⭕️ اسرار عرفانی و سِرّ مگوی تصوف و عرفان چست؟
▪️ در طول تاریخ تصوف اصطلاح راز و سرّ، دامنهای وسیع داشته و از جمله اصطلاحات پرکاربرد و مهم بوده است. بهطوری که در عنوان بسیاری رسائل و کتب صوفیه کلمه راز و سرّ آمده است و خواجه عبدالله انصاری، در «رساله صد میدان»، میدان هشتاد و سوم را میدان «سرّ» نامیده است. از طرفی در اکثر کتب منظوم و منثور متصوفه و عرفا بر مسئله وجوب حفظ راز تاکید شده است.
▪️ در مثنوی و دیوان کبیر مولوی راز و رازداری یکی از مضامین اساسی است... اسراری که تنها خواص مشایخ از آنها آگاه هستند... دارندگان این رازها باید همواره کتمان سر کوشا باشند. مضامین خاص، رابطه عاشقانه انسان با خدا، سر تمرد شیطان و نسبی بودن احکام فقهی در مورد حلال و حرام برخی از اسراری است که عرفا سعی در پنهان کردن آنها دارند.[2]
▪️ در تحلیل و بررسی جوهره عرفان ابن عربی نیز، سر یا راز، یکی از مضامین کلیدی محسوب می شود. سر، یکی از لطایف الهی است که خداوند آن را در ذات موجودات به ودیعه گذارده است و مربوط به طور ورای عقل است!… خداوند به عنوان یکی از انواع راز می تواند مُدرک عارف قرار گیرد… [3]
🔴 رینولد نیکلسون[4] اسرار بزرگ صوفیان و عارفان – که نباید به گوش مردم برسد – را واضح تر بیان نموده است. هانری کُربَن مستشرق معروف، مینویسد:
عرفا و صوفیان می دانستند که مردم ظرفیت شنیدن راز وحدت را ندارند… لذا سعی در پوشیده نگاه داشتن اسرار خود داشتند.
اسرار عرفان و تصوف از دیدگاه نیکلسون موارد ذیل است:
1- خدای جهان، تو هستی ولی هنوز از قدرت خود استفاده نکردهای و برای استفاده از قدرت خویش باید بدان پی ببری و برای پی بردن به آن قدرت، باید خود را تربیت کنی.
2- نه پاداش اخروی وجود دارد نه مجازات اخروی، و اینها برای ترساندن عوام است.
3- چون پاداش و مجازاتی وجود ندارد لذا عمل کردن به احکام دین بی فایده است.
اینها همان اسراری است که نباید به گوش نامحرمان میرسید، و سالک پس از پیمودن مراحل عرفان بر این اسرار آگاه میشود.[5]
▪️ در کشف الأسرار آمده است که:
«شبلی را با حق رازی بود در میان، و او محرم راز و با او راز میگفت که: بار خدایا چون بود که حسین منصور را از میان برگرفتی؟ گفت: رازی به وی دادم و سرّی با وی نمودم، به نااهلان بیرون داد، به وی آن فرود آوردم که دیدی» [6]
و می دانیم که دعوی حلاج و سری که آشکار کرد، همان عبارت معروف انا الحق و ادعای وحدت یا حلول و اتحاد است.
▪️ سنایی با اشاره به «أنا الحق» حلاج، این سخن را رازی میان بنده و خدا دانسته که در شهود عرفانی حاصل شده بود و البته منجر به دار آویختن او شد...
▪️ در مقابلِ صوفیانی که حلاج را به سبب افشای راز محکوم کرده اند؛ شاهدیم که بعضی او را شهید راه عشق خوانده و شطح او را تأیید میکنند. شبستری در گلشن راز می گوید:
أنا الحق کشف اسرار است مطلق
جز از حق کیست تا گوید اناالحق...
مولوی عملکرد حلاج و سخنان شطحآمیز او را نه تنها محکوم نمیکند، بلکه توجیه نموده و از آن دفاع میکند. بهطوری که در چندین مورد، اناالحق حلاج را با ادعای ربوبیت فرعون مقایسه کرده و میگوید: چنین عباراتی از زبان منصور شایسته و از زبان فرعون ناشایست است!...
