🔶 ریاضتِ دینداری
🔹استاد حسن رمضانی:
علامه حسن زاده آملی (ره) بـه تأسـی از مرحوم علامه طباطبائـی می فرمودنـد: بالاتریـن ریاضـت همیـن دینـداری اسـت. حلال خـوردن و حلال دیـدن و پاک بـودن بالاتریـن ریاضـت اسـت، منتهـا در کنـار این ها یک سـری برنامه هـای دیگـری هـم هسـت کـه انسـان بایـد آن هـا را نـزد اسـتاد صاحـب فـن و خدمت کـرده و راه رفتـه فـرا بگیـرد.
(حدیث سهر، ص۲۹۵)
#علامه_حسن_زاده
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
@hadisesahar
🔹 استاد حسن رمضانی، از اساتید علوم عقلی و عرفانی حوزه علمیه قم و از شاگردان علامه حسن زاده آملی (ره)، آیت الله سید رضا بهاءالدینی (ره) و آیت الله جوادی آملی (حفظه الله) است و نیز از محضر آیت الله سید عزالدین زنجانی (ره) و جناب حیدر معجزه تهرانی، بهره برده است.
🔻در ادامه جهت آشنایی با این شخصیت علمی و اخلاقی، پیام هایی منتشر خواهد شد.
🔶 بخش نخست: تحصیلات
🔹 اسـتاد حسـن رمضانی خراسانی در سـال ۱۳۳۶ شمسی، در روستای قدمگاه نیشابور (اسـتان خراسـان رضوی) بـه دنیـا آمدند. پـس از گذرانـدن دوران تحصیـلات ابتدایی و دبیرسـتان به خاطـر علاقـه و دلبسـتگی بـه حـوزه علمیـه، وارد مدرسـه آیت اللـه العظمی میلانی شـدند.
تحصیـلات حـوزوی ایـن اسـتاد فرزانـه پـس از اندکی توقـف -که دوران بسـیار سـختی بود -در مدرسـه آقـای مصبـاح نماینـده آیت اللـه العظمـی خوئی در مشـهد مقدس ادامـه یافت.
ایشـان در ایـن مدرسـه کتاب هـای جامع المقدمات، سـیوطی و مغنی را طی سـه سـال در محضر اسـتادان مربوطه آموختند.
ایشان پـس از دوره ای تحصیـل در مدرسـه آقـای مصبـاح به مدرسـه بعثـت تحت اشـراف آیت ّ الله میرزا حسـنعلی مروارید مراجعه کردند و در آن مدرسـه کتاب هـای معالـم، شـرحلمعـه، اصـولالفقـه، رسـائل و مکاسـب را در محضـر اسـتادانی همچـون مرحـوم آیت ّ اللـه عبدالجـواد غرویـان و آیت الله شـیخ مهدی مرواریـد فراگرفتند.
از دیگـر اسـتادان ایشـان در مشـهد، حضرت آیت اللـه سـیدعزالدین زنجانی بود کـه قسـمتی ازبدایةالحکمـه، نهایةالحکمـه علامـه طباطبائی، شـرحمنظومه حکیم سـبزواری و درس خـارج فقـه قضا را از محضر ایشـان بهـره بردند.
ایـن زمان مصـادف بود با اوج گرفتن مسـائل انقلاب اسـلامی ایـران که حضرت اسـتاد نیـز در این فعالیت هـای انقلابی شـرکت می کردند.
