🔰ادامه قبلی ۲👆
خود این جداییها بسیار عجیبوغریب است؛ یعنی مرزهای این کشورهای جداشده را هم استعمارگران تعیین کردند که هر کشور تا کجا باشد. اینکه گفته میشود یک پروژه بوده و بهصورت تحمیلی انجام شده درست است؛ یعنی کسی از مردم و دولت عثمانی و جنبشهای ملی نظر نخواست و وقتی حمایت عثمانیها را از دست دادند و مرکزیت که از دست رفت، با ناسیونالیسم هم نتوانستند منافع ملیشان را حفظ کنند.
قدرتهای بزرگ برای اراده ملتها چندان ارزشی قائل نیستند و کار خود را میکنند؛ بنابراین خاندانهایی که در اردن و عربستان و بعداً در عراق روی کار آوردند و کودتاهایی که پشتسرهم ضد این خاندانها میشد، تاریخ غمانگیزی دارد که بیشتر ثبات و صلح این کشورها را از بین برد و از دل این ناامنی و اختلاف اسرائیل درآمد؛ یعنی وقتی به نقشه کلی نگاه میکنید، مشخص میشود که همه این قضایا باید میشد تا در این میان چیزی برای اسرائیل، یهود و صهیونیسم بینالملل درست شود که شد؛ این قصه تلخی است.
🔴 سهم کدام یک از کشورهای اروپایی در این ماجرا بیشتر بود؟
🔵 مسلماً همیشه سهم انگلیس بیشتر از بقیه کشورهاست و فرانسه هم منافع خود را داشت؛ اما آلمان کمتر بوده است. اسپانیا و پرتغال استعمارهای قدیماند و استعمار اسپانیایی و پرتغالی بیشتر در آمریکای لاتین است و چندان در منطقه غرب آسیا نفوذ نداشتند؛ البته در جزیره هرمز، قلعه پرتغالیها را داریم؛ ولی هیچوقت در حدی نبودند که در دوره صفویه بتوانند ما را مستعمره کنند. یک قدرت دریایی داشتند و با این قدرت دریایی جاهایی را تصرف میکردند. نفوذی داشتند که بعداً با سیاستی که مرحوم امامقلیخان و شاهعباس داشتند با کشتیهای طرف مقابل یعنی انگلیسیها آنها را بیرون کردند و هیچوقت در منطقه ما ردپای سنگینی نداشتند. جایگزین آنها یعنی قدرتهای بعدی استعمار انگلیس و فرانسه بودند. بهخاطر ویژگیهای استعمار و جهانی بودنش نیروی دریایی برای استعمارگران بسیار مهم بود و لذا در قضایای استعمار بیشتر جنگها دریایی بود. پس از جنگ جهانی دوم قدرت استعماری انگلیس رو به افول رفت و آمریکاییها جای آنها را گرفتند. فلذا منافع انگلیس در دل منافع آمریکا تأمین شد.
🔴 بعد از جنگ جهانی دوم، دولتهای غربی در منطقه غرب آسیا چگونه عمل کردند و چه نتایجی به بار آوردند؟
🔵رهبر انقلاب به بحث نظم جهانی اشاره کردند. نظم جهانی کتابی است که آقای کیسینجر نوشته و کتاب خوبی است که پر از اطلاعات است. در این کتاب از عهدنامه وستفالی ۱۶۴۸ صحبت میکند که این عهدنامه نظم جهانی را تاکنون عهدهدار بوده است. با این پیمان، دنیا بین کشورهای اروپایی و قدرتهای بزرگ تقسیم شد. پس از انقلاب فرانسه، فرانسویها سهم بیشتری میخواستند و در جاهایی که بین اروپاییها جنگ میشد، مثل جنگ جهانی اول و دوم وقتی است که قدرتهای درجه دوم در وستفالی مثل آلمان میخواستند درجه اول شوند. در آنجا توازن به هم میخورد و جنگ میشد. خصلت پست اروپایی این است که معضلات خود را به بقیه کشورها صادر میکنند و فقر، فلاکت و اختلافاتشان را بر سر دیگران خالی میکنند؛ یعنی معمولاً دعواهایشان به بقیه دنیا کشیده میشود. زیرا میخواهند خودشان کمتر آسیب ببینند؛ ولی با پدیده جهانی کمونیسم هم وستفالی از بین نرفت و تزارها و حتی قدرت چین هم نتوانستند آن را از بین ببرند.