او انالحق منصور را در ابیاتی از مثنوی معنوی مایۀ رحمت و آزادگی و در جای دیگری مایۀ ایمان و یقین وی تلقی میکند....
◾️ بدیهی است که این مسائل تا چه حد با محکمات آموزه های قرآن و اهل بیت علیهم السلام در تضاد و تقابل است. و از هیچ کدام از ائمه معصومین علیهم السلام و اصحاب و نزدیکان ایشان چنین مطالب و ادعاهایی گزارش نشده بلکه خلاف آن به تواتر ثابت گردیده است.
📌 مشاهده مدارک و مستندات و توضیحات بیشتر در سایت
🔹 پژوهشی درباره ابن عربی، عرفان و تصوف:
https://t.me/ebnearabi
@ebnearabi
⭕️ نقش اختلالات روانی در تاریخ تصوف (بررسی شخصیت منصور حلاج)
🖋 برگرفته از کتاب دکتر علی اکبر ضیائی (با تغییراتی اندک توسط مدیران سایت)
◾️ چکیده
نویسنده در این رساله، رفتارهای دینی حلاج را، به عنوان یکی از معروفترین شخصیتهای تصوف از دیدگاه عصب روانی، عصبی و رفتاری مورد بررسی قرار داده است تا به آخرین دستاوردهای علمی در خصوص طبیعت تجربه های دینی دست یابد. وی تلاش کرده است تا با تفکیک تجربه دینی اصیل از غیر اصیل نشان دهد که تجربه های دینی و معنوی در صوفیان بیشتر به علائم سایکوزی شباهت دارد و تجارب آنان برگرفته از اختلالات سایکوزی مرتبط با اختلال خلقی و اولیه می باشد. دلایل این فرضیه در هر موردی با تشخیصهای متفاوتی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. محدویتهای مرتبط با آزمایش های تشخیصی گذشته نگر نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
نویسنده برای پاسخ به این سؤال که چگونه پیروان آنان گرد آن شخصیتها جمع شده اند و سیستمهای اعتقادی جدید به ظهور رسیده و جاودانه شده اند، به مدلهای اجتماعی آسیب شناسی روانی و پویائی گروهی نیز پرداخته است. نویسنده به یک روش تازه در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی DSM برای شناسائی بروز این نوع اختلال روانی دست یافته است. این یافته ها از این فرضیه پشتیبانی می کنند که افراد با اختلالات خلقی و اولیه مرتبط با علائم سایکوزی می توانند سبب ایجاد تأثیرات بزرگی بر تمدن نیز بوده باشند. امید است این پژوهش بتواند زمینه را برای کمک به افرادی که تحت تأثیر آموزش های صوفیانه و عرفانهای کاذب دچار بیماری های روحی و روانی و اختلال های سایکوتیک می شوند فراهم نماید.
▪️ [نکته: بر اساس اعتقادت شیعی، کشف و شهود اصیل یعنی کشفی که توهم و ناشی از اختلالات روانی نباشد نیز حجیتی ندارد و حتی اگر رحمانی بوده و منشأ شیطانی یا نفسانی نداشته باشد، تنها کارکرد آن بشارت برای صاحب کشف است. ]
📌 مشاهده متن رساله نقش اختلالات روانی در تاریخ تصوف و دانلود pdf در سایت
🔹 پژوهشی درباره ابن عربی، عرفان و تصوف:
https://t.me/ebnearabi
@ebnearabi
⭕️ آیتالله شیخ محمد تقی شريعتمداری از تلامذه بنام شهید مطهری:
✍ملتهای شرک و کفر که شریعت اسلام را نپذیرفتهاند، هیچ معذور نمیباشند زیرا:
اولا شرک و کفر هیچ دلیل و برهانی ندارد و اگر مردم عقل خود را بکار بیاندازند، بطلان آن را میفهمند.
