🔰اشاراتی که فهمیده نمیشود!!
1⃣با رصد هرچه بیشتر فضای رسانهای و تبلیغاتی کشور، باید اذعان کرد که عمده خساراتی که از این ناحیه متوجه کشور میشود براثر کمتوجهی یا بیتوجهی به راهبردهای ترسیمی رهبر انقلاب میباشد؛ قصد دارم در این یادداشت، میزان توجه آن دسته از اهالی رسانه را که به گفتهی خود، کوشش آنها در جهت تطبیق حداکثریِ مواضع و کنشهای خویش با رهبر انقلاب میباشد بپردازم.
2⃣چندی قبل در یادداشتی با عنوان «متوجه هستید چه میکنید؟!!» آورده بودیم: «مدعی ولایتمداری ناگزیر از مراجعه به الگوهایی است که در مسیر ولایت امتحان خود را پس داده اند و حقیقتا -و نه توهما- رفتاری عمارگونه در حوادث مختلف داشته اند؛ و بدیهی است که در این موضوع چه کسی بهتر از آیت الله خامنه ای؟»؛ در آن یادداشت با استناد به یکی از مواضع رهبری در سال58، توضیح داده بودیم که «ایشان به خوبی تشخیص داده بودند که دشمنان جرات تعرض به شخص امام را نداشته و برای تضعیف ایشان #ارگانهای_وابسته به ایشان را مورد تخریب قرار میدهند و سعی میکنند چهرههای موجه رادر چشم مردم خراب کنند» و نتیجه گرفته بودیم که دوستداران انقلاب نیز باید در مواضع خود به این نکته توجه کنند.
3⃣رهبر انقلاب 42سال پس از آن بیانات -که شایسته بود تاکنون جامه عمل به آن پوشانده میشد و نیازی به تذکر مجدد پیدا نمیشد- دوباره مطلبی مشابه را بیان کرده و از سناریوی خطرناک #دشمنان_دانا پرده برمیدارند؛
ایشان در دیدار اخیر مردم آذربایجان شرقی فرمودند: «[دشمنان] در این اتاقهای فکرشان -به اصطلاحِ خودشان اتاقهای فکر و گروههای اندیشهورز- دارند تلاش میکنند برای اینکه ملّت ایران را و بخصوص جوانها را از این راه برگردانند. و وسیلهای که آنها دنبال میکنند فعلاً دو وسیله است: یکی فشارهای اقتصادی است برای اینکه مردم را به تنگ بیاورند و از نظام اسلامی جدا کنند، یکی هم #لجنپراکنی است؛ لجنپراکنیها، دروغپردازیها، تهمت زدنها، که به #ارکان_انقلاب تهمت میزنند، به ابعاض انقلاب تهمت میزنند، به مراکزی که در پیشرفت انقلاب تأثیر دارند تهمت میزنند. یک روز به مجلس شورای اسلامی، یک روز به شورای نگهبان، یک روز به سپاه؛
... اگر #جرئت میکردند، از خشم مردم و عکسالعمل مردم نمیترسیدند، به #امام هم اهانت میکردند؛ منتها خب جرئت نمیکنند و میدانند که عکسالعمل مردم تند است در مقابل این. »
4⃣اهل رسانهای که به اسم مطالبهگری و عدالتخواهی، پنجه در صورت ارکان و ابعاض انقلاب انداخته و بالاتر از آن همچنان خود را انقلابی و دلسوز انقلاب(!) معرفی میکند یا از معنای «انقلاب» بیاطلاع است یا نمیداند انسان «انقلابی» چه ویژگیهایی دارد؛
✅گفتنی است که این یادداشت به معنای نفی انتقاد و ارزیابی نهادها و سازمانهای فعال در کشور نیست و اتفاقا به اعتقاد نگارنده، نقد عالمانه ضرورتی حیاتی است ولی به عنوان مثال باید روشن شود «نقد عالمانه فلان نهاد،چه شاخصه هایی دارد؟»
حقیقتا بنده نمیتوانم استناد به یک نظرسنجی اینستاگرامی درباره میزان موفقیت آن نهاد را نقد و ارزیابی عالمانه قلمداد کنم!
#جهاد_تبیین
#نقد_عالمانه
#دشمن_دانا
#ولایتمداری
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🌀مختصات توافق احتمالی🔰
✳️در حال حاضر و قبل از رسانه ای شدن مفاد توافق احتمالی ایران و 4+1، دفاع یا انتقاد از مذاکرات بیش از آن که نشان دهنده دغدغه دلسوزانه باشد حاکی از کنشگری ناشیانه است؛ لکن میتوان با مقایسه شرایط کنونی کشور و زمان انعقاد برجام، دورنمایی از مختصات توافق احتمالی به دست آورد؛ تفاوت هایی که بالطبع باید منجر به تفاوت در قرارداد نهایی شود؛ در این یادداشت به چند مورد از تفاوت های دو بازه مذکور اشاره میشود. بخوانید؛
1⃣فضای رسانه ای و عمومی کشور
از سال 92 که دولتی با شعار «هم چرخ سانتریفیوژ بچرخد و هم چرخ اقتصاد» روی کار آمده بود تا سال 94 و زمان انعقاد برجام، با بمباران تبلیغاتی که توسط غربگرایان داخلی صورت میگرفت، تعداد نسبتا قابل توجهی از مردم پذیرفته بودند که راه حل مشکلات کشور، مذاکره با کشورهای غربی می باشد؛ خود دولت هم نقش بسزایی در ایجاد این تلقی اشتباه ایفا می کرد؛ به عنوان مثال در جریان توزیع سبد کالا که با بیتدبیری های آزاردهنده همراه بود یکی از خبرگزاری های حامی دولت در تحلیل آورده بود:
«توزیع سبد کالا با شیوهای که انجام شد، نه یک اتفاق بود و نه عملی که تبعات آن برای روحانی و مردانش غیر قابل پیشبینی باشد. روحانی دقیقاً همین - ازدحام، دعوا و مرافعه و احیانا له شدن زیر دست و پا- را پیشبینی میکرد و اصلا آن را لازم داشت.