آقای کیسینجر در این کتاب معتقد است با پیروزی انقلاب اسلامی برای اولینبار نظم وستفالی بهطورجدی به چالش کشیده است. این
یک استراتژی برجسته است؛ زیرا ظرفیتی را در انقلاب اسلامی میبیند که برای نظم جهانی چالشبرانگیز است؛ اما چون اینها غربی بوده و روی جریانهای جهان اسلام مثل شیعه، سنی، بنیادگرایی و اصلاحات چندان عمیق نیستند گاهی اوقات آنها را با هم اشتباه میگیرند. در این کتاب هم میبینیم که نویسنده این روشها را با هم اشتباه گرفته است؛ اما اصل قضیه این است که انقلاب اسلامی نظمی که استعمارگران بهویژه در غرب آسیا بعد از جنگ جهانی برای عثمانی به ارث گذاشته بودند اصلاً قبول ندارد؛ هر چند میراث عثمانیها به ما ربطی ندارد، چون ما نه جزو حوزه عثمانی بودیم و نه ضد و نه طرفدارش بودیم. افرادی مثل مرحوم سیدجمال به دنبال این بودند که اتحاد نیمبندی بین ایران و عثمانی درست کند که نشد؛ چون اگر میشد بعد از فروپاشی عثمانی ممکن بود ترکشهای این فروپاشی به ما هم بخورد.
🔶ادامه 👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
.ادامه قبلی ۳👆
علمای دینی هم مایل به این وحدت نبودند، زیرا تصور میکردند اتحاد بین مسلمانان یک مسئله است و اتحاد با عثمانی یک مسئله دیگر است و خود عثمانی در حال افول بود. دو سه دهه بعد از اینکه نظریه اتحاد اسلامی سید جمال مطرح شد، عثمانی از بین رفت؛ ولی ایران ضربهای نخورد؛ چون ایران جزو حوزه عثمانی نبود و با عثمانی اتحادی هم نداشت؛ اما تمام منطقه اسلامی که در حوزه خلافت عثمانی قرار داشتند در این قضیه دچار تحول شدند.
🔴 در آن زمان واکنش سران کشورهای عربی به فروپاشی عثمانی چه بود؟
🔵 سران مناطق عربی فکر میکردند برنده ماجرا شدهاند و از سلطه ترکهای عثمانی نجات پیدا کردهاند و مستقل شدهاند به شکلی در این تقسیمبندی اروپایی فرانسوی قرار گرفتند و قرارداد سایکس-پیکو همین تقسیمبندیهاست که دنیا را قسمت کرده و با هم مذاکره میکنند که ظاهر قضیه را حفظ کنند؛ ولی در باطن سوریه یا لبنان سهم فرانسویها و عراق سهم انگلیسیها شد. اسرائیل هم درست شد و در منطقه جایی برایش باز کردند تا یهودیها را بیاورند. معلوم است که این رویدادها روندی طبیعی نداشتند.
کتاب صلحی که همه صلحها را بر باد داد که رهبری بر آن تأکید داشتند در همین مقطع است و نکات خوبی دارد. این کتاب در زمینه فروپاشی عثمانی اسناد زیادی دارد. اکنون این درس بزرگی برای مسلمانان است که بدانند هم اختلافات سیاسی و هم مسائل نژادپرستانه و برتریهای قومیتی را کنار بگذارند و به منفعت جهان اسلام فکر کنند؛ این روح کلام و توصیههای رهبر انقلاب است.
🔴 فرایندی که تا امروز پیشآمده مربوط به نظمی بود که دولتهای اروپایی و غربی به دنبال آن بودند. اکنون رهبر انقلاب بر نظم جدید تأکید میکنند؛ مختصات نظم جدیدی که رهبری بر آن تأکید میکنند و شرایطی که الان وجود دارد چیست و تفاوت آن با نظمی که اروپاییها از وستفالی و پس از جنگ جهانی اول و دوم به دنبال آن بودند، چیست؟
🔵 در نظم وستفالی، آقایی و سروری برای اروپاییهاست که به آمریکاییها رسیده و این سروری را در ذیل آمریکا تعریف میکنند و هژمونی آمریکایی قدرت اروپایی را نیز تأمین میکند. هرچند کسی مثل ژنرال دوگل قبول نکرد و خواست خودش ساز ناکوکی با آمریکا را بزند؛ ولی اروپای فعلی چیزی بیش از آمریکا نیست؛ یعنی نظم جهانی دنبالهروی آمریکاست و استقلالی ندارد که بخواهد نظم جدید وستفالی را دوباره از اول بسازد.
اروپا دیگر در اندازهای نیست که بتواند در جهان حکومت کند و نه قدرت اقتصادی، نه قدرت نظامی و نه فرهنگی آن را دارد. آمریکاست که دارای بیشترین نیرو و قدرت ملی و بینالمللی است و تأمین منافع اروپا بیشتر از آن طرف است. این نظم، نظم ما نیست و نظم اروپایی است؛ ولی خصلت اروپاییها این است که مطالب خود را بینالمللی میکنند. عثمانیها مانع بوده و دنبالهروی اروپا نبودند یا مدتها کمونیستها زیر بار این نظم نمیرفتند؛ البته هیچوقت برای آنها خطری نبود؛ چون روسیه هم در این نظم جایگاه خاص خود را داشت. کشورهای اسلامی در این نظم جایگاهی نداشتند؛ درصورتیکه هم از نظر تعداد، هم از نظر منابع نفتی و هم از نظر قدرت، نیروی بزرگی میشوند و فقط یک هویت کم دارند.