ثانیا همین که آوازهی اسلام به سراسر جهان رسیده است، کافی است که مردم را به تحقیق و فحص وادار کند و تنبلی و سهل انگاری عذر مقبول نیست.
در کتاب شریف معانی الاخبار از حضرت باقر(علیه السلام) روایت است که فرمود:
...اما مرد گردن کلفتی که بحث و جدل میکند که بیع و شراء (در بازار تجارت و خرید و فروش میکند) و نمیتوانی مغبونش کنی، میگویی مستضعف است؟ نه و کرامتی نیست.
👈👈شگفت است که در کتاب (مهر تابان)در گفتگوهای شاگرد و استاد آمده است که شاگرد، محی الدین عربی را به عنوان مستضعف، معذور میدارد و استاد، با لبخندی پر معنی میگوید: آیا محیالدین مستضعف است؟ (روح مجرد: ۴۱۱، پاورقی)
از اینجا معلوم میشود که میزان جانبداری شاگرد از محی الدین به خاطر عشق به تصوف تا چه حد است.
📚نسیم بهشت، جلد۲، ص ۱۴۵
@ebnearabi
⭕️ اعتراض علامه طباطبائی به سلوک ابن عربی و دیدگاه او درباره متوکّل عباسی
🔷 علامه طباطبائی: چطور می شود محیی الدّین ابن عربی را اهل طریق دانست با وجودیکه متوکّل را از اولیای خدا میداند؟
🔴 در کتاب روح مجرد آمده :
روزی بحث ما با حضرت اُستادنا الاکرم حضرت علاّمه فقید طباطبائی قدَّس اللهُ نفسَه بر سر همین موضوع به درازا انجامید….
چون ایشان میفرمودند: چطور می شود محیی الدّین را اهل طریق دانست با وجودیکه متوکّل را از اولیای خدا میداند؟!
عرض کردم : اگر ثابت شود این کلام از اوست و تحریفی در نقل به عمل نیامده است … با فرض آنکه میدانیم : او مرد منصفی بوده است….در اینصورت باید در نظیر این نوع از مطالب ، او را از زمره مستضعفین به شمار آوریم !
🔺ایشان لبخند منکرانه ای زدند و فرمودند: آخر محیی الدّین از مستضعفین است ؟!
پژوهشی درباره ابن عربی، عرفان و تصوف:
https://t.me/ebnearabi
@ebnearabi
📌 مشاهده این مطلب در سایت:
http://www.ebnearabi.com/224/در-کتاب-روح-مجرد-علامه-طباطبائی-ميفرمو.html
🏴 آجرک اللّه یا بقیّة اللّه
امام باقر عليه السلام:
هيچ شب و روزی نيست مگر اينکه تمامی جنيان و شياطين، امامان گمراهی و ضلالت را ديدار كرده... براي ايشان سخنان ناروا و دروغ میآورند. لذا آن امام ضلالت هر روز میگويد كه چنين و چنان شهود كردهام.
📚 الکافی؛ ج۱، ص۲۵۳
لَيْسَ مِنْ يَوْمٍ وَ لَا لَيْلَةٍ إِلَّا وَ جَمِيعُ الْجِنِّ وَ الشَّيَاطِينِ تَزُورُ أَئِمَّةَ الضَّلَالَةِ وَ يَزُورُ إِمَامَ الْهُدَى عَدَدُهُمْ مِنَ الْمَلَائِكَةِ حَتَّى إِذَا أَتَتْ لَيْلَةُ الْقَدْرِ فَيَهْبِطُ فِيهَا مِنَ الْمَلَائِكَةِ إِلَى وَلِيِّ الْأَمْرِ خَلَقَ اللَّهُ أَوْ قَالَ قَيَّضَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنَ الشَّيَاطِينِ بِعَدَدِهِمْ ثُمَّ زَارُوا وَلِيَّ الضَّلَالَةِ فَأَتَوْهُ بِالْإِفْكِ وَ الْكَذِبِ حَتَّى لَعَلَّهُ يُصْبِحُ فَيَقُولُ رَأَيْتُ كَذَا وَ كَذَا.