نگاه کنیم به اظهارات وندی شرمن که گفته «شما در اخبار دیدید ایران غذا بین مردم فقیرش توزیع کرده تا نشان دهد کاهش محدود تحریمها، تأثیر مستقیم داشته.». این دقیقاً همان نتیجه و نمایشی بود که روحانی نیازمند بود؛
اینکه مردم حاضرند برای چند کیلو مرغ و برنج با هم درگیر شوند. درست است که روش توزیع چندان مناسب نبود، اما اگر بتوان جایزه فستیوال جهانی را به خود گرفت، به تحقیر چند روزهای که بازیگران آن شدند، می ارزید»!
واقعیت این است که یکی از مزایای «دولت عبرت» همین بود که با ارتقای بینشی عموم مردم، در حال حاضر کمتر کسی راه برون رفت از مشکلات را مذاکره میداند و در نتیجه تیم مذاکره کننده نیز ملزم به توافق به هر قیمتی نیست.
2⃣وضعیت اقتصادی کشور
نگاهی به شرایط اقتصادی کشور در دوسال منتهی به برجام به وضوح حکایت از تفاوت شگرف آن دوران با شرایط کنونی است؛ دولت وقت با بی عملیِ خاصی، کشور را در رکود سنگین فرو برده بود و تمام ارکان اقتصادی کشور را معطل مذاکره و توافق احتمالی با کشورهای 5+1 نموده بود؛ کشور در حال تعلیق قرار داشت و همه منتظر اخبار هتل کوبورگ نشسته بودند!
لکن در شرایط فعلی علاوه بر قطع پیوند مذاکرات با اقتصاد کشور، شاخص هایی همچون کاهش نرخ تورم، افزایش رشد اقتصادی، کاهش رشد نقدینگی، افزایش جذب سرمایهگذاری خارجی و... چشم انداز روشنی برای اقتصاد کشور رقم زده که دست بالاتر ایران در مذاکرات را در پی خواهد داشت.
3⃣نگاه دولت به مذاکرات
دولتی که بعدها به دولت «برجام دیگر هیچ» معروف شد تا آب خوردن مردم را نیز به توافق گره زده بود و معتقد بود هر توافقی بهتر از عدم توافق است! همین پالس ها بود که طرف مقابل را به امتیاز گیری هرچه بیشتر تشویق میکرد تا جایی که
وبسایت رادیو فرانسه در تحلیلی آورده بود: "ارزیابی غرب از دولت روحانی، تعامل با #فروشنده_بدهکار و مشتاقی است که خود را ناگزیر از #فروش_حقوق_ملی میبیند. طبق این جمعبندی اگر خریدار صبور باشد، فروشنده، قیمت را کمتر خواهد کرد".
لکن در حال حاضر دولت با اعلام اینکه هیچ عجله ای برای رسیدن به توافق ندارد تصریح کرده است عدم توافق بهتر از توافق بد است
4⃣قیمت نفت
ایران به عنوان یکی از کشورهای صادر کننده نفت تأثیرپذیری قابل توجهی از نوسانات آن داشته و دارد؛ در سال ۹۴ قدرتهای مستکبر با همراهی ایادی منطقه خود قیمت نفت را به نصف و کمتر از آن کاهش دادند و به سبب آن درآمدهای جاری کشور به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد؛رهبر انقلاب نیز در سخنرانی نوروزی سال ۹۴ با اشاره به این واقعیت فرمودند:
«شما وقتی که به امید قدرتهای خارجی نشستید تا آنها بیایند اقتصاد شما را رونق بدهند و با زیر بار آنها رفتن، اقتصاد را رونق بدهید، آنها به حدّ کم قانع نیستند. وقتی که شما نگاه میکنید به بیرون، مواجه میشوید با یک مسئلهای مثل کاهش قیمت نفت؛ ناگهان قدرتهای مستکبر با همراهی ایادی منطقهای خودشان متأسّفانه به این نتیجه میرسند که قیمت نفت را به نصف و گاهی کمتر از نصف برسانند؛ شما مواجه میشوید با یک چنین مشکلی؛ وقتی نگاه به بیرون باشد، این است. وقتی شما نگاه به درون کردید، #دیگر_اینجور_نیست.»
✅قدر مسلم توافق احتمالی متفاوت با قراردادی خواهد بود که در سال 94 منعقد شد ولی باید منتظر ماند و دید که این #توافق_متفاوت چه مقدار از منافع ملی را تأمین خواهد کرد؟!
