فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📖 در مذمت مکتب همگرایی در اقتصاد
📚 این سخنان از زبان دانشمندی چون «دکتر الوانی» حاصل دارایی به نام «دانش سیاستگذاری» است که معالاسف غالب اقتصادخوانهای ما فاقد آن هستند.
📚 دانش سیاستگذاری میگوید دوران مکتب همگرایی یا «مکدونالدسازی» به معنای تجویز نسخه واحد (که مثلا تورم همیشه و همهجا پولی است) منقضی شده است.
📚 و تاکید میکند که امروزه باید علتیابی و سیاستگذاری را بر پایه زمینه فرهنگی و بافت اجتماعی و نظام نهادی هر کشور، بنانهاد.
⛔️ فقدان دانش سیاستگذاری ترجمانش روی زمین میشود تفکرات خاویر میلی در آرژانتین و همفکران ایرانی او و صدور نسخههای فانتزی و فاجعهباری چون بنزین ۵۰ هزارتومانی.
@Economics_Finance
📈 بانکمرکزی غافل از هدایت اعتبار و ناگزیر به قبول اضافهبرداشت بانکها
📊 نیمه دوم ۱۴۰۲ اعتباردهی بانکمرکزی به بانکها حدود ۱۵ برابر شده است
⛔️ که بخش قابل توجهی از آن به «اضافهبرداشت» تبدیل میشود
🔖 وقتی اقتصادِ نیازمندِ بازیابی بعد از شوک کرونا با شوکهای حذف ارز ترجیحی و جهش ارزی و انقباض پولی غیرهدفمند(الگوی غلط کنترل ترازنامه) روبرو میشود بدیهی است که صف تقاضای پول عمیقتر و بلندتر میشود و بعد از مدتی استفاده از ابزارهای بیربط با شرایط اقتصاد کشور، بانک مرکزی ناگزیر میشود به تزریق شدید ذخائر در بازار بینبانکی(رشد ریپو و اعتباردهی قاعدهمند) یا بانکها ناگزیر به اضافهبرداشت میشوند
🗞 کاش انقباضهای پولی بانکمرکزی با خطوط اعتباری هدفمند با نرخهای ترجیحی بسته به محل مصرف اعتبارات پوشش داده میشد که معالاسف فعلا از جعبهابزار سیاستگذار خارج شده است
🔖 اگر به این ابزار بها داده میشد :
1⃣ بانک مرکزی به جای نقش انفعالی در عملیات بازار باز یا در مواجهه با اضافهبرداشت بانکها، روی صندلی فعالی حکمرانی مینشست
2⃣ بانکهای سالمتر تشویق میشدند
3⃣ پروژههای پیشران تامین مالی میشدند
@Economics_Finance
|به «العفو»م امیدی نیست بخر این «یاحسین»م را|
@Economics_Finance
📈 |جهشهای ارز و تورم تولیدکننده|
📊 در ۴۰ سال اخیر ۴ دوره تورم تولیدکننده جهش داشته که قبل از آن در هر دوره شاهد جهش ارز بازار غیررسمی بودهایم.
🔖 چون اساسا حتی از ابزارهای متعارف حکمرانی هم برای جرح و تعدیل علل نوسانات ارزی بهره نمیبریم، این روند حتی فارغ از رشد نقدینگی باز هماز محل تلاطمات پول(M1)حاصل میشد.
🔖 به عبارتی دیگر در فقدان «ابزارهای حکمرانی ریال، ابزارهای تنظیمگر حکمرانی پولی و ارزی» فارغ از میزان رشد نقدینگی، هر تکانه خارجی حتی در حوزه سیاسی به جهش انتظارات و در نتیجه تلاطمات ارزی ترجمه میشود.
🔖 نکته جالب توجه آن است که به دلیل آنکه اساسا اثر انتظارات و بهرهانتظاری بر تورم یک روند روبه رشد فزاینده دارد، فلذا قلههای تورم تولیدکننده در دهه ۹۰ در هر دوره بالاتر از دوره قبل است و البته از اثرات کرونا انتهای دهه ۹۰ نباید گذشت.
@Economics_Finance
📝 شرایط افزایش دستمزدهای کارگری در سال ۱۴۰۳ به مراتب بهتر از سال افزایش ۵۷٪ دستمزدها است، چون:
🔖 اکنون تورم تولیدکننده به عنوان یک شاخص از فشار هزینه واردشده بر بنگاههای اقتصادی حدود یکسوم ۱۴۰۰ (سال تعیین رشد ۵۷٪ دستمزد)است فلذا بنگاهها امروز با تنگنای مالی بسیار کمتری مواجهاند، از اینرو شرایط برای افزایش دستمزد کارگر در ۱۴۰۳ بسیار آمادهتر است.
@Economics_Finance
⁉️آیا افزایش دستمزدها میتواند باعث تورم یا تعدیل تعدیل نیروی کار شود؟
🔖سهم دستمزد از هزینه تولید صنعتی طبق آمار مرکز آمار حدود ۵٪ است.
🔖 وزارت صمت هم در گزارشی دیگر از بررسی بنگاههای تولیدی و خدماتی که آنها را به ۴۷ دسته تقسیم کردهاست، سهم دستمزد از بهای تمامشده کالا و خدمات را نهایتا ۱۲٪ برآورد کرده است که از ۱.۹٪ برای فعالیت مهندسی شروع میشود تا حداکثر ۴۷.۷٪ برای بخش هتل و رستوران.
🔖 جالب آنکه اتاق بازرگانی هم زمان ریاست آقای سلاحورزی، سهم دستمزد و ایضا اثر افزایش ۵۷٪ دستمزدها را بر هزینه تولید بسیار کم برآورد کرده است.
📍 بنابراین طبق همه گزارشها افزایش دستمزدها منطقا نمیتواند علت اخراج نیروی کار یا علت تورم باشد.
📍 تعدیل نیروی کار اگر رخ داده به ۳دلیل است:
1⃣ فشار هزینه مواد اولیه تولید به دلیل نوسانات ارزی و ولنگاری بورس کالا.
2⃣ مشکل سرمایهدرگردش بنگاهها به دلیل سیاستهای انقباض پولی.
3⃣ مصرف نامکفی خانوار به دلیل شکاف درآمد-هزینه.
⛔️ سرکوب دستمزد کارگری هم مورد ۳ را تشدید و هم اقتصاد زیرزمینی را تقویت میکند.
@Economics_Finance
⛔️ «سرکوب مستمر دستمزد کارگر» در ایران یکی از عواقبش این است که دهها سال «نرخ مشارکت اقتصادی» نیروی کار در مرز حدود ۴۰٪ متوقف شدهاست؛
📊 در حالیکه این مقدار برای کشورهای مختلف دنیا در سطوح بسیار بالاتری قرار دارد.
📍و این از مهمترین دلایل «رکود» بلندمدت بخش حقیقی اقتصاد در ایران است.
@economics_finance
📺 رهبر حکیم انقلاب | ۱-١-١٤٠٣:
🔖 در زمینه مهار تورم و رشد تولید کارهای خوبی انجام گرفت؛ البته:
«با فاصله نسبتا زیادی با آنچه که مطلوب ماست»
🔖 امیدواریم و دعا میکنیم همین جمله رهبر انقلاب حسن مطلعی باشد که در سال جدید دولت و مجلس محترم از نسخههای متعارفِ بیربط به شرایط اقتصادی کشور و نظریاتی که اساسا حائز مفروضاتی کاملا نامتناسب با مختصات اقتصاد ایران است دست بردارند و دگراندیشان اقتصادی به عرصه تصمیمگیری دولت راه یابند.
غیر از کفن سهمت عبای مصطفی، چون شد
کرب و بلائی دید دنیا حس و حالت را
رحلت امالمومنین حضرت خدیجه کبری تسلیت باد.
@economics_finance
خوشا به حال آنها که این شبها با روضه و اشک بر «سید الشهدا» با خدا مناجات میکنند.
که به قول «آیتالله بهجت» مستحبی بالاتر از آن نیست.
|شب زیارتی|
@Economics_Finance
📝 «نقدی بر نظریه مارپیچ تورم-دستمزد»
❗️حیرتانگیز است که برخی برای توجیه سرکوب دستمزدهای کارگری به نظریه «مارپیچ تورم-دستمزد» استناد میکنند که رشد تورم یاعث رشد دستمزدها شده و همین خودش دوباره تورم خلق میکند و دوباره باید دستمزدها را افرایش داد و این چرخه معیوب تکرار میشود.
🔖 اما نکته اینجاست که این نظریه در شرایطی صادق است که:
1⃣ سهم نیروی کار به عنوان یکی از نهادههای تولید در هزینه تولید بالا باشد، در حالیکه این نسبت در اقتصاد ایران متوسط حدود ۵٪ الی ۱۲٪ است.
2⃣ اقتصاد با شرایطی نزدیک به «اشتغال کامل» مواجه باشد در حالیکه اقتصاد ایران شدیدا از پدیده شوم «اشتغال ناقص عوامل تولید» از محل سقوط مصرف رنج میبرد.
3⃣ خانوار تا مرز حداکثر مطلوبیت خود مصرف کند در حالیکه اقتصاد ایران شدیدا گرفتار «مصرف نامکفی» خانوار به دلیل فشارهای هزینه است.
4⃣ «نسبت پسانداز به درآمد» در سطح قابل توجهی بالا باشد و «نسبت بدهی به درآمد» پایین؛ در حالیکه در اقتصاد ایران دقیقا برعکس است.
⛔️ کاش وزیر محترم کار و مشاوران ایشان درک میکردند که تداوم این شرایط تمام عوارض فوق را تشدید میکند و «اقتصاد زیرزمینی» را توسعه میدهد.
@Economics_Finance
هدایت شده از خبرگزاری دانشجو
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥چرا نمیتوانیم مانند دهه ۸۰ از ابزارهای قیمتی برای کنترل مصرف استفاده کنیم؟
محمدطاهر رحیمی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو:
🔶در دهه هشتاد و یک بخشی از دهه هفتاد فارغ از روشی که استفاده میشد، با ثبات ارزی جدی در کشور مواجه بودیم. نرخ ارز در دهه هشتاد تقریبا ۳ درصد رشد کرده است اما امروز از دهه نودی عبور کردیم که نرخ ارز در سال ۹۵ حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تومان بوده و ظرف کمتر از ۱۰ سال به ۶۰ هزار تومان رسیده است.
🔶در دهه هشتاد متوسط تورم سالانه حدود ۱۵ درصد بود در حالیکه هم اکنون تورمهای نقطهای داریم که وارد کریدورهای ۶۰ تا ۷۰ درصد شده است. در حال حاضر لنگر انتظارات تورمی رها شده است و هر فشار هزینه جدید، تورم را افزایش خواهد یافت.
🔶نکته بعدی این است که در دهه هشتاد شرایط اجتماعی کاملا مهیا بود. تا قبل از سال ۸۸ عملا مسئله سیاسی در کشور وجود نداشت.
🔶همچنین در دو دهه هفتاد و هشتاد برآیند مصرف حقیقی مردم سیر صعودی داشت و شاخص رفاه افزایشی بود ولی در دهه نود بعد از دو دهه رشد روند نزولی به خود گرفته است و سبد مصرفی مردم دیگر کششپذیر نیست.
🆔@snn_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 انرژی چگونه بر اقتصادکلان تاثیر میگذارد؟
محمدطاهر رحیمی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو:
🔶موسسه آلیانز اعلام کرد که جهش قیمت انرژی در سال ۲۰۲۲، ۴۷ درصد تورم منطقه یورو و ۳۳ درصد تورم آمریکا به واسطه جهش قیمت انرژی ناشی از جنگ بوده است.
🔶 فدرال رزرو برای سال ۲۰۲۲ برآوردی انجام داد که نشان میداد بیش از ۵۰ درصد تورم آمریکا بخاطر فشارهای هزینهای سمت عرضه بوده و این اختلالات سمت عرضه عمدتا ناشی از جهشهای قیمت انرژی است.
🔶کل واردات نفت، گاز و زغال سنگ اتحادیه اروپا از روسیه، از شروع جنگ تا سال ۲۰۲۳ کمتر از ۱۵۰ میلیارد یورو بوده است. اما کشورهای اروپایی مجبور شدند بیش از یک تریلیون یورو سوپسید بدهند.
🔶موسسه بلک راک پیشبینی کرده است که این سوپسید ها باعث شده بدهی دولتهای منطقه یورو در سال ۲۰۲۳، ۲ برابر شود. یعنی بدهی یک سال این دولتها ۲ برابر بدهی آنها از ابتدای تاریخ تا انتهای سال ۲۰۲۲ بوده است. این بدهی دولتی اثرات بسیار جدی بر اقتصاد دارد.
🆔@snn_ir
خدا هم میدانست ما «بیدست و پاها» ذکر و مناجاتی جز «حسین» بلد نیستیم؛
که شب قدر را #شب_زیارتی ارباب ما قرار دادهاست.
|ای عهدهدارِ ما مردمِ بیدست و پا؛ حسین|
🧮 چرا هزینه تامین مالی بخش مولد اقتصاد بالا است؟
مشکل دستمزد کارگران است یا سیاست بانک مرکزی؟
🔖 «کمبود وجوه استقراضی» برای تزریق به بنگاههای مولد اقتصادی در شرایط فشار هزینههای سنگین تحمیل شده به این بنگاهها توام با فقدان اولیات «نظام اعتباردهی» باعث جهش نرخ بهرهی آزاد برای بخش حقیقی اقتصاد شده است.
🔖 حل این مشکل از مسیر تعدیل «سیاستهای انقباضی» ۶گانه بانکمرکزی میگذرد نه تعدیل دستمزد کارگران.
⛔️ عدم رشد جدی دستمزد کارگر مشکلات پولی را با توسعه «اقتصاد در سایه» تشدید میکند.