@ebnearabi
⭕️ سعادت در پیروی از اهل بیت علیهم السلام است
امام باقر علیه السلام فرمودند:
«به وسیله ما خدا بندگی می شود. و به وسیله ما خدا شناخته می شود. و به وسیله ما توحید خداوند متعال تحقق می یابد. و حضرت محمد صلی الله علیه و آله حجاب خدای متعال است»
علامه مجلسی رضوان الله علیه:
«بدان هر چه خیر و خوبی هست ما در اخبار ائمه معصومین علیهم السلام یافته ایم؛ چه، هیچ حکمتی از حکمت های الهی نیست مگر این که در اخبار اهل بیت ایشان برای مردمان بیان و شرح شده است، به شرط آن که فرد دارای دلی سالم و خردی درست باشد و اندیشه اش، با پیمودن کجراهه ها و کوره راهها، به انحراف کشیده نشده و قوه فهم و درک او با افکار منحرفان و تباهکاران خو نگرفته باشد.
راه رسیدن به رستگاری و دست یافتن به خوشبختی ها، برای کسی که پرده هوی و هوس را از دیده بصیرت خویش کنار زده و در درست کردن نیتش به پروردگار خود توسل جسته باشد، در این اخبار روشن و هویدا گشته است.
خداوند تعالی فرموده است: «و آنان که در راه ما جهاد و تلاش کنند البته ما راههای خود را به آنان نشان می دهیم»عنکبوت۶۹
و محال است که خداوند تعالی خلاف وعده خود عمل کند به شرط آن که از درهایی وارد شوند که خداوند دستور داده است از آنها وارد شوند»
📚 العقائد ص۸۵ /محمد باقر مجلسی/ناشر:موسسة الهدی للنشر و التوزیع/۱۴۲۰ ه ق
@ebnearabi
⭕️ توضیحات علامه مجلسی درباره فراز پایانی دعای عرفه
علامه مجلسی رضوان الله تعالی علیه در مورد فراز آخر دعایِ عرفه میگوید:
کفعمی – رحمه الله – در کتاب البلد الامین و ابن طاووس نیز در کتاب مصباح الزائر این دعا را آورده اند.
که قبلا ذکر شد. البته به اندازه یک ورق از آخر دعا در این دو کتاب وجود ندارد، یعنی از آنجایی که میگوید: «خدایا من در بی نیازی ام، فقیرم» تا آخر دعا. و نیز این مقدار از دعا در برخی از نسخههای کهن کتاب الاقبال نیز یافت نشد. فرازهای دعا در این ورق، مطابق با دعاهای ائمه معصومین علیهم السلام نیست و بیشتر به ذوق و سلیقه صوفیان نزدیک است، از این رو، برخی از بزرگان بر آنند که این یک ورق از الحاقات صوفیه بر دعاست و از امامان معصوم نیست.
در هر صورت، این قسمت اضافی یا از سوی صوفیه در کتابها رفته است و سید بن طاووس با غفلت از حقیقت امر آن را آورده است و یا اینکه از جانب آنان در کتاب الاقبال اضافه شده است؛ و حالت دوم به آنچه ما اشاره کردیم، از عدم وجود این دعا در نسخههای کهن و کتاب مصباح الزائر، نزدیک تر است. و خداوند به حقیقت امور آگاه است.
📚بحارالانوار، ج۹۵، ص۲۲۷ و ۲۲۸
@ebnearabi
⭕️ دیدگاه مولوی درباره تشیع و شیعیان
🔺 در این نوشتار، صرفا به بررسی نمونه هایی از اشعار مولوی می پردازیم که صراحتا در آن به شیعیان اشاره شده است. وگرنه اکثر اشعار مولوی در مخالفتِ با اعتقادات صحیح مذهب حق (یعنی تشیع) است. علامه مجلسی رحمه الله در این زمینه می نویسد:
«و در هیچ صفحه از صفحه هاى مثنوى نیست که اشعار به جبر یا وحدت وجود یا سقوط عبادات یا غیر آنها از اعتقادات فاسد نکرده باشد.»
