🕌 #حوائج_الناس
امیرالمؤمنین عليه السلام:
مَن کَثُرَت نِعَمُ اللهِ عَلَيهِ کَثُرَت حَوائِجُ النّاسِ اِلَيهِ فَمَن قامَ للهِ فيهَا بِمَا يجِبُ عَرَّضَهَا لِلدَّوَامِ وَ البَقاءِ وَ مَن لَم يقُم فيها بِمَا يجِبُ عَرَّضَهَا لِلزَوالِ وَ الفَناءِ.
هر که از نعمت هاي خداوندي بيشتر بهره يابد، مردم نيازمند هم بيشتر به او رجوع مي کنند.
در #پاسخ به نيازهاي مردم هر که براي خدا برخيزد و بنابر توانايي هايي که دارد انجام وظيفه کند، تداوم نعمت هاي خداوندي را فراهم ساخته است و اگر انجام #وظيفه نکند، نعمت ها را به زوال و نيستي مي سپرد.
🔸نهج البلاغه، حكمت 373
📚 @HadithNegar
🕌مدیران خطاکار گذشته !
امیرالمؤمنین عليه السلام :
اِنَّ شَرَّ وُزَرائِکَ مَن کانَ لِلأشرارِ قَبلَکَ وَزيراً وَ مَن شَرِکَهُم فِي الآثامِ.
امیرالمومنین علیه السلام به مالک اشتر فرمود:
بدترين وزيران و کارگزاران تو کساني اند که در نظام باطل گذشته وزير (و مسئول) بوده اند و در #گناهان آنان دست داشتند.
🔹نهج البلاغه، نامه 53
📚 @HadithNegar
5ccfdb1f61aeb6066ed8e0d5_11889077.jpg
3.2M
🕌تلاش برای اصلاح زندگی، حب دنیا نیست
رسول الله صلی الله علیه وآله:
لَيْسَ مِنْ حُبِّ الدُّنْيَا طَلَبُ مَا يُصْلِحُكَ.
جستن آنچه مايۀ سامان [زندگی] تو ست، نشانۀ دنيادوستی نيست.
🔹كنزالعمّال: ح5339
#دنیادوستی
#زندگی
#معاش
📚 @HadithNegar
🕌شکرانه خدا و پدر و مادر
امام رضا علیه السلام :
إنَّ اللّه َ أمَرَ بِالشُّکرِ لَهُ و لِلوالِدَینِ، فَمَن لَم یَشکُر والِدَیهِ لَم یَشکُرِ اللّه َ
خداوند به سپاس گزارى از خود و پدر و مادر فرمان داده است؛ پس هر که از پدر و مادرش سپاس گزارى نکند، #خداوند را سپاس نگفته است!.
🔸الخصال، ص ۱۵۶
#والدین
#پدر_مادر
#شکر
📚 @HadithNegar
🕌گذشت کنید
پيامبر صلي الله عليه وآله:
تَعافَوْا تَسْقُطِ الضَّغائِنُ بَيْنَـكُمْ؛
عفو و گذشت كنيد، تا كينه هاى ميان شما از بين برود.
📝شرح روایی:
پيامبر صلي الله عليه و آله:
مَنْ عَفا عَنْ مَظْلَمَةٍ، اَبْدَلَهُ اللّه ُ بِها عِزّا فِى الدُّنْيا وَ الآْخِرَةِ؛ «امالى طوسى»
هر كس از ظلمى كه در حقّ او شده، گذشت كند، خداوند، به جاى آن، در #دنيا و آخرت به او عزّت مى بخشد.
🔸كنزالعمّال، ح 7004
#عفو #گذشت #کینه
📚 @HadithNegar
🕌 میانه روی
الإمام الرضا عليه السلام :
نَحنُ آلَ مُحَمَّدٍ النَّمَطُ الأَوسَطُ الَّذي لا يُدرِكُنا الغالي ولا يَسبِقُنَا التّالي
ما خاندان محمّد، تكيه گاه ميانه ايم كه تندرونده [غالى]به ما نمى رسد [مگر اين كه به سوى ما باز گردد] و #كندرونده از ما پيشى نمى گيرد.
🔹الكافي : 1 / 101 / 3 عن إبراهيم بن محمّد الخزّاز ومحمّد بن الحسين .
📚 @HadithNegar
🕌مجاهدان در راه خدا، بهترین مردمانند
امیرالمؤمنین علیهالسلام:
خَیرُ النّاسِ رَجُلٌ حَبَسَ نَفسَهُ فِی سَبیلِ اللَّهِ یُجاهِدُ أعداءَهُ یَلتَمِسُ المَوتَ أوِ القَتلَ فی مَصافِّهِ.