#مذاکرات_وین
#توافق_متفاوت
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
✳️برای دشمن کوچه باز نکنید❗️
🔶هجمه تبلیغاتی علیه کشور سنگین است؛ دشمن که خود را شکستخورده جنگ اقتصادی می داند آخرین تیرهای خود را در کمان رسانه قرار داده و پرتاب می کند؛ بدیهی است در صورتی که زره #امید و #اعتمادِ متقابل دولت و ملت وجود داشته باشد تیرهای تبلیغاتی نیزبه سنگ خواهد خورد؛ لذا دشمن به خوبی فهمیده است که باید عدهای در داخل با اعتمادزادیی و ناامیدسازی شرایط را برای ضربه زدن به کشور فراهم کنند و به تعبیر سردار دل ها برای دشمن کوچه باز کنند؛
🔻موضع گیری های اخیر رهبری، به وضوح حاکی از مقابله با چنین پروژه ای میباشد که مدتی است توسط برخی عناصر داخلی دنبال می شود؛ به دو مورد زیر توجه کنید:
1⃣در دیدار اخیر نمایندگان مجلس خبرگان با رهبر انقلاب، ایشان در ضمن بیاناتی که داشتند با انتقاد از تخصیص بودجه هزار میلیاردی برای جهاد تبیین، عدم موافقت خود با این سبک از برخورد با مسائل را بیان کردند؛
عدهای همین بیان رهبری را بهانه ای برای حمله به دستگاههای فرهنگی کشور قرار داده و مدعی میشدند که نهادهای فرهنگی صلاحیت لازم را برای اخذ این بودجه نداشته و اساسا ناکارآمد میباشند؛ غافل از این که رهبری بلافاصله به صراحت تأکید کردند:
🔻«البتّه من به مسئولینی که این بودجه مثلاً باید به دست آنها برسد #اعتماد_دارم! این را به شما عرض بکنم، به هیچ وجه به آن مسئولین من بیاعتماد نیستم؛ چه در وزارت ارشاد، چه در سازمان تبلیغات و امثال اینها؛ به اینها اعتماد داریم؛ مردمان مؤمن و سالمیاند1400/12/19»
2⃣نمونه دوم را میتوان در پیام نوروزی رهبری مشاهده کرد؛ ایشان پس از نامگذاری سال جدید به سال «تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین» متذکر شدند که شعار سال نباید محدود به چاپ بنر و درج در سربرگ باشد بلکه باید به معنای واقعی کلمه روی این سیاستگذاری بشود؛ این بیان هم برای برخی که از هیچ فرصتی در تخریب دولت فروگذاری نکرده بودند بهانه ای شد که از هم اکنون دستاوردهای کوچک و بزرگ دولت در سال جدید را #نمایشی بخوانند!! آنچنان که در چند ماه اخیر این گونه اقدام کرده بودند؛ لکن این افراد هم غافل از آن بودند که رهبری بلافاصله فرمودند:
🔻«البته این دولت با وضعی که من مشاهده میکنم، با تحرّکی که رئیسجمهور محترم و همکاران ایشان دارند، انشاءالله پیشرفت خواهد کرد. یعنی این شعار روی زمین نخواهد ماند به توفیق الهی. لکن هرچه بیشتر کار بشود، بیشتر تلاش بشود، بهتر خواهد بود.1400/12/29»
✅اگر در نمونه اول «اعتماد» مردم هدف گرفته میشود، در نمونه دوم «امیدواری» است که باید قربانیِ جناح بازی ها و تعصبات جاهلانه شود؛ پرواضح است تا زمانی که دو مقوله «امید» و «اعتماد» توسط عناصر داخلی آسیب نبیند، از دست دشمن خارجی هم کاری بر نخواهد آمد؛
و بالاخره بهتر نیست به جای برنامه ریزی برای زیر سوال بردن دستاوردهای آتی دولت، وابستگی های حزبی را کنار گذاشته و با یاری دولت در احیای امید و اعتماد در جامعه کوشید؟!
#ولایتمداری
#تخریب_عجولانه
#دلسوزی_نمایشی
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰اندکی تأمل؛ شرایط فرق کرده است‼️
🔶پیش از این در یادداشتی با عنوان «مختصات توافق احتمالیhttps://eitaa.com/eghaal/38» آورده بودیم که با توجه به تغییر شرایط به نفع ایران، در صورت توافق بین ایران و کشورهای 4+1، با توافقی متفاوت مواجه خواهیم بود؛ در این یادداشت خواهم کوشید در حد توان، به بررسی نوع مواجهه رهبر انقلاب با تیم مذاکره کننده -چه در مقطع فعلی و چه در زمان انعقاد برجام- بپردازم؛ آیا نوع مواجهه رهبر انقلاب با تیم های مختلف مذاکره کننده، متفاوت بوده است؟!! بخوانید؛
🔷شکی نیست که حمایت ایشان از تیم مذاکرهکننده مختص به یک تیم نبوده و اساسا رویه ایشان دفاع و حمایت از مسئولین مستقر میباشد؛ لکن به نظر نگارنده، تفاوتهایی در کیفیت حمایت های ایشان وجود دارد که نیازمند اندکی تأمل است؛ به همین منظور قسمتهایی از بیانات ایشان را در مورد تیم مذاکرهکننده -اعم از تیم فعلی و قبلی- در ذیل می آوریم تا به تفاوت های ریز و در عین حال مهم پی برده شود:
✳️رهبر انقلاب در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری در سال93، در قسمتی از بیانات خود فرمودند:
«همینجا این را عرض بکنم: این تیمی و هیئتی که رئیس جمهور محترم برای مذاکرات هستهای گذاشتهاند، مردمان امین و مردمان خوبی هستند. بعضی را ما از نزدیک میشناسیم و واقعاً مورد قبولند، بعضی را هم از حرفهایشان و از کارهایشان دورادور میشناسیم؛ هم امینند، هم دلسوزند؛ دارند تلاش میکنند کار میکنند؛ این را ما لازم است که منصفانه بیان کنیم. البتّه بااینکه این دوستان و این برادران برادران خوبی هستند، برادران امینی هستند و میدانیم که دارند برای صلاح کشور تلاش میکنند، درعینحال من نگرانم؛ چون طرف مقابل، طرف حیلهگری است.93/12/21»