◾️ تشبیه شیعیان به خر هایی که تاب شنیدن فضائل عمر را ندارند!
مولوی در اشعار کنایه آمیز خود با تشبیه شیعیان به خر و موجودات ناشنوا، حقد خود نسبت به شیعیان را آشکار می کند و با زبانی تند و آتشین گلایه می کند که چرا شیعیان تاب شنیدن فضائل عمر را ندارند...(مشاهده متن اشعار در سایت)
◾️ رافضی خواندن شیعیان و ادعای دوستی امیر مؤمنان علیه السلام و عمر
مولوی شیعیان را رافضی(خارج شدگان از دین!) می نامد و بر خلاف روایات خود اهل سنت، مدعی می شود که امیرمومنان علیه السلام و عمر با یکدیگر رابطه ای دوستانه داشته اند و اختلافی در کار نبوده است و در اشعار دیگرش نیز بر این مضامین تاکید می کند و می گوید:... (مشاهده متن اشعار در سایت)
◾️ شیعیان غافل اند و دین آنها تباه شده است
مولوی عزاداری اهل حلب برای سیدالشهدا علیه السلام را ناشی از غفلت و كم معرفتي آنان می داند و عزادارن از دید وی دین تباه و خرابی دارند! (مشاهده متن اشعار در سایت)
◾️ شیعیان سبزوار نماد افراد دنیا زده، فاسد العقیده و مکار ؛ یک سنی به نام “ابوبکر” نماد اقطاب و اولیای خداوند
مولوی در مثنوی خویش، یک داستانی خیالی ساخته و پرداخته می کند که در آن سلطان به مردم سبزوار که همگی شیعه بودند، امر می کند که برای رهایی از مرگ باید ابوبکر نامی را پیش من بیاورید. مردم هم با جستجو و فحص فراوان مردی ضعیف و نزار را می یابند که ابوبکر نام داشت و از وی درخواست می کنند که همراه آنها نزد شاه برود. و در نهایت مردم سبزوار به برکت آن ابوبکر، امان می یابند!
در نظر مولوی، سبزوار کنایه از ویرانکده دنیا است، چرا که مردمان آن، شیعی مذهب و قومی رذیل اند!
و آن مرد ضعیف و نزار که ابوبکر نام داشت نماد قطب عالم! و مردان حقی است کـه در میان اهل دنیا(شیعیان) و دشمنکده سبزوار، گرفتار و اسیر افتاده، مظلوم و ضایع شده اند و قدرشان نامعلوم است. و البته امان یافتن سبزواریان شیعی و بقای عالم به واسطه ابوبکر است!
او ابوبکر را قطب عالم، صاحب وصال، واسطه فیض حق و انسان کاملی می داند که در سبزوار دنیا جایی برای او نیست. این ابوبکر، اتصالی با عالم بالا دارد که در کلام نگنجد و قابل وصف نیست.
دشمنی شیعیان با اهل دل و اقطاب عالم نیز میراثی به جا مانده از روز الست است و آنها تاب دیدن انسان کامل و اولیای الهی را ندارند! و اگر هم با نرمی برخورد نمایند، از روی مکر و نفاق است. همین مضمون را نیز مولوی در جای دیگر بدون پوشش و بدون استفاده از نماد و… بدان اشاره کرده و همانگونه که پیش تر بیان شد، شیعیان را به خرانی تشبیه نموده که تاب شنیدن فضائل عمر بن خطاب را ندارند!
مولوی در ادامه پا را فراتر می نهد و پیکان لجن پراکنی خویش را از شیعیان به ائمه شیعه علیهم السلام متوجه می کند. او شیعیان را به مردمانی تشبیه می کند که در تشخیص اولیای خداوند نیز به اشتباه رفته اند و آنهایی که از روی دلبستگی به دنیا و هوا و هوس! به ولایت ایشان دل داده اند، از مقربین درگاه الهی نیستند. اولیای واقعی امثال ابوبکر هستند، اما هوی و هوس، قوه ممیزه شیعیان را مختل نموده و آنها دیدگاه فاسدی نسبت به ابوبکر دارند.