بهترین مردم کسی است خود را در راه خدا وقف کرده و با دشمنان او به نبرد بر میخیزد، و #مرگ یا کشته شدن در میدان نبرد را آرزو میکند.
🔹مستدرک الوسائل، ج 11، ص 17
#جهاد #دفاع #مجاهد
📚 @HadithNegar
🕌سه راه خداشناسى در نهج البلاغه
يكى از سخنان معرفت بخش مولى العارفين اميرالمومنين عليه السلام كه در بخش سوم نهج البلاغه روايت شده است اين جمله است:
«عَرَفْتُ اللهَ سُبْحَانَهُ بِفَسْخِ الْعَزَائِمِ وَ حَلِّ الْعُقُودِ وَ نَقْضِ الْهِمَم».
خداوند را به شکسته شدن تصمیم ها و باز شدن گره ها و به هم زدن نیت ها شناختم.
▫️در اين بيان، امام عليه السلام براى معرفت و خداشناسى سه راه ارائه فرموده است كه هر يك جداگانه براى رسيدن به #معرفت_الله كافى است
1- فسخ عزيمت ها.
2- باز شدن #گره ها.
3- شكسته شدن همت ها.
▫️فسخ عزيمت ها
بسيار اتفاق مى افتد كه انسان تصميم بر كارى مى گيرد و عزم مى نمايد آن را انجام دهد و به نظر خودش تمام مقدمات آن كار را فراهم مى سازد و چنان است كه از جانب او و از جهت نيتى كه دارد هيچ انصرافى حاصل نشده است و مى خواهد به هر قيمتى و به هر طور شد آن كار را تمام کند و #تصميم خود را عملى سازد و از جهت مقدماتى كه بايد فراهم كند نيز به نظر خودش كوتاهى نكرده است. اما ناگهان مانعى كه معلوم است جريان غيبى است و به علل مادى نمى توان آن را مستند كرد، موجب مى شود كه نقشه او خنثى شود و با اينكه اراده اش محكم بود و مقدمات كار از هر جهت فراهم شده و اطمينان به رسيدن به مقصود بود، جلوى نيل به مقصود گرفته مى شود و از آن عمل ممنوع مى گردد.
در تاريخ حوادثى كه گواه اين مطلب است بسيار است و گاه هم توسلات و #صدقات و دعاها موجب شده است كه نقشه هاى صد در صد مورد اطمينان دشمن "نظير جريان بسيار عجيب طبس" شكست بخورد و #عزيمت هاشان باطل شود.
▫️باز شدن گره ها (حل العقود)
اين احتمال نزديك به ذهن است كه مراد از #حل_عقود، باز كردن گره هاى امور و حل مشكلات و دشواري هاست. آرى گره هاى بسته به لطف و عنايت خدا گاهى چنان باز مى شود كه به هيچ چيز جز مدد غيبى و #عالم_غيب امكان استناد ندارد.
انسان براى رسيدن به مقصودى هر چه در توان دارد اقدام مى نمايد، اما همه درها را به روى خود بسته مى بيند و سعى و تلاش خود را بى ثمر مى يابد؛ ولى به #عنايت_الهى و به گونه اى كه در ذهنش خطور نمى كرد، درى كه هرگز باز شدنش را احتمال نمى داد به رويش باز مى شود و به مقصد نايل مى گردد.
در اين دو مورد، یعنی "فسخ عزيمت ها و باز شدن گره ها"، حكايات و سرگذشتها بسيار است، كه بر افراد تحت فشار و #گرفتاران پس از سختيهاى بسيار كار آسان و پس از تنگيها و #دشواري ها، گشايش نصيبشان گرديد و مضمون اين آيات بر ايشان ظاهر شد:
- 'سيجعلُ اللهُ بعدَ عُسرٍ يُسراً'. «طلاق»
- 'فانّ مع العُسر يُسرا انّ مع العُسر يُسراً'. «انشراح»
- و 'و من يتوكل على الله فهو حَسبُه'. «طلاق»
- و 'من يتق الله يجعل له مِن امره يُسراً'. «طلاق»
▫️شكسته شدن همت ها (نقض الهمم)
همّ و همت اگر چه معانى متعدد دارد و يكى از معانى آن تصميم و عزم است كه بنابراين معنى مضمون جمله سوم همان مضمون جمله اولى: 'عرفت الله سبحانه بفسخ العزائم' است، ولى معناى ديگر آن #نيت و قصد است.
