1_1575423067.mp3
14.19M
ترجمه متن مقاله گاردین:
http://tarjomaan.com/vdcc.mq4a2bqxela82.html
🔎 سیاستهای دولتهای اصولگرا و اصلاح طلب، انقلابی و سازشکار ما را باهم مقایسه کنید ببینید آیا همه، سیاستهای اقتصادی نئولیبرال ندارند؟:
• رقابت سازی در خدمات عمومی با خصوصی سازی.
• سرکوب چانه زنی دسته جمعی اتحادیه های کارگری برای دستمزد بیشتر.
• دکترین شوک برای آزاد سازی قیمت ها و...
• کاهش مالیات ثروتمندان.
• مقررات زدایی برای تصرفات در محیط زیست.
• مالی سازی و بورسی کردن همه چیز.
• و...
⬅️ و هرچه دولت بی نقش تر و بازار بازیگر اصلی شود، قدرت خرید جای برگه رأی می نشیند! و مشارکت سیاسی حداقلی تر می شود!
* مقاله همه ما نئولیبرال هستیم را بخوانید/ بشنوید و قضاوت کنید!
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
1_1576066105.pdf
2.66M
✅ آدرسهای غلط و مسئولیت گریزی های رندانه (نگاهی به نقش شوکدرمانی در بحران سازی نقدینگی)
❇️ دکتر عباس شاکری، استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
⁉️ دولت در تونل وحشت ارز ۴۲۰۰ تومانی چه کند؟
✳️ دولت سیزدهم خود را در انتهای #تونل_وحشت ارز ۴۲۰۰ تومانی می بیند و چاره را در این می بیند که سریع بیرون بزند حتی اگر سپر ماشینش به این طرف و آن طرف گیر کند و زمینگیر شود.
❎ گاهی ترسیم غلط مشکل باعث ارایه نسخه اشتباهی میشود که وضع بیمار را وخیم تر میکند
✳️ مسئول سازمان برنامه اخیرا در مصاحبه ای گفته بود که ما برای تامین یارانه حمایت از تولید ۲۰ میلیارد دلار نیاز داریم ولی مبلغ ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی مصوب مجلس کفاف بیش از. نصف این مبلغ را نمی دهد.نتیجه این ترسیم مشکل این می شود که چارهای جز حذف ارز حمایتی نداریم و این کار را هم باید یکباره انجام بدهیم که سریع خلاص شویم (بخوانید شوک درمانی)، غافل از اینکه خود دولت اولین قربانی این سیاست است که در اثر تورم ناشی از سیاست کسری بودجه اش افزایش مییابد
❇️ برگردیم مشکل دقیقا در تبصره ۱۴ بودجه و سایر تبصره های مرتبط با یارانهها است که دقیقا نمی دانیم به چه چیزی می خواهیم یارانه بدهیم و چگونه باید بدهیم؟ اصلا می خواهیم یارانه ریالی بدهیم یا دلاری؟ به تولید کننده یارانه بدهیم یا ندهیم؟ چرا ۲۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه گذاشتیم که دولت کم بیاورد؟
✳️ #راهحل موجز و مختصر، مجلس به سرعت برای اصلاح تبصره ۱۴ بودجه (مشهور به تبصره هدفمندی یارانهها) و سایر تبصره های مرتبط با یارانهها جلسه بگذارد و با کمک دولت آن را اصلاح کند، در این اصلاحیه
1⃣تکلیفتان را با یارانه ریالی یا ارزی مشخص کنید
2⃣ در مصارف جدول تبصره 14 بازنگری کنید که در جدول اصلاحی آن بدون منطقی مشخص ردیف های تخصیصی زیادی آمده که باید بر اساس اولویت بندی یارانه تولید بازنگری شوند.
3⃣حداقل سهم ۳۰ درصدی تولید (الزام قانون هدفمندی یارانهها) را بدهید و داستان دراماتیک فساد در تخصیص ارز و قاچاق صادراتی و مانند آن را هم فعلا کنار بگذارید.
4⃣شما که بناست به تورم تن بدهید بیایید تورم ناشی از فشار تقاضا را بپذیرید نه تورم مخربتر ناشی از فشار هزینه تولید را، ساده تر بگویم، از بانک مرکزی استقراض کنید منتهی با افزایش نرخ ذخیره قانونی خلق پول بانکی را کنترل کنید. این کار به مراتب بهتر از خودزنی حذف یارانه حمایت از تولید است. گذشته از آنکه در شرایط رکودی کنونی افزایش کسری بودجه از محل افزایش خلق نقدینگی دولتی میتواند چرخه تولید را هم به حرکت درآورد در حالی که حذف یا کاهش یارانه تولید، چهارچرخ ماشین تولید را پنچر می کند (رک به گزارشی که در مورد کسری بودجه نوشتم).