❎ایشان همچنین سال94 در دیدار مداحان و ذاکران اهل بیت علیهم السلام فرمودند:
«نکتهی سوّم؛ همانطور که عرض کردم بنده به مجریان امر اعتماد دارم؛ این را شما بدانید؛ این آقایانی که مشغول کار هستند، اینها افرادی هستند مورد اعتماد ما، من در مورد آنها هیچ تردیدی [ندارم]؛ در آنچه تا حالا بودند، انشاءالله بعد از این هم تردیدی بهوجود نخواهد آمد؛ هیچ تردیدی نسبت به آنها ندارم. لکن درعینحال جدّاً دغدغه دارم؛ این دغدغه ناشی از آن است که طرف مقابل بشدّت اهل فریب و دروغ و نقضعهد و حرکت در خلاف جهت صحیح است؛ طرف مقابل اینجوری است. 94/01/20»
❇️در مقطع فعلی علاوه بر آنکه ایشان چندان نیازی به صحبت پیرامون مذاکره ندیده اند، در مواردی هم که ورود کرده اند تفاوت هایی با موارد قبلی داشته است؛ به این مورد توجه بفرمایید :
«فشار اقتصادی را با تلاش درونی، تلاش داخلی و با خنثی کردن تحریمها و البتّه تلاش دیپلماسی -همان طور که مشغولند برادران خوب ما- [باید خنثی کرد]؛ برادران انقلابی ما در زمینهی از بین بردن تحریمها و مجاب کردن طرف مقابل هم مشغول کارند که این هم خوب است، لکن کار عمده خنثی کردن تحریمها است 1400/11/28»
✅این بیانات، یک شباهت و یک تفاوت با بیانات قبلی ایشان دارد؛ وجه شباهت آن، ابراز اعتماد نسبت به تیمهای مختلف مذاکره کننده است و اما وجه تفاوت آن ابراز نگرانی از نتیجه مذاکرات در دور قبلی برخلاف دور جدید مذاکرات میباشد؛
به نظر میرسد #تخصص و #کاربلدی تیم جدید مذاکره کننده -چه در مدیریت متن مذاکرات و چه در هدايت افکار عمومی- مانع از ابراز نگرانی مجدد رهبر انقلاب(حداقل تاکنون) شده است.
#تغییر_به_نفع_مردم
#تیم_کاربلد
#هدایت_افکار_عمومی
#ولایتمداری
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰تجربه «نوروزی» متفاوت
🔶چند سالی بود که عشق و علاقه دوران کودکی به عید نوروز، جای خود را به بغض و نفرت نسبت به این ایام داده بود و برخلاف اکثریت مردم که انتظار فرارسیدن تعطیلات نوروز را میکشیدند هیچ احساس مثبتی نسبت به این ایام نداشتم؛ دلیل آن نیز مشخص بود، عمده مباحث مطرح شده در مهمانیها و دورهمی ها شکایت از وضعیت نامطلوب اقتصادی و همچنین متهم کردن نظام و دولت به فساد گسترده بود
🔷علیرغم اینکه میکوشیدم در اینگونه موارد خویشتنداری کرده و پاسخ ندهم لکن بعضی مواقع ناچار به پاسخگویی میشدم و همین امر، به ایجاد کدورت هایی بین خویشاوندان دامن میزد؛
آزاردهنده تر از همه این بحثها، این بود که گاهی مجبور میشدم از دولت غربگرایی دفاع کنم که سکوت و رای ندادن همین جماعت، موجب شده بود که چنان دولتی روی کار بیاید؛ ناگفته نماند که گاهی آنچنان از همان دولت عبرت دفاع میکردم که میترسم نکند گناهکار بوده باشم!!
♦️این ذهنیت موجب شده بود که دنبال بهانهای بودم تا شانه از این دورهمی ها خالی کنم ولی تقدیر چنین بود که باید تن به دید و بازدیدهای نوروزی میدادم؛
من که خود را برای مناظرات و مجادلات نوروزی(!) آماده کرده بودم با شروع دید و بازدید ها با وضعیتی مواجه شدم که حقیقتاً تعجب بنده را برانگیخت؛ آشنایانی که شاید بیش از یک سال بود که آنها را ندیده بودم در کمال تعجب و برخلاف آن سابقه ذهنی که از این افراد داشتم، از بهبود شرایط اقتصادی و روند فزاینده آن صحبت میکردند؛ هریک از این افراد از وضعیت صنف خود و بهبود وضعیت آن سخن به میان می آوردند و مدعی بودند که چند ماهی است شرایط شرکت و کارخانه آنها روز به روز بهتر می شود؛
🔻شخصی که قبلاً از رکود کارخانه و عدم ثبت سفارش برای خرید کالاهای کارخانه، گله مند بود هم اکنون از قراردادهایی که اخیراً با کشورهایی از جمله ترکمنستان و تاجیکستان منعقد شده بود صحبت میکرد و البته معترف بود که به دلیل کمبود ظرفیت کارخانه، حتی برخی از سفارش ها را قبول نمی کنند.
از این قسم افرادی که از وضعیت صنفی خود رضایت نسبی داشتند، کم نبودند لکن با این وجود افرادی بودند که نه ناظر به صنف خود بلکه طبق مطالبی که از رسانه ها شنیده بودند همچنان بر مطالب قبلی خود تأکید داشتند، اگرچه همین افراد هم پافشاری سابق را نداشتند؛
✳️بازگویی یکی از این اظهارات خالی از لطف نیست؛ در یکی از این دورهمی ها عنوان شد که کشور توسط لابی هایی اداره میشود و نشانه آن هم این است که مقامات کشور از روی کاغذی که توسط این لابی ها تهیه شده است به ایراد سخنرانی ميپردازند!!
واکنش من نسبت به این گونه صحبت ها، خنده همراه با حسرت بود؛ خنده از آن جهت که این گونه مطالب بیش از آن که بویی از واقعیت داشته باشند درون مایه طنز داشتند؛ و حسرت از آن جهت که سِلاح رسانه، عقل و ذهن اطرافیان من را نیز زخمی کرده است.
✅واقعا باور این که برخی چگونه چنین مطالبی را باور میکنند، برایم دشوار بود و هست؛ شاید دلیلش آن است که آن چنان که باید و شاید، به قدرت رسانه باور ندارم!
