، كه هم اكنون صدای تسبيح آنها فضای آسمانها را پر كرده: در بارگاه قدس، درون پرده های حجاب و صحنه های مجد و عظمت پروردگار طنين انداز است. در ماورای آنها زلزله هايی است كه گوشها را كر می كند و شعاعهای خيره كننده نور، كه چشمها را از ديدن باز می دارد و ناچار خيره بر جای خويش می ماند. خدا فرشتگان را در صورتهای مختلف و اندازه های گوناگون آفريد و بال و پرهايی برای آنها قرار داد، آنها كه همواره در تسبيح جلال و عزّت پروردگار به سر می برند و چيزی از شگفتيهای آفرينش پديده ها را به خود نسبت نمی دهند و در آنچه از آفرينش پديده ها كه خاص خداست، ادّعايی ندارند: «بلكه بندگانی بزرگوارند كه در سخن گفتن از او پيشی نمی گيرند و به فرمان الهی عمل می كنند»، خدا فرشتگان را امين وحی خود قرار داد و برای رساندن پيمان امر و نهی خود به پيامبران از آنها استفاده كرد و روانه زمين كرده، آنها را از ترديد شبهات مصونيّت بخشيد، كه هيچ كدام از فرشتگان از راه رضای حق منحرف نمی گردند. آنها را از ياری خويش بهرمند ساخت و دلهايشان را در پوششی از تواضع و فروتنی و خشوع و آرامش در آورد، درهای آسمان را بر رويشان گشود تا خدا را به بزرگی بستايند و برای آنها نشانه های روشن قرار داد تا به توحيد او بال گشايند. سنگينی های گناهان هرگز آنها را در انجام وظيفه دل سرد نساخت و گذشت شب و روز آنها را به سوی مرگ سوق نداد، تيرهای شك و ترديد خلل در ايمانشان ايجاد نكرد و شك و گمان در پايگاه يقين آنها راه نيافت و آتش كينه در دلهايشان شعله ور نگرديد، حيرت و سرگردانی آنها را از ايمانی كه دارند و آنچه از هيبت و جلال خداوندی كه در دل نهادند جدا نساخت و وسوسه ها در آنها راه نيافته تا شك و ترديد بر آنها تسلط يابد.
6⃣ اقسام فرشتگان
♦️گروهی از فرشتگان در آفرينش ابرهای پر آب و در آفرينش كوههای عظيم و سر بلند و خلقت ظلمت و تاريكی ها نقش دارند و گروهی ديگر قدمهايشان تا ژرفای زمين پايين رفته و چونان پرچمهای سفيدی دل فضا را شكافته اند و در زير آن بادهايی است كه به نرمی حركت كرده و در مرزهای مشخّصی نگاهش می دارد.
7⃣ صفات والای فرشتگان
♦️اشتغال به عبادت پروردگار فرشتگان را از ديگر كارها باز داشته و حقيقت ايمان ميان آنها و معرفت حق پيوند لازم ايجاد كرد، نعمت يقين آنها را شيدای حق گردانيد كه به غير خدا هيچ علاقه ای ندارند. شيرينی معرفت خدا را چشيده و از جام محبّت پروردگار سيراب شدند، ترس و خوف الهی در ژرفای جان فرشتگان راه يافته و از فراوانی عبادت قامتشان خميده و شوق و رغبت فراوان از زاری و گريه شان نكاسته است. مقام والای فرشتگان از خشوع و فروتنی آنان كم نكرد و غرور و خود بينی دامنگيرشان نگرديد، تا اعمال نيكوی گذشته را شماره كنند و سهمی از بزرگی و بزرگواری برای خود تصوّر نمايند. گذشت زمان آنان را از انجام وظائف پياپی نرنجانده و از شوق و رغبتشان نكاسته تا از پروردگار خويش نا اميد گردند. از مناجاتهای طولانی خسته نشده و اشتغال به غير خدا آنها را تحت تسلط خود در نياورده است و از فرياد استغاثه و زاری آنها فروكش نكرده و در مقام عبادت و نيايش دوش به دوش هم همواره ايستاده اند، راحت طلبی آنها را به كوتاهی در انجام دستوراتش وادار نساخته و كودنی و غفلت و فراموشی بر تلاش و كوشش و عزم راسخ فرشتگان راه نمی يابد و فريبهای شهوت همّتهای بلندشان را تيرباران نمی كند. فرشتگان ايمان به خدای صاحب عرش را ذخيره روز بی نوايی خود قرار داده و آن هنگام كه خلق به غير خدا روی می آورد آنها تنها متوجّه پروردگار خويشند، هيچ گاه عبادت خدا را پايان نمی دهند و شوق و علاقه خود را از انجام اوامر الهی و اطاعت پروردگار سست نمی كنند، آنچه آنان را شيفته اطاعت خدا كرده بذر محبّت است كه در دل می پرورانند و هيچ گاه دل از بيم و اميد او بر نمی دارند. عوامل ترس آنها را از مسؤوليت باز نمی دارد تا در انجام وظيفه سستی ورزند، طمعها به آنان شبيخون نزده تا تلاش دنيا را بر كار آخرت مقدّم دارند، اعمال گذشته خود را بزرگ نمی شمارند و اگر بزرگ بشمارند اميدوارند و اميد فراوان نمی گذارد تا از پروردگار ترسی در دل داشته باشند.