#استاد_حسن_رمضانی
@hadisesahar
🔶 بخش دوم: فعالیت های تبلیغی
🔹پـس از انقـلاب و اسـتقرار نظـام مقـدس جمهـوری اسـلامی، ایشـان در کنـار درس و بحـث، مناسـب با زمـان و نیازهای موجـود فعالیت های انقلابی را که شـامل سـخنرانی، اجـرای کلاس های فرهنگی در مسـاجد، شـرکت در اردوهای آموزشـی، به عهده گرفتـن امامـت جماعـت فـرودگاه مشـهد و مانند آن بود را شـدت بخشـیدند و بعد هـا نیـز مسـئولیت هیئـت بـدوی بازسـازی نیروهـای انسـانی در اداره کل راه و ترابـری اسـتان خراسـان را تقبـل کردنـد کـه مـدت اشـتغال ایشـان در این سـمت دو مـاه بیشـتر طـول نکشـید؛ چـرا کـه علاقه بـه تحصیـل در حـوزه علمیه قم دل ایشـان را ربـوده بـود و لـذا پس از سـر و سـامان دادن به کارها اسـتعفای خود را نوشـتند و در۱۳۶۱ شمسی بـه قصـد ادامـه تحصیـل به شـهر مقدس قـم هجـرت کردند.
#استاد_حسن_رمضانی
@hadisesahar
🔶 بخش سوم: مهاجرت به قم
🔹 ایشـان پـس از ورود بـه شـهر مقدس قـم ابتدا نـزد اسـتادانی همچون: آقا سـید علی محقق داماد و آیت الله علوی گرگانی تتمه درس سـطح را که شـامل بخشـی از مکاسـب و کفایـه بـود خواندند و سـپس در درس خارج حضـرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی در فقـه و اصـول، آیت ّ الله العظمـی مـکارم شـیرازی در اصـول، آیت الله العظمی جناتی شـاهرودی و آیت ّ الله العظمـی میرزا هاشـم آملی در فقه شـرکت کردند. ایشـان در کنـار فقـه و اصـول، از محضـر اسـتاد بـزرگ اخـلاق و معنویـت، آیت ّ اللـه سـیدرضا بهاء الدینـی و سـالک الی ّ الله و عـارف باللـه مرحـوم حیدرآقـا معجـزه تهرانـی اسـتفاده های زیـادی کردنـد.
#استاد_حسن_رمضانی
@hadisesahar
🔶 بخش چهارم: استاد و علامه حسن زاده آملی (ره)
🔹در این میان، اصلی تریـن و مهمتریـن اسـتاد ایشـان در اخـلاق، فلسـفه و عرفان، افتخـار حوزه هـای علمیـه شـیعه و اسـلام آیت ّ اللـه علامـه حسـن حسـن زاده آملـی (ره) بوده اسـت و اسـتاد با حضـرت علامه، رابطـه نزدیکی داشـتند.
علامـه حسـن زاده آملـی در سـال ۱۳۷۳ شمسی در مقدمه ای بـر کتاب «مـروری بر آثار اسـتاد علامه حسـن زاده آملـی»، اسـتاد رمضانی را چنیـن وصف می کننـد: «از آغاز تـا انجـام آن را دیـده ام و بر حسـن صنیعت مؤلـف آن آفرین گفته ام. البتـه انجاز چنین امـری بلکـه به مراتـب فراتـر آن را از مثـل ایشـان توقـع دارم، چـه اینکـه در تحلـی به منقبتیـن علـم و عمـل مورد اعتماد من اسـت؛ و سـالیانی در محاضـر دروس و بحثم بـه حـدت دقت و جـودت قریحه و حسـن سـلیقه و اسـتقامت فکرتش آ گاهـی یافتم و خـود اکنـون از فضـلای گرانقـدر حـوزه اسـت، و بحمد اللـه سبحنه به تدریس و تعلیم اشتفال دارد وفقه الله المتعالی الـی مرضاته.»
#استاد_حسن_رمضانی
@hadisesahar
🔶 تأدیب اخلاقی
🔹استاد حسن رمضانی:
استاد حسن زاده آملی (ره) می فرمود: رساله اى در امامت نوشتم چون به پايان رسيد آن را به حضور شريف استاد علامه طباطبائى صاحب تفسير الميزان رضوان الله تعالى عليه ارائه دادم. مدتى در نزد او بود و لطف فرمودند و يك دوره تمام آن را مطالعه فرمودند. در يك جاى آن رساله دعاى شخصى درباره خودم كرده بودم كه: "بار خدايا مرا به فهم خطاب محمدى صلى الله عليه و آله اعتلاء ده". در هنگام رد رساله به اينجانب ایشان فرمودند: آقا تا من خودم را شناختم دعاى شخصى در حق خودم نكردم، بلكه دعايم عام است!
اين تأديب اخلاقى بسيار در من اثر گذاشت.
(حدیث سهر، ص۲۵۱)
#علامه_طباطبائی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
@hadisesahar
🔶 بروی و برنگردی!
🔹استاد حسن رمضانی:
روزی اسـتاد حسـن زاده آملـی (ره) فرمودنـد: شـخصی بـه خدمـت مرحوم حضـرت آقـای سـیدعبدالکریم کشـمیری رسـید و به ایشـان عـرض کـرد: آقا من میخواهـم بـه حـج بـروم، لـذا سفارشـی بفرماییـد کـه در ایـن سـفر برایـم مفیـد و کارسـاز باشـد. ایشـان فرمودنـد: امیدوارم بـروی و برنگردی! آن شـخص از شـنیدن ایـن سـخن جـا خـورده و مـراد آقـای کشـمیری را نفهمیـد.
آقـای کشـمیری در توضیـح مطلـب خـود فرمودنـد: مـراد مـن ایـن بـود: امیـدوارم بـروی و وقتـی که بر میگـردی عـوض شـده باشـی، نه اینکـه همانگونـه که مـیروی همانطـور عوض نشـده برگـردی و مصـداق ایـن بیت باشـی:
خـرِ عیسـی گـرش بـه مکـه بَرنـد
چـون بیاید هنـوز خـر باشـد!
(حدیث سهر، ص۵۱۹)
#آیت_الله_کشمیری
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
@hadisesahar
🔶 دزد مملکت و فرهنگ!
🔹استاد حسن رمضانی:
ما در طی مدتی که در خدمت آیت الله بهاءالدینی بودیم، بارها اتفاق می افتاد که در روز با برخی از مسائل دست و پنجه نرم می کردیم و شب که خدمت ایشان می رسیدیم، در درس به صورت عمومی و یا به صورت خصوصی به آن ها اشاره می کردند.
به عنوان نمونه، در جلسه ای خدمت برخی از بزرگان بودیم. یکی از بزرگان مجلس می گفت: ما مسلمانان ادعای مسلمانی را داریم ولی به اقتضای اسلام عمل نمی کنیم . برخلاف این را در غرب می بینیم! چون که ادعایی ندارند، ولی عملشان عمل اسلامی است؛ نمونه اش این کالاهایی است که تولید می کنند و می بینیم کیفیتش عالی است و افراد در به کار گیری آن ها به زحمت نمی افتند ولی تولیدات داخل را می بینیم که کیفیّت ندارد و به درد نمی خورد، ما مسلمانیم و آنها نامسلمان اما عمل آنها کجا و کار ما کجا! و در آخر گفت: حقیقت اسلام آنجاست و ادعای اسلام اینجا!
من به ایشان گفتم: همه مسأله اینی نیست که شما می فرمایید، بلکه این بخشی از مسأله است. شما خوب است ظلم های آنها را هم ببینید، تجاوزهای آنها را هم ببینید، خیانت های آنها را هم ببینید. جر و بحث شد و آن آقا چیزی گفت و ما هم چیزی گفتیم و بالاخره نتوانستیم به نتیجه مطلوب برسیم.
شب همان روز برای نماز مغرب و عشاء رفتیم خدمت حضرت آقای بهاء الدینی، و ایشان بعد از درس فرمودند: آقا بعضی از ما آخوندها خیلی ساده اند، می گویند: حقیقت اسلام آن طرف است و ادعای آن این طرف! چون کالاهایی که آن ها تولید می کنند کذا و کذاست. آقا آن ها به این دله دزدیی های جزئی که قانع نیستند، اینها مملکت ها را می دزدند، اینها فرهنگ ها را می دزدند، این چیزهای جزیی آنها را قانع نمی کند، اگر هم کار خوب و کالای خوب تولید می کنند برای این است که سیاست و فرهنگشان را همراه آن کالاها به ما تحمیل کنند، نه اینکه کار خوب را برای کار خوب انجام دهند، بلکه برای اینکه بتوانند دین من و شما را به سرقت ببرند این کارها را می کنند، لذا ست که می گویم بعضی از ما ها خیلی ما ساده ایم!