به هر حال ایام نوروز فرصتی بود تا به این نکته پی ببرم که صِرف بهبود وضعیت اقتصادی، نمیتواند منجر به شکست تحریم ها شود بلکه باید شکست تحریف را نیز به آن ضمیمه کرد.
#روایت_نوروز
#جریان_تحریف
#قدرت_رسانه
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰واکنشهایی برخاسته از ارادت
🔶شاید تعجب کنید ولی به نظر نگارنده شهادت مظلومانه حجت الاسلام و المسلمین اصلانی، بار دیگر مهر بطلانی بر این فرضیه بود که «مردم از دین و عالمان دین برگشته اند»؛
🔷 برای اثبات این ادعا کافی است به واکنش افراد حاضر در صحنه شهادت ایشان توجه کنید؛ افرادی که علی رغم اطلاع از خطرات و صدمات ورود به درگیری، خود را وارد صحنه کرده و از شدت خشم خود به شخص قاتل حمله می برند؛اگر ممانعت مأموران در آن لحظه نبود معلوم نبود که جوشش خشم و احساس مردم چه بلایی بر سر قاتل بیاورد.
♦️این را مقایسه کنید با زمانی که عالِمی در مقام و عظمت شیخ فضل الله نوری به دار آویخته میشود و به گواه تاریخ از احدی صدای اعتراضی بلند نمی شود!! اگرچه شاید افرادی از آن اقدام متأثر شدند و در گوشهای اشک ریختند لکن هیچ حرکتی برای دفاع از عالمان دین شکل نگرفت.
✅در پایان گفتنی است تصور این که احترام عالِمان دین در گذر زمان کاهش یافته است، ناشی از فضایی است که رسانه ها برای ما ساخته اند؛ به این صورت که با ضریب دهی به اقدامات افراد محدود -و واقعا معدود- خیال می کنیم که عموم مردم نیز همینگونه هستند لکن آنچه در واقعیت در جریان است خلاف آن چیزی است که رسانه ها بر آن اصرار دارند؛
به شرط حیات در مورد این شگرد رسانه ها مطالبی را خواهم نوشت.
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰درس امروز شهید چیت سازیان
🔶خداوند بر درجات شهید چیتسازیان بیفزاید که می فرمودند: «کسی میتواند از سیم خاردارهای دشمن عبور کند که از سیم خاردارهای نفس خود عبور کرده باشد»
🔷ساده اندیشی است اگر این بیان عارفانه شهید بزرگوار را منحصر در جنگ تحمیلی و مبارزه مسلحانه دانست بلکه اتفاقا عرصه جهاد تبیین میدان وسیعتری برای عینیت بخشیدن به این جمله نورانی است؛ هر کسی میتواند با تفکر پیرامون این جمله و تطبیق آن با شرایط کنونی مصادیقی از آن را بیابد و در این یادداشت از باب نمونه تنها به یک مورد بسنده می شود؛
♦️تصور کنید شخصی درباره موضوع خاصی، نظر و تحلیلی را ارائه کرده است و پس از ورود رهبری در آن مسأله -به عنوان فرمانده جهاد تبیین- سطحی و پوچ بودن آن تحلیل، مشخص شده است؛ در این صورت کسی که به تعبیر شهید چیت سازیان از سیم خاردار نفس خود عبور کرده باشد میتواند از سیم خاردار تحلیلهای سطحی و پوچ خود -که همانا دشمن خود او نیز هستند- عبور کند وگرنه دست به توجیهات و تأویلاتی میزند که علاوه بر این که منجر به فاصلهگیری تدریجی از فرمانده میشود، مضحکه خاص و عام نیز خواهد شد.
✅ و بالأخره گفتنی است کسی که علاوه بر عدم پذیرش اشتباه خود، بر نظر سابق پافشاری کرده و پنجه در صورت نزدیکان فرمانده می اندازد و آن ها را متهم میکند، در هر مسیری که باشد در مسیر امثال شهید چیت سازیان نیست.
#تقوای_سیاسی
#پذیرش_اشتباه
#تحلیل_سطحی
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰لطفا اطلاع رسانی نکنید‼️
🔶به عقیده ما، رویکرد دولت در پوشش اخبار مذاکرات وین بسیار هوشمندانه بوده و با راهبرد خنثیسازی تحریمها، تطبیق حداکثری دارد؛ البته پشت پرده مطالباتی که در زمینه اطلاعرسانی حداکثری از مذاکرات وین جریان دارد، تحمیل بازی دو سر باخت برای دولت و کشور میباشد. بخوانید؛
🔷پیرامون اخبار مذاکرات وین دو نوع رویکرد قابل تصور است؛ یا اطلاع رسانی صورت بگیرد و یا صورت نگیرد؛ تلاش دشمنان دانا در این جهت است که با اتخاذ هر دو رویکرد، دولت و گروه مذاکره کننده متهم به بی تدبیری شده و در نتیجه پشتوانه مردمی خود را از دست بدهند.
♦️توضیح بیشتر آن که در صورت عدم اطلاع رسانی از مذاکرات، دولت متهم به فاصله گذاری با مردم و نامحرم پنداری آنها شده و این انگاره ذهنی که «دولت به صورت پنهانی در حال امتیازدهی است» تقویت خواهد شد.
🔻در نقطه مقابل، نتیجه طبیعی اطلاع رسانی از مذاکرات، شکلگیری بحث و مناظره پیرامون آن بوده و لذا موضوعی که از اهمیت درجه چندم برخوردار بود، ناگاه به مسئله اول کشور تبدیل خواهد شد؛ در این شرایط هم، اتهام دولت این خواهد شد که سرنوشت کشور را به مذاکرات وین گره زده است!!
✳️از حامیان دولت «برجام و دیگر هیچ» انتظاری نیست لکن جای سوال از افرادی است که به درستی معتقدند بدون مذاکره میشود و میتوانیم کشور را اداره کنیم؛ تصور نمیکنید با اطلاع رسانی حداکثری از مذاکرات وین، ناخودآگاه سرنوشت کشور به بیرون از مرزها گره میخورد؟!! و آیا اساسا مانور رسانه ای بیش از حد روی بحث مذاکرات، اقدام درستی است؟!!
✅و بالاخره این اشاره رهبری در دیدار کارگزاران نظام را که مخاطبان گزارش های مذاکرات را مشخص میکنند، نیازمند دقت و توجه میدانیم:
«خب خوشبختانه وزیر محترم خارجه و آن مسئولین هیئت مذاکرهکننده گزارشات دقیق خودشان را به #رئیسجمهور میدهند، به #شورای_عالی_امنیّت_ملّی میدهند، در جریان قرار دارند، تصمیمگیری میکنند، فکر میکنند، جوانب قضیّه را میسنجند.»
#ولایتمداری
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰علم ناقص و نیمچهها ‼️
1⃣مدتی بود که مسجد محله، مجهز به میکروفون یقه ای شده بود و مورد استفاده امام جماعت قرار میگرفت و نمازگزاران نیز میتوانستند اذکار نماز را که توسط امام جماعت ادا میشد بشنوند؛ در یکی از روزها پیرمردی که اتفاقا از اهالی ثابت مسجد هم نبود، پس از نماز ظهر و با صدای بلند و به شیوه ای که گویی با خود صحبت میکند گفت: «حتما پیامبر جدیدی آمده و دین تازهای آورده است! مگر نماز ظهر هم با صدای بلند خوانده می شود؟!» روحانی مسجد که انسان خوش مشرب و با سعه صدر بالایی بود توضیح داد که منظور از صدای آهسته در نماز ظهر، آشکار نکردن صدا است و اگر به واسطه میکروفون صدای امام جماعت آشکار شود اشکالی ندارد؛ البته بعید بود آن پیرمرد به صحبتهای روحانی اعتنایی بکند!! بخوانید؛
2⃣معروف است که میگویند هر چیزی به جز علم، وجود ناقصش بهتر از عدم آن است؛ به عنوان مثال اگر انسان سلامتی ناقص داشته باشد بهتر از عدم سلامتی است ولی در علم اینگونه نیست؛ دلیل آن نیز روشن است؛ چرا که علم ناقص بی آن که #منطق_تحقیق را به انسان عرضه کند، #منطق_تقلید را از انسان سلب می نماید و این گونه انسان را تبدیل به موجود بی منطق محض می کند.
انسانی که علم ندارد حداقل در مقابل عالم تسلیم است لکن کسی که علم ناقص داشته باشد همین پذیرش را نیز نخواهد داشت.
3⃣ای کاش آسیبهای علم ناقص به همان مواردی نظیر اعتراضات پیرمرد داستان محدود میشد ولی متأسفانه این بیماری مرزی نمیشناسد و همانند غده سرطانی، پیکره جامعه را در بر میگیرد؛ به عنوان مثال شخصی که اطلاعات دینی او از عکسنوشته های موجود در اینستاگرام فراتر نمی رود به راحتی به خود اجازه می دهد که درباره علوی بودن یا نبودن جمهوری اسلامی ریش بجنباند و قلم بزند.
4⃣در ادامه به برخی از خصوصیات نیمچهها اشاره میکنیم:
🔻نیمچهها قابلیت بالایی دارند که بازیچه دست این و آن شوند؛
🔻 به راحتی فریب صحبت های ظاهرالصلاح را میخورند و به استخدام گویندگان آن درمیآیند؛
🔻علی رغم آنکه در ظاهر ادعا میکنند چیزی نمیدانند ولی کنشگری های آنان حاکی از آن است که خود را علامه دهر میپندارند؛
🔻نسبت به پرده برداری و محاسبه عیوب خود سست و تنبل اند لکن در میدان پرده دری از عیوب دیگران سر از پا نمی شناسند.
🔻به تدریج و برای توجیه اقدامات خود، اعتقادات پیشین خود را زیر سوال میبرند تا تناقضات آشکار خود را پوشیده نگهدارند و ناگزیر تن به تناقضات پنهانی میدهند.
🔻هیچ گاه احتمال نمیدهند که شاید خطا از جانب آنان باشد و همیشه طرف مقابل را مجرم و گناهکار میدانند.
🔻به راحتی قضاوت میکنند و شهوت موضعگیری دارند؛ پس از آنکه سستی و بی مایگی سخنانشان آشکار میشود، آسمان ریسمان به هم میبافند که نکند به غرورشان بربخورد.
🔻 وقتی در مباحثه با آنان به صحبت بزرگان و علما استناد میشود، پای عقل را به میان کشیده و منظورشان همان عقل متأثر از علم ناقص خود میباشد.
#علم_ناقص
#حکومت_علوی
#جمهوری_اسلامی
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰معجزهای دیگر از رئیسی
🔶ابتدای انتخاب دولت مردمی و در ایامی که هنوز فرآیند انتقال دولت صورت نگرفته بود صحبتهایی علیه دولت در برخی از رسانهها مطرح میشد که مسبوق به سابقه نبوده و این سوال را برای ناظر منصف ایجاد میکرد که چرا این رسانهها در 8سال گذشته و با مشاهده انواع ناکارآمدی ها و بی تدبیری ها، سکوت اختیار کرده و از اقدامات دولت وقت حمایت میکردند؟! این رسانهها در اقدامی هماهنگ، رفع مشکلاتی نظیر تلفات 700 نفری کرونا، تورم حدود ۵۰ درصدی، رشد اقتصادی نزدیک صفر و....را از دولتی که هنوز روی کار نیامده بود مطالبه میکردند!