┄═❁✦❀•••🌿🌺🌿•••❀✦❁═┄
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
ختم نهج البلاغه در ۲۷۰ روز 212.mp3
8.71M
🔊 ختم گویای نهج البلاغه در ۲۷۰ روز
🌺 سهم روز دویست و دوازدهم خطبه ۹۱ بند ۵ تا ۷
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
شرح حکمت ۶۸ بخش ۱ رهاورد عفت و شکرگزاری.mp3
3.45M
🔊 شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
🔸 شرح #حکمت68 1⃣
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت68 ( 1 )
🔹ره آورد عفّت و شکرگزاری
💠 الْعَفَافُ زِينَةُ الْفَقْرِ وَ الشُّكْرُ زِينَةُ الْغِنَى
🔰 در حکمت ۶۸ امیرالمؤمنین (علیه السلام) میفرمایند : " عفت و پاكدامنی، یعنی تن به ذلّت و خواری ندادن، زینت فقر است و شکرگزاری زینت غنا و ثروتمندی"
🔻عین این عبارت، در حکمت ۳۴۰ هم تکرار شده است. مسأله، مسأله مدیریت فقر و مدیریت غناست. اسلام از ما میخواهد در هر شرایطی زیباترین رفتار را از خودمان تجلّی بدهیم، حتی در مورد فقر؛ لذا امیرالمؤمنین (علیه السلام) در نقطه مقابل در نامه ۳۱ میفرمایند :
«ما أقبَحَ الخُضوعَ عِندَ الحاجَةِ وَالجَفاءَ عِندَ الغِنى»
"چقدر زشت است انسان وقتی نیاز دارد، در مقابل دیگران خضوع کند؛ وقتی که توانمند و بی نیاز شد، جفا کند."
🔻مسأله زیبایی فقر و زشتی فقر، شکرگزاری غنا و ناسپاسی غنا، موضوع اصلی حکمت ۶۸ است، که عرض کردم، عیناً در حکمت ۳۴۰ هم تکرار شده است.
🔻 مولا علی (علیه السلام) در زیبایی این مسأله، در حکمت ۴۰۶ میفرمایند :
"چقدر زیباست تواضع اغنیاء برای فقرا، به نیت طلب آنچه که از ثواب، نزد خداست و از آن زیباتر این است که فقیر، عفت به خرج دهد نسبت به ثروتمندان، به برکت توکل بر خداوند متعال. "
🔻مولا علی (علیه السلام) در راستای این زینت، در حکمت ۳۷۲، فقیری که به خاطر فقر آخرتش را به دنیا نمی فروشد، یکی از چهار رکن استواری دین و دنیا معرفی کرده اند و دلیل اینکه انسان فقیر مؤمن، زینت عفاف را برای فقر خودش حفظ میکند، این است که باور کرده است اساساً کسی که خدا را دارد، فقر ندارد؛
🔻 در خطبه ۱۰۹ امیرالمؤمنین (عليهالسلام) میفرمایند : «اللهُ غِنَى كُلِّ فَقِيرٍ »
"خداوند متعال، مایه بی نیازی و ثروتمندی هر فقیری است."
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
↩️ ادامه دارد...
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
بسمالله الرحمن الرحیم
📜 بخش خطبه ها
🔺سوال جلسه دویست و دوازدهم:
🔻این بخش از سخنان مولا امیرالمؤمنین در مورد چه کسیست و در کدام خطبه ، فراز و تحت چه عنوانی آمده است؟
📝از مناجات های خود خسته نشده ودر اشتغال به غیر خدا آنها را تحت تسلط خود در نیاورده است
@asheghenahjolbalaghe
دوستان لطفا پاسخ های خود را تا قبل از ساعت ۱۸ به پیوی @Bayatsh ارسال بفرمایید.
تشکر
@asheghenahjolbalaghe
با عرض سلام و ادب،حضور عاشقان مولا
✋🙏🌺
🔺پاسخ سؤال جلسه دویست و دوازدهم:
📝سخنان مولا درمورد فرشتگان،در خطبه ۹۱ فراز ۷ تحت عنوان صفات والای فرشتگان. آمده است.
@asheghenahjolbalaghe
🌹ختم نهج البلاغه در ۲۷۰ روز. سهم روز دویست و سیزدهم
┄═❁✦❀•••🌿🌺🌿•••❀✦❁═┄
📜 #خطبه91 ، خطبه اشباح
8⃣ پاك بودن فرشتگان از رذايل اخلاقی
♦️فرشتگان درباره پروردگار خويش به جهت وسوسه های شيطانی اختلاف نكرده اند و برخوردهای بد با هم نداشته و راه جدايی نگيرند. كينه ها و حسادتها در دلشان راه نداشته و عوامل شك و ترديد و خواهشهای نفسانی آنها را از هم جدا نساخته و افكار گوناگون آنان را به تفرقه نكشانده است. فرشتگان بندگان ايمانند و طوق بندگی به گردن افكنده و هيچ گاه با شك و ترديد و سستی آن را بر زمين نمی گذارند. در تمام آسمانها جای پوستينی خالی نمی توان يافت مگر آن كه فرشته ای به سجده افتاده يا در كار و تلاش است. اطاعت فراوان آنها بر يقين و معرفتشان نسبت به پروردگار می افزايد و عزّت خداوند عظمت او را در قلبشان بيشتر می نمايد.
