🔰 نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه
♦️جزئیات نظریه
🔸تاریخ نظریه : 1402/06/04
🔹شماره نظریه : 7/1402/384
🔸شماره پرونده : 1402-127-384 ح
✍️⚖️استعلام
در صورتیکه حکم غیابی به صورت قانونی به محکومعلیه ابلاغ شود، خواهشمند است به پرسشهای زیر پاسخ دهید: 1- آیا مهلت واخواهی (بیست روز یا دو ماه حسب مورد) از تاریخ ابلاغ قانونی محاسبه میشود و یا به سبب عدم ابلاغ واقعی به محکومعلیه، واخواهی دارای مدت نخواهد بود؟ 2- آیا پس از سپری شدن مهلت واخواهی و تجدیدنظرخواهی، حکم غیابی قابل اجرا است و یا به جهت بدون مدت بودن واخواهی (به سبب عدم ابلاغ واقعی حکم غیابی)، حکم غیابی قابل اجرا نخواهد بود؟
✅پاسخ:
1 و 2- اولاً، با توجه به مفاد تبصره یک ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 که حکم غیابی را پس از انقضای مهلت قانونی و قطعی شدن دادنامه قابل اجرا دانسته و با لحاظ ماده 336 همین قانون که مهلت درخواست تجدید نظر را بیست روز از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی اعلام کرده و همچنین با توجه به ماده یک قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 که اجرای هیچ حکمی را پیش از قطعیت آن نمیپذیرد، حکم غیابی (قابل تجدید نظر) زمانی قابل اجرا خواهد بود که مهلت واخواهی و تجدید نظرخواهی سپری شده باشد و این مهلت از تاریخ ابلاغ حکم غیابی؛ هرچند به نحو قانونی باشد، آغاز میشود. ثانیاً، چنانچه رأی غیابی به محکومعلیه ابلاغ واقعی نشـود و با سـپری شـدن مـهلت واخـواهی و تجدید نظرخواهی قطعی شود و محکومعلیه غایب خارج از مهلت، واخواهی کرده و مدعی عدم اطلاع از رأی باشد، با توجه به قسمت اخیر تبصره یک ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، دادگاه ابتدا در مورد ادعای وی مبنی بر عدم اطلاع از مفاد رأی رسیدگی و حسب مورد قرار رد یا قبول دادخواست واخواهی صادر میکند؛ صدور قرار رد واخواهی بدون رسیدگی و احراز صحت و سقم ادعای وی مبنی بر عدم اطلاع از رأی غیابی فاقد وجاهت قانونی است؛ صدور قرار قبولی واخواهی نیز مانع اجرای حکم خواهد بود.
➖➖➖➖ـ
🇮🇷 کانال حقوقدانان انقلابی
🔰 نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه
♦️جزئیات نظریه
🔸تاریخ نظریه : 1402/06/03
🔹شماره نظریه : 7/1401/1195
🔸شماره پرونده : 1401-3/1-1195 ح
✍️⚖️استعلام
چنانچه بزه تصرف عدوانی در مال غیرمنقول اثبات شود و قاضی در اجرای ماده 690 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات مصوب 1375) حکم به اعاده وضع به حالت سابق بدهد و بزهکار در فرایند رسیدگی به دعوای رفع تصرف اقدام به کشت و زرع و احداث اعیانی در مال غیرمنقول کرده باشد؛ اما هنوز موقع برداشت محصول نرسیده باشد، شیوه اجرای حکم رفع تصرف عدوانی چگونه است؟ توضیح آنکه، در ماده 48 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 و ماده 165 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 در این خصوص دو حکم متفاوت وجود دارد؛ بر همین اساس برخی قضات معتقدند از آنجا که در دعوای کیفری رفع تصرف رکن مالکیت احراز میشود، به مانند دعوای خلع ید است و نوعی دعوای مالکیت است و قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 باید اعمال شود؛ در مقابل، عدهای بر این عقیدهاند که دعوای رفع تصرف عدوانی دعوایی شکلی است و مقررات تصرف عدوانی به شرح مذکور در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 باید اعمال شود و این قانون آخرین اراده شارع در این خصوص است. خواهشمند است در این زمینه اعلام نظر فرمایید.
✅پاسخ:
اولاً، برای احراز جرم تصرف عدوانی موضوع ماده 690 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375، احراز مالکیت شاکی و عدوانی بودن تصرف مشتکیعنه ضرورت دارد و نیازی به کشف و احراز سبق تصرف شاکی نیست و در صورت حدوث اختلاف در مالکیت ملک موضوع دعوا، طبق ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار اناطه صادر می¬شود. بدیهی است در فرض سؤال چنانچه مستند مالکیت شاکی، سند عادی و مستند تصرفات متهم، سند رسمی باشد، وفق ماده 73 قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310 با اصلاحات و الحاقات بعدی، قاضی رسیدگیکننده ملزم است به مفاد سند رسمی ترتیب اثر دهد و اختلاف در مالکیت مصداقی نخواهد داشت و باید بر اساس محتوای پرونده و کیفیت ادله و احراز یا عدم احراز ارکان بزه، اتخاذ تصمیم کند. ثانیاً، با توجه به مراتب فوق و لحاظ آنکه در فرض سؤال غاصبانه بودن ید متصرف عدوانی، احراز شده و موضوع مشمول عمومات حاکم بر غصب است، در صورتیکه محکومعلیه به دریافت قیمت بذر و زراعت و یا پرداخت اجرتالمثل رضایت ندهد، برابر قسمت اخیر ماده 165 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، به درخواست محکومله بذر و زراعت معدوم و ملک مـورد تصرف به وضع سابق اعاده میشود. توضیح آنکه، قانونگذار در ماده اخیرالذکر بدون توجه به شرط نبودن احراز مالکیت در تصرف عدوانی موضوع این ماده، همان حکم غصب را جاری دانسته است که به قیاس اولویت نسبت به مواردی مانند فرض سؤال که مالکیت خواهان نیز احراز شده است، مجری خواهد بود.اولاً، برای احراز جرم تصرف عدوانی موضوع ماده 690 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375، احراز مالکیت شاکی و عدوانی بودن تصرف مشتکیعنه ضرورت دارد و نیازی به کشف و احراز سبق تصرف شاکی نیست و در صورت حدوث اختلاف در مالکیت ملک موضوع دعوا، طبق ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار اناطه صادر می¬شود. بدیهی است در فرض سؤال چنانچه مستند مالکیت شاکی، سند عادی و مستند تصرفات متهم، سند رسمی باشد، وفق ماده 73 قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310 با اصلاحات و الحاقات بعدی، قاضی رسیدگیکننده ملزم است به مفاد سند رسمی ترتیب اثر دهد و اختلاف در مالکیت مصداقی نخواهد داشت و باید بر اساس محتوای پرونده و کیفیت ادله و احراز یا عدم احراز ارکان بزه، اتخاذ تصمیم کند. ثانیاً، با توجه به مراتب فوق و لحاظ آنکه در فرض سؤال غاصبانه بودن ید متصرف عدوانی، احراز شده و موضوع مشمول عمومات حاکم بر غصب است، در صورتیکه محکومعلیه به دریافت قیمت بذر و زراعت و یا پرداخت اجرتالمثل رضایت ندهد، برابر قسمت اخیر ماده 165 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، به درخواست محکومله بذر و زراعت معدوم و ملک مـورد تصرف به وضع سابق اعاده میشود. توضیح آنکه، قانونگذار در ماده اخیرالذکر بدون توجه به شرط نبودن احراز مالکیت در تصرف عدوانی موضوع این ماده، همان حکم غصب را جاری دانسته است که به قیاس اولویت نسبت به مواردی مانند فرض سؤال که مالکیت خواهان نیز احراز شده است، مجری خواهد بود.
➖➖➖➖ـ
🇮🇷 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ#آموزش_همگانی_حقوق
✍️ضابطان دادگستری و تکالیف آنان
💢ضابطان دادگستری مأمورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم، حفظ آثار و علائم و جمعآوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم، تحقیقات مقدماتی، ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی، به موجب قانون اقدام میکنند.
♦ضابطان دادگستری عبارتند از:
الف- ضابطان عام شامل فرماندهان، افسران و درجهداران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که آموزش مربوط را دیده باشند.
ب- ضابطان خاص شامل مقامات و مأمورانی که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محول شده ضابط دادگستری محسوب میشوند؛ از قبیل رؤسا، معاونان و مأموران زندان نسبت به امور مربوط به زندانیان، مأموران وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه و مأموران نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. همچنین سایر نیروهای مسلح در مواردی که به موجب قانون تمام یا برخی از وظایف ضابطان به آنان محول شود، ضابط محسوب میشوند.
🔸کارکنان وظیفه، ضابط دادگستری محسوب نمیشوند، اما تحت نظارت ضابطان مربوط در این مورد انجام وظیفه میکنند و مسؤولیت اقدامات انجام شده در این رابطه با ضابطان است. این مسؤولیت نافی مسؤولیت قانونی کارکنان وظیفه نیست.
🔸احراز عنوان ضابط دادگستری، علاوه بر وثاقت و مورد اعتماد بودن منوط به فراگیری مهارتهای لازم با گذراندن دورههای آموزشی زیر نظر مرجع قضایی مربوط و تحصیل کارت ویژه ضابطان دادگستری است. تحقیقات و اقدامات صورت گرفته از سوی اشخاص فاقد این کارت، ممنوع و از نظر قانونی بدون اعتبار است.
🔺دادستان مکلف است بهطور مستمر دورههای آموزشی حین خدمت را جهت کسب مهارتهای لازم و ایفاء وظایف قانونی برای ضابطان دادگستری برگزار نماید.
➖➖➖ـ
🇮🇷 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
🔴برنامه اربعینی متفاوت سیما با موضوع پیادهروی جاماندگان اربعین؛ امشب، حوالی ساعت ۲۰
🔹ویژهبرنامه تلویزیونی اربعینی "طریق" امشب با موضوع پیادهروی جاماندگان اربعین حسینی(ع) و با حضور سردار حسنزاده، فرمانده سپاه تهران بزرگ و رئیس ستاد مردمی جاماندگان اربعین حسینی روی آنتن میرود.
🔹زمان: سهشنبه چهاردهم شهریورماه؛ حوالی ساعت ۲۰ از شبکه یک سیما
قواعد عام احراز صلاحیت کیفری.pdf
2.79M
⚖️✍️جزوه فوق العاده کاربردی قواعد عام احراز صلاحیت کیفری به قلم دکتر شاهچراغ از اساتید معظم معاونت آموزشی قوه قضاییه
➖➖➖ـ
🇮🇷 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ☫﷽☫ـ
📸 گزارش تصویری از برپایی موکب جاماندگان اربعین حسینی سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ هم اکنون در ضلع جنوب غربی میدان شوش
🔖لینک خبری:
http://tehranb.basijlaw.ir/node/32260
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
🏴 اَلسَّلامُ عَلَیْـکَ یا اَبا عَبْدِاللّهِ الْحُسَیْن(ع)
⚫ مراسم جاماندگان اربعین حسینی
🔖به همت سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ و با همکاری بسیج کانون های حقوقی مربوطه برگزار می گردد:
💢برپایی ایستگاه صلواتی و غرفه مشاوره حقوقی رایگان
📍نشانی: میدان شوش ابتدای خیابان فدايیان اسلام ضلع غربی
🔺چهارشنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۲
از ساعت ۶ صبح الی ۱۸
┏━━━🕯🥀🕯━━━┓
🏴 منتــــظر زیارتتانیــــــم
سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ
اربعین حسینی ۱۴۰۲ 🏴
┗━━━🕯🥀🕯━━━┛
ــــــــــــــــــــــ
#اربعین
#گروه_جهادی_بسیج_وکلای_دادگستری
#بسیج_مرکز_وکلاء_قوه_قضائیه
#بسیج_کانون_وکلای_دادگستری
#بسیج_نخبگان_حقوقی_قضایی
#بسیج_کانون_سردفتران_دفتریاران
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ#هم_اکنون
ـ☫﷽☫ـ
📸 گزارش تصویری از خدمت جهادی موکب جاماندگان اربعین حسینی سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ رأس ساعت هفت صبح در ضلع جنوب غربی میدان شوش
🔖لینک خبری:
http://tehranb.basijlaw.ir/node/32261
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ#هم_اکنون
ـ☫﷽☫ـ
📸 گزارش تصویری از خدمت جهادی و مشاوره حقوقی رایگان در موکب جاماندگان اربعین حسینی سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ در ضلع جنوب غربی میدان شوش
🔖لینک خبری:
http://tehranb.basijlaw.ir/node/32261
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ#هم_اکنون
ـ☫﷽☫ـ
📸 گزارش تصویری از خدمت جهادی و مشاوره حقوقی رایگان در موکب جاماندگان اربعین حسینی سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ در ضلع جنوب غربی میدان شوش
🔖لینک خبری:
http://tehranb.basijlaw.ir/node/32261
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی
ـ#هم_اکنون
ـ☫﷽☫ـ
📸 گزارش تصویری از نماز جماعت و پذیرایی ناهار از عزاداران حسینی در موکب جاماندگان اربعین سازمان بسیج حقوقدانان تهران بزرگ مستقر در ضلع جنوب غربی میدان شوش
🔖لینک خبری:
http://tehranb.basijlaw.ir/node/32261
➖➖➖ـ
🏴 #کانال_حقوقدانان_انقلابی