5⃣برای مدیریت یارانه تولید به جای شوک درمانی، برنامه میان مدت ۳ تا ۴ ساله بریزید و به شکلی قاعده مند یارانه را از یارانه واردات به یارانه تولید منتقل کنید برای نهاده دامی، کالاهای اساسی مثل گندم،دانه های روغنی و نهاده دارو و...
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
Summary_WorldInequalityReport2022_English.pdf
4.47M
گزارش بیعدالتی جهانی ۲۰۲۲
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🐮 تبدیل گاوداری به مهمانسرای عمو قدرت
🐄 هرچند خلاقیت عمو قدرت ستودنی است،ولی طنز تلخش این است که دامداری به صرفه نیست ولی خدمات به صرفه است.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
❇️ ضرورت کمک به دولت برای گذر از این مرحله سخت
✅ارز ۴۲۰۰ تومانی از ابتدا ناقص متولد شد، دولت پیش نباید میگذاشت که نرخ بازار آزاد از این نرخ فاصله بگیرد، که این کار را نکرد و هم اکنون شاهد مشکلاتی مثل قاچاق و مانند آن هستیم.
❇️بهر حال دولت تصمیم خودش را گرفته و می خواهد قیمت اقلامی مثل آرد و روغن و.. را تعدیل کند، حال که چنین است باید کمک کرد که این سیاست با کمترین فشار بر اقشار محروم اجرایی شود. یارانه پرداختی باید هوشمند باشد و از امنیت غذایی محرومان حفاظت کند.
❇️مهمتر از همه این است که دولت سیاست مشخصی برای کنترل قیمت ارز آزاد داشته باشد وگرنه ما سال دیگر دوباره از شکاف قیمتی این بار بین ارز ۲۳ هزار تومانی و ارز آزاد سخن خواهیم گفت که الان فاصله شأن حدود ۵ هزار تومان است.
✳️دولت دکتر رییسی الان باید تاوان سیاست های اشتباهی که در دولت قبل از سال ۱۳۹۷ گرفته شد را بدهد و امید داریم که پس از این دولت موفق به تثبیت وضعیت اقتصادی کشور و مهار تورم شود و مهمتر از همه بتواند چرخ تولید داخلی را با سرعت بیشتری به حرکت درآورد.
✅ باید به سمت اصلاحات ساختاری همچون اصلاح نظام بانکی، مالیاتی، حمایتی و بودجهای رفت که بدون آنها سیاست های قیمتی موفقیتی در پی نخواهد داشت.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
✅ معجزه تبدیل یارانه واردات به یارانه تولید دانشبنیان
✳️یکی از اشتباهات ما در دهههای اخیر استمرار دادن یارانه به واردات اقلامی چون دانه های روغنی، نهاده دامی و دارو بود، این کار نه تنها نیاز ما به دلار را تشدید کرد، بلکه مانع از تقویت تولید داخلی و موجب شکنندگی در امنیت غذایی و دارویی شد.
❇️ در شرایط کنونی بهترین گزینه پرداخت یارانه به تولیدکنندگان این اقلام با اولویت به شرکتهای دانشبنیان برای افزایش ظرفیت تولید داخلی است. با این کار می توان انقلابی در بخش کشاورزی ایجاد کرد.
✅ ما می توانیم حتی در افق یک ساله راندمان تولید دانههای روغنی را با فعال کردن شرکتهای دانشبنیان حوزه کشاورزی بالا ببریم و هم رانت واردات حداقل ۴ میلیارد دلار ی آن را از بین ببریم و هم از تقاضای ارزی کشور بکاهیم و به تقویت ارزش پول ملی کمک کنیم.
✅ این اقدام حرکت در مسیر تحقق شعار سال یعنی تولید اشتغالزایی و دانشبنیانی است.
❇️در مقابل، حذف یارانه تولید اقلام مورد اشاره و دادن یارانه به مصرفکننده بدون داشتن طرح جدی برای تقویت تولید داخلی، با تشدید تورم و در ادامه بالا بردن نرخ ارز باعث می شود که در ادامه مجبور باشیم ارز بیشتری برای تامین گندم، دانههای روغنی و نهاده دارو بدهیم.
✅ ترکیه در برههای همین اشتباه را در مورد دارو مرتکب شد و به شدت در زمینه سلامت با مشکل مواجه شد و هر سال باید مقادیر زیادی دلار برای واردات دارو به شرکتهای چندملیتی خارجی میداد.
