🚨نقش آفرینی دختران در خانواده در ۴ جایگاه
✅حجت الاسلام و المسلمین مهدی ماندگاری کارشناس مذهبی در خصوص حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها این بانوی مومنه گفتند: حضرت معصومه (س) زیباترین جایگاه دختری را برای امام کاظم (ع) داشتند. هر دختری باید در #چهار_جایگاه نقشآفرینی کند.
👈جالب این است که دختر در هر یک از این جایگاهها که قرار میگیرد، جایگاه طرف مقابلش هم یک روزی نصیبش میشود.
🔺وی افزود: اگر میگوییم جایگاه نخست دختر، فرزندی نسبت به پدر و مادر است، جایگاه مادری هم نصیبش میشود، اگر میگوییم جایگاه دوم دختر، خواهری نسبت به خواهر و برادرش است، به او نیز در مقابل خواهری هم نصیبش میشود. در جایگاه سوم نیز اگر میگوییم همسری برای شوهرش است، در مقابل نیز همان توقعات را هم از همسرش دارد و جایگاه چهارم که اگر میگوییم برای فرزندانش مادر میشود، یک روزی فرزند پدر و مادرش بوده است.
🔺این کارشناس مذهبی ادامه داد: اگر ما در هر یک از جایگاههایی را که داریم، به درستی انجام وظیفه کنیم، روزی که در نقطه مقابل آن جایگاه قرار بگیریم، خداوند انسانهای قدرشناسی را در مقابل ما قرار میدهد. این مصداق ضربالمثلی است که میگویند آنچه که برای خود نمیپسندی برای دیگران مپسند و آنچه که برای خود میپسندی برای دیگران هم بپسند.
🔺ماندگاری در خصوص جایگاه و وظایف دختر در خانواده اظهار کرد:
1⃣باید دید دختر در #جایگاه_دختریاش چه وظایفی دارد، توصیههای دین آن است که 👈دختر نسبت به پدر و مادر، مخصوصاً مادر، ادب و احترام را رعایت کند، اطاعت کند و خدمت کند؛ با این سه کار خود میتواند آرامش بخش پدر و مادر باشد تا روزی که در جایگاه مادر قرار میگیرد، فرزندانش نسبت به او اینگونه باشند.
2⃣وی ادامه داد: وجود نازنین حضرت معصومه (س) نسبت به امام رضا (ع) و حضرت زینب (س) نسبت به امام حسین (ع) بهترین ویژگیهایی یک #خواهر و برادر را داشتند، 👈این بزرگواران همفکر، همدل و همراه هم بودند. دختر ها میتواند، با خواهر و برادرهایش همفکری، همدلی و همراهی دینی داشته باشند.
3⃣دختر ها سعی کند همانطور که امیرالمؤمنین (ع) درباره حضرت زهرا (س) می فرمودند باید زن و شوهر ها در بندگی خدا، کمک هم باشند، کمک حال #همسرانشان باشند.
4⃣ماندگاری افزود: دختر در جایگاه #مادری باید همانطور رفتار کند که دوست میداشت، یک روز پدر و مادرش آنگونه با او رفتار کنند. مادر با شیر دادن حلال و پدر با نطفه پاک سعی کند، سبب کمال فرزند باشد. باید بستری که برای فرزندان فراهم میکنند، بستر آرامشبخشی باشد و آنها را کمک کند که در مسیر تربیت دینی قرار گیرند.
🌹وی در پایان اضافه کرد: حضرت معصومه (س) براساس همین رسالت، زیباترین جایگاه دختری را برای امام کاظم (ع) داشتند؛ به طوری که بنا بر نقلی، امام کاظم (ع) برای آرمششان، از زندان به صورت طیالارض به مدینه رفتند که فاطمه معصومه (س) را زیارت کنند. بر این اساس هم پدر به دختر آرامش میدهد، هم دختر به پدر آرامش میدهد. حضرت معصومه (س) بهترین همراه برادرش امام رضا(ع) بودند. به مصلحت الهی نیز در جایگاه مادری و همسری قرار نگرفتند چون کفویی برای ایشان پیدا نشد
@gangenahofte
🚨دو نکته تربیتی لازم برای تربیت دختران
1⃣دخترتان را مغرور بار بیاورید!