(حدیث سهر، ص۳۳۸)
#آیت_الله_بهاء_الدینی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 مظلومیت علامه طباطبائی!
🔹استاد حسن رمضانی:
یکی از آقایان تفکیکی مشربِ مشهد، برای حقیر نقل کرد و گفت: من زمانی رانندۀ علاّمه طباطبایی بودم و ایشان را از مشهد به زُشک میبردم.
زُشک یکی از ییلاقات اطراف مشهد است و یکی از شاگردان علاّمه، یعنی حضرت آیتالله آقا عزالدین زنجانی در آنجا باغی را اجاره کرده بود و تابستان را در آنجا به سر میبرد و از آن رو که علاّمه به ایشان ارادت داشت، از آن آقای تفکیکی مشرب، که با آقا عزالدین رابطۀ نزدیکی داشت، خواسته بودند که ایشان را برای دیدن آقا عزالدین به زُشک ببرد.
آن آقا میگفت: من در میان راه به علاّمه عرض کردم آقا! آیا شما من را اهل نجات میدانید؟
علاّمه فرمودند: «شما که اهل ولایت هستید، اگر اهل نجات نباشید پس چه کسی اهل نجات است؟!» من متقابلاً به علاّمه گفتم: أمّا من، شما را برای گرایشهای فلسفی و عرفانی که دارید، اهل نجات نمیدانم!
من به آن آقا گفتم: علاّمه در برابر سخن شما چه واکنشی از خود نشان داد؟ گفت: فقط سکوت! فقط سکوت!
اینجا بود که من برای مظلومیّت حضرت علاّمه به شدّت متاثّر شده و اشک ریختم و تاثر بیشتر من، زمانی بود که بنا بر نقل و حکایت همین شخص، علاّمه به مدّت یک سال، در قم، در حرم مطهّر حضرت معصومه سلام الله علیها نایب الزیارة او بوده است!
(حدیث سهر، ص۲۳۷)
#علامه_طباطبائی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 بوسه بر پیشانی علامه
🔹استاد حسن رمضانی:
چند سال پیش که همراه با اعضای هیأت مدیره مجمع عالی حکمت با رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای حفظه الله تعالی دیداری داشتیم، حضرات، امر گزارش فعالیت های عرفانی مجمع را به حقیر واگذار کردند. بنده ابتدا خدمت ایشان عرض کردم: «من به عنوان یک وظیفه از سعی، تلاش و همت شما در تایید علوم عقلی عموما، و تأیید عرفان خصوصا و تعامل بسیار زیبایتان با حضرت استاد علامه حسن زاده آملی به نحو اخص، بسیار تشکر میکنم».
به ایشان (رهبر معظم انقلاب) عرض کردم: «بوسهای که شما بر پیشانی حضرت استاد حسنزاده زدید و در این جو غبارآلود که عدهای شخصیت والای ایشان را زیر سوال میبرند و به صورت محسوس و نامحسوس ایشان را محکوم کرده و رد میکنند و معتقدند فردی که معتقد به وحدت وجود باشد، احوط، اجتناب از آن است؛ شما بر پیشانی ایشان بوسه زدید، عملا ایشان را تایید کردید، کار معمولی و سادهای نبود و بحمدالله شما این کار را انجام دادید و از آفات و آسیب های این مسأله هیچ خوفی نداشتید و ندارید و این جای تشکر دارد».
(حدیث سهر، ص۴۵۷)
#آیت_الله_خامنه_ای
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
May 11