انقلاب اسلامی این هویت را به کشورهای اسلامی داده و هم منابع نفتی خوب، هم بازارهای خوب و هم جمعیت خوبی دارند و همه اینها قدرت است. در مسئله اهانت به قرآن وقتی کشورهای مسلمان اعتراض کردند سوئد عقبنشینی کرد، درحالیکه قبلاً میگفت آزادی فلان و بعداً که دید باید با دهها کشور و میلیونها نفر دربیفتد، زود عذرخواهی و عقبنشینی کرد.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰ادامه قبلی👆 قسمت آخر
🔴 این نظم جدیدی که باید برای آن تلاش کنیم چه مختصاتی دارد؟
🔵 در نظم جدیدی که انقلاب اسلامی میخواهد، نظم قبلی و سیادت غربی و اروپایی وجود ندارد و علت آن این است که سیادت تمدن غرب دیگر مطرح نیست؛ چون این نظم از یک طرف به بعد از رنسانس و بعد از انقلاب فرانسه برمیگردد که تمدن غربی تنها تمدن برتر جهان بود. انقلاب اسلامی این امر را قبول ندارد و وقتی این را قبو
ل نمیکند، طبعاً نظم خود را خواهد داشت. کشورهای اسلامی به این سطح از آگاهی رسیدهاند که برتریجویی تمدن غربی را قبول نداشته باشند.
معلوم است که علما یا روشنفکران بسیاری از کشورهای اسلامی به این نقطه نرسیدهاند که باید برسند و مردم عادی هم زندگی خود را میکنند و عبادت میکنند. باید این آگاهی داده شود. انقلاب اسلامی این آگاهی را میدهد اما نمیخواهند ندای انقلاب اسلامی شنیده شود. با تقویت جریان تکفیری یا با ایجاد جریانهای سکولار یا فرقهگراییهای نژادپرستانه عرب، ایرانی و ترک نمیگذارند این ندا درست به کشورهای اسلامی برسد و شنیده شود؛ اما بحث اصلی اینجاست که با این نظم اسلامی برای اولینبار کشورهای غرب آسیا در نظم جهانی نمیتوانند بیطرف باشند و حتماً باید دیده شوند؛ برای مثال نظام حاکم بر عربستان اگر شیرهای نفت خود را به روی غرب ببندد، میبینید که طلا و دلار به چه سرنوشتی دچار میشوند و چه بحرانی در اروپا و آمریکا ایجاد میشود!؟ ما مهم هستیم و اینطور نیست که آنها به ما محتاج نباشند.
غربیها در بسیاری از موارد به کشورهای اسلامی نیازمندند و به همین دلیل بسیار در این منطقه دخالت میکنند و برایشان مهم است، بنابراین بحرین و یمن را رها نمیکنند و هزینه میدهند؛ حاضرند بکشند و کار کنند. به این دلیل ۲۰ سال برای افغانستان هزینه دادند تا در سرنوشتشان دخیل شوند. این قدر انتفاع حاصل میکنند که حاضر نیستند کسی را در قدرت سهیم کنند و این نگاه برتری تمدنی است که نسبت به غیر خود دارند و بقیه را پستتر و پایینتر از خود میدانند. انقلاب اسلامی زیر بار این نگاه نمیرود و مهمترین پیام انقلاب همین است که به مسلمانان این هویت و شخصیت را بدهد که «اگر مؤمن باشید بالاترید». این پیامی است که در بطن خودش نظم جدیدی دارد که با نظم جهانی چند قرنی مقابله میکند.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
#تمدن_شناسی
💠💠💠 ضرورت "بینش تمدنی "برای شرایط امروز انقلاب اسلامی به مثابه نقد نظریه توسعه نیافتگی و انحطاط
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
33.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰شبکه ۴ سیما - برنامه ضیافت عاشورایی
✅آفاق عاشورایی انقلاب اسلامی ایران
🔴گفتگو با دکتر موسی نجفی :
🔵پرسش دکتر مالک شجاعی : به چه صورتی می توان واقعه عاشورا را که امری مربوط به "سنت" است به مفهوم "انقلاب" که امری مدرن است پیوند زده و آن را امتداد داد ؟
✅پاسخ دکتر نجفی : تامل در مفهوم سنت و واقعه و انقلاب و ۰۰۰۰۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰جلوه های فرهنگ برتر عاشورایی
(نماد تمدن اسلامی شیعی)
✅یکی از دهها جلوه و بروز عینی "فرهنگ عاشورایی" هیئت های مذهبی هستند ؛ هیئت ها خودشان می توانند نوعی انعکاس و جلوه "تمدن اسلامی شیعه " محسوب شوند ؛ چون توانسته اند نوعی فرهنگ خاص را توسعه داده و به منضه ظهور اجتماعی برسانند ۰ در این مسیر اکثر شاخص ها و معیارهای تمدنی دیده میشود چنانکه شعر و ادبیات و سرود و نظم و همبستگی اجتماعی و تعاون و حوزه خطاب وسیع ملی و فراملی، رشد فضائل اخلاقی در قالب پرچم و زنجیر و علم و کتل و نذر و اطعام و دسته و ۰۰۰در مسجد و تکیه و بازار و مدرسه و شهر و روستا و حتی در بین سایر ادیان در بین ملل مختلف به وضوح دیده میشود۰
🔴 این شرایط و ویژگیها باعث شده شیعیان در مکانهایی که در وضعیت اکثریتی هستند در یک حالت "برتری فرهنگی" در ایران و عراق و لبنان و بحرین و ۰۰۰قرار بگیرند، و در در نقاطی هم که در اقلیت قرار دارند، تمام قد و باشکوه و منظم در جغرافیای وسیعی با تنوع فرهنگی گسترده دیده شوند ۰