9⃣ چگونگی آفرينش زمين
♦️زمين را به موج های پرخروش، و درياهای موّاج فرو پوشاند، موج هايی که بالای آن ها به هم می خورد و در تلاطمی سخت، هر يک ديگری را واپس می زد، چونان شترانِ نرِ مست، فريادکنان و کف بر لب، به هر سوی روان بودند. پس، قسمت های سرکش آب از سنگينی زمين فرو نشست و هيجانِ آنها بر اثر تماس با سينه زمين آرام گرفت، زيرا، زمين با پشت بر آن می غلطيد و آن همه سر و صدای امواج ساکن و آرام شده، چون اسب افسار شده رام گرديد. خشکی های زمين را در دل امواج، گسترد، و آب را از کبر و غرور و سرکشی و خروش بازداشت، و از شدّت حرکتش کاسته شد، و بعد از آن همه حرکت های تند ساکت شد، و پس از آن همه خروش و سرکشیِ متکبّرانه، به جای خويش ايستاد. پس هنگامی که هيجان آب در اطراف زمين فرو نشست، و کوه های سخت و مرتفع را بر دوش خود حمل کرد، چشمه های آب از فراز کوه ها بيرون آورد و آب ها را در شکاف بيابان ها و زمين های هموار روان کرد، و حرکتِ زمين را با صخره های عظيم و قلّه کوه های بلند نظم داد، و زمين به جهت نفوذ کوه ها در سطح آن، و فرو رفتن ريشه کوه ها در شکاف های آن و سوار شدن بر پشت دشت ها و صحراها، از لرزش و اضطراب باز ايستاد.
┄═❁✦❀•••🌿🌺🌿•••❀✦❁═┄
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
ختم نهج البلاغه در ۲۷۰ روز 213.mp3
3.25M
🔊 ختم گویای نهج البلاغه در ۲۷۰ روز
🌺 سهم روز دویست و سیزدهم خطبه ۹۱ بند ۸ و ۹
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
شرح حکمت ۶۸ بخش ۲ رهاورد عفت و شکرگزاری.mp3
3.27M
🔊 شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
🔸 شرح #حکمت68 2⃣
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت68 ( 2 )
🔹ره آورد عفّت و شکرگزاری
🔻امیرالمؤمنین (علیه السلام) در خطبه ۹۱ نهجالبلاغه، فلسفهٔ فقر و غنا را اینگونه بیان می کنند که :
" خداوند در تقسیم ارزاق، عدالت را میزان قرار داد تا بندگانش را در غنا با شکر آزمایش کند و در فقر با صبر"
🔻لذا در حکمت ۲۲۸ میفرمایند:
" هر کس در مقابل یک غنی و ثروتمند، فقط به خاطر ثروتش تواضع کند، دو سوم دینش را از دست داده است. "
در نهج البلاغه شریف، برای زیبا ماندن فقیر در این شرایط، چند راهکار ارائه شده است :
1⃣ راهکار اول این است که انسان قناعت پیشه کند؛ در حکمت ۳۷۱ میخوانیم :
« لَا كَنْزَ أَغْنَى مِنَ الْقَنَاعَةِ »
"هیچ گنجی بی نیاز کننده تر از قناعت نیست. "
2⃣ راهکار دوم این است که انسان، شغل و حرفهای برای خودش دست و پا کند، ولو با زحمت، با کدّ یمین، رزقی به دست آورد، شرافت دارد که ثروتمند باشد و به فجور بگذراند و ناشکری کند؛
🔻 در نامه ۳۱ خطاب به فرزندشان مینویسند:
" داشتن حرفه ای همراه با عفّت در فقر و تنگدستی، بهتر از ثروتمندی همراه با فسق و فجور است. "
3⃣ راهکار بعدی، ترک آرزوهای دست نیافتنی و دور و دراز است؛
🔻در حکمت ۲۱۱ میخوانیم:
« أَشْرَفُ الْغِنَى تَرْكُ الْمُنَى » ؛
"شریف ترین نوع بی نیازی ، ترک کردن آرزوهاست."
4⃣ و آخرین راهکاری که در نهج البلاغه، برای زیبا ماندن شخصیت انسان در فقر مطرح شده است، در حکمت ۳۴۲، یأس از آنچه در دست مردم است، در مقابل طمع؛ حضرت فرمود:
« الْغِنَى الاَْكْبَرُ الْيَأْسُ عَمَّا فِي أَيْدِي النَّاسِ »
" بزرگ ترین نوع غنا و ثروتمندی، مأیوس شدن است از چیزی که در دست مردم است. "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
https://eitaa.com/asheghenahjolbalaghe