🔖 شاخص «تورم تولیدکننده» نشان میدهد شرایط ۱۴۰۳ از حیث «فشار هزینه تولید» حتما از اقتصاد کرونازدهی ۱-۱۴۰۰ برای رشد بالاتر دستمزد کارگر بهتر است.
📍مخصوصا که اقتصاد گرفتار «مصرف نامکفی خانوار، جابجایی درآمدها» و محتاج بازیابی سبد خانوار است.
📍مخصوصا در شرایطیکه کوچکتر شدن و تغییر جدی سهم اجزای سبد مصرفی خانوار باعث تشدید «اشتغال ناقص عوامل تولید» شده و سمت عرضه را به سمت «خروج سرمایه از اقتصاد» منحرف کرده است.
@Economics_Finance
📝 «اقتدارزدایی از دولت به نام بازارگرایی»
🔖 «نفیِ نقشآفرینی دولت مگر در شکست بازار» هسته سخت نظریه اقتصاد کلاسیک برای حکمرانیزدایی است که در دنیای امروز در حد همان نظر هم باقی مانده است.
🔖 اما اگر از این ادبیات منقضیشده فاصله بگیریم و وارد مباحث «سیاستگذاری اقتصادی» شویم آنگاه نقش دولت به عنوان «پیشران توسعه» اقتصادی و نقش آفرینی او در چارچوب «تنظیمگرِ بازارها و بازیگران» اقتصادی عیان میشود.
🔖 کمی مشخصتر اجرای سیاستهای ترجیحی پولی و ارزی در قالب نقشه توسعه، توسعه هدفمند بازارهای مالی و اعتباری، استفاده مقتدرانه از از ابزارهای تنظیمگر مالی مثلِانواع مالیات اعم از PIT،CGT، APT،LVT و ...، استفاده سرسختانه از ابزارهای حکمرانی پول ملی برای هدایت منابع مالی و غیرمالی به سمت توسعه متوازن اقتصادی و کنترل گردش پول در چارچوب سیاستگذاری اقتصادی به معنای تعریف نقش پیشرانی توسعه برای دولت معنا می یابد.
🔖 حتی اساسا خارج از تکستبوکهای کلاسیک و در دنیای واقعی بازارها شکل نمیگیرند مگر شرط کارایی فراهم و Corner State برای بازارها حداقل شود.
🔖 و چنین شرایطی میسر نخواهد شد مگر جعبه ابزارهای مقتدرانه حکمرانی از جمله ابزارهای مذکور برای دولت به مثابه حکمران اقتصادی فراهم شود.
🔖از مباحث صرفا تکستبوکی اقتصاد کلاسیک فاصله بگیریم در دنیای واقعی خواهیم یافت که هیچ کشوری بدون «نقشآفرینی مقتدرانه و سرسختانه» دولت به «توسعه پایدار» نرسیده است.
🔖تاریخ سیاستگذاری اقتصاد اقلا از دهه ۱۹۷۰ میلادی به اینسو گواه این مدعاست.
@Economics_Finance
📝 اثر معکوس نرخ بهره بر ترکیه و آرژانتین
📌 عبرت بگیریم
📊 «آرژانتین و ترکیه» در جمع کشورهایی با بالاترین رشد نقدینگی و تورم قرار گرفتند تا شاید عزیزانی در ایران بیاموزند که «رشد نرخ بهره»:
1⃣ سیاستی فقط با اثرات پولی نیست.
2⃣ کارایی پولی آن شدیدا وابسته به ترکیب «جریانات ارزی و بدهی» است.
3⃣ پس همیشه و همهجا باعث رشد بهره حقیقی نمیشود.
🛑 نرخ بهره در ترکیه از مِی ۲۰۲۳ تا امروز از ۸.۵٪ به ۵۰٪ رسیده است!!! در آرژانتین نیز از حدود ۳۰٪ در مارس ۲۰۲۲ به ۱۲۶٪ در دسامبر ۲۰۲۳ رسید و اکنون در سطوح ۸۰٪ قرار دارد!!!
📍نکته مهم بعدی این است که:
در شرایط «ناپایداری سبد بدهی، مهمتر از آن ناپایداری نظام جریانات ارزی و کششپذیری پایین حساب جاری» عملا با ابزار نرخ بهره، کنترل پایهپولی و نقدینگی و تورم «امکانناپذیر» است
🔖پ.ن: کاهش تورم ترکیه در ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۲۲ به مداخله ارزی حدود ۲۵ میلیارد دلاری بانک مرکزی این کشور ناشی از فضای اقتصاد سیاسی قبل از انتخابات بر میگردد.
📍باید کمی فراتر از تکستبوکهای خطی کلاسیک اندیشید.
@Economics_Finance