یعنی انسان قصد و نیت كارى مى نمايد، نيت ديگر برايش حادث مى شود و خداوند در #قلب او صارفى از آن نيت مى اندازد كه از آن نيت برمى گردد و آن را دنبال نمى نمايد.
▫️و در پايان براى مزيد فايده، صدر روايتى را كه هشام بن سالم از حضرت صادق عليه السلام از پدر بزرگوارش امام محمد باقر عليه السلام روايت نموده است، در اينجا نقل مى نماييم:
مردى از حضرت اميرالمومنين عليه السلام سوال كرد: 'يا اميرالمومنين بِما عرفتَ ربَّك؟، يا اميرالمومنين! به چه چيز (و چه راه) پروردگارت را شناختى؟'
'قال: بفسخ العزم و نقض الهمّ لما إن هَمَمتُ فحالَ بينى و بين همّى و عزمتُ فخالفَ القضاءُ عَزمى فعلمتُ أن المدبّرَ غيرى'.(2)
'فرمود: به فسخ عزم و شكسته شدن همّ و نيت پروردگار را شناختم، هنگامی که قصد و نيت كردم، ميان من و ميان نيت من حايل شد، و چون عزم كردم، قضا و حكم الهى با عزم من مخالفت كرد؛ پس دانستم كه تدبيركننده، غير من است (يعنى خداوند متعال است).
چنانكه ملاحظه مى فرماييد اين حديث نيز نظر ما را در شرح حديث نهج البلاغه تاييد مى نمايد. و چه نيكو گفته است انورى ابيوردى:
اگر محوّل حال جهانيان نه قضا است،
چرا مجارى احوال بر خلاف رضا است
كسى ز چون و چرا دم همى نيارد زد
كه نقش بند حوادث وراى چون و چرا است
🔹پی نوشت:
1. نهج البلاغه، حكمت 250.
2. شیخ صدوق، خصال، ج 1، ص 33.
منبع: الهیات در نهج البلاغه، آیت الله لطف الله صافی گلپايگانی
#خداشناسی #تصمیم #اراده #تغییر
📚 @HadithNegar
🕌 معَـــوِّذَتَیْن
از آنجا که دو سوره ناس و فلق با عبارت «قُلْ اَعوذُ» آغاز میشود و نام دیگر آنها مُعَوّذه است، آنها را معوذتین یعنی دو معوذه میگویند.
ابن شهر آشوب میگوید که در اکثر تفاسیر وارد شده که پیامبر اکرم صلیالله علیه وآله، حسنین علیهم السلام را با دو سوره قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ و قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ تعویذ میکرد، به این سبب آن دو سوره را معوّذتین نامیدند.
تعویذ به معنی پناهبردن به خداوند بزرگ است.
▫️از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است:
هر كس این دو سوره را بخواند مانند این است كه همه كتاب های پیامبران الهی را قرائت كرده باشد.
🔹مجمع البیان ، ج ۱۰
#قرآن
📚 @HadithNegar
🕌فاتحةالکتاب، گنج الهی
امیرالمومنین علیه السلام:
از پیغمبر خدا صلی الله علیه وآله شنیدم که فرمود: به تحقیق خدای متعال به من گفته: ای محمد به تو هفت آیه از مثانی و قرآن عظیم داده ایم. پس فاتحه الکتاب را جدا کرد و بر من منت گذاشت آن را در برابر قرآن عظیم قرار داد».
و به تحقیق فاتحه الکتاب بهترین چیزی است که در گنج های عرش است و خدای عزوجل این سوره را به طور اختصاصی به محمد ص داد و بدین سبب او را با عزت کرد و هیچ یک از پیغمبرانش را با او در این فضیلت شریک نکرده ست به جز سلیمان که خدای تعالی به او «بسم الله الرحمن الرحیم» را از فاتحه الکتاب داده است و از بلقیس حکایت کرده که گفت: به درستی که نوشته ای عزیز و گرامی از سلیمان به من رسیده است و نوشته این است که هر کس «بسم الله الرحمن الرحیم» را بخواند و به محمد و دوستی اهل بیت او اعتقادداشته باشد و ایمان قلبی و ظاهری به ایشان داشته باشد خداوند به ازای هر حرفی که از آن سوره پاداش و ثوابی بهتز از دنیا و انچه از مال ها و خوبی ها در آن است به او می دهد و....
🔹تفسیر البرهان ج1 ص104
#قرآن
#بسم_الله
📚 @HadithNegar