🔵تنوع فرهنگی در ظهور و بروز اجتماعی و آئینی عاشورا در زبانها و ملیتهای مختلف معرف و موید "زیست تمدنی" گسترده ای در جغرافیای جهان اسلام می باشد ؛ گستره ای که یکی از مصادیق آن را می توان در راه پیمایی اربعین شاهد بود ۰
اینکه ما می توانیم از هنر عاشورایی و ادبیات عاشورایی و مناسک و فرهنگ عاشورایی در کنار سیاست عاشورایی و ملت عاشورایی سخن بگوئیم یعنی یک کلان روایت به نام "تمدن عاشورایی " در افق دید ما وجود دارد۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔴 موسی نجفی :
اگر عاشورا بالاترین علت و نماد "هویت یابی شیعه " است و انقلاب اسلامی نیز متاثر از فرهنگ و ارزشهای عاشورایی است ، می توان این نتیجه را به وضوح ادراک نمود که انقلاب اسلامی مهمترین ماهیت وجودیش هویت بخشی و هویت یابی شیعی در سطح ملی و بین المللی و تمدنی می باشد۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰به مناسبت ایام محرم
✅ تمایز نبوت و "وصایت" زمینه واقعه عاشورا
🔴تبعات کمرنگ نمودن واقعه غدیر
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰شبکه ۴ سیما - برنامه ضیافت عاشورایی
✅موسی نجفی :
🔴تفاوت قیام امام حسین علیه السلام با سایر قیام ها و حرکت های سیاسی سده اول هجری مثل زیدیه و خوارج و شعوبیه از نظر استناد و مشروعیت بین امت اسلامی
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 شبکه یک سیما - برنامه فراز - ۲۰ تیر ۱۴۰۲
✅دکتر موسی نجفی :
🔴چرا یک نهضت آزادیخواهانه مثل مشروطه بعد از دو دهه به قلدری مثل رضاخان می رسد؟
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
🔰به مناسبت ۱۱ مرداد ماه سالروز شهادت آیت الله حاجی شیخ فضل الله نوری
✅پایداری تا پای دار : گزارش تاریخ از لحظه اعدام شیخ شهید در میان سوت و کف و هلهله ۰
🔴حال پرسش مهم این است که چرا به کسی که اعدام شده ، لقب خشونت طلب و مستبد داده شده و به کسانی که قاتل واقعی و اعدام کننده هستند لقب آزادیخواه در تاریخ می دهند؟!
این جا به جایی در شاخص ها و ارزشها و مصادیق امروز هم از سوی برخی جریانهای فرهنگی در ایران در سیاست اعمال می شود ۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰سمینار بزرگداشت شیخ فضل الله نوری ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
همایش ملی شیخ شهید ، فقیه تهران و دیده بان ایران
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴نسبت شیخ فضل الله با دهه پنجم انقلاب اسلامی ایران
🔶چرا نهضت مشروطیت در مرحله نظام مشروطه متوقف شده و به تمدن اسلامی نرسید ؟
🔷در مرحله تکاملی نهضت از هویت انقلابی به انقلاب هویتی در مشروطیت ، نقش نظریه مشروطه مشروعه چگونه ارزیابی می گردد؟
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰سمینار بزرگداشت شیخ فضل الله نوری ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
همایش ملی شیخ شهید ، فقیه تهران و دیده بان ایران
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴نسبت شیخ فضل الله با دهه پنجم انقلاب اسلامی ایران
🔶سه بعد از شخصیت و ارزش های تاریخی شیخ فضل الله نوری
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰سمینار بزرگداشت شیخ فضل الله نوری ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
همایش ملی شیخ شهید ، فقیه تهران و دیده بان ایران
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴نسبت شیخ فضل الله با دهه پنجم انقلاب اسلامی ایران
🔶ماجرای فکری و نظری مشروطه همین ماجرای فکری امروز ما هم هست
🔷مشروطه مثل امروز تلاقی بیداری اسلامی با نوگرایی غربی است ؛ غلبه و تصرف بیداری اسلامی به نوگرایی غربی یعنی هویت ملی و غلبه دومی بر اولی یعنی بحران هویت
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
به مناسبت ۱۴ مرداد سالروز نهضت مشروطیت ایران
🔴🔵درس تاریخی دیروز برای سیاست امروز
🔰 در مشروطه رهبران با مردم هویت پیدا کردند
✅سالها پیش در صفحه اول روزنامهای قدیمی نوشته بود که هفته آینده عکس رهبر اصلی مشروطه را چاپ می کنیم، در حالی که برای دیدن وی کنجکاو شده بودم، هفته بعد دیدم تنها تصویر یک قاب عکس چاپ شد، و این درست ترین پاسخ بود، مردم و جامعه ایران مهمترین جهت دهنده انقلاب بودند که به رهبران هویت دادند. در دوران مشروطه برای نخستین بار در تاریخ ایران رهبران با مردم هویت پیدا کردند، در صورتی که قبل از این برعکس بود، مردم با رهبرانشان با رؤسای ایل قاجار، قزلباشها و ... شناخته میشدند.
🔴 دستاورد اصلی مشروطه این است که هر کسی بعد از این انقلاب روی کار آمد، مجبور بود عملکرد خود را برای مردم توجیه کند. میراث مشروطه همان انرژی آزاد شدهای است که شرایطی را فراهم کرد که در آن هم «شیخ فضل الله نوری» بتواند اظهار نظر کند، هم «آخوند خراسانی» بتواند دیدگاههای خود را بنویسد؛ بنابراین می توان گفت جامعه ای که حرکتی ندارد، آخوند خراسانی و شیخ فضل الله هم نخواهند داشت. در زمان مشروطه نشاط در جامعه در سطح بالایی بوده است، ما میتوانیم با آگاهی و درسهایی که از این انقلاب گرفتیم بازهم بعد از ۱۱۶ سال تاریخ را دوباره مرور کنیم و بنویسیم. ملتی که از تاریخ خود عبرت نگیرد، مجبور به تکرار تاریخ می شود، اگر در خودتان احساس ناامیدی می کنید رضا خانی می آید که ثمره ناامیدی و ضعف یک ملت است ۰
🔰موجی که در مشروطه آزاد شد، هنوز آزاد است
✅در مشروطه تحولاتی عمیق در فرهنگ سیاسی ایرانیان اتفاق افتاده است، مشروطه به ما درک مدنی داد، این درک مدنی شعار سیاسی جناح ها نیست، بلکه به معنای «ضرورت قانونمندی» است، از این رو باید به درک مدنی جهت قانونی داد تا از مسیر خود خارج نشود. تاریخ همیشه پشت سر ما نیست، گاهی از ماجلوتر است؛ زیرا یک وجه تحولات زمانی و یک وجه نظری و اندیشه ای هم دارد؛ وقتی یک انقلاب انرژی بالای اجتماعی را آزاد می کند، مردم احساس نمی کنند که در فشار هستند، در حالی که اگر این انرژی جمع، برنامه ریزی و مدیریت شود، کشورها را می سازد در غیر این صورت انرژی به هدر می رود. موجی که در مشروطه ایرانی آزاد شد، هنوز هم آزاد است، حتی از موج مشروطه، انقلاب اسلامی پدید آمد، اما یکی از آسیب های انقلابها نداشتن برنامه برای آینده است، اگر انقلاب برای آینده برنامه نداشته باشد، نیروهای آن هدر می رود و دیگران برای آن برنامه ریزی می کنند.
نداشتن برنامه برای آینده، نیروها را دچار گریز از مرکز می کند، پروسه مشروطه که قرار بود برای ایران پربارتر باشد در اثر استحاله به پروژه رضاخانی تبدیل گشت۰
زمان مشروطه در اصفهان نارضایتی هایی وجود داشت و مردم انتقادات زیادی داشتند، اما مرحوم «حاج آقانورالله نجفی» در کتابی با عنوان «مقیم مسافر» به عنوان یک مقام مسئول و یک عالم دینی به انتقاداتی که از ایشان شده بود و در واقع به تاریخ پاسخ داد.در مقطع فعلی نیز باید پاسخ به تاریخ را از تمام مسئولان طلب کرد، البته پاسخگویی فقط دادن آمار وارقام نیست؛ مشروطیت ایران موجی از آزادیخواهی است، البته به صورتی که مشروطهخواهان آزادی را از نگاه عدالت نگاه کردند.
🔵مشروطه هرگز شکست نخورد، اساساً نهضتها هیچگاه شکست نمیخورند و همیشه اثرگذار هستند، انرژی که مشروطه در بین نیروهای اجتماعی آزاد کرد، تاثیرگذاری خود را دارد؛ بنابراین نباید اصل را بر مرگ نهضت ها گذاشت، بلکه اصل بر تداوم و زنده بودن آنها است.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰سمینار بزرگداشت شیخ فضل الله نوری ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
همایش ملی شیخ شهید ، فقیه تهران و دیده بان ایران
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴نسبت شیخ فضل الله با دهه پنجم انقلاب اسلامی ایران
🔶شیخ شهید یک آفت مهم نهضت را به درستی درک کرده بود و آن همانا نداشتن طرح و برنامه برای آینده جامعه است ۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
هدایت شده از چی کتاب
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📚چیکتاب جدید متتشر شد
🌍دور کتاب «مشروطه شناسی» در یک دقیقه
📖کتاب مشروطهشناسی، مجموعه مقالات، مصاحبهها و سخنرانیهای دکتر موسی نجفی با موضوع شناخت تاریخی تحلیلی نهضت های اسلامی معاصر ایران است. نویسنده در این کتاب با تقسیمبندی نهضت بیداری اسلامی در ایران به دوران قبل و بعد از مشروطه، سعی در ارائه شاخص فکری و تاریخی داشته است.
✍️مشروطه نقطهای مهم و عبرت آموز در تاریخ ماست. تحلیل این مساله که چگونه نهضتی که با شور و حرارت مردمی و انگیزههای دینی شروع شد، به اهداف خود نرسید، میتواند درسهایی برای امروز ما داشته باشد. از این رو شناخت ریشهها و علل منحرف کنندۀ آن، میتواند هشدارهای خوبی در مورد حوادث و فتنههای اخیر و جریانهای سی سال گذشته به ما بدهد. و به همین خاطر خواندن این کتاب را به شما پیشنهاد میکنیم.
📚 @cheeketab
📚 @cheeketab
🔰پرسش یکی از مخاطبین کانال
✅با سلام خدمت استاد ارجمند
یک سوال ریشه ای و پایه ای تحلیل ساز که در رابطه با جریان شناسی سیاسی و اجتماعی ایران ؛ ذهن بنده را به خود مشغول ساخته این است که؛ آیا می توان ریشه های فکری و جریانی دو جریان سیاسی مسلط بر سپهر سیاسی کنونی ایران یعنی اصلاح طلب و اصولگرا را زنجیره ای ادامه دار از دو نحله فکری بوجود آمده در ایران پس از مشروطه یعنی _مشروطه خواهان مترقی خواه_ که در آن دوران به انگلستان و نماینده غرب مدرن در ایران قرابت فکری و سیاسی خاصی داشتند و جریان مقابل آنان یعنی _سنت گرایان مشروعه خواه_ دانست؟
اساسا وجه اشتراک و یا تمایز پارادایمی این دو جریان سیاسی فعال کنونی در ایران با آن دو جریان نوپای دوران مشروطه در چیست؟
و سوال دیگر در همین رابطه اینکه ؛ اگر این دو جریان، زنجیره ای ادامه دار از آن دو جریان سیاسی هستند ، در دوران مابین مشروطه و انقلاب اسلامی تحت چه عناوین سیاسی شناسایی و دسته بندی می شوند در عرصه تئوریک و آکادمیک؟
با تشکر. مح۰۰۰ هستم از علاقه مندان به مطالب پربار شما
✅✅جواب :
نجفی :
با سلام و تشکر از دوست و همراه ارجمند کانال که پرسش نسبتا سنگینی را مطرح کردند۰ در جواب میتوانم بگویم چنین ریشه یابی شفافی بین این دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب با نوع نسبتا مشابه آن در مشروطه اشتباه است و چنین ریشه یابی تاریخی نمیتواند خیلی دقیق و علمی باشد ۰ اما به چه دلیل :
✅هر چند انقلاب اسلامی با نهضت مشروطه شباهت های بسیاری دارد ولی روند مشروطه و تحولات آن و حتی نیروهای اجتماعی و سیاسی درون مشروطه با انقلاب اسلامی تفاوتهای بسیاری دارند ؛ البته این عدم تطابق دلیل نمیشود ما از برخی شباهت ها و مشابهت ها درس و عبرت و تجربه کسب نکنیم ۰ بارها تکرار کرده ام که تاریخ به لحاظ "وقایع " تکرار ناپذیر است ولی از نظر "اندیشه تاریخی " فرا زمانی و فرا مکانی می باشد ۰ خود مشروطیت ریشه عمیق و مهم انقلاب اسلامی است و بسیاری از مباحث "هویتی" و ملی و تجدد خواهی و اندیشه های اجتماعی و سیاسی و تاثیرخارجی برای سیاست آنروز نه تنها مهم است بلکه نشناختن آنها برای امروز ما به منزله نشناختن امور اولیه سیاسی و فکری است ؛ شایان ذکر است در طول این صد و ده سال مسائل و عوامل جدیدی در تاریخ ایران رخ نموده است ولی خود این بستر جدید هم بدون زمینه های مشترک مشروطه نمیتوانسته درست ردیابی شوند ؛ مثلا مسئله کشف حجاب در دوران رضاخانی هر چند حدود سه دهه بعد از مشروطه مطرح شد ولی نقاط مشترک و ریشه های فراوانی در مشروطه و نوگرایی افراطی عصر مشروطه داشته است ۰مسئله نگاه به غرب و استعمار و علم غربی و تجدد و سنت و نوگرایی و دخالت خارجی و بسیاری مسائل دیگر هم به این منوال است ۰ در مورد خاص پرسش شما این مطلب علاوه بر شرایط گفته شده به نظر می رسد دو جریان سیاسی فعلی (که البته حدود و ثغور و مبانی اندیشه سیاسی هر یک جای حرف و حدیث بسیار دارد) ، بیشتر با شرایط خاص انقلاب اسلامی تطبیق دارند تا با ریشه هایی در مشروطیت ! البته جریان اصول گرا تنها در جریان مشروعه خواه مشروطه دیده نمیشود بلکه طیف وسیعی از مشروطه خواهان نیز نه تنها متشرع بودند بلکه از افراط و غرب زدگی برخی مشروطه خواهان نیز خود را مبرا می دانستند ۰ در هر حال هر چند دو جریان دمکرات ها و اعتدالیون در مشروطه در ظاهر با برخی دیدگاههای اولیه