✳️ در این زمینه وظیفه وزارت جهادکشاورزی بسیار خطیر است. به جای دادن سیگنال کمبود روغن و ناتوانی تولید داخلی، بیایید همه امکانات را بسیج کنیم برای تقویت امنیت غذایی و دارویی کشور با افزایش تولید داخل گندم ،نهادههای دامی، دانههای روغنی و نهاده دارو.
✅ ما می توانیم، اگر بخواهیم!
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️سرمایه گذاری به سبک حضرت یوسف
❇️حضرت یوسف برای مقابله با مشکل غلات دستور داد در تولید گندم سرمایه گذاری کرده و ذخایر استراتژیک آن را افزایش دهند تا اقتصاد مصر بتواند بر مشکل کم آبی آتی غلبه کند.
✳️ ما نیز برای مقابله با مشکلاتی مانند کمبود گندم و سایر غلات باید روی تولید داخلی سرمایه گذاری کنیم. یارانه سنگین به تولید غلات بدهیم تا خودکفا شده و بتوانیم امنیت غذایی کشور را حفظ کنیم.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
✳️روزنگاشت اولین جراحی قیمتی قرن جدید
✳️برای ما اقتصادی ها تبیین و پیشبینی واقعیتهای اقتصادی پس از اجرای یک سیاست بسیار حیاتی است.
❇️ می خواهم روزنگاشت هایی داشته باشم برای ثبت واقعیت های عینی و قضاوت در مورد اینکه ببینیم سیاست اخیر که بسیار شبیه جراحی قیمتی اوئل دهه ۹۰ است چه نتایجی دارد.
✅ فعلآ خط اول روزنوشت با نگاهی به تقویم تاریخ
⏳امروز ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ سیاست حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی به مراحل پایانی خود نزدیک شد. دولت تصمیم گرفت بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارتومان یارانه برای دو ماه به دهک اول تا نهم بدهد و پس از آن کالابرگ الکترونیک بدهد. در مقابل ارز تخصیصی به اقلامی مثل آرد..... را حذف کند.
1⃣ ۴ سال پیش روز ۲۰ فروردین ۱۳۹۷، ارز ۴۲۰۰ تومانی موسوم به ارز جهانگیری در دولت دوازدهم متولد شد، زمانی که ترامپ تصمیم گرفته بود از برجام خارج شود. ابتدا گفتند بدون هیچ محدودیتی آن ارز را برای واردات همه کالاها تخصیص می دهند، نرخ دلار بازار آزاد حدود ۶ هزارتومان بود.
https://www.eghtesadnews.com/fa/tiny/news-409197
2⃣کمتر از سه ماه بعد پس از آنکه کنترلی روی نرخ ارز آزاد نکردند و شکاف ی بین دلار ۴۲۰۰ تومانی و دلار آزاد افزایش یافت، گفتند نه فقط ارز ترجیحی را به ۲۵ قلم می دهیم.
3⃣ ۲۵ قلم به تدریج آب رفت و به قول رییس جمهور سابق بدون اینکه کسی بفهمد از لیست حذف شدند از کود و سم گرفته تا گوشت قرمز و....( هرچند که نتایج آن را همه به تدریج حس کردند)
4⃣ چرخ چرخید تا ارثیه دولت قبل شامل ۵ تا ۶ قلم مشمول ارز ترجیحی (گندم، دانههای روغنی، نهاده دامی، نهاده دارو ...) به دولت سیزدهم رسید، حالا نرخ دلار آزاد به حدود ۲۵ هزارتومان رسیده و فاصله آن با ارز ترجیحی بیش از ۲۰ هزارتومان شده است.
ادامه دارد...
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
✅ شاخصهای کلان اقتصادی ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱
✳️ نرخ دلار آزاد ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ :۲۸۷۴۱(روز اعلام سیاست حذف ارز ترجیحی)
❇️ نرخ دلار نیما ۲۴۹۶۰ ت ، سنا : ۲۵۷۶۹ ت, ای تی اس
❇️ نرخ تورم فروردین ۱۴۰۱ : ۳۹.۲٪(مرکز آمار ایران)
✳️ نرخ بیکاری زمستان ۱۴۰۰: ۹.۴٪ (مرکز آمار ایران)
✳️ نقدینگی پایان بهمن ۱۴۰۰ :۴۶۲۴ همت (بانک مرکزی)
✳️ نرخ رشد نقدینگی بهمن ۱۴۰۰ نسبت به بهمن نودو نه ۳۹.۷٪ (بانک مرکزی)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رانت تورم در برابر رانت یارانه
دکتر فرشاد مومنی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی