🔖 چندی پیش با آقای دکتر سیف در دانشگاه علامه طباطبایی مباحثه بسیار خوبی حول «سیاستهای ارزی بهینه» داشتم.
🎙صوت جلسه از لینک زیر قابل دانلود است.
https://ble.ir/mostaghelatu/8345341530770647510/1715366321214
@Economics_Finance
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خدا میداند
که چقدر دلمان برای «سیّد شهید» تنگ شدهاست؛
انشاالله در شبهای زیارتی سلام ما را به اربابمان حضرت «سیدالشهدا» برساند.
«شب زیارتی»
⚠️ تناقض بزرگی است اگر آقای لاریجانی:
1⃣ معتقد به اصلاح نظام مالیاتی باشد اما شرط لازم آن یعنی رصد هوشمند و شناسهدار کردن تراکنشها را به «سرککشیدن در حساب مردم» تعبیر کند.
2⃣ معتقد به «تورم ناشی از ارز» باشد اما ابزارهایی چون «مالیات بر عایدی سرمایه» را نفی و تعبیر به مالیات بر تورم کند.
🔖 جالب توجه این است که قانون مالیات های مستقیم و قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که اجازه بررسی اطلاعات حساب های بانکی به منظور رسیدگی های مالیاتی را (مشابه همه جای دنیا) داده اند، هردو در دوره ریاست و با موافقت ایشان در مجلس تصویب شده اند.
@Economics_Finance
🔖 رسانه معلومالحالی دوره «سرکوب ارزی» با وفور ارزهای نفتی که پاسخگوی ترازپرداختها بود و انتظارات با «سراب مذاکره» کنترل میشد را با دوره «شهید رئیسی» که وارث چند «شوکارزی-تورمی» روحانی و رهایی لنگر انتظارات بود؛ قیاس میکند.
🔖 حداقل حرمت بدیهیات «علم اقتصاد»! را رعایت میکردید.
@Economics_Finance
حکمرانی اقتصادی|محمد طاهر رحیمی
🔖 رسانه معلومالحالی دوره «سرکوب ارزی» با وفور ارزهای نفتی که پاسخگوی ترازپرداختها بود و انتظارات با
تجارت نیوز متعلق به دنیای اقتصاد نیست که به اشتباه وابسته به دنیای اقتصاد ذکر شده بود و اصلاح شد
سعید جلیلی:
فسادهایی چون «چای دبش» ناشی از ضعف انضباط مالی و نقص «حکمرانی ریال» است.
پ.ن: واقعا حتی فارغ از انتخابات هم باید این فهم از حکمرانی که تحت تاثیر پروپاگاندایِ فانتزیهای اقتصاد کلاسیک قرار نگرفتهاست؛ را ارج نهاد.
@Economics_Finance
📝 «درباره مباحثه ارزی من با آقای دکتر علی مروی»
📺 فیم کامل در پلتفرم آزاد: azad.im/ls?c=qq0kDu
📺 فیلم کامل در در یوتیوب: youtu.be/lrq5uMvMliw
📍ابتدائا به همه عزیزان به ویژه علاقمندان به مباحث سیاستی در اقتصاد پیشنهاد میکنم حتما این تضارب آرا را ببینند.
🔖 اما مروری کلی بر آنچه از جانب من گفته شد:
1. گفتم که ما از ارز در طی دهها سال اخیر چه استفاده ای کردیم و چگونه شکاف های چهارگانهای در ابعاد پولی، مالی، و در سطح خانوار و بنگاه را با آن پوشش دادیم.
2. از این رو نرخ ارز به لنگر انتظارات مبدل و تراز پرداختهای کشور شدیدا شوک پذیر و مبنای تنظیم رفتار بهینه عاملان اقتصادی و متعاقبا ایجاد رفتارهای پرنوسان در متغیرهای اقتصاد کلان از جمله تورم شده است.
3. بر همین مبنا بیش از 10 مورد از پیامدهای نوسانات ارزی بر محیط و متغیرهای اقتصاد کلان کشور را توضیح دادم.
4. از دو منظر مخارج کشور و تراز پرداخت ها مکانیسم مصرف ارزهای نفتی و شاخص های بدمصرفی آن را تشریح کردم و توضیح دادم که حذف ارز از لنگر انتظارات چقدر پیچیده و زمان بر است.
5. در ادامه از منظر ترازپرداختها و با بررسی آمار آن در سالهای اخیر به ویژه 1399 که هسته سخت کم کشش مصارفBOP است و سالهای 1401 و 1402 توضیح دادم چرا اساسا ناگزیر به مصرف ارزهای نفتی برای پوشش کسری تراز پرداخت ها هستیم.
6. روشهای مختلف پوشش کسری در پرداخت های بین المللی را برای کشورهای مختلف مختصری اشاره کردم و توضیح دادم حتی در شرایط غیرتحریمی چرا ما ناگزیر به استفاده از ارزهای نفتی برای پوشش این کسری ها هستیم و تعبیر این مهم به ارزپاشی اساسا صحیح نیست.
7. در ادامه مبتنی بر اجزای تراز پرداختهای کشور توضیح دادم که چرا شناورسازی نرخ ارز برای ما اساسا در شرایط فعلی و در کوتاه مدت ناممکن است.
8. توضیح دادم که پیمان سپاری، ارز چند نرخی، نرخگذاری در دبی، سقف سامانه نیما و ... نقطه مطلوب اقتصاد نیست اما اکنون نقطه ممکن اقتصاد است و تا سیالیت نابازار موسوم به آزاد کنترل و شدیدا تنزل نیابد و از این رو تراز پرداختهای کشور ساماندهی نشود اساسا امکان گریز از وضعیت فعلی را نداریم.
9. بر این مبنا توضیح دادم که چرا رهاسازی نرخ نیما و حذف ارز ترجیحی در شرایط ولنگاری نابازار غیررسمی و سیالیت بالای این بازار بعد از مدت کوتاهی منجر به تولد سقف های جدید نیما و ارزهای ترجیحی بالاتر میشود و جز نارضایتی و بحران اجتماعی عایدی برای کشور نخواهد داشت.
10. در مورد بازار و لزوم بازارسازی گفتم که آنچه اکنون جاری است و داد و ستدی مبتنی بر آن انجام میشود هیچکدام از شاخصه های بازار را ندارد. از این رو شاخص های ایجاد بازار را در چند سرفصل مختصرا توضیح دادم و مبتنی بر مبانی مشخص نظری راهبردهای ممکن پیش روی کشور در شرایط فقدان بازار را بیان کردم.
11. بعد از مباحثهای طولانی به ابزارهای حکمرانی پولی و مالی و ارزی که شرط لازم بازارسازی است رسیدیم، در چند سرفصل کلی چرایی به کارگیری این ابزارها را بیان کردم.
12. آنچه در بازار ارز میگذرد را مبتنی بر منابع و مصارف بازار غیررسمی شرح دادم و گفتم چرا این بازار با وجود گردش مالی زیاد اما یک نابازار است و نباید نرخ گذاری را در چنین نابازاری رها کرد.
13. با ذکر مثالهایی از ابزارهای حکمرانی توضیح دادم که چرا باید با استفاده از این ابزارها سیالیت نابازار غیررسمی را کنترل و کوچک کرد تا شرط لازم برای ایجاد تدریجی بازاری با رعایت همه قواعد و ضوابط آن شکل گیرد.
14. متاسفانه به دلیل 3 ساعت بحث مداوم، دیگر فرصت پرداختن به سایر سرفصلهای متعدد ابزارهای حکمرانی پولی و مالی و ارزی و نیز مباحثه متمرکز حول بحث چالشی ارز ترجیحی و ایضا نقد رویکرد پولی به تعیین نرخ ارز و تورم و ناتوانی این رویکرد برای توضیح رشد ارز و تورم در مختصات اقتصاد ایران، فراهم نشد.
@Economics_Finance
یا راحِمَ «الشَّیْخِ الْکَبیرِ»
یا رازِقَ «الطِّفْلِ الصَّغِیرِ»
یا من رادَّه (یوسف) عَلَی یعْقُوبَ.
ما خیلی دعا بلد نیستیم؛ اینها برای ما «روضه» عرفه است.
📺 در گفتگویی کوتاه به «سانسور» آمارهای اقتصادی توسط آقای «ظریف» پرداختم و گفتم:
1⃣ در «دولت اول روحانی» چگونه با سراب مذاکره، تورم کنترل شد؟
2⃣ در «دولت دوم روحانی» چرا تورم جهش کرد؟
3⃣ #دولت_سوم_روحانی (دولت آقای پزشکیان) چرا توان مدیریت شرایط تحریم را ندارد؟
🎞 لینک فیلم گفتگو: https://youtu.be/1Z1lQLPqJzY