🔺امروزه تفکیک روش های #تربیتی به حسب تفاوت های جنسیتی ، جزء بدیهیات مباحث روانشناسی و تربیتی به حساب می آید. مثلا کودک ۴ ساله را به دختر و پسر تفکیک می کنند و برای درمان خلاها و آسیب های رفتاری او ، روش های پسرانه را جدای از روش های دخترانه به کار می بندند.
🔺این نگاه تجزیه گرایانه ، ریشه در مبانی وحیانی دارد. آیات و روایات بسیاری #تفاوت های زنانه و مردانه را برجسته کرده که این تفاوت ها در این دو جنس ، به نظام های تربیتی ، اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی متفاوت منجر خواهد شد.
🚨یکی از این روایات ناب که زیر خروار خروار شعار ، غبار می خورد ، کلام راهگشای حضرت امیر ع درباره «ویژگی های مذموم مردانه و ممدوح زنانه» است.
🌹حضرت در ابتدای آن فرمایش ، یکی از #ویژگی های_خوب_زنانه و بد مردانه را
« #زَهو» می دانند و می فرمایند: «فَإِذَا كَانَتِ الْمَرْأَةُ مَزْهُوَّةً لَمْ تُمَكِّنْ مِنْ نَفْسِهَا» (نهج البلاغه ، حکمت ۲۳۴)
«اگر زنان ، دارای «زَهو» باشند ، خود را در اختیار هر کسی قرار نمی دهند.»
🔺واژه «زَهو» معادل دقیق و جامعی در زبان فارسی ندارد ؛ ولی می توان واژگانی چون «ناز» ، «غرور» ، «گردن فرازی» ، «خودگیری» و «بزرگ منشی» را در ترجمه آن به کار برد. که با این حساب ، «مرأه مَزهُوَّه» در روایت ، زنی است که خود را برای نامحرم می گیرد و منظر بلندی برای خود می بیند که هر کسی را به آن افق ، دسترسی نیست.
👌این نوع نگاه به «عفّت» و «حجاب» ، #کیمیای_گمشده_زمانه ماست. چرا که در تعریف و ترویج #حجاب ، عمدتا این بزرگ منشی زنانه به چشم نمی آید.
ضمن اینکه این رویکرد ، فراتر از «مانتو» ، «چادر» و «مقنعه» است.
ای بسا خانمی که ناز زنانه را در رابطه با نامحرم لحاظ می کند و چادر بر سر نمی گیرد و ای بسا چادر به سری که در ارتباط با بیگانه ، خود را یگانه و موازی می بیند.
👈وقتی این #نگاه_غرور_آفرین به #زن و عفاف #نباشد ، «زن مرتبگیِ» تقلبی #فمنیسم ها سکّه #رایج بازار می شود. با این تفاوت که زن فمنیستی از تمام قیود رها می شود تا راحت تر و آزادتر به کام مردان بنشیند .
👈ولی بانوی تراز وحی ، فراتر از کامرانی مردانه و هوس گرایانه است. مرد نیز برای دست یازیدن به بلندای دامن زن ، باید دامنه ها پشت سر گذارد و هوس رفتن تا قله ها داشته باشد.
✅ #زن_بزرگ_منش ، به راحتی به دست نمی آید. سخت و به ندرت جواب می دهد. ناشناس ها باید شناسه رو کنند تا با او گفتگو کنند. مردان را تا آن وقت که آنها را در قواره همدلی و همسری بیند ، ریز می بیند.
❓اما سوال این است چرا این بلندمرتبگی زنانه در «آموزش و پرورش» ، «رسانه» و حتی «سیاست» و «اقتصاد» ما کمتر یافت می شود؟ چرا وقت تقسیم شغل و پُست ، چیزی فراتر از «منشی مطب» نصیب زنان نمی شود؟ چرا بروز زنانه ارزشی بیش از کمک به فروش صابون و پودر لباسشویی ندارد؟ چرا مقام زنانه ، نمودی در دروس مدارس ندارد؟ چرا در سریال ها و فیلم ها به تکرار نمی شنویم که زنان ، جایگاهی فرادست مردان دارند؟
🔺تحقیر شدگی های عاطفی و اجتماعی ، به عشوه گری های خیابانی و دلربایی های خودنمایانه سر می زند.
👈 اگر به #دنبال_امنیت_روانی_جامعه هستیم ، #دختران خود را #مغرور بار بیاوریم
👈لازمه این امر هم این هست که به دختران مان #ارزش_وجودی خودشان را مدام یادآور شویم
📝🔺تفاوتهای اخلاقی زنان ومردان در کلام مولاعلی علیه السلام:
وَ قَالَ علی ( عليه السلام ) خِيَارُ خِصَالِالنِّسَاءِ شِرَارُ خِصَالِ الرِّجَالِ الزَّهْوُ وَالْجُبْنُ وَ الْبُخْلُ فَإِذَا كَانَتِ الْمَرْأَهُمَزْهُوَّهً لَمْ تُمَكِّنْ مِنْ نَفْسِهَا وَ إِذَاكَانَتْ بَخِيلَهً حَفِظَتْ مَالَهَا وَ مَالَبَعْلِهَا وَ إِذَا كَانَتْ جَبَانَهً فَرِقَتْ مِنْكُلِّ شَيْ ءٍ يَعْرِضُ لَهَا[و فرمود:]
" نيكوترين خوي زنان زشت ترين خويمردان است: به خود نازيدن و ترس، و بخل ورزيدن.
👈پس چون زن به خويش نازد، رخصت ندهد كه كسي بدو دست يازد،
👈و چون بخل آرد، مال خود ومال شويش را نگاه دارد،
👈و چون ترسان بود، از هرچه بدو روي آرد هراسان بود."
📚حکمت ۲۳۴ نهج البلاغه
2⃣ نکته دوم در تربیت دختران ، بحث
#محبت و #توجه است
🔆بببینین دینمون چه چیزهای جالبی دارد
🔺به پدران خطاب هست که اول هدیه ای را که می خرند اول به دخترانشان هدیه بدهند این یعنی توجه به دختر در خانواده ☝️
🌹در روایت امیر المومنین در نهج البلاغه از زن تعبیر به #ریحانه شده است "المراه الریحانه ولیست بقرمانه" این مسئله هم به روحیه لطیف دختران و زنان اشاره دارد که در تربیت باید حتما توجه شود . دختران در خانواده بیشتر نیاز به #محبت دارند خانواده ها دریغ نکنند محبت را از فرزندشان
👈یکی از علل گرایش به دوستی های خیابانی هم کمبود محبت در خانواده برای دختران هست .
@gangenahofte
🚨 دغدغه های دختران جامعه مان چه چیزهایی میتواند باشد ؟
در #روز_دختر فرصتی است تا فکر کنیم
به اینکه
واقعا دختران مان چه میخواهند ؟
چه نیازهایی دارند ؟
چه دغدغه ها و چه مشکلاتی دارند ؟
✅برای مثال نیازهای اصلی دختران میتواند:
📍نیاز به محبت و توجه
📍نیاز به تحصیل و فراگیری علم
📍 نیاز به فراهم شدن امکانات برای سلامتی جسمی و روحی شان مانند ورزش کردن(توجه کنید ورزش کردن نه ورزشگاه رفتن!) و تفریحات سالم
📍نیاز به موقع برای ازدواج
📍نیاز به اشتغال در کار مورد علاقه
📍نیاز به توجه به جایگاه آنها در زندگی به عنوان دختر ،خواهر ؛ بعد ها همسر و مادر
و...
❓❓سوال : چرا برخی سیاسیون در انتخابات معمولا به جای نیازهای اصلی دختران و زنان جامعه 👈نیازهای کاذب ایشان را بزرگ نمایی میکنند ؟؟
چه اهداف و چه سودی این دسته افراد از پیگیری نیازهای کاذب دختران دارند ؟
👈برای مثال همین ورزشگاه رفتن دختران یا برخی چیزهای کاذب که گاه مطرح میشه چه قدر از دغدغه های اصلی دختران ماست ؟؟
❓❓اصلا تبیین و تشریح نیازهای اصلی از فرعی برای دختران مان وظیفه چه کسانی است ؟ کدام نهادهای فرهنگی علاوه بر خانواده باید نقش ایفا کنند ؟؟
📢 #هشدار : اگر دختران مان نیاز های اصلی خود و دغدغه های اصلی خود را درست نشناسند🔚 راحت فریب می خورند ↕️
هم از سوی سیاسیون بی تقوا و هم از سوی مردان بی تقوا
🔰 اصلا دلیل اصلی فریب خوردن و بازیچه شدن دختران ما 👈عدم شناخت درست ارزشهای خود و نیازهای خود است .
🌹 وگرنه اگر در جامعه اسلامی تفکر اسلامی و قرآنی پرورش یابد ⬇️
🌹 زنی مانند زینب کبری سلام الله علیها در خانه علی علیه السلام و فاطمه زهرا سلام الله علیها ، تربیت میشود که دغدغه اش دفاع از ولایت میشود و در شهادت همه عزیزانش با وجود غم بزرگ در برابر دشمن چون کوه می ایستد و خم به ابرو نمی آورد و می فرماید: "مارایت الاجمیلا "
📝محمدلو
@gangenahofte
🌷 توصیه حضرت آیتالله خامنهای به دختران
✅ "به دختر خانمها سفارش میکنم خواست خانواده را یکسره به عنوان یک شیء مزاحم تلقّی نکنند. اغلب اوقات تشخیص پدرها و مادرها از تشخیص خود آنها بهتر و روشنتر است." ۱۳۷۷/۱۱/۱۳
#دختر_تمدن_ساز
💞 توصیه حضرت آیتالله خامنهای به والدینی که فرزند دختر دارند
✅ "پدرها و مادرها هم به خواست فرزندان و استدلالهاى آنها احترام بگذارند و اگر ديدند استدلالى دارند كه آن استدلال قابل قبول است، از آنها بپذيرند." ۱۳۷۷/۱۱/۱۳
#دختر_تمدن_ساز
هدایت شده از ️گنج نهفته
🌹بیانات امام خامنه ای درباره حضور اجتماعی زنان فرهیخته:
🔺شماخانمها پیامی دارید، این پیام رادقیق و مسجل کنید و به دنیابدهید. پیام هم فقط پیام زبانی وشفاهی وکتبی نیست. بلکه بیشتر #پیام_عملی است،
🔺زنهای ایران، بخصوص کسانی که در رشته های گوناگون دانش و در چهارچوب اسلام و احکام اسلامی و مهمتر از همه مسئله #حجاب توانسته اند حرکت کنند؛
.
✅✅بایستی به زنان ودختران ودانشجویان زن دنیاعملاتفهیم کنند که👇👇
⛔️علم به معنای بی بندوباری نیست، ولازمه تحصیل علم، بی قیدی به موازین اخلاقی در موردمعاشرت زن ومرد نیست.
👌 بلکه می توان با رعایت کامل این موازین؛علم را هم تحصیل کرد و به جاهای بالایی رسید.
👌وجود شما می تواند به عنوان یک نمونه از پیام مبانی اسلام نشان داده بشود. ۶۸/۱۰/۲۶
👌«بانوان ایرانی با #حفظ_حجاب، این سخن جدید را اعلام میکنند که زن میتواند با حفظ عفاف و جلوگیری از سوء استفاده مردان زیاده طلب، در میادین اجتماعی #حضور_مؤثر داشته باشد.» ۹۶/۱۲/۱۷
🌺کانال #گنج_نهفته، کانال تخصصی حجاب وعفاف و مباحث زن و خانواده🌺
@gangenahofte
هدایت شده از ️گنج نهفته
print-content-1.pdf
119.3K
♨️ دختر تمدنساز
🔺بررسی نقش و جایگاه دختران ایران اسلامی در بیانات امام خامنهای
🌺 امام خامنهای: امروز وظیفهی زنان مسلمان؛ بخصوص زنان جوان و دختران آن است که «هویّت والای زن اسلامی» را آنچنان زنده کند که چشم دنیا را به خود جلب کند. ۱۳۷۹/۰۶/۳۰
#دختران_تمدن_ساز
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹وعدهای که حاج قاسم برای دیدار با رهبری به دختر شهید مدافع حرم داد
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در خواست بامزه دختر
🕊#شهیدمدافعحرم از رهبر
معظم انقلاب اسلامی
🔸به رهبر گفتم: کُلاتُ
مامانت برات درست کرده؟!
🔹گفت: آره.
🔸گفتم:میدی به من؟
🔹گفت:این مال منه یکی
دیگه برات میخرم!
🔸گفتم:پس صورتی بخری ها
** بعد از چند روز کلاهی
صورتی برای این دختر خانم
ارسال شد از طرف حضرت آقا
🗓۱۳۹۵/۰۴/۰۵
#ویژه
به مناسبت #روز_دختر
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥چرا روز پسر نداریم؟
@gangenahofte
#روز_دختـــر مـبارک ♥️
روز پسر نداریم درسته
ولے فقط کافیهـ دختراݩ وطنم
احساس خطر کنـن
اوݩ روز ، روز پسره(🇮🇷)
@gangenahofte
@hagigatevasel
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 دختران پیشتاز
🌸🍃 دختران پیشتاز انقلابی به روایت رهبر معظم انقلاب
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥«مجیده نگراوی» شیرزنی که با چوب دستی بعثی ها را اسیر کرد؛ به رحمت خدا رفت
🔻رهبر انقلاب در سفرشان به خوزستان از این زن شجاع، قدردانی کردند.
#خانواده_ایرانی
🏠 بزرگ خانه، #زن_خانه است
❇️ نظر #اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در #خانواده، نظر خیلی روشنی است. «المرأة سیّدة بیتها».
🔰 بزرگ خانه، زن خانه است؛ این از #پیغمبر_اکرم است.
✅ #جایگاه_زن در خانواده، همانی است که در گفتارهای گوناگون ائمه (ع) آمده خطاب به مردان میفرماید: بهترین شما کسانی هستند که بهترین رفتارها را با همسرانشان دارند.
#امام_خامنه_ای
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚨عاقبت خودنمایی در خیابان
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ
🌹 همسر صالح همه دارایی همسرش است.
👌تمام هنر زن بودن خود را به کار می بندم تا عشقمان تا بی نهایت ادامه یابد...
@gangenahofte
🚨بپرهیز از ظلم به کسی که یاوری جز خدا ندارد
👌زن در منزل شوهر جز خدا پناهی ندارد، حتی نبايد به اوگفت بالای چشمت ابروست وگرنه وارد جنگ باخدا شدهايم.
🌸کانال گنج نهفته ، کانال ویژه حجاب و مباحث زن و خانواده 🌸
@gangenahofte
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸چرا رنگ چادر خانمها مشکی است ؟
👌 دلایل بسیار زیبای مشکی بودن چادر خانمها را بشنویم .
@gangenahofte
️گنج نهفته
✅ فلسفه وفواید حجاب از منظر عقلی ❓❓آیا حجاب یک امر شخصی است: 🔰پاسخ: 1⃣حجاب باعث تقویت امنیت اجتماع
ابتدای پاسخ به شبهات حجاب در مطالب ابتدایی کانال گنج نهفته 👆
هدایت شده از ️گنج نهفته
❗❗ اگرگفته شودچادرمشکی عامل دل مردگی زنان است یامشکی کراهت دارد!!
🔺پاسخ :اولا روایتی ازامام صادق علیه السلام هست که فرمودند👈پوشیدن لباس مشکی کراهت داردمگردرسه چیز:کفش وعمامه وکساء:
📚منبع روایت : وسایل الشیعه جلد۲صفحه ۲۷۹
🔹کساء به لباس بزرگ مانند عبا وچادر ومانندآن گویند.
🔺ثانیاهیچ تحقیق وپژوهشی نشان نداده زنانی که از چادرمشکی استفاده میکنند؛ نسبت به دیگرزنان افسردگی ویأس بالاتری دارند.
✅ مؤیداین مطلب حدیث زیبای امام علی علیه السلام است که فرمودند:
🌸ثمره ومحصول عفاف کم شدن اندوههاست🌸
🔺ثالثا اسلام بسیار به روح و روان انسانها اهمیت میدهد،استفاده ازرنگ سیاه برای لباس خارج منزل است وبنابرمصالحی است
👈درحالیکه درداخل منزل بهتراست ازرنگهای شاد استفاده کرد.
✅ اما کارکردهای رنگ چادر مشکی:
🔺رنگ مشکی معانی زیادی دارد.
اگر به همه معانی و علت استفاده از رنگ مشکی در دیگر کشورها نظر بیفکنیم، دیگر تهمت غم و افسردگی به آن نمیدهیم.
1⃣رنگ مشکی رنگ اقتدار و بزرگی و برتری است
به همین دلیل در ورزشهای رزمی کمربند مشکی به عنوان بالاترین درجه در نظر گرفته شده است.
2⃣رنگ مشکی رنگ دانایی است.
به همین دلیل جهت دانا نشان دادن قاضیها و وکیلها در جهان غرب همچنان از رنگ مشکی یا سورمهای بسیار سیر که به مشکی میزند استفاده میشود.
لباس و کلاه فارغالتحصیلهای بیشتر رشتهها نیز مشکی است.
3⃣رنگ مشکی رنگ تقدس است
به همین دلیل ردای کشیشها، راهبها و راهبهها به رنگ مشکی است.
4⃣رنگ مشکی رنگ هیبت و عظمت است
به همین دلیل رنگ سنگهای کعبه و رنگ پرده آن مشکیانتخاب شده است تا عظمت آن بیشتر احساسشود.
5⃣رنگ مشکی رنگ نجابت و شرافت است.
چراکه طبق علم روانشناسی رنگ سیاه برای ازبین بردن جلب توجه مردان است. درحالیکه رنگهای روشن توجه مردان راجلب میکند.
6⃣سیاه برای تعیین مرزهاوحریمها،بین دوجنس مخالف(نامحرم )مرزی عاقلانه ایجادمیکند.
درواقع سیاه به معنای "نه"درمقابل سفیدبه معنای "بله"است.
👌 سیاه نقطه پایانی است. #چادر_مشکی یعنی #پایان_نگاه_نامحرمان
✅و لذا یک #زن_مسلمان با استفاده از رنگ مشکی برای #چادر و حجابِ برترِ خود،
🌸اقتدار خود
🌸دانایی خود
🌸تقدس خود
🌸هیبت و عظمت خود
🌸نجابت و شرافت خود رابه همراه دارد
👈وازهمه اینهامهمترزن مسلمان باچادرمشکی خوددرمقابل نامحرمان؛
❤ #لبخند_رضایت_الهی و #امام_زمانش رابه همراه دارد وچه شرافت وهدیه ای ازاین بالاترمیتواند باشد👌
#پاسخ_به_شبهات_حجاب(۶)
@gangenahofte
@hagigatevasel
️گنج نهفته
🚨 دغدغه های دختران جامعه مان چه چیزهایی میتواند باشد ؟ در #روز_دختر فرصتی است تا فکر کنیم به اینکه
✅امام خامنه ای: امیدواریم دختران جوان و زنان جامعه ما در الگوی زینب کبری دقت کنند و هویت و شخصیت خود را در آن ببینند؛ بقیه چیزها فرعی است. #جوهر_ذات یک انسان اگر #تعالی پیدا کند، همه چیز در مقابل او کوچک میشود و قدرت او بر همه کارهای دیگر، برای او تأمین میگردد.
#دختران_تمدن_ساز
📝دختران عزیزمان بهتر هست روی دغدغه های خود فکر کنند و سطح دغدغه های خود را سعی کنند بالا ببرند تا حوادث روزگار آنها را خم نکند...
@gangenahofte
تاریخچه و فلسفه پوشش مشگی برای بانوان مسلمان:
✅ در تاریخ نقل شده است که حضرت فاطمهی زهرا(سلاماللهعلیها) وقتی میخواستند به بیرون منزل و نزد پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بروند، از پوششهای خاصی، مثل جلباب [چادر] و برقع [روپوش صورت] استفاده میکردند.[ علل الشرایع مرحوم صدوق، ج ۱، ص ۱۶۳: «فتجلببت بجلبابها و تبرقعت ببرقعها و ارادت النبی(ص)]؛ علاوه بر این، یکی از حوادثی که بیانگر مقدار حجاب حضرت فاطمه زهرا(سلاماللهعلیها) در بیرون منزل و در مواجهه با نامحرم است، آمدن ایشان به مسجد برای دفاع از قضیهی فدک است.
✅ در داستان غمانگیز غصب فدک آمده است: وقتی خلیفه اول و دوم تصمیم گرفتند که حضرت را از فدک محروم نمایند، ایشان با شکل خاصی از حجاب و پوشش، برای دفاع از حق خویش از منزل به مسجد آمدند. راوی داستان، حجاب حضرت را اینگونه توصیف نموده است: «حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) هنگام خروج از منزل مقنعه را محکم بر سر بستند و جلباب و چادر را، به گونهای که تمام بدن آن حضرت را میپوشاند و گوشههای آن به زمین میرسید، به تن کردند و به همراه گروهی از نزدیکان و زنان قوم خود به سوی مسجد حرکت نمودند{لاثت خمارها علی رأسها و اشتملت بجلبابها و اقبلت فی لمة من حفدتها و نساء قومها تطأ ذیولها». طبرسی، الاحتجاج، ج ۱، ص ۹۸{
🔶 قضیهی فوق گویای آن است که پوشش بیرون از منزل حضرت «خمار» و «جلباب» بوده که قرآن به عنوان حجاب زنان در بیرون منزل و در مواجهه با نامحرم از آن یاد کرده است.
✅ رنگ جلباب و چادر حضرت زهرا(سلام الله علیها):
حال سوال اینجاست که حضرت فاطمه زهرا(سلاماللهعلیها) در بیرون منزل و در مواجهه با نامحرم از چه رنگی استفاده کرده است؟
✳️ قرآن به زبان عربی مبین نازل شده است و برای عرب زبانان قابل فهم بوده است؛ بنابراین، باید بررسی نمود که زنان صدر اسلام، که نخستین مخاطبان آیهی جلباب بودهاند، از واژهی جلباب چه برداشتی داشتهاند و تبادر و سبقت ذهنی آنها از آن چه بوده است؟.
✅ در کتاب سنن ابی داود از امّ سلمه، همسر گرامی پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) قضیهای نقل شده است که مبین تبادر ذهنی زنان عرب آن زمان است. او میگوید: «وقتی آیهی جلباب «یُدْنِینَ عَلَیْهِنَّ مِنْ جَلاَبِیبِهِنَّ»{﴿يا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْواجِکَ وَ بَناتِکَ وَ نِساءِ الْمُؤْمِنينَ يُدْنينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلاَبِيبِهِنَّ﴾[احزاب/۵۹]«ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: جلبابها [ روسریهای بلند ] خود را بر خویش فروافکنند} نازل شد، زنهای انصار از خانههایشان خارج شدند، درحالی که پوششهای مشکی داشتند؛ گویی کلاغ بالای سر آنها نشسته است{ لمّا نزلت هذه الآیة: «یدنین علیهن من جلابیبهن»، خرج نساء الانصار کأنّ علی رؤسهن الغربان من اکسیة سود یلبسنها: سنن ابی داود، ج ۲، ص ۱۸۲. {
🔸 در کتاب عون المعبود، شرح سنن ابی داود در توضیح قضیهی یاد شده، آمده است: «چون پوششهایی که زنان انصار به عنوان جلابیب از آن استفاده کرده بودند، دارای رنگ مشکی بوده است، آنان به کلاغ که رنگ آن مشکی است تشبیه شدهاند.{ عون المعبود، شرح سنن ابی داود، ج ۱۱، ص ۱۵۹. }
✅ علاوه بر شاهد تاریخی مذکور، که سکوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) در مقابل رنگ مشکی پوشش زنان انصار نیز، دلیل بر تقریر و تأیید آن است؛ شواهد لغوی فراوانی نیز برای اثبات این مدعا وجود دارد که اساساً در ریشهی لغوی «جلباب» رنگ مشکی اخذ شده است؛ زیرا جلباب در لغت از ریشهی «جُلب» است و یکی از معانی جُلب در بسیاری از کتابهای لغوی معتبر، تیرگی و سیاهی است.{ به عنوان نمونه ر. ک: لسان العرب، القاموس المحیط، اقرب الموارد، منتهی الارب فی لغة العرب، محیط المحیط، معجم الوسیط ذیل ریشهی جلب.}
🔸 مثلاً «جُلب اللیل» به معنای سیاهی شب آمده است. ابن منظور، صاحب کتاب لغت معتبر لسان العرب، پس از نقل شعری که بخشی از آن «و جُلب اللیل یطرده النهار» است تصریح نموده که گویندهی شعر از جُلب، سواد و سیاهی را اراده کرده است.{ لسان العرب، ذیل ریشه ی جلب.}
🔸 علاوه بر این، در بعضی از کتابهای لغوی معتبر، شواهدی از زبان عربی نقل شده، که جُلب در آنها به معنای تیرگی و سیاهی به کار رفته است؛{العین خلیل بن احمد فراهیدی و تاج العروس زبیدی، ذیل ریشه ی جلب.}
🔸 همچنین در برخی از کتابهایی که دربارهی انواع لباسهای اسلامی نوشته شدهاند، جلباب به پوشش گستردهی مشکی که زن روی لباسهای دیگر میپوشد معنا شده است.{الجلباب: کساء اسود تلبسه المرأة فوق ثیابها، الخطیب العدنانی، الملابس و الزینة فی الاسلام، (فی اسماء و انواع الملابس القدیمة و الحدیثة)، ص ۱۹۰.}
✅ از مجموع شواهد لغوی، تفسیری و تاریخی مذکور، به روشنی استفاده میشود که رنگ جلباب و چادر زنان عرب هنگام نزول آیهی شریفه، مشکی بوده است؛ بنابراین، میتوان گفت که چادر
ادامه دارد...
🚨بنابراین میتوان گفت که چادر مشکی منشاء و ریشهی قرآنی دارد.
🔊 در سالهای اخیر وقتی موضوع حجاب مطرح شد، مخالفین حجاب، سعی میکردند آن را با موضوع رنگ آن طرد کنند. برای موافقین هم رفته رفته این شبهه قوت گرفت که «چرا رنگ مشکی؟». در واقع هر کس میخواست چادر را زیر سوال ببرد، رنگ مشکی را زیر سوال میبرد. آنان میگویند: مشکی رنگ افسردگی، عزا و اندوه و غم است.
🔹 اما باید دانست که رنگ تیره موجب استتار و اختفای اشیا شده و مانع از دیدن آنهاست. چشم در تاریکی جایی را نمیبیند و پارچه یا پرده سیاه، مایه احتجاب اشیایی است که در پس پرده قرار دارند. لذا بانوان عفیف مسلمان، رنگ لباسهای ظاهر(اعمّ از چادر، مانتو و روسری) را از رنگهای تیره برگزیدهاند تا اندامشان از چشم نامحرمان پوشیدهتر باشد و بدین وسیله «گوهر عفاف» خود را محفوظتر بدارند و استفاده از رنگهای شاد و مهیّج و هرگونه مجلسآرایی را به خلوت خانه و در جمع محارم خویش اختصاص میدهند.
✅ در روانشناسی رنگها، همانگونه که نوع رنگ در ایجاد گرسنگی، سیری، خشم و آرامش تأثیر مستقیم دارد، در شعلهور شدن غرایز جنسی نیز دخالت مستقیم دارد. رنگ سیاه باعث کاهش شهوت است؛ چنان که امام صادق(علیهالسّلام) در این زمینه خطاب به «حنّان بن سُدَیر» که نعلین سیاه پوشیده بود، فرمودند: «آیا نمیدانی رنگ سیاه مایه تقلیل شهوت است.{ وسایل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 5، ص 67}
🔸 از طرف دیگر رنگ سیاه، رنگ تشخّص و هیبت است و در میان رنگها ابهت بیشتری دارد. در ریشهیابی لغات، رنگ سیاه در عربی به نام اسود است و به معنی آقایی، برتری و سیادت است.
📝📝حجت الاسلام دکتر سید جواد حسینی تبار