جریانات سیاسی امروز شبیه می آیند ولی در نهایت موارد اختلاف و تمایز بیشتر است ۰ البته از نظر نویسنده ناچیز این سطور نوعی شبیه سازی و شاید ارتباط آنهم خیلی کلی و دور اندیشانه تر برای ریشه یابی وجود دارد که فراتر از اشخاص و احزاب و جریانات اجتماعی و سیاسی است و آن نگاه به" غرب" و نسبت بین ما و غرب است ۰ از این منظر نه دو طیف بلکه نواری رنگی از طیف ها از مشروطه به بعد وجود دارند که هر یک به "نسبت سنجی" بین ما و غرب نشسته اند ۰ اینکه جریانات و اشخاص چه میزان با حقیقت غرب آشنا باشند و یا استعمار در نظر آنان چه جایگاهی داشته و دارد و یا تجدد غربی را چگونه تفسیر کنیم و یا اینکه هر یک از اینها چگونه بر هویت ملی تاثیر می گذارد از جمله مسائل مهمتری است که امروز را به دیروز و به فردا متصل کرده و ریشه یابی و جریان شناسی ما را عمیق تر می نماید۰
🔴جواب و پژوهش در کشف این نسبت ( ما و غرب ) میتواند تصویر روشنتری از جریان شناسی دهه های اخیر ایران به ما بدهد؛ تصویری که در قاب خود امروز و دیروز را با هم به ما نشان میدهد۰
🔴موفق باشید
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 شبکه یک سیما - برنامه فراز - ۲۰ تیر ۱۴۰۲
✅دکتر موسی نجفی :
قرارداد نفت در دوره رضاخان یکی از اسناد بزرگ خیانت وی به منافع ملی ایران است
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰میزگرد «ایران» با حضور موسی نجفی، یحیی فوزی، محمدعلی فتحاللهی، سید محمدرحیم ربانیزاده و سیدجواد میری
✅تشخیص «منافع ملی» و تعیین «مصالح فراملی» با کیست؟
«نظام سیاسی» و «مردم» بر سر منافع ملی چگونه به اتفاقنظر میرسند؟
🔴«منافع ملی»، «مصلحت عمومی» و «خیرعمومی» از اصطلاحات پربسامد در ادبیات سیاسی مدرن است چنانکه دولتمردان هر کشوری با ملزم کردن خود به تأمین این مصالح و منافع میکوشند رضایت عمومی را جلب کنند. به این اعتبار، بر آن شدیم طی میزگردی «چگونگی تشخیص منافع ملی و مصالح فراملی» را از سه زاویه اندیشه سیاسی، جامعهشناسی و تاریخی مورد مداقه قرار دهیم و پرسشهایی از این دست را به بحث بگذاریم: منافع ملی در جامعه ایرانی چه مختصاتی دارد؟ توسط چه کسی و یا با چه فرایندی تعیین میشود؟ چه نهادی میتواند آن را نمایندگی کند؟ و چقدر بر سر چیستی آن بین بدنه نظام سیاسی و بدنه اجتماع اتفاق نظر وجود دارد؟ در این میزگرد، دکتر موسی نجفی استاد اندیشه سیاسی و رئیس پژوهشگاه علومانسانی و مطالعات فرهنگی، دکتر سید محمدرحیم ربانیزاده رئیس پژوهشکده تاریخ ایران، دکتر یحیی فوزی استاد علوم سیاسی، دکتر محمدعلی فتحاللهی استاد اندیشه سیاسی و دکتر سیدجواد میری جامعهشناس ما را همراهی کردند تا ابعاد «منافع ملی در ایران» را به بحث بگذاریم.
مهسا رمضانی
خبرنگار
برای مطالعه مشروح مباحث میزگرد روزنامه ایران رجوع شود به :
https://irannewspaper.ir/8255/12
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰پرسش یکی از مخاطبین محترم
✅یک سوال داشتم. من دانشجوی رشته فنی (برق) هستم و قصد دارم در همان حیطه فنی کار کنم، اما علاقمند به مباحث علوم انسانی و تمدنی و بخصوص تاریخی هستم. میخواستم ببینم به نظر دکتر چه نوع تعاملی با این مباحث برای یک دانشجوی فنی (یا سایر زمینهها مثل پزشکی) مناسب هست. وزن مطالعات علوم انسانی و تاریخی چه باشد. تا الان من هرچه کردهام بیشتر خواندن بوده و اندیشیدن و تفکری نبوده است. اصلا ممکن است کسی که بصورت حاشیهای (ولی جدی) این مباحث را دنبال میکند به جایی برسد؟ آن وضعیت مطلوب چیست؟ مثلا میتواند خودش اندیشه خودش را داشته باشد و حتی اجتهاد کند؟ یا اینکه مجبور است همیشه خواننده و مقلد باشد؟ وضعیت دیگری متصور هست؟ اصلا لازم هست که شخصی مثل من دنبال یک نیمچه استقلال در اندیشه باشد؟
ببخشید اگر کمی بلندپروازانه بود چون جوانیم و خام. متن سوالم انسجام ندارد و از این بابت عذرخواهم.
🔴جواب :
🔵نجفی :
✅با سلام خدمت پرسشگر جوان و پرشور و البته کمی عجول ، پرسش کردن و ندانستن عیب نیست به هر حال تلاش برای فهمیدن یک ارزش است ۰ در جواب اجمالی برای چندین پرسش مطروحه شما می توانم بگویم خواندن و فهمیدن تاریخ برای همه سطوح و اقشار و سنین لازم است ، اما دقت کنید این ضرورت عمومی ، دلیل بر اینکه همه هم می توانند در مسائل تخصصی تاریخ صاحب نظر بشوند ، نیست ۰ به هر حال کار تاریخ با سند و مدرک و شخصیت شناسی و جریان شناسی و اندیشه و تفکر است و نحصیل این همه از موارد و ارکان تشکیل و فهم تاریخی معمولا کار تخصصی و استاد و شاگردی و الیته مطالعه فراوان طلب می کند ۰ این مهم درباره سیاست و جامعه شناسی و البته سایر علوم هم قابل صدق می باشد۰
🔶توصیه من به شما این است که در برنامه روزانه و هفتگی خود مطالعه ممتد و پی گیر تاریخ را داشته باشید همچنان که نوشته اید تاکنون داشته اید با این کار مداوم بعد از مدتی خواهید دید که فهم تاریخی شما وسیع تر و ملموس تر و روشن تر شده است۰ مرحله محقق تاریخ شدن و اجتهاد در تاریخ مربوط به درجات عالی تر است ۰ امیدوارم شما هم روزی به آین طلب و آرزوی خوب نزدیک تر شوید ، ولی تا آن زمان مطالعه و تفکر روی مباحث تاریخی را از منابع و کتب صادق تر و عمیق تر پی گیر باشید ۰ در خاتمه اضافه نمایم که رفتن در این مسیر خودش یک ارزش است و هر مرحله هم که جلو بروید چون به فهم و درک و بصیرت شما افزوده می شود خودش تحصیل حاصل و هدف است و به منزله رسیدن به منزلی از آن هدف نهایی می باشد ۰
موفق باشید
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰دکتر موسی نجفی در نشست بسیج دانشجویی استان لرستان - ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
🔵جریان استعمار را در روزهایی مثل ۲۸ مرداد بهتر می توان تحلیل نمود۰
🔴نسبت استعمار شناسی با استعمار ستیزی و استعمار ستایی
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
🔰بازدید از یک اثر ارزشمند ملی چند هزار ساله
✅روز ۲۹ مرداد به دعوت رییس موزه ملی ایران جناب آقای دکتر نوکنده برای شرکت در جلسه شورای راهبردی موزه دعوت شدم ۰ در بین جلسه صحبت شد که اثر بسیار نفیس سرقت شده ایرانی که در دهه های قبل از انگلستان سر برآورده اخیرا با تلاش مسئولین به ایران مسترد گردیده است ؛ فرصت را مغتنم شمرده با راهنمایی رییس موزه ایران و به اتفاق دکتر ایوبی و دکتر محیط طباطبایی از این اثر ارزشمند بازدید نمودیم ۰
🔴نکته حائز اهمیت در این اثر ، اشاره انگشت آن است که احتمالا احترام او را به یک مقام بالاتر مثلا یک مقام روحانی نشان می دهد ۰ اینکه ایرانیان هنوز هم در زیارتگاه ها و یا بعد از نماز با انگشت به یک مقام مقدس اشاره می کنند و یا زیارت می خوانند ، این طرز احترام یعنی اشاره خاص با انگشت شاید به احتمال قوی ریشه در فرهنگ ایران باستان داشته باشد ۰
نقش برجسته کهن از این مرد متمول و یا صاحب منصب ساسانی و اشاره انگشت او می تواند این مسئله را تا حد زیادی به اثبات برساند ۰ والله اعلم
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰سمینار بزرگداشت شیخ فضل الله نوری ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
همایش ملی شیخ شهید ، فقیه تهران و دیده بان ایران
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴نسبت شیخ فضل الله با دهه پنجم انقلاب اسلامی ایران
🔶هر شخصیتی نمی تواند در هر دهه از رشد انقلاب حضور داشته باشد۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰همایش علمی بزرگداشت دکتر کریم مجتهدی
سه شنبه ۲۲ خرداد - پژوهشگاه مطالعات فرهنگی و اجتماعی
✅سخنرانی دکتر موسی نجفی :
🔴یک پرسش مهم تاریخی برای فهم سیاست :
چرا کسانی که هر چیزی را وسیله رسیدن به اهدافشان قرار می دهند خودشان هم وسیله دیگری قرار می گیرند؟
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi.
https://rubika.ir/drmousanajafi