🔷در همان ایام ستون نویس یکی از روزنامههای کشور در یادداشتی با عنوان «رئیسی لال ها را شفا میدهد! » به انتقاد از این رویکرد رسانه ها پرداخته و نتیجه گرفته بود: «و بالاخره اگرچه جناب رئیسی سوابق درخشانی از خدمت به مردم و تلاش پیگیر برای رفع مشکلات آنان را در کارنامه خود دارد ولی «شفای لالها» را باید یکی از معجزهها و دستاوردهای بزرگ ایشان دانست. آقای رئیسی در همین فاصله ۴ روزه ریاست خود بر جمهوری اسلامی ایران، بسیاری از اصلاحاتچیها را که تاکنون زبانشان از انتقاد و اعتراض به پلشتیهای ۲ ساله کرونا و ۸ ساله دولت آقای روحانی بسته بود، شفا داده و قفل زبانشان را باز کرده است !»
♦️به نظر میرسد گذر زمان، معجزه دیگری از دولت مردمی را آشکار کرده است که عنوان «متخصص سازی» گویای این دستاورد خواهد بود.
سعهصدر و انتقاد پذیری بالای دولت موجب شده است که هر کس با اندک اطلاعاتی در قامت یک متخصص ظاهر شده و به انتقاد -بخوانید تخریب- اقدامات دولت بپردازد.
1⃣شخصی با استماع چند صوت طبی، متخصص طب(!) شده و به انتقاد از سیاستهای بهداشتی-درمانی دولت میپردازد و همچنین دستاوردهای دولت در این زمینه را به منزله نقطه ضعف به مردم معرفی میکند.
2⃣شخصی با تماشای چند برنامه اقتصادی تلویزیون، متخصص اقتصاد شده و سیاستهای پولی و مالی، حذف یا باقی بودن ارز دولتی و... را مورد بررسی کارشناسانه(!) خود قرار میدهد.
3⃣شخصی با پیگیری چند کانال تلگرامی و ایتایی، متخصص روابط بین الملل شده و راهبرد ایران در مذاکرات هسته ای را نادرست معرفی میکند! و...
از این گونه متخصص هایی که در این مدت به ابراز نظرات خود پرداختند کم نیستند و به نظر راقم این سطور این پدیده را پس از «شفای لال ها» باید معجزه ای دیگر از دولت مردمی دانست.
✅و بالاخره در پایان گفتنی است که اختلاف نظر در هر حوزه ای و بین کارشناسان آن حوزه امری طبیعی بوده و موجب رشد و پیشرفت کار میگردد؛ لکن روی صحبت این یادداشت با کسانی است که به صرف پیگیری چند برنامه و کانال، تصور تخصص پیدا کرده و به زعم خود ارزیابی تخصصی از تحولات کشور دارند!
#تصور_تخصص
✍ادمین عقال
🆔@eghaal
🔰معارضه به هر قیمتی!!
🔶آن طور که پیداست با فروکش کردن جار و جنجالهای رسانهای در قضیه حذف ارز دولتی، هم اکنون کمتر کسی است که مخالفت کارشناسی با این مقوله داشته باشد و قریب به اتفاق متخصصان اقتصادی بر لزوم اجرای این طرح اذعان دارند؛ لکن روی صحبت این یادداشت با رسانه هایی است که پس از ناکامی در مبارزه با اصل طرح، به بهانههای دیگری برای تخریب دولت متوسل شدند. بخوانید؛
🔷به محض مشخص شدن صحت و درستی تصمیم دولت در حذف ارز دولتی، به ناگاه انتقادات از #اصل تصمیم به #نحوه_اجرای تصمیم تغییر چهره داد؛ رسانه هایی که تا دیروز این تصمیم دولت را ناشی از بیتدبیری می دانستند به یکباره تغییر موضع داده و انتقاد اصلی خود را عدم تبیین درست از سوی دولت عنوان کردند!
♦️فارغ از توضیحات معاون اول رئیس جمهور، وزیر جهاد کشاورزی، سخنگوی دولت، سخنگوی اقتصادی دولت، معاون وزیر صنعت و... به اعتقاد ما این انتقاد نیز وارد نمیباشد. رسانههای خارجی و برخی دنبال های داخلی آن، با طراحی یک بازی دوسر باخت درصد بودند -و هستند- که هر اقدامی از طرف دولت را بهانهای برای دمیدن بر شیپور ناکارآمدی دولت قرار دهند؛ به دو نمونه زیر توجه کرده و کلاه خود را قاضی کنید؛ آیا رویکرد این رسانهها غیر از این است؟!
1⃣وقتی دولت از برنامههای در دست اجرای خود توضیح می دهد برخی از رسانه ها با طعنه به دولت میگویند:«اجازه دهید پس از اتمام برنامه ها به مردم گزارش دهید!»
زمانی هم که به توضیح برنامه ها پرداخته نشود، دولت را متهم به بی برنامگی میکنند!!
2⃣وقتی دولت از دستاوردهای خود گزارش می دهد همین رسانه های خارجی -که کینه عمیق آن ها نسبت به رهبری بر کسی پوشیده نیست- قسمتی از بیانات رهبری را بر نیزه کرده و دولت را متهم به کار نمایشی میکنند!!
در طرف مقابل اگر گزارش داده نشود خط خبری این رسانه ها این خواهد بود که «چرا مردم را نامحرم میدانید و گزارش اقدامات خود را نمیدهید؟!»
این رویکرد دوگانه دولت را در جایگاه #متهم_همیشگی نشانده و حتی دستاوردهای دولت را نیز به منزله نقطه ضعف معرفی میکند؛ گاهی این شگرد به قدری هنرمندانه دنبال میشود که حتی برخی از دوستداران انقلاب را نیز دچار شک و تردید کرده و آتش توپخانه آنان را به سمت جبهه های خودی هدایت میکند!
✅چنین برخوردی -البته نه در این سطح و حجم- اوایل انقلاب نیز وجود داشت؛ تا جایی که حضرت امام (ره) در واکنش به اشکال تراشیهای نابجا فرمودند:
«ما گرفتار بعضی اشخاص هستیم که #کنار_نشستهاند و به اشخاصی که در میدان هستند، چه میدانهای جنگ، چه میدانهای #مبارزه_با_فساد و چه میدانهای #بازسازی کشور، در خارج آنها نشستهاند و قلمها را در دست گرفتهاند و اشکال میکنند و کارشکنی میکنند.60/02/21»
همچنین در جای دیگری ایشان میفرمایند : «یک دسته هم #نشستهاند هر کار صحیحی هم بشود آنها میگویند خراب است. هر خدمتی هم که دولت میکند آنها میگویند خراب است. آنها از اول دلشان میخواهد که وضع، این وضع نباشد. 62/05/25»
بدیهی است که در مقابل این حجم از تبلیغات سوء دشمن، صِرف تبیین نمیتواند پاسخگوی شبهات باشد و شایسته و بایسته است که ویژگی جهادی بودن نیز به آن ضمیمه شود.
✍ادمین عقال
پ.ن: پیش از این و در یادداشتی با عنوان «دستور کار:سیاهنمایی حداکثری» به طور مفصل به این شگرد رسانهها پرداختهایم؛
🆔@eghaal
🔰متخصصان تلویزیونی ‼️
🔶به هر ترتیبی که بود جمع بندی کارشناسان اقتصادی -چه در داخل دولت و چه خارج از دولت- بر حذف ارز ترجیحی و پرداخت مستقیم یارانه به مردم منتهی شد؛ در این مدتی هم که این طرح آغاز شده است تدبیر های لازم از طرف دستگاههای ذیربط اتخاذ شده و توزیع کالاهای اساسی با کمترین مشکل در جریان است؛ در این میان با پدیده نامطلوبی مواجه بودیم که تلاش میکنیم آن پدیده را در بوته نقد و ارزیابی قرار داده و به سهم خود از تکرار آن در آینده جلوگیری کرده باشیم. بخوانید؛
🔷قرائن موجود حکایت از آن دارد که برای نحوه مدیریت ارز ترجیحی، ماه ها جلسات تخصصی بین کارشناسان اقتصادیِ وابسته به جریانهای مختلف کشور برگزار شده است؛ علی رغم استفاده از کارشناسانی که در حوزه اقتصاد، صاحب نظر هستند، متاسفانه پس از مدتی مشاهده شد که برخی از محصّلین رشته اقتصاد با کشاندن مباحث تخصصی به فضای رسانهای و عمومی، به التهابات فکری جامعه دامن زده و مردم را نگران تصمیمات دولت می نمودند؛ این نوع برخورد از طرف این افراد، سوالاتی جدی به دنبال داشت:
🔻آیا این افراد توانایی اقناع کارشناسان را در جلسات #تخصصی و #خصوصی ندارند که برای به کرسی نشاندن نظرات خود متوسل به دوپینگ رسانهای میشوند؟
🔻آیا کارشناسی(!) که با یک توئیت چندخطی، برنامهای را که ماهها توسط متخصصان کشور آماده شده است، زیر سوال میبرد، بر اعتبار علمی خود خدشه وارد نمیسازد؟!
🔻آیا انتظار بهکارگیری این افراد در پستهای مدیریتی کشور، انتظار منطقی و بهجایی است؟!!
پاسخ به این سوالات و دهها سوال مشابه دیگر را بر عهده خوانندگان محترم میگذاریم لکن یادآوری این نکته را ضروری میدانیم که این نحوه برخورد منحصر در این حادثه نبوده و پیش از این در مسائل دیگری نظیر مسائل پزشکی هم مشاهده شده است!
✅در پایان اشاره به این قسمت از بیانات رهبری که چارچوب آزاداندیشی مطلوب و واقعی را ترسیم میکنند، خالی از لطف نیست:
«ما طرفدار آزاداندیشی هستیم. البته من به شماها بگویم، آزاداندیشی جایش توی تلویزیون نیست؛ آزاداندیشی جایش توی جلسات تخصصی است. مثلاً فرض کنید در زمینهی فلان مسئلهی سیاسی، یک جلسهی تخصصىِ دانشجوئی بگذارید؛ دو نفر، پنج نفر، ده نفر بیایند آنجا با همدیگر بحث کنند؛ این میشود آزاداندیشی. همین جور، بحث سر معارف اسلامی است؛ همین جور، بحث سر تفکرات مکاتب گوناگون جهانی است؛ همین جور، بحث سر یک مسئلهی علمی است. بنابراین جلسه باید جلسهی تخصصی باشد؛ والّا توی جلسات عمومی و در صدا و سیما دو نفر بیایند بحث کنند، آن کسی که حق است، لزوماً غلبه نخواهد کرد؛ آن کسی غلبه خواهد کرد که بیشتر عیّارىِ کار دستش است و میتواند بازیگری کند؛ مثل قضیهی عکس مار و اسم مار. گفت: کدام یکی مار است؟ مردم با اشاره به عکس مار گفتند: معلوم است، مار این است. بنابراین آزاداندیشی در جلسات تخصصىِ متناسب با هر بحثی باید باشد؛ در محیطهای عمومی جای آن بحثها و مناظرهها نیست.۱۳۸۹/۰۹/۱۶»
#آزاداندیشی_واقعی
#دوپینگ_رسانهای
#عیّاری_تخصصی
✍ادمین عقال
🆔@eghaal