از بس کنایه های مولوی در قالب تشبیه نسبت به شیعیان تند و زننده است که معلوم نیست مولوی در این داستان خیالی، می خواسته دلها را متوجه به اصطلاح اولیای حق کند، یا داشته نسبت به شیعیان و پیروان اهل بیت علیهم السلام عقده گشایی میکرده؟! و این به وضوح نشان می دهد که مولوی در تسنن خود بسیار متعصب و متصلب بوده و هیچ فرصتی را برای ابراز عقاید باطل خود فروگذار نکرده است.
📌 مشاهده متن اشعار و توضیحات بیشتر در سایت
🔹 پژوهشی درباره ابن عربی، عرفان و تصوف:
https://t.me/ebnearabi
@ebnearabi
9.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
🔻تركيا من أهم الدول التي تصدر المسلسلات في العالم وهي واحدة من منتجي المسلسلات القلائل الذين لديهم جمهور عالمي، خذ من أمريكا اللاتينية إلى الدول العربية وباكستان وأفغانستان و ایران و العراق و أکثر الدول الاسلامیة، و من المثير للاهتمام جداً هو أنّ العديد من هذه المسلسلات مستهدفة بشکل رصین و الاهداف هذه أکثرها مغایرة مع القواعد الاسلامیة الصحیحة، و لایخفیٰ بأنّ هذا الاسلوب نوع من الاسالیب الاستراتيجية الثقافية في مواجهة الدین و تطبیع کل فکر منحرف!
🔻ذهبت سياسة تركيا الجديدة في مجال الدين والثقافة إلیٰ إنشاء مسلسلات عن التصوف والفلسفة! مسلسل عن ابن سينا، ومولوي، و يونس عمرو، وخواجة أحمد يسوي، وعبد القادر الجيلاني و "رحلة الطيور" المأخوذ من كتاب منطق الطير لعطار النیسابوري، و الحاج بكتاش و ... هي بعض المشاريع السينمائية الجديدة في المجال الثقافي ويتم بثها حاليًا في وسائل الإعلام لتركية.
🔻في هذا المقطع، يمكنك أيضًا مشاهدة لقاء حسين بن منصور الحلاج بالشيخ يونس أمره، أحد أشهر الصوفيين الأتراك في عالم المعنىٰ عندهم!!
✍خـادم الرضا علیـهالسـلام
@ebnearabi
پژوهشی درباره ابن عربی
┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ 🔻تركيا من أهم الدول التي تصدر المسلسلات في العالم وهي واحدة من منتجي المسلسلات القلائل ا
ترجمه:
┅ ❁-﷽-❁ ┅┈
🔻 ترکیه یکی از مهمترین کشورهای صادرکننده سریال در جهان است و از معدود کشورهایی است که سریالهایش، مخاطبان جهانی دارد، از آمریکای لاتین تا کشورهای عربی، پاکستان، افغانستان، ایران، عراق و اکثر کشورهای اسلامی...
🔻 و جالب است كه بسياري از اين سريال ها به صورت هوشیارانه ای اهداف خاص خود را دنبال میکنند و اين اهداف اکثرا با قواعد صحيح اسلامي مغايرت دارد و پوشيده نيست كه اين شيوه، نوعي روش راهبردي فرهنگي برای مقابله با دين و ترويج افکار انحرافی است!
🔻 سیاست جدید ترکیه در زمینه دین و فرهنگ منجر به ساخت سریال هایی در زمینه تصوف و فلسفه شده است! سریال هایی از ابن سینا، مولوی، یونس عمرو، خواجه احمد یسوی، عبدالقادر گیلانی و سریال کوچ پرندگان برگرفته از کتاب منطق الطیر عطار نیشابوری و سریال حاجی بکتاش ولی و ... از پروژه های جدید سینمایی در حوزه فرهنگی و در حال پخش در رسانه های ترکیه است.
🔻 در این کلیپ همچنین می توانید دیدار حسین بن منصور حلاج با شیخ یونس امره (یکی از مشهورترین صوفیان ترک) در برزخ و عالم معنا را مشاهده کنید!